ΕΚΤΑΦΗ - ΚΑΥΣΗ ΝΕΚΡΩΝ

Η Ορθοδοξία απέναντι στις προκλήσεις της σημερινής εποχής.

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

eleanna
Δημοσιεύσεις: 40
Εγγραφή: Δευτ Ιούλ 30, 2012 3:39 pm

ΕΚΤΑΦΗ - ΚΑΥΣΗ ΝΕΚΡΩΝ

Δημοσίευσηαπό eleanna » Δευτ Σεπ 03, 2012 6:24 pm

Καλησπέρα σας και συγνώμη για το δυσάρεστο του θέματος.
Φέτος έκανα την εκταφή της μητέρας μου. Δεν ξερω, δε μου φαίνεται φυσιολογικό να θάβεις ένα νεκρό και μετά να ταλαιπωρείς κατα κάποιο τρόπο τη σωρό του με εκταφές κτλ. Να τον ξεθάβουν αγχωμένοι και ιδρωκοπημένοι εργάτες που καπνίζουν, να σωριάζουν τα κόκκαλα φτυαριές φτυαριές μέσα σε ένα καφάσι μανάβη, να το πηγαίνουν σε ένα υπόστεγο με το μάρμαρο που φέρει το όνομα του νεκρού και μετά να το βάζουν για μια βδομάδα αφού ξεπλύνουν τα οστά με κρασί σε ένα δωματιάκι γεμάτο υγρασία και βρωμιά διπλα σε άλλα καφάσια με άλλα οστά μέχρι να στεγνώσει και να μαζεύονται μύγες πάνω τους κτλ. Αλλά και όλα αυτά να μην υπήρχαν η εκταφή και μόνο μου φαίνεται παραφύσιν ενέργεια. Δε μου φαίνεται σωστό και ευσεβές και φυσιολογικό. Σωστό μου φαίνεται να θάβεις τον άνθρωπο και να μένει εκεί δια παντός. Θέλω να πω ούτε νεκρός δε μπορείς να ησυχάσεις και να μη σε κακοποιούν; Θα μου πειτε ειναι μόνο οστά αλλά στην πίστη μας αποδίδουμε σεβασμό και τιμή και σε αυτά. Στέκει απο άποψη πίστης η εκταφή των νεκρών; γιατί εμένα το όλο concept δε μου κολλάει για ορθόδοξο.Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6257
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: ΕΚΤΑΦΗ - ΚΑΥΣΗ ΝΕΚΡΩΝ

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Δευτ Σεπ 03, 2012 6:25 pm

Εκταφή γίνεται ακόμη και στα Μοναστήρια κι ύστερα τα οστά αποτίθενται στο οστεοφυλάκιο. Η εκταφή είναι αναγκαστική, όταν ο χώρος είναι περιορισμένος, αλλά έχει σημασία πως γίνεται.Επίσης είναι σύνηθες μια οικογένεια να θάβεται στον ίδιο τάφο. Έτσι, όταν πεθαίνει ο επόμενος ξεθάβεται ο προηγούμενος και τα κόκκαλα του, αφού ξεπλυθούν με κρασί, τοποθετούνται στα πόδια του κατά την ταφή.

Είναι η αλήθεια ότι σήμερα τα Νεκροταφεία των μεγάλων πόλεων έχουν γίνει χώρος εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου και επίδειξης πλούτου. Βέβαια συνήθως στα χωριά δεν είναι έτσι. Γι αυτό εγώ έχω ζητήσει, αν είναι εφικτό, ν' αναπαυθώ σε Κοιμητήριο χωριού (ή στο Ανταρτικό ή στη Λευκόβρυση).


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

eleanna
Δημοσιεύσεις: 40
Εγγραφή: Δευτ Ιούλ 30, 2012 3:39 pm

Re: ΕΚΤΑΦΗ - ΚΑΥΣΗ ΝΕΚΡΩΝ

Δημοσίευσηαπό eleanna » Δευτ Σεπ 03, 2012 6:25 pm

Πράγματι στα χωριά είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα, εδώ είναι απρόσωπα και δε μπορω και να κατηγορήσω και τους ανθρώπους γιατί δεν προλαβαίνουν να πάρουν ανάσα- είναι λογικό να αναισθητοποιούνται μετά από κάποιο καιρό.Άβαταρ μέλους
Σταυρος
Δημοσιεύσεις: 21
Εγγραφή: Παρ Αύγ 03, 2012 6:41 pm

