Είναι ανεφάρμοστος ο νόμος του Θεού στην εποχή μας;

Θεολογικοί, φιλοσοφικοί και διάφοροι άλλοι προβληματισμοί, πάντοτε όμως με Ορθόδοξο υπόβαθρο.

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Είναι ανεφάρμοστος ο νόμος του Θεού στην εποχή μας;

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Δευτ Ιαν 11, 2021 4:47 pm

Είναι ανεφάρμοστος ο νόμος του Θεού στην εποχή μας;
11/1/2021

Εικόνα

«Αδύνατα! Αδύνατα είναι τα παραγγέλματα του Θεού», φωνάζουν πολλοί εκ των ανθρώπων στις ημέρες μας. «Η χριστιανική ζωή είναι ακατόρθωτη», προσθέτουν άλλοι. Επειδή συχνά πυκνά ακούεται η παραπάνω ένσταση, γι’ αυτό θα ασχοληθούμε ιδιαίτερα με την αναίρεση αυτής προς εδραίωση της πίστεως των χριστιανών.

Υπάρχουν εντολές του Θεού που είναι ανεφάρμοστες; Μήπως το θέλημα του Θεού χρειάζεται "εκσυγχρονισμό"; Μα το θέλημα του Θεού είναι η δική μας τελείωση. Οι εντολές του είναι για να μας δείξουν το δρόμο να συναντήσουμε την Αγάπη Του. Δεν άλλαξαν οι συνθήκες, οι καρδιές μας σκλήρηναν. Δεν έγινε πιο δύσκολη η αγιότητα, εμείς αγαπήσαμε περισσότερο τον κόσμο. Η ανάσταση μας πάντοτε προϋποθέτει πάντοτε σταύρωση (των παθών). Χωρίς αγώνα δεν γίνεται κι αυτός ο κόσμος μας διδάσκει την ευκολία. Προσπαθεί να μας απομακρύνει κάθε δυσκολία και κακοτοπιά και καλά κάνει, όχι όμως σε όλα. Στον πνευματικό αγώνα δεν υπάρχουν συντομεύσεις (shortcucts) και ελιγμοί (bypasses). Ή γίνεται σωστά ή δεν έχει αποτέλεσμα.

Καταρχήν ας δούμε σε ποιους παρουσιάζονται αδύνατα και ακατόρθωτα τα παραγγέλματα του Θεού.

Οι εντολές του Θεού εμφανίζονται ως ανεφάρμοστες στους ανθρώπους, που άφησαν τον εαυτό τους να επηρεασθεί από τις διδαχές της πλάνης, που δημιουργούν τα ποικίλα σύγχρονα αθεϊστικά και υλιστικά ρεύματα και τα οποία αναβλύζουν από περιοδικά, βιβλία, εκπομπές του ραδιοφώνου και της τηλεοράσεως και σκοπό τους έχουν να ψυχράνουν στις ψυχές των ανθρώπων την πίστη προς τον Χριστό, να κλονίσουν το σεβασμό προς τη χριστιανική ηθική, να τους απομακρύνουν από την Εκκλησία και το δρόμο του Θεού.

Με δύο λόγια, οι άνθρωποι που ζουν μακριά από τον Θεό εξυπηρετούν την αμαρτία, εκείνοι ισχυρίζονται ότι η χριστιανική ζωή είναι ακατόρθωτη. Και είναι αναμενόμενο αυτό. Γιατί η αμαρτία πληγώνει τη θέληση του ανθρώπου.

Την εξασθενεί. Φυσικό επακόλουθο είναι στους ανθρώπους με την εξησθενημένη θέληση να παρουσιάζονται τα παραγγέλματα του Ευαγγελίου αδύνατα και ακατόρθωτα.

