Θρησκευτικά ή Θρησκειολογία;

Η Ορθοδοξία απέναντι στις προκλήσεις της σημερινής εποχής.

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Άβαταρ μέλους
NikolaosArvanitidis
Δημοσιεύσεις: 503
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 19, 2019 10:21 pm

Re: Θρησκευτικά ή Θρησκειολογία;

Δημοσίευσηαπό NikolaosArvanitidis » Σάβ Οκτ 19, 2019 1:13 am

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται και στο ποιοί διδάσκουν τα θρησκευτικά.Είδα στο διαδίκτυο πως υπάρχουν και κάποιοι θεολόγοι που είναι...ΛΟΑΤΙ(δηλαδή ομοφυλόφιλοι ανοιχτά) ή ακόμα και κάποιοι που είναι αριστεροί και άθεοι.Ο θεολόγος και ο τρόπος που κάνει το μάθημα των θρησκευτικών παίζουν μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση της θρησκευτικής συνήδεισης των μαθητών.Σε κάποιες χώρες οι καθηγητές που θα διδάξουν τα θρησκευτικά επιλέγονται από τις αντίστοιχες θρησκευτικές κοινότητες και παύονται αν παραβιάσουν κάποιοι υς κανόνες που έχει η θρησκεία την οποία διδάσκουν.Κάτι τέτοιο ίσως θα έπρεπε να γίνεται και στην Ελλάδα (η εκκλησία της Ελλάδας δηλαδή να επιλέγει τους καθηγητές των Ορθοδόξων θρησκευτικών για να φροντίζει να είναι αποκλειστικά Ορθόδοξοι και ανάλογα με τη συμπεριφορά τους να μπορεί να τους παύσει αν παραβιάζουν συνεχόμενα την Ορθοδοξία).Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6255
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Θρησκευτικά ή Θρησκειολογία;

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τετ Οκτ 30, 2019 9:50 am

Ο Αρχιεπίσκοπος για τα Θρησκευτικά...
29-10-2019

Εικόνα

«ΔΕΝ θα μας πούν οι ξένοι τι να κάνουμε με την παράδοσή μας, με τα ήθη και με τα έθιμά μας και τι να κάνουμε με τις εικόνες στα σχολεία!» Ο Αρχιεπίσκοπος ομιλεί με οξύτητα μεν αλλά με σταθερή φωνή και πράο ύφος.

Έχει τον δικό του τρόπο να περνά τα μηνύματά του. Όταν λέει «ξένοι», εννοεί ξένες δυνάμεις προφανώς. Αλλά έχει στο μυαλό του και τους μετανάστες, που αντί να ενσωματωθούν και να αφομοιωθούν στην ελληνική κοινωνία, αποδεχόμενοι τις αρχές και τις αξίες της, επιδιώκουν τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς να επιβάλλουν τον δικό τους τρόπο ζωής. Και όταν η συζήτησις έρχεται στα μεγάλα και τα σπουδαία για την Εκκλησία όπως η προσέγγισις του θρησκευτικού φαινομένου στην μέση εκπαίδευση, δεν μασά τα λόγια του. Στην συνομιλία που είχε στο απέριττο γραφείο του στον πρώτο όροφο της Αρχιεπισκοπής με την «Εστία» της οποίας είναι πιστός και φανατικός αναγνώστης, ο Μακαριώτατος υπήρξε ασυνήθιστα ανοικτός.
«Όταν πηγαίνεις στην Μεγάλη Βρεταννία σε ρωτούν αν δέχεσαι την ιστορία και την παράδοση αυτού του τόπου και αν πείς “ναι” σε κρατούν, αν πείς “όχι” σου δείχνουν το δρόμο της επιστροφής. Και σε εμάς έχουν απαίτηση οι ξένοι να αφαιρέσουμε τις εικόνες από τις σχολικές αίθουσες; Έως και ο Τσίπρας που άνοιξε στο τέλος την συζήτηση για την ουδετεροθρησκεία κατάλαβε το λάθος!» μας σχολίασε ο Μακαριώτατος.

