Αυνανισμός (αυτοϊκανοποίηση).

Συζήτηση γύρω από τα αμαρτήματα και τα πάθη.

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Άβαταρ μέλους
Achilleas
Δημοσιεύσεις: 2088
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 7:09 pm

Αυνανισμός (αυτοϊκανοποίηση).

Δημοσίευσηαπό Achilleas » Σάβ Αύγ 25, 2012 9:30 am

Το αμάρτημα του αυνανισμού πήρε το όνομά του από το πρόσωπο αυτού που για πρώτη φορά το έκανε.
Τα είδη του αυνανισμού:

α. Ο μοναχικός αυνανισμός.
Ο αυτοηδονισμός που γίνεται μέσα σε μία μοναξιά και έναν αυτοερωτισμό είναι μία ψυχική τραγικότητα και αμαρτία απέναντι στο Θεό, όμως δημιουργεί και πνευματικά και ψυχικά προβλήματα.

β. Ο συντροφικός αυνανισμός
Εκεί που πραγματικά η αμαρτία του Αυνάν γίνεται τρόπος σχέσης και ύπαρξης ερωτικής είναι στους νέους που έχουν τις ελεύθερες σχέσεις των και με το φόβο της εγκυμοσύνης έχουν αναγ΄΄αγει τον έρωτα σε μία αμαρτωλή κατάσταση του Αυνάν. Σ' αυτές τις σχέσεις επικρατεί μόνιμα ο εγωισμός και η ποικίλη αναζήτηση και έξαψη της ηδονής

γ. Ο συζυγικός αυνανισμός
Εκεί που παίρνει πιο έντονα την παρουσία της η αμαρτία του αυνανισμού είναι μέσα στα ανδρόγυνα, τα οποία συστηματικά και εκ προγράμματος χρησιμοποιούν την αποφυγή της τεκνογονίας. Αυτή καθεαυτή η αποφυγή της τεκνογονίας με όλα τα ποικίλα μέσα, είναι το αμάρτημα του Αυνάν. Μέχρι που να δώσει ο Θεός το πρώτο παιδί το ανδρόγυνο αφήνεται ελεύθερα και με επιμέλεια για τον ερχομό του. Κατόπιν, μπαίνει σε σκεπτικισμό και φόβο και σοφίζται τον προγραμματισμό ή και την έκτρωση του επόμενου παιδιού, που ήλθε σε ανεπιθύμητη ώρα.


Μακάριοι οι πραείς, ότι αυτοί κληρονομήσουσι την γην.

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6391
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Αυνανισμός (αυτοϊκανοποίηση).

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Σάβ Αύγ 25, 2012 9:31 am

Ας ξεκινήσουμε από την Αγία Γραφή. Πράγματι όλη η αλήθεια είναι γραμμένη στην Αγία Γραφή, όμως σε πολλές περιπτώσεις συνεπτυγμένη. Οι Πατέρες της Εκκλησίας με την εμπειρία τους στους πνευματικούς αγώνες και τη βοήθεια του Αγίου Πνεύματος, ερμήνευσαν την Αγία Γραφή βοηθώντας μας έτσι να την κατανοήσουμε καλύτερα.

Έτσι σ΄ ένα εξειδικευμένο θέμα σαν αυτό, μπορεί να μην υπάρχει απ΄ ευθείας απάντηση από τη Γραφή. Έχουν γράψει όμως πολλά οι Πατέρες πάνω σ΄ αυτό.

Ο π. Αθανάσιος Λεμεσού, δίνει ένα γενικό ορισμό της αμαρτίας, που συμπίπτει και με τα γραφόμενα του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη. Δηλαδή, "αμαρτία είναι ότι κάνουμε στη ζωή μας που μας απομακρύνει από το Θεό".

Μπορεί τώρα να φανταστεί κάποιος ότι η συγκεκριμένη πράξη μας βοηθά να πλησιάσουμε στο Θεό;

Ο αυνανισμός είναι εκτόνωση της επιθυμίας για συνουσία, όταν αυτή δεν είναι εφικτή για διάφορους λόγους. Συνήθως χρησιμοποιείται, για να ενισχύσει την πράξη αυτή, και η φαντασία ερωτικών εικόνων. Όλα αυτά είναι μάλλον νοσηρά και προφανώς πολύ απέχουν απ΄ το στόχο.

Η σωστή στάση, όταν ο άνθρωπος δεν μπορεί να έχει φυσιολογική εντός γάμου ερωτική σχέση, είναι η εγκράτεια.

