Νηστίσιμες συνταγές

Γενικότερα θέματα που αφορούν την Ορθοδοξία και το Χριστιανισμό.

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Νηστίσιμες συνταγές

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τρί Σεπ 04, 2012 7:31 am

Μαγειρίτσα με μανιτάρια και ταχίνι

Εικόνα

500γρ μανιτάρια άσπρα ή πλευρώτους κομμένα σε λωρίδες
1 ματσάκι άνιθο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια (πράσινα)
1 ρίζα μεγάλη μαρούλι (ή 2 μικρές)
1 φλυτζάνι τσαγιού ρύζι γλασέ
2-3 κουταλιές σούπας ταχίνι
1 κουταλιά σούπας αλάτι
πιπέρι(προαιρετικά)
2 λεμόνια

Βράζουμε 3 φλυτζάνια νερό στην κατσαρόλα και ρίχνουμε όλα τα υλικά ψιλοκομένα και στο τέλος το ρύζι.
Μόλις βράσει το ρύζι το βγάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε το ταχίνι που το έχουμε ήδη διαλύσει σε λίγο χλιαρό νερό και στο χυμό των λεμονιών ανακατεύοντας καλά την σούπα μέχρι να ασπρίσει.
Καλή όρεξη!

Πηγή: nisteia.wordpress.com

Κατά τη γνώμη μου, μπορείτε να παραλείψετε το ρύζι να μειώσετε το νερό σε 1/2 ποτήρι να προσθέσετε λίγο κρασί. Επίσης στη σάλτσα στο τέλος μπορείτε να προσθέσετε μια κουταλιά αλεύρι που θα την διαλύσετε σε μισό ποτήρι κρύο νερό και ένα λεμόνι, στη συνέχεια θα προσθέσετε το ταχίνι και θα το αραιώσετε με ζωμό από την κατσαρόλα για να ζεσταθεί πριν το αδειάσετε μέσα στην κατσαρόλα, όπως ακριβώς κάνετε και με το αυγολέμονο.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Domna
Δημοσιεύσεις: 340
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 6:36 pm

Re: Νηστίσιμες συνταγές

Δημοσίευσηαπό Domna » Τρί Σεπ 04, 2012 7:32 am

Αλάδωτη Μαγειρίτσα με Mανιτάρια και Ταχίνι

Εικόνα

Μία νόστιμη και υγιεινή νηστίσιμη και αλάδωτη μοναστηριακή συνταγή για Μαγειρίτσα. Κατάλληλη για vegans και όσους δεν τρώνε συκωτάκια.

ΥΛΙΚΑ

½ κ. μανιτάρια
3 πράσινα κρεμμυδάκια
200 γρ. σπανάκι
200 γρ. μαρούλι
½ ματσ. άνηθο
Για το ταχινολέμονο:
6 κρεμμύδια
2 κ.σ. ταχίνι
Χυμό 1 λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το ταχινολέμονο:


Κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρά κομμάτια και τα σιγοβράζουμε με ελάχιστο νερό (1 ποτήρι του καφέ). Όταν μαλακώσουν και γίνουν διάφανα τα κατεβάζουμε από την φωτιά. Στη συνέχεια ρίχνουμε στο μπλέντερ 2 κ.σ. ταχίνι. Προσθέτουμε χυμό λεμονιού και λίγο νερό. Τα χτυπάμε, μέχρι να αφρατέψει το ταχίνι. Προσθέτουμε τα βρασμένα κρεμμύδια στο μίγμα και πολτοποιούμε, μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.

Για την σούπα:

Kόβουμε τα μανιτάρια σε μικρά κομμάτια. Ψιλοκόβουμε τα πράσινα κρεμμυδάκια, το σπανάκι, το μαρούλι και τον άνηθο. Ρίχνουμε όλα τα λαχανικά σε μια κατσαρόλα και τα σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν και να βγάλουν τα υγρά τους. Στην συνέχεια προσθέτουμε νερό και τα αφήνουμε να βράσουν, περίπου 20 λεπτά. Λίγο πριν το τέλος ρίχνουμε 5 κ.σ. ρύζι, για να βράσει και αυτό.

Όταν είναι έτοιμη η σούπα, την κατεβάζουμε από την φωτιά, την αφήνουμε να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου και την… «αβγοκόβουμε» με ταχινολέμονο. Ενώ ρίχνουμε το ταχινολέμονο στη σούπα, ανακατεύουμε συνεχώς, για να μην κόψει.



Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Νηστίσιμες συνταγές

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τρί Σεπ 04, 2012 7:32 am

Πιπερόπιτα

Εικόνα

Υλικά ζύμης

3 κρασοπότηρα νερό χλιαρό
2 κρασοπότηρα σπορέλαιο
2 κουταλιές ξίδι
αλάτι
αλεύρι
3-4 κουταλιές σούπας κόρν φλάουρ

Υλικά για τη γέμιση

5-6 πράσινες πιπεριές
4-5 κόκκινες πιπεριές
1 κουτί μανιτάρια
1 ξερό κρεμμύδι

Εκτέλεση

Βάζω το νερό, το λάδι , το ξίδι και το αλάτι σε ένα μπώλ και ρίχνω λίγο-λίγο το αλεύρι μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας.

Κατόπιν την αφήνω να ξεκουραστεί για λίγο και στη συνέχεια τη χωρίζω σε δύο κομμάτια.

Ανοίγω το ένα σε φύλλο αλλά όχι απαραίτητα πολύ λεπτό. Κατόπιν το χαράζω ακτινωτά χωρίς όμως να φτάσω μέχρι τη μέση, το κέντρο δηλαδή.

Κατόπιν παίρνω κάθε μία από τις ακτίνες και σκεπάζω το κέντρο μέχρι να κλείσουν όλες οι ακτίνες και να γίνει ένα στρογγυλό πακέτο. Κάθε φορά όμως που φέρνουμε ένα κομμάτι στο κέντρο πασπαλίζουμε ελαφρά με το κόρν –φλάουρ .

Σε τηγάνι με 1 κουταλιά λάδι σοτάρω τις πιπεριές, τα μανιτάρια και το κρεμμύδι κομμένα σε κομματάκια. Μόλις μαραθούν ελαφρά είναι έτοιμα.

Ανοίγω στη συνέχεια το ένα πακέτο ζύμης σε ένα φύλλο και το τοποθετώ σε ταψί της κουζίνας. Βάζω τη γέμιση και καλύπτω με το άλλο φύλλο, που έχω ανοίξει με τον ίδιο τρόπο.

Κόβω την πίτα και τοποθετώ πάνω κομματάκια από ένα βιτάμ ή αλείφω μαγειρικό λίπος αραιωμένο με σπορέλειο.

Ψήνω στους 180-200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.

Πηγή: lopis-place.blogspot.com


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Achilleas
Δημοσιεύσεις: 2082
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 7:09 pm

Re: Νηστίσιμες συνταγές

Δημοσίευσηαπό Achilleas » Δευτ Μαρ 18, 2013 7:40 pm

Καλαμάρια γεμιστά με πλιγούρι και λαχανικά

Εικόνα

Υλικά
4 καλαμάρια μεγάλα
120ml ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
2 πιπεριές ψιλοκομμένες
1 καρότο μεγάλο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
100γρ. πλιγούρι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καλαμάρια αφαιρώντας το κεφάλι με τα εντόσθια και το κόκαλο, και καθαρίζουμε καλά το εσωτερικό της κοιλιάς. Αφαιρούμε το κεφάλι και κρατάμε μόνο τα πλοκάμια.
Κόβουμε τα πλοκάμια σε μικρά κομματάκια. Σωτάρουμε σε μια κατσαρόλα με το μισό ελαιόλαδο τα κρεμμύδια, τις πιπεριές, τα πλοκάμια, το καρότο και προσθέτουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και το πλιγούρι προς το τέλος. Συμπληρώνουμε με ένα ποτήρι νερό, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει. Γεμίζουμε τα καλαμάρια με τη γέμιση και τα κλείνουμε με μία οδοντογλυφίδα.
Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα και περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και ένα ποτήρι νερό. Βράζουμε για μισή ώρα περίπου. Σερβίρουμε αφού κρυώσουν λίγο κομμένα σε φέτες χοντρές.

http://archive.in.gr


Μακάριοι οι πραείς, ότι αυτοί κληρονομήσουσι την γην.

Άβαταρ μέλους
Achilleas
Δημοσιεύσεις: 2082
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 7:09 pm

Re: Νηστίσιμες συνταγές

Δημοσίευσηαπό Achilleas » Παρ Απρ 05, 2013 8:44 pm

ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ

Εικόνα

Υλικά:

3 κουταλιές ελαιόλαδο
* 5 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα φρέσκα

* 1/2 φλ. αρακάς

* 1 τριμμένο καρότο
* 2 φλ. αλεύρι

* 1 κουτάκι μπύρα η 1 κουταλακι μπεκιν παουτερ

* 1 μικρή βρασμένη πατάτα

* αλάτι

* πιπέρι

* δυόσμος, ρίγανη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

1. Ζεσταίνετε τις 2 κουταλιές λάδι και σωτάρετε τον αρακά, τα κρεμμυδάκια και το καρότο

2. Βάζετε το αλεύρι με τη μπύρα σε μπωλ κι ανακατεύετε να γίνουν χυλός

3. Στο χυλό προσθέστε τα σωταρισμένα λαχανικά, την πατάτα και τα μπαχαρικά με τα μυρωδικά

4. Ζυμώνετε καλά και πλάθετε μπιφτέκια

5. Με το υπόλοιπο λάδι αλείψτε ένα ταψάκι και ψήστε τα μπιφτέκια στους 180 βαθμούς, να ροδίσουν

http://www.agioritikovima.gr


Μακάριοι οι πραείς, ότι αυτοί κληρονομήσουσι την γην.

