Ποιός είναι ο σωστός τρόπος προσευχής;

Θεολογικοί, φιλοσοφικοί και διάφοροι άλλοι προβληματισμοί, πάντοτε όμως με Ορθόδοξο υπόβαθρο.

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Πέτρος
Δημοσιεύσεις: 1646
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 19, 2015 9:32 am

Re: Ποιός είναι ο σωστός τρόπος προσευχής;

Δημοσίευσηαπό Πέτρος » Τετ Απρ 12, 2017 10:30 pm

Πρώτα δοξολογία, μετά ευχαριστία και τέλος αίτηση.



Πέτρος
Δημοσιεύσεις: 1646
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 19, 2015 9:32 am

Re: Ποιός είναι ο σωστός τρόπος προσευχής;

Δημοσίευσηαπό Πέτρος » Πέμ Απρ 13, 2017 8:27 am

Θα σου πει ο πνευματικός σου.



Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Ποιός είναι ο σωστός τρόπος προσευχής;

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Παρ Απρ 14, 2017 2:06 pm

viewtopic.php?f=20&t=1398

viewtopic.php?f=20&t=3136

viewtopic.php?f=20&t=1653

viewtopic.php?f=22&t=2117

Το θέμα αυτό έχει συζητηθεί πολύ σ' αυτό το φόρουμ, αφού η προσευχή είναι ίσως το πιο βασικό κομμάτι της πνευματικής ζωής του ανθρώπου. Χωρίς προσευχή δεν υπάρχει επαφή του ανθρώπου με το Θεό, άρα και πνευματική ζωή. Γι αυτό Κωνσταντίνε σου συνιστώ να ρίξεις μια ματιά στα παραπάνω κείμενα για να πάρεις μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την προσευχή.

Εδώ θ' αρκεστώ να πω μόνο δυο λόγια. Ο Χριστός είναι πρόσωπο. Είναι το πιο αγαπημένο πρόσωπο για ένα Χριστιανό. Είναι ο Πατέρας μας, ο αδελφός μας, ο δάσκαλος, το Φως, η Ζωή, η Αλήθεια... Όπως με τα αγαπημένα μας πρόσωπα μιλάμε, έτσι μιλάμε και με το Χριστό. Βεβαίως ανάλογα σε ποιον μιλάμε, τηρούμε και μια ανάλογη προσέγγιση της μορφής του διαλόγου. Για παράδειγμα ο πατέρας μας μπορεί να είναι ένα πολύ κοντινό μας πρόσωπο, αλλά δεν παύουμε να του μιλάμε με σεβασμό. Έτσι ο Χριστός, είναι το πιο κοντινό μας και αγαπημένο πρόσωπο, αλλά είναι και Θεός, ο Κύριος των πάντων, ο Δημιουργός. Του μιλάμε με αγάπη και οικειότητα, αλλά και με σεβασμό. Ο Χριστός γνωρίζει τις ανάγκες μας. Επίσης γνωρίζει πως νιώθουμε γι Αυτόν. Όμως θέλει να του τα λέμε, γιατί αυτό βοηθά τη δική μας πνευματική καλλιέργεια. Όσο προσευχόμαστε, με πίστη, αγάπη και σεβασμό, τόσο το Άγιο Πνεύμα φωτίζει την ψυχή μας για το πως να προσευχόμαστε και κάνει την προσευχή μας πιο παραγωγική.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Χρήστος1978
Δημοσιεύσεις: 25
Εγγραφή: Τετ Απρ 19, 2017 10:33 am

Η αληθινή προσευχή

Δημοσίευσηαπό Χρήστος1978 » Τρί Απρ 25, 2017 10:29 am

Προσευχόμενοι δὲ μὴ βαττολογήσητε ὥσπερ οἱ ἐθνικοί, δοκοῦσι γὰρ ὅτι ἐν τῇ πολυλογίᾳ αὐτῶν εἰσακουσθήσονται.


Μπορεί κάποιος να μου δώσει έναν τύπο, του πως προσεύχονταν οι εθνικοί (ειδωλολάτρες) ώστε να καταλάβω τι εννούσε ο Χριστός, όταν έλεγε στους μαθητές Του, ότι δεν πρέπει να προσεύχονται
ό π ω ς α υ τ ο ί
;



Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Ποιός είναι ο σωστός τρόπος προσευχής;

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τρί Απρ 25, 2017 1:39 pm

Χρήστο, επέλεξα να συγχωνεύσω τα δυο αυτά πρόσφατα θέματα, επειδή είναι σχεδόν όμοια.

