Τα κατά Άνθιμον "8 θανάσιμα αμαρτήματα"

Συζήτηση γύρω από τα αμαρτήματα και τα πάθη.

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Άβαταρ μέλους
ΠΟΠΗ
Δημοσιεύσεις: 808
Εγγραφή: Δευτ Ιούλ 30, 2012 3:29 pm
Επικοινωνία:

Τα κατά Άνθιμον "8 θανάσιμα αμαρτήματα"

Δημοσίευσηαπό ΠΟΠΗ » Σάβ Αύγ 25, 2012 9:24 am

Εικόνα

Η απληστία, η φιλοχρηματία, οι εκτρώσεις και τα κοινά εγκλήματα είναι μερικά από τα 8 σύγχρονα θανάσιμα αμαρτήματα, σύμφωνα με το Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, ο οποίος στο κυριακάτικο κήρυγμά του (01/08) αναφέρθηκε στην κρίση της κοινωνίας, η οποία, όπως είπε «δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και ηθική».

«Η κρίση δεν είναι οικονομική μόνον αλλά είναι, όντως, σε όλες τις διαστάσεις της ηθική, γιατί και η κλοπή των χρημάτων, όταν έγινε, όπως έγινε, εάν έγινε… έγινε γιατί υπήρχε κρίση ηθική», είπε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης και άρχισε να απαριθμεί και να ερμηνεύει τα γνωρίσματα της εποχής..

1. Εύκολος πλουτισμός

«Το έχετε ακούσει, τον ζείτε, μπορεί να υποκείμεθα και μερικοί από εμάς σε αυτόν τον πειρασμό».

2. Απληστία

3. Ευδαιμονισμός, καλοπέραση

«Ταξίδια, διακοπές, διασκεδάσεις, γλέντια, ποτά, έξοδα, δάνεια από την τράπεζα για διακοπές, δάνεια διακοπών. Το 2005 είπα σε κήρυγμα, στον Άγιο Δημήτριο, μην παίρνετε δάνεια από τις τράπεζες, θα σας βγουν ξινά. Όπως και βγήκαν και πολλοί από εσάς έχασαν τα σπίτια τους».

4. Φιλοχρηματία..

..η αγάπη αποκτήσεως περισσοτέρων χρημάτων πάνω στην οποία άνθισε ο συνδικαλισμός των εργαζομένων.

«Όλοι είμαστε εργαζόμενοι και όλοι αγαπούμε και τιμάμε τους εργαζομένους. Αλλά σε όλα τα επαγγέλματα και σε όλες τις τάξεις της πατρίδας μας, ο επαγγελματισμός αυτών που ασκούν τον συνδικαλισμό οδήγησε στη διαρκή επιδίωξη για αύξηση των εσόδων εις βάρος της αντοχής του Κράτους που ξεκίνησε έναν “δρόμο” αλλά δεν άντεξε να τον βγάλει εις πέρας. Αυτή είναι η αλήθεια».

5. Σαρκολατρεία και φιληδονία

«Την σαρκολατεία την ξέρετε που οδηγεί στην φιληδονία, την πορνεία και την μοιχεία που είναι τόσο πολύ διαδεδομένα».

6. Εκτρώσεις

«Δεν ξέρουμε τι κάνουν στις άλλες χώρες τις Ευρωπαϊκές. Εμείς κοιτάμε τι γίνεται εδώ, στα ανατολικά, τι γίνεται στα βορειοδυτικά, τι γίνεται στα βόρεια με την αύξηση του πληθυσμού. Πέρα του ότι όταν μια ύπαρξη πάρει μιας ώρας πραγματική ζωή μπορεί να γίνει άνθρωπος.

Όπως ο σπόρος που βγάζει δέκα στάχυα. Μέσα σε ένα χρόνο υπολογίζεται ότι οι εκτρώσεις στην Ελλάδα φτάνουν τις 150000. Βάλτε 10 χρόνια επί 150 χιλιάδες χάσαμε ενάμισι εκατομμύριο πληθυσμό.

Αυτό είναι κρίμα, έγκλημα έναντι του Θεού, έναντι της Πατρίδος, έναντι της Κοινωνίας, έναντι του εαυτού μας. Ψυχρή δολοφονία ανθρωπίνων υπάρξεων».

7. Κοινά εγκλήματα

«Τα κοινά εγκλήματα κλοπών, δολοφονιών, αρπαγών, τραυματισμών, ψευδορκίας, συκοφαντιών κλπ».

