Δεν έγινε δεκτό το πρωτείο του Επισκόπου Ρώμης στην εκκλησία

Γενικότερα θέματα που αφορούν την Ορθοδοξία και το Χριστιανισμό.

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Άβαταρ μέλους
ORTHODOXIA
Δημοσιεύσεις: 355
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 3:09 pm
Τοποθεσία: Ομάδα Διαχείρισης

Δεν έγινε δεκτό το πρωτείο του Επισκόπου Ρώμης στην εκκλησία

Δημοσίευσηαπό ORTHODOXIA » Τρί Αύγ 28, 2012 7:15 pm

Ιλαρίων "Τα περί "ανοιγμάτων" στο διάλογο δεν αληθεύουν"
Δευτέρα, 27 Σεπτέμβριος 2010 - Συντάχθηκε απο τον/την Romfea.gr

Εικόνα

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων, προέβη σε δηλώσεις όσον αφορά την εξέλιξη του διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων και Ρ/Καθολικών.

Ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας τόνισε, ότι «το κείμενο εργασίας της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής επί του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας, το οποίο διαδόθηκε από ορισμένα ΜΜΕ, δεν απηχεί τη θέση της Ορθόδοξης πλευράς στο θέμα του Πρωτείου του Επισκόπου Ρώμης και μπορεί να αντιμετωπίζεται αποκλειστικά ως βοηθητικό υλικό για την περαιτέρω εργασία.»

«Παρά τους ισχυρισμούς του Τύπου, δεν υπήρχαν «ανοίγματα» στη συνεδρία της Επιτροπής επί του Θεολογικού Διαλόγου Ορθόδοξων και Ρ/Καθολικών στη Βιέννη», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Ιλαρίωνας.

Εν συνεχεία τόνισε, ότι «Η συνεδρία ασχολήθηκε με τη συζήτηση του ρόλου του Επισκόπου Ρώμης κατά την πρώτη χιλιετηρίδα. Επί του θέματος προετοιμάστηκε ένα κείμενο από τη Συντονιστική Επιτροπή, το οποίο συζητήθηκε πέρυσι στην Κύπρο. Το πρόχειρο κείμενο «διέρρευσε» στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και κυκλοφόρησε. Προϋποτίθετο, ότι στη Βιέννη θα ολοκληρωνόταν η συζήτηση αυτού του κειμένου. Και όμως έγιναν διαφορετικά πράγματα: Πολλή ώρα δαπανήθηκε για τη συζήτηση του καθεστώτος του κειμένου.»

Επίσης, ο κ. Ιλαρίων, ανέφερε πως «Οι ορθόδοξοι σύνεδροι εξ αρχής επέμειναν ώστε το «Κριτικό κείμενο» δε μπορεί ούτε να δημοσιευθεί επίσημα εκ μέρους της Επιτροπής, ούτε να υπογραφεί από τα μέλη αυτής.»

«Άποψή μας, είναι ότι το παρόν κείμενο χρειάζεται περαιτέρω ουσιαστική επεξεργασία αλλά και μετά την επεξεργασία αυτή, θα μπορεί να απολαμβάνει το καθεστώς μόνο του «κειμένου εργασίας», δηλαδή να είναι αποκλειστικά βοηθητικό υλικό (instrumentum laboris), το οποίο θα χρησιμοποιηθεί κατά την προετοιμασία των επόμενων κειμένων, αλλά δε θα έχει κανένα επίσημο καθεστώς», υπογράμμισε ο κ. Ιλαρίων.

Αναφερόμενος στον ρόλο του Επισκόπου Ρώμης, τόνισε ότι «Το Κριτικό κείμενο έχει αποκλειστικά ιστορικό χαρακτήρα και κάνοντας λόγο για το ρόλο του Επισκόπου Ρώμης, δεν αναφέρεται σχεδόν καθόλου στους Επισκόπους των άλλων κατά τόπους Εκκλησιών της πρώτης χιλιετηρίδας, πράγμα το οποίο δημιουργεί τη λανθασμένη αντίληψη για τον τρόπο διανομής των αρμοδιοτήτων στην αρχαία Εκκλησία.»

«Επιπλέον, από το κείμενο λείπει μια σαφή και ξεκάθαρη διαπίστωση, πως η δικαιοδοσία του Επισκόπου Ρώμης κατά την πρώτη χιλιετηρίδα δεν επεκτεινόταν στην Ανατολή» πρόσθεσε.

