Μαντήλα και εκκλησία

Θεολογικοί, φιλοσοφικοί και διάφοροι άλλοι προβληματισμοί, πάντοτε όμως με Ορθόδοξο υπόβαθρο.

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Πέτρος
Δημοσιεύσεις: 1646
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 19, 2015 9:32 am

Re: Μαντήλα και εκκλησία

Δημοσίευσηαπό Πέτρος » Δευτ Μαρ 19, 2018 9:03 pm

Υπάρχουν πολλές αγιογραφίες των Εισοδίων της Θεοτόκου στις οποίες όταν οι άγιοι Ιωακείμ και Άννα την παραδίδουν στους ιερείς του ναού του Σολομώντα, ακόμα και τα χεράκια της τρίχρονης Παναγίας είναι καλυμένα με το φόρεμά Της.



Α.Γ.
Δημοσιεύσεις: 824
Εγγραφή: Παρ Φεβ 12, 2016 11:46 pm

Re: Μαντήλα και εκκλησία

Δημοσίευσηαπό Α.Γ. » Δευτ Μαρ 19, 2018 9:17 pm

Αγαπητέ Κωνσταντίνε, η αληθινή θρησκεία πριν το Χριστό ηταν η Εβραϊκή. Η σημερινοί Εβραίοι είναι σε πλάνη.

Οι Προφήτες των Εβραίων που έγραψαν την Παλαιά Διαθήκη προφήτεψαν τον Μεσσία, το Χριστό. Είπαν ότι θα έρθει ο Χριστός και να τον δεχτούμε ως Σωτήρα μας. Και ο Χριστός ίδρυσε την Χριστιανική Εκκλησία.

Οσοι Εβραίοι πίστεψαν στο Χριστό έγιναν Χριστιανοί.

Όσοι Εβραίοι δεν τον πίστεψαν παρέμειναν Εβραίοι και περιμένουν ακόμη το Μεσσία.

Όταν έρθει ο Αντίχριστος οι σημερινοί Εβραίοι θα τον δεχτούν ως το "Χριστό" αλλά θαναι ο Αντίχριστος.

Ο Χριστός που ίδρυσε τον Χριστιανισμό, την Παλαιά Διαθήκη δεν την κατέργησε αλλα την τελειωποίησε και ετσι ο Χριστιανισμός δέχεται και την Παλαιά Διαθήκη και την Καινή Διαθήκη.

Το μαντίλι οι γυναικες το φορούσαν στην αρχή της Εκκλησίας για να ξεχωρίζουν απτις ειδωλολάτρισσες γυναίκες που είχαν τα μαλλιά τους κάτω ανέμελλα. Μετά που εξαπλώθηκε ο Χριστιανισμός η Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας είπε πλεον δεν χρειάζεται να φοράνε οι γυναίκες μαντίλι.



Α.Γ.
Δημοσιεύσεις: 824
Εγγραφή: Παρ Φεβ 12, 2016 11:46 pm

Re: Μαντήλα και εκκλησία

Δημοσίευσηαπό Α.Γ. » Δευτ Μαρ 19, 2018 9:33 pm

Την ευχή του Κυρίου να εχεις αδελφέ μου!

Δεν υπαρχει λόγος να φοράμε ότι φοράνε οι Εβραίοι. Εμείς ειμαστε Χριστιανοί και κανουμε ότι μας λέει η Εκκλησία του Χριστού.

Η Εκκλησία του Χριστού μας λέει ότι δεν πρεπει να φοράμε κάτι όταν προσευχομαστε. Μάλιστα και οι ιερεις ή οι μοναχοί οταν κανουν προσευχή ή προσκυνανε Ι. Λειψανα βγάζουν το σκουφάκι ή το καλυμαύχι (καπέλο των ιερέων) που φοράνε.

Επίσης αν ένας λαϊκός φοράει καπέλο όταν μπει στην εκκλησία ή όταν παει να προσευχηθεί στο σπίτι του πρέπει να το βγάλει το καπέλλο.

