Είναι αμαρτία το τατουάζ;

Συζήτηση γύρω από τα αμαρτήματα και τα πάθη.

Συντονιστές: Νίκος, Anastasios68, johnge

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 5724
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Είναι αμαρτία το τατουάζ;

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Σάβ Ιούλ 13, 2013 7:54 pm

Είναι αμαρτία το τατουάζ;

Εικόνα

Ακούστε τι λέει σχετικά ο Γέροντας Εφραίμ, Δικαίος της Σκήτης του Αγίου Ανδρέα Άθω...

Η ιστορία των τατουάζ πηγαίνει πολύ πίσω, πάνω από 5000 χρόνια πριν, και είχε τόσες ποικιλίες όσο και οι λαοί που τα εφάρμοζαν.

Η Αγγλική λέξη για το τατουάζ, 'tattoo', έχει δύο ρίζες: την Πολυνησιακή λέξη 'ta' που σημαίνει το να χτυπάς κάτι, και την Ταϊτιανή λέξη 'tatau', που σημαίνει να κάνεις σημάδι σε κάτι.Πηγή: ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΒΗΜΑ


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
ΜΑΝΩΛΗΣ
Δημοσιεύσεις: 5637
Εγγραφή: Δευτ Ιαν 06, 2014 11:38 am

Re: Είναι αμαρτία το τατουάζ;

Δημοσίευσηαπό ΜΑΝΩΛΗΣ » Τρί Δεκ 13, 2016 12:42 pm

Τατουάζ ! Η Νέα Εποχή πάνω στην ψυχή και στο σώμα μας…

Εικόνα

Τί τόν ήθελε τώρα τον σκορπιό επάνω της ;

Μουτζούρωσαν το καθαρό ανθρώπινο σώμα πού μάς έδωσε Δημιουργικά ο Θεός, με κάθε μορφής ανόητα στίγματα, μέ σκορπιούς, με φίδια, μέ πουλιά καί θηρία πού θα το συνοδεύουν γιά πάντα, μέχρι καί τον τάφο...


ΤΑΤΟΥΑΖ

Απόλυτη ελευθερία, ή αιώνια αιχμαλωσία καί

προχάραγμα του Αντίχριστου ;

Είναι γνωστό σήμερα ότι το τατουάζ έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, κυρίως στη νέα γενιά, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης θέλοντας ίσως να εκφράσει την απόλυτη και αχαλίνωτη αίσθηση της ανθρώπινης ελευθερίας και της ανάλογης διάθεσης του σώματός μας σύμφωνα πάντα και με την επιθυμία του καθενός ανάλογα πάντα και με την κοινωνική και πνευματική κατάρτιση του.

Είναι όμως έτσι; Το θέμα θα το αναλύσουμε, συν­­οπτικά βέβαια, αλλά θα το προβάλουμε σε τρεις διαστάσεις, δηλαδή : Την Υλική, την Αισθητική, και την Πνευματική.
1) Η Υλική διάσταση αφορά στις επιπτώσεις που έχει στο σώμα μας και στην υγεία μας η απερίσκεπτη και επιπόλαιη αυτή ενέργεια για τη ζωή μας. Σύμφωνα με έρευνα από τα χημικά εργαστήρια του Εθνικού Κέντρου Τοξικολογικών Ερευνών των ΗΠΑ, έχουν εντοπιστεί χαμηλά επίπεδα καρκινογόνων ουσιών στο μελάνι του τατουάζ.
Ο κίνδυνος είναι ο εξής: Το μελάνι που εγχύεται βαθιά κάτω από την επιδερμίδα, προκαλεί την αντίδραση του δέρματος προστατευτικά, συμπυκνώνοντας την χρωστική ουσία ως ξένη μάζα σε πυκνό ινώδη ιστό, ενώ τα υπολείμματα του μελανιού που ξεφεύγουν μέσα στο δέρμα, μεταφέρονται με το αίμα στους γειτονικούς λεμφαδένες.

Το μελάνι, περιέχει μεν καρκινογόνα μόρια σε χαμηλή μεν περιεκτικότητα, αλλά όμως επικίνδυνα. Κανείς δεν μπορεί να ελέγξει την ποιότητα των μελανιών που χρησιμοποιούνται, γι’ αυτό και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) της Αμερικής (πόσο μάλλον στην Ελλάδα ; ) δηλώνει ότι δεν μπορεί να ελέγξει τη βιομηχανία των τατουάζ.

[img]http://www.kivotoshelp.gr/images/MageiaProfites/tattoo_skin.jpg[/img.]

Άνθρωπος ή δαίμονας ;

Νά βλέπεις έτσι την γυναίκα σου καί να σε πιάνει δαιμονικό σύγκρυο...Στην πραγματικότητα, κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι ακριβώς περιέχουν τα πολυάριθμα εμπορικά, αλλά και σπιτικά κατασκευασμένα, πολλές φορές, μελάνια. Πολλά περιέχουν επικίνδυνους διαλύτες και μέταλλα, όπως ο μόλυβδος και ο υδράργυρος, αλλά και μία σειρά από ιδιαίτερα επικίνδυνα υλικά για την υγεία, όπως μελάνια για εκτυπωτές ηλεκτρονικών υπολογιστών, η προσμίξεις από χρώμα αυτοκινήτων – τα οποία είναι άκρως απαγορευτικά για έγχυση στο ανθρώπινο δέρμα.

Προκαλούν επίσης πολύ συχνά σοβαρές ασθένειες, μέχρι και καρκίνο. Αλλεργικές αντιδράσεις και μολύνσεις του δέρματος μπορεί να εμφανιστούν μετά από ένα «χτύπημα» τατουάζ. Παρ΄ όλο ότι μπορεί να είναι και τυχαίο, ωστόσο, καρκίνοι του δέρματος,

συμπεριλαμβανομένων των μελανωμάτων, έχουν αναφερθεί πολύ συχνά μέσα στις περιοχές των τατουάζ. Το FDA προειδοποιεί για τον κίνδυνο που υπάρχει στα εργαστήρια των τατουάζ για μετάδοση ιών όπως HIV, αλλά και ηπατοκυτταρικό καρκίνο - που προκαλείται από την ηπατίτιδα C.Εξαιτίας αυτού του κινδύνου, οι τράπεζες αίματος απαγορεύουν συνήθως σε ανθρώπους που έκαναν τατουάζ τους τελευταίους 12 μήνες, να γίνουν δότες αίματος.