Καλά είναι, όταν δημοσιεύεις ένα χωρίο να αναφέρεις από που προέρχεται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι (Ματθ. στ' 7)

Το κείμενο μαζί με τα συμφραζόμενα είναι:

"5 Καί όταν προσεύχη, ουκ έση ως οι υποκριταί· ότι φιλούσιν εν ταίς συναγωγαίς και εν ταίς γωνίαις των πλατειών εστώτες προσεύχεσθαι, όπως αν φανώσι τοίς ανθρώποις· αμήν λέγω υμίν, ότι απέχουσι τον μισθόν αυτών. 6 σύ δε όταν προσεύχη, είσελθε εις το ταμιείόν σου και κλείσας την θύραν σου πρόσευξαι τώ πατρί σου τώ εν τώ κρυπτώ· και ο πατήρ σου ο βλέπων εν τώ κρυπτώ αποδώσει σοι εν τώ φανερώ. 7 Προσευχόμενοι δε μη βαττολογήσητε ώσπερ οι εθνικοί, δοκούσι γάρ ότι εν τή πολυλογία αυτών εισακουσθήσονται. 8 μη ούν ομοιωθήτε αυτοίς· οίδε γάρ ο πατήρ υμών ών χρείαν έχετε πρό τού υμάς αιτήσαι αυτόν. 9 Ούτως ούν προσεύχεσθε υμείς· Πάτερ ημών ο εν τοίς ουρανοίς, αγιασθήτω το όνομά σου· 10 ελθέτω η βασιλεία σου· γενηθήτω το θέλημά σου, ως εν ουρανώ και επί της γής. 11 τον άρτον ημών τον επιούσιον δός ημίν σήμερον· 12 και άφες ημίν τα οφειλήματα ημών, ως και ημείς αφίεμεν τοίς οφειλέταις ημών· 13 και μη εισενέγκης ημάς εις πειρασμόν, αλλά ρύσαι ημάς από τού πονηρού. ότι σού εστιν η βασιλεία και η δύναμις και η δόξα εις τους αιώνας· αμήν." (Ματθ. στ' 5-13)

Ο Χριστός αναφέρεται στο σωστό τρόπο προσευχής σε αντιδιαστολή, όχι μόνο με τον τρόπο των εθνικών, αλλά και των Φαρισαίων. Το ρήμα βαττολογώ σημαίνει: μιλώ ακατάσχετα, αναμασώ τα ίδια και τα ίδια, χωρίς να αναφέρω κάτι ουσιαστικό και χρήσιμο. Συνώνυμα είναι τα ρήματα: αερολογώ, αργολογώ, κενολογώ, ματαιολογώ. Για την αργολογία έχει αναφερθεί ο Χριστός και σε άλλα χωρία της Καινής Διαθήκης (Ματθ. ιβ' 16). Για τη ματαιολογία στην προσευχή αναφέρεται και η 3η Εντολή "ου λήψει το όνομα Κυρίου του Θεού σου επί ματαίω", που δεν αφορά μόνο τον όρκο.

Χρήστο, νομίζω ότι περισσότερα απ' όσα λέει ο Χριστός στη φράση αυτή, δύσκολα θα βρεις για την προσευχή των εθνικών της εποχής του. Επίσης στον επόμενο ακριβώς στίχο ο Χριστός εξηγεί τι εννοεί με τη φράση αυτή "μη ούν ομοιωθήτε αυτοίς· οίδε γάρ ο πατήρ υμών ών χρείαν έχετε πρό τού υμάς αιτήσαι αυτόν." ((Ματθ. στ' 8) Δηλαδή, μην αναφέρεται λεπτομερώς κάθε σας ανάγκη και δυσκολία που αντιμετωπίζετε, επειδή ο Ουράνιος Πατέρας σας, γνωρίζει τα προβλήματά σας και τις ανάγκες σας και προτού τις αναφέρετε. Για το ίδιο θέμα λέει ο Χριστός παρακάτω στο ίδιο κεφάλαιο:

"25 Διά τούτο λέγω υμίν, μη μεριμνάτε τή ψυχή υμών τι φάγητε και τι πίητε, μηδέ τώ σώματι υμών τι ενδύσησθε· ουχί η ψυχή πλείόν εστιν της τροφής και το σώμα τού ενδύματος; 26 εμβλέψατε εις τα πετεινά τού ουρανού, ότι ου σπείρουσιν ουδέ θερίζουσιν ουδέ συνάγουσιν εις αποθήκας, και ο πατήρ υμών ο ουράνιος τρέφει αυτά· ουχ υμείς μάλλον διαφέρετε αυτών; 27 τις δε εξ υμών μεριμνών δύναται προσθείναι επί την ηλικίαν αυτού πήχυν ένα; 28 και περί ενδύματος τι μεριμνάτε; καταμάθετε τα κρίνα τού αγρού πώς αυξάνει· ου κοπιά ουδέ νήθει· 29 λέγω δε υμίν ότι ουδέ Σολομών εν πάση τή δόξη αυτού περιεβάλετο ως έν τούτων. 30 Ει δε τον χόρτον τού αγρού, σήμερον όντα και αύριον εις κλίβανον βαλλόμενον, ο Θεός ούτως αμφιέννυσιν, ου πολλώ μάλλον υμάς, ολιγόπιστοι; 31 μη ούν μεριμνήσητε λέγοντες, τι φάγωμεν ή τι πίωμεν ή τι περιβαλώμεθα; 32 πάντα γάρ ταύτα τα έθνη επιζητεί· οίδεν γάρ ο πατήρ υμών ο ουράνιος ότι χρήζετε τούτων απάντων. 33 ζητείτε δε πρώτον την βασιλείαν τού Θεού και την δικαιοσύνην αυτού, και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν. 34 Μή ούν μεριμνήσητε εις την αύριον, η γάρ αύριον μεριμνήσει τα εαυτής· αρκετόν τή ημέρα η κακία αυτής." (Ματθ στ' 25-34)


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Χρήστος1978
Δημοσιεύσεις: 25
Εγγραφή: Τετ Απρ 19, 2017 10:33 am

Re: Ποιός είναι ο σωστός τρόπος προσευχής;

Δημοσίευσηαπό Χρήστος1978 » Τρί Απρ 25, 2017 4:38 pm

Ωραία Νίκο, ας πούμε ότι κατάλαβα τι εννοεί ο Χριστός όταν λέει να μην πολυλογούμε.

Και τώρα κάνω άλλη μια ερώτηση: Εφόσον τους δίνει μια σαφή προσευχή για να χρησιμοποιούν (το Πάτερ ημών), τους λέει: ΕΤΣΙ εσείς να προσεύχεσθε! με ποιο δικαίωμα εμείς φτιάξαμε τόσες και τόσες, μακροσκελείς προσευχές, υμνολογίες και δοξολογίες, οι οποίες -για να είμαστε και ειλικρινείς- πολλές φορές, επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια πράγματα;

Με άλλα λόγια δεν καταλαβαίνω, από που βγήκε αυτό το συμπέρασμα, ότι ο Χριστός μας έδωσε την άδεια να πάρουμε την προσευχή που μας κληρονόμησε και που ρητά "διατάσει" τους μαθητές Του "ΟΥΤΩΣ ΟΥΝ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣΘΕ ΥΜΕΙΣ (Εσείς, λοιπόν, ΕΤΣΙ να προσεύχεσθε)" και να χτίσουμε πάνω της μία πλειάδα άλλων προσευχών;

Εάν ήθελε να προσευχόμασταν και με διαφορετικό τρόπο, δεν νομίζετε ότι αντί μιας ρητά διατυπωμένης (και περιεκτικής) προσευχής, θα ανέφερε γενικά ότι " Πρώτον, πρέπει να υμνολογείτε, μετά να δοξολογείτε και τέλος να ζητήτε με λίγα λόγια, αυτά που θέλετε, από τον Θεό";

Υ.Γ. Παρακαλώ πολύ, μην εκλάβετε το μήνυμά μου ως αιρετικό. Όπως κι εσείς, έτσι κι εγώ, την ψυχή μου θέλω να σώσω. Απλά, πολλές φορές με προβληματίζει και με φοβίζει το γεγονός, ότι στην τελική κρίση θα πρέπει να απολογηθώ (και) γι' αυτά.