Νικημένοι αυτοί από τα πάθη τους είναι ανελεύθεροι και δούλοι σ’ αυτά. Γι’ αυτό και ο απόστολος Πέτρος διαπιστώνει: «Σ’ εκείνο το πάθος, από το οποίο κανείς έχει νικηθεί, σ’ αυτό έχει δουλωθεί».

Στη συνέχεια έρχεται και ο Σατανάς, ο οποίος μισεί και πολεμεί τον άνθρωπο. Και τι τους ψιθυρίζει; «Που ζείτε; Οι κοινωνικές συνθήκες έχουν αλλάξει. Οι άνθρωποι δεν είναι όπως τα παλαιά χρόνια. Ζουν διαφορετικά. Δεν βλέπετε ότι οι περισσότεροι δεν λογαριάζουν το Ευαγγέλιο; Σεις θα αποτελείτε εξαίρεση; Άσχημα τα περνούν οι πολλοί; Δεν χαίρονται τη ζωή τους; Δεν γλεντούν τα νιάτα τους; Μη σκέπτεσθε αφύσικα και αδύνατα πράγματα. Τόσα χρόνια που ζήσατε τη ζωή του κόσμου, άσχημα περάσατε; Συνεχίστε, λοιπόν, το δρόμο σας και μη ακούτε τι λένε οι παπάδες».

Τέτοια και παρόμοια σφυρίζει στο νου των ανθρώπων ο διάβολος. Και δυστυχώς, πολλοί γίνονται θύματα του πονηρού. Τον πιστεύουν. Κι εφόσον αποδέχονται τις εισηγήσεις του πονηρού, αυτός δεν τους αφήνει να απομακρυνθούν από τη ζωή της αμαρτίας. Είναι φυσικό κατόπιν όλων αυτών η χριστιανική ζωή να τους παρουσιάζεται αδύνατη και ακατόρθωτη.

Έτσι παρατηρείτε το νέο εκείνο, που έχει επηρεασθεί από τις σύγχρονες ιδέες περί ελευθερίας, να αφήνει τον εαυτό του ανεξέλεγκτο, να παρασύρεται από την κοσμική ζωή των διασκεδάσεων με άσεμνους χορούς, ξενύχτια και ασωτίες.

Είναι δούλος πλέον των προτιμήσεων και των ορέξεών του. Υποδουλώθηκε στις απαιτήσεις της κοσμικής ζωής και των παθών. Απομακρύνθηκε από το Χριστό και την αλήθεια Του.

Πως κατόπιν αυτής της διαγωγής του να μη του φανούν ακατόρθωτα και απραγματοποίητα όσα ζητεί ο Χριστός;

Δέστε και το ναρκομανή. Το πάθος τον κατάντησε δούλο του. Γι’ αυτό τον βλέπετε να σπεύδει και να ενδίδει καθημερινά και να ζει για τα ναρκωτικά στην περίπτωση αυτή, πως θα ζήσει ζωή χριστιανική; Και πώς να μη του παρίστανται αδύνατα και απραγματοποίητα όσα απαιτεί ο Νόμος του Θεού;

Το ίδιο συμβαίνει και με όλους εκείνους, που η αμαρτία δελέασε και υπέταξε, όπως είναι ο οινοπότης, ο χαρτοπαίκτης, ο αισχροκερδής, ο σαρκολάτρης και άσωτος.

«Η Εκκλησία, η αήττητη Βασιλεία», Αρχιμ. Καλλίστρατος Ν. Λυράκης, Αθήνα – Νοέμβριος 2007.

Πηγή: ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Υπάρχουν εντολές του Θεού που είναι ανεφάρμοστες; Μήπως το θέλημα του Θεού χρειάζεται "εκσυγχρονισμό";

Μα το θέλημα του Θεού είναι η δική μας τελείωση. Οι εντολές του είναι, για να μας δείξουν το δρόμο να συναντήσουμε την Αγάπη Του.