Το FDA προειδοποιεί επίσης, ότι αν κάποιοι ασθενείς κάνουν μαγνητική τομογραφία, τα τατουάζ τους μπορεί να διογκωθούν, η να καεί το δέρμα τους, μία συνέπεια που πιθανότατα να συνδέεται με το μέταλλο, που υπάρχει σε ορισμένα μελάνια και είναι τώρα μέσα στο ανθρώπινο δέρμα…Τα τατουάζ κρύβουν σοβαρούς κινδύνους για τις εγκύους, διότι η αφαίρεση τατουάζ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι καλή ιδέα. Επίσης, κάποιοι αναισθησιολόγοι έχουν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την επισκληρίδιο αναισθησία, που μπορεί να χρειαστεί να κάνει κάποια γυναίκα, ιδιαίτερα στον τοκετό, κι αυτό έχει να κάνει κυρίως με τις γυναίκες που έχουν κάνει τατουάζ πάνω στην σπονδυλική τους στήλη, στο ύψος της μέσης.Υπάρχει η πιθανότητα, όπως λένε οι γιατροί, η βελόνα να μεταφέρει χρωστική ουσία στο εσωτερικό της σπονδυλικής στήλης και στον μυελό των οστών.2) Η Αισθητική διάσταση αφορά στις συνέπειες που έχει στο κοινωνικό μας περιβάλλον η ζωγραφική πάνω στο σώμα μας υπό μορφή γκράφιτι μὲ διάφορα σχέδια του τατουάζ ( σατανικά, η όχι), τα οποία σου δίνουν την εντύπωση ότι αντικρύζεις ένα λερωμένο τοίχο, αντί για ένα όμορφο και τέλειο ανθρώπινο σώμα.

Θα λέγαμε ότι η «αξία» του σώματος αυτού στα μάτια της κοινωνίας, είναι ίδια με την αξία ενός παραχαραγμένου χαρτονομίσματος στα μάτια ενός ταμία της Τράπεζας, που δίδεται προς εξαργύρωση.

( σσ. Κατά τα άλλα η απόλυτη εξαθλίωση του ανθρώπινου σώματος παρατηρείται τα καλοκαίρια στα θαλάσσια μπάνια με διάφορα σχέδια χαραγμένα πάνω σε μπράτσα, σε στήθη, σε πλάτες, πόδια, ακόμη και στα οπίσθια και στην λεγόμενη «ουρά» του ανθρώπου, με διαβολικά σχέδια κέρατα, δράκους, σατανάδες για …«ευλογία». Και μετά λέμε ότι δεν πάμε καλά στην ζωή μας…)


Θέλω να σβήσω το τατουάζ αλλά δέν σβήνεται, τί νά κάνω τώρα ;


Πολλοί άνθρωποι έχουν μετανιώσει για την απερισκεψία τους να στιγματισθούν ( όπως οι παλαιοί κατάδικοι με τατουάζ ), αλλά αυτό αποτελεί μεν στη σκέψη τους ένα κακό παρελθόν, το οποίο όμως τους έχει στιγματίσει για πάντα και καθιστά σχεδόν αδύνατη σήμερα την αφαίρεση του τατουάζ.

Πάνω από το 50 % των ατόμων που έχει κάνει τατουάζ, αργότερα το μετανιώνει και θα προτιμούσε να μη το είχε κάνει. Αυτό το εκφράζουν οι νέοι όταν επισκέπτονται ένα δερματολόγο, για να αφαιρέσουν ένα τατουάζ, μία διαδικασία επώδυνη, αλλά και δαπανηρή. Σε τεύχος του Archives of Dermatology, ερευνητές από το Κέντρο Επιστημών Υγείας του Texas Tech University αναφέρουν σε σχετική έρευνα, με το ποιά είναι η αιτία πού οδηγεί κάποιον να αφαιρέσει ένα τατουάζ :* το τατουάζ αυτό τώρα δεν τον εκφράζει, καθώς αναφέρεται σε κατάσταση του παρελθόντος μέ άλλα ενδιαφέροντα...* δημιουργεί προβλήματα με τα ρούχα και την εμφάνιση* προκαλεί αμηχανία,* αλλά και ανησυχία ότι το τατουάζ θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη δουλειά, η την καριέρα του.Ίσως, λοιπόν, δεν αποτελεί έκπληξη το ότι τα περισσότερα άτομα που ζητούν αφαίρεση τατουάζ είναι γυναίκες, οι οποίες φαίνεται ότι αισθάνονται περισσότερο ψυχολογική δυσφορία, χαρακτηρίζοντας το τατουάζ τους, σαν στίγμα.

Η αφαίρεση του τατουάζ, ακόμη και εάν γίνει, στις απλούστερες των περιπτώσεων, αφήνει στο δέρμα μία τοξική χωματερή. Αυτό μπορεί να γίνει με χειρουργική εκτομή, η βαθιά τριβή του δέρματος, με αποτέλεσμα να απαιτείται στη συνέχεια, μεταμόσχευση δέρματος.Υπάρχει όμως και το λέϊζερ, το οποίο δεν είναι εντελώς αθώο. Στην καλύτερη περίπτωση μετά από πολύμηνη θεραπεία με λέϊζερ, το τατουάζ μπορεί να εξασθενίσει σταδιακά κι αυτό να ακούγεται εύκολο. Όμως, στην πραγματικότητα η διαδικασία αφαίρεσης με λέϊζερ, η οποία καταστρέφει τη χρωστική ουσία με καυτή θερμότητα, ενεργοποιεί χημικές αντιδράσεις που δημιουργούν καρκινογόνα μόρια με την μετάλλαξη των προϊόντων της διάσπασης του μελανιού, τα οποία στη συνέχεια απορροφώνται από το σώμα.

Πρόσφατα, Γερμανοί επιστήμονες ανέφεραν ότι οι συγκεντρώσεις των τοξικών μορίων από κόκκινες και κίτρινες χρωστικές ουσίες αυξάνεται έως 70 φορές μετά την ακτινοβολία λέϊζερ. Και όσο μεγαλύτερο είναι το τατουάζ, τόσο μεγαλύτερη είναι και η εκπομπή τοξικών ουσιών...


Είναι αμαρτία να έχω τατουάζ στό σώμα μου ;


3) Η Πνευματική Διάσταση αφο­ρά στις παραπέρα συνέπειες που έχει το τατουάζ για την αιώνια ζωή, ιδιαίτερα δε για ένα Ορθόδοξο Χριστιανό, ο οποίος έχει βαπτισθεί, έχει μυρωθεί, και χρισθεί με το Άγιο Μύρο εις το Όνομα της Αγίας Τριάδος.Το σώμα μας, όπως είναι γνωστόν, είναι θεόπλαστο και αποτελεί κατοικητήριο του Αγίου Πνεύματος, διότι αποτελεί τον έμψυχο ναό της Αγίας Τριάδος και μας δόθηκε «επί δανεισμώ» θα έλεγε κάποιος, από τον Δημιουργό και Πλάστη μας, προκειμένου να ασκηθούμε μέσα σε αυτό, με βάση τις ανάγκες της ύλης, στην εγκράτεια, στην πίστη, στην υπακοή, στην πειθαρχία, στην υπομονή και στο θέλημα του Θεού γενικότερα, έτσι ώστε να κερδίσουμε την αιώνια Βασιλεία μετά από ένα επιτυχημένο αγώνα.

Η δερματοστιξία ( τατουάζ ), εξάλλου, είναι απαγορευμένη από τον ίδιο τον Κύριο, με τα λόγια Του που καταγράφονται στην Αγία Γραφή.