Πέτρος
Δημοσιεύσεις: 1646
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 19, 2015 9:32 am

Re: Ποιός είναι ο σωστός τρόπος προσευχής;

Δημοσίευσηαπό Πέτρος » Τρί Απρ 25, 2017 8:44 pm

Χρήστος1978 έγραψε:..... Απλά, πολλές φορές με προβληματίζει και με φοβίζει το γεγονός, ότι στην τελική κρίση θα πρέπει να απολογηθώ (και) γι' αυτά.

Για ποια Χρήστο;



Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Ποιός είναι ο σωστός τρόπος προσευχής;

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τετ Απρ 26, 2017 8:17 am

Χρήστο, αν διάβασες παραπάνω, δίνω ένα μικρό περίγραμμα μιας σχέσης με το Χριστό. Ο Χριστός είναι πρόσωπο. Το ίδιο και μεις. Ο Χριστός είναι συγκεκριμένο πρόσωπο. Εμείς όμως είμαστε πρόσωπα με διαφορετικές προσωπικότητες το καθένα και διαφορετικό τρόπο έκφρασης. Ο Χριστός σε καμιά περίπτωση δεν θέλησε με το "Πάτερ Ημών" να περιορίσει τον τρόπο έκφρασης κάθε ανθρώπου στην επικοινωνία μαζί Του. Απλά έθεσε ένα πλαίσιο για το τι πρέπει να περιέχει η επικοινωνία και το ύφος της.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Χρήστος1978
Δημοσιεύσεις: 25
Εγγραφή: Τετ Απρ 19, 2017 10:33 am

Re: Ποιός είναι ο σωστός τρόπος προσευχής;

Δημοσίευσηαπό Χρήστος1978 » Τετ Απρ 26, 2017 10:54 am

Ο Χριστός σε καμιά περίπτωση δεν θέλησε με το "Πάτερ Ημών" να περιορίσει τον τρόπο έκφρασης κάθε ανθρώπου στην επικοινωνία μαζί Του.


Ναι, ας πούμε ότι έτσι θέλησε ο Χριστός (αν και πάλι δεν με καλύπτει σαν απάντηση, από που προκύπτει αυτό. Και αυτό, αγαπητέ Πέτρο, είναι που με φοβίζει, ότι θα χρειαστεί να απολογηθώ. Οι προσευχές, πέραν του Πάτερ Ημών...).

Εμείς όμως είμαστε πρόσωπα με διαφορετικές προσωπικότητες το καθένα και διαφορετικό τρόπο έκφρασης.


Παρ' όλα ταύτα και απ'όσο γνωρίζω, απ' τις συζητήσεις μου με τον πνευματικό μου, ΟΛΟΙ οι χριστιανοί καλούμαστε να υμνήσουμε και να δοξάσουμε τον Θεό, βάσει της εωθινής προσευχής, του αποδείπνου, των προσευχών της τραπέζης, της Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας κλπ. Όλα αυτά όμως, είναι συγκεκριμένοι (πιο συγκεκριμένοι, δεν υπάρχουν....) τύποι προσευχής. Έτσι είναι ή κάνω λάθος; Κι αν κάναμε αυτή τη συζήτηση στην προ διαδυκτίου εποχή, θα είχα και τους ενδοιασμούς μου, όσον αφορά το κατά πόσο είμαι σωστός. Τώρα όμως με το google, αρκεί μια αναζήτηση της "πρωινής προσευχής ορθοδόξων χριστιανών" για να σε πείσει, για του λόγου το αληθές. Απλά, άλλες ιστοσελίδες κόβουν κάποιες ευχές και άλλες προσθέτουν κάποιους ψαλμούς κλπ. Εάν όμως αναζητήσεις επίσημες ιστοσελίδες Εκκλησιών, θα καταλάβεις ότι πάνω-κάτω, όλες τον ίδιο τύπο αναφέρουν.

Υ.Γ. Εγώ απλά διαφωνώ με την επιχειρηματολογία σου, εκεί δηλαδή που γράφεις ότι όλοι είμαστε πρόσωπα με διαφορετικές προσωπικότητες το καθένα και διαφορετικό τρόπο έκφρασης. Κατά την ταπεινή μου άποψη, οι προαναφερθείσες προσευχές, αποτελούν τρανό παράδειγμα, που αναιρούν το επιχείρημά σου.

