Η αθεΐα και η νεολαία στη Βρεττανία

Ανάλυση θεμάτων που αφορούν τις αιρέσεις

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Η αθεΐα και η νεολαία στη Βρεττανία

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Κυρ Μαρ 29, 2020 12:42 pm

Αυτό δεν είναι πνευματικό μήνυμα, είναι πολιτικοκοινωνικό συμπέρασμα και μάλιστα αυθαίρετο. Δεν έχει σχέση η ευημερία με την πνευματικότητα. Αν ήταν έτσι, στα χρόνια της κρίσης, ο λαός θα επέστρεφε στην Εκκλησία. Αντίθετα φαίνεται να υπήρξε ακόμη μεγαλύτερη απομάκρυνση.

Ο εγωισμός και η αυταρέσκεια έχουν απομακρύνει τους ανθρώπους από το Θεό και μεταξύ τους.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

NikolaosArvanitidis

Re: Η αθεΐα και η νεολαία στη Βρεττανία

Δημοσίευσηαπό NikolaosArvanitidis » Κυρ Μαρ 29, 2020 11:38 pm

Στην Οικονομική κρίση υπήρξε μεν φρένο στην οικονομική ανάπτυξη αλλά τα επίπεδα της φτώχειας δεν ήταν υψήλα.Οι γονείς είχαν ακόμα τη δυνατότητα να σπουδάσουν τα παιδιά τους,είχαν ακόμα τη δυνατότητα να συνεχίσουν να κάνουν την ζωή τους έστω και πιο περιορισμένα.Καμία σχέση με την πραγματική φτώχεια δηλαδή.Επιπλέον δεν αρκούν 10 χρόνια μιας κάποιας οικονομικής στασιμότητας(2009-2019) για να αντιστρέψει ζημιά δεκαετιών.Χρειάζονται τουλάχιστον 25-30 χρόνια για να δημιουργηθεί μια ευσεβής γενιά αρχίζοντας από το μηδέν.Και χρειάζονται συνθήκες πραγματικής φτώχειας(με την φτώχεια δεν εννοούμε ασφαλώς το ότι μειώθηκαν τα δώρα που αγόραζαν οι γονείς στα παιδιά τους).Στην Ελλάδα μόνο το 6,7% ζει σε κατάσταση που μπορεί να χαρακτηριστεί ως συνθήκες πραγματικής φτώχειας.Σε άλλες χώρες είναι πολύ μεγαλύτερο https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_c ... in_poverty .Όταν σε μία κοινωνία υπάρχει οικονομική ανάπτυξη σταδιακά ο κόσμος απομακρύνεται από τον Θεό.Διότι το ασκητικό πνεύμα της πίστης μας δεν συμβαδίζει με πολυτέλειες.Συνεπώς ναι ο εγωισμός και η αυταρέσκεια έχουν απομακρύνει τον κόσμο στην χώρα μας από τον Θεό.Τον εγωισμό και την αυταρέσκεια όμως τον καλλιέργησε η οικονομική ανάπτυξη της ελλαδικής κοινωνίας που άρχισε σταδιακά μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ(σήμερα ΕΕ) στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και μετά.



Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Η αθεΐα και η νεολαία στη Βρεττανία

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τρί Μαρ 31, 2020 8:59 am

Νικόλαε αν 40% μείωση του ΑΕΠ και 30% ανεργία δεν είναι φτώχεια, τότε τι είναι;

Πρέπει να μάθεις να δέχεσαι και τα αντίθετα επιχειρήματα από τα δικά σου.

Η φτώχεια είναι δοκιμασία, όπως και ο πλούτος. Χρειάζεται πνευματική υποδομή για να αξιοποιήσει κάποιος μια δοκιμασία. Όταν υπάρχει στο υπόβαθρο φιλαυτία, η φτώχεια φέρνει γογγυσμό και παραβατικότητα. Όταν κάποιος έχει εγκαταστήσει στην καρδιά του τα υλικά αγαθά και τις ηδονές στη θέση του Θεού, δεν συνετίζεται εύκολα με τη στέρηση τους.

Για να δούμε πως θα αξιοποιήσει τώρα η Βρετανία τη διπλή δοκιμασία της επιδημίας και της οικονομικής ύφεσης που θα προκύψει από το συνδυασμό με το brexit.

