Μπορεί να γίνει Θεία Λειτουργία χωρίς ψάλτη;

Θεολογικοί, φιλοσοφικοί και διάφοροι άλλοι προβληματισμοί, πάντοτε όμως με Ορθόδοξο υπόβαθρο.

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Άβαταρ μέλους
Σιτάρι
Δημοσιεύσεις: 469
Εγγραφή: Τετ Απρ 18, 2018 4:39 pm
Τοποθεσία: Ελένη

Μπορεί να γίνει Θεία Λειτουργία χωρίς ψάλτη;

Δημοσίευσηαπό Σιτάρι » Πέμ Μάιος 09, 2019 4:30 pm

Χωρίς ψάλτη – δηλαδή χωρίς ένα πρόσωπο που να παρίσταται και να εκπροσωπή κατά την ψαλμωδία τον λαό – δεν επιτρέπεται η τέλεσις της θείας λειτουργίας.

Εξ άλλου και η στοιχειώδης ευπρέπεια κατά την ώρα της θείας λατρείας επιβάλλει κάποιος υπεύθυνα και επάξια, κατά το δυνατόν, να ψάλλη τους ανήκοντας στον λαό ύμνους.

Σ ένα μικρό χωριό όπως το δικό μας που τη χειμερινή περίοδο μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού και το οποίο «δεν έχει ψάλτη, Δύναται να τελέση ο ιερεύς την θείαν λειτουργίαν άνευ ιεροψάλτου; Όχι.

Αυτό είναι ανεπίτρεπτο.

Η θεία λειτουργία για να τελεστή θέλει 2 άτομα!

Το πρόβλημα της έλλειψης ιεροψαλτων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι οι κάτοικοι των χωριών μας δεν θέλουν να γίνουν ιεροψαλτες. Αν ήθελαν, κάθε χωριό θα είχε έναν δικό του, μόνιμο κάτοικο του χωριού. Αλλά σε μια τέτοια εποχή παρακμής, ποιος αντιστέκεται στην προπαγάνδα που γίνεται από παντού και απομακρύνει τον άνθρωπο απ’ την Εκκλησία, δηλαδή από την κοινωνία των χριστιανών και του Χριστού;

Ο ψάλτης είναι ο εκπρόσωπος του λαού μέσα στις ακολουθίες καθώς στις εκφωνήσεις του ιερέα συμπληρώνει ως μια φωνή των προσευχόμενων πιστών.

Το δικό μας αναλόγιο είναι πονεμένο, μιας και δεν έχει τον δικό του ψάλτη.Ενας καλός κάτοικος και πρώην γραμματέας του χωριού μας ο οποίος έφυγε από την ζωή καλή του ώρα, βγάλαμε πολλές λειτουργίες μαζί!!! Τώρα ψάλλει για όλους εμάς στους αγγέλους.

Η ενορία μας δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, ώστε να ανταπεξέλθει στην αμοιβή ενός Ιεροψάλτου.
Το ποσό που προσφέρουμε είναι πολύ μικρό ώστε να καλύπτει το καύσιμο το οποίο θα χρειασθεί ώστε να μεταβεί στο χωριό, όπως και με την δική μου συμβολή για την μεταφορά του πάλι δεν του επαρκούν τα χρήματα.

Βέβαια ο ψάλτης ο οποίος θα έρθει στην ενορία μας, δεν θα έχει το κοινό που θα ήθελε ώστε να αξίζει τον κόπο του. Ξεχνάει όμως ότι έχει πάρα πολύ αόρατο κοινό το οποίο δεν λαμβάνει υπόψιν του, όπως τον Κύριο! τα τάγματα των αγγέλων, την Παναγία, και πολλούς αγίους!

Επιλέγει την ενορία της πόλης όπου οι ψάλτες είναι από 5-6 σε κάθε αναλόγιο,και η μικρή ενορία μένει στο έλεος του Θεού.

