Διάλογος για την εξάρτηση απ’ τη νικοτίνη

Συζήτηση γύρω από τα αμαρτήματα και τα πάθη.

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Άβαταρ μέλους
ORTHODOXIA
Δημοσιεύσεις: 355
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 3:09 pm
Τοποθεσία: Ομάδα Διαχείρισης

Διάλογος για την εξάρτηση απ’ τη νικοτίνη

Δημοσίευσηαπό ORTHODOXIA » Σάβ Αύγ 25, 2012 6:36 pm

Ανοίγουμε το θέμα αυτό με σκοπό να κάνουμε μια πνευματική συζήτηση για την εξάρτηση από το κάπνισμα και όχι ιατρική.

Το θέμα που παραθέτουμε για την έναρξη του διαλόγου είναι κατά βάση ιατρικό, με στόχο όμως να δούμε πόσο βλάπτει στην υγεία μας το κάπνισμα, για να βγάλουμε απ΄ αυτό τα απαραίτητα πνευματικά συμπεράσματα.

Διάλογος για την εξάρτηση απ’ τη νικοτίνη
27 Μαΐου 2011

Εικόνα

Συνέντευξη με τον Καθηγητή Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντή Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας Παύλο Τούτουζα.

-Νους υγιής εν σώματι υγιή, κραυγάζουν οι αρχαίοι από τα βάθη των αιώνων. Υπάρχουν νέα; Έχουμε κάποια πρόσφατη μελέτη για την υγεία του σύγχρονου πολίτη;

-Όπως και να το πάρεις απέχουμε πολύ από τα σωστά που λένε οι αρχαίοι. Εξακολουθούμε οι πολλοί την καθιστική ζωή. χωρίς γυμναστική, δίχως βάδισμα, είμαστε υπέρβαροι με όλα τα σχετικά προβλήματα. Διαβάζω σε άρθρο του Νew Journal of Medicine ότι σήμερα στις ΗΠΑ, 435.000 κόσμος κάθε χρόνο πεθαίνει πρόωρα από το κάπνισμα. Στην Ελλάδα, εάν είχαμε τα ίδια ποσοστά καπνίσματος, με την αναλογία αυτή, θα λέγαμε ότι 17.400 απώλειες το χρόνο οφείλονται στο κάπνισμα. Δυστυχώς όμως είναι περισσότερες, επειδή το ποσοστό καπνίσματος στη χώρα μας είναι σχεδόν διπλάσιο.

Ένας στους πέντε θανάτους προκαλείται από το κάπνισμα Στους καπνιστές που καπνίζουν όλη τη ζωή τους, το 50% θα πάνε πρόωρα από επιπλοκή που θα προκαλέσει το κάπνισμα Και να σκαφθείς ότι αυτή η συνήθεια ήταν άγνωστη στην Ευρώπη πριν από το 1500. Ακόμη περισσότερο σήμερα είναι πολύς ο κόσμος που ενοχλείται από τον καπνό, δεν του αρέσει το κάπνισμα και μπορεί να αρχίσει να βήχει μόλις εισπνεύσει τον καπνό από το τσιγάρο το δικό σου. Και οι καπνιστές μιλούν για δικαιώματα για τα οποία το αρχαίο ελληνικό ρητό δεν λέει τίποτα. Άρα ο καπνός ακυρώνει τα περί υγείας μυαλού και σώματος.

-Να μας πεις τι άλλα λέει το άρθρο και όχι τα δικά σου.

-Λέει γνωστά και νέα. Ότι το κάπνισμα είναι η αιτία θανάτου από καρκίνο, έμφραγμα εγκεφαλικό και νόσους των πνευμόνων. Επίσης το κάπνισμα του τσιγάρου είναι παράγων κινδύνου για βρογχικά και αναπνευστικές λοιμώξεις, για οστεοπόρωση, ανοσολογικές διαταραχές και μετεγχειρητικές επιπλοκές, ακόμη και για επιβράδυνση θεραπείας ενός τραύματος και έλκους στομάχου και δωδεκαδάκτυλου. Το κάπνισμα χειροτερεύει πολύ το διαβήτη και αυξάνει σημαντικά τη γάγγραινα στα κάτω άκρα. Επιπλέον το κάπνισμα έχει πολύ στενή σχέση με τις πυρκαγιές το καλοκαίρι και προκαλεί πολλές παθήσεις από τραύματα που σχετίζονται με τις φωτιές. Σ’ όλα αυτά λένε οι καπνιστές «δεν φταίω εγώ αλλά η εξάρτησή μου από τη νικοτίνη, είμαι εξαρτημένος από τη νικοτίνη. Επομένως, εσείς οφείλετε να με κατανοήσετε».

-Τί γίνεται με τους καπνιστές; Δεν θέλουν να το κόψουν;


-Το άρθρο γράφει ότι 70% των καπνιστών επιθυμούν να το κόψουν και αυτό κάθε χρόνο επιτυγχάνεται σε ποσοστό 40% τουλάχιστον για μία μέρα. Οι πιό πολλοί εξαρτημένοι καπνιστές προσπαθούν σοβαρά να το κόψουν, αλλά το επιτυγχάνουν μόνο για λίγες ώρες. Υπολογίζεται ότι το 80% που προσπαθούν, επιστρέφουν στο κάπνισμα εντός ενός μηνός και τελικά μόνο το 3% των καπνιστών απαλλάσσονται σταθερά από το τσιγάρο. Από την άλλη πλευρά έχουμε τα παιδιά και τους εφήβους, οι οποίοι, με παράδειγμα συχνά γονείς και διδασκάλους, προσπαθούν να μάθουν να καπνίζουν.Τελικά εκείνο που κερδίζουν οι Αμερικανοί από τους εξαρτημένους που προσπαθούν να ελευθερώσουν, εξουδετερώνεται ή μειώνεται πολύ από τους νέους καπνιστές. Έτσι το τελικό αποτέλεσμα είναι ελάχιστα ικανοποιητικό, αφού το ποσοστό εκεί παραμένει ακόμη σχετικά υψηλό, στο 18%. Τί να πούμε εμείς στην Ελλάδα που είμαστε στο 35%!

