Η Νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής

Πνευματικά θέματα της Ορθόδοξης πίστης μας - Spiritual subjects of our Orthodox faith.

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Άβαταρ μέλους
aposal
Δημοσιεύσεις: 7219
Εγγραφή: Δευτ Ιούλ 30, 2012 1:12 pm
Τοποθεσία: Απόστολος, Άγιος Δημήτριος Αττικής

Re: Η Νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής

Δημοσίευσηαπό aposal » Δευτ Σεπ 10, 2012 7:32 pm

Κάποιος ηγούμενος Ι. Μονής, εκτός Αγίου Όρους, είχε σοβαρή ασθένεια και αναγκάστηκε να κάνει μεταμόσχευση ήπατος στο εξωτερικό.
Μετά την πετυχημένη μεταμόσχευση έκανε περιοδικά (σχεδόν κάθε μήνα) εξετάσεις στην Αθήνα. Ο γιατρός που τον παρακολουθούσε του είπε ότι ο σίδηρός του ήταν πολύ χαμηλός, γι' αυτό έπρεπε οπωσδήποτε να τρώει κρέας. Έλα όμως που ξεκίναγε η Μεγάλη Τεσσαρακοστή!
-Εγώ γιατρέ μου δεν υπάρχει περίπτωση να φάω κρέας πριν από την Ανάσταση, του είπε.
-Αν δεν φας κρέας υπάρχει περίπτωση να μην σε ξαναδώ, του απάντησε ο γιατρός.
Ο ηγούμενος όμως ήταν αμετάπειστος. Έκανε την νηστεία του κανονικά και μετά τις 48 ημέρες της νηστείας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδας, πήγε στην Αθήνα για τις καθιερωμένες μηνιαίες εξετάσεις.
Οι εξετάσεις βγήκαν όλες πολύ καλές!
Ο γιατρός υπέθεσε ότι ο ηγούμενος έφαγε τελικά κρέας και όταν έμαθε την αλήθεια έπεσε από τα σύννεφα! Στην απορημένη έκφραση του γιατρού ο ηγούμενος σήκωσε το δάκτυλό του προς τον ουρανό…


Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανώμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων (απόσπασμα από τη Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου).

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6867
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Η Νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Δευτ Σεπ 10, 2012 7:33 pm

Το αληθινό νόημα της Νηστείας - Μοναχός Μωυσής Αγιορείτης



Πηγή: iliaxtida.wordpress.com


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
ΜΑΝΩΛΗΣ
Δημοσιεύσεις: 5627
Εγγραφή: Δευτ Ιαν 06, 2014 11:38 am

Νηστεία: Ίσον ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ;

Δημοσίευσηαπό ΜΑΝΩΛΗΣ » Παρ Φεβ 28, 2014 11:14 pm

Για τους νέους που δυσκολεύονται να νηστέψουν
Εικόνα

Νηστεία, μία παράξενη λέξη!

Θυμίζει στέρηση, παραίτηση από το δικαίωμά μας να φάμε ό, τι θέλουμε, να ζήσουμε όπως θέλουμε, θυμίζει απαγόρευση, παλαιότερες εποχές. Στους περισσότερους φαίνεται αστείο να βάζεις περιορισμούς στον εαυτό σου.

«Γιατί», ρωτούν, σε μια εποχή που όλα επιτρέπονται. Ποιο είναι το νόημα;


Κι όμως πίσω από την αλλαγή του φαγητού κρύβεται ένας άλλος τρόπος ζωής. Αφάνταστα νεανικός και επαναστατικός. Παραιτούμαστε από τα δικαιώματά μας, γιατί αγαπάμε Εκείνον περισσότερο απ’ όλα. Αλλάζουμε την τροφή μας γιατί κάνουμε υπακοή στα λόγια Του, στο παράδειγμα Του, ως μία μικρή ανταπόκριση στην θυσία Του.

Κάνουμε αντίσταση στο ρεύμα των πολλών, όχι γιατί εμείς είμαστε οι καλοί, αλλά γιατί θέλουμε να τους σκεφτόμαστε και να ζούμε γι’ αυτούς.

Γιατί μόνο όποιος μαθαίνει να παραιτείται από τα δικαιώματά του, μπορεί να αγαπήσει πραγματικά τον άλλο, γιατί μπορεί να του δώσει, να του προσφέρει χωρίς να νοιαστεί να πάρει απ’ αυτόν.