Ακόμη τόνισε: «Ελπίζουμε ότι αυτά τα κενά και παραλείψεις θα συμπληρωθούν κατά την επεξεργασία του κειμένου. Μετά την εκτενή συζήτηση η Επιτροπή αποφάσισε ότι το κείμενο απαιτεί την επεξεργασία και ότι η οριστική απόφαση σχετικά με το καθεστώς του θα παραπεμφθεί στην επόμενη συνεδρία της ολομέλειας της Επιτροπής, δηλαδή σε δυο περίπου χρόνια. Μέχρι τότε θα έχει επεξεργασθεί το σχέδιο ενός καινούργιου κειμένου, το οποίο θα ασχοληθεί με τον ίδιο προβληματισμό αλλά εξ απόψεως θεολογικής.»

«Για τα Ορθόδοξα μέλη είναι προφανές, ότι κατά την πρώτη χιλιετηρίδα η δικαιοδοσία του Επισκόπου Ρώμης επεκτεινόταν αποκλειστικά στη Δύση, ενώ στην Ανατολή το έδαφος διανεμήθηκε ανάμεσα στα τέσσερα Πατριαρχεία: Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων», υπογράμμισε ακόμη.

Κλείνοντας, συνέχισε πως «Ο Επίσκοπος Ρώμης δεν είχε καμία άμεση δικαιοδοσία στην Ανατολή, παρόλο που σε ορισμένες περιπτώσεις οι Ιεράρχες της Ανατολής προσέφευγαν στη διαιτησία του στις θεολογικές διαμάχες.»

«Αυτές οι προσφυγές δεν ήταν συστηματικές και με κανένα τρόπο δε μπορούν να ερμηνευθούν με την έννοια ότι τον Επίσκοπο Ρώμης αντιμετώπιζαν στην Ανατολή ως φορέα της ύπατης εξουσίας για όλη την Οικουμενική Εκκλησία. Ευελπιστώ ότι στις επόμενες συνεδρίες της Επιτροπής η Ρωμαιοκαθολική πλευρά θα δεχθεί αυτή τη θέση, η οποία στηρίζεται στις πολυάριθμες ιστορικές μαρτυρίες», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Τμήματος των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Πηγή: www.romfea.gr



Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6867
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Δεν έγινε δεκτό το πρωτείο του Επισκόπου Ρώμης στην εκκλ

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τρί Αύγ 28, 2012 7:16 pm

Έχουν γνώση οι φύλακες.

Ευτυχώς που έχουμε τη Ρωσική αντιπροσωπεία και μαθαίνουμε τι ακριβώς γίνεται στο διάλογο, ώστε να μπορούμε ν' αντιμετωπίσουμε την παραπληροφόρηση.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
ORTHODOXIA
Δημοσιεύσεις: 355
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 3:09 pm
Τοποθεσία: Ομάδα Διαχείρισης

Re: Δεν έγινε δεκτό το πρωτείο του Επισκόπου Ρώμης στην εκκλ

Δημοσίευσηαπό ORTHODOXIA » Τρί Αύγ 28, 2012 7:16 pm

Για να δούμε τώρα τι κατάλαβε από τη Συνάντηση της Βιέννης η αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Κων/πόλεως:

Περγάμου Ιωάννης "Δεν υπάρχουν σύννεφα δυσπιστίας μεταξύ των δύο εκκλησιών"
Κυριακή, 26 Σεπτέμβριος 2010 - Συντάχθηκε απο τον/την Αιμίλιος Πολυγένης

Σε δύο χρόνια θα συνέλθει και πάλι η Διεθνής Μικτή Επιτροπή Διαλόγου Ορθοδόξων-Ρωμαιοκαθολικών αποφάσισαν τα μέλη της που ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες τους στη Βιέννη.

Την Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2010 πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου στην Βιέννη όσον αφορά τον διάλογο μεταξύ Ορθοδόξων και Ρ/Καθολικών για την αντιμετώπιση του σχίσματος του 1054.

Συγκεκριμένα ο Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης σε δηλώσεις του, τόνισε ότι "Δεν υπάρχουν σύννεφα δυσπιστίας μεταξύ των δύο εκκλησιών μας. Οι προκάτοχοι μας και ιδιαίτερα οι ηγέτες των εκκλησιών μας, έχουν ετοιμάσει ένα δρόμο για μια φιλική και αδελφική συζήτηση. Πρέπει να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό το πνεύμα κυριάρχησε στις συζητήσεις μας. Και ως εκ τούτου θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι αν συνεχίσουμε έτσι, ο Θεός θα βρει τρόπο να ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες που παραμένουν, και φέρει τις δύο εκκλησίες μας τις αρχαιότερες εκκλησίες, σε πλήρη κοινωνία. "

Αρχιεπίσκοπος Karl Koch αναφέρθηκε στο σχόλιο του Πάπα Ιωάννη Παύλου σχετικά με το ότι οι δύο εκκλησίες είναι οι δύο πνεύμονες της Χριστιανοσύνης και είπε χαρακτηριστικά ότι πρέπει να υπάρξει πρακτική αναπνοής από κοινού.

