Αναζήτηση Πνευματικού

Συζήτηση γύρω από τα αμαρτήματα και τα πάθη.

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

TheodorosΤ
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: Κυρ Ιαν 25, 2015 3:14 pm

Αναζήτηση Πνευματικού

Δημοσίευσηαπό TheodorosΤ » Δευτ Ιουν 22, 2015 9:07 pm

Καλησπέρα σε όλα τα μέλη.

Θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιο από τα μέλη μπορεί να συστήσει κάποιον πνευματικό στην Θεσσαλονίκη. Γνωρίζω ότι σε όλους τους πνευματικούς αφέωνται οι αμαρτίες όταν σου διαβάσουν την συγχωρητική ευχή, ομως επειδή έχω ακούσει κάποια ευτράπελα από κάποιες εμπειρίες που είχαν κάποιοι άνθρωποι που γνώρισα, δηλαδή περιπτώσεις που κάποιοι πνευματικοί τον αποπαίρνουν σκληρά τον άλλον που μπορεί να εξομολογηθεί κάτι "βαρύ", θα ήθελα να βρω έναν πνευματικό που να έχει κατανόηση.

Με έναν μοναχό που μίλησα κάποια στιγμή που του είπα αυτό, μου είπε ότι σε μια μονή του Αγίου Όρους, χαρακτηριστικά (δεν νομίζω ότι έχει σημασία να πω πια μονή), πήγαν πολλοί προσκυνητές. Κάποιοι εξομολογήθηκαν στον Πατέρα "Α", και κάποιοι στον πατέρα "Δ". Την επόμενη μέρα οι προσκυνητές που εξομολογήθηκαν στον Πατέρα "Α" όλοι κοινώνησαν. Οι προσκυνητές που εξομολογήθηκαν στον πατέρα "Δ", δεν κοινώνησε κανένας, καθώς τους το απαγόρεψε!

Έχει και πνευματικούς που οδηγούν ανθρώπους ή στην απώλεια ή σε κατάθλιψη ή στο να απομακρυνθούν από την εκκλησία, με τον αυστηρό έλεγχό τους ή τα αυστηρά ή ανώριμα λόγια τους γενικά.
Φυσικά, ΔΕΝ λέω να είναι ο πνευματικός του τύπου "εντάξει δεν πειράζει συνέχισε να αμαρτάνεις". Αλλά παν μέτρον άριστον. Μέτρο και στην επιείκια, μέτρο και στην αυστηρότητα.
Απλά θα ήθελα έναν πνευματικό με αγάπη και κατανόηση, 2 χαρακτηριστικά που δυστυχώς δεν τα έχουν όλοι οι πνευματικοί.
Ο πατέρας Ανδρέας Κονάνος είναι ένας άνθρωπος που θα ήθελα να εξομολογηθώ, γιατί ξέρω ότι ο άνθρωπος έχει τεράστια κατανόηση και αγάπη και δεν ελέγχει με πολύ μεγάλη αυστηρότητα τους εξομολογουμένους. Όμως δυστυχώς είναι στην Αθήνα.

Αν κάποιος μπορεί να δώσει συμβουλή στο σε ποιον να πάω να εξομολογηθώ στη Θεσσαλονίκη, θα ημουν ευγνώμων.
Σας ευχαριστώ.Άβαταρ μέλους
nickzark
Δημοσιεύσεις: 969
Εγγραφή: Πέμ Αύγ 02, 2012 1:19 pm
Τοποθεσία: Νικόλαος, θεσσαλονίκη

Re: Αναζήτηση Πνευματικού

Δημοσίευσηαπό nickzark » Δευτ Ιουν 22, 2015 11:37 pm

Μεγάλη ευθύνη ειναι κάποιος να πει εναν πνευματικό αλλα θα τολμήσω να σε βοηθήσω.Ανατολικά ομως.Στους Τρεις Ιεράρχες


