Αποποινικοποίηση του Ποινικού Αδικήματος της βλασφημίας

Η Ορθοδοξία απέναντι στις προκλήσεις της σημερινής εποχής.

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6256
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Αποποινικοποίηση του Ποινικού Αδικήματος της βλασφημίας

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τετ Αύγ 10, 2016 12:06 pm

Sparrow είμαι Χριστιανός και δημοκράτης (όχι χριστιανοδημοκράτης :D , γιατί αυτό παραπέμπει σε μια δημοκρατία προτεσταντικού τύπου). Ποτέ δε θα προσπαθήσω να εμποδίσω το συνομιλητή μου να εκφράσει την άποψη του, όσο κι αν διαφωνώ μαζί του, εκτός κι αν βλασφημεί.

Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός λέει κάτι σχετικό: «Ένας άνθρωπος να με υβρίση, να φονεύση τον πατέρα μου, την μητέρα μου, τον αδελφόν μου και ύστερα το μάτι να μου βγάλη, έχω χρέος σαν χριστιανός να τον συγχωρήσω. Το να υβρίση τον Χριστόν μου και την Παναγία μου, δεν θέλω να τον βλέπω»

Όσο για το ότι αναγκάστηκα να μιλήσω πολιτικά, ζήτησα ήδη συγγνώμη, αλλά δεν δαιμονοποιώ κανένα. Κατηγορώ την κυβέρνηση για συγκεκριμένες ενέργειες με επιχειρήματα. Αυτό που με στενοχωρεί περισσότερο είναι, ότι πολλοί χριστιανοί παρασύρθηκαν από τη ρητορική της κυβέρνησης "περί σεβασμού της πίστης της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού και της προσφοράς της Εκκλησίας" και τους ψήφισαν. Αν υποθέσουμε ότι τότε τα πίστευαν, σήμερα κάνουν ακριβώς τα αντίθετα επιτιθέμενοι στην Ορθόδοξη πίστη και την Εκκλησία μόνο και μόνο για να συσπειρώσουν, στην προσπάθειά τους να κρατηθούν στην εξουσία, τους αντίχριστους και τους άθεους.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6256
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Αποποινικοποίηση του Ποινικού Αδικήματος της βλασφημίας

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τετ Αύγ 10, 2016 12:11 pm

Μητρ. Σιατίστης προς Τσίπρα: Ρατσισμός απέναντι στους χριστιανούς η αποποινικοποίηση της βλασφημίας
Τετάρτη, 10 Αύγουστος 2016 09:53 Από μητρόπολη

Εικόνα

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡ. ΣΙΑΤΙΣΤΗΣ ΣΤΟΝ κ. ΤΣΙΠΡΑ

" Κ. Πρωθυπουργέ, ότι όταν κάποιος εκμεταλλεύεται την ανεκτικότητα των χριστιανών για να υβρίζει την πίστη τους, αυτός στερείται ήθους, δηλαδή είναι ανήθικος. Τέτοιοι είναι μερικοί, που σας εισηγήθηκαν να αποποινικοποιήσετε την βλασφημία" αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μητρ. Σιατίστης σε ανοιχτή επιστολή του προς τον Αλέξη Τσίπρα. Αναλυτικά:

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Είναι η δεύτερη φορά που απευθύνομαι σε σας και ζητώ την προσωπική σας τοποθέτηση. Στην πρώτη ανταποκριθήκατε θετικά και εσείς και το κόμμα σας, αποδοκιμάζοντας τις αθλιότητες του τότε βουλευτή σας στην Καστοριά.

Νοιώθω την ανάγκη να το πράξω και πάλι με αφορμή ένα θέμα που ήλθε στο φως της δημοσιότητος. Ακούστηκε ότι πρόθεση της Κυβέρνησής σας είναι η αποποινικοποίηση της βλασφημίας. Πρέπει από την αρχή να σας δηλώσω ότι ο Χριστός δεν έχει ανάγκη από καμμία νομική προστασία για την υπεράσπισή Του. Το έδειξε ο ίδιος όταν «λοιδορούμενος ουκ αντελοιδόρει και πάσχων ουκ ηπείλει».

Αλλά και ο νομοθέτης που νομοθέτησε ως ποινικό αδίκημα την κακόβουλη βλασφημία δεν είχε στόχο να υπερασπίσει τον Χριστό. Είχε στόχο όμως να υπερασπίσει την κοινωνική γαλήνη και την κοινωνική ευταξία, χρησιμοποιώντας τον νόμο πιο πολύ ως παιδαγωγικό μέσο για την καλλιέργεια πολιτισμένων ανθρωπίνων σχέσεων.