-Τόσες αρρώστιες, τόση αναπηρία, τόσοι θάνατοι. Και τί είναι αυτό το μαγευτικό, στο οποίο γονατίζει η Πολιτεία και αφήνει τα παιδιά της να καπνίζουν; Είναι τόσες πολλές οι τοξικές ουσίες που έχει μέσα το τσιγάρο…

Το άρθρο λέει ότι έχει και τη νικοτίνη, εκείνη προκαλεί την εξάρτηση.

Με την πρώτη εισπνοή η νικοτίνη περνάει τους πνεύμονες ταχύτατα, μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος και φθάνει σε δευτερόλεπτα στον εγκέφαλο, όπου την αρπάζουν οι χολινεργικοί υποδοχείς. Εκεί θα αρχίσει η εξάρτηση. Η περιοχή αυτή έχει διαβαθμίσεις σε μονάδες και εδώ ελευθερώνονται ουσίες, όπως η δοπαμίνη, η οποία αφήνει εμπειρία ευχάριστη να την θυμάσαι. Ελαττώνεται, λέει, το στρες και η ανησυχία. Οι καπνιστές μετριάζουν το θυμό τους και ελέγχουν τη διάθεσή τους. Αυξάνεται η συγκέντρωσή τους, η προσοχή τους, βραχύνεται ο χρόνος απαντήσεώς τους σε ερώτηση και είναι καλύτερη η απόδοσή τους σε ορισμένα έργα. Αυτά λένε ερευνητές στο άρθρο, ενώ άλλοι νεώτεροι έχουν γράψει σε άλλα άρθρα ότι το Αλτσχάιμερ έρχεται συχνότερα και νωρίτερα στους καπνιστές. Χώρια οι άνθρωποι ηλικίας 80 και 90 ετών, που βαδίζουν στο δρόμο, δεν είναι πλέον καπνιστές. Πάντως παραμένει αυτή η αγαθή εντύπωση ότι η νικοτίνη ανοίγει το μυαλό με ευχαρίστηση! Και το πρόβλημα είναι ότι η διακοπή του καπνίσματος συνοδεύεται από συμπτώματα εκνευρισμού, κακής διάθεσης, ανησυχίας, υπερκινητικότητας.

Κάποιος αναφέρει τήν ελληνική λέξη ανηδονία – στην αγγλική anhedonia. Η αίσθηση ότι είναι λίγη πια η ευχαρίστηση στη ζωή. Σε όλα αυτά βέβαια διαφωνούν οι υγιείς και μέσα σ’ αυτούς εκείνοι που επέτυχαν να διακόψουν το κάπνισμα. Ώστε τελικά εξάρτηση από τη νικοτίνη σημαίνει ότι κερδίζω τον «παράδεισο» που μου προκαλεί το κάπνισμα και αποφεύγω τη διακοπή του για να μην μπω στην κόλαση, αφού να ζω πλέον δεν αξίζει. Αν είναι δυνατόν να τους πιστέψουμε και να δεχθούμε πόσα «αγαθά» στερήθηκαν ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης.

Η κατανόηση του μηχανισμού της εξάρτησης στη νικοτίνη έχει οδηγήσει στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων, ως η βαρενικλίνη με ειδική δράση στον εγκέφαλο επί χολινεργικών υποδοχέων νικοτίνης.

Όμως σπουδαιότερο θα ήταν οι γονείς και οι δάσκαλοι να μην είναι ορατό παράδειγμα καπνιστών στη νεολαία. Και να μην φορολογείται αυτή η έξις θανάτου και αναπηρίας. Ο Ιούδας, όταν συνειδητοποίησε το μέγεθος του εγκλήματός του, πέταξε τα τριάκοντα αργύρια στους αρχιερείς και απελθών απήγξατο. Οι δε αρχιερείς δεν μπορούσαν να έχουν στα χέρια τους χρήμα αίματος και αγόρασαν νεκροταφείο μόνο για τους ξένους, όχι τους Ιουδαίους, αίμα γαρ… Το χρήμα αυτό είναι αίματος και απευκταίον, εύχεσαι να μην το έχεις.

Από το Περιοδικό, «Στους ρυθμούς της καρδιάς», τευχ. 227, σ. 33-34

Πηγή: pemptousia.com



Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6867
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Διάλογος για την εξάρτηση απ’ τη νικοτίνη

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Σάβ Αύγ 25, 2012 6:36 pm

Είναι ή όχι το κάπνισμα αμαρτία και η εξάρτηση από αυτό πάθος; Με λίγη ανάλυση μπορούμε εύκολα να δώσουμε απάντηση σ' αυτά τα ερωτήματα.

Το κάπνισμα δεν ικανοποιεί καμιά βασική ανάγκη του ανθρώπου ούτε του προσφέρει καμιά ωφέλεια σωματική ή (πολύ περισσότερο) πνευματική. Δεν μπορεί να συγκριθεί, για παράδειγμα, με το κρασί, επειδή εκείνο και θρέφει και ωφελεί τον άνθρωπο σωματικά και βελτιώνει τη διάθεσή του, όταν καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες. Αντίθετα το κάπνισμα, όταν γίνεται σε μικρές ποσότητες προκαλεί πολύ έντονα και μάλλον ενοχλητικά συμπτώματα (θυμηθείτε τι παθαίνει ένας μη καπνιστής, όταν καπνίσει ένα τσιγάρο), ενώ σε μεγάλες ποσότητες καταστρέφει, πολλές φορές ανεπανόρθωτα, την υγεία (και την τσέπη). Επομένως το κάπνισμα δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε καν μια αδιάφορη πνευματικά πράξη, αλλά είναι σίγουρα αντίθετη με το θέλημα του Θεού.

