Νέα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

Ειδήσεις, Συνεντεύξεις, Βιογραφίες, Σχόλια, Τοπικές Αρχιεπισκοπές

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Άβαταρ μέλους
ΜΑΝΩΛΗΣ
Δημοσιεύσεις: 5627
Εγγραφή: Δευτ Ιαν 06, 2014 11:38 am

Εκδήλωση της Ι. Αρχιεπισκοπής Κρήτης για την εορτή των Αγίων

Δημοσίευσηαπό ΜΑΝΩΛΗΣ » Τετ Ιαν 29, 2014 7:36 pm

Εκδήλωση της Ι. Αρχιεπισκοπής Κρήτης για την εορτή των Αγίων Τριών Ιεραρχών
January 29, 2014
ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ
Εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν των Αγίων Τριών Ιεραρχών, Μεγάλου Βασιλείου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, προστατών της Παιδείας και των Ελληνικών Γραμμάτων, προγραμματίζει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, κατά την ημέρα της μνήμης τους, Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014.

Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, ώρα 08.00-10.30, θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, ιερουργούντος του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου. Την πανηγυρική ομιλία θα εκφωνήσει ὁ κ. Ανδρέας Λαμπρινός, Θεολόγος. Θα ακολουθήσει δεξίωση, στο Μέγαρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, για τους εκπροσώπους των Αρχών, των Σχολείων, των μαθητών και των εκπαιδευτικών της πόλης μας.

Την ίδια ημέρα το βράδυ, ώρα 6.00-8.00, θα πραγματοποιηθεί εορταστική Εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, η οποία θα περιλαμβάνει επίκαιρη ομιλία για τους Τρεις Ιεράρχες από τον κ. Εμμανουήλ Ανδρουλιδάκη, διδάσκοντα καθηγητή στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης με θέμα: «Τρεις Ιεράρχες: πρόμαχοι πίστεώς τε και λόγου».

Στο πλαίσιο της ίδιας Εκδήλωσης θα γίνει και η κοπή της Αγιοβασιλόπιτας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, του Επικοινωνιακού και Μορφωτικού Ιδρύματος, των Τμημάτων Διακονίας και η απονομή πτυχίων στους αποφοίτους της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Θα συμμετέχουν με επίκαιρους ύμνους και τραγούδια η Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητού κ. Εμμανουήλ Σουργιαδάκη.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης προσκαλεί όλους τους φιλέορτους συμπολίτες μας, να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, ώστε όλοι μαζί να συνεορτάσουμε και να τιμήσουμε τους Τρεις «μεγίστους φωστήρας» και «οικουμενικούς διδασκάλους» της Εκκλησίας, της Παιδείας και της Παραδόσεώς μας.

Από το Γραφείο Τύπου


Αν θέλεις εύνοια Θεού να ʽχεις και ευλογία
Αφιερώσου ολόκαρδα, κάνʼ το με προθυμία.

Άβαταρ μέλους
ΜΑΝΩΛΗΣ
Δημοσιεύσεις: 5627
Εγγραφή: Δευτ Ιαν 06, 2014 11:38 am

Παγκρήτια σύναξη κληρικών για το φαινόμενο της αυτοχειρίας

Δημοσίευσηαπό ΜΑΝΩΛΗΣ » Πέμ Φεβ 13, 2014 10:59 pm

Παγκρήτια σύναξη κληρικών για το φαινόμενο της αυτοχειρίας
Εικόνα
To θέμα της αυτοχειρίας, το οποίο τείνει να γίνει καθημερινό φαινόμενο, συγκλονίζοντας τις τοπικές κοινωνίες και ιδιαιτέρως τις οικογένειες, εξετάστηκε σε ειδική επιστημονική Ημερίδα.

Για το σημαντικό αυτό κοινωνικό πρόβλημα, το οποίο αναπτύσσεται γρήγορα τα τελευταία έτη στην Κρήτη, η ΟΑΚ σε συνεργασία με το Δίκτυο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον χώρο της Υγείας διοργάνωσε παγκρήτια σύναξη κληρικών για να ενημερωθούν και να συνεργασθούν για την αντιμετώπισή του.

Στην Ημερίδα παραβρέθηκαν ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Κισάμου κα Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος της ΟΑΚ, καθώς και οι Σεβ. Μητροπολίτες Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος και Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός.

Την Ημερίδα παρακολούθησαν 150 και πλέον ιερείς από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης καθώς και από όλες τις λοιπές Ιερές Μητροπόλεις της Μεγαλονήσου.

Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο Πρόεδρος της ΟΑΚ Σεβασμ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος και ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς.