Υπάρχουν άνθρωποι που η πίστη και η αγάπη τους για το πρόσωπο του Χριστού είναι ανώτερη από τον σεβασμό ακόμη και απέναντι στους γονείς τους, οι οποίοι με τις πράξεις τους πολλές φορές ακυρώνουν τον σεβασμό στα πρόσωπά τους. Ενθυμούμαι ένα έφηβο ο οποίος μου απεκάλυψε ότι «αν δεν είχα γνωρίσει το Χριστό, θα είχα αυτοκτονήσει» εξ αιτίας της οικογενειακής του καταστάσεως.

Ο νόμος λοιπόν θέλησε να καλλιεργήσει τον σεβασμό των ανθρώπων μεταξύ τους, τον σεβασμό απέναντι στην πίστη των άλλων. Οι χριστιανοί, που πιστεύουμε στο Χριστό και στην αγάπη Του, πληγωνόμαστε όταν κάποιοι βλασφημούν το Πρόσωπό Του. Εδώ ο άνθρωπος αγανακτεί αν κάποιος υβρίζει τον πατέρα ή την μητέρα του και πολλές φορές αντιδρά βίαια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πολύ περισσότερο απέναντι στο Πρόσωπο του Χριστού, το Οποίο για τους πιστούς είναι αδιαπραγμάτευτο.

Βέβαια, διδαχθήκαμε από τον Χριστό να έχουμε υπομονή και να έχουμε ανοχή. Να είμαστε ανεκτικοί. Οι Άγιοι Απόστολοι μας είπαν για τον εαυτό τους: «λοιδορούμενοι, ευλογούμεν, διωκόμενοι ανεχόμεθα, βλασφημούμενοι παρακαλούμεν» και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και εμείς. Όμως θα συμφωνήσετε μαζί μου, κ. Πρωθυπουργέ, ότι όταν κάποιος εκμεταλλεύεται την ανεκτικότητα των χριστιανών για να υβρίζει την πίστη τους, αυτός στερείται ήθους, δηλαδή είναι ανήθικος. Τέτοιοι είναι μερικοί, που σας εισηγήθηκαν να αποποινικοποιήσετε την βλασφημία, για να μπορούν να βλασφημούν τα ιερά πρόσωπα και να ειρωνεύονται την πίστη των χριστιανών.

Γνωρίζετε επίσης ότι η ανεκτικότητα προϋποθέτει βαθειά πνευματική καλλιέργεια, η οποία ούτε αυτόματα αποκτάται, ουτε όλοι την διαθέτουν. Τι θα συστήσετε, λοιπόν, κ. Πρωθυπουργέ, στους ανθρώπους που δεν έχουν τόση ανεκτικότητα; Θα τους συστήσετε την αυτοδικία; Θα τους συστήσετε να υπερασπισθούν μόνοι τους την πίστη τους, ακόμη και με την βία; Βλέπετε, λοιπόν, ποια ήταν η πρόνοια του νόμου για την κακόβουλη βλασφημία; Η προστασία της ειρήνης και της κοινωνικής γαλήνης. Αλλά μια τέτοια συμπεριφορά δεν συνιστά και ένα ειδεχθή ρατσισμό απέναντι στους χριστιανούς; Μήπως επιδιώκετε να αναβιώσετε τους διωγμούς, έμμεσους ή άμεσους, εναντίον των πιστών; Αυτά μπορεί να είναι τα οράματα μιάς αριστερής κυβέρνησης; Αυτή είναι η δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου, τα οποία οραματίζεσθε και επαγγέλεσθε;

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Είσθε Πρωθυπουργός μιάς χώρας της οποίας οι Πολίτες από ανέκαθεν, σαν έκφραση και της φιλοσοφίας τους και του πολιτισμού τους, μάχονταν πρώτα «υπέρ βωμών και μετά υπέρ εστιών». Είναι αυτοί οι ίδιοι οι πολίτες, που όταν γνώρισαν τον Άγνωστο μέχρι τότε σε αυτούς Θεό, συνέχισαν με τον ίδιο τρόπο να μάχωνται πρώτα για του Χριστού την πίστη την Αγία και μετά για της Πατρίδος την ελευθερία. Αυτή είναι η ταυτότητα της χώρας της οποίας είσθε Πρωθυπουργός.

