Πατέρας "Βλέπων"

Γεγονότα, εικόνες και ντοκουμέντα από το βίο των αγιασμένων μορφών της εποχής μας

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Theodoros1
Δημοσιεύσεις: 6
Εγγραφή: Πέμ Αύγ 29, 2019 7:49 pm
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Πατέρας "Βλέπων"

Δημοσίευσηαπό Theodoros1 » Σάβ Ιαν 04, 2020 5:47 pm

Καλησπέρα σας,
αν κάποιος παρακολουθεί τις ομιλίες του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου, ή του Κύριου Διονύσιου Μακρή (εκδότη του Στύλου της Ορθοδοξίας), ή του Κύριου Ηλία Καλλιώρα, στο youtube ή στο brighteon, ίσως θα έχει προσέξει ότι αναφέρονται σε έναν εν ζωή χαριτωμένο άνθρωπο του Θεού, τον οποίο ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος αποκάλεσε Πατέρα "Βλέπων", και είναι μοναχός. Αυτό δεν είναι το πραγματικό όνομα αυτού του μοναχού, είναι απλά ένα όνομα που καποια στιγμή χρησιμοποίησε σε μια ομιλία του ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος για αυτόν τον μοναχό, το οποίο όνομα χρησιμοποιεί και ο Κύριος Διονύσιος Μακρής στις ομιλίες του αλλά και ο Κύριος Ηλίας Καλλιώρας στις δικές του ομιλίες. Θα παρακαλούσα πολύ, Αν κάποιος γνωρίζει ποιος είναι αυτός ο χαριτωμένος άνθρωπος του Θεού, τον οποίον αναφέρουν ως Π. "Βλέπων", να μου στείλει ένα προσωπικό μήνυμα να μου πει, διότι θα ήθελα πολύ να τον συναντήσω, να τον συμβουλευτώ και να πάρω την ευχή του. Ευχαριστώ πολύ.NikolaosArvanitidis

Re: Πατέρας "Βλέπων"

Δημοσίευσηαπό NikolaosArvanitidis » Κυρ Ιαν 05, 2020 12:48 pm

Δεν ξέρω αν έχει ξαναειπωθεί στο φορουμ αλλά θα το γράψω.Δεν έχει νόημα να ψάχνουμε να βρούμε χαρισματικούς,διορατικούς κτλ γέροντες ή πνευματικούς.Κάθε γέροντας είναι μοναδικός.Αν όλοι αρχίσουμε να ψάχνουμε διορατικούς γέροντες ας σκεφτούμε τι έχει να γίνει.Πέρα από αυτό υπάρχει και ο κίνδυνος να πέσουμε σε πλάνη.Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6867
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Πατέρας "Βλέπων"

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Κυρ Ιαν 05, 2020 3:45 pm

Μάλιστα έχουμε συγκεκριμένο παράδειγμα μέλους, που έψαχνε με αγωνία χαρισματούχο Πνευματικό κι επειδή δεν τον βρήκε, έφτασε στην άρνηση του Θεού. Βέβαια το συγκεκριμένο μέλος είναι μάλλον ακραία περίπτωση, αλλά γι αυτό ακριβώς το αναφέρω. Αγάπη χρειάζεται να έχει ο Πνευματικός μας και να κάνει κι ο ίδιος πνευματικό αγώνα. Η αγιότητα είναι σπάνιον είδος και δυσεύρετο, αλλά είναι και δυσκολοχώνευτη, από ανθρώπους που δεν είναι πνευματικά έτοιμοι να τη δεχτούν.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Theodoros1
Δημοσιεύσεις: 6
Εγγραφή: Πέμ Αύγ 29, 2019 7:49 pm
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Πατέρας "Βλέπων"