Τις εισηγήσεις πραγματοποίησαν η κ. Δέσποινα Νάθενα, Ιατροδικαστής του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικών Επιστημών του Πανεπιστημιακού Γεν. Νοσοκομείου Ηρακλείου (Επιδημιολογική διερεύνηση των αυτοχειριών στην Κρήτη), ο Πρωτ. Σταύρος Κοφινάς, Συντονιστής του Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον χώρο της Υγείας, Ψυχοθεραπευτής, (Το Υπαρξιακό Αδιέξοδο: προσεγγίζοντας το γεγονός της αυτοχειρίας ψυχοδυναμικά), ο Πρωτ. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ποιμαντικής Μέριμνας Πολιτισμού και Επικοινωνίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Ψυχίατρος (Αυτοχειρία και ψυχοπαθολογία: οι συνέπειες μιάς παραμελημένης συσχέτισης) και η κ. Αθηνά Μαρούδα-Χατζούλη, Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε., Πανεπιστήμιο Αθηνών (Αντιμετωπίζοντας την αυτοχειρία μέσα στην οικογένεια).

Αφετηρία προβληματισμού ήταν η μόνιμη παρουσία του φαινομένου στον ελλαδικό χώρο, το οποίο αποτελεί έναν ακόμη δείκτη μιας κοινωνίας που νοσεί.

Φυσικά και η ανεργία και η κοινωνική αδικία μπορεί να δημιουργούν νέα αδιέξοδα αλλά εκείνο το οποίο θα πρέπει να μάθει ο κληρικός είναι ότι το κάθε άτομο πολύ πριν την τελική του πράξη δίνει σημαντικά σήματα "έκκλησης για βοήθεια".

Η μοναξιά της εποχής μας μπορεί να αντιμετωπισθεί μέσα από την επανεργοποίηση των ενοριών ως κοινωνία και ειδικά ως κοινότητα του ανήκειν.

Εάν πάρουμε στα σοβαρά και δούμε με αγάπη και κατανόηση τον πάσχοντα άνθρωπο οπωσδήποτε θα προλάβουμε την μετέπειτα ανείπωτη ψυχική οδύνη των συγγενών και φίλων του κάθε αυτόχειρα που κλείνει βίαια την "παρένθεση της εφήμερης προσωπικής του ύπαρξης".

Μετά από κάθε εισήγηση ακολούθησε συζήτηση. Η Ημερίδα έκλεισε με χαιρετισμό του Σεβασμ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σύναξη των ιερέων από όλη την Κρήτη και εξέφρασε την επιθυμία μιας συνεχούς και μόνιμης ενημέρωσης των κληρικών σε θέματα κοινωνικού προβληματισμού.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε Ημερίδα σε συνεργασία με το Δήμο Πλατανιά με θέμα «Τα κοινωνικά δεδομένα που συμβάλλουν στο γεγονός της αυτοχειρίας».

Τις εισηγήσεις έκαμαν οι: Πρωτοπρ. Σταύρος Κοφινάς, Συντονιστής του Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον χώρο της Υγείας και Αθηνά Μαρούδα-Χατζούλη, Επίκουρη Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε., Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος της ΟΑΚ, ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς.

Την Ημερίδα παρακολούθησαν Αντιδήμαρχοι του Δήμου Πλατανιά και Κισάμου, καθηγητές και μαθητές των σχολείων Β’ ευκαιρίας και πολλοί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.


Αν θέλεις εύνοια Θεού να ʽχεις και ευλογία
Αφιερώσου ολόκαρδα, κάνʼ το με προθυμία.

Άβαταρ μέλους
ΜΑΝΩΛΗΣ
Δημοσιεύσεις: 5627
Εγγραφή: Δευτ Ιαν 06, 2014 11:38 am

Έντονη διαμαρτυρία της Εκκλησίας της Κρήτης

Δημοσίευσηαπό ΜΑΝΩΛΗΣ » Δευτ Φεβ 24, 2014 9:11 pm

Έντονη διαμαρτυρία της Εκκλησίας της Κρήτης για τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος
Εικόνα
Η Ιερά Επαρχιακή Συνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, συνήλθε σήμερα 24 Φεβρουαρίου 2014 στο Ηράκλειο σε Συνεδρία και ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα της αρμοδιότητός της.

Η Ιερά Σύνοδος εκφράζει τη συμπαράστασή της στο σεισμόπληκτο λαό της Κεφαλλονιάς και ενημέρωνει ότι ήδη, με πρωτοβουλία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και Ιερών Μητροπόλεων της Μεγαλονήσου, συγκεντρώνεται κάθε είδους βοήθεια για τους δοκιμαζόμενους αδελφούς μας.