Εμείς οι χριστιανοί διδαχθήκαμε να είμεθα πράοι, ειρηνικοί, ταπεινοί, να ανεχώμεθα ακόμη και την αδικία, όταν όλα αυτά αφορούν εμάς. Όταν όμως το κινδυνεύον είναι η πίστη μας τότε γινόμαστε θηρία, στην δύναμη την πνευματική, όπως μας δίδαξε ο πράος και ειρηνικός Ιεράρχης της Καισάρειας, ο Μέγας Βασίλειος. Η διατάραξη, λοιπόν, της κοινωνικής ηρεμίας και γαλήνης εκ μέρους της Κυβερνήσεώς σας με την νομική στήριξη του λεκτικού κατ’ αρχήν διωγμού και της ρατσιστικής συμπεριφοράς απέναντι στους πιστούς, θα ήταν μια πράξη αφροσύνης.

Τότε ο νομοθέτης, όπως ήδη σας είπα, δεν είχε σκοπό να προστατεύσει το πρόσωπο του Χριστού, ίσως ούτε καν τους χριστιανούς, αλλά να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή. Μια λοιπόν δική σας σήμερα απόφαση αποποινικοποίησης της βλασφημίας στρέφεται ευθέως κατά των χριστιανών, όπως φαίνεται και από τις διαθέσεις αυτών που σας το ζητούν. Θα μπορούσατε να προχωρήσετε σε μια τέτοια πράξη αν είχατε προχωρήσει στην πνευματική καλλιέργεια του λαού, αν είχατε σμιλεύσει σε σωστά βάθρα την κοινωνική συνοχή, αν είχατε καλλιεργήσει τον πολιτισμό σε αυτό τον τόπο. Τότε μια τέτοια διάταξη θα ήταν περιττή. Όταν όμως ακόμη και Υπουργοί σας στερούνται τέτοιου πολιτισμού, τότε μια τέτοια διάταξη είναι ίσως αναγκαία. Η Πολιτεία δεν μπορεί να κάνει τον κόσμο παράδεισο, μπορεί όμως να τον αποτρέψει από το να γίνει κόλαση και σε αυτό μάλλον απέτυχε. Τουλάχιστον αυτό προσπαθήστε να διορθώσετε.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Αλήθεια! δεν σας προβληματίζει ότι η Ευρώπη άρχισε να ζεί στον αστερισμό του τρόμου; Δεν καταλάβατε ότι αυτά που έχουν ήδη συμβεί είναι μόνον η αρχή; Ή ακόμη περισσότερο έχετε σκεφθεί τι θα συμβεί αν κάποιος βλασφημήσει τον Αλάχ; Εύχομαι να επιδείξετε ως Κυβέρνηση την ίδια ευαισθησία που επιδείξατε τότε ως Αντιπολιτευση.

Μετά τιμής αλλά και αναμονής

Ο Σισανίου και Σιατίστης ΠΑΥΛΟΣ

Πηγή: ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
NikolaosArvanitidis
Δημοσιεύσεις: 503
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 19, 2019 10:21 pm

Re: Αποποινικοποίηση του Ποινικού Αδικήματος της βλασφημίας

Δημοσίευσηαπό NikolaosArvanitidis » Δευτ Νοέμ 11, 2019 6:41 pm

Ο υπουργός δικαιοσύνης δήλωσε πως στον νέο ποινικό κώδικα που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ επαναφέρεται η ποινικοποίηση της κακόβουλης βλασφημίας κατά πάσης θρησκείας, που είχε καταργήσει ένα μόλις μήνα πριν τις εκλογές του Ιουλίου 2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.Άβαταρ μέλους
Αναστάσιος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 5298
Εγγραφή: Παρ Αύγ 04, 2017 1:57 pm
Τοποθεσία: Νέα Μάκρη

Re: Αποποινικοποίηση του Ποινικού Αδικήματος της βλασφημίας

Δημοσίευσηαπό Αναστάσιος » Δευτ Νοέμ 11, 2019 11:32 pm

Δόξα τω Θεώ! Πολύ ευχάριστη είδηση - «χαστούκι» στους προκλητικούς αντιχρίστους. Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, δε βάζουν στη φυλακή άλλους κι άλλους (δολοφόνους, εγκληματίες, πολιτικούς κ.λπ), βλάσφημους θα βάλουν; Αλλά ας είναι. Τουλάχιστον θα μπορούμε και με το νόμο πλέον να τούς προειδοποιούμε όταν μάς προκαλούν βλασφημώντας.


