Που μπορούμε να βρούμε την εσωτερική ειρήνη;

Θεολογικοί, φιλοσοφικοί και διάφοροι άλλοι προβληματισμοί, πάντοτε όμως με Ορθόδοξο υπόβαθρο.

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6257
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Που μπορούμε να βρούμε την εσωτερική ειρήνη;

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Δευτ Δεκ 17, 2018 9:09 am

Που μπορούμε να βρούμε την εσωτερική ειρήνη;
17 Δεκεμβρίου 2018

Εικόνα

Ολόκληρες ανατολικές θρησκείες έχουν βασιστεί στην απόκτηση της εσωτερικής ειρήνης. Την ψάχνουν μέσα στον άνθρωπο. Για το σκοπό αυτό επιστρατεύουν τεχνικές απομόνωσης από τον εξωτερικό κόσμο και συγκέντρωσης στο εσωτερικό του ανθρώπου.

Κάνουν λάθος; Όχι, αλλά δεν ξέρουν τι ψάχνουν εκεί μέσα.

Και οι νηπτικοί Πατέρες της Εκκλησίας την ίδια προσπάθεια κάνουν. Δηλαδή, με την προσευχή απομονώνονται από τον κόσμο και συγκεντρώνονται στην καρδιά του ανθρώπου, όχι όμως άσκοπα, αλλά για να βρουν εκεί τον Χριστό, που είναι η πηγή της Ειρήνης και μαζί μ' Αυτόν να επιστρέψουν αυτή την Ειρήνη σε όλο τον κόσμο. Η κίνηση επομένως των Πατέρων της Εκκλησίας για αναζήτηση της εσωτερικής ειρήνης είναι εξωστρεφής και όχι απομονωτική.

"Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία" έψαλλαν οι Άγγελοι στο Θείο Βρέφος. "Ειρήνη ημίν" είπε ο Κύριος στους μαθητές του, μόλις τον είδαν μετά την Ανάσταση. Η Ειρήνη είναι το πρώτο πράγμα που μας δίνει η παρουσία του Χριστού στη ζωή μας, για να ακολουθήσουν όλα τα άλλα.

Οι ανατολικές θρησκείες όμως δεν βρίσκουν στο εσωτερικό του ανθρώπου την ειρήνη, αλλά το εγώ του, που μόνο ειρήνη δε φέρνει, αλλά αναστάτωση και απομόνωση. Μόνο όταν ο Χριστός κατοικεί στο εσωτερικό του ανθρώπου, μπορεί να βρει εκεί την Ειρήνη.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6257
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Που μπορούμε να βρούμε την εσωτερική ειρήνη;

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Δευτ Δεκ 17, 2018 9:13 am

Η απόκτηση της εσωτερικής ειρήνης δεν χωρά το «εγώ» μας
16-12-2018

Εικόνα

Ο σύγχρονος άνθρωπος νομίζει ότι είναι ειρηνικός διότι έχει αναγάγει την «ειρηνική του κατάσταση» με το αίσθημα ψευτοπληρότητας και φίλαυτης αυτονομίας που βιώνει από την επαγγελματική καταξίωση, την ικανοποίηση του υπερκαταναλωτισμού του, την πραγμάτωση των παθών του, την επίτευξη της ηδονιστικής σχέσης του με τους άλλους.

Νιώθει ειρηνικός μέσα στο βόλεμά του.

Η ειρήνη που νομίζουμε ότι έχουμε πολλές φορές ομοιάζει με την ησυχία που επικρατεί μετά από βομβαρδισμό.

Δεν είναι ειρήνη. Είναι ένας φόβος, ένας σιωπηλός θρήνος, ένα σφίξιμο, μία δειλία, μία πνιγερή κραυγή, ένα μένος που δεν μπορεί να εκφραστεί προς στιγμήν.

Και γι’αυτό εύκολα η ειρήνη μας γίνεται πόλεμος όταν βρούμε την ευκαιρία για αντεπίθεση. Διαμάχη με τους άλλους, με το κόσμο ολάκερο. Φτάνει να κερδίσουμε αυτή την φορά. Δεν μας νοιάζει το κόστος, μας νοιάζει η νίκη. Ο θρίαμβός μας, η εξουθένωση του άλλου, η καταστροφή του, η υποδούλωσή του, η ανγνώριση «του δίκιου μας».