Επίσης, σχετικά με την επικείμενη καταστροφή χημικών υλικών στη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου, δίπλα στη Μεγαλόνησο Κρήτη, γεγονός που θα προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή με ανυπολόγιστες συνέπειες, η Ιεραρχία της Μεγαλονήσου, εκφράζει, για άλλη μια φορά, την έντονη διαμαρτυρία της προς κάθε αρμόδιο και υπεύθυνο και τονίζει την ανάγκη διαφύλαξης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Με αφορμή την είσοδό μας, σε λίγες ημέρες, στην κατανυκτική περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η Ιερά Σύνοδος εύχεται στον πιστό λαό της Μεγαλονήσου να διέλθουμε όλοι με μετάνοια και προσευχή την επικείμενη περίοδο και να αξιωθούμε να εορτάσουμε με χαρά την Ανάσταση του Κυρίου μας.


Αν θέλεις εύνοια Θεού να ʽχεις και ευλογία
Αφιερώσου ολόκαρδα, κάνʼ το με προθυμία.

Άβαταρ μέλους
ΜΑΝΩΛΗΣ
Δημοσιεύσεις: 5627
Εγγραφή: Δευτ Ιαν 06, 2014 11:38 am

ΕΝΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΕ ΑΓΩΝΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΙΕΡΟ ΣΚΟΠΟ

Δημοσίευσηαπό ΜΑΝΩΛΗΣ » Πέμ Μαρ 20, 2014 6:51 pm

ΕΝΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΕ ΑΓΩΝΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΙΕΡΟ ΣΚΟΠΟ
Εικόνα
Τη Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014 έγινε φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας στο δημοτικό στάδιο Ναυπλίου μεταξύ των παλαιμάχων του Ολυμπιακού Πειραιώς και των παλαιμάχων του Πανναυπλιακού, για τα καθημερινά «συσσίτια αγάπης» του ιερού ναού Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου τα οποία προσφέρουν φαγητό σε δεκάδες οικογένειες της πόλης.
Εικόνα
Τον υπ’ αριθμόν 616 αγώνα έδωσαν οι βετεράνοι του Ολυμπιακού στο Ναύπλιο Η οργάνωση του αγώνα, έγινε με κάθε επισημότητκαι με πρωτοβουλία του μεγάλου διεθνούς βετεράνου ποδοσφαιριστή και αρχηγού του Ολυμπιακού και της Εθνικής ομάδας, Ηλία Πουρσανίδη, της Ιεράς Μητρόπολης Αργολίδος και του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νεκταρίου, του Ιερέα της Ευαγγελιστρίας Πατέρα Ελευθερίου Μίχου, των βετεράνων του Ολυμπιακού και των βετεράνων του Παναυπλιακού.
Εικόνα
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν ο Πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης, για την κατάκτηση του 40ου πρωταθλήματος ,ο Μητροπολίτης Νεκτάριος, ο Ιερέας Ελευθέριος Μίχος, ο Ηλίας Πουρσανίδης, οι βετεράνοι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού, καθώς και του Παναυπλιακού.

Τον αγώνα παρακολούθησε πλήθος κόσμου, οι πολιτικές, θρησκευτικές και αθλητικές αρχές της Αργολίδας, ο υφηπουργός πολιτισμού και αθλητισμού Ιωάννης Ανδριανός , ο δήμαρχος Ναυπλίου Δ. Κωστούρος ,ο βουλευτής Αεγολίδος Δ. Κοδέλας . ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Ναυπλίου Χ. Γραμματικόπουλος κα.


Αν θέλεις εύνοια Θεού να ʽχεις και ευλογία
Αφιερώσου ολόκαρδα, κάνʼ το με προθυμία.

Άβαταρ μέλους
ΜΑΝΩΛΗΣ
Δημοσιεύσεις: 5627
Εγγραφή: Δευτ Ιαν 06, 2014 11:38 am

Πασχάλιον Μήνυμα Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης

Δημοσίευσηαπό ΜΑΝΩΛΗΣ » Σάβ Απρ 26, 2014 8:02 pm

Πασχάλιον Μήνυμα Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου. Άγιον Πάσχα 2014
April 26, 2014
Εικόνα
Πρός
Τό Πλήρωμα
τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Κρήτης


″...Ἐκ θανάτου πρός ζωήν καί ἐκ γῆς πρός οὐρανόν, Χριστός ὁ Θεός, ἡμᾶς διεβίβασε...″


