Απαντήσεις σε ερωτήσεις σας περί Εξομολόγησης, Αγ. Γραφής & Επιστήμης, Μοναχισμού, Προτεσταντισμού, Βάπτισης & Αγίων

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Α.Γ.
Δημοσιεύσεις: 824
Εγγραφή: Παρ Φεβ 12, 2016 11:46 pm

Απαντήσεις σε ερωτήσεις σας περί Εξομολόγησης, Αγ. Γραφής & Επιστήμης, Μοναχισμού, Προτεσταντισμού, Βάπτισης & Αγίων

Δημοσίευσηαπό Α.Γ. » Πέμ Αύγ 09, 2018 12:03 pm

Εικόνα

Απαντήσεις σε ερωτήσεις σας περί Θείας Εξομολόγησης, Αγίας Γραφής & Επιστήμης, Γυναικείου Μοναχισμού, Κατήχησης ενηλίκων, Προτεσταντισμού, Βάπτισης & Αγίων

* * *

Ερώτηση: Η Παλαιά Διαθήκη λέει ότι η Γη είναι επίπεδη ή σφαιρική;

Απάντηση:

Η Παλαιά Διαθήκη λέει ότι η Γη είναι σφαιρική.

Στο Ησαΐα 40,22 λέει: "Ὁ κατέχων τὸν γῦρον τῆς γῆς".

Δηλαδή, "Ο Θεός είναι εκείνος, που κατέχει όλην την σφαίραν της γης".

╰⊰¸¸.•¨*

Ερώτηση: Πώς καθιερώθηκε η Θεία Εξομολόγηση; Μήπως πρόκειται για πρόσφατη επινόηση των κληρικών;

Απάντηση:

Το Ιερό Μυστήριο της Θείας Εξομολόγησης καθιερώθηκε από τον ίδιο τον Χριστό. Αυτός έδωσε στους Αποστόλους την εξουσία να συγχωρούν αμαρτίες (Ιωάν. 20, 23). Στη συνέχεια οι Απόστολοι μετέδωσαν το χάρισμα αυτό στους Επισκόπους και τους Πρεσβυτέρους της Εκκλησίας. Έτσι, μέσω της κανονικής χειροτονίας διαιωνίζεται.

Ιωάν. 20, 23:  "Ἄν τινων ἀφῆτε τὰς ἁμαρτίας, ἀφίενται αὐτοῖς, ἄν τινων κρατῆτε, κεκράτηνται".

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:

Ιωάν. 20, 23: "Εις όποιους συγχωρείτε τις αμαρτίες, θα είναι συγχωρημένες και από τον Θεόν. Εις όποιους όμως τις κρατείτε άλυτες και ασυγχώρητες, θα μείνουν αιωνίως ασυγχώρητες”.

╰⊰¸¸.•¨*

Ερώτηση: Στα γυναικεία μοναστήρια οι μοναχές εξομολογούνται στην ηγουμένη;

Απάντηση:

Στα γυναικεία μοναστήρια καθε βραδυ οι μοναχες κανουν εξαγόρευση λογισμών στην ηγουμένη, δηλαδή λενε όλες τις αμαρτίες τους αλλά και κάθε καλό που σκέφτηκαν για να πάρουν καθοδήγηση από την ηγουμένη και να φυλαχτουν απ᾽ τον εκ δεξιών πόλεμο του διαβόλου και μία φορά την εβδομάδα, συνήθως κάθε Σαββάτο, εξομολογούνται στον Πνευματικό Πατέρα της Μονής τις αμαρτιες τους ονομαστικά την κάθε αμαρτία και τους διαβάζει την συγχωρητική ευχή.

Δηλαδή στην ηγουμένη θα πει π.χ. σκεφτηκα τους τάδε λογισμούς κατάκρισης και στην εξομολόγηση στον Πνευματικό Πατέρα θα πει απλά: Λογισμοί κατάκρισης.