Τι λέει εκεί:

«και εντομίδας ου ποιήσετε επί ψυχή εν τω σώματι υμών και γράμματα στικτά ου ποιήσετε εν υμίν· εγώ ειμι Κύριος ο Θεός υμών» ( Λευιτικόν. 19,28 ).

(Δεν θα κάμετε εντομάς στο σώμα σας, ούτε θα χαράξετε γράμματα στο δέρμα σας. Εγώ είμαι Κύριος ο Θεός σας ).

Η άποψη ότι το "σώμα είναι δικό μου και ότι θέλω το κάνω" είναι παιδαριώδης και μάλιστα νηπιακή, διότι όπως είναι γνωστό ούτε η επιστήμη είναι ικανή να κατασκευάσει μία τρίχα από αυτό το σώμα, πολύ δε περισσότερο ο καθένας μας.

Το σώμα μας καθρεπτίζει την Πανσοφία του Δημιουργού και Πλάστη μας, του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού, στον οποίο και ανήκει η ιδιοκτησία του σώματός μας.

Αυτός μάς δίνει κατά τη γέννησή μας ένα σώμα όμορφο, η άσχημο, πλήρες η ανάπηρο, υγιές η ασθενικό. Όλοι εμείς που νομίζουμε ότι κάνουμε ότι θέλουμε το σώμα μας, αδυνατούμε όμως να αντικαταστήσουμε ένα μέλος μας, όταν κοπεί σε ένα ατύχημα, η να το διορθώσουμε, εάν είναι εκ γενετής ανάπηρο.

Ο Απ. Παύλος μας λέγει: «ουκ οίδατε ( δεν γνωρίζετε ) ότι τα σώματα Υμών μέλη Χριστού εστι;», οπότε οποιαδήποτε παραποίηση του σώματός μας αποτελεί σοβαρότατο αμάρτημα !

Πως θα παρουσιασθούμε μπρο­στά στο Θεό με τα στίγματα του τατουάζ, τα οποία μπορεί να περιέχουν και σατανικά μηνύματα; Τι δικαιολογία θα του πούμε, όταν μας ρωτήσει, γιατί καταστρέψαμε το δώρο που μας έκανε;Εδώ, κατά την άποψή μου, κρύβεται ο εγωϊσμός μας ο οποίος προέρχεται εκ του πονηρού και ανθρωποκτόνου δαίμονος και τίποτε άλλο.Ας έλθουμε εις εαυτόν, αγαπητοί φίλοι και φίλες, όπως λέγει η Αγία Γραφή, δηλαδή ας λογικευθούμε και ας αναζητήσουμε το δρόμο προς την σωτηρία μας, απορρίπτοντας τους πειρασμούς της Νέας Επο­χής καί του Αντιχρίστου που έρχεται.Διότι η αποδοχή της εφαρμογής μεθόδων σαν το τατουάζ ( σσ. ίσως και του σατανικού χαράγματος 666 αργότερα... ) , όχι μόνο δεν μας οδηγούν στην απόλυτη ελευθερία, αλλά αντίθετα μας εγκλωβίζουν στη μέγγενη της απόλυτης αιχμαλωσίας και κατά συνέπεια στην αιώνια της ψυχής μας απώλεια…Καλόν είναι, μετά από τα προαναφερθέντα, να επανεξετασθεί με περισσότερη σοβαρότητα το θέμα του Τατουάζ από αυτούς που έχουν αποφασίσει να το υλοποιήσουν, η από αυτούς που το σκέπτονται ακόμη. Όσοι δε το έχουν ήδη εφαρμόσει στο σώμα τους ας κάνουν μετάνοια και Εξομολόγηση μήπως και συγχωρηθούν από τον Πολυεύσπλαχνο Κύριό μας.Δημήτρης Α. Μουρτζούκος, Ταξίαρχος ε.α.,
Μηχανολόγος Μηχ. ΕΜΠ ---

Εφημερίδα «Ορθόδοξος Τύπος». Αριθ. Φύλλου 2096

------------------------------------
Παρακάτω, δημοσιεύουμε ένα πρώτο σχόλιο πού έφθασε στον ΟΤ

Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ


Κατά την διάρκεια του 9ου Μετεκπαιδευτικού Σεμιναρίου Παιδιατρικής του Αττικού Νοσοκομείου ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής Θεμιστοκλής Καρπάθιος, έδωσε την διάλεξη στη μνήμη του καθηγητή και ακαδημαϊκού Νικολάου Ματσαντώνη, στην οποία αποκάλυψε πολύ σημαντικά και ανησυχητικά στοιχεία σχετικά με τους κινδύνους από τατουάζ.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό ήταν το γεγονός της πιθανότητας να προκληθούν εγκαύματα σε άτομα με τατουάζ συγκεκριμένης χημικής σύστασης κατά τη διάρκεια της μαγνητικής τομογραφίας, αλλά και υποβάθμιση της ακρίβειας της απεικόνισης.

Το κανονιστικό πλαίσιο για ουσίες και εργαστήρια τατουάζ είναι ένα άλλο μέτωπο που χρήζει ρύθμισης, όπως τόνισε.

Το τατουάζ είναι μια τέχνη που ξεκίνησε από την Πολυνησία. Υπάρχουν αγγεία που απεικονίζουν τατουάζ σε ανθρώπινα σώματα, όπως επίσης και σε μούμιες με θρησκευτικά σύμβολα.

Το 1991 βρέθηκε ανάμεσα στις ιταλικές και τις αυστριακές Άλπεις ο «Παγωμένος Άνθρωπος του Ότζυ», που έχει στο σώμα του 57 τατουάζ και υπολογίζεται ότι έζησε πριν από 4500 χρόνια περίπου. Μετέπειτα βλέπουμε και άλλους πολιτισμούς να έχουν εγκολπωθεί αυτή την τέχνη αν και οι αρχαίοι Έλληνες δεν την αποδέχτηκαν ούτε την χρησιμοποιούσαν.

Σήμερα τα τατουάζ γίνονται με ειδικά μηχανήματα και υλικά και χρησιμοποιούνται πολλές χρωστικές ουσίες, όπως οξείδιο του άνθρακα, Χένα, διοξείδιο του τιτανίου και χαλκός. Τα ποσοστά των ανθρώπων που κάνουν τατουάζ αυξάνουν.

Στις ΗΠΑ το 21% των ανθρώπων έχουν τατουάζ, στην Αγγλία το 12% και στη Γερμανία το 9%.

Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν στοιχεία αλλά η αύξηση των καταστημάτων που κάνουν τατουάζ δείχνει ότι μάλλον και εμείς κινούμαστε σε ανάλογες κατευθύνσεις. Οι γυναίκες είναι αυτές πού σημειώνουν αλματώδη αύξηση σε τατουάζ !