Ἀγαπητοί μου ἀδελφοί,
παιδιά τῆς Ἐκκλησίας μας,
Εἰς τήν Ἐκκλησίαν, ἑορτάζομεν πάντοτε τήν Ἀνάσταση τοῦ Χριστοῦ. Τήν αἰώνια αὐτήν Ἑορτήν, ἡ ὁποία δέν ἔχει τέλος. Ἑορτάζομε τήν μοναδικήν αὐτήν Ἑορτή καί ἐφέτος. Σήμερον. Τό Πάσχα μας. Τήν ζωή καί τήν χαράν ὅλων τῶν ἀνθρώπων, ὅλου τοῦ ἀνθρώπινου γένους.
Ποιό εἶναι ὅμως τό βαθύ νόημα καί τό μήνυμα τῆς Ἑορτῆς αὐτῆς; Ποιά εἶναι ἡ χαρά καί ἡ ἀγαλλίαση αὐτῆς τῆς πανανθρώπινης Ἑορτῆς; Τί ἔχομε νά προβάλωμε, νά γιορτάσωμε καί νά χαροῦμεν ὅλοι ἐμεῖς οἱ ἄνθρωποι, στήν σημερινή Ἑορτήν τοῦ Πάσχα;
Αὐτό τό νόημα, τό μήνυμα, τήν χαρά καί τήν αἰσιοδοξία προσφέρομε σήμερα σέ ὅλους τούς ἀνθρώπους μας, ὅλους ἐσᾶς, ἀδελφοί μου, ὡς Ἐκκλησία καί ὡς Ἀρχιεπισκοπή Κρήτης.

Ἀγαπητοί μου ἀδελφοί,
Τό αἰώνιο, τό ἀξεπέραστο καί τό πανευφρόσυνον ἀναστάσιμο μήνυμα τῆς σημερινῆς Ἑορτῆς τῆς Ἀναστάσεως, ἐκφράζεται καί μεταδίδεται σ᾿ ἐμᾶς μέ τά λόγια τοῦ Ἀναστάσιμου ὕμνου τῆς Ἐκκλησίας μας, στόν ὁποῖον ἀναφερθήκαμε.
Σύμφωνα μέ τόν ὕμνον αὐτόν, τῆς Ἐκκλησίας μας, ὁ Χριστός ὁ Ἀναστημένος, διεβίβασε, μᾶς ἐπέρασε, μᾶς ἔφερεν ἀπό τόν θάνατον πρός τήν ζωή καί ἀπό τήν γῆ πρός τόν οὐρανόν, ὅλους ἐμᾶς, χωρίς ἐξαιρέσεις, διακρίσεις, δισταγμούς καί ὅρους. Ὅλοι οἱ ἄνθρωποι τῆς γῆς, τοῦ Θεοῦ τά παιδιά, οἱ δικές Του εἰκόνες, ἔχομε τήν δυνατότητα καί τήν εὐλογία τοῦ Δημιουργοῦ καί Πατέρα μας, νά φύγωμε ἀπό τόν θάνατο, τίς συνθῆκες, τίς καταστάσεις, τά συμπτώματά του, τό κλῖμα καί τό πνεῦμα του καί νά πορευθοῦμε, νά πορευώμαστε πάντοτε, ὅσον ζοῦμε καί ὅσον ὑπάρχομε ″πρός τήν ζωή″, τήν ἐλπίδα, τήν χαρά, τήν αἰσιοδοξία, τήν δύναμη, τά ὁράματα, τήν ζωή, ἡ ὁποία εἶναι δῶρον τοῦ Θεοῦ αἰώνιο καί ὄχι προσωρινόν, νά πορευθοῦμε καί νά πορευώμαστε πάντοτε ὅλοι μας πρός τήν ζωήν.
Ποιά ζωήν ὅμως; Τῆς δουλείας, τοῦ πόνου καί τῆς ἀπαισιοδοξίας, χωρίς χαρά καί μέλλον καί ἐλευθερία; Μιά ζωή τῆς ὑπερκαταναλώσεως, τῶν ἀπολαύσεων, νά ζοῦμε γιά νά κάνωμε καί νά ἔχωμεν ὅ,τι θέλομε καί ὅπως θέλομεν, ὅ,τι μᾶς ἀρέσει καί ὅπως μᾶς εὐχαριστεῖ;
Σαφῶς ὄχι.
Μιλοῦμε γιά μιά ζωή ἀπό τήν γῆν ″πρός τόν οὐρανόν″. Μιά ζωή μέ μέλλον οὐράνιο καί αἰώνιο. Μέ ἐλπίδα καί προσδοκία, μέ ἐκπλήξεις, πέραν καί μακρυά ἀπό τήν μονοτονία, τήν ἰσοπέδωση, τήν ἐκμετάλλευση, τήν ἀβεβαιότητα, ὅπως τά ζοῦμε σήμερα.
Ἀπό τόν θάνατο πρός τήν ζωή καί ἀπό τήν γῆ πρός τόν οὐρανόν. Ζωή καί οὐρανός προσφέρονται εἰς ἐμᾶς σήμερα, στήν μεγάλην αὐτήν Ἑορτήν, τό Πάσχα μας. Αὐτά τά μεγάλα δῶρα, ἡ ζωή, ὁ οὐρανός, δίδονται εἰς ἐμᾶς, ἐδῶ καί τώρα, ἀπό τόν Ἀναστημένο Χριστόν καί εἴμαστε ἐλεύθεροι νά δοῦμε τά δῶρα αὐτά, νά τά προσλάβωμε καί νά τά παραλάβωμεν ἐλεύθερα, μέ τήν προσωπική θέλησή μας, ἐάν τό θελήσωμεν, ἐάν τό προτιμήσωμε, χωρίς κανέναν ἐξαναγκασμό καί καμία πίεση καί καταπίεση.
Ὁ Χριστός μᾶς διεβίβασεν ἀπό τόν θάνατον εἰς τήν ζωή καί ἀπό τήν γῆν εἰς τόν οὐρανόν.