Γιατί όποιος ξέρει ότι μπορεί να ζήσει χωρίς κρέας, γάλα, τυρί, αυγό, ξέρει ότι μπορεί να ζήσει και χωρίς εγωισμό, χωρίς να τα θέλει όλα δικά του.

Ξέρει ότι μπορεί ν’ αγαπήσει και να προσευχηθεί για τον άλλο, ότι μπορεί να τον ακούσει θυσιάζοντας τον χρόνο του, μπορεί να νοιώσει την καημό του, να αξίζει το δάκρυ του, να χαρεί με το χαμόγελό του.

Και είναι δύσκολο να νηστέψεις, όχι μόνο από φαγητό, αλλά και απ’ ό, τι σε χωρίζει από τον Χριστό και τον άλλο, που είναι η αμαρτία και το ψέμα.

Δεν είναι δύσκολο ν’ αφήσεις το μίσος και την κακία κατά μέρος, αρκεί να το ζητήσεις απ’ Αυτόν που σ’ αγαπά. Αρκεί να βάλεις αρχή προσπάθειας στην ζωή σου, σα να ξεκινάει τώρα. Αρκεί να μην πεις «δεν θα ξεχωρίσω», «δεν θέλω να με ειρωνευτούν», «δεν πειράζει, έχω χρόνο». Αρκεί να νοιώσεις ότι «είναι κάτι» να το παλέψεις. Κι έχει νόημα γιατί είναι η παράδοσή μας, είναι η ιστορία μας και νηστεύοντας κρατάς κάτι που ισχύει 2000 χρόνια τώρα. Γίνεσαι συνεχιστής μιας κίνησης ζωής προς Αυτόν που μας δίνει τη Ζωή.

Ξέρω ότι δεν είμαι μόνος μου στον αγώνα μου αυτό, ξέρω ότι είσαι και συ μαζί μου, κι είμαστε κι άλλοι. Γιατί μέσα από την νηστεία και την γιορτή βρίσκουμε το κλειδί της πίστης που ξεκλειδώνει την ψευτιά του σήμερα. Το κλειδί της αγάπης που δίνει αλλιώτικο νόημα στην ζωή μας. Και ξέρω ότι θέλεις αυτό το νόημα.

Γιατί πιστεύεις, γιατί ο Θεός υπάρχει μέσα σου.


Καλή Σαρακοστή!

χ. γ. στ.

Πηγή:agiabarbarapatras

Πηγή: Ορθόδοξα Ωφελήματα: Νηστεία: Ίσον ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ; http://orthodoxa-ofelimata.blogspot.com ... z2ueB06NMC


Αν θέλεις εύνοια Θεού να ʽχεις και ευλογία
Αφιερώσου ολόκαρδα, κάνʼ το με προθυμία.

Άβαταρ μέλους
ΜΑΝΩΛΗΣ
Δημοσιεύσεις: 5627
Εγγραφή: Δευτ Ιαν 06, 2014 11:38 am

Νηστεία των Ορθόδοξων Χριστιανών - Πότε νηστεύουμε

Δημοσίευσηαπό ΜΑΝΩΛΗΣ » Δευτ Μαρ 03, 2014 10:21 am

Νηστεία των Ορθόδοξων Χριστιανών - Πότε νηστεύουμε
Εικόνα
Ανάμεσα στα καθήκοντα των χριστιανών, βρίσκεται και αυτό της νηστείας συγκεκριμένες μέρες του έτους. Νηστεία είναι η αποχή από συγκεκριμένα είδη τροφίμων. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Νηστεία είναι να τρώμε μικρές ποσότητες από τα επιτρεπόμενα τρόφιμα και να προσπαθούμε να απέχουμε από κάθε αμαρτία, αφιερώνοντας ταυτόχρονα κάποιο χρόνο
της ημέρας στην προσευχή.

Πρώτος ο Χριστός, μας έδωσε το παράδειγμα της νηστείας όταν μετά την βάπτισή του στον Ιορδάνη ποταμό, παρέμεινε νηστεύοντας επί σαράντα ημέρες στην έρημο. Με το παράδειγμά του, ο Ιησούς μας έδωσε την νηστεία ως μία σωματική και πνευματική άσκηση, η οποία δυναμώνει την θέληση του ανθρώπου και ταυτόχρονα δείχνει την αγάπη του προς τον δημιουργό.


Στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, δίνεται στους χριστιανούς ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να νηστεύουν. Το σχετικό χωρίο αναφέρει: «Όταν δε νηστεύητε, µη γίνεσθε ως οι υποκριταί σκυθρωποί, αφανίζουσιν γαρ τα πρόσωπα αυτών όπως φανώσιν τοις ανθρώποις νηστεύοντες αµήν λέγω υµίν, απέχουσιν τον µισθόν αυτών. Συ δε νηστεύων αλειψαί σου την κεφαλήν και το πρόσωπόν σου νίψαι, όπως µη φανής τοις ανθρώποις νηστεύων αλλά τω πατρί σου τω εν τω κρυφαίω και ο πατήρ σου ο βλέπων εν τω κρυφαίω αποδώσει σοι.» (Ματθ. 6,16).

Δηλαδή: «Όταν νηστεύετε μην φέρεσθε όπως οι υποκριτές που αφήνουν τα πρόσωπά τους άπλυτα για να δείξουν στους υπόλοιπους ανθρώπους ότι νηστεύουν. Αλήθεια σας λέω, οι άνθρωποι αυτοί χάνουν το μισθό τους. Εσύ όμως όταν νηστεύεις, να πλύνεις το κεφάλι σου και το πρόσωπό σου ώστε να μην φαίνεται ότι νηστεύεις, παρά μόνο στον Πατέρα σου κρυφά, και ο Πατέρας σου που βλέπει τα κρυφά θα σου το αποδώσει».

Ένα άλλο σχετικό με την νηστεία κείμενο, προέρχεται από τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο και λέει τα εξής: «Δείξε μου την νηστεία σου δια των έργων σου. Αν δεις πτωχό, ελέησέ τον. Αν δεις κάποιο εχθρό σου συμφιλιώσου. Αν δεις φίλο σου να προοδεύει, μην τον φθονήσεις. Διατήρησε τα χέρια σου, τα πόδια σου, τα μάτια σου, τα αυτιά σου καθαρά από αμαρτίες. Διότι ποιο το όφελος, όταν δεν τρώμε κρέας, όμως κατατρώμε τους αδελφούς μας; (…) Παρακαλώ, λοιπόν, όσοι μπορείτε να νηστεύετε, όσο είναι δυνατόν, και να αυξάνετε την καλή σας αυτή και αξιέπαινη προθυμία».

Η νηστεία που τηρούν οι μοναχοί είναι αυστηρότερη από αυτή των λαϊκών. Για παράδειγμα οι μοναχοί δεν τρώνε ποτέ κρέας, παρά μόνο ψάρι. Επίσης λάδι στο φαγητό τους τρώνε μόνο Σαββατοκύριακα ή καθημερινή μόνο εάν είναι μεγάλη εορτή. Τέλος νηστεύουν κάθε βδομάδα, εκτός από κάθε Τετάρτη και Παρασκευή, κάθε Δευτέρα. Η νηστεία της Δευτέρας είναι αφιερωμένη στους Αγγέλους, της Τετάρτης στα πάθη του Ιησού και της Παρασκευής στη Σταύρωση.

Οι νηστείες της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης που καλούμεθα εμείς οι λαϊκοί να τηρήσουμε είναι οι παρακάτω:

1. Νηστεία των Χριστουγέννων. Ξεκινά στις 15 Νοεμβρίου και τελειώνει στις 24 Δεκεμβρίου. Από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 17 Δεκεμβρίου επιτρέπεται να τρώμε ψάρι κάθε μέρα εκτός Τετάρτης και Παρασκευής.

2. Μεγάλη Τεσσαρακοστή. Ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο. Στις 25 Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού, και την Κυριακή των Βαΐων, επιτρέπεται να φάμε ψάρι.
3. Νηστεία των Αγίων Αποστόλων. Ξεκινά την Δευτέρα, μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων, και τελειώνει στις 28 Ιουνίου (παραμονή των Αγίων Πέτρου και Παύλου). Καθ’όλο το διάστημα της νηστείας, επιτρέπεται να τρώμε ψάρια κάθε μέρα, εκτός Τετάρτης και Παρασκευής.