Re: ΕΚΤΑΦΗ - ΚΑΥΣΗ ΝΕΚΡΩΝ

Δημοσίευσηαπό Σταυρος » Δευτ Σεπ 03, 2012 6:26 pm

1) Η ταφή του νεκρού ως θεία εντολή, «γη ει και εις γην απελεύση» (Γεν. 3, 19), είναι πράξη τιμής και σεβασμού προς το ανθρώπινο σώμα και ταυτόχρονα σύμβολο ελπίδας και αναστάσεως. Στην Παλαιά Διαθήκη ο πατριάρχης Ιακώβ ζήτησε από τον υιό του Ιωσήφ όταν πεθάνει να τον θάψει και μάλιστα στον τάφο των πατέρων του (Γεν. 47, 30).

2) Στην Καινή Διαθήκη ο ίδιος ο Κύριος δέχθηκε τον ενταφιασμό του σώματός του, λέγοντας στον Ιούδα: «Άφες αυτήν, εις την ημέραν του ενταφιασμού μου τετήρηκεν αυτό» (Ίωάν. 12, 7).
Η θεόσωμη ταφή του Κυρίου ύπηρξε το αποκορύφωμα της επί γης κενώσεώς του. Το άψυχο σώμα του Χριστού ενωμένο με τη Θεότητα ενταφιάζεται. Ο αρχηγός της ζωής τίθεται εν τάφω. Ο ενταφιασμός του σαρκωθέντος Λόγου μάς υποδεικνύει τον τρόπο και της δικής μας εξόδου από τον πρόσκαιρο αυτό βίο. Κατά τον απόστολο Παύλο το ανθρώπινο σώμα «σπείρεται εν φθορά, εγείρεται εν αφθαρσία» ( Α’ Κορ. 15, 42).

3) Ο Μέγας Αντώνιος εκφράζων την παράδοση της Εκκλησίας ζήτησε από τους μαθητές του να τον ενταφιάσουν. «Θάφτε, λοιπόν το σώμα μου σεις και κρύψτε το υπό την γην... διότι εγώ κατά ταν ανάστασιν των νεκρών θα το πάρω πάλι από τον Σωτήρα άφθαρτο» ).

4) Ο 7ος Κανόνας της Ζ’ Οικουμενικής Συνόδου επιτάσσει όπως ο καθαγιασμός της Αγίας Τράπεζας γίνεται με την τοποθέτηση σ’ αυτή λειψάνων αγίων μαρτύρων5) Ο άγιος Συμεών, αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης και μεγάλος λειτουργιολόγος, αναφέρει ότι η έκχυση του ελαίου πάνω στο ένταφιασμένο λείψανο ανάγει την αρχή του στους αγίους αποστόλους (Ρ.G. 166, 686).

6) Από τις αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές, τις κατακόμβες, τους τάφους των αγίων μαρτύρων και τα πλήθη των κοιμητηρίων μαρτυρείται η συνείδηση των πιστών και το αρχαίον έθος της Εκκλησίας στην ταφή των νεκρών.

7) Η ταφή των νεκρών εκφράζει την πίστη της Εκκλησίας προς την Ανάσταση καί τήν αιώνιο ζωή. Ο σεβασμός προς τα λείψανα των κεκοιμημένων αποδεικνύει την πίστη μας στην αθάνατη ψυχή.
Η ταφή λοιπόν των νεκρών αποτελεί αρχαία και αδιάκοπη παράδοση της Εκκλησίας, η οποία στηρίζεται στο σεβασμό του ανθρωπίνου σώματος ως «ναόν του Θεού»

Ακόμα και σε αυτό κάποιοι δεν θέλουν τον λόγο του θεού και κάνουν τα αδύνατα δυνατά να μας στρέψουν προς την καύση των νεκρών μας.ΓΙΩΡΓΟΣ.Λ
Δημοσιεύσεις: 13
Εγγραφή: Παρ Αύγ 03, 2012 7:26 pm

