“Όταν δεν μπορείς να επιτελέσεις τα καθήκοντά σου φεύγεις”

Ειδήσεις, Συνεντεύξεις, Βιογραφίες, Σχόλια

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Άβαταρ μέλους
ΠΟΠΗ
Δημοσιεύσεις: 808
Εγγραφή: Δευτ Ιούλ 30, 2012 3:29 pm
Επικοινωνία:

“Όταν δεν μπορείς να επιτελέσεις τα καθήκοντά σου φεύγεις”

Δημοσίευσηαπό ΠΟΠΗ » Σάβ Σεπ 15, 2012 1:07 pm

Ζακύνθου Χρυσόστομος “Όταν δεν μπορείς να επιτελέσεις τα καθήκοντά σου φεύγεις”


Εικόνα


Στον ραδιοφωνικό σταθμό "Ράδιο Εννέα", μίλησε σήμερα το πρωί ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος.
Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου ερωτηθείς για το λόγο που παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων από πρόεδρος των Οικονομικών, μεταξύ άλλων τόνισε: “Δεν έχω διαβάσει την παραίτησή του, για να σας πω τον λόγο. Εκείνο που είναι σίγουρο, είναι ότι μετά από τόσα πολλά χρόνια που είναι υπάρχει ένα κενό, ότι έχει και επαρχία. Δεν μπορεί να είναι και Αθήνα και Ήπειρο”.

“Ύστερα μετά την ηλικία μας έρχεται και κάποια κόπωσης, κάποιες ασθένειες μικρές οι μεγάλες, υπάρχει μια αδυναμία αντικειμενική. Πιθανολογώ, ότι αυτό είναι ο λόγος τον οποίο κανείς δεν αναγνωρίζει” πρόσθεσε ο κ. Χρυσόστομος.

Εν συνεχεία ανέφερε: “Εγώ είμαι έτοιμος στα 72 μου την 1η Σεπτεμβρίου να υποβάλλω την παραίτησή μου, θα το κάνω, βεβαίως θα το κάνω”.

“Εάν κάτι έχει στηθεί γύρω από το όνομά μου είναι η συνέπεια, αν λοιπόν αφού το εξήγγειλα με δική απόφαση και δεν το εφαρμόσω τώρα θα πέσει το οικοδόμημα. Όταν δεν μπορείς να επιτελέσεις τα καθήκοντα σου φεύγεις”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Ζακύνθου.

Ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος αναφερόμενος στο όριο ηλικίας των Αρχιερέων, ανέφερε ότι “μπορώ να σας πω μερικούς που δεν μπορούν, να ασκήσουν τα καθήκοντά τους σήμερα.”

“Τι συμβαίνει όμως, μερικοί χάσανε το χρόνο που είχαν την λογική να παραιτηθούν! Και μετά ταύτα δεν έχουνε την δύναμη και την θέληση, αλλά είναι όργανα είτε συγγενών τους, είτε του περιβάλλοντος τους, είτε της αδυναμίας τους”, υπογράμμισε ο κ. Χρυσόστομος.

Αναφερόμενος για τα έσοδα των Μητροπόλεων ο Μητροπολίτης Ζακύνθου, υπογράμμισε ότι “τα έσοδα μιας Μητροπόλεως, είναι ένα μικρό ποσοστό που δίνουν από τις Εκκλησίες. Με το ζόρι ανταπεξέρχονται στα έξοδα οι μητροπόλεις.”

Τέλος, ερωτηθείς εάν τα έχει “σπάσει” ο Αρχιεπίσκοπος με τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων, ο κ. Χρυσόστομος ανέφερε: “Δεν νομίζω, ότι τα έχει σπάσει και αν τα έχει σπάσει δεν είναι δικαιολογημένος. Διότι, πρόσφατα ο Αρχιεπίσκοπος του ανανέωσε την θητεία να παραμείνει στην υπηρεσία ως Πρόεδρος, παρά την ηλικία του και ότι έχει και προβλήματα υγείας. Αλλά και παρά το γεγονός, ότι έχει μια τεράστια μητρόπολη με ευθύνες”.


πηγη: romfea.gr


Μην ταράζεσθε και μην ανησυχείτε διότι αυτός που γνωρίζει όσα υποφέρετε
και είναι σε θέση να τα εμποδίσει είναι φανερό ότι δεν τα εμποδίζει, επειδή προνοεί και ενδιαφέρεται για σας.

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6440
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τρί Φεβ 16, 2021 2:23 pm

Επανέρχεται η συζήτηση (ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ) για το θέμα καθορισμού ορίου ηλικίας για τους Μητροπολίτες. Επειδή κάποιοι απ' αυτούς σήμερα είναι υπέργηροι και δυσκολεύονται να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους.

Η γνώμη μου είναι, ότι πρέπει να τεθεί θέμα στην επόμενη Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος για καθορισμό "ισχυρής σύστασης" ορίου ηλικίας και προϋποθέσεων υγείας για την αποχώρηση (παραίτηση) των Μητροπολιτών από τη θέση διοικητικής ευθύνης τους, χωρίς βεβαίως να χάνουν τον βαθμό της Ιεροσύνης ή την οφειλόμενη σ' αυτούς τιμή.

Οι αποχωρούντες θα παίρνουν αυτομάτως τιμής ένεκεν τον τίτλο του Γέροντος Μητροπολίτου της Μητρόπολης που υπηρέτησαν, όπου θα συνεχίσουν να διαμένουν, να περιθάλπονται και να διακονούν όσο το επιτρέπουν οι δυνάμεις τους ως πνευματικοί πατέρες και ως σύμβουλοι του διαδόχου τους. Οι Γέροντες Μητροπολίτες θα μπορούν να μετέχουν, αν το επιθυμούν, στις Συνόδους της Ιεραρχίας με δικαίωμα λόγου, αλλά όχι ψήφου. Η Εκκλησία έχει ανάγκη από δραστήριους νέους Μητροπολίτες, αλλά και από τις συμβουλές και τις προσευχές των ηλικιωμένων Ιεραρχών.

Κατά τη γνώμη μου το όριο ηλικίας για τους Μητροπολίτες θα μπορούσε να είναι το 75-78ο και για τους Αρχιεπισκόπους το 80-82ο. Οι προϋποθέσεις υγείας πρέπει να έχουν σχέση με τη δυνατότητα άρτιας άσκησης των λειτουργικών, ποιμαντικών και διοικητικών καθηκόντων.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.


Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 2 και 0 επισκέπτες