4. Νηστεία της Παναγίας. Ξεκινά την 1η Αυγούστου και τελειώνει στις 14 Αυγούστου. Την 6η Αυγούστου (Μεταμόρφωση του Σωτήρος) επιτρέπεται να φάμε ψάρι. Εκτός από τις παραπάνω τέσσερις περιόδους, υπάρχουν τέσσερις ημέρες του χρόνου που η θρησκευτική παράδοση μας επιβάλει αυστηρότατη νηστεία, κατά την οποία απαγορεύεται να τρώμε ακόμα και λάδι ή κρασί.

Οι ημέρες αυτές είναι οι:

1. 5 Ιανουαρίου. Παραμονή των Θεοφανείων.
2. 29 Αυγούστου. Αποτομή της τίμιας κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.
3. 14 Σεπτεμβρίου. Ύψωση του Τιμίου Σταυρού.
4. 24 Δεκεμβρίου. Παραμονή Χριστουγέννων.
Σημειώνουμε ότι εάν μία από τις παραπάνω 4 ημέρες, πέσει Σάββατο ή Κυριακή, τότε επιτρέπεται να φάμε λάδι και να πιούμε κρασί.
Κάθε Τετάρτη και Παρασκευή νηστεύουμε, εκτός από τις παρακάτω 5, όπου επιτρέπεται να φάμε ότι θέλουμε.

1. Η εβδομάδα μεταξύ της Κυριακής του Τελώνου και του Φαρισαίου και τηςΚυριακής του Ασώτου.
2. Η εβδομάδα πριν από την Κυριακή της Τυρινής (επιτρέπονται όλα εκτός από το κρέας).
3. Η εβδομάδα μετά το Πάσχα (Διακαινησίμου).
4. Η εβδομάδα μετά την Κυριακή της Πεντηκοστής.
5. Οι ημέρες μεταξύ Χριστουγέννων και Θεοφανείων, εκτός φυσικά από την Παραμονή των Θεοφανείων, που είναι αυστηρή νηστεία.

Εκτός από τις παραπάνω 5 περιπτώσεις, επιτρέπεται να φάμε ψάρι, ημέρα Τετάρτη ή Παρασκευή, στις παρακάτω ημερομηνίες:

1. 7 Ιανουαρίου. Του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστή.
2. 2 Φεβρουαρίου. Η Υπαπαντή του Κυρίου.
3. 24 Ιουνίου. Η γέννηση του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.
4. 29 Ιουνίου. Των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.
5. 6 Αυγούστου. Η Μεταμόρφωση του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού.
6. 15 Αυγούστου. Η Κοίμηση της Θεοτόκου.
7. 8 Σεπτεμβρίου. Τα γενέθλια της Θεοτόκου.
8. 14 Νοεμβρίου. Του Αγίου Φιλίππου.
9. 21 Νοεμβρίου. Τα εισόδια της Θεοτόκου.

Ένας τελευταίος κανόνας είναι ότι όταν είναι νηστεία και η ημέρα είναι Σάββατο, επιτρέπεται να φάμε λάδι, εκτός από την ημέρα του Μεγάλου Σαββάτου.

Η νηστεία εκτός από καθήκον μας, είναι και ένας τρόπος να γίνουμε εγκρατείς. Με την νηστεία, εξασκούμαστε ώστε να μην παρασυρόμαστε στις αμαρτίες, μικρές ή μεγάλες. Πέρα από την θεολογική άποψη, η νηστεία είναι μια καλή αποτοξίνωση του οργανισμού μας.


Πηγή: Ι.Ν. Αγίων Χαραλάμπους & Αντωνίου Κρύα Ιτεών Πατρών

Πηγή: Ορθόδοξα Ωφελήματα: Νηστεία των Ορθόδοξων Χριστιανών - Πότε νηστεύουμε http://orthodoxa-ofelimata.blogspot.com ... z2usyl5P5Q


Αν θέλεις εύνοια Θεού να ʽχεις και ευλογία
Αφιερώσου ολόκαρδα, κάνʼ το με προθυμία.

Άβαταρ μέλους
ΜΑΝΩΛΗΣ
Δημοσιεύσεις: 5627
Εγγραφή: Δευτ Ιαν 06, 2014 11:38 am

Μικρό λεξικό της περιόδου της Νηστείας.