Επίσης η συνήθεια του καπνίσματος είναι οπωσδήποτε πάθος, αφού το κόψιμό του είναι για τους περισσότερους καπνιστές πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο, όσο κι αν διαπιστώνουν τις βλαβερές συνέπειές του.

Τι κάνουμε επομένως γι αυτό; Πρώτα απ΄όλα, αν δεν καπνίζουμε, δεν μπαίνουμε στον πειρασμό ούτε να το δοκιμάσουμε, κι αν καπνίζουμε προσπαθούμε ν' απαλλαγούμε απ΄αυτό και να πείσουμε τα παιδιά μας και τους γύρω μας να μην πέσουν στην ίδια παγίδα, φέρνοντας τον εαυτό μας σαν παράδειγμα προς αποφυγήν.

Αν το κόψιμο μας φαίνεται πολύ δύσκολο, ας θυμηθούμε ότι τα αδύνατα για τους ανθρώπους είναι δυνατά για το Θεό. Επομένως, αν μόνοι μας δεν μπορούμε, αρκεί να καταφύγουμε με πίστη στη βοήθειά Του και να είμαστε βέβαιοι, ότι τότε θα τα καταφέρουμε. Αυτό που χρειάζεται ο Θεός για να μας βοηθήσει είναι τη δική μας ακλόνητη συναίνεση (όχι και θέλω και δεν θέλω), αλλιώς η ευθύνη της αποτυχίας είναι αποκλειστικά δική μας.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
ORTHODOXIA
Δημοσιεύσεις: 355
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 3:09 pm
Τοποθεσία: Ομάδα Διαχείρισης

Re: Διάλογος για την εξάρτηση απ’ τη νικοτίνη

Δημοσίευσηαπό ORTHODOXIA » Σάβ Αύγ 25, 2012 6:37 pm

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: 31 Μαΐου

Εικόνα

Με αφορμή αυτή τη μέρα καλό είναι να θυμηθούμε τι μας προκαλεί αυτή η βλαβερή συνήθεια και να μάθουμε κάποιους σημαντικούς αριθμούς. Γι’αυτό θα γίνει μια αναφορά των επιπτώσεων στην υγεία μας.

Είναι θλιβερό το γεγονός ότι έως το 2025 θα έχουν πεθάνει 100.000.000 άνθρωποι με αιτία το κάπνισμα, και ένα μεγάλο μέρος αυτών, θα είναι νέοι άνθρωποι. Υπολογίζεται ότι οι καπνιστές σε όλο το κόσμο είναι… 1.100.000.000. άνθρωποι και από αυτούς πεθαίνουν 3.500.000 το χρόνο (10.000 την ημέρα) εξαιτίας του καπνίσματος. Οι ειδικοί της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας προειδοποιούν ότι το τσιγάρο είναι εξίσου εθιστικό με την ηρωΐνη, γεγονός που καθιστά το κάπνισμα μια νόνιμη τοξικομανία. Το κάπνισμα που ξεκινά σε νεαρή ηλικία -δυστυχώς, πλέον στα σχολεία βλέπουμε να υπάρχουν δωδεκάχρονα που καπνίζουν- είναι πολύ πιο επικίνδυνο για την υγεία για δύο λόγους: αφενός, όσο νωρίτερα ξεκινάς τόσο πιο δύσκολα το κόβεις, αφετέρου είναι πιο έντονες οι συσσωρευτικές βλάβες που προκαλούνται στον οργανισμό. Οι δύο πιο “τοξικές” ουσίες του καπνού είναι:

η νικοτίνη: που ευθύνεται για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, πρωτίστως για τα εμφράγματα του μυοκαρδίου και

το μονοξείδιο του άνθρακα: που ευθύνεται για τα πνευμονολογικά νοσήματα (καρκίνος του πνεύμονα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, βρογχίτιδα κτλ.).

Αριθμοί που πρέπει να θυμόμαστε!

13,5 – 18 χρόνια ζωής κόβει το κάπνισμα σε έναν καπνιστή.
3πλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν πριν τα 60 έτη έχουν οι καπνιστές.
5πλάσιο κίνδυνο για έμφραγμα έχουν οι καπνιστές κάτω των 40 ετών, σε σύγκριση με τους μη καπνιστές σαραντάρηδες.
20.000 άτομα πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα από το κάπνισμα.
9 στους 10 θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα αφορούν καπνιστή.
με την εισπνοή του καπνού αυξάνεται: η αρτηριακή πίεση κατά 15 mmHg, οι καρδιακές σφίξεις και η συγκόλληση των αιμοπεταλίων, παράγοντες που ευνοούν τη θρόμβωση.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Στο έτερο μέτωπο, του αναπνευστικού συστήματος, το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα, χρόνια βρογχίτιδα, εμφύσημα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Επίσης είναι συχνή αιτία τύφλωσης. Όσο πιο νωρίς αρχίζει κάποιος να καπνίζει και όσο περισσότερα τσιγάρα ή άλλα προϊόντα του καπνού καπνίζει, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος για να καταστρέψει την όρασή του και να τυφλωθεί. Σε έρευνες που συμπεριέλαβαν 12.468 ασθενείς βρέθηκε ότι περισσότερες από 25% των περιπτώσεων εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας οφείλονται στο κάπνισμα. Σε αυτούς που σταμάτησαν να καπνίζουν ο κίνδυνος τύφλωσης μειώνεται δραστικά.

Το κάπνισμα επηρεάζει την γονιμότητα των ανδρών. Το κάπνισμα επηρεάζει το γενετικό υλικό, το DNA, των σπερματοζωαρίων. Σε άνδρες που υποφέρουν από στειρότητα και τυγχάνουν θεραπευτικής αντιμετώπισης, οι πιθανότητες επιτυχίας των μεθόδων αντιμετώπισης της στειρότητας μειώνονται στους άνδρες οι οποίοι καπνίζουν.

