Ερώτηση περί κορονοϊού και Θείας Λειτουργίας / Θείας Κοινωνίας

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6389
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Ερώτηση περί κορονοϊού και Θείας Λειτουργίας / Θείας Κοινωνίας

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Δευτ Ιαν 11, 2021 9:57 am

Δυστυχώς αυτά έχουν οι παραεκκλησιαστικές οργανώσεις και οι εκπρόσωποί τους ;) .


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
aposal
Δημοσιεύσεις: 6159
Εγγραφή: Δευτ Ιούλ 30, 2012 1:12 pm
Τοποθεσία: Απόστολος, Άγιος Δημήτριος Αττικής

Re: Ερώτηση περί κορονοϊού και Θείας Λειτουργίας / Θείας Κοινωνίας

Δημοσίευσηαπό aposal » Δευτ Ιαν 11, 2021 4:05 pm

Πάντως υπάρχουν φωνές ιερωμένων που είναι σφόδρα εναντίον του εμβολίου, όπως:
του Γέροντα Παρθένιου, ηγούμενου της Ι. Μ. Αγίου Παύλου (Α.Ο.)
https://www.romfea.gr/epikairotita-xron ... to-embolio
και του μητροπολίτη Μόρφου Νεοφύτου, της Εκκλησίας της Κύπρου: https://www.romfea.gr/epikairotita-xron ... sto-kratos


Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανώμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων (απόσπασμα από τη Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου).

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6389
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Ερώτηση περί κορονοϊού και Θείας Λειτουργίας / Θείας Κοινωνίας

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Δευτ Ιαν 11, 2021 4:30 pm

Τις ακούω Απόστολε. Όσο κι αν τους σέβομαι και τους δύο, θεωρώ ότι έχουν παραπλανηθεί και άθελα τους φέρνουν τους Χριστιανούς σε πολύ δύσκολη θέση. Όχι να επιλέξουν ανάμεσα στην υγεία τους και την Εκκλησία, αλλά ανάμεσα στο ξεπέρασμα της κρίσης και την επιστροφή στην εκκλησιαστική κανονικότητα και στους κλειστούς ναούς.

Δε μας δίνουν κάποιο επιστημονικά τεκμηριωμένο στοιχείο για τη στάση τους, μόνο κάποιες προσωπικές ερμηνείες της Αποκάλυψης, που μόνο εκείνοι όμως βλέπουν και όχι τα συνοδικά όργανα της Εκκλησίας. Δεν είναι δυνατόν να λέει κάποιος, ότι το εμβόλιο μπορεί να είναι το "σφράγισμα" επειδή περιέχει "τσιπάκι", ενώ είναι βέβαιο ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Δεν είναι δυνατόν να ισχυρίζεται, ότι το εμβόλιο αλλοιώνει το RNA των ανθρώπινων κυττάρων, όπως το AIDS, ενώ είναι βέβαιο, ότι το εμβόλιο σε λίγες ώρες που μένει στον οργανισμό έχει πολύ μικρότερη πιθανότητα να επιφέρει τέτοιες αλλοιώσεις, απ' ότι ο ίδιος ο SaRS-CoV-2 που μένει στον οργανισμό του ανθρώπου μέρες ή βδομάδες. Δεν είναι δυνατόν να αγνοούμε τον κίνδυνο, ενώ ήδη η Εκκλησία έχει βαριές απώλειες από την πανδημία. Ο καθένας εφ' ό ετάχθη. Οι Ιεράρχες στην Θεολογία και οι επιστήμονες στην επιστήμη (ακόμα κι εκεί ο καθένας στην ειδικότητά του). Δεν έχουν ιδία γνώμη όλοι για όλα.

Ο Θεός να τους βοηθήσει να καταλάβουν το λάθος τους, πριν το πληρώσουν οι ίδιοι και τα πνευματικά τους παιδιά που προσβλέπουν σ' αυτούς για πνευματική καθοδήγηση.

(Δεν είναι πιο σωστή η στάση του Λεμεσού που δήλωσε ότι: "θα το σκεφτεί αφού συμβουλευθεί τους γιατρούς του", αναφερόμενος μόνο στον εαυτό του, χωρίς να προσπαθεί να επιβάλει στους πιστούς τη γνώμη του;)


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
NikolaosArvanitidis
Δημοσιεύσεις: 561
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 19, 2019 10:21 pm

