Ερώτηση: Τι έχετε να πείτε σχετικά με τον κορωνοϊό και την εκκλησιαστική επικαιρότητα;

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6331
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Ερώτηση: Τι έχετε να πείτε σχετικά με τον κορωνοϊό και την εκκλησιαστική επικαιρότητα;

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Κυρ Ιουν 28, 2020 5:00 pm

Νεάς Ιερσέης Ευάγγελος: ''Η Αγία και Ιερά Σύνοδος είναι ξεκάθαρη για την Θεία Κοινωνία''

Εθνικός Κήρυκας. 28/06/2020

Εικόνα

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος με εγκύκλιό του προς «άπαν το Χριστεπώνυμον πλήρωμα των ευσεβών Ορθοδόξων Χριστιανών της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιερσέης», αναφέρεται στην πρόσφατη απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τον τρόπο μεταδόσεως της Θείας Κοινωνίας.

Τονίζει ότι «η απόφασις της Αγίας και Ιεράς Συνόδου είναι ξεκάθαρη ως προς το γεγονός ότι δεν υπάρχει ουδεμία αλλαγή στον παραδοσιακό τρόπο μεταδόσεως και μεταλήψεως της Θείας Κοινωνίας, όπως γίνεται επί πολλούς αιώνες».

Ολόκληρη η εγκύκλιος του Μητροπολίτη Ευαγγέλου έχει ως εξής:

«Τη 26η Ιουνίου 2020

Προς τον ευλαβέστατον Ιερόν Κλήρον,

Τους Εντιμοτάτους Αρχοντας του Οικουμενικού Πατριαρχείου,

Τους Προέδρους και τα Μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων,

Τας Προέδρους και τα Μέλη των Φιλοπτώχων Αδελφοτήτων,

Τους διδάσκοντας και διδασκομένους των Κατηχητικών και Ελληνικών Σχολείων, τας Οργανώσεις της Νεολαίας και άπαν το Χριστεπώνυμον πλήρωμα των ευσεβών Ορθοδόξων Χριστιανών της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιερσέης.

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Με την Χάρη του Παναγίου Θεού, συνεδρίασε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπό την Σεπτή Προεδρία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, από τις 23 έως τις 25 Ιουνίου στο Σαμπεζύ της Ελβετίας, όπου συνεζήτησε περί του σπουδαίου ζητήματος του τρόπου μεταδόσεως στους πιστούς του Μυστηρίου των Μυστηρίων, της Θείας Κοινωνίας. Η Αγία και Ιερά Σύνοδος έλαβε υπ’ όψιν την γνώμη και τις απαντήσεις των λοιπών Αυτοκεφάλων Εκκλησιών, όπως είχε ζητηθεί από τον Παναγιώτατο.

Η επίσημη απόφασις, που επισυνάπτουμε στην Ελληνική και Αγγλική, αναφέρει στην 2η παράγραφο:

«Ως προς τον τρόπον μεταδόσεως των Αχράντων Μυστηρίων εις τους πιστούς, η Εκκλησία, σεβομένη την Ιεράν Παράδοσιν, την συνυφασμένην αρρήκτως με την καθ' ημέραν εκκλησιαστικήν πρακτικήν και κενωτικήν εμπειρίαν, διακρατεί τα από αιώνων και μέχρι σήμερον ισχύοντα, ως φύλαξ και φρουρός ανύστακτος των παραδοθέντων υπό των Αγίων Πατέρων, και ουδεμίαν ανάγκην ευρίσκει δι’ αλλαγήν του τρόπου τούτου και μάλιστα υπό την πίεσιν εξωγενών παραγόντων».

Ως εκ τούτου, η απόφασις της Αγίας και Ιεράς Συνόδου είναι ξεκάθαρη ως προς το γεγονός ότι δεν υπάρχει ουδεμία αλλαγή στον παραδοσιακό τρόπο μεταδόσεως και μεταλήψεως της Θείας Κοινωνίας, όπως γίνεται επί πολλούς αιώνες.