Εάν σε ένα ζευγάρι καπνίζουν και ο άνδρας και η γυναίκα τότε οι αρνητικές επιδράσεις για την τεκνοποίηση είναι μεγαλύτερες. Τα προβλήματα εστιάζονται τόσο σε δυσκολίες στη σύλληψη αλλά και για την ανάπτυξη του εμβρύου. Μεγάλος κίνδυνος Τερατογέννησης.Το κάπνισμα μειώνει τις πιθανότητες σύλληψης για μια γυναίκα κατά 40%, ενώ οι γυναίκες που συνεχίζουν να καπνίζουν κατά τη διάρκεια της κύησης έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να γεννήσουν ελλιποβαρές νεογνό. Επιπλέον έχει αποδειχθεί ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για συγκεκριμένες εμβρυικές δυσμορφίες, όπως το λαγόχειλο και το λυκόστομα. Τέλος, το παθητικό κάπνισμα σχετίζεται με το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, τον πρόωρο τοκετό, τα αναπνευστικά νοσήματα κατά την παιδική ηλικία και την εκδήλωση παιδικού άσθματος”, σημειώνεται στην έκθεση.

Το κάπνισμα είναι η σημαντικότερη αιτία πρόκλησης του καρκίνου. Μπορεί να προληφθεί εάν σταματήσει έγκαιρα η νοσηρή αυτή συνήθεια. Πρόσφατες μελέτες όπως αυτή που παρουσιάζουμε σήμερα δείχνουν ότι οι γυναίκες που καπνίζουν κινδυνεύουν ακόμη περισσότερο.

Η απώλεια της μνήμης και το κάπνισμα

Πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως το κάπνισμα προκαλεί Σοβαρότατη απώλεια μνήμης. Στις έρευνες αποδείχθηκε πως οι καπνιστές παρουσιάζουν έως και 20% μικρότερη λειτουργία του εγκεφάλου και απώλεια Ευφυΐας κατά το ίδιο ποσοστό!

Μια υποψία είναι ότι η επιτάχυνση της απώλειας της μνήμης που παρατηρείται στους καπνιστές, μπορεί να οφείλεται στην αύξηση της πίεσης που προκαλεί το κάπνισμα. Η αύξηση της πίεσης αλλοιώνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Το γεγονός αυτό μπορεί να συμβάλλει σε μειωμένη προσφορά προς τον εγκέφαλο θρεπτικών ουσιών που με τη σειρά τους να προκαλούν μακροχρόνια προβλήματα στη μνήμη.

Ο εγκέφαλος των καπνιστών παρουσιάζει αλλαγές στο μεταβολισμό του, λόγω της χρόνιας στέρησης οξυγόνου που του επιφέρει το κάπνισμα.

Μία άλλη μελέτη 2.885 νέων ηλικίας 12-13 ετών, ανακάλυψε ότι διάφορες μικροαδιαθεσίες και απουσίες από το σχολείο ήταν μεγαλύτερες στους καπνιστές.

Οι άνθρωποι οι οποίοι καπνίζουν συνηθισμένα ή ελαφριά τσιγάρα στην πραγματικότητα εισπνέουν σημαντικά περισσότερη νικοτίνη και πίσσα από αυτή που αναγράφεται πάνω στα πακέτα τσιγάρων.

Άλλες επιπτώσεις είναι η κόπωση, η αθηροσκλήρωση, η πρόωρη γήρανση, η υπογονιμότητα, η σεξουαλική ανικανότητα των ανδρών. Το κάπνισμα είναι απαγορευτικό στους διαβητικούς διότι το καρδιαγγειακό τους σύστημα είναι ήδη επιβαρυμένο.

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε το κακό που προκαλεί στο περιβάλλον, κυρίως οι πυρκαγιές το καλοκαίρι.

Τα καλά νέα:

Η ζημιά που προκαλεί ο καπνός είναι αναστρέψιμη!


Όσο περισσότερο χρόνο καπνίζει ένας άνθρωπος, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος μη αναστρέψιμης ζημιάς στους αεραγωγούς και τους πνεύμονες. Ωστόσο, η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει την πτώση της αναπνευστικής λειτουργίας που προκαλεί το κάπνισμα. Μία αμερικανική μελέτη έδειξε μία βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας εντός πέντε ετών στους πρώην καπνιστές ηλικίας 45-55 ετών, ενώ μία άλλη μελέτη σε περισσότερους από 5.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 65 ετών και άνω βρήκε ότι οι καπνιστές που σταματούν το κάπνισμα, ακόμη και μετά την ηλικία των 60, καταγράφουν καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων και του εγκεφάλου από όσους συνεχίζουν να καπνίζουν.

Ένας πολύ σημαντικός παράγντας για τη διακοπή του καπνίσματος είναι και το υψηλό κόστος του. Αν ένας καπνιστής επί 40 χρόνια δεν κάπνιζε, θα εξοικονομούσε από 60.000 έως 180.000 ευρώ, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό.

Πηγή: aktinologiaradiologia.blogspot.com



Κρότων
Δημοσιεύσεις: 104
Εγγραφή: Δευτ Ιούλ 30, 2012 12:59 pm
Τοποθεσία: Μάνος, Αθήνα
Επικοινωνία:

Re: Διάλογος για την εξάρτηση απ’ τη νικοτίνη

Δημοσίευσηαπό Κρότων » Σάβ Αύγ 25, 2012 6:38 pm

Πώς να κόψετε το Κάπνισμα
5 Νοεμβρίου, 2011

Εικόνα

του Οσίου Αμβροσίου της Όπτινα

Ένας μανιώδης καπνιστής από την Αγία Πετρούπολη, ο Αλέξιος Στεπάνοβιτς Μαγιόρωφ, άρχισε κάποτε να αισθάνεται τις επιζήμιες συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία του. Οι πολλές συμβουλές και παραινέσεις των φίλων του αποδείχθηκαν μάταιες. Τελικά το έτος 1888 ο Αλέξιος Στεπάνοβιτς κατέφυγε στην βοήθεια του στάρετς Αμβροσίου και με επιστολή τού ζήτησε να του υποδείξη τον τρόπο που θα καταπολεμήση το πάθος του.