«Εγώ ειμί το φως του κόσμου ο ακολουθών εμοί ου μη περιπατήση εν τη σκοτία αλλ΄ έξει το φως της ζωής...»

Άβαταρ μέλους
Αναστάσιος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 5298
Εγγραφή: Παρ Αύγ 04, 2017 1:57 pm
Τοποθεσία: Νέα Μάκρη

Re: Αποποινικοποίηση του Ποινικού Αδικήματος της βλασφημίας

Δημοσίευσηαπό Αναστάσιος » Σάβ Δεκ 28, 2019 3:17 pm

Γέροντας Αθανάσιος για βεβήλωση εικόνας του Χριστού: Αν είναι άνδρες να εμφανίσουν και τον Μωάμεθ του Ισλάμ
Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2019

Εικόνα

Γράφει ο Αρχιμ. Αθανάσιος Μισσός στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE. Χριστός Ετέχθη! Χρόνια Πολλά και Ευλογημένα!

Σε μια ανόητη, αν μη τι άλλο, και βδελυρά διαφημιστική καμπάνια διοργανώσεως εορταστικού πάρτι για τα Χριστούγεννα, επιδόθηκαν επιχειρηματίες στο Ναύπλιο, ώστε να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του καθενός συμπλεγματικού ανθρωποειδούς.

Έτσι, μη έχοντας άλλον τρόπον, ώστε να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επίδοξων πελατών τους ενεφάνισαν τον άρτι γεννηθέντα Κύριον μας με ενώτια- σκουλαρίκια και με ψιμυθιωμένα χείλη, παρειές και βλεφαρίδες.

Και προς αποφυγήν κάθε περιπτώσεως περισσευούσης ανοησίας , διάλεξαν μια από τις αρχαιότερες εικόνες του Κυρίου μας,που φυλάσσεται στο Σινά ,ιστορημένη με την εγκαυστική τέχνη ,και χρονολογείται από τους πρώτους αιώνες του χριστιανισμού,μετά την ανεξιθρησκίαν που επέφερε το διάταγμα των Μεδιολάνων, του 313 μ. Χ..

Επομένως, το εφεύρημα ήταν αρτίως στοχευμένον και τα κίνητρα δολερά .

Το γεγονός αυτό σε συνάρτηση με κάποιες δηλώσεις περί της δράσεως μας να επαρκείται μονάχα στον ναό και όχι στα διάφορα sites, μας εξεγείρει καθως δεν μας επιτρέπεται να μένουμε απαθείς ,ως αμνοί άφωνοι, όταν εμπαίζεται και λοιδορείται το Τίμιον πρόσωπον του Χριστού μας.

Έπειτα, οι περιστάσεις και οι προκλήσεις είναι σήμερα τόσο έντονες που κάθε ψυχή ασφυκτιά μέσα στον βόρβορο της θολοκουλτούρας. Δεν επιτρέπεται επ’ ουδενί στον κάθε εμπερίστατο να χλευάζει τα όσια και τα ιερά μας , επειδή θέλει να προκαλέσει η να παρακινήσει το ενδιαφέρον μας προς επίτευξην διαφημίσεως.

Επιπρόσθετα, επειδή δεν πρέπει να αρκούμαστε μόνον σε απαγορεύσεις , έχω να προτείνω σ ‘αυτούς τους “έξυπνους” που συνέλαβαν την ιδέα αυτή , ότι ,αν είναι τόσο άνδρες στο φρόνημα και στην έκφραση, την επόμενη φορά να εμφανίσουν και τον Μωάμεθ του Ισλάμ κατ’ αυτόν τον χυδαίον τρόπον και τότε να ξέρουν ότι θα συμμετέχω κι εγώ στο πάρτι τους ανοίγοντας σαμπάνιες …

Ο εν σπηλαίω γεννηθείς και ένα φάτνη ανακλιθείς Κύριος φωτίζοι άπαντας ημάς τε και υμάς.

Με εόρτιες ευχές, Αθανάσιος Μισσός, Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου

Πηγή: EKKLISIAONLINE


«Εγώ ειμί το φως του κόσμου ο ακολουθών εμοί ου μη περιπατήση εν τη σκοτία αλλ΄ έξει το φως της ζωής...»