Οι παράγοντες που προδιαθέτουν για τατουάζ είναι το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, η χρήση εθιστικών ουσιών ή οινοπνεύματος, η αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα, η κατάθλιψη, οι βίαιες και αντικοινωνικές συμπεριφορές, το χαμηλό επίπεδο αυτοεκτίμησης, οι φίλοι που έχουν τατουάζ και το επάγγελμα. Σήμερα όμως έχουν προστεθεί η μόδα και η απόρριψη της γνώσης και αίσθησης σχετικά με το αισθητικό αποτέλεσμα. Σήμερα ακόμη και νέοι που δεν αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα, χωρίς να γνωρίζουν τους κινδύνους, αποφασίζουν να κάνουν τατουάζ.

Οι επιβλαβείς συνέπειες εκτείνονται σε μεγάλο φάσμα τομέων και αποτελεσμάτων. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας συνοψίστηκαν σε δερματικές αντιδράσεις, λοιμώξεις όπως ηπατίτιδα B και C, AIDS, άτυπα μυκοβατηρίδια, κακοήθειες και εγκαύματα κατά τον απεικονιστικό έλεγχο μαγνητικής τομογραφίας.

Το μολυσμένο ή τοξικό μελάνι ( για εκτυπωτές ) που χρησιμοποιήθηκε έχει προκαλέσει τα προαναφερθέντα προβλήματα και σε έρευνες που έγιναν στις ΗΠΑ εντοπίστηκε μέχρι και ανάπτυξη μικροοργανισμών σε δοχεία μελανιών για τατουάζ που είχαν ανοιχτεί για πρώτη φορά για τον έλεγχο.

Όταν η χρωστική ουσία οξείδιο του σιδήρου χρησιμοποιείται για το τατουάζ, όπως αποκαλύφθηκε στο Συνέδριο, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ακόμη και για εγκαύματα δεύτερου βαθμού όταν το άτομο κάνει μαγνητική τομογραφία.

Γίνεται σιδηρομαγνητική αντίδραση (όχι μόνο με αυτή την ουσία), με αποτέλεσμα ο ασθενής να έχει αίσθημα καύσης, πόνου, ( αλλά και δημιουργία εγκαύματος ) κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Εκτός από το πρόβλημα στην υγεία του εξεταζομένου, επηρεάζεται αρνητικά και η ακρίβεια της απεικόνισης με την πιθανότητα να μην εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα υγείας που εντοπίζεται στην περιοχή της αλλοίωσης στην απεικόνιση.

Αναφέρθηκε επίσης ο κίνδυνος από τις βελόνες που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια του τατουάζ, τόσο διότι οι χειριστές δεν έχουν καμιά κατάρτιση σε θέματα υγιεινής και των ιατρικών κινδύνων από τρυπήματα με τις βελόνες, όσο και διότι δεν υπάρχει καμία πρακτική εξασφάλιση ότι οι βελόνες είναι μιας χρήσης, ή έστω πλήρως αποστειρωμένες.

Η ακριβής σύνθεση των χρωστικών ουσιών που χρησιμοποιούνται είναι επίσης άγνωστη σε μεγάλο βαθμό. Τονίστηκε επίσης ότι είναι ανεπίτρεπτο να ανατίθεται στην επιτροπή ελέγχου καλλυντικών ο έλεγχος των ουσιών και τεχνικών για τατουάζ, ενώ το σωστό θα ήταν τον έλεγχο να τον κάνει η Επιτροπή Φαρμάκων.

Ο έλεγχος της σύνθεσης, ποιότητας και αποστείρωσης των ουσιών και εξοπλισμού πρέπει να αλλάξει διότι σε αυτές μπορεί να υπάρξουν στοιχεία που βλάπτουν την υγεία. Πρέπει επίσης τόσο οι βιομηχανίες χρωστικών όσο και οι τεχνίτες να αραιώνουν το μελάνι με αποσταγμένο νερό και όχι με νερό της βρύσης το οποίο μπορεί να είναι μολυσμένο με μικροοργανισμούς. Εξίσου σημαντικό είναι να θεσπιστούν αυστηροί κανονισμοί λειτουργίας των καταστημάτων που κάνουν τατουάζ.

Πόσο ασφαλές είναι το τατουάζ; Υπάρχει κίνδυνος να κολλήσω κάτι;

Αν κάνω τατουάζ θα μπορώ να κάνω μαγνητική τομογραφία

Επειδή ορισμένα μελάνια περιέχουν υψηλά επίπεδα του οξειδίου του σιδήρου, υπάρχει το ενδεχόμενο για εμφάνιση μικρών εγκαυμάτων στα σημεία του τατουάζ που προκαλούνται από το μαγνητικό πεδίο κατά τη διάρκεια μιας μαγνητικής τομογραφίας (MRI).

Ο χρόνος επούλωσης του τατουάζ μπορεί να ποικίλει ανάλογα:


Ο λοβός του αυτιού: έξι εβδομάδες

Το πάνω μέρος του αυτιού: τουλάχιστον τρεις έως τέσσερις μήνες

Ο αφαλός (ομφαλός): έως ένα έτος

Η μύτη: δύο με τρεις μήνες

Αν δεν έχει περάσει ο απαιτούμενος χρόνος, θα πρέπει να αποφεύγετε το κολύμπι σε:

πισίνες, λίμνες, ποτάμια, ακόμη και στη θάλασσα

Θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείτε για το μπάνιο σας, χλιαρό και οχι ζεστό νερό.Πότε ΔΕΝ μπορώ να κάνω τατουάζ;

Αν έχετε ιστορικό επιληψίας ή προβλήματα πηκτικότητας του αίματος.

Αν είστε διαβητικός. Αν πάσχετε απο συγγενή καρδιοπάθεια.

Αν είστε χρήστης ή υπό την επήρεια ουσιών (αλκοόλ,ναρκωτικών).

Αν είστε κάτω απο 18χρονών.Τι πρέπει να γνωρίζετε γενικά για την καλύτερη “διαχείριση” του τατουάζ σας!

Θα πρέπει να κρατήσετε το τρύπημα στεγνό για τρεις ημέρες μετά τη διαδικασία.

Δεν πρέπει να εκτεθείτε στον ήλιο για τουλάχιστον 25 ημέρες.

Η ηλιοθεραπεία καθώς και το τεχνητό μαύρισμα, θα ξεθωριάσει τα χρώματα. Γι αυτό εφαρμόζετε στην περιοχή αρκετή ποσότητα αντιηλιακού και επαναλαμβάνετε κάθε 2 ώρες. ( Φυσικά αφού το tattoo σας έχει επουλωθεί).


Το γεγονός ότι η αρχαία τέχνη της δερματοστιξίας -που έχει τις ρίζες της στην Ασία και την Αφρική- κερδίζει ολοένα περισσότερο την νεολαία έχει ως συνέπεια χιλιάδες άνδρες και γυναίκες να θεωρούν το τατουάζ σχεδόν απαραίτητο «αξεσουάρ» στο σώμα τους.