«Νικηφόρου Ὁσίου, τοῦ λεπροῦ τὰ παλαίσματα,καὶ τὴν ἐν ἀσκήσει ἀνδρείαν, κατεπλάγησαν Ἄγγελοι ὡς ἄλλος γὰρ Ἰὼβ τὰ ἀλγεινά, ὑπέμεινε δοξάζων τὸν Θεόν.... »

TheodorosΤ
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: Κυρ Ιαν 25, 2015 3:14 pm

Re: Αναζήτηση Πνευματικού

Δημοσίευσηαπό TheodorosΤ » Τρί Ιουν 23, 2015 12:59 am

Ευχαριστώ για την απάντηση.
Στους 3 ιεράρχες στην οδό Βούλγαρη;
Πως λέγεται ο πνευματικός;Άβαταρ μέλους
nickzark
Δημοσιεύσεις: 969
Εγγραφή: Πέμ Αύγ 02, 2012 1:19 pm
Τοποθεσία: Νικόλαος, θεσσαλονίκη

Re: Αναζήτηση Πνευματικού

Δημοσίευσηαπό nickzark » Τετ Ιουν 24, 2015 12:15 am

Nαι στην Βούλγαρη.Πάτερ Συμεων λέγεται.Ειναι όπως τα είπες.Αν δεν κάνεις κάποια βαριά αμαρτία ειναι υπέρ του να κοινωνήσεις.Κάθε Τρίτη απόγευμα τον συναντώ.Ισως ειναι και άλλες μέρες,


«Νικηφόρου Ὁσίου, τοῦ λεπροῦ τὰ παλαίσματα,καὶ τὴν ἐν ἀσκήσει ἀνδρείαν, κατεπλάγησαν Ἄγγελοι ὡς ἄλλος γὰρ Ἰὼβ τὰ ἀλγεινά, ὑπέμεινε δοξάζων τὸν Θεόν.... »

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6867
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Αναζήτηση Πνευματικού

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τρί Αύγ 18, 2015 1:17 pm

Οι Πνευματικοί στο Άγιο Όρος είναι πιο αυστηροί γενικά από αυτούς που βρίσκονται έξω στον κόσμο, επειδή έχουν να κάνουν με μοναχούς και παρεμπιπτόντως και με λαϊκούς. Δεν έχουν οι μοναχοί και οι λαϊκοί το ίδιο μέτρο άσκησης, εξ αιτίας του τρόπου ζωής τους. Δεν ισχύει πάντως για όλους. Έχω γνωρίσει και στο Άγιο Όρος Πνευματικούς που επιβάλουν το επιτίμιο της ακοινωνησίας με πολύ μεγάλη διάκριση.

Τα κριτήρια κατά τη μη ειδική γνώμη μου γενικά είναι:
1) Αν ο εξομολογούμενος πιστεύει και ιδίως αν πιστεύει ότι η Θεία Κοινωνία είναι Σώμα και Αίμα Χριστού και ότι το Άγιο Πνεύμα μπορεί να συγχωρεί αμαρτίες και να αγιάζει τους πιστούς.
2) Αν υπάρχει μετάνοια. Δηλαδή, αν ο εξομολογούμενος έχει συνειδητοποιήσει τις αμαρτίες του και είναι διατεθειμένος ν' αγωνιστεί για να αποφύγει την επανάληψή τους.
3) Αν υπάρχει κάποια εκκρεμότητα απ' αυτές που αναφέρονται ρητά στο ευαγγέλιο, όπως το να υπάρχει πρόβλημα που δεν έχει επιλυθεί με κάποιον συνάνθρωπο (πχ. έχθρα, μίσος κλπ.): "23 εάν ούν προσφέρης το δώρόν σου επί το θυσιαστήριον κακεί μνησθής ότι ο αδελφός σου έχει τι κατά σού, 24 άφες εκεί το δώρόν σου έμπροσθεν τού θυσιαστηρίου, και ύπαγε πρώτον διαλλάγηθι τώ αδελφώ σου, και τότε ελθών πρόσφερε το δώρόν σου." (Ματθ. ε' 23-24)

Όλα τα άλλα μπορούν κατ' οικονομίαν να παραβλεφθούν. Ο Πνευματικός λαμβάνει ιδιαιτέρως υπόψη του την ανάγκη του πιστού να ενισχυθεί στον αγώνα του απέναντι στους πειρασμούς και μπορεί να επιτρέψει τη Θεία Κοινωνία ακόμη και αν ισχύει μόνο το πρώτο από τα παραπάνω κριτήρια.