Δημοσίευσηαπό Theodoros1 » Κυρ Ιαν 05, 2020 4:41 pm

Συμφωνώ ως ένα σημείο NikolaosArvanitidis, αλλά θεωρώ ότι οι συμβουλές των χαρισματικών γερόντων που πηγάζουν από τη Θεία Χάρη είναι πολύ ωφέλιμες. Επίσης αυτοί οι άνθρωποι με τη χάρη του Θεού ίσως "δουν" κάτι που ίσως δεν μπορεί να δει ένας πνευματικός στην ενορία μας. Π.χ. ο μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος λέει ότι ο Άγιος Ιάκωβος μπορούσε με την χάρη του Θεού να δει μέσα σου θέματα που μπορεί ούτε εσύ ο ίδιος να είχες αντιληφθεί οτι τα είχες, και μπορεί να χρειαζόντουσαν 7-8 χρόνια ψυχοθεραπείας για να τα δεις, ΑΝ τα δεις ποτε. Βλέποντας τα, μπορούσε να σε καθοδηγήσει πάνω σε αυτά τα θέματα.
Πόσοι άνθρωποι βοηθήθηκαν από τον Άγιο Πορφύριο, από τον Άγιο Παϊσιο, από τον Άγιο Ιάκωβο. Πόσοι άνθρωποι βρήκαν παρηγοριά στα προβλήματα τους δίπλα τους. Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος πήγαινε σε φωτισμένους γέροντες να αποκομίσει πνευματικά από αυτούς. Δεν νομίζω ότι έκανε λάθος.
Όμως, ότι υπάρχουν πλανεμένοι άνθρωποι είναι γνωστό, και θέλει ΜΕΓΑΛΗ προσοχή σε ποιους απευθυνόμαστε.
Φυσικά έχουμε τον πνευματικό μας και προσπαθούμε να έχουμε επιμελημένη μετάνοια. Όμως και οι άνθρωποι που είχαν πνευματικό πήγαιναν στον Άγιο παϊσιο ή και στους άλλους Αγίους για συμβουλές και καθοδήγηση.
Έχοντας πει αυτά, θα παρακαλούσα ΑΝ γνωρίζει κάποιος για αυτόν τον γέροντα που ανέφερα στο πρώτο μου μήνυμα να μου πει σε ένα προσωπικό μήνυμα. Ευχαριστώ πολύ.NikolaosArvanitidis

Re: Πατέρας "Βλέπων"

Δημοσίευσηαπό NikolaosArvanitidis » Κυρ Ιαν 05, 2020 5:04 pm

Δεν αντιλεγω ότι οι διορατικοι γέροντες προσφέρουν μεγάλη βοήθεια σε όσους τους συναναστρέφονται (και ο Αγιος Παισιος πρόσφερε μεγάλη πνευματική βοήθεια σε όσους μιλούσαν μαζί του).Το θέμα είναι πως διορατικοι γέροντες είναι λίγοι.Πνευματική βοήθεια μπορούν να σου προσφέρουν πολλοί γέροντες χωρίς να χρειάζεται να είναι διορατικοι.Αν φτάσουμε σε σημείο να ψάχνουμε διορατικους γέροντες μπορεί αυτό να μας βλάψει αντί να μας βοηθήσει.Ο Διαχειριστής αναφέρθηκε και σε παράδειγμα μέλους του φόρουμ αυτού που έψαχνε για διορατικούς γέροντες και κατέληξε να γίνει άθεη στο τέλος. Και προσωπικά έχω ακούσει κι αλλά παραδείγματα ατόμων που ψάχνοντας διορατικούς γέροντες κατέληξαν κάποιοι να πέσουν σε αιρέσεις,κάποιοι να αλλαξοπιστησουν(να ασπαστούν άλλη θρησκεία) και κάποιοι να γίνουν άθεοι ή άθρησκοι.Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6867
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Πατέρας "Βλέπων"