Σε γράμμα του με ημερομηνία 12 Οκτωβρίου 1888 ο όσιος Αμβρόσιος απάντησε στον Αλέξιο Μαγιόρωφ τα εξής:

«Γράφεις ότι δεν μπορείς να κόψης το κάπνισμα! Αυτό που είναι αδύνατο για τον άνθρωπο, είναι δυνατό με τη βοήθεια του Θεού. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αποφασίσης με σταθερότητα να απαλλαγής απ’ αυτό, αφού αναγνωρίζεις την ζημία που προξενεί στην ψυχή και στο σώμα σου. Διότι ο καπνός εξασθενίζει την ψυχή, αυξάνει και δυναμώνει τα πάθη, σκοτίζει το νου και καταστρέφει σιγά-σιγά τη σωματική υγεία με έναν αργό θάνατο. Ταυτόχρονα οι πνευματικές ασθένειες της οξυθυμίας και μελαγχολίας εμφανίζονται στην ψυχή σαν συνέπεια του καπνίσματος.

Σε συμβουλεύω να χρησιμοποιήσης πνευματική θεραπεία για την καταπολέμησι του πάθους σου. Να κάνης λεπτομερή εξομολόγησι όλων των αμαρτιών που διέπραξες από την ηλικία των επτά χρόνων έως σήμερα και να μεταλάβης τα Άχραντα Μυστήρια. Κάθε μέρα να διαβάζης όρθιος ένα ή περισσότερα κεφάλαια του Ευαγγελίου. Μόλις αρχίζει να εμφανίζεται η αποθάρρυνσις και η απελπισία, να διαβάζης και πάλι μέχρι να περάση. Αν ξαναεμφανισθή, άρχισε πάλι την μελέτη του Ευαγγελίου. Ή, αν θέλης, πήγαινε σε κάποιον απομονωμένο χώρο και κάνε τριάντα τρεις εδαφιαίες μετάνοιες εις ανάμνησιν της επίγειας ζωής του Κυρίου και προς τιμήν της Αγίας Τριάδος».

Μόλις έλαβε το γράμμα, ο Αλέξιος Στεπάνοβιτς το διάβασε και «άναψε ένα τσιγάρο», όπως εξηγεί ο ίδιος σε ιδιόγραφο σημείωμα του:

«Άρχισα να το καπνίζω, άλλα ένιωσα ξαφνικά έναν φοβερό πονοκέφαλο και μια απέχθεια προς τον καπνό του τσιγάρου. Εκείνο το βράδυ δεν κάπνισα.

Την επομένη ημέρα τέσσερις φορές άρχισα να καπνίζω μηχανικά και από συνήθεια. Δεν μπορούσα όμως να καταπιώ τον καπνό, γιατί με έπιανε δυνατός πονοκέφαλος. Έτσι έκοψα το κάπνισμα με ευκολία.

Τα δύο προηγούμενα χρόνια δεν είχα μπορέσει να απαλλαγώ από το κάπνισμα όσο κι αν είχα πιέσει τον εαυτό μου. Παρ’ όλο που η υγεία μου επιδεινώθηκε σοβαρά, συνέχισα να καπνίζω γύρω στα εβδομήντα πέντε τσιγάρα την ημέρα. Όταν λοιπόν άρχισα να αισθάνωμαι άρρωστος και ανίκανος να ξερριζώσω το πάθος μου, ακολούθησα τις συμβουλές των φίλων μου και κατέφυγα στον στάρετς Αμβρόσιο. Με ειλικρινή μετάνοια τού ζήτησα να προσευχηθή για μένα. Αργότερα, όταν πήγα να τον ευχαριστήσω, ο πατήρ Αμβρόσιος άγγιξε με το ραβδί του το κεφάλι μου που πονούσε και από εκείνη τη στιγμή δεν αισθάνομαι πια κανενός είδους πονοκέφαλο».

Αγιορείτικη Μαρτυρία
Τριμηνιαία έκδοσις Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου
Τεύχη 8-9, Ιούνιος – Νοέμβριος 1990