Έτσι μας έχει διδάξει η Εκκλησία του Χριστού και πρέπει να την υπακούμε για να ειμαστε σωστοι Χριστιανοί.

Για το μαντίλι η Εκκλησία του Χριστού είπε κάποια στιγμή στο πέρασμα των αιώνων ότι πλέον οι γυναίκες δεν χρειαζεται να το φοράνε στην εκκλησία το μαντίλι γιατί οι ειδωλολάτρες είχαν μειωθεί κατα πολύ.

Αυτο που πρέπει πλεον να προσεχουν οι γυναίκες στην εκκλησία ειναι να μην φοράνε αντρικά ρουχα (παντελόνια) και να μην ερχονται στην εκκλησία ημίγυμνες, αλλά να φοράνε φόρεμα ή φουστα ως τα γόνατα και όχι αμάνικα.

Επίσης και οι άντρες είναι αμαρτία να ερχονται στην εκκλησία με κοντά παντελόνια και αμάνικες μπλούζες.

Αυτά λενε οι Αγιοι Πατέρες της Εκκλησίας. Αυτά διδάσκη η Ορθόδοξη Εκκλησία.



Άβαταρ μέλους
Σακης
Δημοσιεύσεις: 316
Εγγραφή: Πέμ Απρ 08, 2021 3:29 pm

Re: Μαντήλα και εκκλησία

Δημοσίευσηαπό Σακης » Παρ Οκτ 22, 2021 4:16 pm

Ο Απόστολος Παύλος δεν αναφέρει την λέξη μαντήλα.Απλα συμβουλεύει τις γυναίκες να καλύπτουν το κεφάλι τους όταν εισέρχονται σε εκκλησία, όταν διδάσκουν θέματα σχετικά με την θρησκεία (π.χ στα κατηχητικά) και όταν προσεύχονται.Η μαντήλα επιλέχθηκε ως μέθοδος εκείνης της εποχής ως καταλληλότερο μέσο κάλυψης των γυναικών(ορισμένες αιρετικές εκκλησίες όπως οι Πεντηκοστιανοι και οι Αντβεντιστές αντί για μαντήλα χρησιμοποιούν καπέλα για την κάλυψη των γυναικών).

Το κάλυμα της κεφαλής δεν ήταν ασυνήθιστο φαινόμενο στους ναούς στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη μέχρι περίπου την δεκαετία του 60/70 και την σεξουαλική επανάσταση όταν υπό την επίδραση της liberal theology τόσο η Καθολική εκκλησία (Β Σύνοδος του Βατικανού) όσο και οι Λουθηρανοι και οι Αγγλικανοί κατήργησαν την υποχρέωση της κάλυψης κεφαλής ως προσπάθεια να ταυτιστούν με τα νέα ήθη και τον πολιτισμό άρνησης των παραδοσιακών αξιών που εμφανίστηκε τότε.Στον Ορθόδοξο κόσμο το κάλυμμα της κεφαλής είχε επικρατήσει όχι μόνο για προσευχή, διδασκαλία και είσοδο στην εκκλησία αλλά ευρύτερα για κάθε τομέα της καθημερινότητας.Η κάλυψη με μαντήλα σε όλη την καθημερινότητα άρχισε να εξαφανίζεται στην Ανατολική Ευρώπη από την δεκαετία του 40 λόγω κομμουνισμού.Στην Ελλάδα και στην Κύπρο παρέμεινε σύνηθες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας (επαρχία) μέχρι την δεκαετία του 80(όσοι έχουν καταγωγή από επαρχία και έχουν ρωτήσει τους γονείς/παππούδες τους ή είναι αρκετά μεγάλοι για να θυμούνται ή έχουν δει σχετικές ταινίες της εποχής π.χ "υπάρχει και φιλότιμο" το καταλαβαίνουν αυτό).