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Κυρ Ιαν 05, 2020 5:24 pm

Theodoros1 έγραψε:Συμφωνώ ως ένα σημείο NikolaosArvanitidis, αλλά θεωρώ ότι οι συμβουλές των χαρισματικών γερόντων που πηγάζουν από τη Θεία Χάρη είναι πολύ ωφέλιμες. Επίσης αυτοί οι άνθρωποι με τη χάρη του Θεού ίσως "δουν" κάτι που ίσως δεν μπορεί να δει ένας πνευματικός στην ενορία μας. Π.χ. ο μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος λέει ότι ο Άγιος Ιάκωβος μπορούσε με την χάρη του Θεού να δει μέσα σου θέματα που μπορεί ούτε εσύ ο ίδιος να είχες αντιληφθεί οτι τα είχες, και μπορεί να χρειαζόντουσαν 7-8 χρόνια ψυχοθεραπείας για να τα δεις, ΑΝ τα δεις ποτε. Βλέποντας τα, μπορούσε να σε καθοδηγήσει πάνω σε αυτά τα θέματα.
Πόσοι άνθρωποι βοηθήθηκαν από τον Άγιο Πορφύριο, από τον Άγιο Παϊσιο, από τον Άγιο Ιάκωβο. Πόσοι άνθρωποι βρήκαν παρηγοριά στα προβλήματα τους δίπλα τους. Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος πήγαινε σε φωτισμένους γέροντες να αποκομίσει πνευματικά από αυτούς. Δεν νομίζω ότι έκανε λάθος.
Όμως, ότι υπάρχουν πλανεμένοι άνθρωποι είναι γνωστό, και θέλει ΜΕΓΑΛΗ προσοχή σε ποιους απευθυνόμαστε.
Φυσικά έχουμε τον πνευματικό μας και προσπαθούμε να έχουμε επιμελημένη μετάνοια. Όμως και οι άνθρωποι που είχαν πνευματικό πήγαιναν στον Άγιο παϊσιο ή και στους άλλους Αγίους για συμβουλές και καθοδήγηση.
Έχοντας πει αυτά, θα παρακαλούσα ΑΝ γνωρίζει κάποιος για αυτόν τον γέροντα που ανέφερα στο πρώτο μου μήνυμα να μου πει σε ένα προσωπικό μήνυμα. Ευχαριστώ πολύ.


Οι συμβουλές των χαρισματικών Γερόντων είναι ωφέλιμες σε όποιον είναι έτοιμος να τις δεχτεί. Παίρνοντας για παράδειγμα από τον εαυτό μου, που είχα την ευλογία να γνωρίσω τους Αγίους Πορφύριο και Ιάκωβο. Και οι δύο μου έδωσαν μια προορατική συμβουλή, την οποία δεν κατάλαβα, παρά μόνο όταν ήταν πολύ αργά, κι έτσι πήγαν χαμένες. Δεν λέω, ότι η ευλογία από την επαφή μαζί τους δεν με ωφέλησε τελικά, αλλά ότι χρειάστηκε πολύ αγώνας, πολύς χρόνος και πολλά λάθη για να φυτρώσει τελικά ο σπόρος. Κανένας δεν γίνεται πρωταθλητής επειδή έχει καλό προπονητή. Ο προπονητής βοηθά αποτελεσματικά, μόνο αν ο αθλητής είναι αποφασισμένος να βάλει πολύ κόπο και ιδρώτα στην προπόνηση και προπαντός υπομονή.

"ούτοί εισιν οίτινες εν καρδία καλή και αγαθή ακούσαντες τον λόγον κατέχουσι και καρποφορούσιν εν υπομονή." (Λουκ. η' 15)

Όταν ο Χριστιανός αγωνίζεται και ποθεί πραγματικά την πνευματική πρόοδο, τότε ο Θεός φέρνει στο δρόμο του, τους ανθρώπους και τα γεγονότα που τον βοηθούν να πολλαπλασιάσει τον καρπό του αγώνα του. Δε λέω να μην ψάχνουμε, αλλά να το κάνουμε με υπομονή και εμπιστοσύνη στο Θεό. Οι βουλές Του είναι ανεξερεύνητες και απρόβλεπτες. Μπορεί σήμερα να νομίζεις, ότι δεν βρήκες αυτό που έψαχνες και αύριο να πέσεις πάνω του εντελώς ξαφνικά. Ο Χριστός ζητά από μας μόνο τη δική μας συμμετοχή, αλλά σταθερή και χωρίς πισογυρίσματα. Αν κοιτάμε μια μπροστά και μια πίσω, μπορεί να καταλήξουμε σαν τη γυναίκα του Λωτ.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Βασίλης
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: Πέμ Δεκ 22, 2022 4:38 pm