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Νηστίσιμες συνταγές

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τετ Απρ 10, 2013 10:53 pm

Γλυκιά Ταχινόπιτα
Κέικ νηστίσιμο άλαδο

Εικόνα

Υλικά

1 πακέτο (1/2 κιλό) αλεύρι που φουσκώνει
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 βάζο ταχίνι (250 γραμ.)
1+1/2 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι ή μανταρίνι
1 ποτήρι (περίπου) νερό
2 συσκευασίες βανίλια
1/3 κουτάλι του γλυκού κανέλα
1/2 ποτήρι σταφίδες ξανθές ή μαύρες

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπωλ ρίχνουμε το ταχίνι και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε με το μίξερ στην αργή ταχύτητα μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα (με το χέρι είναι πολύ δύσκολο γιατί το ταχίνι είναι παχύρρευστο). Προσθέτουμε τη βανίλια, την κανέλα και το χυμό πορτοκάλι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλεύρι και την μπέικιν πάουντερ και λίγο λίγο το νερό, ανακατεύοντας συνέχεια με το μίξερ σε αργή ταχύτητα. Τελευταίες προσθέτουμε τις σταφίδες. Αφήνουμε λίγο το μείγμα να ξεκουραστεί. Το μείγμα πρέπει να είναι ομοιόμορφο και παχύρρευστο (περίπου σαν μέλι). Αν είναι πολύ πηχτό προσθέτουμε λίγο νερό και ανακατεύουμε. Αν είναι πολύ αραιό προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
Σε ένα ρηχό σκεύος από σιλικόνη ή σε ένα ρηχό ταψί που έχουμε τοποθετήσει εσωτερικά αντικολλητικό χαρτί αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς (χωρίς αέρα) για 1 ώρα.
ΣΗΜ: Το μέγεθος του ταψιού πρέπει να είναι τόσο, ώστε το μείγμα να καλύπτει περίπου το μισό ύψος του ταψιού. Μη δοκιμάσετε να το βάλετε στο ταψί χωρίς χαρτί, γιατί θα κολλήσει. Αν δε νηστεύετε από λάδι, τότε για να μην κολλήσει μπορείτε να αλείψετε το ταψί με μαργαρίνη.

(Η συνταγή είναι δική μου και είναι δοκιμασμένη).


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Domna
Δημοσιεύσεις: 340
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 6:36 pm

Re: Νηστίσιμες συνταγές

Δημοσίευσηαπό Domna » Πέμ Νοέμ 21, 2013 12:19 pm

Χταπόδι με φασολάκια (Αγιορείτικη συνταγή)
Τρίτη, 05 Νοέμβριος 2013

Εικόνα

Υλικά:
-½ κιλό φασολάκια λευκά ξηρά
-2-3 καρότα κομμένα σε ροδέλες
-3-4 φύλλα σέλινο
-1 πιπεριά
-2-3 κρεμμύδια χοντροκομμένα
-Φρέσκια ντομάτα
-Αλάτι

Εκτέλεση:
Εφόσον έχουμε μουσκέψει, πλύνει και καθαρίσει τα φασολάκια αρχίζουμε να τα βράζουμε. Βράζουμε το χταπόδι χωρίς τίποτε άλλο μέσα.

Όταν τα φασολάκια θα έχουν μισοβράσει τότε ρίχνουμε τον ζωμό του χταποδιού, τα υπόλοιπα υλικά και τα πλοκάμια ολόκληρα αλλά δεν ανακατεύουμε.

Όταν σωθεί η σάλτσα σερβίρουμε τα φασολάκια κόβοντας τα πλοκάμια σε μικρά κομμάτια και γαρνίροντας με αυτά την πιατέλα γύρω γύρω.

http://www.agioritikovima.gr/ag-mag/318 ... reitiki-un



Άβαταρ μέλους
Φωτεινή
Δημοσιεύσεις: 2060
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 29, 2013 9:01 am
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Νηστίσιμες συνταγές

Δημοσίευσηαπό Φωτεινή » Σάβ Δεκ 07, 2013 5:40 pm

Μηλόπιτα νηστίσιμη

ΥΛΙΚΑ:
- 1/2 κούπα κρασί λευκό
- 1 κούπα σπορέλαιο
- 1 κούπα ζάχαρη
- 2 βανίλιες ή ξύσμα λεμονιού
- 1 φαρινάπ
- λίγο χυμό πορτοκαλιού

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:

- 5 μήλα κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
- 3 κουταλιές ζάχαρη
- 1/4 κούπας χυμό λεμονιού
- 1 κουταλάκι κανέλα
- 1 κουταλάκι γαρύφαλο
- σταφίδες και καρύδια(χοντροκοπανισμένα)

Ανακατεύουμε σε κατσαρόλα τα υλικά της γέμισης αρκετή ώρα μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα.
Φτιάχνουμε τη ζύμη για το κέικ και βάζουμε τη μισή κάτω στο ταψί μας,από πάνω τα μήλα και την άλλη μισή ζύμη από πάνω.Ψήνουμε στους 170 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα και όταν κρυώσει,κόβουμε κομματάκια,πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε το γλυκό.
Καλή Επιτυχία


Μη φοβάσαι, μόνο πίστευε.
Μάρκος ε' 36

Άβαταρ μέλους
Φωτεινή
Δημοσιεύσεις: 2060
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 29, 2013 9:01 am
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Νηστίσιμες συνταγές

Δημοσίευσηαπό Φωτεινή » Κυρ Δεκ 15, 2013 1:46 pm

Kέικ νηστίσιμο

Υλικά:
1/2 φλ.τσαγιού σπορέλαιο
3/4 φλ. χυμό από φρέσκο πορτοκάλι
1/4 φλ. νερό
2 κ.σ. κονιάκ
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ. μαύρη ζάχαρη Fytro
1 κ.γλ. κανέλα
1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
1/4 κ.γλ. γαρύφαλλο
1 κ.σ. σόδα μαγειρική
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
1 φλ. σταγόνες κουβερτούρας
1 φλ. καρύδι ψιλοκομμένο
1 φλ. σταφίδες

Σε μπολ ανακατεύουμε όλα τα υγρά.Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά.Προσθέτουμε μέσα στα στερεά τα υγρά και ανακατεύουμε με κουτάλι.Αδειάζουμε το μείγμα σε καλά λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου μία ώρα.Ελέγχουμε με το μαχαίρι αν έχει ψηθεί.Τα πρώτα 45 λεπτά δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου,γιατί θα κάτσει ο όγκος του.
Καλή Επιτυχία


Μη φοβάσαι, μόνο πίστευε.
Μάρκος ε' 36

Άβαταρ μέλους
Φωτεινή
Δημοσιεύσεις: 2060
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 29, 2013 9:01 am
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Νηστίσιμες συνταγές

Δημοσίευσηαπό Φωτεινή » Κυρ Μαρ 09, 2014 2:43 pm

Νηστίσιμο εκμέκ

Εικόνα

Για 6-8 άτομα

Για τη βάση

½ κιλό καταΐφι
250 γραμμάρια μαργαρίνη


Για το σιρόπι


3 ποτήρια του νερού νερό
3 ποτήρια του νερού ζάχαρη

Για την κρέμα

1 κουτί κάστερ πάουντερ
5 ½ φλιτζάνια του τσαγιού νερό
1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη

Για τη σαντιγί

1 κουτί φυτική κρέμα σαντιγί
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
Για το πασπάλισμα
150 γραμμάρια τριμμένο καρύδι


Εκτέλεση

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το βούτυρο και το λιώνουμε. Στη συνέχεια βουτυρώνουμε καλά το μεγάλο ταψί του φούρνου. Κατόπιν ξαίνουμε το καταΐφι πολύ καλά, το βάζουμε στο ταψί και το ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.
Ψήνουμε στους 150 βαθμούς στο πρόγραμμα με αέρα για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Όταν ψηθεί, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.


Στο μεταξύ βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μία κατσαρόλα, βράζουμε για 8-10 λεπτά και αφήνουμε να χλιαραίνει.
Περιχύνουμε με το χλιαρό σιρόπι το χλιαρό καταΐφι, το σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και το αφήνουμε 2 ώρες να ιδρώσει.


Στη συνέχεια βάζουμε, μία κατσαρόλα στη φωτιά, ρίχνουμε μέσα το κάστερ πάουντερ, τη ζάχαρη, το νερό και ανακατεύουμε συνέχεια, μέχρι να πήξει.
Στρώνουμε την κρέμα χλιαρή πάνω στο καταϊφι και αφήνουμε 1 ώρα, μέχρι να κρυώσει εντελώς. Κατόπιν ετοιμάζουμε τη σαντιγί χτυπώντας στο μίξερ τη φυτική κρέμα με τη ζάχαρη.


Μόλις πήξει η σαντιγί, είναι έτοιμη. Την απλώνουμε πάνω στην κρέμα, πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι, βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο για 2-3 ώρες και μετά σερβίρουμε.
Kαλή επιτυχία


Μη φοβάσαι, μόνο πίστευε.
Μάρκος ε' 36


Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 5 και 0 επισκέπτες