Πηγή: impantokratoros.gr



Zenon
Δημοσιεύσεις: 113
Εγγραφή: Τετ Αύγ 01, 2012 3:07 pm

Re: Διάλογος για την εξάρτηση απ’ τη νικοτίνη

Δημοσίευσηαπό Zenon » Σάβ Αύγ 25, 2012 6:39 pm

Ο Γέροντας Ιλαρίωνας Αργκάτου λέει για το πάθος του καπνίσματος

Εικόνα

-Γέροντα το κάπνισμα είναι πάθος,είναι αμαρτία;
-Όταν καπνίσεις μία φορά είναι αμαρτία,εαν το κάνεις συνέχεια γίνεται πάθος.Γιατί;Επειδή είναι κάτι που δεν ταιριάζει στην ανθρώπινη φύση.Δεν είναι όπως το φαγητό.Είναι κάτι επιπλέον και δεν μπορείς να είσαι και με τον Θεό και με το κάπνισμα.
Έρχονται πιστοί να εξομολογηθούν και μου λένε ότι νηστεύουν και ότι προσεύχονται.”Ναι, τους λέω, αλλά όλα αυτά τα γεμίζετε με καπνό”.Πρέπει να είσαι ελευθερος από οτιδήποτε και εαν είσαι ελευθερος από οτιδήποτε είσαι ελευθερος και από το κάπνισμα.
…Πολλοί άγιοι,στους οποίους φανερώθηκε η κόλαση,αισθάνθηκαν εκεί μία μυρωδιά πολύ άσχημη.Σε άλλους αγίους ο ψυχοκτόνος έχθρός τους έφερε πειρασμούς υπό την μορφή πολύ άσχημων μυρωδιών,τόσο άσχημων που δεν μπορούσαν να σταθούν στον τόπο που βρισκόνταν.Όταν όμως εμφανίστηκαν σε αυτούς άγγελοι φωτός αυτοί δεν έβγαζαν από την μύτη τους φωτιές και καπνούς.
Κρίμα για τα παιδιά που πρέπει να αναπνέουν τον γεμάτο καπνό αέρα από τα τσιγάρα των γονιών τους.Αυτά μένουν στο σπίτι με δαίμονες και όχι με γονείς,αφού μόνο οι δαίμονες βγάζουν από την μύτη και από το στόμα καπνό.Αυτό το περιγράφει καλύτερα ο Άγ.Αντώνιος όταν διηγείται πως του εμφανίστηκε ο διάβολος.”Έλεγε, πως πολλές φορές φαίνονται όπως φανέρωσε ο Κύριος τον διάβολο εις τον Ιώβ, λέγοντας του:
«Λάμπουν τα μάτια του ως είδος εωσφόρου — σαν ήλιος χαραυγής.
Από το στόμα του πηδούν λαμπάδες αναμμένες κι’ εκσφενδονίζονται φωτιάς κομμάτια, απ’ τα ρουθούνια του βγαίνει καπνός, όπως από καμίνι που σιγοκαίγεται με -πυρακτωμένα κάρβουνα.
Είναι η ψυχή του θράκα αναμμένη και φλόγα βγαίνει απ’ το στόμα του»
Έτσι και εσείς, δίπλα στους δαίμονες, θα δώσετε λόγο για την άσχημη μυρωδιά με την οποία γεμίσατε τους συνανθρώπους σας και τα προβλήματα υγείας που τους προκαλέσατε.
Καπνιστή.Όταν έρχεται ο διάβολος και σου λέει ”πάρε ένα τσιγάρο ακόμη”να σκεφτείς πόσο ωραία είναι η ζωή και πόσο κακό κάνει το τσιγάρο και να σκεφτείς ότι μπορεί μετά από μία ώρα η ψυχή σου να βρεθεί μπροστά στον Χριστό και να σου ζητήσει τον λόγο γι’άυτήν την αμαρτία.Σταμάτα το τσιγάρο και προσευχήσου,προσευχήσου ξανά και ξανά.
Και εσείς που δεν καπνίζεις,μην αμαρτάνεις ούτε εσύ.Μην κατακρίνεις και μην κατηγορείς όταν βλέπεις έναν δούλο του τσιγάρου,ούτε με την σκέψη σου.Εαν είναι φίλος ή συγγενής σου πλησίασε τον και συμβούλευσέ τον.Μην επιμένεις και μην γίνεσαι ενοχλητικός για να μην σε μισήσει ο καπνιστής.Ξέρεις πως θα τον βοηθήσεις καλύτερα;Προσευχήσου γι αυτόν συνεχώς.

*****

-Πάτερ τι συμβαίνει με αυτούς που καπνίζουν;
-Σε αυτούς που καπνίζουν έρχονται οι δαίμονες και καπνίζουν τον χιτώνα του βαπτίσματος με τον καπνό της κόλασης.Οι δαίμονες θα φέρουν μαρτυρία για τον καπνό που κάπνισε κάποιος και στην κόλαση οι καπνιστές θα βρίσκονται στον καπνό.Αυτό που τους αρέσει εδώ στη γη θα το έχουν και εκεί αλλά θα βασανίζονται.Η αίσθηση της ευχαρίστησης θα εξαφανιστεί.Αυτό που σου προκαλούσε ευχαρίστηση στην γη εκεί θα σε βασανίζει.Σου άρεσε ο καπνός του τσιγάρου όσο ζούσες,αιώνια θα πνίγεσαι στον καπνό.
*****

-Πάτερ γιατί το κάπνισμα είναι αμαρτία αφού η Αγία Γραφή δεν αναφέρει τίποτα;
-Η αμαρτία του καπνίσματος ισοδυναμεί με την αυτοκτονία.Αυτοκτονείς επειδή δηλητηριάζεις το σώμα σου με καπνό,τα κύτταρα αδυνατίζουν και πεθαίνεις πριν την ώρα σου.Εαν αρρωστήσεις από καρκίνο του πνεύμονα εξαιτίας του καπνίσματος,μόνος σου και συνειδητά προκαλείς την ασθένεια και επισπεύδεις τον θάνατό σου.

πηγή: Προσκυνητής



Zenon
Δημοσιεύσεις: 113
Εγγραφή: Τετ Αύγ 01, 2012 3:07 pm

Re: Διάλογος για την εξάρτηση απ’ τη νικοτίνη

Δημοσίευσηαπό Zenon » Σάβ Αύγ 25, 2012 6:39 pm

Ο Γέροντας Θεόφιλος Παραιάν λέει για το πάθος του καπνίσματος
17 Δεκεμβρίου, 2011

Εικόνα

-Οι χριστιανοί ομολογούν και πιστεύουν στην ανάσταση των νεκρών. Πώς λοιπόν να περιφρονήσουμε το σώμα με το οποίο θα αναστηθούμε;
Κάποιοι μαθητές μου ομολόγησαν ότι παράτησαν το πάθος του καπνίσματος όταν πηγαίνοντας σε κάποιο μοναστήρι άκουσαν έναν δαιμονισμένο να φωνάζει: «Δεν θέλω λιβάνι, θέλω καπνό από τσιγάρο»!