Re: Πατέρας "Βλέπων"

Δημοσίευσηαπό Βασίλης » Πέμ Φεβ 09, 2023 3:03 pm

Ελπίζω να δείτε την απάντηση μου μετά από 3 χρόνια.
Όπως το βλέπω εγώ οι φωτισμένοι γέροντες είναι μια εικόνα της ουράνιας βασιλείας σε αυτήν την ζωή.
Αυτό περίπου έλεγε ο κ. Ρακοβαλης που έζησε χρόνια τον Άγιο Παΐσιο. Ήταν η ζωντανή απόδειξη ότι η πίστη μας είναι ζωντανή, πραγματική και όχι μόνο θεωρία.
Για εμάς που έχουμε αδύνατη πίστη, είναι δώρο Θεού για να στηρίξει την πίστη μας.
Δεν αμφισβητώ ότι κάθε πνευματικός και κάθε κληρικός έχει το δικό του χάρισμα από τον Κύριο και όλοι μπορούν να μας βοηθήσουν.
Νομίζω όμως ότι σε δύσκολες περιστάσεις η ύπαρξη φωτισμένων γερόντων είναι υπερπολύτιμη.Άβαταρ μέλους
Anastasios68
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 3833
Εγγραφή: Πέμ Ιούλ 26, 2012 10:31 am
Τοποθεσία: Πεύκη
Επικοινωνία:

Re: Πατέρας "Βλέπων"

Δημοσίευσηαπό Anastasios68 » Πέμ Φεβ 09, 2023 3:25 pm

Γεια σου Βασίλη, καλώς ήλθες στο φόρουμ μας.


«ὃς δ' ἂν εἲπῃ τῷ ἀδελφῷ αὐτοῦ, ῥακά, ἒνοχος ἒσται τῷ συνεδρίῳ»
Κατά Ματθαῖον, Κεφ. 5, 22

Άβαταρ μέλους
aposal
Δημοσιεύσεις: 7219
Εγγραφή: Δευτ Ιούλ 30, 2012 1:12 pm
Τοποθεσία: Απόστολος, Άγιος Δημήτριος Αττικής

Re: Πατέρας "Βλέπων"

Δημοσίευσηαπό aposal » Πέμ Φεβ 09, 2023 11:17 pm

Ο Θεός βλέπει την κατάντια μας, μας λυπάται - για πολλοστή φορά - και μας παραχωρεί τους γέροντες που μπορούν να μας βοηθήσουν, αλλά αν αυτό τελικά γίνει, εξαρτάται από εμάς και όχι από εκείνους.
Πολλές φορές δεν συναντάμε στη ζωή μας κάποιον γνωστό και φημισμένο γέροντα, αλλά έναν απλό άνθρωπο, πιθανότατα και τον πνευματικό μας, που δεν του δίνουμε τη σημασία που του πρέπει, που όμως θα πει κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει πολύ. Αν ωστόσο εμείς δεν έχουμε την ταπείνωση να το αναγνωρίσουμε και να το δεχθούμε, αλλά αντίθετα και το προσπεράσουμε, θα έχουμε χάσει μια ακόμη ευκαιρία.
Θα μας δώσει όμως κι άλλες ευκαιρίες ο Θεός, γιατί το έλεός Του είναι άπειρο.
Υπομονή και - κυρίως - ταπείνωση.


Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανώμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων (απόσπασμα από τη Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου).


Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 16 και 0 επισκέπτες