Μην ψάχνετε όμως Πνευματικό που να επιτρέπει εύκολα τη Θεία Κοινωνία, αλλά ένα που να είναι αυστηρός, αλλά με πολύ αγάπη και διάκριση.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
nickzark
Δημοσιεύσεις: 969
Εγγραφή: Πέμ Αύγ 02, 2012 1:19 pm
Τοποθεσία: Νικόλαος, θεσσαλονίκη

Re: Αναζήτηση Πνευματικού

Δημοσίευσηαπό nickzark » Τρί Αύγ 18, 2015 1:56 pm

Νίκο αυτο που λές αυστηρός με διάκριση συμφωνω.Αλλά σε μένα ο Θεός έδειξε τον δρόμο προς ταυτον τον πνευματικό.Δεν αλλάζω τώρα.Το είχα σκεφτεί να βρώ πιο αυστηρό.Συγκεκριμενα με πήγε η τώρα γυναίκα μου εκεί πριν παντρευτούμε.Να έχουμε κοινό πενυματικό.Εγω τοτε ειχα κρυώσει απο τα πνευματικά και δεν είχα πνευματικό.Τελικά συνεχίζω εκει εγω.Η γυναίκα μου πιο σπάνια.


«Νικηφόρου Ὁσίου, τοῦ λεπροῦ τὰ παλαίσματα,καὶ τὴν ἐν ἀσκήσει ἀνδρείαν, κατεπλάγησαν Ἄγγελοι ὡς ἄλλος γὰρ Ἰὼβ τὰ ἀλγεινά, ὑπέμεινε δοξάζων τὸν Θεόν.... »

Sparrow
Δημοσιεύσεις: 81
Εγγραφή: Τετ Μαρ 23, 2016 5:32 pm

Re: Αναζήτηση Πνευματικού

Δημοσίευσηαπό Sparrow » Τετ Μαρ 30, 2016 5:07 pm

Η πρώτη μου εξομολόγηση ήταν όταν ήμουν παιδί και έκλαιγα επειδή είχα τύψεις για μια εξαιρετικά βαριά αμαρτία... μου λέει τι έχεις? του είπα δεν θα το πεις πουθενά, αν είσαι καλός παπάς... Ένιωσα ότι ήταν ο μόνος που δεν θα με έκρινε... Έγινε ο πνευματικός μου.. ο πρώτος.. Δυστυχώς σύντομα (ήταν και μεγάλος) έφυγε απο την επίγειο ζωή.
Χρόνια ματά είχα έναν που πήγαινα στο λύκειο και στις αρχές των φοιτητηκών μου χρόνων 1-2 φορές την εβδομάδα... Είμασταν φίλοι και με ήξερε καλά.... ήταν Πατέρας μου και φίλος μου... Ένιωσα πολύ άσχημα οταν έφυγε μια μέρα για Αγγλία για πάντα χωρίς κουβέντα γιατί όπως είπαν δεν άντεχε τους αποχαιρετισμούς... Ήταν ένα κενό, μια σφαίρα στη καρδιά μου... Ακόμα μου λείπει... Πήγα σε έναν άλλο, για την εξομολόγηση, αλλά του ζήτησα άδεια να βρω άλλον γιατί μου φανήκαν φονταμενταλιστικά όσα έλεγε...
Πήγα σε άλλον που τελικά επειδή δεν μπορούσα να ξεπεράσω κάποια πάθη είπε οτι θα ήταν καλύτερα να βρώ έναν που θα μπορούσε να με βοηθήσει .
Τελικά πήγα σε εναν καλό παπά και του είπα όσα συμβαίνουν και μιλήσαμε... μου πρότεινε 2, πήγα στον πιο κοντινό (πού δεν είναι κοντά) και τα λέμε αραιά (δεν επικροτεί την πολύ συχνή εξομολόγηση...) Τα πάθη παραμένουν αν και πιο λίγα... αλλά με ξέρει καλά τον εμπιστεύομαι, και ξέρω οτι με αγαπά.... αυτό είναι το πιο σημαντικό...
και του ζήτησα να μου υποσχεθεί απο καρδιάς ότι όσο κακός Χριστιανός και αν είμαι θα είναι πάντα κοντά μου... Του είπα οτι όπως δεν μπορώ να αλλάζω συγγενείς, δεν θέλω να αλλάξω ξανά πνευματικό.
Γενικώς σαν πιστοί μπορούμε προσευχηθούμε για έναν καλό πνευματικό,αλλά να προσέχουμε και εμείς να μην είναι κάποιος που μας βλάπτει...(Να μην κάνει την πίστη αγγαρία, να μην μας απομακρύνει) και να νιώθουμε οτι μας αγαπάει...Και επιθυμώ να καταλαβαίνει οτι αν είχαμε αληθινή πίστη τα μπορούσαμε να μετακινήσουμε βούνα αν θέλαμε (Δηλαδή θα είμασταν Άγιοι) και δέν είμαστε... (τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφεία)
Στο κάτω κάτω την αγάπη ζητάμε να μάθουμε...Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6867
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Αναζήτηση Πνευματικού