Υ.Γ. 2 Ελπίζω να μην εξοργίζεσται μαζί μου. Σε καμία περίπτωση δεν είναι τέτοια, η πρόθεσή μου. Επαναλαμβάνω ότι δεν ανήκω σε καμία αίρεση. Χριστιανό Ορθόδοξο θεωρώ τον εαυτό μου. Όπως κι εσείς, έτσι κι εγώ, τον αγώνα μου κάνω και προσπαθώ να καταλάβω κάποια πράγματα, διότι -κι εδώ κολλάει αυτό που γράφεις Νίκο- "είμαστε πρόσωπα με διαφορετικές προσωπικότητες το καθένα και διαφορετικό τρόπο έκφρασης" και νόησης -συμπληρώνω εγώ-.....
Καλημέρα! :)



Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Ποιός είναι ο σωστός τρόπος προσευχής;

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τετ Απρ 26, 2017 12:34 pm

Χρήστος1978 έγραψε:Παρ' όλα ταύτα και απ'όσο γνωρίζω, απ' τις συζητήσεις μου με τον πνευματικό μου, ΟΛΟΙ οι χριστιανοί καλούμαστε να υμνήσουμε και να δοξάσουμε τον Θεό, βάσει της εωθινής προσευχής, του αποδείπνου, των προσευχών της τραπέζης, της Κυριακάτικης Θείας Λειτουργίας κλπ. Όλα αυτά όμως, είναι συγκεκριμένοι (πιο συγκεκριμένοι, δεν υπάρχουν....) τύποι προσευχής. Έτσι είναι ή κάνω λάθος; Κι αν κάναμε αυτή τη συζήτηση στην προ διαδυκτίου εποχή, θα είχα και τους ενδοιασμούς μου, όσον αφορά το κατά πόσο είμαι σωστός. Τώρα όμως με το google, αρκεί μια αναζήτηση της "πρωινής προσευχής ορθοδόξων χριστιανών" για να σε πείσει, για του λόγου το αληθές. Απλά, άλλες ιστοσελίδες κόβουν κάποιες ευχές και άλλες προσθέτουν κάποιους ψαλμούς κλπ. Εάν όμως αναζητήσεις επίσημες ιστοσελίδες Εκκλησιών, θα καταλάβεις ότι πάνω-κάτω, όλες τον ίδιο τύπο αναφέρουν.


Το ότι: "ΟΛΟΙ οι χριστιανοί καλούμαστε να υμνήσουμε και να δοξάσουμε τον Θεό, βάσει της εωθινής προσευχής, του αποδείπνου, των προσευχών της τραπέζης" είναι άποψη, που δεν βασίζεται στους κανόνες της Εκκλησίας ή τα πατερικά κείμενα. Μιλάμε βεβαίως για την ατομική προσευχή των λαϊκών και όχι την κοινή προσευχή των μοναχών ή των ενοριών. Η κοινή προσευχή έχει πρότυπα για να μη δημιουργείται χαύρα (κοινή προσευχή των Ιουδαίων χωρίς πρότυπα). Στην ατομική προσευχή τα πρότυπα είναι προαιρετικά και αποτελούν "προθέρμανση". Το ουσιαστικό μέρος της προσευχής είναι αυτό, που εκφράζει κάθε άνθρωπο προσωπικά, και είναι αυτό που τον κάνει να νοιώσει πιο κοντά στο Χριστό. Γι αυτό, Χρήστο, υπάρχουν διαφοροποιήσεις, ανάμεσα στις προτεινόμενες προσευχές (για λαϊκούς επαναλαμβάνω) στις διάφορες ιστοσελίδες ή έντυπα των Μητροπόλεων και των Ενοριών.

Αν, Χρήστο, κάποιος δεν γνωρίζει αρχαία ελληνικά, πόση κατάνυξη νομίζεις ότι του δημιουργεί να διαβάζει ένα κείμενο που δεν καταλαβαίνει;

Ο Πνευματικός δίνει κατάλληλες οδηγίες σε κάθε πνευματικό του παιδί, ανάλογα με τις ανάγκες του.

ΥΓ. Μου αρέσει ν' αντιμετωπίζω προκλήσεις :) .


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.


Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 4 και 0 επισκέπτες