Σελίδα 1 από 10

Η Μακεδονία είναι Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε: Δευτ Ιαν 15, 2018 2:13 pm
από Νίκος
Δε θα άνοιγα καθόλου αυτό το θέμα, επειδή είναι κυρίως πολιτικό και δευτερευόντως εκκλησιαστικό. Επειδή, όμως, η Εκκλησία της Ελλάδος, με επίσημη ανακοίνωση της ΔΙΣ, και πολλοί μητροπολίτες πήραν θέση πάνω στο θέμα αυτό, το βάζω για να το συζητήσουμε.

Ψυχραιμία όμως παιδιά, τεκμηριωμένες γνώμες και όχι εθνικιστικές κορώνες! Αν το όνομα περιέχει τον όρο "Μακεδονία" ελληνικά ή "Macedonia" ή δεν τον περιέχει τι κερδίζουμε και τι χάνουμε σαν χώρα; Τι άλλο πρέπει να εξασφαλίσουμε από μια συμφωνία με τα Σκόπια; Πόσο σημαντικό είναι για τις διεθνείς μας σχέσεις και την οικονομία μια επίτευξη συμφωνίας με τα Σκόπια; Πόσο σημαντικό είναι το εκκλησιαστικό πρόβλημα με τη σχισματική "εκκλησία" των Σκοπίων;

Η άποψή μου είναι:
1) Είναι σημαντική για τα συμφέροντα και των 2 χωρών η επίτευξη συμφωνίας με τα Σκόπια, γιατί η αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ μας θα δώσει ώθηση στις οικονομίες των χωρών, ιδίως στις όμορες με τα σύνορα περιοχές.
2) Εφόσον εξασφαλιστεί ο αποκλεισμός των αλυτρωτικών μηνυμάτων που περιέχονται στο Σύνταγμα κλπ. των Σκοπίων και σταματήσει κάθε αναφορά σε "μακεδονικό" έθνος και "μακεδονική" γλώσσα, τότε μπορεί να λυθεί οριστικά ένα πρόβλημα εξωτερικής πολιτικής, που εκκρεμεί πάνω από έναν αιώνα.
3) Θα αφαιρεθεί ένα αγκάθι από τις διεθνείς μας σχέσεις, που μας αναγκάζει να κάνουμε υποχωρήσεις σε άλλα θέματα, για να εξασφαλίζουμε διαχείριση του θέματος αυτού σύμφωνα με τα συμφέροντά μας.
4) Η λύση του πολιτικού προβλήματος μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά στη λύση και του εκκλησιαστικού προβλήματος.
5) Εφόσον το όνομα δεν είναι σκέτο Μακεδονία, θα μπορούσε να συζητηθεί ο όρος "Μακεδονία", αν λυθεί καθοριστικά το θέμα των αλυτρωτικών βλέψεων από την πλευρά των Σκοπίων.

Παρακαλώ πολύ να αναφέρετε τις δικές σας απόψεις και όχι να μας μεταφέρετε μόνο τις απόψεις θρησκευτικών ή πολιτικών παραγόντων.

Re: Η Μακεδονία είναι Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε: Δευτ Ιαν 15, 2018 2:39 pm
από Νίκος
Για να βοηθηθείτε στη διαμόρφωση άποψης παραθέτω τα παρακάτω links:

1) Κίτρους Γεώργιος: «Η Μακεδονία είναι ελληνική – Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο»

2) Θεσσαλονίκης Ανθιμος: «Δε διστάζουμε να κάνουμε συλλαλητήριο, αλλά τώρα δεν είναι η στιγμή»

3) Φλωρίνης Θεόκλητος: «Η Μακεδονία ήταν και θα είναι ελληνική»

4) Νέα ηχηρή παρέμβαση του Μητροπολίτη Καστοριάς Σεραφείμ για το Μακεδονικό

5) Γιατί δεν είναι έκπληξη η αντίδραση της Εκκλησίας στο Σκοπιανό

6) Οι επιστολές που αντάλλαξαν Ιερώνυμος-Τσίπρας για το ζήτημα της Μακεδονίας

7) Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου: «Γιατί ένα όνομα που μας ανήκει πρέπει να παραχωρηθεί σε ένα άλλο κράτος;»