Ἀγαπητοί μου ἀδελφοί,
Μέ αὐτά τά δεδομένα, μέ αὐτό τό ἐλπιδοφόρον μήνυμα τῆς Ἑορτῆς τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Χριστοῦ μας, τήν ὁποίαν ἑορτάζομε σήμερα, ἀνοίγεται μπροστά μας καί προσφέρεται μιά νέα πραγματικότητα στόν σημερινόν κόσμον, σέ ὅλους ἐμᾶς στόν καθένα μας προσωπικῶς.
Νέοι ὁρίζοντες καί νέες δυνατότητες. Μιά ζωή μέ σιγουριά καί βεβαιότητα, ἡ ἀναστάσιμη ζωή, τήν ὁποίαν μποροῦμε νά χαιρώμαστε χωρίς ἀγωνίες, φόβους καί ἀβεβαιότητες. Μιά ζωή μέ νόημα καί ὀμορφιά. Μιά ἄλλη νέα, αἰώνια, ζωή, μέ φῶς ὄχι σκοτάδι, μέ ἀλήθεια, ὄχι ψέμματα, ψευδαισθήσεις καί ψευδαπάτες.
Αὐτή τήν ζωή προσφέρει εἰς τόν κόσμον ὅλον ὁ Χριστός ὁ Ἀναστημένος, σήμερα, εἰς τήν μεγάλη αὐτήν Πασχαλινήν Ἑορτήν μας. Δέν ἔχει σχέση ἡ σημερινή Λαμπρή Γιορτή μέ χρήματα, κεφάλαια, οἰκονομικές κρίσεις, κατακρίσεις, ἐκμεταλλεύσεις, κλοπές, διαρρήξεις. Μιά ζωή μέ ἐλευθερία καί ὁρίζοντες ἀνοικτούς καί αἰώνιους. Ἡ ζωή αὐτή δέν ἀγοράζεται, δέν πωλεῖται, ἀλλά δωρίζεται καί προσφέρεται σέ κάθε ἄνθρωπον, ὁ ὁποῖος θέλει καί εἶναι ἕτοιμος καί πρόθυμος νά φύγει ἀπό τήν φυλακή καί τά δεσμά τοῦ κόσμου εἰς τόν ὁποῖον ζοῦμε, τόν ὁποῖον παραμορφώνομε, ἀλλάζομε καί μολύνομε μέ τόσους τρόπους ἀπαράδεκτους καί τρομοκρατικούς.

