Αμαρτίες γονέων..

Θεολογικοί, φιλοσοφικοί και διάφοροι άλλοι προβληματισμοί, πάντοτε όμως με Ορθόδοξο υπόβαθρο.

Συντονιστές: Νίκος, Anastasios68, johnge

Άβαταρ μέλους
Σιτάρι
Δημοσιεύσεις: 390
Εγγραφή: Τετ Απρ 18, 2018 4:39 pm
Τοποθεσία: Ελένη

Αμαρτίες γονέων..

Δημοσίευσηαπό Σιτάρι » Δευτ Ιουν 11, 2018 7:46 pm

Αμαρτίες γονέων παιδευουσι τέκνα;;

Χωρίς να γνωρίζω αν ειπώθηκε απο τον Κύριο και σε ποιο σημείο της Γραφής και σιγουρα ειμαι αναρμόδια να εξηγήσω την βαρύτητα και σημασία αυτής της φράσης...και ψάχνοντας διάβασα τον βίο του Αγίου Φανουρίου. Ο Οποίος εως και αγιασε έπειτα απο την αμαρτολοτητα του γονέα του

Υπάρχει ομως αυτό τελικά;; Ο καθένας λογίζεται τα λάθη του και μετανοει. Εαν ομως ο γονέας ειναι αντίθετος με την εκκλησία κι ακομη χειρότερα είναι άδικος είναι κλεφτης ειναι μοιχος είναι πονηρός ειναι χίλια δυο..και τα παιδια το αντίθετο τι γίνονται; Πληρώνουν και άλλες αμαρτιες εκτός τις δικες τους;
Ξερουμε οτι οι δοκιμασίες ειναι μες τη ζωη κι αν ειμαστε κοντά στο Χριστό με Θεια Εξομολόγηση απαλυνονται.

Εχω απορια και την επόμενη φορά θα την πω στον Πνευματικο μου

Εσεις τι γνωρίζετε; Τι πιστεύετε για αυτο το θεμα και τι πρεπει να κάνει ενα παιδι οταν καταλαβαίνει το αμαρτωλο παρελθόν των γονιων του;;
Τι πρεπει να κανει ενας γονέας; Τι πρέπει να κάνουμε για εναν αμετανόητο γονεα; Προσευχή σίγουρα

Ο Άγιος Παισιος γράφει καποια τέτοια θέματα στα βιβλία της Μονής της Σουρωτής
Ανθρωπος εως αναπηρος που πήγε του εξήγησε τον λογο κι ηταν οι αμαρτίες γονεων του. Το συνειδητοποιησε και τακτοποιηθηκε γραφει οπως και σ αλλη περίπτωση που του πηγαν παλι ανάπηρο παιδι το οποιο δε σεβάστηκε στο λεωφορείο ενα γέροντα για να του προσφερει θεση και τον ειρωνευτηκε κιολας ο νεος!!
Κι ετσι ο γέροντας κατι ειπε δε θυμαμε τωρα ακριβως ειναι μεσα στα βιβλια περι πνευματικης αφυπνισης οι 3 τομοι κι ετσι απο τότε το παιδι ειχε θεματα και μολις τον ειδε ο Άγιος Παισιος του το ειπε ολα τα είπε γιατι εγινε ετσι..εξομολογηθηκε και διορθώθηκαν ολα.


Εικόνα

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 5724
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Αμαρτίες γονέων..

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Δευτ Ιουν 11, 2018 9:27 pm

Δεν υπάρχει βιβλική αναφορά στο θέμα ούτε στους Πατέρες της Εκκλησίας. Προφανώς πρόκειται για αρχαία ελληνική παροιμία ή κάτι τέτοιο.

Πάντως η λέξη παιδεύω στα αρχαία ελληνικά σημαίνει εκπαιδεύω. Επίσης η λέξη αμαρτία σημαίνει αστοχία, αποτυχία, λάθος. Έτσι μια εξήγηση της φράσης στα νεοελληνικά είναι. "Τα λάθη των γονέων διδάσκουν τα παιδιά".