Ο γέροντας Θεόφιλος Παραιάν έλεγε ότι δεν αφήνει τους καπνιστές να κοινωνήσουν και ούτε τους διαβάζει την συγχωρητική ευχή. (Καθηγ. Λαουρέντσιου Ντουμίτρου)

πηγή: Προσκυνητής



Zenon
Δημοσιεύσεις: 113
Εγγραφή: Τετ Αύγ 01, 2012 3:07 pm

Re: Διάλογος για την εξάρτηση απ’ τη νικοτίνη

Δημοσίευσηαπό Zenon » Σάβ Αύγ 25, 2012 6:40 pm

Ο Γέροντας Διονύσιος της Κολιτσού λέει για το πάθος του καπνίσματος.
22 Δεκεμβρίου, 2011

Εικόνα

Όταν τα πάθη αρχίζουν να ριζώνουν στον άνθρωπο,τότε αυτός λέέι:”τώρα είναι αδύνατο να γλυτώσω,να απαλλαχθώ”.Όχι δεν είναι δύσκολο.Θέληση χρειάζεται
Όταν έχεις θέληση και πίστη στον Θεό όλα είναι δυνατά.Εδώ σε εμάς εργάζονταν ένας μάστορας ο οποίος εχτιζε ένα κελάκι στην ακροθαλασσιά…..Τα χρόνια εκείνα πηγαίναμε για ψάρεμα.Κάθε κελάκι είχε την βάρκα του και βγαίναμε για ψάρεμα.Εαν περίσσευε κάτι το πουλούσαμε για να ζήσουμε,ήταν μεγάλη φτώχεια τότε,δεν είναι όπως τώρα που στο Άγιο Όρος υπάρχουν όλα τα αγαθά.
Αυτός λοιπόν κάπνιζε τουλάχιστον δύο πακέτα την ημέρα.Μία μέρα του είπα
-Βρε Λευτέρη μην καπνίζεις άλλο σε παρακαλώ
-Πάτερ,δεν μπορώ να το αφήσω.
Συνεχώς άναβε και έσβηνε τσιγάρα.Μία μέρα χρειάστηκε να πάω στην Θεσσαλονίκη για κάτι εξετάσεις στο μάτι μου.Τότε ήταν επικίνδυνο να πας στην Θεσσαλονίκη,ο δρόμος δεν ήταν καλός.Πήρα από την Ιερισσό μία κούρσα για την Θεσσαλονίκη.Όλοι εκεί μέσα κάπνιζαν.Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνιχτική.μεταξύ των επιβατών ήταν και ο Λευτέρης,εκείνος που κάπνιζε δύο πακέτα την ημέρα.Ήταν ο μόνος που δεν είχε τσιγάρο στο στόμα του!Έκπληκτος τον ρώτησα
-Λευτέρη εσύ δεν καπνίζεις
-Όχι
-Όχι;Σε ποιόν τα λες αυτά
-Δεν καπνίζω πια.Κατάλαβα ότι με βλάπτει και το έκοψα
-Και πώς τα κατάφερες;
-Αφού είμαι άνδρας και αποφάσισα να το κόψω.Στην αρχή ήταν δύσκολο,υπέφερα.Αλλά επειδή είπα ότι είμαι άντρας,κράτησα τον λόγο μου.Δόξα τω Θεώ.Άσε τους άλλους να καπνίζουν.Εγώ δεν το έχω ανάγκη πια!
Βλέπεις τι παει να πει αποφασιστικότητα.Είπε είμαι άντρας και θα το κόψω.Όταν κάποιος το αποφασίζει μπορεί να κόψει κάθε πάθος.

πηγή: Προσκυνητής



Κρότων
Δημοσιεύσεις: 104
Εγγραφή: Δευτ Ιούλ 30, 2012 12:59 pm
Τοποθεσία: Μάνος, Αθήνα
Επικοινωνία:

Re: Διάλογος για την εξάρτηση απ’ τη νικοτίνη

Δημοσίευσηαπό Κρότων » Σάβ Αύγ 25, 2012 6:41 pm

Διακοπή καπνίσματος: Συχνές Ερωτήσεις και Απαντήσεις
5 Ιουλίου 2012

Εικόνα

του Δρ. Φραγκίσκου Καπιτσιμάδη

Το κάπνισμα είναι παγκοσμίως η πρώτη αιτία θνησιμότητας, νοσηρότητας και αναπηρίας, η οποία μπορεί να προληφθεί. Εντούτοις ο αριθμός των καπνιστών αυξάνει με ραγδαίους ρυθμούς κυρίως στις υπό ανάπτυξη χώρες.

Αντίμετρα σ’ αυτή την καπνισματική επιδημία αποτελούν, τόσο η ενημέρωση για τους προερχόμενους από το κάπνισμα κινδύνους όσο και τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος που εφαρμόζονται κυρίως στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες. Στόχος των παραπάνω ιατρείων είναι πέρα από τη διακοπή, η μείωση του καπνίσματος σε βαριά εξαρτημένους και η αποφυγή υποτροπής στους πρώην καπνιστές.

Η διακοπή του καπνίσματος είναι η πιο αποτελεσματική γνωστή μέθοδος στην τροποποίηση της νοσηρότητας. Ωστόσο, πολλοί καπνιστές διστάζουν να πάρουν τη μεγάλη απόφαση καθώς η άγνοια της διαδικασίας και ο φόβος τυχόν συνεπειών λειτουργούν αποθαρρυντικά. Στη σύντομη αναφορά μας θα απαντήσουμε σε μερικά πολύ κοινά ερωτήματα:

Αν κόψω το κάπνισμα μετά από πόσο καιρό καθαρίζουν οι πνεύμονες και εξαλείφονται οι κακές επιπτώσεις του καπνίσματος;

- Μετά από 20 λεπτά ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση βελτιώνονται.
- Μετά από 48 ώρες δεν υπάρχει νικοτίνη στο σώμα και βελτιώνεται η γεύση και η όσφρηση.
- Μετά από ένα χρόνο διακοπής ο κίνδυνος καρδιακού επεισοδίου μειώνεται στο μισό και δέκα χρόνια μετά εξισώνεται με αυτόν του μη καπνιστή.
- Ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα δέκα χρόνια μετά την διακοπή μειώνεται στο μισό.

