Σελίδα 1 από 1

Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δρυόβουνου Κοζάνης

Δημοσιεύτηκε: Τρί Αύγ 07, 2012 11:43 am
από Νίκος
Από την πανήγυρη της Ι.Μ. Μεταμορφώσεως Δρυόβουνου

Είχα τη μεγάλη ευλογία να βρεθώ στη φετινή πανήγυρη της Ιερά Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Δρυόβουνο Κοζάνης. Στην πανήγυρη παρέστη, λειτούργησε και εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας ο Μητροπολίτης της περιοχής ο Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος.

Ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία τελέστηκαν σε ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα, επειδή ο κόσμος ήταν σχετικά λίγος εξ αιτίας της ημέρας (Πέμπτη) και της καλοκαιρινής περιόδου. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας έγινε περιφορά της εικόνας και αρτοκλασία στο περιστύλιο της Μονής και εκφώνησε ο Σεβασμιότατος το καθιερωμένο κήρυγμα για τη σημασία της Εορτής.

Ο π. Παύλος είπε, ότι κατ’ ουσίαν ο Χριστός δε μεταμορφώθηκε, αλλά άνοιξαν οι οφθαλμοί των Αποστόλων και είδαν κατά το μέτρο, που ήταν σ’ αυτούς δυνατό την Δόξα του Θεού. Είδαν δηλαδή οι Απόστολοι τον Κύριο στη Βασιλεία των Ουρανών συνομιλούντα με τους απ’ αιώνος Αγίους Ηλία και Μωυσή. Το θέαμα προκάλεσε στους Αποστόλους, εκτός από δέος, απίστευτη αγαλλίαση και την ανάγκη να μείνουν εκεί για πάντα, γι αυτό ο Πέτρος πρότεινε στον Κύριο να κατασκευάσουν σκηνές γι Αυτόν και τους παριστάμενους Προφήτες (Ματθ. 17, 1-9). Βλέπουμε, ότι ο Πέτρος σκέφτηκε μόνο το που θα μείνουν ο Χριστός και οι Προφήτες και δε σκέφτηκε τον εαυτό του και τους άλλους Αποστόλους, επειδή η παρουσία του Κυρίου εν Δόξη είχε καλύψει όλες τους τις ανάγκες.

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται, είπε, πως είναι η Βασιλεία των Ουρανών, αφού κανείς, λένε, δεν επέστρεψε από κει για μας πει. Όμως η εικόνα αυτή που αντίκρισαν οι 3 Απόστολοι στο Όρος Θαβώρ και τους συγκλόνισε τόσο, δεν ήταν παρά μια μειωμένη στα μέτρα που άντεχαν εικόνα του Παραδείσου. Ο Χριστός θέλησε στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, λίγο πριν το Πάθος, να δουν οι Απόστολοι τη Δόξα Του, για να ενισχύσει την πίστη τους, ώστε ν’ αντέξουν τη δοκιμασία και το σκανδαλισμό από το Πάθος και τη Σταύρωση και να προετοιμαστούν για την Ανάσταση. Το ίδιο, είπε, ισχύει και για μας σήμερα. Μπορούμε στις δοκιμασίες μας να στρεφόμαστε στις εικόνες της Βασιλείας των Ουρανών, που μας μετέφεραν οι Απόστολοι και όσοι Άγιοι της Εκκλησίας μας αξιώθηκαν εν ζωή ν’ αντικρίσουν τη Δόξα του Θεού, και ν' αντλούμε πίστη και κουράγιο, για να μπορέσουμε με τη βοήθεια της Θείας Χάριτος να τις αξιοποιήσουμε και να βρεθούμε και μεις κάποια μέρα ν’ απολαμβάνουμε την Δόξα του Θεού και την αγαλλίαση της παρουσίας Του. Αμήν

Re: Από την πανήγυρη της Ι.Μ. Μεταμορφώσεως Δρυόβουνου

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Απρ 21, 2016 10:01 am
από Domna

Re: Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δρυόβουνου Κοζάνης

Δημοσιεύτηκε: Δευτ Νοέμ 04, 2019 7:18 am
από Νίκος
Κουρά Μοναχού στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δρυοβούνου
03-11-2019

Εικόνα

Σε κλίμα πνευματικής κατάνυξης και σύμφωνα με το μοναστηριακό τυπικό πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 1/11/2019 στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δρυοβούνου Κοζάνης, η κουρά Νέου Μοναχού.

Το παρών έδωσαν επίσης κληρικοί και πλήθος κόσμου και αδελφοί οι οποίοι έψαλαν με συγκίνηση το Κύριε Ελέησον υπέρ του νέου μοναχού της Ιεράς Μονής Μεταμορφόσεως του Σωτήρος Δρυοβούνου.

Ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στο νέο μοναχό, μοναχό Δαβίδ, μεταξύ των άλλων πνευματικών συμβουλών, του συνέστησε υπακοή στον γέροντα του και με τον αγώνα του να καταφέρει να κερδίσει θέση στον παράδεισο.Πηγή ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