Δημοσίευσηαπό ΜΑΝΩΛΗΣ » Δευτ Μαρ 03, 2014 10:26 am

Μικρό λεξικό της περιόδου της Νηστείας.
Εικόνα
ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ: Μια περίοδος του έτους κατά την οποία νηστεύουμε. Αποτελείται από δύο περιόδους νηστείας. Η πρώτη έχει έξι εβδομάδες (6 επί 7 ημέρες) και η δεύτερη είναι η Μεγάλη Εβδομάδα. Κατά τη διάρκειά της η νηστεία είναι αρκετά αυστηρή.

ΑΛΑΔΟ ΓΕΥΜΑ: Συνήθως Τετάρτη και Παρασκευή τρώμε φαγητό, χωρίς προσθήκη λαδιού. Πολλοί τρώνε λάδι μόνο τα Σαββατοκύριακα.


ΑΠΟΔΕΙΠΝΟ ΜΕΓΑ:
Ακολουθία της Εκκλησίας, η οποίας διαβάζεται στα μοναστήρια μετά το δείπνο. Πολλοί χριστιανοί την διαβάζουν πριν από τον βραδινό ύπνο. Κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής διαβάζεται κάθε απόγευμα και στους ενοριακούς Ναούς.

ΑΡΤΥΣΙΜΕΣ ΤΡΟΦΕΣ: Τροφές που δεν επιτρέπονται κατά την περίοδο της νηστείας. Βασικά πρόκειται για το κρέας και όλα τα γαλακτοκομικά. Εκτός από εξαιρέσεις και το ψάρι.

ΕΝΑΤΗ: Η έκφραση είναι «κάνω ενάτη». Σε πολλά μοναστήρια, κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής παρατίθεται τράπεζα μόνο μία φορά την ημέρα, μετά τις τρεις το απόγευμα. Κατά το βυζαντινό τρόπο μέτρησης των ωρών η πρώτη ώρα της ημέρας ξεκινά με την ανατολή του ήλιου. Συνεπώς η ενάτη είναι γύρω στις τρεις το απόγευμα.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ: Γιορτή ιδιαίτερης σημασίας για της Εκκλησία και την υπόθεση της σωτηρίας του ανθρώπου. Όποια μέρα και αν πέσει τελείται Θ. Ευχαριστία και τρώγεται ψάρι.

ΚΑΤΑΛΥΣΙΣ ΙΧΘΥΟΣ: Σε εξαιρετικές περιπτώσεις επιβάλλεται να φάμε ψάρι ακόμη και αν είναι Τετάρτη ή Παρασκευή (π.χ. της Μεταμορφώσεως, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, των Εισοδίων). Κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής ψάρι τρώγεται του Ευαγγελισμού και των Βαΐων.

ΚΑΤΑΛΥΣΙΣ ΟΙΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΥ: Σε όλη τη διάρκεια του έτους κάποιες ημέρες που η Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη κάποιου πολύ μεγάλου αγίου επιτρέπεται να φάει ο πιστός φαγητό με λάδι και να πιει κρασί ώστε να στηριχθεί.

ΚΟΥΦΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ: Η εβδομάδα που προηγείται της Μεγάλης. Κατά τη διάρκειά της δεν έχουμε κάποια ακολουθία εκτός από το Μεγάλο Απόδειπνο.

ΚΥΡΑ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ: Μια κούκλα φτιαγμένη από ζυμάρι. Έχει επτά πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της νηστείας. Δεν έχει στόμα (γιατί νηστεύουμε και αποφεύγουμε τις άσκοπες συζητήσεις), τα χέρια σταυρωμένα σε στάση προσευχής.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
: Η εβδομάδα που λήγει το Μ. Σάββατο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αυστηρή νηστεία και ακολουθίες πρωί και βράδυ.

ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ
: Ένα εντυπωσιακό ποιητικό έργο του Αγ. Ανδρέου επισκόπου Κρήτης. Αποτελείται από εκατοντάδες τροπάρια, που αναφέρονται σε ολόκληρη την ανθρώπινη ιστορία, από την Πτώση και έπειτα. Μεταξύ πολλών άλλων αναφέρεται και στην μετάνοια. Ψάλλεται το απόγευμα της Τετάρτης πριν από τον Ακάθιστο Ύμνο.