Έτσι λοιπόν σήμερα στις πιο πολλές χώρες με Ορθόδοξο πληθυσμό η μαντήλα εχει εξαφανιστεί από το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινότητας και επιβιώνει ως επί το πλείστον μόνο για χρήση σχετικά με θρησκευτικό σκοπό (π.χ όταν εισέρχονται οι γυναίκες στους ναούς και καλύπτουν το κεφάλι τους).Στην Ελλάδα και στην Κύπρο ήδη από το 80 και μαζί με την εξαφάνιση της μαντήλας από την καθημερινότητα λόγω του ότι τότε κατέφτασε η σεξουαλική "απελευθέρωση" στην Ελλάδα επήλθε και η εξαφάνιση της μαντήλας από τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες (μόνο κάποιοι παλαιοημερολογίτες σχισματικοί την έχουν ακόμα).Η μαντήλα όμως ποτέ δεν ήταν δογματικό ζήτημα για την εκκλησία.Ορισμενα πράγματα αφορούν τον τύπο και όχι το δόγμα της εκκλησίας αλλάζουν.Οσα αφορούν τους τύπους, αλλάζουν ανάλογα με τις εποχές και αυτές οι αλλαγές γίνονται από την κοινωνία η οποία καθορίζει τους τύπους.Η εκκλησία όμως διαφυλάσσει το δόγμα το οποίο πρέπει να μένει αναλλοίωτο με οποιοδήποτε κόστος.



Άβαταρ μέλους
Σακης
Δημοσιεύσεις: 316
Εγγραφή: Πέμ Απρ 08, 2021 3:29 pm

Re: Μαντήλα και εκκλησία

Δημοσίευσηαπό Σακης » Παρ Οκτ 22, 2021 4:47 pm

Πέτρος έγραψε:Υπάρχουν πολλές αγιογραφίες των Εισοδίων της Θεοτόκου στις οποίες όταν οι άγιοι Ιωακείμ και Άννα την παραδίδουν στους ιερείς του ναού του Σολομώντα, ακόμα και τα χεράκια της τρίχρονης Παναγίας είναι καλυμένα με το φόρεμά Της.

Δεν είναι μόνο αυτό.Ολες οι Αγίες και η Παναγία ακόμα φοράνε μαντήλα ή καλύπτουν τελωσπαντων το κεφάλι τους όπως βλέπουμε στις εικόνες.Αυτα είναι δύσκολο να τα κατανοήσει μια σημερινή Ελληνίδα διότι η κουλτούρα της εποχής τείνει να απαξιώνει τον σεβασμό και τις αξίες και να προωθεί τα ακριβώς αντίθετα.

Παντως και στις περισσότερες αυτοκέφαλες Ορθόδοξες εκκλησίες(κυρίως αυτές που ακολουθούν το Παλαιό Ημερολόγιο αλλά βρίσκονται σε πλήρη κοινωνία με την εκκλησία της Ελλάδας) στις οποίες η μαντήλα παραμένει σε χρήση εντός των ναών μην νομίζεις ότι οι περισσότερες γυναίκες που την φοράνε στην εκκλησία καταλαβαίνουν το θεολογικό νόημα της.Απλα σε εκείνες τις χώρες με ορθόδοξους πληθυσμούς έχει επικρατήσει η μαντήλα στην λαϊκή συνηδειση ως θρησκευτική υποχρέωση (κάτι δηλαδή σαν την συνήθεια που αισθάνεται ένας άνθρωπος να κάνει τον σταυρό του όταν εισέρχεται εντός του ναού) κάτι που δεν επικράτησε στην λαϊκή συνηδειση στην χώρα μας.Και στις Ορθόδοξες εκκλησίες στις οποίες συνηθίζεται να φοράνε μαντήλα οι γυναίκες (π.χ οι Σλαβικές εκκλησίες,η Ρουμανική εκκλησία,η Γεωργιανή κτλ) δεν υπαρχει συνήθως άτομο στην είσοδο να ελέγχει αν οι γυναίκες που εισέρχονται φοράνε μαντήλα.Απλα οι γυναίκες το φοράνε και γιατί τους έχει χαραχθει στην λαϊκή συνηδειση ότι είναι αναγκαίο όπως το σταυροκοπημα εντός του ναού όσο και φυσικά γιατί η κοινωνία το θεωρεί ως κάτι το δεδομένο (αν π.χ μια γυναίκα θέλει να μπει χωρίς μαντήλα στην εκκλησία δεν θα εμποδιστεί να εισέλθει, απλά θα την κοιτανε πολύ περίεργα οι άλλοι εντός της εκκλησίας και πιθανόν να της κάνει και παρατήρηση ο ιερέας ή ο ψάλτης του ναού).



Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Μαντήλα και εκκλησία

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Παρ Οκτ 22, 2021 9:19 pm

Σάκη κάνεις λάθος και οι Ρωμαιοκαθολικές γυναίκες φοράνε την μαντήλα.

Τα έχουμε πει. Ο Απόστολος Παύλος αφήνει στη διάκριση των πιστών γυναικών, αν θα φορούν ή όχι μαντήλα, επομένως κανένα από τα δυο δεν είναι λάθος. Για την ακρίβεια ο Απόστολος λέει, ότι όπως οι γυναίκες δεν πρέπει να έχουν κοντά μαλλιά, έτσι πρέπει να φορούν μαντήλα (Α' Κορινθ. ια' 5-6). Στη σύγχρονη Εκκλησία δεν απαγορεύεται στις γυναίκες να έχουν κοντά μαλλιά, επομένως γιατί να φορούν μαντήλα, το αφήνω στην κρίση σας. Η γνώμη μου είναι πάντως, ότι στη σύγχρονη εποχή η μαντήλα στην Ελλάδα είναι δείγμα ευσεβοφάνειας και όχι αληθινής ευσέβειας. Αντίθετα το σεμνό ντύσιμο, η σοβαρότητα και η ευλάβεια είναι αληθινή ευσέβεια.

Για τις χώρες που η μαντήλα είναι παράδοση, καλά κάνουν, κάνουν όμως και άλλα, όπως το ότι σε πολλές χώρες οι ναοί δεν έχουν καθίσματα, σε άλλες όμως έχουν και μάλιστα υπάρχει κανόνας για το πότε καθόμαστε και πότε όχι. Και για να μην σπεύσεις να πεις, ότι όπου δεν έχουν είναι πιο ευσεβείς, θα σου πω, ότι και στο Άγιο Όρος οι ναοί έχουν καθίσματα.

Σάκη δυστυχώς βλέπω, ότι δεν μπορείς να ξεκολλήσεις από τους τύπους και τον συγκρητισμό και να μπεις στην αληθινή ουσία της πίστης μας. Ο Χριστός αδιαφόρησε για τους τύπους και μάλιστα όσους τους τηρούσαν επιδεικτικά τους χαρακτήρισε υποκριτές.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Σακης
Δημοσιεύσεις: 316
Εγγραφή: Πέμ Απρ 08, 2021 3:29 pm

Re: Μαντήλα και εκκλησία

Δημοσίευσηαπό Σακης » Σάβ Οκτ 23, 2021 12:45 am

Κανείς λάθος Νίκο για τους καθολικούς.Δεν έχω δει ποτέ σε καθολική λειτουργία γυναίκες να φοράνε μαντήλα.Αν παρακολουθήσεις Καθολική λειτουργία στο διαδίκτυο σε βίντεο θα δεις ότι δεν φοράνε τίποτα οι γυναίκες στο κεφάλι τους.Οσον αφορά τους τύπους της εκκλησίας τα είπαμε ότι αυτοί δεν αποτελούν δόγμα της εκκλησιάς και αλλάζουν από τις κοινωνίες της εκάστοτε εποχής.Στην Ελλάδα έχει επικρατήσει το να μην φοριέται η μαντήλα στην εκκλησία.Προσωπικα θεωρώ ότι αν μια γυναίκα ντύνεται σεμνά στον ναό δεν χρειάζεται να βάλει μαντήλα αν δεν θέλει.