Ἀγαπητοί μου ἀδελφοί,
Μέσα στήν πραγματικότητα τήν ὁποία σήμερα ζοῦμε καί μπροστά στό δῶρο τῆς ζωῆς καί τοῦ οὐρανοῦ, τοῦ μεγάλου αὐτοῦ δώρου τῆς Ἀναστάσιμης ζωῆς, παρακαλοῦμε πατρικῶς καί προτρέπομε, νά θελήσωμε μόνοι μας, ἐλεύθερα νά ξεκινήσωμεν ἀπό σήμερα, τήν μεγάλην αὐτήν Ἑορτή, νά ἀνοιχθοῦμε σ᾿ αὐτήν τήν νέα πραγματικότητα καί τήν δυνατότητα. Νά δοῦμε καί νά ζήσωμε τήν ζωή μας μέ τρόπο διαφορετικό ἀπό τόν τρόπο μέ τόν ὁποῖο τήν ζήσαμε τά τελευταῑα χρόνια καί πολλοί θέλουν νά τή ζοῦν δυστυχῶς καί σήμερα.
Μέ χαρά καί αἰσιοδοξία, μέ ἐλευθερία καί δύναμη, μέ ἐμπιστοσύνη, πρῶτα εἰς τόν Δημιουργό καί Πατέρα μας καί μετά εἰς τό ἑαυτόν μας.
Νά ἀλλάξωμε νοοτροπία, πορεία καί δρόμο, νά ἔλθει στό πρόσωπο καί τήν ζωή μας τό γέλιο, τό χαμόγελο, ἡ χαρά, ἡ χάρις τοῦ Θεοῦ, ἡ δύναμη καί ἡ ἐλπίδα, χωρίς ἀπελπισίες, χωρίς ἀπογοητεύσεις καί ἀπαισιοδοξίες.
Καλούμαστε ὅλοι μας οἱ σημερινοί ἄνθρωποι, μικροί καί μεγάλοι στήν ἡλικία, ἄνδρες καί γυναῖκες, πλούσιοι καί φτωχοί, ὑγιεῖς καί ἀσθενεῖς, κάτοικοι τῆς Πόλεως, τῶν κωμοπόλεων καί τῶν χωριῶν μας, ὁποιουδήποτε ἐπαγγέλματος, νά ἀνακαλύψωμε καί νά ζήσωμε τήν νέα αὐτήν ἀναστάσιμη ζωή μας, παρά τά βάσανα, τίς δυσκολίες καί τίς ταλαιπωρίες μας, νά βροῦμε τόν ἑαυτόν μας καί τήν ἀληθινή ζωή μας, τή νέα ζωή, τήν ἀναστάσιμη, μέ τήν ἐλπίδα καί τή χαρά τοῦ μέλλοντός μας.
Χριστός ἀνέστη!
Νά ἀναστηθοῦμε καί ἐμεῖς μαζύ Του, νά ζήσωμε, νά ζοῦμε τήν δική Του ζωή, νά χαιρώμαστε καί νά προοδεύωμε πάντοτε, ἐμεῖς, ὁ Τόπος καί ὅλος ὁ λαός μας.
Μ’ αὐτόν τόν τρόπο, εὐχόμαστε καί ἐλπίζομε νά ξεπεράσωμε γρήγορα τίς πολυποίκιλες κρίσεις τῶν ἡμερῶν μας καί νά ἀκολουθήσωμε ἀναστάσιμη πορεία καί ζωή!

Μέ πατρικές εὐχές καί πολλήν ἐν Κυρίῳ ἀγάπην
Εικόνα
† Ὁ Κρήτης Εἰρηναῖος


Αν θέλεις εύνοια Θεού να ʽχεις και ευλογία
Αφιερώσου ολόκαρδα, κάνʼ το με προθυμία.

Άβαταρ μέλους
ΜΑΝΩΛΗΣ
Δημοσιεύσεις: 5627
Εγγραφή: Δευτ Ιαν 06, 2014 11:38 am

Re: ΕΝΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΕ ΑΓΩΝΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΙΕΡΟ ΣΚΟΠΟ

Δημοσίευσηαπό ΜΑΝΩΛΗΣ » Πέμ Μάιος 01, 2014 7:17 pm

Ισοπαλία 2-2 στην φιλανθρωπία και αλληλεγγύη
Δημιουργηθηκε στις Πέμπτη, 01 Μαΐου 2014
Γράφτηκε από τον/την Ι.Μ. Κυδωνίας - 09.44

Εικόνα
Με σκορ που στόχευσε στο τέρμα της αγάπης και του αλτρουισμού προς τον συνάνθρωπο, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Απριλίου ο φιλικός αγώνας μεταξύ της ΠΑΕ ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ και της ΠΑΕ ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ στο γήπεδο Περιβολίων Χανίων με σκοπό να βοηθήσουν το έργο των Συσσιτίων της Μητροπόλεως.
Εικόνα
Τον φιλανθρωπικό αγώνα παρακολούθησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας κ. Δαμασκηνός ο οποίος ευχαρίστησε τους συντελεστές και παίχτες και των δύο ομάδων για την μεγάλη αυτή προσφορά τους και ευαισθητοποίηση από το δικό τους μετερίζι για τον αναγκεμένο συνάνθρωπο μας.
Εικόνα
Ευχαριστούμε και όλο τον κόσμο, τόνισε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος, γιατί όλοι εσείς με την εμπιστοσύνη σας για τον καθημερινό αγώνα που διεξάγεται στη Ιερά μας Μητρόπολη, μας δίνετε το εφαλτήριο να συνεχίσουμε ένα έργο δικό σας, ένα έργο που εμείς απλά συντονίζουμε.
Εικόνα
Η αγάπη του κόσμου και αυτή τη φορά ανταποκρίθηκε φιλότιμα στο κάλεσμα αυτό αγάπης, γεμίζοντας τις κερκίδες του νέου γηπέδου της ΠΑΕ ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ.
Εικόνα


Αν θέλεις εύνοια Θεού να ʽχεις και ευλογία
Αφιερώσου ολόκαρδα, κάνʼ το με προθυμία.