Ποια είναι η μεθοδολογία της διακοπής;

- Kάθε καπνιστής όπως και κάθε ασθενής αποτελεί μια εντελώς ιδιαίτερη, μοναδική περίπτωση και ως τέτοια οφείλει το ιατρείο διακοπής καπνίσματος να τον αντιμετωπίσει.

Όταν καπνίζει κάποιος πολλά χρόνια και πολλά τσιγάρα είναι πιο δύσκολο να διακόψει σε σχέση με κάποιον που καπνίζει λίγα χρόνια και λίγα τσιγάρα;

- H εξάρτηση από την νικοτίνη είναι ένας παράγοντας σημαντικός για την πιθανότητα διακοπής του καπνίσματος όμως ο σημαντικότερος παράγοντας για το αν θα πετύχει η διακοπή είναι το κίνητρο.

Θα πάρω βάρος αν κόψω το κάπνισμα;

- Είναι αλήθεια ότι στην αρχή της απεξάρτησης από την νικοτίνη αυξάνει η όρεξη για φαγητό και υπάρχει μια αύξηση του σωματικού βάρους 2 με 3 κιλά που μετά την πάροδο ενός έτους χωρίς δίαιτα χάνονται και επανέρχεται το βάρος στο φυσιολογικό. Υπάρχουν όμως και ειδικές περιπτώσεις ανθρώπων με βουλημικές τάσεις που χρειάζονται ειδικούς μεθοδολογικούς και διαιτητικούς χειρισμούς.

Mήπως τα φαρμακευτικά μέσα έχουν παρενέργειες και δεν πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε;

- Oλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες οι οποίες είναι γνωστές και ελέγχονται από τον θεράποντα ιατρό και σίγουρα το βλαπτικό τους δυναμικό δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό των 500 τουλάχιστον τοξικών-ουσιών προϊόντων της καύσης του καπνού.

Tα φάρμακα προκαλούν εξάρτηση;

- Eξάρτηση έχει παρατηρηθεί μόνο στην χρήση τσίχλας νικοτίνης. Σε κανένα από τα υπόλοιπα φαρμακευτικά σκευάσματα δεν παρατήθηκε στις μέχρι τώρα μελέτες εξάρτηση.

Πηγή: http://www.pemptousia.gr



Άβαταρ μέλους
Anastasios68
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 3833
Εγγραφή: Πέμ Ιούλ 26, 2012 10:31 am
Τοποθεσία: Πεύκη
Επικοινωνία:

Re: Διάλογος για την εξάρτηση απ’ τη νικοτίνη

Δημοσίευσηαπό Anastasios68 » Σάβ Αύγ 25, 2012 6:42 pm

Πριν χρόνια έκοψα με επιτυχία το κάπνισμα. Δεν πήρα καθόλου κιλά, αντίθετα διατηρήθηκα σε αυτά που ήμουν.
Δυστυχώς, την ημέρα που κηδεύτηκε ο πατέρας μου μετά από σκληρή ασθένεια, ζήτησα ένα τσιγάρο. Ποιος μπορούσε να μου το αρνηθεί;
Την επόμενη ζήτησα κι άλλο. Μετά κι άλλο ένα. Η διαδικασία της υποτροπής ήταν τελικά "εύκολη" υπόθεση.
Μερικούς μήνες μετά ήλθα στα "συγκαλά" μου και προσπάθησα να το κόψω και πάλι. Τα γνωστά σκευάσματα που είχα χρησιμοποιήσει την προηγούμενη φορά (τσίχλες νικοτίνης και άλλα υποκατάστατα) έμοιαζαν να μη λειτουργούν καθόλου αυτή τη φορά.
Έψαξα στο διαδίκτυο. Βρήκα ένα τετραψήφιο νούμερο που έλεγε πως αν πάρεις εκεί θα σε βοηθήσουν να κόψεις το τσιγάρο. Απάντησε απλά μια τηλεφωνήτρια που μου έδωσε ένα τηλέφωνο του ιατρείου διακοπής καπνίσματος στο νοσοκομείο του ΚΑΤ. Πήρα τηλέφωνο. Δεν απάντησε κανένας. Δοκίμασα και πάλι. Τίποτα.
Δοκίμασα και την επόμενη ημέρα σε διαφορετική ώρα. Και πάλι απολύτως τίποτα. Δοκίμασα πολλές φορές. Το τηλέφωνο δεν απαντήθηκε ποτέ.


«ὃς δ' ἂν εἲπῃ τῷ ἀδελφῷ αὐτοῦ, ῥακά, ἒνοχος ἒσται τῷ συνεδρίῳ»
Κατά Ματθαῖον, Κεφ. 5, 22

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6867
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Διάλογος για την εξάρτηση απ’ τη νικοτίνη

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Σάβ Αύγ 25, 2012 6:42 pm

Τάσο, από την προσωπική μου πείρα, επειδή το είχα κόψει 2 φορές από 1,5 χρόνο και τώρα έχω 8 χρόνια που το έκοψα οριστικά, δεν χρειάζονται υποκατάστατα.

Το κάπνισμα είναι κακή συνήθεια ή πάθος. Στην πρώτη περίπτωση κόβεται σχετικά εύκολα, στη δεύτερη χρειάζεται βοήθεια, αλλά από τον Πνευματικό μας, και αγώνας.

Σε κάθε περίπτωση το κάπνισμα κόβεται μόνο "μαχαίρι". Δηλαδή, αποφασίζεις να το κόψεις και απλά δεν το ξαναβάζεις στο στόμα σου. Αν τα καταφέρεις με την πρώτη να κρατήσεις την απόφαση κέρδισες, αν όχι ίσως χρειαστεί να το επαναλάβεις μετά από λίγο καιρό, όπως κάνουμε και με τα υπόλοιπα πάθη μας.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.


Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 4 και 0 επισκέπτες

cron