Το καρναβάλι και η Ορθοδοξία!

Η Ορθοδοξία απέναντι στις προκλήσεις της σημερινής εποχής.

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Άβαταρ μέλους
Achilleas
Δημοσιεύσεις: 2088
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 7:09 pm

Το καρναβάλι και η Ορθοδοξία!

Δημοσίευσηαπό Achilleas » Σάβ Σεπ 08, 2012 2:33 pm

Εικόνα

Το καρναβάλι και η Ορθοδοξία!
27 Φεβρουαρίου, 2011 — vatopaidifriend3

π. Θεόδωρος Ζήσης

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ λοιμικής νόσου προσλαμβάνει κάθε χρόνο το καρναβάλι, αφού πολλοί δήμαρχοι και άλλοι φορείς επιδεικνύουν ασυνήθιστο ζήλο και κοπιώδη δραστηριότητα για το ποιός θα οργανώσει το εντυπωσιακότερο καρναβάλι ξοδεύοντας τεράστια ποσά και απασχολώντας εκατοντάδες ή χιλιάδες ανθρώπων. Και δεν είναι βέβαια μόνο η σπατάλη τόσων χρημάτων, πού θα μπορούσαν να διατεθούν σε κάλυψη άλλων σπουδαίων αναγκών, όχι μόνο στην ανακούφιση πτωχών και ενδεών ανθρώπων, αλλά και σε πολιτιστικούς και πνευματικούς στόχους, στη βελτίωση π.χ. των συνθηκών υγείας και παιδείας. Το σημαντικώτερο είναι η ηθική ζημία και βλάβη από την αναισχυντία της γύμνιας, την ξετσιπωσιά της αισχρότητας, τις βωμολοχίες και τα πορνικά άσματα και θεάματα, την παρότρυνση σε σαρκικά αμαρτήματα κάτω μάλιστα από την ελευθερία κινήσεων πού προσφέρει η μάσκα, άσυλο αδιαντροπιάς και αποπροσωποίησης. Κάτω από το προσωπείο ο άνθρωπος παύει να είναι πρόσωπο, πού έχει απέναντί του και βλέπει τον Θεό και τους συνανθρώπους προς + όψις ή ωψ και μεταβάλλεται σε απρόσωπο όν, μέλος ενός ανωνύμου πλήθους, πού κινείται μόνο από εμπαθείς ορέξεις και επιθυμίες.

Παλαιότερα το καρναβάλι είχε κάποια σεμνότητα στην εμφάνιση όσων έπαιρναν μέρος, και η Εκκλησία το ανεχόταν, μολονότι κατ’ ακρίβειαν καταδικάζεται από τους κανόνες πολύ περισσότερο σήμερα, πού έχει υποστή τελεία αλλαγή επί τα χείρω με εισαγόμενα πρότυπα καρναβαλιού από μεγαλουπόλεις του εξωτερικού, και πολλές φορές με περιφερόμενους και αδρά αμειβόμενους ξένους καρναβαλικούς θιάσους, όπου κυριαρχούν οι γυμνές γυναίκες. Δεν πρέπει να παραβλέψουμε και την διαφαινόμενη σαφή τάση των φορέων πού οργανώνουν το καρναβάλι επιστροφής στο παγανιστικό ειδωλολατρικό παρελθόν, απ’ όπου κατάγεται το καρναβάλι, με σύγχρονη αδιαφορία και περιφρόνηση των αρχών του Χριστιανισμού και της Εκκλησίας, πού έβαλε τέρμα στα παλιά, ξερίζωσε τις κακές συνήθειες και εισήγαγε το νέο άνθρωπο της αρετής και της αγιότητας. Όταν πρόκειται μερικοί να αντισταθούν στο Χριστό και στο Ευαγγέλιο, ξεχνούν τον εκσυγχρονισμό και την πρόοδο και επιστρέφουν αιώνες πίσω, στο σκοτάδι της προ Χριστού εποχής.

Η πόλη της Θεσσαλονίκης και μαζί μ’ αυτήν όσες άλλες πόλεις δεν οργανώνουν καρναβαλικές εκδηλώσεις πρέπει να καυχώνται, γιατί δεν μολύνουν την ατμόσφαιρά τους με τις αισχρότητες και βωμολοχίες του καρναβαλιού και δεν αποδιώχνουν έτσι την χάρη και προστασία του Θεού και των αγίων πολιούχων τους. Οι δημοτικοί άρχοντες επίσης πρέπει να γνωρίζουν ότι οι πιστοί Χριστιανοί λαμβάνουν υπ’ όψιν και κρίνουν θετικά ή αρνητικά όλες τις ενέργειές τους, καταδικάζουν δε απερίφραστα όσα καταδικάζουν οι κανόνες της Εκκλησίας.