Επιπλέον, στην 3η παράγραφο της Αποφάσεως γίνεται σαφές ότι: «Συγχρόνως, η Μήτηρ Εκκλησία, μεριμνώσα διά τας ιδιαιτέρας ανάγκας των τέκνων αυτής εν τη Διασπορά, προτρέπει τους εν αυτή διακονούντας Ποιμενάρχας όπως, εν τη ποιμαντική αυτών ευαισθησία, ευθύνη και συνέσει, οικονομούν προσωρινώς τα ανακύψαντα εκ των τοπικών νόμων της Πολιτείας προβλήματα, πάντοτε εν συντονισμώ με το εν Φαναρίω Ιερόν Κέντρον, διά την μείζονα πνευματικήν ωφέλειαν του Χριστωνύμου λαού».

Η Ιερά Μητρόπολις Νέας Ιερσέης εξαρχής και με απόλυτη συνέπεια ακολουθεί και συμμορφώνεται με τους τοπικούς, Πολιτειακούς και Ομοσπονδιακούς Νόμους και τις οδηγίες, και θα συνεχίσει να το πράττει με ακρίβεια. Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι δεν έχει επιβληθεί κανένας περιορισμός ή αλλαγή στον τρόπο μεταδόσεως της Θείας Κοινωνίας σε καμία Πολιτεία εντός της πνευματικής δικαιοδοσίας της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως.

Είμεθα λοιπόν ευγνώμονες προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο γι’ αυτήν την σπουδαία απόφαση. Ας συνεχίσουμε αγαπητοί μου να προσευχόμαστε και να ικετεύουμε τον Πανάγιο Τριαδικό Θεό να μας παρέχει την Χάρη Του, ιδιαίτερα κατ’ αυτές τις δύσκολες και αβέβαιες στιγμές, όπου τα καταστρεπτικά αποτελέσματα της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν επηρεάσει τους πιστούς μας αλλά και ολόκληρη τη Χώρα μας. Ευχόμενος όπως ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός προστατεύει και διαφυλάττει όλους εσάς, διατελώ

Μετά πατρικής αγάπης και διαπύρων ευχών,

Ο Μητροπολίτης

+ Ο Νέας Ιερσέης Ευάγγελος
»

Πηγή: ΡΟΜΦΑΙΑ


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
NikolaosArvanitidis
Δημοσιεύσεις: 546
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 19, 2019 10:21 pm

Re: Ερώτηση: Τι έχετε να πείτε σχετικά με τον κορωνοϊό και την εκκλησιαστική επικαιρότητα;

Δημοσίευσηαπό NikolaosArvanitidis » Σάβ Αύγ 22, 2020 5:33 pm

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ Η ΘΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ημερήσια Αυστραλιανή εφημερίδα δημοσιεύει σήμερα εκτενές άρθρο για την Θεία Κοινωνία στις ελληνο-ορθόδοξες εκκλησίες της Αρχιεπισκοπής στο Σίδνεϊ και θέτει ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο η λήψη της Θείας Ευχαριστίας είναι ασφαλής στην περίοδο της πανδημίας, όπως μεταδίδει το Ελληνικό Πρόγραμμα SBS Greek.«Ελληνο-ορθόδοξες εκκλησίες του Σίδνεϊ συνεχίζουν να χορηγούν τη Θεία Κοινωνία στους πιστούς απ΄το ίδιο δισκοπότηρο, την ίδια λαβίδα και την ίδια πετσέτα, παρά τις συμβουλές των αρχών υγείας» αναγράφει το άρθρο της Daily Telegraph στην εισαγωγική του παράγραφο.

Το άρθρο αναφέρεται συγκεκριμένα στη χορήγηση Θείας Κοινωνίας σε 50 με 60 πιστούς το Δεκαπενταύγουστο στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο προάστιο Rose Bay του Σίδνεϊ. Την πληροφορία αυτή επιβεβαιώνει ιερέας, αναφέρει η εφημερίδα, λέγοντας ότι τη λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου στην εν λόγω εκκλησία παρακολούθησαν περίπου 100 άτομα.

Το ίδιο δημοσίευμα υποστηρίζει ότι η Θεία Ευχαριστία δίνεται στους πιστούς και σε άλλες εκκλησίες του Σίδνεϊ, όπως η εκκλησία των Αγίων Κων/νου και Ελένης στην Newtown και η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στο Kingsford.