Έτσι λοιπόν προσευχομε, κλαίω, και παρακαλάω κάθε εβδομάδα, με δεκάδες τηλέφωνα έναν Χριστιανο να έρθει μαζί μου για την θεία λειτουργία της Κυριακής που τόσο πολύ την έχουμε ανάγκη όλοι μας αλλά πέφτω σε λύπη γιατί όλοι είναι κατά περίεργο τρόπο κλεισμένοι αλλού.


Με εκτίμηση Π. Νικόλαος.

Από το facebook σε κοινή ανάρτηση

https://www.facebook.com/profile.php?id=100004890643215


Εικόνα

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6209
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Μπορεί να γίνει Θεία Λειτουργία χωρίς ψάλτη;

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Σάβ Μάιος 11, 2019 8:41 am

Νομίζω, ότι μπορεί ο ιερεύς να κάνει Θεία Λειτουργία χωρίς ψάλτη. Χωρίς πιστούς δεν μπορεί, επειδή για τους πιστούς γίνεται η Θεία Λειτουργία. Δηλαδή η Θεία Λειτουργία χρειάζεται έναν ιερέα και ένα τουλάχιστον πιστό. Αυτός μπορεί, όποιος κι αν είναι, να βοηθήσει στην τέλεση του Μυστηρίου διαβάζοντας τα του ψάλτη, αν δεν ξέρει να ψέλνει. Γίνεται όμως και χωρίς ψάλτη. Το έχω ζήσει σε χωριό της Φλώρινας κι έτσι ανέβηκα στο αναλόγιο για πρώτη φορά.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι, ότι σε πολλά μικρά χωριά της επαρχίας δεν υπάρχει παπάς και λειτουργούνται σπάνια.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Anastasios68
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 3260
Εγγραφή: Πέμ Ιούλ 26, 2012 10:31 am
Τοποθεσία: Πεύκη
Επικοινωνία:

Re: Μπορεί να γίνει Θεία Λειτουργία χωρίς ψάλτη;

Δημοσίευσηαπό Anastasios68 » Σάβ Μάιος 11, 2019 1:27 pm

Το ίδιο ακριβώς γίνεται και στο χωριό της γυναίκας μου, κάθε Πάσχα. Εκεί ανέβηκα κι εγώ για πρώτη φορά στο ψαλτήρι.


«ὃς δ' ἂν εἲπῃ τῷ ἀδελφῷ αὐτοῦ, ῥακά, ἒνοχος ἒσται τῷ συνεδρίῳ»
Κατά Ματθαῖον, Κεφ. 5, 22

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6209
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Μπορεί να γίνει Θεία Λειτουργία χωρίς ψάλτη;

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Δευτ Μάιος 20, 2019 8:58 am

Γόρτυνος Ιερεμίας προς Ιερείς: «Να τελείται Λειτουργίες ακόμη και χωρίς ψάλτη»
19-05-2019

Εικόνα

Συμβουλές και οδηγίες προς τους Ιερείς της Μητροπόλεως δίδει ο Μητροπολίτης Γόρτυνος Ιερεμίας που τονίζει πως θα επικοινωνεί μαζί τους ακόμη πιο συχνά όσον αφορά τα λειτουργικά τους καθήκοντα.

Η πρώτη επιστολή αναφέρει:

Αδελφοί συμπρεσβύτεροι Ιερείς,

1. Επιθυμώ, ως Επίσκοπος της ευλογημένης αυτής επαρχίας μας, εμείς οι Ιερείς να ιερατεύουμε με καθαρότητα τον Κύριό μας Σαβαώθ, κατά την τάξη, που εθέσπισαν οι άγιοι Πατέρες μας. Έτσι θα έχουμε την Χάρη του Θεού και εμείς και οι χριστιανοί μας που διακονούμε και θα γευόμαστε τον Θεό μας και εδώ κάτω στην γη και στην Βασιλεία Του την Επουράνιο.
Πήρα την απόφαση, αγαπητοί μου Πατέρες, να σας αποστέλλω ανά δεκαπενθήμερο μία επιστολή, η οποία θα αναφέρεται στην λειτουργική και ποιμαντική μας διακονία. Παρακαλώ όχι απλώς να διαβάζετε, αλλά και να εφαρμόζετε τα όσα θα σας γράφω. Έχω διαπιστώσει πολλά λάθη και αταξίες μας και η ενοχή γι᾽ αυτά βαρύνει εμένα, γιατί δεν σας εδίδαξα δεόντως ή, τέλος πάντων, και αν σας εδίδαξα, δεν ετιμώρησα τους ενόχους.