Ο προβληματισμός του Αρχιεπισκόπου για την εκπαίδευση και το θρησκευτικό φαινόμενο δεν είναι βεβαίως τυχαίος. Έρχεται σε μια στιγμή που εκκρεμούν οι αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την διδασκαλία των Θρησκευτικών, βάσει της τελευταίας αποφάσεως του Συμβουλίου Επικρατείας για την διαγραφή του θρησκεύματος από τα απολυτήρια, για τις εικόνες στις σχολικές αίθουσες, για τον εκκλησιασμό και την προσευχή. Η εξέλιξις με το μάθημα των Θρησκευτικών, το οποίο μπορεί να καταστεί προαιρετικό και να επιτρέπεται στους μαθητές που απαλλάσσονται να διδάσκονται άλλο «ισότιμο μάθημα», τον απασχολεί πολύ.

«Ακούω πως υπάρχει σκέψη να διδάσκεται στην μία αίθουσα το μάθημα των Θρησκευτικών και στην άλλη αίθουσα οι φάκελοι με τις σημειώσεις Γαβρόγλου. Αν αυτό συμβεί, θα είναι ολέθριο» τόνισε στην συνομιλία που είχε με τον διευθυντή της «Εστίας» Μανώλη Κοττάκη ο Μακαριώτατος. Και τούτο, διότι όπως μας εξήγησε «θα μπεί από την πίσω πόρτα ο διχασμός και οι κομματικές αντιπαραθέσεις στα σχολεία. Θα χωριστούν οι μαθητές σε αριστερούς και δεξιούς. Όποιοι διαλέγουν τα Θρησκευτικά θα θεωρούνται δεξιοί ενώ όσοι διαλέγουν να διδαχθούν τους φακέλους Γαβρόγλου θα θεωρούνται αριστεροί. Είναι εποχές για τέτοια;» Ο ίδιος θεωρεί ότι η Εκκλησία πρέπει να τους αγκαλιάζει όλους ανεξαρτήτως ιδεολογίας, και το ίδιο πρέπει να κάνει και η πολιτεία. Θυμάται πάντοτε με νοσταλγία από τα παιδικά του χρόνια τον μπαρμπα-Θόδωρο, τον κομμουνιστή από τα μέρη του στην Βοιωτία, ψαρά στο επάγγελμα, ο οποίος ήταν πρώτος κάθε Κυριακή στην εκκλησία προσευχόμενος να τον βοηθεί ο Θεός να θρέφει την οικογένειά του και άλλες.

...

Πηγή: ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6255
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Θρησκευτικά ή Θρησκειολογία;

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τετ Οκτ 30, 2019 9:56 am

Εγώ νομίζω, ότι σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία είναι προτιμότερο να διδάσκονται, όσοι θέλουν, Ορθόδοξη κατήχηση και οι υπόλοιποι θρησκειολογία, παρά να καταργηθεί η Ορθόδοξη κατήχηση και αυτών που την έχουν ανάγκη. Δεν είναι θέμα που διχάζει, γιατί δεν είναι πολιτικό αλλά πολιτισμικό. Όπως κάποιοι επιλέγουν Γαλλικά και άλλοι Γερμανικά ή κάποιοι επιλέγουν Οικονομικά και άλλοι Κοινωνιολογία.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6255
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Θρησκευτικά ή Θρησκειολογία;

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Παρ Νοέμ 01, 2019 7:32 am

Ευρωπαϊκό ΟΧΙ για τα θρησκευτικά ! ΥΠΟ ΔΙΩΓΜΟΝ η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
31/10/2019

Εικόνα

Η υποχρέωση να αποκαλύψεις τις πεποιθήσεις σου για να απαλλαγείς από τη θρησκευτική εκπαίδευση στο σχολείο είναι αντίθετη προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ανακοίνωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) δικαιώνοντας γονείς ελλήνων μαθητών που είχαν προσφύγει σ’ αυτό.