Και για να μην υπάρχει επ’ αυτού καμμία αμφιβολία και αμφιταλάντευση, ούτε εκ μέρους λαϊκών πιστών, ούτε πολύ περισσότερο εκ μέρους κληρικών, οι οποίοι επιδεικνύουν αδικαιολόγητη ελαστικότητα και επιείκεια, παραθέτουμε τον 62 κανόνα της Πενθέκτης Οικουμενικής Συνόδου, ο οποίος καταδικάζει τις μεταμφιέσεις και τις μάσκες, όπως και τους χορούς και τους αστεϊσμούς, πού ελάμβαναν χώρα σε παρόμοιες καρναβαλικές εορτές του παρελθόντος, και επιβάλλει στους κληρικούς, πού μετέχουν την ποινή της καθαιρέσεως, στους δε λαϊκούς την ποινή του αφορισμού: «Τάς ούτω λεγόμενας Καλανδας, και τα λεγόμενα Βοτα, και τα καλούμενα Βουμαλια, και την εν τη πρώτητου Μαρτιου επιτελουμενην πανηγυριν, καθάπαξ εκτης των πιστων πολιτειας περιαιρεθήναι βουλομεθα. Αλλά μη και τας των γυναικων δημοσιας ορχησεις, και πολλήν λυμην και βλαβην εμποιειν δυναμένας. Ετι μην και τας ονοματι των παρ’ Έλλησι ψευδως ονομασθέντων θεων, ή εξανδρων η γυναικων γινομενας ορχήσεις και τελετας, κατάτι έθος παλαιόν και αλλότριον του των Χριστιανώνβίου, αποπεμπόμεθα, ορίζοντες μηδενα ανδρα γυναικείαν στολην ενδιδυσκεσθαι η γυναικα την ανδράσιν αρμόδιον αλλά μήτε προσωπεία κωμικά ή σατυρικά ή τραγικα υποδυεσθαι μήτε το του βδελυκτου Διονυσου όνομα την σταφυλήν εκθλίβοντος εν τοις ληνοίς επιβοάν μηδέ τον οίνον εν τοις πίθοις επιχέοντας, γέλωτα επικινειν αγνοίας τρόπω ή ματαιότητος ή τα της δαιμονιώδους πλάνης, ενεργούντας. Τους ουναπό του νυν τι των προειρημένων επιτελείν εγχειρούντας, εν γνώσει του των καθισταμενους, τούτους, ει μέν κληρικοί είεν, καθαιρείσθαι προστάσσομεν, ει δε λαϊκοί, αφορίζεσθαι».

Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος αναφερόμενος στο επιχείρημα ότι με τις καρναβαλικές εκδηλώσεις διασκεδάζουν και ευφραίνονται οι άνθρωποι, ξεφεύγουν από την καθημερινότητα, απαντά ότι αυτό είναι τελείως παράλογο, διότι η χαρά και ευφροσύνη πρέπει να συμβαδίζουν με την ηθική και την ευπρέπεια. Όταν μεταβάλλεται ένα σπίτι σε πορνείο, είναι εντροπή να ισχυρίζεται κανείς ότι πρόκειται για ηδονή και ευχαρίστηση. Πολύ περισσότερο, όταν ολόκληρες πόλεις μεταβάλλονται σε πορνεία κατά την περίοδο της Αποκριάς. Σε λίγο όλη η Ελλάδα, η χώρα των αγίων και των μαρτύρων, θα μεταβληθεί σε απέραντο πορνείο. Στατιστικές στη πόλη των Πατρών έχουν δείξει ότι μετά τις καρναβαλικές εκδηλώσεις ο αριθμός των εκτρώσεων φθάνει σε ανησυχητικό σημείο: «Πορνείον γέγονέ σου η οικία, μανία και οίστρος, και ουκ αισχύνη ταύτα ηδονήν καλών;».