Δεν άλλαξαν οι συνθήκες, οι καρδιές μας σκλήρηναν. Δεν έγινε πιο δύσκολη η αγιότητα, εμείς αγαπήσαμε περισσότερο τον κόσμο. Ψάχνουμε δικαιολογίες, για να παρατήσουμε τον αγώνα ενάντια στα πάθη μας.

Η ανάσταση μας πάντοτε προϋποθέτει πάντοτε σταύρωση (των παθών). Χωρίς αγώνα δεν γίνεται κι αυτός ο κόσμος μας διδάσκει την ευκολία. Προσπαθεί να μας απομακρύνει κάθε δυσκολία και κακοτοπιά και καλά κάνει, όχι όμως σε όλα. Στον πνευματικό αγώνα δεν υπάρχουν συντομεύσεις (shortcucts) και ελιγμοί (bypasses). Ή γίνεται σωστά ή δεν έχει αποτέλεσμα.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

NikolaosArvanitidis

Re: Είναι ανεφάρμοστος ο νόμος του Θεού στην εποχή μας;

Δημοσίευσηαπό NikolaosArvanitidis » Δευτ Ιαν 11, 2021 11:41 pm

Με λίγα λόγια το κείμενο λέει ότι το πρόβλημα είναι ο υλισμός. Αγιοι ελαχιστοι ήταν σε κάθε εποχή διότι ελαγχιστοι έφταναν και φτάνουν στην Αγιότητα. Υπήρχε παλιότερα όμως (ειδικά στην Ελλάδα υπήρχε μέχρι και πριν λίγες δεκαετίες) μια πλειοψηφία του πληθυσμού στην χώρα μας που έκανε τον αγώνα της και πρόβαλε πνευματική αντιστάσεις. Αυτές οι αντιστάσεις όσο πάει γίνονται όλο και λιγότερες. Οταν μια κοινωνία κάποιας χώρας γίνεται πιο εύπορη γίνεται και πιο κακομαθημένη. Οι πνευματικές της αντιστάσεις κλονίζονται απο την αγάπη για υλικά αγαθά και αυτό φερνει την εκκοσμίκευση της κοινωνίας της χώρας.



Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Είναι ανεφάρμοστος ο νόμος του Θεού στην εποχή μας;

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τρί Ιαν 12, 2021 4:22 pm

Ο Χριστός δεν κατηγόρησε τον πλούτο ως αίτιο της αμαρτίας. Αντίθετα τον ανέφερε σαν δοκιμασία και κριτήριο σωτηρίας, όπως άλλωστε και τη φτώχεια. Η έξαρση της εγκληματικότητας δεν έχει αιτία τον πλούτο, αλλά μάλλον τον πόθο για τον πλούτο. Με λίγα λόγια, σημασία δεν έχει πόσα έχεις, αλλά πόση σημασία δίνεις στα υλικά αγαθά σε σχέση με τη σωτηρία της ψυχής σου.

"19 Μή θησαυρίζετε υμίν θησαυρούς επί της γής, όπου σής και βρώσις αφανίζει, και όπου κλέπται διορύσσουσιν και κλέπτουσιν· 20 θησαυρίζετε δε υμίν θησαυρούς εν ουρανώ, όπου ούτε σής ούτε βρώσις αφανίζει, και όπου κλέπται ου διορύσσουσιν ουδέ κλέπτουσιν· 21 όπου γάρ εστιν ο θησαυρός υμών, εκεί έσται και η καρδία υμών." (Ματθ. στ' 19-21)

Σου έχω πει πολλές φορές, ότι έχεις την τάση να εξαρτάς τη συμπεριφορά των ανθρώπων ως προς το Θεό, από εξωτερικά στοιχεία, που για άλλους είναι αφορμή σκληρότερου αγώνα και αγιότητας και για άλλους απώλειας. Σκέψου πόσοι Χριστιανοί κατά τις διάφορες (πολλές) περιόδους διωγμών ομολόγησαν Χριστό και έγιναν μάρτυρες και κάτοικοι του Παραδείσου και πόσοι άλλοι φοβήθηκαν για τη ζωή τους και αρνήθηκαν τον Χριστό και χάθηκαν.