«Οι αρχές δεν δικαιούνται να επεμβαίνουν στον τομέα της συνείδησης του ατόμου, να ελέγχουν τις θρησκευτικές πεποιθήσεις προσώπων ούτε να τα υποχρεώνουν να τις αποκαλύπτουν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΔΑΔ, που καταδίκασε την Αθήνα για προσβολή των δικαιωμάτων στην εκπαίδευση και στην ελευθερία της συνείδησης και της θρησκείας.

Γονείς Ελλήνων μαθητών είχαν προσφύγει στο ΕΔΑΔ επειδή «ήταν υποχρεωμένοι να δηλώνουν επισήμως ότι τα παιδιά τους δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι», αν ήθελαν να πάρουν απαλλαγή από τη θρησκευτική εκπαίδευση, που στην Ελλάδα είναι υποχρεωτική για όλους τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας παιδείας.

Οι δικαστές του ΕΔΑΔ έκριναν πως το σύστημα αυτό υπάρχει κίνδυνος να αποτρέπει τους γονείς να ζητούν απαλλαγή από τη θρησκευτική εκπαίδευση, ιδιαίτερα οικογένειες που κατοικούν, όπως αυτές των εναγόντων, σε μικρά νησιά, τη Μήλο και τη Σίφνο, «όπου η τεράστια πλειονότητα του πληθυσμού ανήκει σε συγκεκριμένη θρησκεία και όπου ο κίνδυνος στιγματισμού είναι σαφώς πιο αυξημένος απ’ ό,τι στις μεγάλες πόλεις».

Οι δικαστές διαπίστωσαν επίσης πως επειδή δεν υπάρχει πρόταση για μάθημα αντικατάστασης, τα παιδιά «θα χάνουν ώρες μαθήματος μόνο και μόνο επειδή αποκάλυψαν τις πεποιθήσεις τους».

Πηγή: ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Πύρρειος νίκη για τους αθέους και του ετερόδοξους. Τα εθνικά Συντάγματα είναι πάνω από τους κανόνες της ΕΕ. Επομένως σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα και την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, όλοι όσοι φοιτούν σε Ελληνικά σχολεία θα διδάσκονται κανονικά Θρησκευτικά με Ορθόδοξο προσανατολισμό, αφού δεν μπορούν να ζητήσουν απαλλαγή. Η απόφαση αυτή πάντως δεν αναιρεί τη δυνατότητα να υπάρχουν κατ' επιλογήν μαθήματα Ορθόδοξης Κατήχησης και Θρησκειολογίας (ή όποιο άλλο).


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
NikolaosArvanitidis
Δημοσιεύσεις: 503
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 19, 2019 10:21 pm

Re: Θρησκευτικά ή Θρησκειολογία;

Δημοσίευσηαπό NikolaosArvanitidis » Παρ Νοέμ 01, 2019 11:42 am

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πάντως αποφάσισε πως δεν πρέπει να είναι απαραίτητο να αιτιολογείται ο λόγος απαλλαγής από τα θρησκευτικά (ότι δεν χρειάζεται δηλαδή να δηλώσει κάποιος γιατί δεν θέλει το παιδί του να κάνει θρησκευτικά). Αυτή η απόφαση δεν αναιρεί την δυνατότητα να υπάρουν ομολογιακα θρησκευτικά (όπως γίνεται σε αρκετές χώρες της ΕΕ) αλλά καταργεί την υποχρέωση να αιτιολογεί κάποιος τον λόγο εξαίρεσης του από το μάθημα των θρησκευτικών.Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6255
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Θρησκευτικά ή Θρησκειολογία;

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Παρ Νοέμ 01, 2019 12:36 pm

Επειδή διάβασα το σκεπτικό της απόφασης, λέει επίσης:

1. Όταν το μάθημα είναι ομολογιακό, δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικό.

2. Τα παιδιά που δεν συμμετέχουν, δεν επιτρέπεται να χάνουν διδακτικές ώρες.

3. Πρέπει να υπάρχει εναλλακτική λύση χωρίς περιορισμούς.