Άβαταρ μέλους
ΜΑΝΩΛΗΣ
Δημοσιεύσεις: 5627
Εγγραφή: Δευτ Ιαν 06, 2014 11:38 am

Συναυλία αγάπης από την Ι.Μητρόπολη Ρεθύμνης

Δημοσίευσηαπό ΜΑΝΩΛΗΣ » Τετ Μάιος 14, 2014 11:15 am

Συναυλία αγάπης από την Ι.Μητρόπολη Ρεθύμνης
Εικόνα
Ἡ Ἱερά Μητρόπολη Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου πραγματοποίησε μουσική ἐκδήλωση μέ τόν τίτλο «Βραδιά ἀγάπης γιά τούς ἀδελφούς μας πού ἔχουν ἀνάγκη» στό κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη» τῆς πόλεως Ρεθύμνης τήν Δευτέρα 12η Μαΐου 2014. Στήν συναυλία αὐτή συμμετεῖχαν ἀφιλοκερδῶς δύο σημαντικοί καί καταξιωμένοι καλλιτέχνες: ἡ Μελίνα Ἀσλανίδου καί ὁ συντοπίτης μας Μιχάλης Τζουγανάκης.
Εικόνα
Ὁ χῶρος τῆς ἐκδηλώσεως γέμισε μέ τούς τρεῖς χιλιάδες καί πλέον ἀνθρώπους πού ἔσπευσαν νά ἀπολαύσουν τό ὑπέροχο μουσικό πρόγραμμα καί νά συνδράμουν παράλληλα τό φιλανθρωπικό ἔργο τῆς Τοπικῆς μας Ἐκκλησίας. Τά ἔσοδα ἀπό τήν συναυλία θά διατεθοῦν ἀποκλειστικά γιά τίς, ἰδιαίτερα αὐξημένες τόν τελευταῖο καιρό, ἀνάγκες τοῦ Γενικοῦ Φιλοπτώχου Ταμείου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως.

Στήν ὀργάνωση τῆς ἐκδηλώσεως βοήθησαν ἀποφασιστικά καί ἐθελοντικά πολλοί ἄνθρωποι καί φορεῖς, τούς ὁποίους ἡ Ἱερά Μητρόπολη Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου εὐχαριστεῖ ἰδιαίτερα.
Εικόνα
Τούς ἰδιαίτερα ἀγαπητούς στούς νέους ἀνθρώπους τραγουδιστές Μελίνα Ἀσλανίδου καί Μιχάλη Τζουγανάκη εὐχαρίστησε ἐκ μέρους ὅλων τῶν ἀνθρώπων πού κατέκλυσαν τό κλειστό γυμναστήριο, καί προπάντων τῶν ἀνθρώπων οἱ ὁποῖοι εἶναι οἱ ἀποδέκτες τῆς ἀγαπητικῆς αὐτῆς ἐκδηλώσεως, ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου κ. Εὐγένιος κατονομάζοντας τήν συναυλία ὡς ὕμνο στήν ἀγάπη, ὕμνο στήν ἀνθρωπιά, ὕμνο στήν ἀρχοντιά τῶν ἀνθρώπων τοῦ εὐλογημένου τόπου μας.
Εικόνα


Αν θέλεις εύνοια Θεού να ʽχεις και ευλογία
Αφιερώσου ολόκαρδα, κάνʼ το με προθυμία.

Άβαταρ μέλους
ΜΑΝΩΛΗΣ
Δημοσιεύσεις: 5627
Εγγραφή: Δευτ Ιαν 06, 2014 11:38 am

Νέα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

Δημοσίευσηαπό ΜΑΝΩΛΗΣ » Παρ Μάιος 16, 2014 9:18 pm

48 χρόνια από την ανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Τίτου
Εικόνα
Με τη δέουσα λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο για την ανακομιδή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Τίτου στον ομώνυμο Ιερό Ναό στο Ηράκλειο την Πέμπτη 15 Μαΐου, οι Ηρακλειώτες ακολούθησαν την περιφορά της τίμιας κάρας του ιδρυτή της Εκκλησίας της Κρήτης στους δρόμους της πόλης. προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου και συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κυδωνίας κ. Δαμασκηνού παρουσία πλήθους κόσμου και αρχόντων.
Εικόνα
Η ιστορία σχετικά με την τιμία Κάρα του Αποστόλου ξεκινάει την περίοδο που έφυγαν οι Ενετοί από την Κρήτη μετά την άλωση της νήσου από τους Τούρκους το 1669 μ.Χ., όπου μετέφεραν μαζί τους και τη σωζόμενη τιμία κάρα του Αποστόλου Τίτου, η οποία αφού αρχικά κατατέθηκε στην λειψανοθήκη του Αγίου Μάρκου της Βενετίας, στη συνέχεια αποδόθηκε στην Εκκλησία της Κρήτης το 1966 μ.Χ., Αρχιερατεύοντος του μακαριστού Μητροπολίτου Κρήτης κυρού Ευγενίου (Ψαλλιδάκη)·
Εικόνα
Κατόπιν με λαμπρές τελετές κατατέθηκε στο σεβάσμιο φερώνυμο ναό του Αποστόλου, στο Ηράκλειο Κρήτης.
Εικόνα


Αν θέλεις εύνοια Θεού να ʽχεις και ευλογία
Αφιερώσου ολόκαρδα, κάνʼ το με προθυμία.