Οι Εβραίοι προ του Χριστού πίστευαν (ίσως κάποιοι να το πιστεύουν ακόμη), ότι οι ασθένειες και οι αναπηρίες οφείλονταν στις αμαρτίες των ίδιων ή των γονέων τους:

"1 Καί παράγων είδεν άνθρωπον τυφλόν εκ γενετής· 2 και ηρώτησαν αυτόν οι μαθηταί αυτού λέγοντες· Ραββί, τις ήμαρτεν, ούτος ή οι γονείς αυτού, ίνα τυφλός γεννηθή; 3 απεκρίθη Ιησούς· Ούτε ούτος ήμαρτεν ούτε οι γονείς αυτού, αλλ' ίνα φανερωθή τα έργα τού Θεού εν αυτώ. " (Ιωαν. θ' 1-3)

Ο Χριστός διαλύει τον παλαιοδιαθηκικό μύθο, ότι οι ασθένειες και οι αναπηρίες προέρχονται από τις αμαρτίες. Ο Θεός είναι δίκαιος, αλλά όχι εκδικητικός. Οι δοκιμασίες είναι εργαλείο για τη σωτηρία του ανθρώπου και όχι τιμωρία.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 5724
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Θα δώσουμε λόγο για την ανατροφή των παιδιών μας

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τρί Ιούλ 17, 2018 10:14 am

Θα δώσουμε λόγο για την ανατροφή των παιδιών μας
17 Ιουλίου 2018

Εικόνα

γράφει ο Ανάργυρος Φιλώτας

Θα δώσουμε λόγο στο Θεό για το τρόπο που μεγαλώσαμε τα παιδιά που μας χάρισε.

Τα παιδιά δεν είναι ιδιοκτησία μας. Δεν είναι δικά μας, επειδή τα γεννήσαμε. Όπως άλλωστε τίποτε απ' όσα έχουμε δεν είναι δικό μας. Διαχειριστές είμαστε. Τα παιδιά είναι συνδημιουργία δική μας και του Θεού, αλλά, αν δεν το ήθελε και ο Θεός, δεν θα είχαμε παιδιά. Επίσης τα παιδιά μας τα χαρίζει κάθε μέρα ο Θεός, ξανά και ξανά, επειδή Εκείνος τα κρατά ζωντανά και υγιή. Τα υπόλοιπα όμως είναι δικό μας έργο.

Τα παιδιά για τους γονείς τους είναι το μεγαλύτερο έργο της ζωής τους. Η πιο σοβαρή και υπεύθυνη απασχόληση. Όλα τα άλλα, δουλειά, σπίτι, κοινωνικό περιβάλλον, υλικά αγαθά είναι εργαλεία για πετύχει αυτό το έργο. Η ανατροφή των παιδιών μπορεί να μην είναι αυτοσκοπός, όπως η σωτηρία των ψυχών μας, αλλά είναι εκ των ουκ άνευ στην επιτυχία αυτού του σκοπού.

Η οικογένεια είναι σχολείο αγάπης. Περιβάλλον για την καλλιέργεια της κοινής αγάπης μεταξύ των μελών της και προς το Θεό. Ο Θεός είναι η αναφορά της Χριστιανικής οικογένειας και Εκείνος που τροφοδοτεί την αγάπη μεταξύ των μελών της.

Τα παιδιά τρέφονται με αγάπη, όπως τα φυτά με το νερό. Η αγάπη τα εκπαιδεύει, τα μεγαλώνει, τα προστατεύει, τα περιθάλπει, τα παρηγορεί. Όλα τα άλλα τροφή, ρούχα, σχολεία, υγεία, άθληση... είναι εργαλεία αυτής της αγάπης. Αν υπάρχει η δυνατότητα, πρέπει να προσφέρονται στο παιδί μέσα στα πλαίσια της ανατροφής του, αλλά πάντα με αγάπη.

Στις μέρες μας βλέπουμε όλο και περισσότερο γύρω μας, κοντά μας ή ακόμη χειρότερα και μέσα στο ίδιο μας το σπίτι παιδιά, που αντί να ακτινοβολούν σαν μικροί άγγελοι την αγάπη, συμπεριφέρονται σαν μικροί τύραννοι, που απαιτούν τα πάντα να περιστρέφονται γύρω απ' αυτά.