2. Το πρώτον, που θέλω να θίξω στην σειρά αυτή των επιστολών μου προς σας, ω Ιερείς, είναι τα σχετικά με την τέλεση της θείας Λειτουργίας. Για την θεία Λειτουργία θέλω να ξέρετε γενικά ότι αυτή είναι ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ της Εκκλησίας μας, αυτή εκφράζει την Εκκλησία και όλα τα άλλα, για να λάβουν δύναμη και Χάρη, τελούνται ενωμένα με αυτήν, όπως έτσι γινόταν κατά το παλαιότερο τυπικό. Παλαιότερα, και ο γάμος και η κηδεία γινόταν με θεία Λειτουργία, όπως τώρα βλέπουμε και αυτό το Μνημόσυνο υπέρ των νεκρών να γίνεται με θεία Λειτουργία.
Πολύ παλαιά (εποχή του αγίου Ιγνατίου) την θεία Λειτουργία την ετέλει μόνον ο Επίσκοπος και όλοι οι χριστιανοί, από τα διάφορα χωριά, έρχονταν στην μία θεία Λειτουργία, που τελούσε ο Επίσκοπος. Αλλά επειδή αυτό, λόγω των διωγμών, λόγω γήρατος των χριστιανών και λόγω άλλων αιτιών, επειδή αυτό, λέγω, το να έρχονται στην μία θεία Λειτουργία, που ετέλει ο Επίσκοπος, δεν ήταν πάντοτε δυνατόν, γι᾽ αυτό παραχωρήθηκε η άδεια να τελούν την θεία Λειτουργία και οι Πρεσβύτεροι, οι οποίοι τώρα έλαβαν την ονομασία «ιερείς», ακριβώς, γιατί τελούσαν και αυτοί την Θυσία, την θεία Λειτουργία.

Ακόμη, για την θεία Λειτουργία, θέλω να γνωρίζετε ότι δεν μπορεί να την τελέσει μόνος του ο ιερεύς, χωρίς να έχει παρόντα έστω και έναν χριστιανό, έστω ένα μωρό βαπτισμένο. Γι᾽ αυτό την λέμε «Λειτουργία», γιατί είναι «έργον» του «λείτους», δηλαδή του λαού. Και εδώ θίγω ένα θέμα, για το οποίο ερωτήθηκα από δικό μας αδελφό ιερέα: Είναι χειμώνας. Και ο ιερεύς κτύπησε την καμπάνα, για να λειτουργήσει. Έκανε την Προσκομιδή και μόνος του, χωρίς ψάλτη, έκανε και τον Όρθρο. Αλλά ο χειμώνας ήταν βαρύς και από το μικρό του το χωριό (15 γέροντες) δεν πήγε κανείς για να λειτουργηθεί. Τι θα κάνει ο ιερεύς στην περίπτωση αυτή; Θα διακόψει την Λειτουργία, επειδή δεν έχει κανένα χριστιανό ή θα την συνεχίσει; Θα την συνεχίσει, πατέρες, έστω και μόνος του. Κατ᾽ οικονομίαν βέβαια αυτό και κατ᾽ ανάγκην.