Οι δοκιμασίες σε κάθε άνθρωπο είναι διαφορετικές. Ο Θεός τις επιτρέπει για να χωρίσει την "ήρα από το στάρι". Η άρνηση των δοκιμασιών, όποιας μορφής κι αν είναι, επειδή σε κάποιον φαίνονται πιο ελκυστικές από κάποιες άλλες, δεν οδηγεί στη σωτηρία.

Άσε επομένως τα στατιστικά και τις θεωρίες κατά μέρος και επικεντρώσου στο αληθινό νόημα του Ευαγγελίου. Όταν ο Χριστός ξεκίνησε τη διδασκαλία του, δεν υπήρχε κανένας Χριστιανός. Σήμερα υπάρχουν εκατομμύρια.

"31 πλήν ζητείτε την βασιλείαν τού Θεού, και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν. 32 Μή φοβού το μικρόν ποίμνιον· ότι ευδόκησεν ο πατήρ υμών δούναι υμίν την βασιλείαν." (Λουκ. ιβ' 31-32)


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Τι σταυρό κουβαλάω!

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τρί Ιαν 12, 2021 4:41 pm

Τι σταυρό κουβαλάω!
12/01/2021

Εικόνα

από συνέντευξη του Γέροντα Νεκτάριου Μουλατσιώτη, καθηγουμένου της Ι.Μ. Αγίων Σεραφείμ του Σάρωφ και Αυγουστινου Ιππώνος (Τρικόρφου Φωκίδος)

Ο κάθε άνθρωπος σηκώνει το δικό του σταυρό. Γιατί να σηκώνουμε σταυρό; Τελικά τι είναι σταυρός για τον κάθε άνθρωπο; Άλλος σηκώνει μικρό σταυρό, άλλος σηκώνει μεγάλο σταυρό. Ο κάθε άνθρωπος από κάτι πάσχει, είτε είναι κάποια ασθένεια είτε ένα πρόβλημα προσωπικό είτε ένα οικογενειακό πρόβλημα είτε είναι ένα πάθος, διότι ακόμα και το πάθος, δηλαδή το αμάρτημα που αγωνίζεται να κόψει, είναι ένας σταυρός που πρέπει να σηκώσει και να μην σταματήσει να αγωνίζεται.

Το θέμα αυτό ταλανίζει πολλούς ανθρώπους και δυστυχώς πολλές φορές τα βάζουν με τον ίδιο τον Θεό. Καθιστούν υπεύθυνο τον Θεό για τον σταυρό που καβαλάνε. Τελικά αυτός ο σταυρός είναι όντως σταυρός; Μήπως υπάρχει μια παρεξήγηση πάνω σε αυτό το θέμα; Ο σταυρός μας, ο σταυρός που κουβαλάμε, είναι ένα μυστήριο και μπορεί να εξηγηθεί μόνο μέσα από το Άγιο Πνεύμα. Ο σταυρός δεν είναι ζόρι, δεν είναι ταλαιπωρία, δεν είναι αγανάκτηση, δεν είναι απόρριψη, δεν είναι θλίψη, δεν είναι ασθένεια, δεν είναι ότι χάσαμε κάποιο συγγενικό μας πρόσωπο και έχουμε πόνο. Όλα αυτά τα συναισθήματα τα έχουν οι άνθρωποι που είναι μακράν του Θεού. Ο σταυρός δεν είναι τίποτα άλλο από ΑΓΑΠΗ.