Ποθούμε την νίκη. Μία νίκη με την οποία θα αποδείξουμε την αξιότητά μας, την προσφορά μας, την καλοσύνη μας, την υπεροχή μας, την ηθική μας, την καθαρότητά μας, την αγάπη μας…τις αρετές μας.

Μα αυτό δεν είναι νίκη, είναι ήττα φοβερή. Είναι η εμμονή μας στην διεκδίκηση μιας θέσης στον κόσμο τούτο, στα βιβλία του κόσμου τούτου, στα μπράβο του κόσμου τούτου, στα τρόπαια του κόσμου τούτου.

«Θέλουμε να ανεβούμε ψηλά όχι για να δούμε τον κόσμο αλλά για να μας δει ο κόσμος».

Κι έτσι δεν έχουμε ειρήνη. Έχουμε πόλεμο με τον κάθε έναν που τολμά να μας αμφισβητήσει. Έχουμε πόλεμο με τον κάθε έναν που έχει το θράσος να μας παρατηρήσει. Έχουμε πόλεμο με τον εαυτό μας που τολμά κάποιες φορές να αντιδρά στην μεγαλοσύνη μας.

Δεν έχουμε ειρήνη, έχουμε πόλεμο. Θέλουμε πόλεμο κι ας κηρύττουμε ειρήνη. Διεκδικούμε την ειρήνη με λάθος τρόπους, σε λάθος τόπους.

Παράδοξο; Σίγουρα, ναι. Είναι παράδοξο διότι προσπαθούμε να βρούμε ειρήνη με τρόπους αντιειρηνικούς. Και ο μεγαλύτερος αντιειρηνικός τρόπος είναι ο τρόπος του «εγώ» μας.

Το «εγώ» μας είναι ο μεγάλος πολεμοχαρής, είναι ο μεγάλος κερδισμένος ο οποίος μας σπρώχνει στην μεγαλύτερη ήττα μας, την αυτοδικαίωση.

Ειρήνη πραγματική σημαίνει να βρεις το κουράγιο, την λεβεντιά να δεις την ανεπάρκειά σου. Κι εκεί μέσα στα βαθιά της καρδιάς σου να τοποθετήσεις ένα δάκρυ σου. Όχι δάκρυ ενοχής, αλλά δάκρυ μετανοίας.

Και αυτό το δάκρυ της μετανοίας σου θε να γίνει τόπος θείας παρουσίας και εγκατοίκησης δια του Μυστηρίου· θρόνος μιας κοσμικής ήττας που όμως φέρνει ειρήνη και ανάπαυση στην καρδιά σου.

Ειρήνη. Μεγάλο αγαθό. Μεγάλος σταυρός.

Καρδιές που είναι έτοιμες να απολέσουν για να κερδίσουν, να ντυθούν την πανοπλία της ταπείνωσης και της νήψεως. Αυτές είναι τελικά που ειρηνεύουν«προσευχόμενες εν παντί καιρώ», αιχμάλωτες της ελευθερίας που προσφέρει μόνο η βίωση της Αλήθειας, του Χριστού.

Υ.Γ. για να ειρηνεύσεις τελικά καλείσαι να παραδοθείς άνευ όρων στην δίνη της Θείας Πρόνοιας…

Πηγή: ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Πέτρος
Δημοσιεύσεις: 1595
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 19, 2015 9:32 am

Re: Που μπορούμε να βρούμε την εσωτερική ειρήνη;

Δημοσίευσηαπό Πέτρος » Τετ Δεκ 19, 2018 12:49 pm

Η εσωτερική ειρήνη αποκτάται μόνο με την έλευση της θείας χάριτος.

Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου, 1866-1938

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΧΑΡΙΤΟΣ

...Ο Κύριος είπε: «Μάθετε απ' εμού την πραότητα και την ταπείνωσιν και ευρήσετε ανάπαυσιν εις τας ψυχάς υμών». Τούτο λέγει ο Κύριος περί του Αγίου Πνεύματος. Μόνον εν Αγίω Πνεύματι ευρίσκει η ψυχή την τελείαν ανάπαυσιν.
...
Πηγή: Ιερά Μονή Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου Θεσσαλονίκης, https://www.impantokratoros.gr/481639D1.el.aspx
Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 3 και 0 επισκέπτες