ΝΗΣΤΕΙΑ: Ετυμολογικά σημαίνει δεν τρώγω (νή+εσθίω). Πρακτικά δεν πρόκειται για μία περίοδο τέλειας ασιτίας, αλλά για μία περίοδο κατά την οποία περιορίζουμε την ποσότητα και την ποικιλία των γευμάτων μας, ώστε να στρέψουμε την προσοχή μας στην προσευχή και τη μετάνοια.

ΝΗΣΤΗΣΙΜΕΣ ΤΡΟΦΕΣ: Όσπρια, θαλασσινά, φρούτα, λαχανικά, σοκολάτα υγείας, σόγια, λαδερά, μέλι, μαρμελάδα, ζυμαρικά, χαλβάς, ταχίνι, ξηροί καρποί, ψωμί, φρυγανιές, παξιμάδι.

ΞΗΡΟΦΑΓΙΑ: Ημέρα κατά την οποία δεν τρώμε λάδι.

ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: Ορθότερα αποκαλείται Θ. Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων. Λόγῳ του πένθιμου χαρακτήρα της περιόδου της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής δεν τελείται το αναστάσιμο μυστήριο της Θ. Ευχαριστίας τις καθημερινές. Έτσι, προαγιάζεται Άγιος Άρτος κατά την κυριακάτικη Θ. Λειτουργία, φυλάσσεται σε ειδικό σκεύος και προσφέρεται στους πιστούς κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. ΤΡΙΩΔΙΟ: Βιβλίο της Εκκλησίας, το οποίο περιέχει τις ακολουθίες της περιόδου από τον εσπερινό του Τελώνου και του Φαρισαίου μέχρι το Μεγάλο Σάββατο.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ
: Η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου συνδυασμένη και Απόδειπνο. Ψάλλεται κατά τις Παρασκευές της νηστείας. Ξεκινά από την Παρασκευή μετά την Καθαρά Δευτέρα. Τις τέσσερεις πρώτες Παρασκευές διαβάζεται τμηματικά ο Ακάθιστος Ύμνος, ενώ την πέμπτη ολόκληρος.

Πηγή: Παναγιά Αλεξιώτισσα

Πηγή: Ορθόδοξα Ωφελήματα: Μικρό λεξικό της περιόδου της Νηστείας. http://orthodoxa-ofelimata.blogspot.com ... z2ut0bhLc2


Αν θέλεις εύνοια Θεού να ʽχεις και ευλογία
Αφιερώσου ολόκαρδα, κάνʼ το με προθυμία.

Άβαταρ μέλους
ΜΑΝΩΛΗΣ
Δημοσιεύσεις: 5627
Εγγραφή: Δευτ Ιαν 06, 2014 11:38 am

Πίνακας με τις νηστείες & καταλύσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας

Δημοσίευσηαπό ΜΑΝΩΛΗΣ » Δευτ Μαρ 03, 2014 10:42 am

Πίνακας με τις νηστείες & καταλύσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας
Εικόνα
Οι κατηγορίες καταλύσεως της νηστείας είναι τέσσερις:

α) Κατάλυση «εις πάντα»,
β) κατάλυση αυγών και γαλακτοκομικών προϊόντων,
γ) κατάλυση «ιχθύος» και
δ) κατάλυση «οίνου και ελαίου».

Α. «Διατεταγμένες» νηστείες είναι οι εξής:

1) Της Τετάρτης και της Παρασκευής: Ξηροφαγία.
2) Της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου: Ξηροφαγία (εκτός από Σάββατα και Κυριακές, οπότε επιτρέπονται λάδι και κρασί).
3) Της Μεγάλης Εβδομάδος: Ξηροφαγία.
4) Των Αγίων Αποστόλων, από τη Δευτέρα μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων μέχρι τις 28 Ιουνίου: Αποχή από κρέας, γαλακτερά και αυγά. Επιτρέπεται το ψάρι (πλην, φυσικά, Τετάρτης και Παρασκευής).
5) Του Δεκαπενταυγούστου, από την 1 μέχρι τις 14 Αυγούστου: Ξηροφαγία (εκτός από Σάββατα και Κυριακές, οπότε επιτρέπονται λάδι και κρασί, και της Μεταμορφώσεως, που καταλύεται ψάρι).
6) Των Χριστουγέννων, από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου:
α) Από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου απέχουμε από κρέας, γαλακτερά και αυγά, ενώ καταλύουμε το ψάρι (πλην Τετάρτης και Παρασκευής).
β) Από τις 18 μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου γίνεται κατάλυση μόνο σε λάδι και κρασί (πάντοτε πλην Τετάρτης και Παρασκευής.