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Πέμ Μαρ 31, 2016 1:33 pm

Όχι μόνο την αγάπη, αλλά και την άσκηση. Τι θα ωφελήσει αν βοηθήσουμε 1000 ανθρώπους και χάσουμε τη δική μας ψυχή. Η αληθινή αγάπη είναι άρρηκτα συνδεμένη με την συνεπή πνευματική πορεία.

Όσο για τα πάθη, απ' αυτά θ' απαλλαγούμε όταν το επιτρέψει ο Θεός. Πολλές φορές ένα σωματικό πάθος που μας ντροπιάζει μας προφυλάσσει από ένα πνευματικό πάθος, όπως η υπερηφάνεια. Μόνο το Μέγα Έλεος του Θεού γνωρίζει πότε θα μας ωφελήσει συνολικά η απαλλαγή μας από ένα πάθος.

"43 Όταν δε το ακάθαρτον πνεύμα εξέλθη από τού ανθρώπου, διέρχεται δι' ανύδρων τόπων ζητούν ανάπαυσιν, και ουχ ευρίσκει. 44 τότε λέγει· εις τον οίκόν μου επιστρέψω όθεν εξήλθον· και ελθόν ευρίσκει σχολάζοντα και σεσαρωμένον και κεκοσμημένον. 45 τότε πορεύεται και παραλαμβάνει μεθ' εαυτού επτά έτερα πνεύματα πονηρότερα εαυτού, και εισελθόντα κατοικεί εκεί· και γίνεται τα έσχατα τού ανθρώπου εκείνου χείρονα των πρώτων." (Ματθ. ιβ' 43-45)

Σκαλοπάτι - σκαλοπάτι ανεβαίνουμε την πνευματική σκάλα, επειδή. όσο πιο ψηλά ανεβαίνουμε τόσο πιο επώδυνη είναι η πτώση.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Πέτρος
Δημοσιεύσεις: 1646
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 19, 2015 9:32 am

Re: Αναζήτηση Πνευματικού

Δημοσίευσηαπό Πέτρος » Παρ Απρ 01, 2016 9:53 am

TheodorosΤ έγραψε:..................... Κάποιοι εξομολογήθηκαν στον Πατέρα "Α", και κάποιοι στον πατέρα "Δ". Την επόμενη μέρα οι προσκυνητές που εξομολογήθηκαν στον Πατέρα "Α" όλοι κοινώνησαν. Οι προσκυνητές που εξομολογήθηκαν στον πατέρα "Δ", δεν κοινώνησε κανένας, καθώς τους το απαγόρεψε!
.........................