Οι τρεις πρώτες εβδομάδες του Τριωδίου ορίσθηκαν από την Εκκλησία για την σταδιακή προετοιμασία των πιστών στους πνευματικούς αγώνες της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής και όχι για γλέντια και ξεφαντώματα. Είναι περίοδος κατανύξεως, περισυλλογής και μετανοίας (προσθήκη “Αλ. Όψ.”: βλέπε και το βιβλίο «Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή» του Αλεξάνδρου Σμέμαν). Τα ευαγγελικά αναγνώσματα του Τελώνου και Φαρισαίου, του Ασώτου Υιού, της Δευτέρας Παρουσίας και Κρίσεως, μαζύ με τους εμπνευσμένους ύμνους, είναι ισχυρή προτροπή προς μετάνοια και επιστροφή• όλο το έτος γλεντούν και διασκεδάζουν οι άνθρωποι. Πότε θα συμμαζευθούν στον εαυτό τους, για να συνέλθουν πνευματικά, να σκεφθούν υψηλότερα θέματα, να οδηγηθούν στην αυτογνωσία και στην θεογνωσία; Ό, τί πρόκειται να κερδίσουν από τους πνευματικούς αγώνες της Αγίας Τεσσαρακοστής, προλαβαίνει ο Διάβολος και τους το αφαιρεί με το καρναβάλι, το οποίο οι Άγιοι ονομάζουν «σατανική πομπή». Ο Άγιος Νικόδημος Αγιορείτης στο βιβλίο του «Χρηστοήθεια των Χριστιανών», αναφερόμενος σε όσα γίνονται κατά τις Απόκριες γράφει: «Κατ’ αλήθειαν ημπορεί να ειπή τινάς, ότι τότε οι Χριστιανοί δαιμονίζονται όλοι, διότι χορεύουν, παίζουν, τραγουδούν ασυνειδήτως, έως και αυτοί οι πλέον γέροντες… τότε δεν έχει διαφοράν η ημέρα από την νύκτα, διότι επίσης με την ημέραν και όλη η νύκτα εξοδεύεται εις χορούς και παίγνια και αταξίας και μασκαραλίκια, τότε διά να ειπώ έτσι, πανηγυρίζει η ασέλγεια, εορτάζει η ακολασία, ευφραίνεται η μέθη, αγάλλεται η τρυφή και ασωτεία, χορεύει ο διαβολος με δέκα μανδήλια και συγχορεύει με αυτόν όλον το πλήθος των δαιμόνων διότι όσον κέρδος κάμνουν εις μόνας τάς αποκρέας, δεν ημπορούν να το κάμουν εις όλον τον χρόνον».

Όσα σχετικά λέγει ο Άγιος Νικόδημος για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις και την ζημία πού προκαλούν τα τελειώνει λέγοντας πώς είναι αφροσύνη να καταστρέφουμε προκαταβολικά και να αχρηστεύουμε την Αγία Τεσσαρακοστή,προτρέπει επίσης τους αρχιερείς, τους πνευματικούς και τους διδασκάλους να εμποδίσουν το μεγάλο αυτό κακό. Τώρα οι μέν αρχιερείς και οι πνευματικοί σιωπούν, ενώ έπρεπε να μή ησυχάζουν μπροστά στην επέκταση του κακού, πολλοί δε από τους δασκάλους και τους γονείς οργανώνουν οι ίδιοι για τα παιδιά τους καρναβαλικές εκδηλώσεις: «Ασυγκρίτως γάρ είναι μεγαλυτέρα η βλάβη, όπου προσλαμβάνουν εις τάς αποκρέας, πάρεξ η ωφέλεια όπου λαμβάνουν από την ερχομένην Τεσσαρακοστήν ίλεως, ίλεως, ίλεως, να γίνη ο Θεός! Και αυτός είθε να φωτίση τους αγίους Αρχιερείς και πνευματικούς και διδασκάλους να εμποδίσουν τα τοιαύτα κακά, με αφορισμούς και επιτίμια, καθώς προστάζει και ο ξβ’ κανών της αγίας και Oικουμενικής στ’ Συνόδου».

Πηγή: http://www.orthodoxia-ellhnismos.gr/201 ... _4433.html


Μακάριοι οι πραείς, ότι αυτοί κληρονομήσουσι την γην.

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6255
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Το καρναβάλι και η Ορθοδοξία!