Β. Κατάλυση νηστείας (και τις Τετάρτες και Παρασκευές) επιτρέπεται στις εξής περιπτώσεις:

1) Από τις 25 Δεκεμβρίου μέχρι τις 4 Ιανουαρίου («Δωδεκαήμερο»): «Εις πάντα».
2) Την πρώτη εβδομάδα του Τριωδίου (από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι την Κυριακή του Ασώτου): «Εις πάντα».
3) Την τρίτη εβδομάδα του Τριωδίου (από τη Δευτέρα των Απόκρεω μέχρι την Κυριακή της Τυροφάγου): Κατάλυση σε ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά (δεν επιτρέπεται το κρέας) όλες τις ημέρες.
4) Την εβδομάδα της Διακαινησίμου (από την Κυριακή του Πάσχα μέχρι την Κυριακή του Θωμά): «Εις πάντα».
5) Την εβδομάδα του Αγ. Πνεύματος (από την Κυριακή της Πεντηκοστής μέχρι την Κυριακή των Αγίων Πάντων): «Εις πάντα».
6) Την περίοδο του Πεντηκοσταρίου (από την Κυριακή του Θωμά μέχρι την Κυριακή της Πεντηκοστής) μπορεί, κατά μία εκδοχή, να γίνεται κατάλυση ελαίου τις Τετάρτες και Παρασκευές. Επιπλέον, επιτρέπεται κατάλυση «ιχθύος» την Τετάρτη της Μεσοπεντηκοστής και την Τετάρτη της Αποδόσεως του Πάσχα.

Γ. Πίνακας των ακινήτων εορτών µε κατάλυση ή νηστεία.


Κατάλυσις

Ιανουάριος

1

Περιτοµή Ι. Χριστού, Μ. Βασιλείου

Εις πάντα
5

Παραµονή Θεοφανείων

Νηστεία
6

Τα Άγια Θεοφάνεια

Εις πάντα
7

Σύναξις Ιωάννου του Προδρόµου

Ιχθύος
11

Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου

Οίν. και ελ.
16

Προσκύνησις αλύσεως απ. Πέτρου

»
17

Αντωνίου του Μεγάλου

»
18

Αθανασίου και Κυρίλλου πατρ. Αλεξανδρείας

»
20

Ευθυµίου του Μεγάλου

»
22

Τιμοθέου Αποστόλου, Αναστασίου Πέρσου

»
25

Γρηγορίου του Θεολόγου

»
27

Ανακομιδή λειψ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου

»
30

Των Τριών Ιεραρχών

»



Φεβρουάριος

2

Υπαπαντή Ιησού Χριστού

Ιχθύος
8

Θεοδώρου του Στρατηλάτου

Οίν. και ελ.
10

Χαραλάμπους Ιεροµάρτυρος

»
11

Βλασίου Ιεροµάρτυρος

»
17

Θεοδώρου του Τήρωνος

»
24

Α’ και Β’ εύρεσις Κεφαλής του Προδρόµου

»



Μάρτιος

9

Των εν Σεβαστεία αγίων 40 Μαρτύρων

Οίν. και ελ.
25

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Ιχθύος
26

Σύναξις Αρχαγγέλου Γαβριήλ

Οίν. και ελ.



Απρίλιος

23

Γεωργίου του Τροπαιοφόρου

Οίν. και ελ.
25

Μάρκου αποστόλου και ευαγγελιστού

»
30

Ιακώβου αποστόλου

»



Μάιος

2

Ανακομιδή λειψ. Αθανασίου του Μεγάλου

Οίν. και ελ.
8

Ιωάννου του Θεολόγου

»
15

Παχωµίου του Μεγάλου, Αχιλλίου Λαρίσης

»
21

Κωνσταντίνου και Ελένης Ισαποστ.

