Θρησκευτικά ή Θρησκειολογία;

Η Ορθοδοξία απέναντι στις προκλήσεις της σημερινής εποχής.

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Άβαταρ μέλους
NikolaosArvanitidis
Δημοσιεύσεις: 237
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 19, 2019 10:21 pm

Re: ΕΚΤΑΦΗ - ΚΑΥΣΗ ΝΕΚΡΩΝ

Δημοσίευσηαπό NikolaosArvanitidis » Πέμ Νοέμ 07, 2019 10:55 am

Δεν μου αρέσει καθόλου το ύφος του συγγραφέα του άρθρου ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ.
1)Το ειρωνικό σχόλιο του για την Ιερά Σύνοδο της εκκλησίας μας "μέχρι τα όργανα της εκκλησίας να αποφασίσουν να αντιδράσουν..." ίσως ταιριάζουν σε συζήτηση καφενείου αλλά όχι σε ένα άρθρο ορθόδοξης ιστοσελίδας.
2)Επιπλέον δεν είναι και καλά ενημερωμένος σχετικά με τις εξελίξεις. Η Κεραμεως δεν ήταν αυτή που έκανε θρησκειολογία τα θρησκευτικά. Αυτό είχε γίνει ήδη από τον Φίλη αρχικά και τον Γαβρογλου στη συνέχεια.Η Κεραμεως έχει πει πως το μαθημα των θρησκευτικών θα αναπροσαρμοστεί για να συμβαδίσει με την απόφαση του ΣτΕ που δηλώνει πως τα θρησκευτικά για τους Ορθόδοξους μαθητές πρέπει να είναι Ορθόδοξα. Ωστόσο αναγκαστικά θα πρέπει να αλλάξει και τον τρόπο απαλλαγής από τα θρησκευτικά αφού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε πως πρέπει να είναι απλούστερος χωρίς να απαιτείται η δήλωση θρησκεύματος.Οσο κι αν αυτή η απόφαση είναι εναντια στια αξίες του έθνους μας από τη στιγμή που δεχτηκαμε να μπούμε στην ΕΕ και να θυσιασουμε έτσι τμήμα της ανεξαρτησίας μας είμαστε αναγκασμένοι να υπακουσουμε και να αλλάξουμε τον τρόπο απαλλαγής από τα θρησκευτικά διασφαλίζοντας όμως παράλληλα πως το περιεχόμενο των θρησκευτικών θα είναι Ορθόδοξο.Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6039
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Θρησκευτικά ή Θρησκειολογία;

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Παρ Νοέμ 08, 2019 7:00 am

Από τη στιγμή που η Ελλάδα απέκτησε πολυπολιτισμικά χαρακτηριστικά, είναι υποχρεωμένη να προσαρμόσει και την εκπαίδευση για να υπηρετεί την πολυπολιτισμικότητα, όχι όμως προς την κατεύθυνση της ισοπέδωσης, αλλά της εξυπηρέτησης των κυριότερων τουλάχιστον πολιτισμικών ομάδων (Ορθόδοξοι, Μουσουλμάνοι (στη Θράκη), μη θρησκεύοντες). Για το σκοπό αυτό χρειάζεται μάθημα επιλογής με διαφορετικούς καθηγητές για κάθε περίπτωση.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
NikolaosArvanitidis
Δημοσιεύσεις: 237
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 19, 2019 10:21 pm

Re: Θρησκευτικά ή Θρησκειολογία;

Δημοσίευσηαπό NikolaosArvanitidis » Παρ Νοέμ 08, 2019 10:19 am

Νίκο στις κύριες θρησκευτικές ομάδες που ειπες(Ορθοδοξία, Ισλάμ,αθρησκεια) να προσθέσω και τους καθολικούς των Κυκλάδων αφού στα νησιά με μεγάλους Καθολικούς πληθυσμούς (Σύρος,Τήνος κτλ) οι καθολικοί(παπικοί) μαθητές διδάσκονται ήδη καθολικά θρησκευτικά.Το θέμα πάντως είναι πως η Ελλάδα μέχρι πριν λίγες δεκαετίες ήταν εθνικά και θρησκευτικά ομοιογενής χώρα με εξαίρεση κάποιες περιοχές (Θράκη και Κυκλάδες). Αυτό επιτεύχθηκε χάρη στην Συνθήκη της Λωζάννης και την ανταλλαγή πληθυσμών που είχε αυτόν τον σκοπό ακριβώς.
Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 1 και 0 επισκέπτες