Ο σταυρός που κουβαλάμε μας μαθαίνει να μην είμαστε εγωιστές, να μην είμαστε φίλαυτοι, να μην είμαστε αχάριστοι, να μην είμαστε κατσούφηδες, να μην είμαστε άπληστοι, να μην είμαστε θλιμμένοι, να μην είμαστε υπερήφανοι. Ο σταυρός που κουβαλάμε χωρίς να γογγύζουμε είναι απόδειξη ότι μέσα μας έχουμε Χριστό. Εάν γογγύζουμε, τότε Χριστός δεν υπάρχει στην καρδιά μας. Ο σταυρός που κουβαλάμε χωρίς να γογγύζουμε, μας καθιστά ανθρώπους της αγάπης και ταυτόχρονα ανθρώπους του Θεού. Διότι πρώτος που σήκωσε σταυρό είναι ο ίδιος ο Χριστός σε ένδειξη της απέραντης αγάπης Του για τον άνθρωπο.

Ο σταυρός στη ζωή μας είναι ευλογία και χαρά. Είδατε ποτέ κάποια μάνα που μεγάλωσε το παιδί της να μιλά για τον σταυρό που πέρασε μέχρι να το μεγαλώσει; Όχι. Είδατε ποτέ έναν ολυμπιονίκη αθλητή να μιλά για τον σταυρό που πέρασε όταν πήρε το χρυσό μετάλλιο; Όχι. Είδατε ποτέ να μιλάμε για τον σταυρό ενός αγίου, όταν τον προσκυνούμε και τον τιμούμε; Όχι. Ο σταυρός, μας οδηγεί στην κορυφή και όταν έχουμε φτάσει στην κορυφή δεν κοιτάμε πίσω, διότι πάντα μετά από μια σταυρική πορεία, έρχεται η ανάσταση.

Πηγή: ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

NikolaosArvanitidis

Re: Είναι ανεφάρμοστος ο νόμος του Θεού στην εποχή μας;

Δημοσίευσηαπό NikolaosArvanitidis » Σάβ Ιαν 16, 2021 11:07 am

Νίκος έγραψε:Ο Χριστός δεν κατηγόρησε τον πλούτο ως αίτιο της αμαρτίας. Αντίθετα τον ανέφερε σαν δοκιμασία και κριτήριο σωτηρίας, όπως άλλωστε και τη φτώχεια. Η έξαρση της εγκληματικότητας δεν έχει αιτία τον πλούτο, αλλά μάλλον τον πόθο για τον πλούτο. Με λίγα λόγια, σημασία δεν έχει πόσα έχεις, αλλά πόση σημασία δίνεις στα υλικά αγαθά σε σχέση με τη σωτηρία της ψυχής σου.

"19 Μή θησαυρίζετε υμίν θησαυρούς επί της γής, όπου σής και βρώσις αφανίζει, και όπου κλέπται διορύσσουσιν και κλέπτουσιν· 20 θησαυρίζετε δε υμίν θησαυρούς εν ουρανώ, όπου ούτε σής ούτε βρώσις αφανίζει, και όπου κλέπται ου διορύσσουσιν ουδέ κλέπτουσιν· 21 όπου γάρ εστιν ο θησαυρός υμών, εκεί έσται και η καρδία υμών." (Ματθ. στ' 19-21)

Σου έχω πει πολλές φορές, ότι έχεις την τάση να εξαρτάς τη συμπεριφορά των ανθρώπων ως προς το Θεό, από εξωτερικά στοιχεία, που για άλλους είναι αφορμή σκληρότερου αγώνα και αγιότητας και για άλλους απώλειας. Σκέψου πόσοι Χριστιανοί κατά τις διάφορες (πολλές) περιόδους διωγμών ομολόγησαν Χριστό και έγιναν μάρτυρες και κάτοικοι του Παραδείσου και πόσοι άλλοι φοβήθηκαν για τη ζωή τους και αρνήθηκαν τον Χριστό και χάθηκαν.