Όσο για το ασκητικό πνεύμα, μπορεί να ζήσει και σε χώρο που υπάρχει πολυτέλεια, χωρίς να την υιοθετήσει, όταν υπάρχει πνευματικό υπόβαθρο. Θυμήσου το παράδειγμα του Ιωσήφ. Πολλοί άγιοι της Εκκλησίας μας ήταν πλούσιοι (πχ. Μέγας Βασίλειος). Πούλησαν την περιουσία τους και τη μοίρασαν στους φτωχούς. "όπου γάρ εστιν ο θησαυρός υμών, εκεί έσται και η καρδία υμών." (Ματθ. στ' 21)

Η ασκητικότητα δεν είναι αυτοσκοπός, η αναζήτηση του Θεού είναι. Όταν η καρδιά δεν ποθεί τον Χριστό, η άσκηση την σκληραίνει αντί να την ωφελεί. Η απόρριψη των υλικών αγαθών δεν είναι αυτοσκοπός, είναι αποτέλεσμα της σύγκρισης με τα ουράνια αγαθά. Ο πλούτος δεν είναι αμαρτία. Η κακή διαχείριση του πλούτου είναι.

Μη βλέπεις τα πράγματα επιφανειακά. Δείχνεις να παρατηρείς την ιστορία και την καθημερινότητα αφ' υψηλού, ως απλός παρατηρητής, όχι ως συμμέτοχος. Ο Χριστιανός συμμετέχει στο γίγνεσθαι της ανθρωπότητας. Πονάει για τα στραβά και γι αυτούς που χάνονται, πασχίζει και προσεύχεται για την πρόοδο όλων των ανθρώπων. Δεν παριστάνει τον κριτή, επειδή αναγνωρίζει μόνο Ένα κριτή, τον Θεό.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

NikolaosArvanitidis

Re: Η αθεΐα και η νεολαία στη Βρεττανία

Δημοσίευσηαπό NikolaosArvanitidis » Τετ Απρ 01, 2020 12:48 pm

Εδώ Νίκο κάνω πρώτα από όλα αυτοκριτική για τον δικό μας λαό και τη δική μας χώρα. Η αυτοκριτική που έχω κάνει αρκετές φορές για την ηθική παρακμή της χώρας μας είναι σκληρή και δεν χαριζεται.Ωστόσο ακόμα και κατά την περίοδο της κρίσης το ποσοστό των ελλήνων που ζούσανε σε κατάσταση που μπορεί να χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ και τους διεθνείς οργανισμούς ως κατάσταση φτώχειας ήταν μονοψήφιο ποσοστό (6,7% το 2015 όπως βλέπεις στο λινκ).Το αντίστοιχο ποσοστό για το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου είναι πολύ μεγαλύτερο όπως βλέπεις στα επίσημα στοιχεία στο λινκ που παρέθεσα.Το ότι μεταξύ των νέων υπήρξε μεγάλη ανεργία δεν οδήγησε τους νέους να ζήσουν σε κατάσταση φτώχειας. Κάποιοι βολευτηκαν με πρόχειρες δουλειές (βασικά σερβιτόροι κτλ),τους συντήρησαν βέβαια οικονομικά και οι γονείς/συγγενείς τους ενώ άλλοι νέοι κατέφυγαν στο εξωτερικό σε πλουσιότερες χώρες(στη δυτική Ευρώπη, τη Σκανδιναβια,τις ΗΠΑ,την Αυστραλία και τον Καναδά). Αρα φτώχεια δεν μπορούμε να πούμε πως γνώρισαν έτσι όπως γνωρίζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του πλανήτη μας.Τέλος φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις (π.χ πλούσιοι που ήταν και είναι ευσεβείς) αλλά αυτά τα παραδείγματα είναι λίγα και αποτελούν την εξαίρεση και όχι τον κανόνα. Ο Χριστός ο ίδιος είχε πει πως είναι εξαιρετικά δύσκολο για έναν πλούσιο να μπεί στη Βασιλεία των Ουρανών. Σε όσες χώρες που ήταν ευσεβής και στη συνέχεια υπήρξε αλλαγή της κοινωνίας προς ένα πιο υλιστικό μοντέλο παρατηρήθηκε πρώτα οικονομική άνθηση της κοινωνίας.



Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Η αθεΐα και η νεολαία στη Βρεττανία

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Πέμ Απρ 02, 2020 9:28 am

Οι αναλύσεις σου Νικόλαε, όπως σου έχω πει πολλές φορές, είναι επιφανειακές και στερούνται τεκμηρίωσης. Τα εισοδήματα των Ελλήνων κατά την κρίση έπεσαν κατά μέσο όρο στα επίπεδα της δεκαετίας του '80 (σε πραγματικές τιμές) και μεγάλο μέρος του πληθυσμού (πάνω από 20%) βίωσε την απόλυτη ανέχεια, που έφθανε σε επίπεδο υποσιτισμού. Οι συμμετέχοντες στα συσσίτια της Εκκλησίας 10πλασιάστηκαν και οι άστεγοι επίσης. Όποιος δεν τα έζησε δυσκολεύεται να τα καταλάβει. Όμως ο ελληνικός λαός δεν επέστρεψε στην πίστη, αν και έδειξε κάποιες τάσεις φιλανθρωπίας, αντίθετα στράφηκε στο λαϊκισμό!