8. Η εις βάρος της Πατρίδος μας προδοσία

«Θα έλεγα ότι στο τέλος και μην με παρεξηγήσετε αλλά από αγάπη για την Πατρίδα μας, για την Ελλάδα μας, για την Μακεδονία μας, για την Θράκη μας, για το Αιγαίο μας που θα λέω και θα αναφέρω συνεχώς, για την Κύπρο μας, που είναι μια ελεύθερη χώρα αλλά είναι ελληνική γη, σας παρακαλώ αδελφοί μου, δεν είναι σωστό σε αυτές τις επτά κατηγορίες να προσθέσουμε και άλλη μια (; ) και να λέμε ότι ανήκουν οι άνθρωποι που δεν αγαπούν την Ελλάδα και την προδίδουν και λένε, “ας γίνει ό,τι θέλει εδώ και ας έρθουν και οι Σκοπιανοί και ας έρθουν και οι Τούρκοι και ας έρθουν και οι Ευρωπαίοι και ας έρθουν και άλλοι και γαία πυρί μειχθήτω".

Λένε μερικοί και τα γράφουν. Γράφουν φοβερά πράγματα. Και εναντίον ημών. Και όσο και αν είμεθα λίγοι που ομιλούμε για την πατρίδα, για την Ελλάδα, για τον πολιτισμό μας, για την ιστορία μας, γι’ αυτό το έθνος το μεγάλο το Ελληνικό, που έχει χιλιάδες χρόνια ιστορία, δεν υπάρχει άλλος λαός στην βαλκανική με τέτοια ιστορία. Και το προδίδουμε; Ε, αυτό είναι σατανοπληξία. Είναι σατανοπληξία να απορρίπτεις το γένος του», κατέληξε.

Πηγη: cosmo.gr


Μην ταράζεσθε και μην ανησυχείτε διότι αυτός που γνωρίζει όσα υποφέρετε
και είναι σε θέση να τα εμποδίσει είναι φανερό ότι δεν τα εμποδίζει, επειδή προνοεί και ενδιαφέρεται για σας.

Sparrow
Δημοσιεύσεις: 81
Εγγραφή: Τετ Μαρ 23, 2016 5:32 pm

Θανάσιμα αμαρτήματα

Δημοσίευσηαπό Sparrow » Κυρ Οκτ 02, 2016 11:58 pm
Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6261
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Τα κατά Άνθιμον "8 θανάσιμα αμαρτήματα"

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Δευτ Οκτ 03, 2016 8:09 am

Όπως βλέπεις Sparrow υπάρχει ο όρος "θανάσιμα αμαρτήματα".

Κατά τη γνώμη μου, όλα τα αμαρτήματα είναι θανάσιμα, αν δεν υπάρξει μετάνοια.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Sparrow
Δημοσιεύσεις: 81
Εγγραφή: Τετ Μαρ 23, 2016 5:32 pm

Re: Τα κατά Άνθιμον "8 θανάσιμα αμαρτήματα"

Δημοσίευσηαπό Sparrow » Δευτ Οκτ 03, 2016 5:03 pm

Ένιωσα λίγο σαν να χλεύασες το ερώτημά μου που το μετέφερες σε αυτό το post σαν απάντηση... Μάλλον θα το αντιλήφθηκα λάθος....
Πάντως δεν έχω το συγκεκριμένο πρόσωπο για οδηγό... Μάλιστα (προφανώς άθελά του) αυτός ο άνθρωπος πήγε να κλονίσει την πίστη μου που ακόμα νιώθω το σημάδι του πάνω της... (Το σχήμα του δεν είναι αντίλογος ούτε είναι πάπας ο Άνθιμος) Όσο και αν δυσφόρησα μαζί του να ναι καλά όπως και όλοι...Άβαταρ μέλους
Πέτρος
Δημοσιεύσεις: 1595
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 19, 2015 9:32 am

Re: Τα κατά Άνθιμον "8 θανάσιμα αμαρτήματα"

Δημοσίευσηαπό Πέτρος » Τρί Οκτ 04, 2016 7:54 am

Αυτά που λέει είναι λάθος;

ΥΓ. : Οι εκτρώσεις είναι πολύ περισσότερες από 150.000.Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6261
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Τα κατά Άνθιμον "8 θανάσιμα αμαρτήματα"

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τρί Οκτ 04, 2016 11:22 am

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης είναι ένας Ιεράρχης της Εκκλησίας. Δεν έχει σημασία αν συμφωνείς ή διαφωνείς με τις απόψεις του, αφού στο συγκεκριμένο κήρυγμα δίνει απάντηση στο ερώτημά σου.