Οι δοκιμασίες σε κάθε άνθρωπο είναι διαφορετικές. Ο Θεός τις επιτρέπει για να χωρίσει την "ήρα από το στάρι". Η άρνηση των δοκιμασιών, όποιας μορφής κι αν είναι, επειδή σε κάποιον φαίνονται πιο ελκυστικές από κάποιες άλλες, δεν οδηγεί στη σωτηρία.

Άσε επομένως τα στατιστικά και τις θεωρίες κατά μέρος και επικεντρώσου στο αληθινό νόημα του Ευαγγελίου. Όταν ο Χριστός ξεκίνησε τη διδασκαλία του, δεν υπήρχε κανένας Χριστιανός. Σήμερα υπάρχουν εκατομμύρια.

"31 πλήν ζητείτε την βασιλείαν τού Θεού, και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν. 32 Μή φοβού το μικρόν ποίμνιον· ότι ευδόκησεν ο πατήρ υμών δούναι υμίν την βασιλείαν." (Λουκ. ιβ' 31-32)

Σε μια χώρα κατα πλειοψηφία φτωχή οι άνθρωποι μαθαίνουν να ζούν φτωχικά και χωρίς πολυτέλειες κι έτσι δεν δίνουν τόση σημασία στα υλικά αγαθά και είναι καλύτερα προετοιμασμένοι και για πνευματικό αγώνα. Οταν ο Χριστός ζήτησε απο τον πλούσιο να μοιράσει τον πλούτο του στους φτωχούς αν θέλει να Τον ακολουθήσει ο πλούσιος δεν βρήκε τη συναισθηματική δύναμη να το πράξει αυτό απο την αγάπη του για τα λεφτά. Γι αυτό είπε ο Χριστός το να μπει πλούσιος στην βασιλεία των Ουρανών είναι εξαιρετικά δύσκολο. Δες την χώρα μας:στην εποχή των παππούδων μας οι έλληνες ήξεραν να ζούνε με λίγα πράγματα. Σήμερα το έχουν ξεχάσει πια αυτό οι περισσότεροι.Αναπτυχθηκαμε οικονομικά ως χώρα.Βλέπω τους γονείς να κακομαθαινουν πολλές φορές τα παιδιά τους κάνοντας τους όλα τα χατήρια και αγοράζοντας τους συνέχεια πράγματα. Απο μικρά τα παιδιά μαθαίνουν να ζούνε στον υλισμό. Αυτά τα παιδιά πολύ δύσκολα όταν μεγαλώσουν θα είναι πρόθυμα να κάνουν πνευματικό αγώνα. Οι Ορθόδοξοι είμαστε μικρό τμήμα του παγκοσμίου χριστιανικου πληθυσμού έτσι κι αλλιώς. Τουλάχιστον όμως θα πρέπει να ζούμε ως ορθόδοξοι. Οταν όμως δεν το κάνουμε πως περιμένουμε απο το ελληνικό κράτος να φερθεί ορθόδοξα;



Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Είναι ανεφάρμοστος ο νόμος του Θεού στην εποχή μας;

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Σάβ Ιαν 16, 2021 3:53 pm

Εξακολουθείς να θεωρείς τη φτώχεια δρόμο για τη σωτηρία της ψυχής. Κάνεις τεράστιο λάθος. Η οικειοθελής ακτημοσύνη μπορεί να βοηθά, αλλά η φτώχεια είναι δοκιμασία, όπως και ο πλούτος. Ο πλούσιος της παραβολής Λαζάρου και πλουσίου (Λουκ. ιστ' 19-31) καταδικάστηκε, όχι επειδή ήταν πλούσιος ή επειδή χαιρόταν τα πλούτη του, αλλά επειδή αδιαφορούσε για τη φτώχεια έξω από την πόρτα του. Ο Λάζαρος δεν πήγε στον Παράδεισο, επειδή ήταν φτωχός, αλλά επειδή αποδέχτηκε τη δοκιμασία της φτώχειας χωρίς να βαρυγκωμά.