Re: Ερώτηση περί κορονοϊού και Θείας Λειτουργίας / Θείας Κοινωνίας

Δημοσίευσηαπό NikolaosArvanitidis » Τρί Ιαν 12, 2021 1:07 am

Διάβασε την τοποθέτηση του Μόρφου. Δεν περιέχει κανένα στοιχείο για τσιπακι και θεωρίες επιστημονικής φαντασίας στη συνέντευξη του. Αναφέρει απλά τι γίνεται στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση(στο μεγαλύτερο μέρος της τουλάχιστον) όπου βλέπουμε να έχουν αναλάβει ηγεσίες που προωθούν ξεκάθαρα αντιχριστιανική αντζεντα (η λεγόμενη λιμπεραλ παγκοσμιοποιητική αντζεντα που στοχεύει βασικά στην αποθεμελιωση κάθε ηθικής και πνευματικής αξίας) η οποία δεν είναι σεναρίου φαντασίας αλλά την βλέπουμε να γίνεται τώρα μπροστά μας αυτή τη στιγμή. Με πρόσχημα τομ Κορωνοιο βλέπουμε πολλές προσπάθειες περιορισμού της θρησκευτικής ελευθερίας άλλωστε.Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6389
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Ερώτηση περί κορονοϊού και Θείας Λειτουργίας / Θείας Κοινωνίας

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τρί Ιαν 12, 2021 3:56 pm

Νικόλαε την άκουσα. Δεν άκουσα να λέει τίποτε σχετικό με το εμβόλιο, οπότε δεν τη σχολίασα. Η ερώτηση του Απόστολου, αφορούσε το εμβόλιο. Σ' αυτό απάντησα.

Ο Μόρφου σε κάποια συνέντευξη (Athens Voice) δήλωσε: «ο Μόρφου Νεόφυτος δεν θα κάνει το εμβόλιο. Εσείς τι θα κάνετε, ο Θεός να σας φωτίσει. Εγώ μεταλλαγμένο προϊόν της νέας τάξης πραγμάτων δεν θα γίνω. Ως κάτι ντομάτες που τρώμε χειμώνα-καλοκαίρι και είναι άρρωστες και άγευστες. Έτσι θα γίνει ο κόσμος, άρρωστος και άγευστος».

Εντάξει. Για τον εαυτό του μιλάει. Και σε κάποιες ομιλίες που υπήρξε παρόμοια ερώτηση, μάλλον με ασάφεια απάντησε και δεν προσπάθησε να δώσει πνευματική κατεύθυνση.

Ο καθένας όπως νομίζει. Αρκεί η απόφαση του να βασίζεται σε πραγματικά στοιχεία και όχι θεωρίες συνωμοσίας, fake news και αυθαίρετες "θεολογικές ερμηνείες" του Ευαγγελίου, των Πατέρων και των "προφητειών".


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
aposal
Δημοσιεύσεις: 6159
Εγγραφή: Δευτ Ιούλ 30, 2012 1:12 pm
Τοποθεσία: Απόστολος, Άγιος Δημήτριος Αττικής

Re: Ερώτηση περί κορονοϊού και Θείας Λειτουργίας / Θείας Κοινωνίας

Δημοσίευσηαπό aposal » Πέμ Ιαν 14, 2021 1:17 am

ΔΙΣ: ''Η επιλογή του εμβολιασμού αποτελεί ελεύθερη προσωπική επιλογή του κάθε ανθρώπου''

romfaia

Συνήλθε χθες και σήμερα, 12 και 13 Ιανουαρίου 2021, μέσω τηλεδιασκέψεως, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (Δ.Ι.Σ.) της Εκκλησίας της Ελλάδος της 164ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Η Δ.Ι.Σ. αρχικά επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

Κατόπιν συζήτησε εκτενώς τα όσα αφορούν στον εορτασμό των Θεοφανείων και επεσήμανε τα εξής:

α) Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης της πανδημίας διαχειρίστηκε αυτήν υπεύθυνα και προέτρεπε «πολυμερώς και πολυτρόπως» τους πιστούς «να ενώσουν τις προσευχές τους με αυτές του ιερού κλήρου για την ταχεία παύση της πανδημίας και να ακολουθούν τις οδηγίες των Ειδικών για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού, όχι τόσο από φόβο για την ‘’ατομική’’ υγιεία τους, αλλά επειδή η πρώτη μετά την αγάπη στον Θεό εντολή, είναι η αγάπη προς τον πλησίον, ο οποίος είναι ‘’ο εν ετέρα μορφή Χριστός’’». Άλλωστε η Εκκλησία δεν μπορεί να γίνεται είτε με τον λόγο Της, είτε με τις πράξεις Της πρόξενος του κακού και του θανάτου, αλλά συμβάλλει στην διατήρηση της ζωής που είναι δώρο Θεού.

β) Ευχαριστεί τον Ορθόδοξο Λαό και τον ευλαβή Κλήρο, διότι συστρατευόμενοι με κατανόηση στο πνεύμα και τις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου από την αρχή της πανδημίας, τήρησαν τα υγειονομικά μέτρα που προβλέπονται από τις αποφάσεις των ειδικών και της Ελληνικής Πολιτείας.