Το δημοσίευμα περιγράφει λεπτομερώς πως δίνεται η Θεία Κοινωνία: απ΄το ίδιο δισκοπότηρο και την ίδια λαβίδα και συνεχίζει λέγοντας:

«παρά το ότι η Αυστραλία βρίσκεται εν μέσω μιας απ΄τις χειρότερες πανδημίες στην ιστορία, θρησκευτικοί ηγέτες υποστήριξαν ότι δεν θα αλλάξουν την παράδοση 2 χιλιάδων ετών».

Ο Nektarios Zorbalas, ιερατικώς προϊστάμενος στον ναό των Αγίων Κων/νου και Ελένης στο Newtown υποστήριξε ότι η «Θεία Κοινωνία είναι φάρμακο, όχι ιός» και ότι βελτιώνει την υγεία των ανθρώπων.

«Κανείς δεν αρρώστησε απ’ τη Θεία Κοινωνία» υποστήριξε ο πατήρ Παντελεήμων Χρυσάφης, ιερατικώς προϊστάμενος στην εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Redfern λέγοντας ότι «αυτή είναι η Ορθόδοξη πίστη και οι κανόνες της Ορθοδοξίας» αναφέρει το άρθρο.

Τι αναφέρει το δημοσίευμα για τις οδηγίες των αρχών υγείας
Το άρθρο της Daily Telegraph αναφέρει ότι η χορήγηση της Θείας Κοινωνίας με τον τρόπο που γίνεται στις Ορθόδοξες εκκλησίες δεν ακολουθεί τους κανόνες ασφαλείας που διέπουν τους χώρους λατρείας.

Οι οδηγίες αναφέρουν συγκεκριμένα «αποφύγετε να μοιράζεστε βιβλία, ποτήρια ή άλλα κοινά αντικείμενα στη διάρκεια της λειτουργίας» καθώς και το εξής «εξετάστε αν μπορούν να τροποποιηθούν οι τελετουργίες όπως η Θεία Κοινωνία προκειμένου να μην υπάρχει επαφή απ΄το ένα άτομο στο άλλο».

Τονίζεται ακόμη ότι, σύμφωνα με την αστυνομία της ΝΝΟ, οι αστυνομικές αρχές δεν μπορούν να επέμβουν και να επιβάλουν την εφαρμογή των οδηγιών αυτών.

Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη ότι ένας αριθμός ιερέων με τους οποίους επικοινώνησε η εφημερίδα υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο ιός μεταδίδεται απ΄τη Θεία Κοινωνία. Τονίζουν επίσης ότι πολλοί πιστοί ζητούν και απαιτούν να μεταλάβουν των Αχράντων Μυστηρίων.Η άποψη της επιστημονικής κοινότητας

Ο καθηγητής πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο University of Technology Sydney Brian Oliver υποστήριξε ότι όσοι δέχονται Θεία Κοινωνία που περιλαμβάνει τη χρήση κοινών αντικειμένων που πηγαίνουν απο στόμα σε στόμα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από οποιονδήποτε ιό, όχι μόνο κορωνοϊό.

Ωστόσο, είπε ο ίδιος ότι δεν γνωρίζει καμιά περίπτωση μαζικής μόλυνσης ή μετάδοσης ιού απ΄τη Θεία Κοινωνία.

ΠΗΓΗ https://www.ekklisiaonline.gr/nea/sto-stochastro-afstralianis-efimeridas-i-thia-kinonia/?fbclid=IwAR2xLfvxARSqiJoPuYVAeVPkJgtG4r7ldCGAFEDTNEpUEzXyRTQg6cORZxY

Σχόλιο δικό μου...η τελευταία πρόταση είναι όλη η ουσία.Το πόσο καίγεται η Αυστραλιανή αυτή εφημερίδα για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις μιας θρησκευτικής μειονότητας(ορθόδοξοι) της χώρας μόνο(και δεν ενδιαφέρεται για άλλα δόγματα και θρησκείες που υπάρχουν στην Αυστραλία) δείχνει ξεκάθαρα ότι το ''πρόβλημα'' που ενοχλεί δεν είναι ο κορωνοιός αλλά η ίδια η ορθοδοξία.
Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 1 και 0 επισκέπτες