Σημασία δεν έχει το είδος της δοκιμασίας, αλλά η αποδοχή της, ως δώρο από το Θεό, και η αξιοποίηση της. Αυτό που μπορείς να κατηγορήσεις την εποχή μας είναι, ότι μαθαίνει στους ανθρώπους να απεχθάνονται τις δυσκολίες. Να παραιτούνται με το παραμικρό. Κανείς δεν θεωρεί πλέον επιθυμητή την αυτοθυσία, τον ηρωισμό. Ασκούν το σώματα τους, ακόμη και σκληρά, επειδή θεωρούν, ότι θα τους εξασφαλίσει μακροζωία και αποφυγή των ασθενειών. Η φιλαυτία είναι το πάθος της εποχής μας. Αδιαφορούν για τη Βασιλεία των Ουρανών και επιδιώκουν μόνο την καλοπέραση σ' αυτό τον κόσμο είτε είναι πλούσιοι είτε φτωχοί. Για να ησυχάζουν τη συνείδησή τους συμμετέχουν και σε κάποιες φιλανθρωπίες, από το περίσσευμα τους πάντως και συνήθως προς όφελος κάποιου μακρινού πλησίον (πχ. actionaid).

Η Ορθόδοξη οπτική της ζωής είναι σταυραναστάσιμη. Ο Χριστιανός δέχεται τις δοκιμασίες, σηκώνει τον σταυρό του και ζητά τη βοήθεια του Χριστού για να τα βγάλει πέρα (Ματθ. ια' 28-30). Το ποιες θα είναι αυτές οι δοκιμασίες, δεν εξαρτάται από τον ίδιο, δεν προκαλεί ο Χριστιανός τις δοκιμασίες ούτε τις διαλέγει, αλλά ούτε και τις αποφεύγει. Το να θεωρεί κάποιος μερικές δοκιμασίες προτιμότερες από κάποιες άλλες, δηλαδή να κατηγορεί το Θεό, γιατί ζει σ' αυτό το περιβάλλον και όχι σε κάποιο άλλο, είναι σχεδόν αίρεση. Με τη βοήθεια του Θεού, οποιοδήποτε περιβάλλον μπορεί να γίνει Παράδεισος, χωρίς Αυτόν το ίδιο μπορεί να γίνει κόλαση.

Ξεκόλλα Νικόλαε. Δε μας φταίει το περιβάλλον που ζούμε. Η ολιγοπιστία μας φταίει. Αν σε κάτι μπορείς να κατηγορήσεις τη γενιά μας είναι, ότι δεν έχει την πίστη των προηγούμενων γενεών. Μετάνοια έχουμε ανάγκη, όχι αλλαγή περιβάλλοντος.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

NikolaosArvanitidis

Re: Είναι ανεφάρμοστος ο νόμος του Θεού στην εποχή μας;

Δημοσίευσηαπό NikolaosArvanitidis » Κυρ Ιαν 17, 2021 4:42 pm

Δεν θεωρώ την φτώχεια δρόμος σωτηρίας.Με βάση την ορθοδοξία δρόμος σωτηρίας είναι η ταπεινότητα.Με την φτώχεια απλώς επιτυγχάνει κάποιος πιο εύκολα την ταπεινότητα και την πνευματική άσκηση.



Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Είναι ανεφάρμοστος ο νόμος του Θεού στην εποχή μας;

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Κυρ Ιαν 17, 2021 9:10 pm

Όχι Νικόλαε. Μπορεί να είναι κάποιος φτωχός και πιο περήφανος από κάθε πλούσιο. Φοβάμαι, ότι προσπαθώ άδικα. Έχεις στο μυαλό σου εγκατεστημένες αντιλήψεις, που δεν αλλάζεις ακόμα και με θεολογικά επιχειρήματα, επειδή απλώς δεν τα διαβάζεις καν.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.


Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 6 και 0 επισκέπτες