Άβαταρ μέλους
ΜΑΝΩΛΗΣ
Δημοσιεύσεις: 5627
Εγγραφή: Δευτ Ιαν 06, 2014 11:38 am

Μαθητική Νυκτερινή Θεία Λειτουργία στην Κίσαμο

Δημοσίευσηαπό ΜΑΝΩΛΗΣ » Κυρ Μάιος 18, 2014 4:25 pm

Μαθητική Νυκτερινή Θεία Λειτουργία στην Κίσαμο
Από την Ι.Μητρόπολη Κισάμου 17 Μαΐου 2014, 13:40
Εικόνα
«Η ζωή δεν χαρίζεται αλλά κερδίζεται», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου & Σελίνου κ. Αμφιλόχιος στο τέλος της Νυκτερινής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, η οποία τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην Κίσαμο, το βράδυ της 16ης Μαΐου.
Εικόνα
Διακόσια και πλέον παιδιά, μαθητές κυρίως Λυκείων της περιοχής, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Μητροπόλεως, μετείχαν στην Θεία Λειτουργία, η πλειοψηφία των οποίων κοινώνησε των Αχράντων Μυστηρίων, και προσευχήθηκαν για επιτυχία της προσπάθειας των στις επικείμενες εξετάσεις.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Αμφιλόχιος ανέπεμψε ειδική προσευχή-ευχή υπέρ φωτισμού, βοηθείας και επιτυχίας των υποψηφίων. Τόνισε δε την ομορφιά της ευγενούς άμιλλας και την αξία του αγώνα της ζωής. «Πιστεύομε σ΄ εσάς, σημείωσε, και προσδοκούμε από εσάς αυτό τον καλύτερο κόσμο που δυστυχώς εμείς οι μεγαλύτεροι αστοχήσαμε να δημιουργήσομε. Η ασυνέπεια λόγων και έργων μας αιτία αυτής της αστοχίας μας. Όμως η ζωή απλώνεται απλόχερα μπροστά σας.
Εικόνα
Μην πάψετε να ονειρεύεστε, να οραματίζεστε και να χτίζετε το μέλλον σας. Μην πάψετε ποτέ να αγωνίζεστε και να παλεύετε για τα όνειρα και τα οράματα σας. Οι δυσκολίες των καιρών να σας θωρακίζουν με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα, υπομονή και επιμονή για τους ευγενής στόχους της ζωής σας. Οι στόχοι σας να είναι υψηλοί, να μοιάσετε με τους αετούς που πετούν ψηλά για να μπορούν να βλέπουν όλο τον κόσμο. Να έχετε πίστη στον Θεό και εμπιστοσύνη στην Παναγία μας και τους Αγίους μας.
Να προσεύχεστε και όταν σας απογοητεύουν τα ανθρώπινα, να ζητάτε τον φωτισμό και την αγάπη του Θεού και να είστε σίγουροι ότι Εκείνος ως Πατέρας όλων μας θα σας χαρίσει κάθε αναγκαίο και καλό για την ζωή και το μέλλον σας», κατέληξε ο Σεβασμιώτατος κ. Αμφιλόχιος ευχόμενος καλή επιτυχία και μοιράζοντας ως ευλογία Σταυρούς, Εικόνες του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού και κομποσκοίνια.
Εικόνα


Αν θέλεις εύνοια Θεού να ʽχεις και ευλογία
Αφιερώσου ολόκαρδα, κάνʼ το με προθυμία.

Άβαταρ μέλους
Anastasios68
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 3813
Εγγραφή: Πέμ Ιούλ 26, 2012 10:31 am
Τοποθεσία: Πεύκη
Επικοινωνία:

Re: Μαθητική Νυκτερινή Θεία Λειτουργία στην Κίσαμο

Δημοσίευσηαπό Anastasios68 » Δευτ Μάιος 19, 2014 1:27 pm

Εξαιρετική πρωτοβουλία, πρέπει να βρει μιμητές παντού.


«ὃς δ' ἂν εἲπῃ τῷ ἀδελφῷ αὐτοῦ, ῥακά, ἒνοχος ἒσται τῷ συνεδρίῳ»
Κατά Ματθαῖον, Κεφ. 5, 22


Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 1 και 0 επισκέπτες