Δεν είναι θέμα, λοιπόν, κανόνων. Οι κανόνες δεν είναι χαρακτηριστικό της Ορθοδοξίας, αλλά του παπισμού, Είναι θέμα στάσης, τρόπου ζωής. Η αγάπη μας για τον Κύριο είναι το κριτήριο για κάθε μας πράξη, για όλη μας τη ζωή. Ένα καλό κριτήριο για ότι κάνουμε είναι αυτό που μας έλεγε ο κατηχητής μας, όταν ήμασταν μικροί: "φαντάσου σε κάθε τι που κάνεις ότι ο Κύριος είναι παρών".

Όμως αν κάποιος έχει έντονες ορμές μήπως είναι προτιμότερος ο αυνανισμός από κάτι χειρότερο;

Η απάντηση σ΄αυτή την απορία είναι: Υπάρχει μέτρο σύγκρισης ανάμεσα σε αμαρτίες; Και για τις μικρές χάνεις τη Βασιλεία των Ουρανών, όπως και για τις μεγάλες.

Ο τρόπος αντιμετώπισης των σαρκικών πειρασμών είναι η εγκράτεια. Όμως είμαστε άνθρωποι κι αν πέσουμε θα ζητήσουμε το Έλεος του Θεού και τη συμβουλή του Πνευματικού μας. Το για μεγάλη ή μικρή πτώση είναι αδιάφορο. Άλλωστε δεν υπάρχει μέτρο για να τις μετράμε. Ο Κύριος που είναι το μέτρο μας είναι τέλειος και ζητά κι από μας να γίνουμε τέλειοι.

Και εγκράτεια χωρίς τη βοήθεια των Μυστηρίων της Εκκλησίας δεν γίνεται. Γι αυτό όποιος αντιμετωπίζει δυνατούς πειρασμούς, τους αντιμετωπίζει στα γόνατα και στις ακολουθίες. Μάχη είναι και δεν ψάχνουμε πως θα χάσουμε, αλλά πως θα κερδίσουμε.

Και για μην είμαστε απόλυτα θεωρητικοί, ας πούμε και μερικές πρακτικές συμβουλές που ενισχύουν την προσπάθεια εγκράτειας:

1. Τακτική συμμετοχή στα Μυστήρια της Εκκλησίας για άντληση δύναμης.

2. Συχνή προσευχή.

3. Πνευματική ανάγνωση και σωστή ενημέρωση για όλα τα θέματα που τον/την απασχολούν.

4. Τακτική επαφή με τον Πνευματικό.

5. Σωματική άθληση ("νους υγειής εν σώματι υγειά").

6. Αποφυγή θεαμάτων, ακουσμάτων και αναγνωσμάτων που εξάπτουν τη νοσηρή φαντασία και δημιουργούν άσκοπους πειρασμούς.

7. Προσεκτική επιλογή των συναναστροφών

8. Πρόγραμμα και σωστή αξιοποίηση του χρόνου, που να περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω. Η τεμπελιά είναι κακός σύμβουλος κατά το "αργία μήτηρ πάσης κακίας".

Όλα αυτά είναι προτάσεις και όχι εντολές. Έχουν την αποτρεπτική πλευρά τους, αλλά και τη θετική επίσης. Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται με χαρά, για την Αγάπη του Χριστού, εν ονόματι Του Χριστού και οι όποιες επιτυχίες ν΄αποδίδονται σ΄Αυτόν. Οι όποιες αστοχίες δεν πρέπει ν' απογοητεύουν, αντίθετα αποτελούν ευκαιρία για συνειδητοποίηση της ανθρώπινης αδυναμίας και αξιοποιούνται για νέο ξεκίνημα με τη βοήθεια του Πνευματικού.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Achilleas
Δημοσιεύσεις: 2088
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 7:09 pm

Re: Αυνανισμός (αυτοϊκανοποίηση).

Δημοσίευσηαπό Achilleas » Σάβ Αύγ 25, 2012 9:31 am

Είναι πολύ διαφωτιστικά Νίκο αυτά που αναπτύσεις στην απάντησή σου γι' αυτό το ευαίσθητο θέμα. Νομίζω ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην το έχει κάνει έστω και μια φορά στη ζωή του. Οι οκτώ προτροπές σου είναι επίσης χρήσιμες. Για περισσότερες κατευθύνσεις - συμβουλές, στον Πνευματικό μας.


Μακάριοι οι πραείς, ότι αυτοί κληρονομήσουσι την γην.

Άβαταρ μέλους
Achilleas
Δημοσιεύσεις: 2088
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 7:09 pm

Re: Αυνανισμός (αυτοϊκανοποίηση).