Επίσης απάντηση έδωσα κι εγώ, αλλά δεν τη σχολίασες. Να υποθέσω ότι συμφωνείς μαζί μου;


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Sparrow
Δημοσιεύσεις: 81
Εγγραφή: Τετ Μαρ 23, 2016 5:32 pm

Re: Τα κατά Άνθιμον "8 θανάσιμα αμαρτήματα"

Δημοσίευσηαπό Sparrow » Τρί Οκτ 04, 2016 1:17 pm

Νίκο συμφωνώ ότι είναι απαραίτητη η μετάνοια.
Δεν είναι απαντημένο το ερώτημα μου καθώς ρώτησα αν η Ορθοδοξία έχει επίσημη θέση, για διάκριση αμαρτιών με την συγκεκριμένη ορολογία...
Από τις λίγες γνώσεις μου ότι πει ένας μητροπολίτης δεν γίνεται αυτόματα επίσημη θέση και διδασκαλία της Ορθοδοξίας.
Ακόμα εγώ ποτέ δεν θα έγραφα απάντηση σε αυτό το post, και όμως έχω απαντήσει χωρίς να το έχω κάνει...
Σας χαιρετώ, Νίκο για να είμαι σίγουρος ότι θα το διαβάσεις,θα στο στείλω και σε προσωπικό μήνυμα, να διαγράψεις τον λογαριασμό μου γιατί δεν έχω την επιλογή από το site...
Ελπίζω να το σεβαστείς καθώς είναι και η προτροπή του πνευματικού μου να μην ασχολούμαι και αναγνώσκω τέτοια θέματα στο Internet διότι εμένα προσωπικά που με ξέρει με βλάπτουν... Και το νιώθω και ο ίδιος.. Μην νιώσεις άσχημα είναι προσωπική συμβουλή για μένα και δεν έχει να κάνει με το blog σου συγκεκριμένα...
Το θέμα θα το απαντήσει ο πνευματικός μου,μην μπεις στον κόπο, ήταν δικό μου λάθος εξ αρχής...
Τα γράφω και εδώ αυτά για μια εξήγηση και στα άλλα μέλη που ανταλλάξαμε απόψεις,να ξέρουν ότι παρόλο που δεν μου είναι καλό να συνεχίσω εδώ, εκτιμησα τον χρόνο τους και την συνομιλία μας... Το ίδιο και με εσένα Νίκο.
Θέλω να μου διαγράψεις τον λογαριασμό για να μου είναι πιο εύκολο να στηρίξω την επιλογή μου που είναι τόσο επιθυμία μου όσο και προτροπή του πνευματικού μου, να καλλιεργώ την ορθόδοξη συνείδηση μου μόνο από καλά βιβλία και από τον ίδιο...
Σας ευχαριστώ και καλή συνέχεια στη ζωή σας.Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6261
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Τα κατά Άνθιμον "8 θανάσιμα αμαρτήματα"

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τρί Οκτ 04, 2016 2:07 pm

Απάντηση πήρες Sparrow από μένα. Δεν υπάρχουν "θανάσιμα αμαρτήματα", όλα τα αμαρτήματα είναι θανάσιμα. Κατά τα άλλα πολλοί χρησιμοποιούν αυτό τον όρο, για να περιγράψουν τις αμαρτίες που είναι δύσκολο να ξεπεραστούν, ακόμη και από τον Χριστιανό που αγωνίζεται Πνευματικά, επειδή δημιουργούν σοβαρά πνευματικά τραύματα, που εκμεταλλεύεται ο εχθρός του ανθρώπου για να ανακυκλώνει τους πειρασμούς.

Δεν μπορώ να διαγράψω το λογαριασμό σου, επειδή θα διαγραφτούν και οι δημοσιεύσεις σου κι έτσι θα δημιουργηθεί πρόβλημα στους διαλόγους που συμμετείχες. Θα μπλοκάρω το λογαριασμό σου κι αν ποτέ θελήσεις να επιστρέψεις θα τον ανοίξω ξανά. Εύχομαι καλή επάνοδο, όταν ο Πνευματικός σου δώσει ξανά το ελεύθερο να συμμετέχεις σε πνευματικούς διαλόγους σε Χριστιανικά φόρουμ.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
heavenandearth
Δημοσιεύσεις: 307
Εγγραφή: Τρί Ιαν 02, 2018 1:19 pm
Τοποθεσία: Νεκταρία, Αθήνα

Τα πάθη και η θεραπεία τους

Δημοσίευσηαπό heavenandearth » Πέμ Φεβ 08, 2018 12:43 pm

Ανοίγω αυτό το θέμα στους προβληματισμούς γιατί... με προβληματίζει!