Οι επιφανειακές αναλύσεις που κάνεις, με βάση ποσοστά. που είναι πολλές φορές αμφισβητούμενα, δε βοηθούν στους σκοπούς αυτού του φόρουμ. Έχουν κυρίως πολιτικό περιεχόμενο και ελάχιστα θεολογικό. Θα σε παρακαλέσω για μια ακόμη φορά να σταματήσεις.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

NikolaosArvanitidis

Re: Η αθεΐα και η νεολαία στη Βρεττανία

Δημοσίευσηαπό NikolaosArvanitidis » Πέμ Απρ 02, 2020 1:08 pm

Δεν αμφισβητώ πως υπήρξαν καταστροφικές συνέπειες για κάποιους συμπολίτες μας.Ομως τα ποσοστά αυτά είναι πολύ μικρότερα από την φτώχεια που δυστυχώς υπάρχει στον κόσμο μας με βάση τα επίσημα στοιχεία. Αν η Ελλάδα επέστρεφε στην οικονομική κατάσταση που είχε τη δεκαετία του 1950-1970(πριν ενταχθεί στην ΕΕ) και αυτή η κατάσταση κρατούσε 20-25 χρόνια (όσο χρειάζεται για να δημιουργηθεί μια νέα γενιά ανθρώπων) θεωρώ πως θα βλέπαμε εκπληκτική αναβίωση της πίστης στην Ελλάδα μας(μεγαλύτερη και από την αναβίωση που υπήρξε σε κάποια πρώην κομμουνιστικά κράτη μετά το τέλος του κομμουνισμού). Φυσικά αυτά είναι θεωρίες.Ενα άλλο ερώτημα είναι: είμαστε(και εδώ βάζω και εμάς στο φόρουμ) έτοιμοι να ζήσουμε σε οικονομικές συνθήκες Ελλάδας των δεκαετιών 1950-1970;Ας μην λέμε μεγάλα λόγια γιατί πιθανότατα δεν είμαστε.Η συζήτηση λοιπόν σε αυτό το θέμα κλείνει εδώ γιατί πήγε σε κοινωνιολογικό επίπεδο και ξέφυγε από το θεολογικό κομμάτι.



Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Η αθεΐα και η νεολαία στη Βρεττανία

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Πέμ Απρ 02, 2020 7:02 pm

Καμιά χώρα ή λαός δεν γυρνά πίσω. Ακόμη κι αν η οικονομία καταστρεφόταν, όπως στο 2ο παγκόσμιο πόλεμο, η κατάσταση δε θα ήταν ίδια με τη δεκαετία του '50, γιατί και το παγκόσμιο περιβάλλον έχει αλλάξει. Κάθε στιγμή κάθε ανθρώπου, κάθε τοπικής κοινωνίας, κάθε λαού, του κόσμου ολόκληρου είναι μοναδική. Η ιστορία γράφεται από τους ίδιους τους λαούς. αλλά και από τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν. Το πως τις αντιμετωπίζουν κάθε φορά εξαρτάται από τις αξίες που πρεσβεύουν. Στην Ελλάδα ακόμη η Ορθοδοξία επιβιώνει έστω και στις καρδιές μιας μικρής μερίδας του λαού. Η μόνη ίσως άλλη παρόμοια χώρα είναι η Κύπρος. Καμιά άλλη. Σε όλες τις άλλες χώρες, ακόμη και αυτές που λέγονται Ορθόδοξες, η Ορθοδοξία έχει επηρεαστεί αρνητικά από τα γεγονότα, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολύ μικρότερο μέρος του πληθυσμού πιστεύει με βάση την πίστη των Πατέρων της Εκκλησίας. Στις χώρες της Ιεραποστολής η Εκκλησία θυμίζει λίγο τα πρώτα της χρόνια, αλλά έχει ν' αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες για να επηρεάσει μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Το μόνο μέρος του κόσμου που η Ορθοδοξία επιβιώνει 100% είναι στα Ορθόδοξα Μοναστήρια ανά τον κόσμο. Αυτά διατηρούν το Φως της αληθινής πίστης ζωντανό. Όταν σβήσει κι εκεί ή ερημώσουν τα Μοναστήρια, θα έρθει η Δευτέρα Παρουσία.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.


Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 10 και 0 επισκέπτες