8) Ι.Μ. Καλαμαριάς: «Το όνομα της Μακεδονίας είναι ιερό και αδιαπραγμάτευτο»

9) Φιλίππων Στέφανος: «Η Μακεδονία είναι μία, είναι ελληνική, και είναι δική μας»

10) Ντιμιτρόφ: Ο όρος «Μακεδονία» δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της Ελλάδας

11) Σκοπιανό: Το 68% λέει «όχι» σε όνομα με χρήση του όρου «Μακεδονία»

Δεν παραθέτω τα αντίστοιχα κείμενα, επειδή το ενδιαφέρον σ΄αυτή τη συζήτηση είναι να ανταλλάξουμε τις δικές μας απόψεις και όχι απλώς να σχολιάσουμε τις δικές τους.

Re: Η Μακεδονία είναι Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε: Δευτ Ιαν 15, 2018 5:02 pm
από Πέτρος
Εγώ θα αρχίσω αντίστροφα.
Γιατί να αναφέρεται ο όρος Μακεδονία ή οποιοδήποτε παράγωγό του στην ονομασία των Σκοπίων;

Re: Η Μακεδονία είναι Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε: Τρί Ιαν 16, 2018 9:23 am
από Νίκος
Η διαπραγμάτευση ξεκινά από δύο δεδομένα:

1) Το προσωρινό επίσημο όνομα των Σκοπίων είναι: "FYROM" = Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας
2) Το συνταγματικό όνομα της χώρας, που έχουν αναγνωρίσει πάνω από 30 χώρες στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι ΗΠΑ, είναι "Δημοκρατία της Μακεδονίας".

Διαπραγμάτευση είναι. Δύσκολα θα καταφέρουμε να εξαληφθεί ο υπάρχων όρος Μακεδονία από το όνομα των Σκοπίων. Θα μπορούσαμε όμως, κατά την εκτίμησή μου, να ζητήσουμε ανταλλάγματα, όπως να εξαληφθεί ο αλυτρωτισμός από το Σύνταγμα και να διορθωθεί η ιστορία στη Σκοπιανή εκπαίδευση, ώστε να αποτυπώνει την πραγματικότητα κλπ.

Να προσθέσω, ότι πάγια τακτική του ΟΗΕ είναι να αναγνωρίζει τις χώρες με το συνταγματικό τους όνομα. Στην περίπτωση των Σκοπίων υπήρξε εξαίρεση, επειδή το όνομα συνδυάστηκε με αλυτρωτικές αναφορές. Αν τα Σκόπια απαλείψουν από το Σύνταγμά τους τις αλυτρωτικές αναφορές και δηλώσουν επίσημα, ότι δεν υπάρχει "μακεδονικό" έθνος και "μακεδονική" μειονότητα στη Ελλάδα, είναι πολύ πιθανό με την πάροδο των ετών να επιτύχουν την αναγνώρισή τους σαν σκέτη "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Αυτή είναι η διεθνής πρακτική, είτε μας αρέσει είτε όχι.

Re: Η Μακεδονία είναι Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε: Τρί Ιαν 16, 2018 12:13 pm
από Πέτρος
Άντε λοιπόν να διορθώσεις λάθη του παρελθόντος.