Ωστόσο, πόσοι από τους νέους ή τους μεγαλύτερους σε ηλικία, που σκέφτονται αυτές τις ημέρες να «χτυπήσουν» το πρώτο ή ακόμα ένα τατουάζ, γνωρίζουν τις επιπτώσεις-κινδύνους, αλλά και τα θετικά που κρύβει η τέχνη της δερματοστιξίας;

Σε σχετική έρευνα του καθηγητή Δερματολογίας και διευθυντή της Δερματολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ιωάννη Μπασούκα και της ειδικευόμενης Δερματολογίας και υποψήφιας διδάκτορος Κωνσταντίνας Μαυρίδου περιλαμβάνονται όλες οι χρήσιμες πληροφορίες για τα τατουάζ που μπορεί χιλιάδες να έχουν «ζωγραφίσει» στο σώμα τους, λίγοι όμως γνωρίζουν τις ευεργετικές αλλά και τις αρνητικές συνέπειές τους.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα, που έχει τίτλο «Τατουάζ: Από το κοινωνικό περιθώριο στη γονιδιακή ιατρική», βαφές ( λαδομπογιές ) οι οποίες σήμερα χρησιμοποιούνται στην αυτοκινητοβιομηχανία εφαρμόζονται ευρέως και στη δερματοστιξία, λόγω της σταθερότητάς τους και των λαμπερών χρωμάτων τους.

Ωστόσο, το γεγονός ότι οι χρωστικές τού τατουάζ συχνά δεν υπόκεινται σε έλεγχο και έγκριση από κεντρικές ελεγκτικές υπηρεσίες, όπως ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής (FDA) ή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και να παραβλέπονται ιατρικά δεδομένα κατά τη διαδικασία αδειοδότησης των εισαγόμενων βαφών.

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τις λοιμώξεις που προκαλούνται από το τατουάζ, εξαιτίας της ανεπαρκούς (σε ορισμένες περιπτώσεις) αποστείρωσης των εργαλείων και των μηχανημάτων ή της πλημμελούς απολύμανσης της περιοχής του δέρματος όπου θα γίνει το τατουάζ. Γι' αυτό, άλλωστε, στη διεθνή βιβλιογραφία υπάρχουν πολλά περιστατικά μόλυνσης από μικρόβια, όπως σταφυλόκοκκος, ηπατίτιδες, AIDS, ακόμα και λέπρα!

Εκτός όμως από τις λοιμώξεις, συχνές είναι και οι αλλεργικές αντιδράσεις που προκαλούν οι βαφές του τατουάζ, λόγω των αλλεργιογόνων που περιέχουν, όπως θειούχο κάδμιο, οξείδιο του σιδήρου, αλουμίνιο του κοβαλτίου, μαγγάνιο, χρώμιο, τιτάνιο και άλλα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν δερματίτιδες, κνίδωση (φαγούρα) και φωτοδερματίτιδα.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, οι χρωστικές τού τατουάζ είναι ικανές να προκαλέσουν και... τοξικά προβλήματα, και μακροπρόθεσμα ακόμα και καρκίνο (όγκοι του δέρματος, κακόηθες μελάνωμα ή βασικοκυτταρικό καρκίνωμα). Σημειώνεται, πάντως, ότι ο ακριβής ρόλος του τατουάζ στην παθογένεια του νεοπλάσματος χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, όπως διαπιστώνουν οι ερευνητές.

Οι ειδικοί κρούουν το «καμπανάκι» σε όσους έχουν τατουάζ στο σώμα τους και είναι ανάγκη να υποβληθούν σε μαγνητική τομογραφία.

«Να το αναφέρετε οπωσδήποτε στον γιατρό σας» επισημαίνουν ο κ. Μπασούκας και η κυρία Μαυρίδου, καθώς, σύμφωνα με την έρευνά τους, πολλές χρωστικές περιέχουν μεταλλικά στοιχεία με αποτέλεσμα το μαγνητικό πεδίο που εφαρμόζεται κατά τη μαγνητική (MRI) να έλκει το σιδηρομαγνητικό στοιχείο (όπως το οξείδιο του σιδήρου).

«Σβήσιμο» με τις μικρότερες δυνατές βλάβες

Παράλληλα με το αυξημένο ποσοστό νέων ανθρώπων οι οποίοι κάνουν τατουάζ, υπάρχει και το ποσοστό εκείνων που επιθυμούν να... εξαφανίσουν τα σχέδια που κοσμούν το κορμί τους ή ακόμα και το πρόσωπό τους.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στην έρευνα, υπολογίζεται ότι σχεδόν τρεις στους 10 (περίπου το 28%) μετανιώνουν για τα τατουάζ που έκαναν και μέσα σε λίγους μήνες ή ύστερα από κάποια χρόνια τα αφαιρούν!

Σημειώνεται ότι το τατουάζ θέλει κατά μέσον όρο 14 χρόνια για να σβήσει και οι κυριότεροι λόγοι, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ο κοινωνικός στιγματισμός, οι πιθανές ανεπιθύμητες δερματικές παρενέργειες, η ανέλιξη στην επαγγελματική σταδιοδρομία, η κοινωνική προβολή, αλλά και η ενδοοικογενειακή πίεση.

Παλαιότερα, η αφαίρεση του τατουάζ γινόταν μόνο χειρουργικά, με δερματο απόξεση, καυτηριασμό, τριβή με αλάτι και άλλες μεθόδους, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις προκαλούσαν ουλές, αιμορραγίες ή τα αποτελέσματά τους δεν ήταν τα επιθυμητά.

Σήμερα, η απομάκρυνση γίνεται με σύγχρονα συστήματα λέιζερ, με την αξιοποίηση της αρχής της επιλεκτικής φωτόλυσης, που εξασφαλίζει την αποτελεσματικότερη καταστροφή του τατουάζ με τις μικρότερες δυνατές βλάβες της επιδερμίδας.

http://www.kivotoshelp.gr/index.php/apokryfismos-menu/1100-tatouaz-i-nea-epoxi-pano-stin-psyxi-kai-sto-soma-mas


Αν θέλεις εύνοια Θεού να ʽχεις και ευλογία
Αφιερώσου ολόκαρδα, κάνʼ το με προθυμία.