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Σάβ Σεπ 08, 2012 2:34 pm

Ματαιώθηκε το καρναβάλι στο χωριό Γαλάτεια μετά από παρέμβαση του Μητροπολίτη Φλωρίνης.
Κυριακή, 26 Φεβρουάριος 2012 - από salonicanews.com

Εικόνα

Ματαιώθηκαν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στη Γαλάτεια Εορδαίας! Είχε προηγηθεί επιστολή του Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, Θεόκλητου, με την οποία υπογράμμιζε ότι το έθιμο αντίκειται στα >>>ήθη της εκκλησίας και προειδοποιούσε φορείς και συλλόγους να μην επιχειρήσουν παρόμοιες εκδηλώσεις.

Αμέσως μετά την κοινοποίηση της επιστολής ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής ματαίωσε τις εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες για την ερχόμενη Κυριακή.

Στην επιστολή, ο Μητροπολίτης υπογραμμίζει πως, "ενώ η Εκκλησία καλεί τον λαό σε μετάνοια και επιστροφή στον Θεό... έρχεται ο διάβολος να τον αποπροσανατολίσει και να τον οδηγήσει σε έναν ακριβώς αντίθετο τρόπο ζωής, με ένα δικό του Τριώδιο, το «αντιτριώδιο». Τον καλεί σε μεθύσια, σε αποκριάτικους χορούς, σε καρναβαλικές μεταμφιέσεις και σε κάθε είδους ασωτία".

Υπενθυμίζει ότι τα καρναβάλια είναι "έθιμα ειδωλολατρικά, τα οποία η Εκκλησία μας πολλές φορές τα έχει καταδικάσει", τα χαρακτηρίζει "κατάλοιπα των αρχαίων οργιαστικών τελετών που γίνονταν προς τιμήν του Διονύσου και του Βάκχου, αλλά και άλλων Ρωμαϊκών θεοτήτων" και υποστηρίζει ότι "αποτελούν κατάπτωση της ανθρωπίνης προσωπικότητος", που "δεν προσφέρουν καμία ουσιαστική ψυχαγωγία, πέρα από μία προσωρινή εφορία και ένα εφήμερο ξέσπασμα". Και προσθέτει:

"Την πρόσκαιρη διασκέδαση διαδέχεται η απογοήτευση, η λύπη και το κενό. Η ψυχή του ανθρώπου δεν γεμίζει με τέτοιες ψεύτικες χαρές".

Μάλιστα, ο σεβασμιότατος επικαλείται τη μεγάλη οικονομική κρίση που περνά η πατρίδα μας, την οποία χαρακτηρίζει ως "νέα κατοχή", για να θυμίζει πως συνάνθρωποί μας πεινούν και κρυώνουν, πως "μισθοί και συντάξεις μειώνονται" κι ότι "νέοι δυσβάστακτοι φόροι συνεχώς προστίθενται". Υπογραμμίζει πως "χάσαμε την εθνική μας κυριαρχία• χάσαμε την εθνική αξιοπρέπειά μας" και "αντί να τρέξουμε και να μοιραστούμε τα αγαθά που μας χαρίζει ο Θεός με τους πτωχούς, ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε τον «θεό καρνάβαλο» και να κάψουμε τα λιγοστά χρήματά μας, αλλά και τα χιλιάδες ευρώ του κρατικού κορβανά στο βωμό του".

Αναρωτιέται, μάλιστα, "πότε, επιτέλους, θα βρεθεί ένας ηγέτης που να πονά αληθινά αυτή τη δύσμοιρη πατρίδα, για να βάλει φρένο στις τόσες απερίσκεπτες σπατάλες και στα τόσα αλόγιστα έξοδα";

Ο Μητροπολίτης δηλώνει πως αρνείται να σιωπήσει, γιατί θεωρεί ότι "είναι υποχρέωση του επισκόπου να καταγγέλλει τα κακώς κείμενα και να προστατεύει το ποίμνιό του από τις πλάνες". Δηλώνει, δε, προς όλους, ότι του είναι "εντελώς αδιάφορο αν κάποιοι από τους λεγομένους «προοδευτικούς» και «εκσυγχρονιστές» με χαρακτηρίσουν οπισθοδρομικό και φανατικό. Εξ άλλου, όλοι μας σήμερα γευόμαστε στο πετσί μας τα αποτελέσματα της «προοδευτικότητάς» τους"!

Κλείνει, δε, την επιστολή του, καλώντας το λαό της Φλώρινας να μη συμμετάσχει σε καρναβαλικές εκδηλώσεις, αλλά να εισέλθει "στην αγία περίοδο του Τριωδίου και της αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής με πίστη, ευλάβεια και κατάνυξη".