"Αυτό είναι ένα δύσκολο αλλά αναγκαίο θέμα (πρόβλημα) επειδή ζούσαμε μαζί στη διαφορετικότητα αλλά και στην ενότητα στην πρώτη χιλιετία.

"Ο Πάπας Βενέδικτος XVI ήδη πει στην περίφημη διάλεξή του στο Γκρατς το 1976 ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε περισσότερα από την Ορθόδοξη Εκκλησία από ό, τι γινόταν κατά την πρώτη χιλιετία. Έτσι, η βασική συζήτηση ήταν για το πώς οι εν λόγω εκκλησίες έζησαν την πρώτη χιλιετία και πώς μπορούμε να βρούμε μια νέα (κοινή) διαδρομή σήμερα. Αυτή η συζήτηση χρειάζεται υπομονή. .. Ξέρω ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι ανυπόμονοι αλλά η υπομονή είναι μια έκφραση της αγάπης. Οι άνθρωποι ξέρουν από την προσωπική εμπειρία τι σημαίνει όταν δύο άτομα σε ένα γάμο χωρίσουν - έχουμε 1.000 χρόνια και να εργαστούμε», συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος Koch.

Επίσης ο Μητροπολίτης Ιωάννης τόνισε:« Μελετάμε ακόμα την πρώτη χιλιετία, δεν έχουμε φθάσει σε ένα συμπέρασμα ακόμα. Όμως, το κύριο και πιο σημαντικό πράγμα που έχουμε ανακαλύψει στη συζήτηση είναι ότι αυτό που αποφασίστηκε στη Ραβένα της Ιταλίας φαίνεται να επιβεβαιώνεται από την ιστορία της πρώτης χιλιετίας. "

"Με άλλα λόγια, εκεί στην πρώτη χιλιετία υπήρξε η αναγνώριση του ειδικού ρόλου που ο επίσκοπος της Ρώμης, διαδραμάτισε στην εκκλησία. Υπήρχε επίσης το γεγονός ότι ο Επίσκοπος της Ρώμης δεν λειτουργεί χωρίς συνεννόηση με τους άλλους επισκόπους στη δική τους περιοχή. Γι 'αυτό και ανακαλύπτουν ότι στην ιστορία και αυτό είναι μια σημαντική πτυχή. Η Εκκλησία της Ρωσίας ήταν απούσα από την Ραβέννα, για λόγους που δεν είχαν καμία σχέση με το διάλογό μας. Αυτό που αποφασίστηκε στη Ραβένα της Ιταλίας είχε ήδη προετοιμαστεί από τις προηγούμενες συναντήσεις στις οποίες η Ρωσική Εκκλησία συμμετείχε επίσης. Συνεπώς, ουσιαστικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ... Σε γενικές γραμμές οι βασικές ιδέες της Ραβέννας είναι αποδεκτές από όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες», πρόσθεσε ο κ. Ιωάννης.

Ο Ρ/Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Koch, όταν ρωτήθηκε ποιο μοντέλο της ενότητας των συνομιλιών που χρησιμοποιείται, δήλωσε:

"Αυτό θα είναι το μεγάλο ερώτημα για το μέλλον. Πρώτα άρχισε κάθε εκκλησία περιγράφει το όραμά της για την ενότητα. Η Καθολική και η Ορθόδοξη άποψη περί της ενότητας πιθανότατα δεν θα είναι η ίδια. Είδαμε τα ερωτήματα θα πρέπει να συζητήσουμε – του παπικού πρωτείου και της συνοδικότητας. Η Καθολική Εκκλησία έχει μια ισχυρή υπεροχή του πάπα, αλλά πιθανώς δεν έχει αναπτύξει της συνοδικότητα όσο η Ορθόδοξη Εκκλησία. Η δύναμη της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι συνοδικότητα της. Θα είμαστε σε θέση να εμπλουτιστούμε αμοιβαία.