Άβαταρ μέλους
Αναστάσιος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 5298
Εγγραφή: Παρ Αύγ 04, 2017 1:57 pm
Τοποθεσία: Νέα Μάκρη

Re: Αποποινικοποίηση του Ποινικού Αδικήματος της βλασφημίας

Δημοσίευσηαπό Αναστάσιος » Σάβ Δεκ 28, 2019 3:23 pm

Στο σημείο αυτό δε θα σπεύσω να κατονομάσω τους διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης, αλλά ούτε και τους υπεύθυνους του καταστήματος όπου αυτή θα γινόταν, ως «άνανδρους» ή ως οτιδήποτε άλλο. Φρόντισαν οι ίδιοι να δείξουν το ποιόν τους. Εγώ απλά θα τούς θεωρήσω πιο πολύ «χριστιανούς» κι από οποιονδήποτε άλλο. Τόση διαφήμιση στην Ορθοδοξία, έστω και με αυτό τον τρόπο, ούτε εμείς δεν κάνουμε. Παραπέμπω σ' ένα άρθρο που είχα επιμεληθεί το περασμένο Πάσχα, με αφορμή το λεγόμενο «Φανερό Δείπνο» των αθέων.


«Εγώ ειμί το φως του κόσμου ο ακολουθών εμοί ου μη περιπατήση εν τη σκοτία αλλ΄ έξει το φως της ζωής...»

Άβαταρ μέλους
Πέτρος
Δημοσιεύσεις: 1595
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 19, 2015 9:32 am

Re: Αποποινικοποίηση του Ποινικού Αδικήματος της βλασφημίας

Δημοσίευσηαπό Πέτρος » Τρί Δεκ 31, 2019 9:41 am

Πάντως μέχρι τώρα δεν έχω δει κάποια απάντηση από την Εκκλησία της Ελλάδος.Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6256
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Αποποινικοποίηση του Ποινικού Αδικήματος της βλασφημίας

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τρί Δεκ 31, 2019 4:21 pm

Άκουσα τον τοπικό Μητροπολίτη να το σχολιάζει με πολύ ψυχραιμία. Είπε, ότι έχουμε δει και χειρότερα, ότι δεν είναι Χριστιανικό να απειλείς κάποιον, ακόμη και αν βλασφημεί, και ότι αν ενδιαφέρονται οι διοργανωτές να συζητήσουν μαζί του το πρόβλημα, που τους οδήγησε σ' αυτή τη συμπεριφορά, δεν έχει αντίρρηση.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
NikolaosArvanitidis
Δημοσιεύσεις: 503
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 19, 2019 10:21 pm

Re: Αποποινικοποίηση του Ποινικού Αδικήματος της βλασφημίας

Δημοσίευσηαπό NikolaosArvanitidis » Τετ Φεβ 26, 2020 9:28 am

Για την ιστορία να αναφέρω πως η συγκεκριμένη αφίσα και το event "κατέβηκαν" τελικά από τους υπεύθυνους μετά τον σάλο που προκλήθηκε. Οι υπεύθυνοι του μπαρ ανάτησαν μήνυμα πως δεν έφτιαξαν οι ίδιοι την εικόνα αλλά την βρήκαν στο διαδίκτυο και πως τάχα ο λόγος που χρησιμοποιήσαν εικόνα χριστιανική είναι για να δείξουν την queer φύση του μαγαζιού και την χριστιανική αποδοχή όλων (σιγά μην το πιστέψουμε) και πως αφού είδαν ότι υπήρξαν τέτοιες αντιδράσεις την κατέβασαν: https://www.pagenews.gr/2019/12/27/ella ... -tou-mpar/ .Η άμεση αντίδραση της κοινωνίας σε τέτοια πρόκληση δείχνει πως παρά την παρακμή της ελλαδικής κοινωνίας υπάρχουν ακόμα ευτυχώς κάποια υγιή αντανακλαστικά της.Άβαταρ μέλους
Πέτρος
Δημοσιεύσεις: 1595
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 19, 2015 9:32 am

Re: Αποποινικοποίηση του Ποινικού Αδικήματος της βλασφημίας

Δημοσίευσηαπό Πέτρος » Τετ Φεβ 26, 2020 12:24 pm

Δηλαδή αν υπάρξει αντίδραση στην αντίδραση θα το ανεβάσουν πάλι;
Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 5 και 0 επισκέπτες