Δημοσίευσηαπό Achilleas » Σάβ Αύγ 25, 2012 9:32 am

Παραθέτω τα συμπεράσματα μιας έρευνας που έγινε ανάμεσα στον ανδρικό πληθυσμό της Αυστραλίας:

Σύμφωνα με την σύγχρονη Ιατρική είναι επιβεβλημένο ο άνδρας να εκσπερματώνει συχνά, τουλάχιστο 4 – 7 φορές την εβδομάδα διαφορετικά ελλοχεύουν επικίνδυνες για την υγεία του επιπλοκές.
Σε μια έρευνα από την Αυστραλία βρέθηκε ότι η συχνή εκσπερμάτωση λόγω σεξουαλικών επαφών ή λόγω αυνανισμού, μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε ότι ο αυνανισμός ιδιαίτερα στην ηλικία μεταξύ 20 και 30 ετών συνδυαζόταν με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης επιθετικού καρκίνου του προστάτη.

Τα παραπάνω μάλιστα, τα υιοθετεί και η παγκόσμια οργάνωση υγείας.

Με λίγα λόγια προτρέπει τους άνδρες με πρόσχημα την καλή υγεία τους, να προσφεύγουν σε αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα, είτε μέσω του σεξ, είτε με τον αυνανισμό κλπ.

Θα ήθελα να ρωτήσω αν θα έπρεπε να επηρεαζόμαστε από τις υποδείξεις της σύγχρονης Ιατρικής που σ' αυτή την περίπτωση μας θέτει σε δίλημμα, ερχόμενοι σε σύγκρουση με τον χριστιανικό τρόπο ζωής που ξέρουμε και προσπαθούμε να εφαρμόσουμε.

Τελικά όταν έρχεται σε αντίθεση η σύγχρονη επιστήμη και ειδικότερα η Ιατρική με τα πιστεύω μας που στην προκειμένη περίπτωση αφορά την υγεία μας, σαν χριστιανοί τι πρέπει να κάνουμε;


Μακάριοι οι πραείς, ότι αυτοί κληρονομήσουσι την γην.

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6391
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Αυνανισμός (αυτοϊκανοποίηση).

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Σάβ Αύγ 25, 2012 9:32 am

Αχιλλέα, δεν είναι η μόνη κατευθυνόμενη έρευνα, που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια. Τις περισσότερες φορές, όταν θέλουμε να βγάλουμε συγκεκριμένα συμπεράσματα από μια έρευνα, που να εξυπηρετούν το σκοπό μας, δεν έχουμε παρά να διαμορφώσουμε τις ερωτήσεις έτσι ώστε να μην μπορεί να βγει διαφορετικό αποτέλεσμα.

Γιατί δεν έκαναν στο Άγιο Όρος μια έρευνα για το πόσοι μοναχοί πάσχουν από προστάτη; Τότε θα έβγαζαν το συμπέρασμα ότι οι μοναχοί κινδυνεύουν πολύ λιγότερο από παθήσεις του προστάτη από το γενικό πληθυσμό. Και τότε τι θα συνιστούσαν, να γίνουμε όλοι μοναχοί;

Χτες τυχαία είδα μια κυρία που διεκδικούσε τον τίτλο της "ψυχολόγου" να συνιστά σε όλες τις μητέρες να διδάξουν στα κορίτσια τους από μικρά να αυνανίζονται, επειδή λέει έτσι θα αποφύγουν τις πρόωρες σεξουαλικές επαφές με αγόρια!! Φυσικά για την "κυρία" αυτή δεν υπήρχε περίπτωση να συστήσει στις μητέρες να διδάξουν στα κορίτσια τους την εγκράτεια και την άσκηση, αφού απευθύνεται σ΄ένα ακροατήριο, που οι δυο λέξεις αυτές είναι άγνωστες.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Achilleas
Δημοσιεύσεις: 2088
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 7:09 pm

Re: Αυνανισμός (αυτοϊκανοποίηση).

Δημοσίευσηαπό Achilleas » Σάβ Αύγ 25, 2012 9:33 am

Nίκο, πίστεψέ με ότι πράγματικά πριν δημοσιεύσεις την απάντησή σου, ο νους μου πήγε στους μοναχούς του Αγίου Όρους και γενικά στη μοναστική ζωή. Το προσδόκιμο όριο ζωής εκεί είναι αρκετά μεγάλο. Πάντως είναι γεγονός ότι τέτοιου είδους έρευνες μπορούν να επηρεάσουν τον πολύ κόσμο ακόμα και πιστούς χριστιανούς. Ωστόσο, προβληματίζουν τόσο για την αξιοπιστία τους, όσο και για τους σκοπούς τους και δεν πρέπει να μας αποκλίνουν από την κατά Χριστό ζωή, που είναι ο στόχος μας.


Μακάριοι οι πραείς, ότι αυτοί κληρονομήσουσι την γην.