3. Άλλο σχετικό θέμα είναι το εξής: Μου έχει συμβεί να ερωτήσω τον ιερέα για την θεία Λειτουργία της Κυριακής και μου απάντησε ότι δεν λειτούργησε, επειδή δεν είχε ψάλτη!… Αυτό μας έλειπε! Έχουμε που έχουμε τα τόσα εφημεριακά κενά (70)!.. Αν δημιουργούμε μόνοι μας και άλλα κενά με το να μην λειτουργούμε, λόγω ελλείψεως ψαλτών, τότε αλλοίμονό μας!… Ακούστε, Πατέρες: Όταν δεν έχετε ψάλτη, δεν θα αφήνετε αλειτούργητο το χωρίο σας, αλλά θα κάνετε εσείς και τον παπά και τον ψάλτη. Θα κάνετε ένα υποτυπώδη και όχι πλήρη Όρθρο. Θα τον κάνετε διαβαστά, αν δεν μπορείτε (δηλαδή, δεν ξέρετε) να ψάλλετε. Στην συνέχεια θα αρχίζετε την θεία Λειτουργία. Σε κάθε αίτησή σας θα λέγετε εσείς πεζά το «Κύριε ελέησον» ή το «Παράσχου, Κύριε» ή το «Σοι, Κύριε» ή ο,τι άλλο λέγει ο Ψάλτης κατά την θεία Λειτουργία. Τις «ευχές» θα τις λέγετε δυνατά κάπως, για να μη φανεί στους πιστούς, αν τις λέτε σιωπηλά, ότι δεν λέτε τίποτε. Έτσι θα συνεχίσετε όλη την θεία Λειτουργία, αρκεί μόνο να είναι στον Ναό ένας πιστός, μια γιαγιούλα ή και ένα μωρό βαπτισμένο. Το θέμα του ψάλτου, το οποίο εθίξαμε, είναι πολύ σοβαρό και θα μιλήσουμε γι᾽ αυτό σε άλλη μας επιστολή. Τι να τον κάνω εγώ ο λειτουργός ιερέας τον ψάλτη, αν αυτός είναι ασεβέστατος, ακόμη δε και άπιστος; Έχει συμβεί, ως παπάς, να πετάξω ψάλτη από το ψαλτήρι για την ασέβειά του. Μπορείτε να φανταστείτε ψάλτη την ώρα του Ευαγγελίου να βγαίνει από τον Ναό για να καπνίσει; Να το φανταστείτε! Έχει συμβεί σε εμένα αυτό!…

4. Ακόμη ιερεύς μου είπε ότι δεν λειτούργησε, επειδή δεν είχε πρόσφορο. Εννοείται, πατέρες, ότι ο ιερεύς θα φροντίσει ενωρίς από την προηγούμενη ημέρα να έχει και πρόσφορο και νάμα, αυτά τα αναγκαία για την θεία Λειτουργία. Η αδιαφορία του όμως τον κάνει να μην έχει την έννοια αυτή. Αν, ιερείς μου, σας συμβεί να μην έχετε πρόσφορο, και πάλι δεν θα αφήσετε αλειτούργητο το ποίμνιό σας, αλλά θα ζητήσετε από μία ευσεβή κυρία ένα τεμάχιο άρτου και σ᾽ αυτό θα χαράξετε με την αγία λόγχη τα γράμματα και τα σχήματα του προσφόρου και θα τελέσετε έπειτα με αυτό την αγία Προσκομιδή. Αλλά περί του προσφόρου και του νάματος θα κάνουμε πάλι λόγο σε ιδιαίτερη επιστολή, γιατί πρόκειται περί σοβαρού θέματος.

Φθάνουν αυτά που σας έγραψα στην πρώτη μου αυτή προς σας επιστολή, αγαπητοί και σεβαστοί πατέρες ιερείς. Για να πετύχουμε στην ιερατική μας διακονία και για να ευλογηθούμε από τον Θεό, να προσπαθούμε να είμαστε ταπεινοί στην συμπεριφορά μας και να προσευχόμαστε για τον εαυτό μας και το ποίμνιό μας. Να γλυκαινόμαστε με την προσευχή.

Εύχεσθε και υπέρ εμού,
Επίσκοπος Ιερεμίας

Πηγή: ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.


Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 1 και 0 επισκέπτες