«Η βασική αρχή του Οικουμενισμού είναι η ανταλλαγή δώρων. Το πρώτο βήμα είναι να πει ένας στον άλλον χωριστά πώς φανταζόμαστε την ενότητα. Για την Καθολική Εκκλησία, φυσικά, η ενότητας χωρίς τον επίσκοπο της Ρώμης είναι αδιανόητη. Αυτό συμβαίνει γιατί το ζήτημα του επισκόπου της Ρώμης δεν είναι απλώς ένα οργανωτικό ζήτημα, αλλά και μια θεολογική έννοια. Ο διάλογος για το πόσο αυτή η ενότητα πρέπει να διαμορφωθεί, πρέπει να συνεχιστεί εντατικά. Ενότητα σημαίνει ότι βλέπουμε ο ένας τον άλλο ως πλήρη αδελφή Εκκλησία.. Νομίζω ότι ο ίδιος ο Πάπας έχει την ίδια σκέψη προς αυτή την κατεύθυνση.» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Εν συνεχεία ο Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης, ανέφερε ότι «Είμαι σε πλήρη συμφωνία με τα όσα είπε ο Αρχιεπίσκοπος Koch. Το μοντέλο θα προκύψει στο μέλλον. Εμείς δεν λειτουργούμε με ένα προκαθορισμένο πρότυπο. Θα πρέπει όμως η Ορθόδοξη Εκκλησία να ενισχύσει την καθολική ενότητά της. Και ίσως η Καθολική πλευρά πρέπει να ενισχύσει περισσότερο τη διάσταση της συνοδικότητος. Αν αυτά τα δύο πράγματα συμβαίνουν το αποτέλεσμα θα έρθει πολύ πιο γρήγορα.»

Ακόμη τόνισε: "Φυσικά και πρέπει να είμαστε ενωμένοι στην πίστη πάρα πολύ. Όσον αφορά την Πανορθόδοξη Σύνοδο μας ανησυχεί και το αναγνωρίζουμε ότι το είναι αυτοκέφαλο ένα πρόβλημα, ειδικά όταν συνδέεται με εθνικιστικά θέματα. Όμως, είμαι ευτυχής να πω ότι έχουμε σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο προς την κατεύθυνση μιας παν-Ορθόδοξης.»

"Η επόμενη συνεδρίαση θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που έχουμε κάνει σχετικά με το θέμα που συζητάμε τώρα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο Αρχιεπίσκοπος Koch, δήλωσε επίσης πως: «Σήμερα και αύριο θα συνεχίσουμε τη συζήτηση των μελλοντικών εργασιών μας. Αυτός ο διάλογος μπορεί να είναι καρποφόρος για την πραγματικότητα της συμβίωσης. Με όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες, μοιραζόμαστε σχεδόν τα πάντα από την άποψη της πίστης, αλλά έχουμε μια διαφορετική κουλτούρα, λόγω της διαίρεσης που βιώσαμε στο παρελθόν χιλιετίας. Με τις εκκλησίες της Μεταρρύθμισης, δεν έχουμε τόσο αρκετά κοινά σημεία σε θέματα πίστεως, αλλά έχουμε τον ίδιο πολιτισμό.

Να αναφερθεί, ότι ένας δημοσιογράφος ρώτησε αν θα υπήρχε ένα κοινό «έγγραφο της Βιέννης", όπως υπήρχε μια κοινή δήλωση μετά τη συνάντηση της Ραβέννας 2007.

"Νομίζω ότι είναι ρεαλιστικό", είπε ο Ρ/Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Koch. "Η κατάλληλη στιγμή θα έρθει. Θα υπάρχει ασφαλώς ένα ανακοινωθέν.»

Πηγή: www.romfea.gr



Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6867
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Δεν έγινε δεκτό το πρωτείο του Επισκόπου Ρώμης στην εκκλ

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τρί Αύγ 28, 2012 7:17 pm

Σε διαφορετικό μήκος κύματος οι δυο ανακοινώσεις. Μάλιστα πολλά απ' όσα λέει ο Επίσκοπος Περγάμου είναι άκρως ανησυχητικά και εκφράζουν τις τάσεις Δυτικοποίησης της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που επικρατούν στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ("Θα πρέπει όμως η Ορθόδοξη Εκκλησία να ενισχύσει την καθολική ενότητά της" και "το αυτοκέφαλο είναι ένα πρόβλημα"). Με λίγα λόγια, αντί οι παπικοί να πεισθούν ότι στην Εκκλησία δεν υπάρχουν "πρώτοι" μεταξύ ίσων, ο Πατριάρχης Κων/πόλεως φιλοδοξεί να γίνει κι αυτός "πρώτος" μεταξύ ίσων στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Είμαι βέβαιος ότι το Πατριαρχείο της Μόσχας δεν συμφωνεί καθόλου μ' αυτή τη λογική κι ίσως σ' αυτό ακριβώς θα εμποδίσει τη διολίσθηση της Ορθοδοξίας σ' ένα παπικό καθεστώς Ανατολικού τύπου.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
ORTHODOXIA
Δημοσιεύσεις: 355
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 3:09 pm
Τοποθεσία: Ομάδα Διαχείρισης