╰⊰¸¸.•¨*

Ερώτηση: Τι είναι η τάξη των Κατηχουμένων;

Απάντηση:

Όταν κάποιος δεν είναι βαπτισμένος αλλά ξεκινάει την Κατήχηση τότε ανήκει στην τάξη των Κατηχουμένων. Δηλ. π.χ. ένας Προτεστάντης που αποφασίζει να βαπτιστεί Ορθόδοξος Χριστιανός, όταν ξεκινάει την Κατήχηση παύει να είναι Προτεστάντης. Πλέον ανήκει στην τάξη των Κατηχουμένων.

╰⊰¸¸.•¨*

Ερώτηση: Τι πρέπει να προσέξει ένας ενήλικας πρώην Προτεστάντης που κατηχήται για να βαπτιστεί Ορθόδοξος Χριστιανός;

Απάντηση:

Για να ξεκινήσει κάποιος Προτεστάντης την Ορθόδοξη Κατήχηση με σκοπό να βαπτιστεί Ορθόδοξος Χριστιανός πρέπει να πάρει μερικές αποφάσεις και να βάλει μερικούς κανόνες στη ζωή του με σκοπό να διδαχτεί σωστά την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη και να αποβάλλει από την ψυχή του τις λανθασμένες προτεσταντικές διδασκαλίες.

Πρέπει να πηγαίνει από δω και πέρα κάθε Κυριακή στη Θεία Λειτουργία.

Επίσης δεν πρέπει να ξαναδιαβάσει ποτέ προτεστάντικα κείμενα (βιβλία, φυλλάδια, internet κλπ), γιατί όταν διαβάζουμε προτεστάντικα κείμενα μολύνεται η ψυχή μας με αιρετικές, λανθασμένες διδασκαλίες.

Τα προτεστάντικα κείμενα έχουν μέσα κάποιες σωστές διδασκαλίες π.χ. για τη ζωή του Χριστού, αλλά παράλληλα έχουν μέσα και αιρετικές λανθασμένες διδασκαλίες παρερμηνεύοντας την Αγία Γραφή και απομονώνοντας εδάφιά της με αποτελεσμα να βγαίνει άλλο νόημα.

Επισης δεν πρεπει να ξαναπαει ποτέ σε προτεστάντικες συναθροίσεις. Αν καποιος συγγενεις ή φιλος του τον προσκαλέσει να του πει: "Είμαι Ορθόδοξος κατηχούμενος και δεν θέλω να έρθω. Πηγαίνω μόνο σε Ορθόδοξες εκκλησίες".

Με αυτόν τον τρόπο ξεκαθαρίζει την θέση του με ευγένεια χωρις να προσβάλλει τον άλλο.

Επίσης, ο κατηχούμενος να προσπαθεί να κάνει το Σταυρό του στην αρχή της ημέρας ή πριν βγει από το σπίτι λέγοντας "Κύριε Ιησού Χριστέ ελέησέ με" (και ότι άλλο θες ως προσευχή).

Επίσης είναι καλό να έχει μαζί του πάντα μία εικονίτσα του Χριστού και της Παναγίας. Ας την έχει μέσα στο πορτοφόλι του ή στην τσάντα σου.

Μία Εικόνα του Χριστού είναι μία φωτογραφία του Χριστού, δεν λατρεύουμε το ξύλο και το χρώμα της εικόνας ως θεό.

Όπως έχει καποιος φωτογραφία του συζύγου του στο πορτοφόλι του έτσι έχουμε και μια Εικόνα του Χριστού ή ενός Αγίου, ως μια φωτογραφία.

Ο διάβολος φοβάται τις Εικόνες (φωτογραφίες) του Χριστού και των Αγίων Του επειδη εικονίζουν το Χριστό και πρόσωπα που ευαρέστησαν το Χριστό δηλ. τους Αγίους Του.

Επισης, ο κατηχούμενος καό είναι να λέει κάθε μέρα στην προσευχή του αυτό που είπαν οι Απόστολοι στο Χριστό:

Λουκ. 17,5: "Καὶ εἶπον οἱ ἀπόστολοι τῷ Κυρίῳ· πρόσθες ἡμῖν πίστιν".