Ναι, αλλά οι αμαρτίες όλων συγχωρέθηκαν.

Θα σου πρότεινα εάν έχεις πνευματικό να το συζητήσεις πρώτα μαζί του.

Εάν δεν έχεις πνευματικό θα σου πρότεινα να πας στην ενορία σου. Θα είναι άμεσα διαθέσιμος και
θα σε παρακολουθεί από κοντά.

Αν και πάλι δεν "αναπαυτείς" στην ενορία σου θα σου πρότεινα να κάνεις έντονη προσευχή
στην Παναγία, τον προστάτη σου άγιο και τον φύλακα άγγελό σου να σου λύσουν το
πρόβλημα που έχεις σχετικά με την ανεύρεση πνευματικού.

Άντε και καλή δύναμη!Sparrow
Δημοσιεύσεις: 81
Εγγραφή: Τετ Μαρ 23, 2016 5:32 pm

Αναζήτηση Πνευματικού

Δημοσίευσηαπό Sparrow » Παρ Απρ 01, 2016 4:14 pm

Τι θα ωφελήσει αν βοηθήσουμε 1000 ανθρώπους και χάσουμε τη δική μας ψυχή. Η αληθινή αγάπη είναι άρρηκτα συνδεμένη με την συνεπή πνευματική πορεία
, είπες Νίκο...
Αν πάψω κάποτε να πιστεύω, θα είναι απο Χριστιανούς και απο κανέναν Άθεο...
Αν δεν βοηθάει κάποιος τους ανθρώπους για να φαίνεται καλός, αλλά απο αγάπη, τότε δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα χάσει τπτ... Γιατί είμαι πιστός? Για να μη πάω στην κόλαση? Αφού άμα δεν είμαι πιστός τότε δεν πιστεύω στην κόλαση... Η μήπως πιστεύω στην κόλαση και τον παράδεισο, για να ικανοποιήσω ένα αίσθημα δικαίωσης και τιμωρίας όποτε είναι μια πίστη πλαστή σε λάθος βάσεις για να καλύψει κάποια ψυχολογικά κενά...
Ξέρεις τι με κάνει να πιστεύω ακόμη? Μόνο η αγάπη, και στον Χριστό γιατί μίλησε με αγάπη... αν πίστευα απο φόβο, και όχι απο αγάπη, τότε θα ακολουθούσα και υποστήριζα επίσης μόνο δυνατούς ανθρώπους και όχι αδύνατος... Για αυτό δεν είναι δυνατόν η πίστη μου να αντιταχθεί στην αγάπη και να μείνω πιστός... Με πολλή δυσκολία δέχτηκα την έννοια της κόλασης και με τη λογική οτι ο άνθρωπος κρίνεται στο βάθος της ψυχής του στο τι είναι,που στρέφεται,υπολογίζοντας ο Θεός όλες τις αδυναμίες του, το περιβάλλον του, την βιολογία του, τα πάντα...και οτι στην ουσία δεν κρίνεται, αλλά δεν είναι ικανός να νιώσει την αγάπη και για αυτό βασανίζεται λίγο ή πολύ...ανάλογα την ψυχή του..
Δεν λέω αυτός δεν πιστεύει, ή είναι ομοφυλόφυλος και θα πάει στην κόλαση... Ποτέ.
Πολή εύκολη την έχουμε την τιμωρία για όλους...
Σπάνια νηστεύω...(δεν το λέω σαν καλό) αλλά όταν το κάνω έχω στο νού οτι αυτοεξασκούμε, ότι μαθαίνω να στερούμε γιατί η αγάπη μερικές φορές θέλει να πάς ενάντια σε κάποιες επιθυμίες σου... όχι ότι γλυτώνω μια τιμωρία, ή οτι κερδίζω παράδεισο. Συγνώμη για το εκτός θέματος,ξέρω οτι είσαι διαχειριστής, αλλά ήθελα να πάρω θέση σε αυτό που είπες.
Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 17 και 0 επισκέπτες