Επομένως επιβεβαιώνεται η πρόταση μου για κατ'επιλογήν μάθημα χωρίς περιορισμούς στην επιλογή.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
NikolaosArvanitidis
Δημοσιεύσεις: 503
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 19, 2019 10:21 pm

Re: Θρησκευτικά ή Θρησκειολογία;

Δημοσίευσηαπό NikolaosArvanitidis » Παρ Νοέμ 01, 2019 1:53 pm

Αυτό που λες εσύ Νίκο (δηλαδή μάθημα ομολογιακο κατ επιλογή με εναλλακτικό μάθημα θρησκειολογίας μάθημα ηθικής) είναι το σύστημα που ισχύει σε πολλές χώρες της ΕΕ: http://infognomonpolitics.blogspot.com/ ... 2.html?m=1 Πάντως υπάρχουν και χώρες στην Ευρώπη(δεν θα αναφερθω σε χριστιανικες χώρες του τρίτου κόσμου(όπως οι Φιλλιπινες, οι χριστιανικες χώρες της Υποσαχάρια Αφρικής και της Καραϊβικής και κάποιες της Λατινικής Αμερικής κτλ) ή σε μουσουλμανικές χώρες(όπως η γειτονική μας Τουρκία) που το μάθημα των θρησκευτικών είναι και ομολογιακό και υποχρεωτικό γιατί μπορεί κάποιος να πει(και δικαίως) πως τέτοια παραδείγματα δεν αντιπροσωπεύουν τον δυτικό κόσμο.Θα πω όμως ότι και στην Ευρώπη υπάρχουν χώρες που τα θρησκευτικά είναι υποχρεωτικό ομολογιακό μάθημα γιατί σε αυτές τις χώρες κρίθηκε ότι η θρησκεία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της εθνικής ταυτότητας των κρατών αυτών και άρα ορίστηκε ότι είναι υποχρεωτικό μάθημα όπως είναι και η ιστορία.Τέτοιες χώρες είναι η Βοσνία(και η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας: http://www.newsnowgr.com/article/112863 ... tikon.html
),η Γεωργία, η Αρμενία,η Μολδαβία κτλ(έχω επιφύλαξη αν η Γεωργία και η Αρμενία ανήκουν στην Ευρώπη η στην Ασία γεωγραφικά) αλλά αντιλαμβανόμαι ότι η Ελλάδα ανήκει στην ευρωπαϊκή ένωση και δεν μπορεί να το εφαρμόσει αυτό το μοντέλο οπότε αναγκαστικά το καλύτερο είναι αυτό που λες Νίκο.Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6255
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Θρησκευτικά ή Θρησκειολογία;

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Σάβ Νοέμ 02, 2019 11:04 am

Νικόλαε οι χώρες που αναφέρεις για υποχρεωτικό ομολογιακό μάθημα δεν ανήκουν στην ΕΕ.

Η άποψή μου για κατ' επιλογήν μάθημα είναι θεολογικά βασισμένη στην ανεξίθρησκη Παράδοση της Εκκλησίας μας. 'Όποιος θέλει να έρθει κοντά στο Χριστό και την Εκκλησία είναι ευπρόσδεκτος. Όποιος δεν θέλει μπορεί να συνεχίσει στην πλάνη του μέχρι να τον καλέσει ο Θεός.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
NikolaosArvanitidis
Δημοσιεύσεις: 503
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 19, 2019 10:21 pm

Re: Θρησκευτικά ή Θρησκειολογία;