Άβαταρ μέλους
stratis
Δημοσιεύσεις: 434
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 3:12 pm

Re: Αυνανισμός (αυτοϊκανοποίηση).

Δημοσίευσηαπό stratis » Σάβ Αύγ 25, 2012 9:34 am

Νομίζω ότι χρειάζεται να διευκρινήσουμε κάτι στην ιστορία του Αυνάν. Δεν είναι ότι ο Αυνάν δεν ήθελε να κάνει παιδιά με τη Ηρ, είναι ότι δεν ήθελε το παιδί που θα κάνει να είναι παιδί του αδερφού που είχε αποβιώσει και υπήρξε ο πρώτος άνδρας της Ηρ. Κατα την ιουδαϊκή παράδοση αν ένα ζευγάρι δεν έκανε παιδιά τότε η χήρα παντρευόταν τον αδερφό του άνδρα της και αν έκαναν παιδί εθεωρείτο δικό του.

Επίσης θα πρέπει να προσεγγίσουμε και σε ένα άλλο ερώτημα. Τι γίνεται με τα ζευγάρια που απέκτησαν 1,2,3 παιδιά και που λόγω επιπλοκών ή δυσκολιών που αντιμετώπισαν κατά την εγκυμοσύνη επιθυμούν να αποφύγουν μια κύηση που ενδεχομένως θα στερούσε τη ζωή από τη μάνα ή θα απέφερε ένα παιδί που σε λίγες εβδομάδες θα ήταν καταδικασμένο ή ακόμη να βρεθούν αντιμέτωποι με το δίλημμα της έκτρωσης σε μια τέτοια περίπτωση επιπλοκής;Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6391
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Αυνανισμός (αυτοϊκανοποίηση).

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Σάβ Αύγ 25, 2012 9:35 am

Στρατή για τις ακραίες περιπτώσεις υπάρχουν οι Πνευματικοί, που σε συνεργασία με τους γιατρούς μπορούν να δώσουν μια λύση, που δε θα εξουθενώνει το ζευγάρι. Ο Θεός δεν θέλει να μας βασανίσει, αλλά να μας βοηθήσει να καταλάβουμε την αδυναμία μας και να ζητήσουμε μ' εμπιστοσύνη τη βοήθειά του.

Αν είχαμε πίστη θα μπορούσαμε στην περίπτωση, που μια εγκυμοσύνη θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα, να του ζητήσουμε να μην μας δώσει άλλο παιδί κι Εκείνος θα το έκανε, εφόσον αυτό ήταν προς το συμφέρον μας. Όμως δυστυχώς είμαστε ολιγόπιστοι, οπότε ας έχουμε τουλάχιστον εμπιστοσύνη στις οδηγίες του Πνευματικού μας.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
stratis
Δημοσιεύσεις: 434
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 3:12 pm

Re: Αυνανισμός (αυτοϊκανοποίηση).

Δημοσίευσηαπό stratis » Σάβ Αύγ 25, 2012 9:35 am

Όπως το είπες είμαστε ολιγόπιστοι. Τουλάχιστον όμως είμαστε ειλικρινείς. Αλλά και οι πνευματικοί κάποιες φορές προκειμένου να τηρηθεί μια ισορροπία δεν ξεκαθαρίζουν τα πράγματα.Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6391
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Αυνανισμός (αυτοϊκανοποίηση).

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Σάβ Αύγ 25, 2012 9:35 am

Φαντάζομαι Στρατή ότι δε μιλάς γενικά, αλλά έχεις κάποια συγκεκριμένη περίπτωση στο μυαλό σου.

Στις δύσκολες καταστάσεις πρέπει να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς με τον Πνευματικό μας για τους λογισμούς μας και τα προβλήματά και να ζητούμε μια ξεκάθαρη απάντηση.

Βέβαια δεν πρόκειται να πάρουμε απάντηση σε θέματα, που χρειάζεται να πάρουμε εμείς την ευθύνη της απόφασης. Για παράδειγμα ο Πνευματικός μας δεν πρόκειται ποτέ να μας απαντήσει ποια γυναίκα να παντρευτούμε ή τι όνομα να βγάλουμε στο παιδί μας ή τι να σπουδάσουμε κλπ. Θα μας περιγράψει πως πρέπει να πάρουμε την απόφαση και μετά θα μας συστήσει να κάνουμε την προσευχή μας και ν' αποφασίσουμε.

Όταν παίρνουμε μια απόφαση με αγαθή προαίρεση, ακόμη κι αν είναι λάθος, δεν μας οδηγεί στην καταστροφή. Υπάρχει πάντα η οδός της μετάνοιας και της συγγνώμης.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.


Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 4 και 0 επισκέπτες