Πηγή: ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6255
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Το καρναβάλι και η Ορθοδοξία!

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Σάβ Σεπ 08, 2012 2:34 pm

Άξιος! Επιτέλους καιρός ήταν κάποιος πνευματικός ηγέτης ν' αντιδράσει σ' αυτή την κακόγουστη απομίμηση ξενικών εθίμων. Το καρναβάλι δεν είναι "παράδοση", όπως πολλοί ισχυρίζονται αλλά ξενόφερτο έθιμο. Η κακή συνήθεια αυτή είναι εντελώς αντίθετη με την έννοια του Τριωδίου και καλά θα ήταν να είχαμε στο μέλλον και άλλες παρόμοιες ενέργειες από τους Μητροπολίτες, ιδίως Πατρών και Ξάνθης.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
NikolaosArvanitidis
Δημοσιεύσεις: 503
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 19, 2019 10:21 pm

Re: Το καρναβάλι και η Ορθοδοξία!

Δημοσίευσηαπό NikolaosArvanitidis » Πέμ Οκτ 31, 2019 5:20 pm

Προβληματίστηκα αν θα έπρεπε να το βάλω σε αυτό το θέμα ή αν θα έπρεπε να ανοίξω νέο θέμα. Τελικά αποφάσισα να το βάλω εδώ καθώς το ζήτημα είναι μάλλον το ίδιο.Αφορμή στάθηκε το ότι απόψε το σχολείο της γειτονιάς μου κάνει πάρτι για το Haloween.Επίσης βλέπω όλο και περισσότερα μαγαζιά και καφετέριες και σχετικά μέρη να διοργανώνουν βραδιές Haloween κάθε 31η Οκτωβρίου.Πρόκειται σαφώς για νέο φαινόμενο που έχει εισχωρήσει μαζί με άλλες κακές ξενόφερτες συνήθειες, ήθη και έθιμα εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης καθώς και της χαλάρωσης των θρησκευτικών και εθνικών μας εθίμων και ηθών τα οποία πάνε να αντικατασταθούν από ξενόφερτα πράγματα.Εχω λοιπόν παρατηρήσει πως όλο και περισσότεροι στην Ελλάδα γιορτάζουν το Haloween το οποίο βασικά πρόκειται για ένα είδους καρναβάλι και αυτό.Το θέμα είναι να προσέχουμε να μην πέφτουμε κι εμείς σε τέτοιες παγίδες καθώς το Haloween είναι κι αυτό εναντίον της Ορθοδοξίας αλλά και των παραδόσεων και των ηθών μας.Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6255
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Το καρναβάλι και η Ορθοδοξία!

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Παρ Νοέμ 01, 2019 7:09 am

Όλα τα ξενόφερτα "έθιμα" (Santa Claus, Black Friday, Haloween...) δεν έχουν σχέση με τις παραδόσεις μας και την Ορθοδοξία. Εντάχθηκαν στις εμπορικές πρακτικές διάφορων επιχειρήσεων και απευθύνονται σε Έλληνες, που έχουν ξεχάσει τις παραδόσεις μας ή θεωρούν τα ξενόφερτα πρόοδο και μόδα. Τα σχολεία οφείλουν να αντιστέκονται σε τέτοιες πρακτικές και να αντιπροτείνουν δρώμενα που να παραπέμπουν στην ιστορία και τις παραδόσεις μας.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
NikolaosArvanitidis
Δημοσιεύσεις: 503
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 19, 2019 10:21 pm

Re: Το καρναβάλι και η Ορθοδοξία!

Δημοσίευσηαπό NikolaosArvanitidis » Παρ Νοέμ 01, 2019 11:53 am

Και εγώ αυτό πιστεύω για τα σχολεία.Μου έκανε εντύπωση αρνητική που ένα σχολείο (κα φαντάζομαι δυστυχώς και άλλα σχολεία στην Ελλάδα γιατί δεν νομίζω να είναι μόνο αυτό σε όλη την χώρα) αποφάσισε να κάνει κάτι τέτοιο.Δυστυχώς αυτό είναι συνέπεια της χαλάρωσης των ηθών και των εθίμων μας συν το γεγονός ότι για την πλειοψηφία των "χριστιανών" στην χώρα μας πλέον η Ορθοδοξία δεν είναι τρόπος ζωής.
Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 2 και 0 επισκέπτες