»
25

Γ’ εύρεσις της Κεφαλής του Προδρόµου

»



Ιούνιος

8

Ανακομιδή λειψ. Θεοδώρου του Στρατηλάτου

Οίν. και ελ.
11

Βαρθολομαίου και Βαρνάβα αποστόλων

»
24

Γενέθλιον Ιωάννου του Προδρόµου

Ιχθύος
29

Πέτρου και Παύλου αποστόλων

»
30

Η Σύναξις των Δώδεκα Αποστόλων

Οίν. και ελ.



Ιούλιος

1

Κοσµά και Δαµιανού των Αναργύρων

Οίν. και ελ.
2

Κατάθεσις εσθήτος της Θεοτόκου

»
17

Μαρίνης µεγαλοµάρτυρος

»
20

Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου

»
22

Μαρίας της Μαγδαληνής

»
25

Κοίµησις αγίας Άννης

»
26

Παρασκευής οσιοµ., Ερµολάου ιεροµ.

»
27

Παντελεήμονος µεγαλοµάρτυρος

»



Αύγουστος

6

Μεταµόρφωσις του Σωτήρος

Ιχθύος
15

Κοίµησις της Θεοτόκου

»
29

Αποτοµή Τιµ. Κεφαλής του Προδρόµου

Νηστεία
31

Κατάθεσις Τιµίας Ζώνης της Θεοτόκου

Οίν. και ελ.



Σεπτέμβριος

1

Αρχή της Ινδίκτου, Συµεών Στυλίτου

Οίν. και ελ.
6

Ανάµνησις του εν Χώναις θαύµ. αρχ. Μιχαήλ

»
8

Γενέθλιον της Θεοτόκου

Ιχθύος
9

Ιωακείμ και Άννης Θεοπατόρων

Οίν. και ελ.
13

Εγκαίνια Ναού Αναστάσεως, Κορνηλίου εκατ.

»
14

Ύψωσις του Τιµίου Σταυρού

Νηστεία
20

Ευσταθίου µεγαλοµάρτυρος και των συν αυτώ

Οίν. και ελ.
23

Σύλληψις Ιωάννου του Προδρόµου

»
26

Μετάστασις Ιωάννου του Θεολόγου

»



Οκτώβριος

6

Θωµά αποστόλου

Οίν. και ελ.
18

Λουκά αποστόλου και ευαγγελιστού

»
23

Ιακώβου του Αδελφοθέου

»
26

Δημητρίου του Μυροβλύτου

»



Νοέμβριος

1

Κοσµά και Δαµιανού των Αναργύρων

Οίν. και ελ.
8

Σύναξις Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ

»
12

Ιωάννου του Ελεήµονος

»
13

Ιωάννου του Χρυσοστόμου

»
14

Φιλίππου αποστόλου

Ιχθύος
16

Ματθαίου αποστόλου και ευαγγελιστού

Οίν. και ελ.
21

Εισόδια της Θεοτόκου

Ιχθύος
25

Αικατερίνης µεγαλοµάρτυρος

Οίν. και ελ.
30

Ανδρέου του Πρωτοκλήτου

»



Δεκέμβριος

4

Βαρβάρας µεγαλοµ., Ιωάννου Δαμασκηνού

Οίν. και ελ.
5

Σάββα του ηγιασµένου

»
6

Νικολάου επισκόπου Μύρων

»
9

Σύλληψις αγίας Θεοπροµήτορος Άννης

»
12

Σπυρίδωνος Τριµυθούντος του θαυματουργού

»
15

Ελευθερίου ιεροµάρτυρος

»
17

Δανιήλ προφήτου, Διονυσίου Αιγίνης

»
20

Ιγνατίου του Θεοφόρου

»
25

Γέννησις Ιησού Χριστού

Εις πάντα
26

Σύναξις της Θεοτόκου

»
27

Στεφάνου του Πρωτοµάρτυρος

»

Πηγή: Ορθόδοξα Ωφελήματα: Πίνακας με τις νηστείες & καταλύσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας http://orthodoxa-ofelimata.blogspot.com ... z2ut3SXK7z


Αν θέλεις εύνοια Θεού να ʽχεις και ευλογία
Αφιερώσου ολόκαρδα, κάνʼ το με προθυμία.


Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 13 και 0 επισκέπτες