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ:
Λουκ. 17,5: "Και είπαν οι Απόστολοι προς τον Κυριον· Κυριε πρόσθεσεν εις ημάς πίστιν”.

Δηλ. να ζητάει καθημερινά απτό Χριστό να του προστέτει πίστη! Αυτό πρέπει να το κάνουμε όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί.

╰⊰¸¸.•¨*

Ερώτηση: Τι προσφέρει η Κατήχηση σε έναν ενήλικα ο οποίος θέλει να βαπτιστεί Ορθόδοξος Χριστιανός;

Με την Κατήχηση ο κατηχούμενος θα διδαχθεί όλες τις Ορθόδοξες διδασκαλίες και θα αυξήση την πίστη του στην Ορθόδοξη Πίστη.

Αυτό το βλέπουμε και στον βίο των Αγίων Θεοφάνη και Πανσέμνης της Αντιόχειας της Συρίας οι οποίοι κοιμήθηκαν το 363 μ.Χ.

Ο Αγιος Θεοφάνης ήταν ειδωλολάτρης, παντρεμένος με μία γυναικα στα 15 του όπου μετα απο 3 χρόνια πεθανε η γυναίκα του. Τότε γνώρισε τον Χριστιανισμό και βαπτίστηκε Χριστιανός. Εφτιαξε ενα κελί (σπιτάκι μικρό) έξω από την Αντιόχεια της Συρίας και ζούσε εκει ασκητικά με προσευχή. Τότε είδε ότι μία όμορφη γνωστή πόρνη στην Αντιόχεια η οποία ονομαζόταν Πανσέμνη παρέσερνε στην αμαρτία πολύ κόσμο και στεναχωρέθηκε πολύ.

Μετά από πολύ προσευχή αποφάσισε να φορεσει πολυτελή ρουχα και να την πλησιασει για να την σώσει από την αμαρτωλή δουλειά που έκανε. Εφαγαν μαζί και συζήτησαν και της πρότεινε να παντρευτούν υπό τον όρο να γίνει Χριστιανή. Αυτη δέχτηκε να παντρευτουν αλλα δεν ήθελε να γίνει Χριστιανη. Τελικά μετα απο λίγο καιρό το ξανασκέφτηκε και δέχτηκε να γίνει Χριστιανή χωρίς όμως να έχει πιστέψει στο Χριστό.

Έτσι την οδήγησε ο Θεοφάνης σε έναν Πνευματικό Πατέρα να την κατηχήσει, να της διδάξει την Χριστιανική Πιστη.

Την 7η ημέρα της κατήχησής της όπου ο Πνευματικός Πατέρας της είπε για την μέλλουσα Κρίση, για τον Παράδεισο και για την κόλαση, η Πανσέμνη φωτίστηκε από το Θεό, συγκινήθηκε και πίστεψε με την καρδιά της στην Χριστιανική Πίστη. Ετσι συνέχισε την κατήχησή της με την πίστη της όλο ένα και να αυξάνεται.

Τελικά βαπτίστηκε και πήγε κι έμεινε ως ασκήτρια σε ένα άλλο κελί που της είχε κτίσει ο Θεοφάνης. Μετανόησε για τις αμαρτίες της κι έκανε σκληρή ασκηση και πολύ προσευχή και αξιώθηκε να κανει θαύματα θεραπείας σε αρρώστους με την προσευχή της ώσπου τελικά κοιμήθηκε σύντομα οσιακά. Μετα από λιγες μερες κοιμήθηκε και ο Άγιος Θεοφάνης.

Από τον βίο της Αγίας Πανσέμνης βλέπουμε πως η Κατήχηση προστέτει πίστη στον Κατηχούμενο.

Ερωτήσεις & Απαντήσεις - Ορθοδοξία



Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 6 και 0 επισκέπτες