Δημοσίευσηαπό NikolaosArvanitidis » Σάβ Νοέμ 02, 2019 11:34 am

Και εγώ είμαι υπέρ αυτού που λες κι εσύ Νίκο αφού δεν γίνεται αλλιώς από την στιγμή που είμαστε μέλος της ΕΕ και επομένως παραχωρούμε έτσι ένα μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας και μας μπαίνουν κάποια όρια στο τι μπορούμε να κάνουμε.Ωστόσο η Ορθοδοξία έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στον σχηματισμό της νεότερης ελληνικής ταυτότητας (έχουμε ήδη αναφερθεί στην ανταλλαγή πληθυσμών το 1923 που έγινε με θρησκευτικά και όχι με γλωσσικά κριτήρια καθώς και στο πρώτο ελληνικό σύνταγμα της Επιδαύρου το 1822 που οριζόταν πως όσοι κάτοικοι των επαναστατημένων περιοχών ήταν χριστιανοί ήταν ταυτόχρον και έλληνες ανεξάρτητα αν μιλούσαν ή όχι ελληνικά). Για να μην αναφέρουμε το ότι πάρα πολλοί εθνομάρτυρες του έθνους μας ήσαν κληρικοί (ανωτερου ή κατώτερου κλήρου).Θεωρώ πως αυτή η τεράστια συμβολή της Ορθοδοξίας και του κλήρου στην ταυτότητα μας και στην δημιουργία τπυ έθνους μας που παλιότερα διδασκόταν εκτενώς σήμερα δυστυχώς αποσιωπαται(από τα βιβλία ιστορίας που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ) από τα σχολικά εγχειρίδια μαι ιδίως από την ιστορία. Θα μπορούσε ίσως να υπάρξει ένα μάθημα σχετικά με την ιστορία της εκκλησίας μας και της συμβολής της στο έθνος με υποχρεωτικό χαρακτήρα ιστορικού περιεχόμενου.Ετσι ίσως να ερχόταν περισσότερο κοντά στην Ορθοδοξία οι μαθητές και να κατευθυνόταν προς το Ορθόδοξο μάθημα των θρησκευτικών. Επίσης το Ορθόδοξο μάθημα των Θρησκευτικών θα πρέπει να το γράψει η εκκλησία της Ελλάδας αφού στις περισσότερες χώρες της ΕΕ τα ομολογιακό μαθήματα θρησκευτικών τα συγγράψουν οι αντίστοιχες θρησκευτικές κοινότητες και τα διδάσκουν θεολόγοι που επιλέγονται από τις αντίστοιχες θρησκευτικές κοινότητες. Αλλιώς θα είναι δώρο αδωρο να υπάρχουν θρησκευτικά για Ορθόδοξους που την ύλη θα αποφασίζει μόνο το κράτος και θα διδάσκουν άτομα επιλεγόμενα από το κράτος.Θυμάμαι στην Αυστρία που είχα μιλήσει(μέσω Twitter αρχικά και μέσω Facebook αργότερα) με Αυστριακό καθηγητή θεολογίας που μου είπε πως στην Αυστρία το μάθημα των θρησκευτικών έχει ανάλογα με την περιοχή(αναλλγαυ με το πόσο μεγάλη είναι η πόλη) τις εξής επιλογές:μάθημα για Καθολικισμό, μάθημα για Ευαγγελιστές, μαθημα για Πεντηκοστιανούς, μάθημα για το Ισλάμ, μάθημα για τον Ιουδαϊσμό, μάθημα για την Ορθοδοξία και μάθημα ηθικής(αυτά ήταν στην Βιέννη που ζούσε σε άλλες πόλεις δεν υπήρχαν τόσες επιλογές).Στην Ελλάδα υπάρχει ήδη μάθημα θρησκευτικών για το Ισλάμ άτη Θράκη καθώς και μάθημα για τον Καθολικισμό(Παπισμό) στα νησιά των Κυκλάδων με πολλούς Καθολικούς (Σύρος,Τήνος κτλ).Αυτό θα μπορούσε να γίνει σε όλη την χώρα δηλαδή να υπάρχει επιλογή μαθήματος για Ορθοδοξία,Ισλαμ,Καθολικισμό και μάθημα ηθικής ή μάθημα θρησκειολογίας.Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6255
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Θρησκευτικά ή Θρησκειολογία;

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Κυρ Νοέμ 03, 2019 12:22 pm

Νικόλαε για το πως πρέπει να είναι το ομολογιακό μάθημα και ποιος θα το διδάσκει τα έχουμε ξαναπεί.

Αλήθεια πιστεύεις, ότι διαβάζει κανείς τις δημοσιεύσεις σου, με τον τρόπο που τις γράφεις και τις πολλές άχρηστες πληροφορίες που περιέχουν; προσπάθησε να είσαι πιο σύντομος και εντός θέματος.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.


Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 1 και 0 επισκέπτες