Re: ΕΚΤΑΦΗ - ΚΑΥΣΗ ΝΕΚΡΩΝ

Δημοσίευσηαπό ΓΙΩΡΓΟΣ.Λ » Δευτ Σεπ 03, 2012 6:27 pm

κανονικα οχι , δεν επιτρεπετε η εκταφη . ειναι απολυτο και το τεκμηριωσες πολυ σωστα . βεβαια ισχυει και αυτο που γραφηκε , οτι δεν υπαρχει ο απαιτουμενος χωρος . οποτε τι να κανεις . φτασαμε στο σημειο να πρεπει να αγορασουμε ακομη και την γη που θα μπουμε . ειναι πολυ κριμα .Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6257
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: ΕΚΤΑΦΗ - ΚΑΥΣΗ ΝΕΚΡΩΝ

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Δευτ Σεπ 03, 2012 6:28 pm

Γιώργο, κατ' ουσίαν εκταφή γίνεται πάντοτε, απλά δεν γίνεται τόσο σύντομα, όπως στις πόλεις. Στα χωριά, όταν το επόμενο μέλος μιας οικογένειας αποδημήσει, τότε γίνεται εκταφή των οστών του προηγούμενου, τα οποία πλένονται με κρασί και τοποθετούνται σε μια πάνινη σακούλα στο φέρετρο κοντά στα πόδια.

Αν δεν έχουν περάσει αρκετά χρόνια για να γίνει εκταφή, τότε ανοίγεται καινούργιος τάφος κοντά στον παλιό.

Έτσι στα χωριά βλέπεις στον ίδιο τάφο να υπάρχουν ονόματα γενεών ολόκληρων από μια οικογένεια, που μοιράζονται στο τέλος το ίδιο "σπίτι".


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

ΓΙΩΡΓΟΣ.Λ
Δημοσιεύσεις: 13
Εγγραφή: Παρ Αύγ 03, 2012 7:26 pm

Re: ΕΚΤΑΦΗ - ΚΑΥΣΗ ΝΕΚΡΩΝ

Δημοσίευσηαπό ΓΙΩΡΓΟΣ.Λ » Δευτ Σεπ 03, 2012 6:28 pm

λεμε ομως για το αν θα επρεπε να ειναι ετσι η οχι .....eleanna
Δημοσιεύσεις: 40
Εγγραφή: Δευτ Ιούλ 30, 2012 3:39 pm

Re: ΕΚΤΑΦΗ - ΚΑΥΣΗ ΝΕΚΡΩΝ

Δημοσίευσηαπό eleanna » Δευτ Σεπ 03, 2012 6:29 pm

ΓΙΩΡΓΟΣ.Λ έγραψε:λεμε ομως για το αν θα επρεπε να ειναι ετσι η οχι .....


Πράγματι, αυτή είναι η ερώτηση.Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6257
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: ΕΚΤΑΦΗ - ΚΑΥΣΗ ΝΕΚΡΩΝ

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Δευτ Σεπ 03, 2012 6:29 pm

Η απάντησή μου είναι ότι η εκταφή των νεκρών είναι χριστιανικά σωστή, αλλιώς δεν θα είχαμε τόσα λείψανα Αγίων σήμερα, ούτε θα είχαμε ανακαλύψει τους Αγίους των οποίων το σκήνωμα έμεινε άφθορο.

Εικόνα


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
nickzark
Δημοσιεύσεις: 966
Εγγραφή: Πέμ Αύγ 02, 2012 1:19 pm
Τοποθεσία: Νικόλαος, θεσσαλονίκη

Re: ΕΚΤΑΦΗ - ΚΑΥΣΗ ΝΕΚΡΩΝ

Δημοσίευσηαπό nickzark » Δευτ Σεπ 03, 2012 6:30 pm

Στο χωρίο τής μητέρας μου στον ίδιο τάφο είναι θαμένος ο παππούς μου, ο πατέρας του η μητέρα του και ένας αδερφός του.τα οστά χωράν κανονικά, δεν χρειάζεται εκταφή.στην πόλη δυστηχός μάλλον λόγω χώρου και κανόνισμών αυτο δεν είναι εφικτό.καλά θα ήταν να άφηναν πολλά οστά θαμένα μαζί στον ίδιο τάφο.έστι θα λυνόταν το πρόβλημα ίσος


«Νικηφόρου Ὁσίου, τοῦ λεπροῦ τὰ παλαίσματα,καὶ τὴν ἐν ἀσκήσει ἀνδρείαν, κατεπλάγησαν Ἄγγελοι ὡς ἄλλος γὰρ Ἰὼβ τὰ ἀλγεινά, ὑπέμεινε δοξάζων τὸν Θεόν.... »


Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 3 και 0 επισκέπτες