Re: Δεν έγινε δεκτό το πρωτείο του Επισκόπου Ρώμης στην εκκλ

Δημοσίευσηαπό ORTHODOXIA » Τρί Αύγ 28, 2012 7:17 pm

Ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος στο Amen.gr για το Διάλογο Ορθοδόξων-Ρωμαιοκαθολικών
Τελευταία Ενημέρωση: Sep 29, 2010 - Συνέντευξη στον Νίκο Παπαχρήστου

Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Διάλογο Ορθοδόξων-Ρωμαιοκαθολικών, μιλάει στο Amen.gr για τα αποτελέσματα της 12ης Συνάντησης της Βιέννης. Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος μιλάει για την πορεία και τις προοπτικές του Διαλόγου, στο ζήτημα του «Πρωτείου» αλλά και για εκείνους που αντιδρούν και ζητούν ακόμα και την καθαίρεσή του. "Θα ήθελα να πω στον Λαό του Θεού, το πλήρωμα της Εκκλησίας να έχει εμπιστοσύνη στους Ποιμένες του και στην Εκκλησία, όταν αυτή εκφράζεται εν συνόδω, και να κλείσει τα αυτιά του σε κάθε αναρμόδια και ανεύθυνη «σειρήνα»"σημειώνει ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε στο Amen.gr και τον Νίκο Παπαχρήστου ο Μητροπολίτης Μεσσήνιας Χρυσόστομος:

Νίκος Παπαχρήστου: Σεβασμιώτατε, για ποιό λόγο δεν εκδόθηκε Κοινό Κείμενο, μετά το πέρας του Διαλόγου Ορθοδόξων-Ρωμαιοκαθολικών στη Βιέννη; Υπήρξε κάποια ασυμφωνία σε σχέση και με όσα προηγήθηκαν πέρυσι στην Κύπρο;

Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος: Δεν εκδόθηκε Κοινό Κείμενο, γιατί ύστερα από την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του Κειμένου της Πάφου, διαπιστώθηκαν ελλείψεις ουσιαστικές-κυρίως στα θιγόμενα ιστορικά γεγονότα-και έτσι κρίθηκε αναγκαίο να επανεξεταστεί το Κείμενο ολοκληρωμένο, και συμπληρωμένο από την Συντακτική Επιτροπή, στην προσεχή Ολομέλεια.

Ν.Π.: Η εντύπωση που έχουμε είναι ότι ο διάλογος προχωράει με αργά βήματα. Πιστεύετε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες και κυρίως η θέληση να σημειωθεί κάποια πρόοδος η τα γενόμενα κατά τα 1000 χρόνια διαίρεσης αποτελούν απροσπέλαστο εμπόδιο ;

Μητρ.Μεσσηνίας: Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης του Διαλόγου, άλλωστε στα 30 χρόνια του Διαλόγου, η έκδοση μόλις πέντε κοινών θεολογικών κειμένων, επιβεβαιώνει και τη σοβαρότητα και την επιμέλεια της μελέτης των συζητούμενων θεμάτων. Στη συζήτηση κάθε κειμένου, πάντοτε βρισκόμαστε μπροστά σε εμπόδια, που έχουν θέσει τα 1000 χρόνια διαίρεσης και χωρισμού, και αυτά προσπαθούμε κάθε φορά να ξεπεράσουμε και να επιλύσουμε.

Ν.Π.: Το «Πρωτείο» μπορεί να απεμπολήσει τα εξουσιαστικά προνόμοιά του και να διατηρήσει τα εκκλησιολογικά χαρακτηριστικά του όπως αυτά διαμορφώθηκαν κατά την πρώτη χιλιετία ;

Μητρ.Μεσσηνίας: Ακριβώς αυτό επιδιώκουμε. Μέσα από την ζωή της κοινής και αδιαίρετης Εκκλησίας αλλά και την κοινή παράδοση της πρώτης χιλιετίας να αναδείξουμε τη θεσμική και ουσιαστική λειτουργία και εφαρμογή του πρωτείου, ως πρωτείου τιμής και όχι εξουσίας ή αυθεντίας.