Re: Η Μακεδονία είναι Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε: Τρί Ιαν 16, 2018 2:18 pm
από Νίκος

Re: Η Μακεδονία είναι Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε: Τρί Ιαν 16, 2018 4:08 pm
από Θεόδωρος22
Οι Σκοπιανοί είναι εν Χριστώ αδέρφια μας από τη στιγμή που είναι Ορθόδοξοι.Ωστόσο είναι σχισματικοί. Με τους Σκοπιανους δεν έχουμε δογματικές διάφορες η εκκλησία τους δε λέει κάτι αιρετικό σύμφωνα με την Ορθόδοξη θεολογία μας πιστεύουμε ακριβώς τα ίδια πράγματα θεολογικά το πρόβλημα είναι στην εκκλησία τους.Ακουσα ότι η Βουλγαρική εκκλησία πρόσφατα άρχισε να προσεγγίζει υπερβολικά την σχισματική εκκλησία των Σκοπίων και η Εκκλησία της Ελλάδας αντιδρά σε αυτό. Ισχύει ή όχι κι αν ναι υπάρχει κίνδυνος διάσπασης της Ορθοδοξίας με αφορμή αυτό το θέμα;

Re: Η Μακεδονία είναι Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε: Τρί Ιαν 16, 2018 7:53 pm
από ΜΑΝΩΛΗΣ
ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΕ, ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΑΣ! ΟΥΤΕ Ο ΑΝΘΙΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ!

Εικόνα

Πού είσαι Χριστόδουλε; Βγες να ξεσηκώσεις τον κόσμο, άνοιξε η κερκόπορτα και αλώνεται η Πατρίδα μας! Και ο Άνθιμος είναι κατά του συλλαλητηρίου!
Πού είσαι Χριστόδουλε με τα συλλαλητήρια και τον κόσμο που συγκέντρωνες ανδυνανμώνοντας το πατριωτικό του και θρησκευτικό του συναίσθημα!
Δείτε το βίντεο:http://www.triklopodia.gr/%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%B9%CF%83%CE%B1%CE%B9-%CF%87%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5-%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BC%CE%B1%CE%BA/

Re: Η Μακεδονία είναι Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε: Τετ Ιαν 17, 2018 9:06 am
από Πέτρος
Όλα είναι θέατρο.
Δείτε τον εθνικό ύμνο των Σκοπίων, την σημαία τους, τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους και δεν χρειάζεται να καταλάβουμε τίποτα περισσότερο.
Δεν θα ανακαλύψουμε τώρα τον τροχό για τη Μακεδονία μας.

Προσωπικά με καλύπτει πλήρως το Κουτλουμούσι:
Νίκος έγραψε:................
7) Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου: «Γιατί ένα όνομα που μας ανήκει πρέπει να παραχωρηθεί σε ένα άλλο κράτος;»
.........................
Δεν παραθέτω τα αντίστοιχα κείμενα, επειδή το ενδιαφέρον σ΄αυτή τη συζήτηση είναι να ανταλλάξουμε τις δικές μας απόψεις και όχι απλώς να σχολιάσουμε τις δικές τους.

Όσον αφορά την ονομασία, η ιστορία δείχνει ότι οι πολιτικές αποφάσεις ήταν ενίοτε καταστροφικές.

Re: Η Μακεδονία είναι Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε: Τετ Ιαν 17, 2018 9:23 am
από Αποστολος0
Θεόδωρος22 έγραψε:Οι Σκοπιανοί είναι εν Χριστώ αδέρφια μας από τη στιγμή που είναι Ορθόδοξοι.Ωστόσο είναι σχισματικοί. Με τους Σκοπιανους δεν έχουμε δογματικές διάφορες η εκκλησία τους δε λέει κάτι αιρετικό σύμφωνα με την Ορθόδοξη θεολογία μας πιστεύουμε ακριβώς τα ίδια πράγματα θεολογικά το πρόβλημα είναι στην εκκλησία τους.Ακουσα ότι η Βουλγαρική εκκλησία πρόσφατα άρχισε να προσεγγίζει υπερβολικά την σχισματική εκκλησία των Σκοπίων και η Εκκλησία της Ελλάδας αντιδρά σε αυτό. Ισχύει ή όχι κι αν ναι υπάρχει κίνδυνος διάσπασης της Ορθοδοξίας με αφορμή αυτό το θέμα;

Δεν νομίζω να υπάρχει Τατόι θέμα διάσπασης.