γ) Κατά την εορτή των Θεοφανείων εντός των Ιερών Ναών σημειώθηκε τάξη και τήρηση των προβλεπομένων υγειονομικών μέτρων, ενώ οι περιπτώσεις παρεκκλίσεων στις οποίες τα μέτρα δεν τηρήθηκαν εκτός των Ιερών Ναών, ήταν ελάχιστες και δυστυχώς μεγεθύνθηκαν δυσανάλογα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

δ) Διαμαρτύρεται εντόνως για δημοσιεύματα, όχι όσων ασκούν κριτική, έστω και σκληρή στην Εκκλησία, αλλά εκείνων που με συστηματική μονομέρεια και σκοπιμότητα στοχοποιούν την Εκκλησία, τους Ποιμένες και τον Λαό Της και κυρίως προσπαθούν να ενοχοποιήσουν κάθε εκδήλωση του θρησκευτικού συναισθήματός τους. Η Πίστη δεν είναι γεγονός ατομικό, σύμφωνα με τις προτεσταντικές αντιλήψεις, αλλά γεγονός σχέσης που βιώνεται κατ’ εξοχήν στην συλλογική Θεία Λατρεία (δημόσια λατρεία), η οποία αναγνωρίζεται ως ο τρόπος του να είναι κάποιος μέλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

ε) Καταγγέλει τα προβληθέντα από τον εορτασμό των Θεοφανείων παλαιοτέρων ετών ως εφετινά στιγμιότυπα από τους Τηλεοπτικούς Σταθμούς ALPHA, ΣΚΑΪ και STAR, καθώς και για δημοσιεύματα του Τύπου με αντίστοιχο περιεχόμενο. Τέτοιες μεθοδεύσεις δεν μπορούν να έχουν σχέση με την υψηλή δημοκρατική αποστολή του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

στ) Λυπάται, για τις ανέξοδες, αντιλαϊκές και παρακμιακές επιθέσεις «επαναστατικής εθιμοτυπίας» εναντίον των Γραφείων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς και του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Μηνά Ηρακλείου.

Σύμφωνα με την προσφάτως δημοσιευθείσα «Έκθεση για τα Περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα» του Τμήματος Θρησκευτικών Ελευθεριών και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Διεύθυνσης Θρησκευτικής Εκπαίδευσης και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, τα 504 από τα 524 περιστατικά που σημειώθηκαν το 2019, ήτοι το 96% επί του συνόλου, αφορούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία, την οποία ασπάζεται η συντριπτική πλειονότητα του Ελληνικού Λαού.

ζ) Παρακολουθεί στενά το ζήτημα των εμβολιασμών, μέσω της Συνοδικής Επιτροπής Βιοηθικής, η οποία με συνεχείς αναφορές της ενημερώνει το Συνοδικό Σώμα για όλες τις εξελίξεις.

Στο πλαίσιο αυτό η Ιερά Σύνοδος ενημερώθηκε ότι, κατόπιν γενομένης έρευνας, τα εμβόλια κατά του covid-19 που επί του παρόντος χρησιμοποιούνται στην Πατρίδα μας, δεν απαιτούν την χρήση καλλιεργειών εμβρυϊκών κυττάρων για την παραγωγή τους.

Με αφορμή την ανωτέρω ενημέρωση η Ιερά Σύνοδος επαναλαμβάνει, ιδίως προς όσα από τα μέλη Της παρουσιάζουν μία ιδιαίτερη ευαισθησία στα σενάρια απειλής και κινδύνων, στηριζόμενα μονομερώς και ανεξέλεγκτα είτε σε διογκωμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες κυρίως από το διαδίκτυο, είτε διακατέχονται από διάφορες προκαταλήψεις, ότι η επιλογή του εμβολιασμού δεν είναι ζήτημα τόσο θεολογικό ή εκκλησιαστικό, αλλά κυρίως ιατρικό-επιστημονικό και αποτελεί ελεύθερη προσωπική επιλογή του κάθε ανθρώπου σε επικοινωνία με τον ιατρό του, χωρίς ο εμβολιασμός να συνιστά έκπτωση από την ορθή Πίστη και ζωή.

Άλλωστε, ήδη ένας εκ των Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος εμβολιάστηκε, εκπροσωπώντας και τον μη δυνάμενο για ιατρικούς λόγους να εμβολιαστεί Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Τέλος η ΔΙΣ ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών, ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων, Συνοδικών Επιτροπών και με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.


Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανώμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων (απόσπασμα από τη Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου).


Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 4 και 0 επισκέπτες

cron