Ν.Π.: Πως είδατε τις διαθέσεις των Ρωμαιοκαθολικών συνομιλητών σας; Φέτος ήταν και η πρώτη φορά του Αρχιεπισκόπου Κοχ ως συμπροέδρου του Διαλόγου και επικεφαλής του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Ενότητας των Χριστιανών.

Μητρ.Μεσσηνίας: Οι σχέσεις μεταξύ των μελών της Μικτής Θεολογικής Επιτροπής είναι αρμονικές, έστω και αν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αναφύονται κάποιες διαφορετικές απόψεις η και αντιρρήσεις. Όλοι συζητούμε στα πλαίσια της αξιοπρέπειας και με διάθεση σεβασμού στους συνομιλητές μας. Αυτό το πνεύμα εξέφρασε και ο νέος Ρωμαιοκαθολικός συμπρόεδρος Αρχιεπίσκοπος Kurt Koch, άλλωστε και ο ίδιος είναι ευγενής και μειλίχιος άνθρωπος.

Ν.Π.: Μεταξύ των Ορθοδόξων - Κλήρου και Λαού - φαίνεται να υπάρχει μία επιφυλακτικότητα για τις πραγματικές διαθέσεις και επιδιώξεις της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας από το διεξαγόμενο διάλογο. Εσείς που παρακολουθείτε χρόνια τους διαλόγους και συμμετέχετε σε αυτούς ποιά είναι η γνώμη που έχετε σχηματίσει; Συμμερίζεστε την ανησυχία τους ;

Μητρ.Μεσσηνίας: Η δικαιολογημένη ανησυχία προέρχεται από την έλλειψη ενημέρωσης και όχι από κάποιες αμφιβολίες η κάποιες επιφυλακτικότητες, σχετικά με τους επιδιωκόμενους σκοπούς του διεξαγόμενου Διαλόγου. Νομίζω ότι όσο ο ορθόδοξος κλήρος και ο λαός θα ενημερώνεται για την όλη πορεία των εργασιών, με τρόπο επίσημο και αξιόπιστο, δεν θα έχει καμμία επιφύλαξη. Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα υπάρχει μία μονομερής ενημέρωση, από πρόσωπα μάλιστα τα οποία ούτε την πραγματικότητα γνωρίζουν ούτε αξιόπιστα, ενώ διακατέχονται από έναν μόνιμο αντι-οικουμενιστικό παροξυσμό.

Ν.Π.: Υπάρχουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι πρέπει να διακοπεί κάθε επικοινωνία με τους Ρωμαιοκαθολικούς. Μιλούν για υποχώρηση - ενίοτε και για προδοσία - των Ορθοδόξων από την παράδοση, τους Κανόνες και τις διδαχές και για «διάλογο με αιρετικούς». Είναι έτσι Σεβασμιώτατε ;

Μητρ.Μεσσηνίας: Ο καθένας μπορεί να υποστηρίζει ο,τι θέλει, ο Διάλογος όμως και η επικοινωνία με τους Ρωμαιοκαθολικούς, όπως και με άλλους ετεροδόξους είναι απόφαση πανορθόδοξη και υπ’ αυτήν την συλλογική ευθύνη πραγματοποιείται από μέρους όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι δε αντιπρόσωποι κάθε Εκκλησίας δεν πηγαίνουν από μόνοι τους αλλά ορίζονται από τις Εκκλησίες τους για να στηρίξουν την εκκλησιαστική παράδοση και διδασκαλία. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι Θεολογικός Διάλογος Εκκλησιών και όχι ακαδημαϊκός Διάλογος κάποιων μεμονωμένων θεολόγων. Σ’ εκείνους που μιλούν για υποχώρηση, ενδοτισμό, προδοσία, θα απαντούσα : Παντού υπάρχουν αυτές οι σκιές; Όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες είναι μία «συμμορία» με προδότες, που επιδιώκουν να ξεπουλήσουν την πίστη τους, για να κερδίσουν τι; Μήπως οι «κύριοι» αυτοί που κατακρίνουν με τόση ευκολία κρίνουν αφ’ εαυτών;

Ν.Π.: Θα ήθελα να σταθούμε και σε μία πτυχή των αντιδράσεων που σας αφορά προσωπικά και θα ήθελα σας παρακαλώ ένα σχόλιό σας. Κάποιοι ζητούν την απαλλαγή σας από την εκπροσώπηση της Εκκλησίας της Ελλάδος στο Διάλογο ενώ άλλοι, μεταξύ των οποίων και ένας αδελφός σας Ιεράρχης, ζητούν επί της ουσίας την απομάκρυνσή σας από τον μητροπολιτικό σας θρόνο και τον εξοβελισμό σας από την Ιεραρχία.