Εξηγουμαι ωστόσο την ιστορία της μαντήλας στην εκκλησία διότι σήμερα αυτό είναι κάτι που προκαλεί σοκ σε πολλούς Έλληνες ταυτιζομενη με τον Αραβικό κόσμο και την Ανατολή (μάλιστα πριν λίγους μήνες είχε ζητήσει και βουλευτής της Βουλής που δηλώνει πιστός ορθόδοξος,την απαγόρευση της μαντήλας με πρόταση προς την κυβέρνηση). Φαίνεται ότι πολλοί Έλληνες είτε δεν είναι αρκετά μεγάλοι για να θυμούνται, είτε δεν ξέρουν τι ισχύει για την μαντήλα σε ορθόδοξες εκκλησίες άλλων χωρών,είτε έχουν ξεχάσει ότι στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν η μαντήλα ήταν κομμάτι της πολιτιστικής μας ταυτότητας.Ολες οι άγιες μας φοράνε μαντήλα στις εικόνες,οι εθνικές μας ηρωίδες (π.χ Μπουμπουλίνα) επίσης φοράνε μαντήλα στους πίνακες.Αλλα εμείς "προοδευσαμε" κάποια στιγμή και αποφασίσαμε όχι μόνο να τα αφήσουμε πίσω αυτά αλλά προσπαθήσουμε και να ξεχάσουμε ότι σχετίζονται και με τη δική μας ιστορική, πολιτιστική και πνευματική ταυτότητα ταυτίζοντας τα με ξένους πολιτισμούς και με ευκολία βαφτίζουμε τέτοιες συνήθειες ως "βάρβαρες".Δεν βαφτίζουμε όμως εξίσου βάρβαρο το προκλητικό και αισχρό ντύσιμο γυναικών και αντρών στις μέρες μας.Αυτι αντιπροσωπεύει την "πρόοδο".



Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Μαντήλα και εκκλησία

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Σάβ Οκτ 23, 2021 10:04 pm

Οι περισσότεροι Έλληνες δεν ασχολούνται με το τι φορούν οι γυναίκες στο ναό.

Τέλος συζήτησης.

ΥΓ. Δεν κάνω λάθος, έχω πάει σε ρωμαιοκαθολικό ναό στην Κέρκυρα.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Σακης
Δημοσιεύσεις: 316
Εγγραφή: Πέμ Απρ 08, 2021 3:29 pm

Re: Μαντήλα και εκκλησία

Δημοσίευσηαπό Σακης » Δευτ Οκτ 25, 2021 2:55 pm

Σε αυτή την περίπτωση συμπεραίνω ότι για τις καθολικες εκκλησίες εξαρτάται από την περιοχή του κόσμου για το αν θα καλύψουν τα κεφάλια τους οι γυναίκες στο εσωτερικό του ναού.Δεν έχω πάει σε καθολική εκκλησία έχω όμως δει βίντεο, έχω διαβάσει και έχω παρακολουθήσει ταινίες που απεικονίζουν καθολικές λειτουργίες.Στο μεγαλύτερο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου έχει εγκαταλειφθεί το κάλυμμα της κεφαλής εντός του ναού από την δεκαετία του 60.Προσφατα κάποιες καθολικές γυναίκες(όχι όλες) άρχισαν να το ανακαλύπτουν ξανά μετά από δεκαετίες εγκατάλειψης της πρακτικές σε αρκετές χώρες του κόσμου: https://fashionista.com/.amp/2017/12/mi ... apel-veils .Ίσως στην Ελλάδα η κατάσταση με τους καθολικούς να είναι διαφορετική από ότι στην Δυτική Ευρώπη και στην Βόρεια Αμερική.



Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Μαντήλα και εκκλησία

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Δευτ Οκτ 25, 2021 2:56 pm

Τέλος


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.


Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 5 και 0 επισκέπτες

cron