Άβαταρ μέλους
Θεόδωρος22
Δημοσιεύσεις: 316
Εγγραφή: Κυρ Οκτ 30, 2016 3:37 pm

Re: Είναι αμαρτία το τατουάζ;

Δημοσίευσηαπό Θεόδωρος22 » Κυρ Ιουν 04, 2017 11:38 pm

Από όσο ξέρω οι Κόπτες μονοφυσίτες της Αιγύπτου κάνουν τατουάζ σταυρού πάνω τους θέλοντας να δείξουν πως δε φοβούνται να δηλώσουν την χριστιανική πίστη τους στους μουσουλμάνους συμπατριώτες τους.
https://cruxnow.com/faith/2015/06/27/ta ... pts-copts/ Κατι τετοιο τατουαζ με θρησκευτικα συμβολα ειδα να κανουν και κατι Ρωσοι φοιτητες(μέλη ορθόδοξης οργάνωσης νεολαίας στη Ρωσία όπως μου είπαν
) που επισκεφτηκαν το Αγιο Ορος Τα θρησκευτικά τατουάζ είναι κακά;Άβαταρ μέλους
Πέτρος
Δημοσιεύσεις: 1311
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 19, 2015 9:32 am

Re: Είναι αμαρτία το τατουάζ;

Δημοσίευσηαπό Πέτρος » Δευτ Ιουν 05, 2017 10:56 am

Θεόδωρος22 έγραψε:.................... Τα θρησκευτικά τατουάζ είναι κακά;

Θεόδωρε κατ' αρχήν εξήγησέ μας τι εννοείς "κακά".
Μετά πες μας την δικιά σου γνώμη.Άβαταρ μέλους
Achilleas
Δημοσιεύσεις: 2088
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 7:09 pm

Re: Είναι αμαρτία το τατουάζ;

Δημοσίευσηαπό Achilleas » Δευτ Ιουν 05, 2017 11:24 am

Και από αισθητικής άποψης να το πάρει κανείς, δεν είναι ότι το πιο ωραίο ένα τατουάζ. Και στον άντρα και στη γυναίκα. Βέβαια προσωπική άποψη εκφέρω, αλλά νομίζω ότι τη συμμερίζονται πολλοί.
Πάντως, όσον αφορά το αν είναι αμαρτία απέναντι στο Θεό το τατουάζ πιστεύω ναι, γιατί είναι επέμβαση στο δημιούργημά του που είναι το ανθρώπινο σώμα. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι με τατουάζ που έχουν ομορφιά ψυχής εν αντιθέσει με άλλους χωρίς τατουάζ που δεν τη διαθέτουν. Τίποτε στη ζωή δεν είναι απόλυτο.


Μακάριοι οι πραείς, ότι αυτοί κληρονομήσουσι την γην.

Άβαταρ μέλους
Πέτρος
Δημοσιεύσεις: 1311
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 19, 2015 9:32 am

Re: Είναι αμαρτία το τατουάζ;

Δημοσίευσηαπό Πέτρος » Δευτ Ιουν 05, 2017 10:38 pm

Και γιατί να δηλώσω την πίστη μου με τατουάζ και να μην το κάνω με την καθημερινή βιωτή;
Π.χ. να κάνω κανονικά τρεις φορές τον σταυρό μου μέσα στο λεωφορείο όταν περνάει έξω από εκκλησία, να κάνω όρθιος την προσευχή μου όταν τρώω στην ταβέρνα πριν και μετά το φαγητό, να μαλώσω από ιερή αγανάκτηση όταν ακούω να βρίζουν τα θεία κτλ κτλ...Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 5724
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Είναι αμαρτία το τατουάζ;

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τρί Ιουν 06, 2017 11:57 am

Δεν είναι πιο απλό να φοράει ο πιστός το σταυρό αντί να τον χαράξει πάνω του;

Από τον Μητροπολίτη Λεμεσού άκουσα την εξής παραβολή: Το τατουάζ είναι, σαν την αυθαίρετη παρέμβαση από έναν άσχετο με την τέχνη πάνω στην τελειότητα ενός πίνακα ζωγραφικής μεγάλου ζωγράφου. Ο άνθρωπος που κάνει τατουάζ προσπαθεί να διορθώσει την εικόνα του Θεού, που ζωγράφισε με τη Σοφία Του ο Δημιουργός. Δεν έχει σημασία, αν σύμφωνα με τα ανθρώπινα πρότυπα θεωρείται ωραία ή όχι, επειδή αυτός που την κρίνει δεν είναι σε θέση να κατανοήσει τη Σοφία του Δημιουργού. Οποιαδήποτε παρέμβαση πάνω στο σώμα μας, που δεν γίνεται για λόγους υγείας, είναι αμαρτία. Για παράδειγμα, ακόμη και οι πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις, που δεν έχουν σχέση με την αποκατάσταση τραυμάτων ή της λειτουργικότητας του σώματος θα μπορούσαν να θεωρηθούν αμαρτίες.

Ακόμη και το μακιγιάζ και το βάψιμο των μαλλιών των γυναικών θα μπορούσε να θεωρηθεί αμαρτία. Κατ' οικονομίαν και μόνο σε συνεννόηση με τον Πνευματικό της κάθε γυναίκα, θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει με μέτρο με την προϋπόθεση, ότι δεν παραμορφώνουν την πραγματική της εικόνα.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
aposal
Δημοσιεύσεις: 4079
Εγγραφή: Δευτ Ιούλ 30, 2012 1:12 pm
Τοποθεσία: Απόστολος, Άγιος Δημήτριος Αττικής

ΤΑΤΟΥΑΖ: “λείψανο” κενό και κούφιο

Δημοσίευσηαπό aposal » Πέμ Νοέμ 09, 2017 8:25 am

ΤΑΤΟΥΑΖ: “λείψανο” κενό και κούφιο

(Κρητίδου Αλεξία, Θεολόγος – Οικονομολόγος)

Ο σημερινός τρόπος ζωής των ανθρώπων, στα πλαίσια του “ηθικού” και του “πολιτισμένου”, έχει δώσει χώρο και τόπο για να ανθούν φαινόμενα και τάσεις όπως αυτός της δερματοστιξίας. Μία συνήθεια που, όπως δείχνει η εξέλιξή της δεν είναι και τόσο περαστική ή τόσο “αθώα”, έχει σαν σκοπό να παγιωθεί και να εδραιωθεί σε όλες τις τάξεις των ανθρώπων και σε όλες τις ηλικίες.
Δερματοστιξία, ή tatto στα αγγλικά και tatouage στα γαλλικά, ξεκίνησε από τη νεολιθική και λίθινη εποχή, αλλά η ονομασία του προέρχεται από τις Πολυνησιακές διαλέκτους. Στη γλώσσα της Ταϊτή και της Σαμόα, το “τατουάζ” σημαίνει συνήθεια. Υπήρχε στην παράδοση τους και μάλιστα στις τελετές μύησης.