Μητρ.Μεσσηνίας: Εγώ ο,τι είχα να πω το είπα. Ας κρίνει η Ιερά Σύνοδος, η οποία αποτελεί και το μόνο αρμόδιο όργανο για θέματα θεολογικά, χωρίς μεσάζοντες και χωρίς «αλαθήτους» διαμεσολαβητές ορθοφροσύνης. Στον Σεβασμιώτατο Κυθήρων εκφράζω τη λύπη μου και του εύχομαι ο Θεός να τον ελεήσει για όσα αντιεκκλησιολογικά συνεχίζει να λέει και να πράττει μέσα στο Σώμα της Εκκλησίας.

Ν.Π.: Να υποθέσω ότι θα ενημερώσετε τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο και τη Σύνοδο της Ιεραρχίας για τα αποτελέσματα του Διαλόγου της Βιέννης ;

Μητρ.Μεσσηνίας: Θα ενημερώσω καθηκόντως την αρμόδια Επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών. Εάν η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ή η Ιεραρχία επιθυμεί ανάλογη ενημέρωση είμαι στη διάθεσή τους.

Ν.Π.: Σεβασμιώτατε, η Ορθόδοξη Εκκλησία εκπροσωπείται στο διάλογο από εκπροσώπους όλων των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη, εκ του Οικουμενικού Πατριαρχείου το οποίο άλλωστε έχει και τον συντονιστικό ρόλο. Κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί απόψεις ρωμαιοκαθολικών που κάνουν λόγο για ποικιλία απόψεων και θέσεων εκ μέρους των Ορθοδόξων που δεν βοηθούν στην πρόοδο του διαλόγου. Είναι έτσι ;

Μητρ.Μεσσηνίας: Αυτό θα μπορούσε να ισχύσει και για ορισμένες τοποθετήσεις ρωμαιοκαθολικών μελών της Επιτροπής. Πρέπει όμως να ξέρετε ότι οι διαφοροποιήσεις δεν είναι ως προς την πίστη, την εκκλησιαστική η θεολογική μας παράδοση η την θεματολογία, αλλά κυρίως ως προς την μέθοδο εργασίας-ιστορική η θεολογική-και ως προς τον χαρακτήρα των κειμένων.

Ν.Π.: Πάντως, η Εκκλησία της Βουλγαρίας δεν παρέστη στο Διάλογο της Βιέννης. Αυτό δεν σημαίνει κάτι ; Μήπως δίνονται δικαιώματα να αμφισβητηθεί η ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα ;

Μητρ.Μεσσηνίας: Η Εκκλησία της Βουλγαρίας δεν συμμετέχει σε καμμία εκδήλωση μετά των ετεροδόξων, ούτε και στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών. Είναι μία απόφαση της Ιεραρχίας της συγκεκριμένης Εκκλησίας, που αυτή τη στιγμή εξυπηρετεί περισσότερο εσωτερικές ισορροπίες, που αν διαταραχθούν απειλούν την ενότητα της τοπικής Εκκλησίας. Από τη στιγμή που είναι συνοδική απόφαση, και όχι μενονωμένη επιβουλή κάποιου η κάποιων προσώπων. Ως απόφαση γίνεται σεβαστή από τις λοιπές Ορθόδοξες Εκκλησίες, η ενότητα όμως της Ορθόδοξης Εκκλησίας ούτε αμφισβητείται ούτε αποδυναμώνεται, απλά στις συγκεκριμένες θεολογικές συζητήσεις θα υπήρχε ακόμη μία φωνή ορθόδοξη για να επιχειρηματολογήσει. Και ο αποκλεισμός, για άλλους βέβαια λόγους, των Εκκλησιών Φιλλανδίας και Εσθονίας, επίσης δεν προσβάλλει την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, αποδυναμώνει όμως την ορθόδοξη παρουσία και δυναμική.