Ο Θεός επιτρέπει να δοκιμαστούμε μέσα απ' αυτές τις συμπεριφορές ή είναι αποτέλεσμα των δικών μας λαθών; Και τα δύο. Είναι αποτέλεσμα των δικών μας λαθών και ο Θεός επιτρέπει να δοκιμαστούμε μέσα από τη συμπεριφορά των παιδιών μας, για να τα συνειδητοποιήσουμε και να τα διορθώσουμε, αν μπορούμε κι αν προλαβαίνουμε.

Ποια είναι τα λάθη που κάνουμε συνήθως στην ανατροφή των παιδιών μας και από που προέρχονται; Δυστυχώς στα παιδιά μας προβάλουμε τα δικά μας πάθη και τις αδυναμίες. Προσπαθούμε μέσα απ' αυτά να ζήσουμε όσα θα θέλαμε να είχαμε ζήσει στη ζωή μας και δεν τα καταφέραμε. Όσα περισσότερα πάθη και απωθημένα έχουμε μέσα μας, τόσο περισσότερο κακό κάνουμε στα παιδιά μας.

Τι μπορούμε επομένως να κάνουμε, ώστε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν σαν μικροί άγγελοι, που θα ακτινοβολούν γύρω τους την αγάπη και όχι μικροί τύραννοι, που θα σκορπούν γύρω τους δυστυχία;

1) Να προετοιμάσουμε τους εαυτούς μας για την ανατροφή των παιδιών μας και να συντηρούμε την καλή πνευματική μας κατάσταση με τη βοήθεια ενός καλού Πνευματικού. Ο Χριστός είπε: "χωρίς εμού ου δύνασθε ποιείν ουδέν" (Ιωαν. ιε' 5) Ούτε τα παιδιά μας μπορούμε να μεγαλώσουμε σωστά χωρίς τη βοήθειά Του. Αν εμείς οι γονείς δε φροντίσουμε να έχουμε συνέχεια το Χριστό, την πηγή της αγάπης, μέσα μας, μέσα στην οικογένεια μας, οδηγό μας, δε θα καταφέρουμε τίποτε, όση προσπάθεια κι αν καταβάλουμε.

2) Τα παιδιά μας δεν είναι το κέντρο του σύμπαντος. Ούτε για μας ούτε για τα ίδια. Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης στις μικρές ηλικίες λειτουργεί έντονα και οδηγεί τα παιδιά να ζητούν συνεχώς, όλα όσα αισθάνονται ότι έχουν ανάγκη για να επιβιώσουν, χωρίς μέτρο και λογική, επειδή αυτά ακόμη δεν έχουν αναπτυχθεί. Αν υποκύπτουμε συνεχώς στις απαιτήσεις τους, θα τα μετατρέψουμε σε μικρούς τύραννους. Δεν είναι αγάπη να κάνουμε, ότι μας ζητά τα παιδί μας, για να μην γκρινιάζει. Η αγάπη επιβάλει να δίνουμε στο παιδί, ότι χρειάζεται και να το αποτρέπουμε από εκείνα που δεν χρειάζεται ή μπορούν να το βλάψουν. Επίσης, πρέπει να φροντίσουμε με διάκριση να τηρούνται οι ισορροπίες μέσα στην οικογένεια. Δηλαδή, το παιδί να ικανοποιεί τις ανάγκες του στο βαθμό που αυτό συμβαίνει και μετά υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, όχι κατά προτεραιότητα - άντε έστω με μια μικρή προτεραιότητα -.

Το παιδί πρέπει να μάθει να ζει σαν μέλος της μικρής κοινωνίας της οικογένειας και να μοιράζεται με αγάπη αυτά που μπορεί να προσφέρει. Επίσης, κατά το μέτρο της ηλικίας του, πρέπει να συμμετέχει στις ανάγκες τις οικογένειας, από αγάπη και ενδιαφέρον, όχι από υποχρέωση. Στην τακτοποίηση του δωματίου του αρχικά και μετά και στις υπόλοιπες δουλειές του σπιτιού, καθαριότητα, κήπο. μαγείρεμα, οικογενειακή δραστηριότητα. Μέσα απ' αυτά το παιδί θα αναπτύξει τη δυνατότητα συνεργασίας και θα αναδείξει τις ικανότητές του. Το κυριότερο όμως είναι, ότι θα μάθει να νοιάζεται και να σέβεται τις ανάγκες των άλλων.

(Συνεχίζεται)


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.


Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 1 και 0 επισκέπτες