Στο Λευιτικό συναντάμε: “και εντομίδας ου ποιήσετε επί ψυχή εν τω σώματι υμών και γράμματα στικτά ου ποιήσετε εν υμίν, εγώ είμι Κύριος ο Θεός υμών” (Λευ. 19,28). Δεν θα κάμετε εντομάς στο σώμα σας, ούτε θα χαράξετε γράμματα στο δέρμα σας. Εγώ είμαι Κύριος ο Θεός σας.1
Σχολιάζει ο π. Ι. Φούντας, “Στους στίχους αυτούς γίνεται λόγος για τα πένθιμα έθιμα των Χαναναίων, στα οποία συμπεριελαμβάνετο το κόψιμο των μαλλιών και του πώγωνος, οι εντομές στο σώμα και η δερματοστιξία (τατουάζ). Τα έθιμα αυτά απηγορεύοντο, διότι εθεωρούντο μολυσμένα από τον παγανισμό”.1 Ο π. Ι. Γιαννακόπουλος ερμηνεύει «“και εντομίδας ου ποιήσετε” ώσπερ κωλύει καλλωπίζεσθαι ούτω και επί νεκρώ κόπτεσθαι» (Αδηλος). Συνήθεια διαδεδομένη παρά τοις αρχαίοις, η οποία υπάρχει ακόμη παρά Πέρσαις και Αβυσσηνοίς. “Γράμματα και στικτά”, διάστιξις σώματος λίαν αγαπητή εις τους ανατολικούς λαούς συνοδευομένη πολλάκις υπό ειδωλολατρίας.2
Παγανισμός και ειδωλολατρία λοιπόν η ρίζα και η πηγή αυτής της “σύγχρονης” συνήθειας που ονομάζεται “τατουάζ”. Παγανισμός και ειδωλολατρία ένας βάθος αθεΐας, ένας θολερός χείμαρρος, ένα σκότος απάτης και όπως λέει και ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, “απάτη και ομίχλη”.3 Σ’ αυτήν την εποχή της απάτης και της ομίχλης ο νέος κάνοντας την επανάστασή του και αντιδρώντας θα χαράξει εύκολα το τατουάζ, ενώ για το λίγο μεγαλύτερο σε ηλικία, θα είναι μία καλλιτεχνική, αισθητική και διορθωτική παρέμβαση στο σώμα του.
Οποιαδήποτε παρέμβαση ή αλλαγή η οποία αλλοιώνει την εικόνα που έχει δώσει ο πανάγαθος Θεός στον άνθρωπο, με τόση σοφία και αγάπη, “πάντα εν σοφία εποίησε” (Ψαλμός ΡΓ’, 24), θεωρείται προσβολή. Είναι σαν να διορθώνει το δημιούργημα το Δημιουργό του. Και όπως λέει ο αββάς Δωρόθεος, «Τον άνθρωπο τον έπλασε με τα ίδια Του τα χέρια και τον καταστόλισε. Δημιούργησε ο Θεός τον άνθρωπο “κατ’ εικόνα”, Θεού, τον δημιούργησε και φύσηξε πάνω στο πρόσωπο του πνοή ζωής. Ας μην προσβάλουμε την εικόνα του Θεού, σύμφωνα με την οποία πλάστηκε» και συμπληρώνει «ας τιμήσουμε το Αρχέτυπο». 4
Αφήνοντας το θέμα της σωματικής υγείας οι πατέρες της Εκκλησίας δίνουν βάση και βάρος στις επιπτώσεις που έχει το θέμα στη ψυχή του ανθρώπου. Ένα “τατουάζ” χαράζει και τρυπάει εσωτερικά και εξωτερικά του δέρματος. Η χάραξη του δέρματος αλλάζει κάτι που θεωρείται άσχημο, σκεπάζει κάτι άλλο, διορθώνει κάτι που δεν είναι επιθυμητό. Η αλλοίωση στη μορφή του, αλλά και η αλλαγή στην εξωτερική του εικόνα επικρίνει το Θεό και Τον διορθώσει σε κάτι που δεν πρόσεξε, σε κάτι που δεν είδε δημιουργώντας αυτόν τον άνθρωπο. Ωστόσο ο Θεός, “είναι ο μόνος που γνωρίζει αληθώς τι είναι χρήσιμο για τον καθένα μας”.5
Σε μία ευρεία έννοια το “τατουάζ” είναι ίσως ένα “στολίδι” του σώματος το οποίο προσθέτει συνειδητά ο άνθρωπος για να καλλωπιστεί και να ξεχωρίσει λίγο περισσότερο. Οι πατέρες της Εκκλησίας μέσα στους αιώνες έκαναν αγώνα για τον άμετρο καλλωπισμό και τα υπερβολικά στολίδια. Ένα στολίδι κούφιο, χωρίς νόημα, μία πράξη χωρίς περιεχόμενο και μία ενέργεια με την οποία περισσότερο ενισχύει την κενοδοξία και τη φιλαυτία.
Σύμφωνα με τον γέροντα Ιωσήφ “δεν είναι η συμμόρφωσις του Θεανθρώπου Χριστού προς το πνεύμα εκάστης εποχής, αλλά συμμόρφωσις και προσαρμογή εποχιακών ρευμάτων προς το πνεύμα της αιωνιότητός του Θεανθρώπου Λόγου και Σωτήρος της ανθρωπότητας”.6 Αν υπάρχει κυματοθραύστης ο οποίος θα είναι ικανός για να σταματήσει τα πελώρια κύματα της ραγδαίας εκκοσμικεύσεως,3 αλλά και των εποχιακών ρευμάτων αυτός είναι η γνώση, η πίστη και η προσευχή. Ας γίνει μία αρχή, γνωρίζοντας τη ζωή του Χριστού, για να μπορέσει με το φως Της να γίνει φάρος στην ανθρώπινη πορεία. Ας γίνει γνωστός ο Λόγος Του για να μπορέσει να γεμίσει τα κενά της ύπαρξης του καθένα και ας μπει μέσα στις καρδιές μας η φλόγα της αγάπης Του για να μπορέσει να “κάψει” κάθε ξένη συνήθεια, για να μπορέσει να “λιώσει” κάθε λείψανο κενό και κούφιο.

Βιβλιογραφία
1. Λευϊτικόν Ερμηνεία Παλαιάς Διαθήκης
Υπό του Ιερεμίου Φούντα, Αρχιμανδρίτου
Εκδόσεις: Αποστολική Διακονία – 2005

2. Ερμηνεία Παλαιάς Διαθήκης
Υπό του Ιωήλ Γιαννακόπουλου Αρχιμανδρίτου

3. Ορθόδοξος πίστης και ζωή – Υπό του Δοσιθέου Αρχιμανδρίτου
Εκδόσεις Ιερά Μονή Παναγίας Τατάρνης – Ευρυτανίας

4. Έργα Ασκητικά – Αββάς Δωρόθεος
Εκδόσεις Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου – Καρέας 1993

5. Αγίου Μαξίμου Γραϊκού, Λόγοι, τόμος Α΄
Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου – Άγιος Όρος – 2011

6. Εκ του Θανάτου εις την ζωήν – Γέροντος Ιωσήφ
Ιερά Βασιλική και Πατριαρχική Μεγίστη Μονή του Βατοπαιδίου Αγίου Όρους – 1994


Πηγή:http://alopsis.gr/


Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανώμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων (απόσπασμα από τη Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου).

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 5724
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Είναι αμαρτία το τατουάζ;

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Δευτ Νοέμ 20, 2017 2:50 pm

Τι στάση έχει η Εκκλησία για τα τατουάζ;
18 Σεπτεμβρίου 2017

Εικόνα

Στις μέρες μας βασιζόμενοι στην ελευθερία του ανθρώπου, υπάρχει η αντίληψη ότι αφού το σώμα που έχουμε είναι δικό μας, μπορούμε να το κάνουμε ό,τι θέλουμε. Μια έκφραση αυτής της ελευθερίας είναι και τα τατουάζ.