Ν.Π.: Σεβασμιώτατε, τι ελπίζετε, ποιά η προσδοκία σας από το Διάλογο; Είναι η «ένωση» ο αντικειμενικός στόχος των συνομιλητών σε αυτό το διάλογο ;

Μητρ.Μεσσηνίας: Ξέρετε έχει γίνει ένα λάθος, το οποίο συνεχώς επαναλαμβάνεται. Σκοπός του διεξαγόμενου Θεολογικού Διαλόγου δεν είναι να οδηγήσει στην «ένωση». Ο αντικειμενικός του σκοπός είναι να προετοιμάσει θεολογικά το υπόβαθρο, πάνω στο οποίο θα μπορέσουν να στηριχθούν οι Εκκλησίες, Ορθόδοξη και Ρωμαιοκαθολική, για να ξεκινήσουν μία πορεία προς την εκκλησιαστική ένωση. Ο σκοπός του διεξαγόμενου Θεολογικού Διαλόγου είναι να καταγράψει τα σημεία στα οποία υπάρχει συμφωνία αλλά και διαφωνία, και τα οποία κάποια άλλη μικτή Επιτροπή, θα τα αξιολογήσει. Το γεγονός της ένωσης των Εκκλησιών, ως έργο εκκλησιαστικό, είναι πρωτίστως έργο του αγίου Πνεύματος και όχι αποκλειστικά μόνο των ανθρώπων.

Γι’ αυτό θα ήθελα να πω στον Λαό του Θεού, το πλήρωμα της Εκκλησίας να έχει εμπιστοσύνη στους Ποιμένες του και στην Εκκλησία, όταν αυτή εκφράζεται εν συνόδω, και να κλείσει τα αυτιά του σε κάθε αναρμόδια και ανεύθυνη «σειρήνα»!

Ν.Π.: Σεβασμιώτατε, σας ευχαριστώ για την άκρως ενδιαφέρουσα και ιδιαιτέρως κατατοπιστική συζήτηση που είχαμε.

Μητρ. Μεσσηνίας: Και εγώ σας ευχαριστώ

Πηγη: www.amen.gr

Ανεξάρτητα με τη γνώμη που έχετε σχηματίσει για το συγκεκριμένο πρόσωπο και το Πρακτορείο Ειδήσεων, προτείνω να διαβάσετε αυτή τη συνέντευξη με πολύ προσοχή. Περιέχει άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία για τον Διάλογο μεταξύ Ορθόδοξης Εκκλησίας και παπικών.



Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6867
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Δεν έγινε δεκτό το πρωτείο του Επισκόπου Ρώμης στην εκκλ

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τρί Αύγ 28, 2012 7:18 pm

Σ' αυτή ξεκαθαρίζονται τα εξής:

1. Ποιος είναι ο σκοπός του διαλόγου.
2. Ποιοι μετέχουν σ' αυτόν και ποια είναι η σχέση μεταξύ τους.
3. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα ο διάλογος και ποιες είναι η πιθανότητες να ολοκληρωθεί στο εγγύς μέλλον.

Καλά θα ήταν να μείνουμε και να σχολιάσουμε μόνο αυτά κι όχι τις περίεργες αναφορές περί Εκκλησιών και "«αλαθήτους» διαμεσολαβητές ορθοφροσύνης" ή τουλάχιστον να σχολιάσουμε και τα δυο και όχι μόνο το δεύτερο. Έτσι μόνο θα μπορέσουμε να βγάλουμε μερικά χρήσιμα συμπεράσματα για το που βρισκόμαστε και τι στάση πρέπει να κρατήσουμε απέναντι σ' αυτή τη διαδικασία στο μέλλον.

Προσωπικά, έχω πολλές φορές πει ότι κατά τη γνώμη μου ο "Διάλογος" μεταξύ Ορθοδόξων και παπικών, είναι ένας εύσχημος τρόπος για να υπάρχει μια minimum συνεργασία μεταξύ τους σε δευτερεύοντα και εξωτερικά θέματα (που αφορούν τις σχέσεις των Χριστιανών με τον υπόλοιπο κόσμο) και να μην οδηγηθούν σε σύγκρουση. Η πρόοδος του διαλόγου είναι εξαιρετικά αργή και καταλήγει βασικά μόνο σε διαπιστώσεις διαφωνιών, παρά σε συμφωνία απόψεων. Άλλωστε, όπως φαίνεται, δεν υπάρχει συμφωνία ούτε μεταξύ των εκπροσώπων κάθε πλευράς, οπότε είναι μάλλον απίθανο, ακόμη κι αν μετά από μερικές δεκαετίες ολοκληρωθεί ο "Διάλογος" να εγκριθεί το αποτέλεσμά του από τις αντίστοιχες Συνόδους.

"Ένωση" δε βλέπω ούτε σε άλλα 1000 χρόνια, εκτός αν το θελήσει ο Θεός.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.


Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 9 και 0 επισκέπτες