Θα ήθελα να φτιάξω μια συνοπτική λίστα με τα πάθη και τη θεραπεία τους, για γρήγορη αναφορά και υπενθύμιση. Εννοείται ότι θα εμβαθύνει ο κάθε ένας από μας μόνος του, αλλά εμένα οι λίστες με βοηθούν, στη μνήμη και τη καθημερινή συνήθεια.

Από εδώ http://www.kivotoshelp.gr/index.php/praktikh-theologia-menu/112-toulaxiston-as-kseroume


ΤΑ ΕΠΤΑ ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΤΟΥΣ…


Α' ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ: Εγωισμός - Κενοδοξία –Υποκρισία- Πείσμα - Ανυποταξία - Καύχησις – Οίησις –Καλλωπισμός -Φαντασία – Κατάκριση- Καταλαλιά - Ειρωνία - Χλευασμός - Κοροϊδία

Β' ΠΛΕΟΝΕΞΙΑ: Ιεροσυλία - Επιορκία - Κλοπή - Ψεύδος - Αδικία - Αρπαγή - Ανελεημοσύνη - Χαρτοπαιξία - Σκληρότης - Σιμωνία.

Γ' ΑΣΕΛΓΕΙΑ: Αιμομιξία – Κτηνοβασία - Πτηνοβασία – Ομοφυλοφιλία - Λεσβίες - Μοιχεία - Πορνεία - Συγκυλισμός - Αυνανισμός - Ανωμαλία (παρά φύσει - εντός καί εκτός συζυγίας…) – Άσεμνο ντύσιμο - Άσεμνα καί ακατάλληλα θεάματα ( πορνό -τσόντες).

Δ' ΦΘΟΝΟΣ: Φόνος - Εκτρώσεις - Μνησικακία - Προδοσία - Απάτη - Φιλονικία - Ζήλεια - Αχαριστία - Επιβουλή - Ψευδορκία –Συκοφαντία - Διαβολή.

Ε' ΓΑΣΤΡΙΜΑΡΓΙΑ: Λαιμαργία - Μέθη - Κατάργηση νηστείας -Κάπνισμα - Σπατάλη χρημάτων - Ναρκωτικά – Μέθη - Πολυφαγία - Ιδιοτροπία φαγητών - Λαθροφαγία – Βρώμικες τροφές - Εμετός εκ συνεχούς πολυφαγίας...

ΣΤ' ΘΥΜΟΣ: Βλασφημία - Αισχρολογία - Μίσος - Κατάρες - Ξυλοδαρμός - Φασκέλωμα - Μούτζες - Υβρεολόγιο - Αδιαλλαξία - Έχθρα – Μέντιουμ – Καφετζούδες - Μαγεία.

Ζ' ΑΚΗΔΙΑ:Αμέλεια -Υπνηλία - Τεμπελιά - Όχι προσευχή – Όχι εκκλησιασμός - Όχι ανάγνωση ιερών βιβλίων - Καταφρόνησις - Οκνηρία – Μή ανάγνωση Ευαγγελίου και Αγίας Γραφής…Σκεφτόμουν μια αντίστοιχη λίστα για τη θεραπεία του καθενός.
Πχ η υπερηφάνεια. Πέραν της προσευχής, πρακτικά πώς τη νικάς.

Θα ψάξω τί λενε οι γέροντες και οι πατέρες και θα γράψω για το καθένα, και αν θέλετε να με βοηθήσετε σας ευχαριστώ!


Αγαπάτε αλλήλους.

Άβαταρ μέλους
Μάνος
Δημοσιεύσεις: 3038
Εγγραφή: Σάβ Δεκ 30, 2017 11:29 pm
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρήτης

Re: Τα πάθη και η θεραπεία τους

Δημοσίευσηαπό Μάνος » Πέμ Φεβ 08, 2018 12:55 pm

Υπάρχουν θέματα Νεκταρία για τα περισσότερα από αυτά με διάφορες συμβουλές και κείμενα. Η αντιμετώπιση τους γίνεται πιο εύκολη με τη μυστηριακή ζωή. Αν έχει πχ κανείς πνευματικό, κάνει τον αγώνα του και αν πέσει τρέχει με συναίσθηση στο πετραχήλι για το φάρμακο της άφεσης των αμαρτιών και συνεχίζει. Ο πνευματικός δίνει και συμβουλές προς αντιμετώπιση.


Ἀπὸ τῶν πολλῶν μου ἁμαρτιῶν, ἀσθενεῖ τὸ σῶμα, ἀσθενεῖ μου καὶ ἡ ψυχή· (Άξιον εστίν)


Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 1 και 0 επισκέπτες

cron