Οι κυριότεροι λόγοι που κάποιος συνήθως κάνει τατουάζ είναι για να δηλώσει μια κατάσταση ή ένα περιστατικό, για λόγους ομορφιάς, λόγους μόδας ή και λόγους κοινωνικής αποδοχής στο φιλικό του περιβάλλον.

Από ιατρικής πλευράς το FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) προειδοποιεί για τον κίνδυνο που υπάρχει στα εργαστήρια των τατουάζ για μετάδοση ιών όπως ο HIV (ιός του AIDS) και της ηπατίτιδας C, προκαλώντας έως και ηπατοκυτταρικό καρκίνο.

Εξαιτίας αυτού του κινδύνου, οι τράπεζες αίματος απαγορεύουν συνήθως σε ανθρώπους που έκαναν τατουάζ τους τελευταίους 12 μήνες, να γίνονται δότες αίματος. Το FDA προειδοποιεί επίσης, ότι αν κάποιος με τατουάζ χρειαστεί να υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία,τα τατουάζ μπορεί να διογκωθούν ή να προκληθεί έγκαυμα στο δέρμα, κατάσταση που πιθανότητα συνδέεται με το μέταλλο που υπάρχει σε ορισμένα μελάνια.

Όσον αφορά τη θέση της Εκκλησίας, ο Απ. Παύλος αναφέρει στην Α’ επιστολή προς τους Κορινθίους: «Πάντα μοι ἔξεστιν, ἀλλ᾿ οὐ πάντα συμφέρει· πάντα μοι ἔξεστιν, ἀλλ᾿ οὐκ ἐγὼ ἐξουσιασθήσομαι ὑπό τινος». Όλα μου επιτρέπονται, αλλά όλα δε συμφέρουν. όλα μου επιτρέπονται, αλλά εγώ δε θα εξουσιαστώ από κανένα. (Α’ Κορ. στ’ 12)

Βλέπουμε δηλαδή εδώ ότι παρότι έχει την ελευθερία να πράξει οτιδήποτε θέλει ξέρει ότι δεν αποσκοπούν όλα στο καλό του. Και συνεχίζει πιο κάτω λέγοντας: «οὐκ οἴδατε ὅτι τὸ σῶμα ὑμῶν ναὸς τοῦ ἐν ὑμῖν ῾Αγίου Πνεύματός ἐστιν;». Δεν ξέρετε ότι το σώμα σας είναι ναός του Αγίου Πνεύματος που κατοικεί μέσα σας; (Α’ Κορ. στ’ 16). Άρα το σώμα μας δεν είναι απλά και μόνο «δικό μας». Και σε άλλο σημείο λέει «δοξάσατε δὴ τὸν Θεὸν ἐν τῷ σώματι ὑμῶν καὶ ἐν τῷ πνεύματι ὑμῶν, ἅτινά ἐστι τοῦ Θεοῦ» (Α΄ Κορ. στ΄ 20), δηλαδή να δοξάζετε τον θεό με το σώμα και το πνεύμα σας, τα οποία είναι του Θεού. Άλλωστε «Δέν ξέρετε ὅτι τά σώματά σας εἶναι μέλη τοῦ Χριστοῦ;» (Α΄ Κορ. στ΄ 15) .

Αναφέραμε παραπάνω τους ιατρικούς κινδύνους που προκαλούν τα τατουάζ. Δεν έχουμε όμως δικαίωμα να καταστρέφουμε τον ναό του Θεού το σώμα μας: εἴ τις τὸν ναὸν τοῦ Θεοῦ φθείρει, φθερεῖ τοῦτον ὁ Θεός (Α΄ Κορ. γ΄ 17)

Το σώμα λοιπόν είναι σκεύος ιερό, πολύ αξιοπρόσεκτο και πολύ τίμιο.

Ο Λόγος έγινε σώμα! «Ο Λόγος σαρξ εγένετο» (Ιω. α΄ 14). Έτσι το ανθρώπινο σώμα έγινε, με την ενανθρώπιση, το σώμα του ενανθρωπήσαντος Υιού και Λόγου του Θεού.

Τα τατουάζ είναι μια παρέμβαση του ανθρώπου στο σώμα του που θέλει να το κάνει διαφορετικό από αυτό που του έπλασε ο Θεός. Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι: με το τατουάζ πού αποσκοπούμε και πού μπορεί να μας οδηγήσει αυτό;

Αν στόχος είναι η βελτίωση του κοινωνικού μας προφίλ και να κάνουμε εντύπωση, αυτό έχει κίνητρο αλλά και αντίκτυπο την υπερηφάνεια και ενισχύει τον εγωισμό μας.

Αν στόχος είναι η εξωτερίκευση μιας ψυχικής κατάστασης, προβλήματος ή προβληματισμού τότε το τατουάζ μάλλον δεν θα βοηθήσει στην επίλυσή τους ούτε θα επιφέρει κάποια αλλαγή.

Τέλος, κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν να «χτυπούν» τατουάζ χριστιανικού-πνευματικού περιεχομένου. Αν στόχος για κάτι τέτοιο είναι η ενίσχυση του πνευματικού αγώνα, άραγε χρειάζεται να γραφεί ανεξίτηλα πάνω στο σώμα; Δεν αρκεί να γραφεί ανεξίτηλα, βαθιά μέσα στην καρδιά μας; Αυτό είναι άλλωστε το ζητούμενο και όχι το εξωτερικό.

Πηγή: ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Panagiotis_Athens
Δημοσιεύσεις: 5
Εγγραφή: Τρί Ιούλ 03, 2018 7:11 pm

Re: Είναι αμαρτία το τατουάζ;

Δημοσίευσηαπό Panagiotis_Athens » Δευτ Ιούλ 16, 2018 1:26 am

Γεια σας!
Δεν έχω κάποιο τατουάζ αλλά πριν καιρό μου είχε περάσει η ιδέα να κάνω ένα τατουάζ για να κρύψω ένα σημάδι που έχω εκ γενετής στην πλάτη. Ήμουν σε μια Κυριακάτικη λειτουργία και κατά το κήρυγμά του ο ιερέας αναφέρθηκε στα τατουάζ. Καλό είναι να μην επεμβαίνουμε στο σώμα μας. Και θα συμφωνήσω κι εγώ με την άποψη του ιερέα.

Βέβαια έχει γίνει τόσο πολύ της μόδας το τατουάζ που ενώ παλαιότερα δεν επιτρεπόταν σε άτομα που έχουν τατουάζ να αιμοδοτήσουν, πλέον επειδή ένα μεγάλο ποσοστό νέων έχει τατουάζ τους επιτρέπεται να αιμοδοτήσουν εφ' όσον έχουν περάσει 6 μήνες από τότε που έκαναν το τατουάζ.
Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 2 και 0 επισκέπτες