Οικουμενικός Πατριάρχης: η θεολογία είναι η ερμηνεία του Ευαγγελίου και δεν μπορεί να αγνοεί τον πολιτισμό

Ειδήσεις, Συνεντεύξεις, Βιογραφίες, Σχόλια, Τοπικές Αρχιεπισκοπές

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Άβαταρ μέλους
Σακης
Δημοσιεύσεις: 86
Εγγραφή: Πέμ Απρ 08, 2021 3:29 pm

Οικουμενικός Πατριάρχης: η θεολογία είναι η ερμηνεία του Ευαγγελίου και δεν μπορεί να αγνοεί τον πολιτισμό

Δημοσίευσηαπό Σακης » Κυρ Ιουν 06, 2021 2:30 pm

Οικουμενικός Πατριάρχης: Η θεολογία δεν είναι δυνατόν να αγνοεί τον πολιτισμό
“Η θεολογία δεν είναι δυνατόν να αγνοεί τον πολιτισμό, εντός του οποίου καλείται να δίδει την μαρτυρία της” τονίζει μεταξύ άλλων στο μήνυμα του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για τα 10χρονα του Κέντρου Οικουμενικών, Ιεραποστολικών και Περιβαλλοντικών Μελετών “Μητροπολίτης Παντελεήμων Παπαγεωργίου” (CEMES).


Ο Πατριάρχης επίσης αναφέρει ότι: “Ή θεολογία είναι ερμηνεία του Ευαγγελίου του Χριστού, εν διαλόγω με τον εκάστοτε σύγχρονον κόσμον και τα σημεία των καιρών, έκφρασις των αιωνίων αληθειών της πίστεώς μας εις την γλώσσαν κάθε συγκεκριμένης ιστορικής εποχής.”

“Μία αμυντική στάσις της θεολογίας απέναντι εις τον κόσμον αθετεί την παράδοσιν των Πατέρων, οι οποίοι εθεολόγουν πάντοτε εν αναφορά προς τας προκλήσεις της εποχής των, άνευ ενδοιασμών ότι αυτός ο διάλογος θα ωδήγει αναποφεύκτως εις εκκοσμίκευσιν της θεολογίας. Υμείς και οι συνεργάται σας γνωρίζετε να αξιοποιήτε την παράδοσιν της Εκκλησίας και να παράγητε ζώσαν και επίκαιρον θεολογίαν, η οποία όχι μόνον δεν απορρίπτει αλλά αξιοποιεί αποτελεσματικώς τας δυνατότητας τας οποίας προσφέρει ο σύγχρονος πολιτισμός” επισημαίνει σε άλλο σημείο ο κ. Βαρθολομαίος σε άλλο σημείο ο κ. Βαρθολομαίος.


Πηγή: OrthodoxTimesΆβαταρ μέλους
Σακης
Δημοσιεύσεις: 86
Εγγραφή: Πέμ Απρ 08, 2021 3:29 pm

Re: Οικουμενικός Πατριάρχης: η θεολογία είναι η ερμηνεία του Ευαγγελίου και δεν μπορεί να αγνοεί τον πολιτισμό

Δημοσίευσηαπό Σακης » Κυρ Ιουν 06, 2021 2:37 pm

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δυστυχώς δείχνει να μην γνωρίζει καν τον ορισμό της Θεολογίας στην Ορθοδοξία.Η θεολογία δεν είναι η ερμηνεία του Ευαγγελίου ανάλογα με την εποχή.Ουτε είναι δυνατόν η Ορθόδοξη θεολογία να "μην αντιμάχεται τον πολιτισμό της εποχής της και να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των καιρών".Ένα σημαντικό μέρος του σημερινού πολιτισμού ιδίως στις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου (που γίνεται προσπάθεια να εξαχθεί σε όλο τον κόσμο και τις χώρες ανεξαιρέτως) είναι ξεκάθαρα ασυμβίβαστο με την Ορθόδοξη θεολογία.

Οι Πατέρες της εκκλησίας ΔΕΝ Θεολογουσαν ανάλογα με τις συνθήκες της εποχής τους(όπως ισχυρίζεται ο προκαθήμενος της Ορθοδόξου εκκλησίας) αλλά ανάλογα με την αλήθεια του Ευαγγελίου.Το ότι ο πρώτος τη τάξη κληρικός της Ορθοδοξίας αδυνατεί να καταλάβει στοιχειώδης έννοιες της πίστης που υποτίθεται πρεσβεύει (ορισμός της θεολογίας κατά την Ορθοδοξία) είναι σίγουρα απογοητευτικό.Αν οι ίδιοι οι ανώτεροι ποιμένες της εκκλησίας δεν γνωρίζουν βασικά πράγματα για την Ορθοδοξία αλίμονο στο ποίμνιο.Διοτι αν ο βοσκός δεν γνωρίζει πως να οδηγήσει και να φυλάξει το κοπάδι του στο τέλος το κοπάδι το τρώνε οι λύκοι και τα λιοντάρια.Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6577
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Οικουμενικός Πατριάρχης: η θεολογία είναι η ερμηνεία του Ευαγγελίου και δεν μπορεί να αγνοεί τον πολιτισμό

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Δευτ Ιουν 07, 2021 9:01 am

Θεολογία είναι η γνώση του Θεού. Δεν είναι ερμηνεία του Ευαγγελίου, δεν έχει σχέση με την εποχή ή οποιονδήποτε πολιτισμό. Είναι η σχέση μεταξύ δύο προσώπων. Ο Θεολόγος μιλά γι αυτό που βιώνει απ' αυτή τη σχέση. Αυτό έκαναν οι Πατέρες της Εκκλησίας. Δυστυχώς ο προκαθήμενος της Κων/πολης φαίνεται να έχει ξεφύγει, απ' αυτή την απλή Αλήθεια.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.


Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 2 και 0 επισκέπτες