«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ο ύπατος θεσμός της Ορθοδοξίας»

Ειδήσεις, Συνεντεύξεις, Βιογραφίες, Σχόλια, Τοπικές Αρχιεπισκοπές

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6215
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ο ύπατος θεσμός της Ορθοδοξίας»

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Κυρ Φεβ 25, 2018 3:22 pm

Οικ. Πατριάρχης: «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ο ύπατος θεσμός της Ορθοδοξίας»
Newsroom 25-02-2018

Εικόνα

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τελέστηκε χθες Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, στο Φανάρι, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός για την εορτή της Κυριακής της Ορθοδοξίας, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αμέσως μετά ο Οικουμενικός Πατριάρχης απένειμε το Οφφίκιο του Άρχοντος Υπομιμνήσκοντος στον Καθηγητή Συμεών Πασχαλίδη, Πρόεδρο του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. και Διευθυντή του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη.

«Από της σήμερον, Εντιμολογιώτατε Άρχων, συγκαταλέγεσθε μεταξύ των οφφικιαλίων του Οικουμενικού Θρόνου, οι οποίοι, καθ᾿ όλην την ιστορίαν της Μητρός Εκκλησίας, είχον ανεκτίμητον προσφοράν, την οποίαν συνεχίζουν, ευόρκως και αποτελεσματικώς, οι σύγχρονοι Άρχοντες, οι συγκροτούντες την ιδρυθείσαν υπό της ημετέρας Μετριότητος, άμα τη αναρρήσει ημών εις την καθέδραν Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, Αδελφότητα «Παναγία η Παμμακάριστος», μέλη της οποίας είναι οι ανά την οικουμένην οφφικιάλιοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, πλην των εν Ηνωμέναις Πολιτείαις Αμερικής, οι οποίοι ανήκουν εις το «Τάγμα του Αγίου Ανδρέου». Οι Άρχοντες είναι πολύτιμοι συνεργάται ημών εις τα έργα διακονίας του ανθρώπου και του κόσμου, και υπερασπισταί των Δικαίων της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Είμεθα βέβαιοι, ότι και υμείς, Εντιμολογιώτατε, ο καθηγητής της Πατρολογίας και της Αγιολογίας εν τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αξιόλογον ερευνητικόν, συγγραφικόν, εκδοτικόν και διοικητικόν έργον και με διεθνή παρουσίαν, συνεργάτης Ιερών Μητροπόλεων και Μονών, κεκοσμημένος πλέον με το υψηλόν οφφίκιον του Άρχοντος Υπομιμνήσκοντος, θα αναδειχθήτε άξιος της κλήσεως της Μητρός Εκκλησίας και της εμπιστοσύνης του Προκαθημένου της, και θα συνεχίσητε «καλών έργων προίστασθαι», και δη από την πολυεύθυνον θέσιν του Διευθυντού του Πατριαρχικού ημών Ιδρύματος Πατερικών Μελετών», επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθυνόμενος προς τον τιμώμενο Καθηγητή Συμεών Πασχαλίδη.

«Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον είναι ο ύπατος θεσμός της Ορθοδοξίας. Φυλάσσει ως κόρην οφθαλμού την ιεράν παρακαταθήκην της αποστολικής και πατερικής ορθοδόξου πίστεως, ανεκτιμήτους παραδόσεις φιλοθείας και φιλανθρωπίας, επιτελεί θεοστηρίκτως και αποτελεσματικώς την διορθόδοξον και διαχριστιανικήν διακονίαν του, προωθεί τον διάλογον των θρησκειών, την ειρήνην και την αλληλεγγύην, δίδει ευθαρσώς την καλήν μαρτυρίαν έναντι των σημείων των καιρών, έναντι όλων των προκλήσεων και εξελίξεων, αι οποίαι απειλούν την ιερότητα του ανθρωπίνου προσώπου και την ακεραιότητα της καλής λίαν δημιουργίας του Θεού. Αυτήν την Εκκλησίαν καλείσθε και υμείς να διακονήσητε», πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και σημείωσε ότι με την απονομή της ιδιαίτερα τιμητικής διακρίσεως αναγνωρίζεται η προσφορά του τιμωμένου Πανεπιστημιακού Καθηγητή ενώ, συνάμα, αποτελεί και «πρόσκλησις, προτροπή και ενίσχυσις προς συνέχισιν και αύξησιν της θεαρέστου καρποφορίας και της ενθέου διακονίας της Εκκλησίας και του Γένους».

Στην αντιφώνησή του, ο Καθηγητής Συμεών Πασχαλίδης, ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τη δεύτερη μεγάλη τιμή που του επιφύλαξε, ύστερα και από τον διορισμό του ως Διευθυντή του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών.

«Εν εξομολογήσει Σας καταθέτω, Παναγιώτατε, τούτη την ιερή όσο και ύψιστη για την ελαχιστότητά μου στιγμή, ότι κάθε φορά που εισέρχομαι στον περίβολο του ιερού Φαναρίου, αφήνοντας δεξιά μου τη σφαλισμένη Πόρτα του μαρτυρικού Πατριάρχη, και συναντώ τους εργάτες του ιερού αμπελώνος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, και πρωτίστως Εσάς, Παναγιώτατε, που με σπάνια, ακαταπόνητη αίσθηση της ευθύνης Σας έναντι της Εκκλησίας και του σύγχρονου κόσμου διακονείτε καθημέραν το γεγονός της σωτηρίας του ανθρώπου και του κόσμου, αναφωνώ το του Πέτρου· «Καλόν εστίν ημάς ώδε είναι»! Εδώ όπου βιώνεται το Μαρτύριο της συνειδήσεως και η μαρτυρία του Ονόματος του Χριστού από μία Εκκλησία «που η ιστορία την συνέτριψε, αλλά η οποία, για όποιον βλέπει με την καρδιά, ξέρει να δίνει στην Ανάσταση απεριόριστη σπουδαιότητα», για να δανειστώ τους λόγους του μεγάλου Γάλλου Ορθόδοξου θεολόγου του εικοστού αιώνος Olivier Clement στο βιβλίο, Η αλήθεια ελευθερώσει υμάς, Παναγιώτατε», είπε ο νέος Άρχων, Καθ.Συμεών Πασχαλίδης και συνέχισε: «Και αισθάνομαι ιδιαίτερη την ευλογία που επιλέξατε το γεγονός της χειροθεσίας μου να τελεσθεί, Παναγιώτατε, στο Κέντρο της κατά την Οικουμένην Ορθοδοξίας, τον Ιερό Πατριαρχικό Ναό, κατά την εορτή της Κυριακής της Ορθοδοξίας.[…] Παναγιώτατε, θα επαναλάβω ενώπιόν Σας ότι η ανάθεση της διευθύνσεως του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών, μετά από πενήντα χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας και ποικίλης επιστημονικής και εκκλησιαστικής προσφοράς, συνιστά για την ελαχιστότητά μου όλως ιδιαίτερη τιμή αλλά και πολυεύθυνη αποστολή, την οποία αποδέχθηκα και στην οποία θα ανταποκριθώ, συν Θεώ, με όλες μου τις δυνάμεις, σε αγαστή συνεργασία με τον Θεοφιλέστατο Καθηγούμενο της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής των Βλατάδων και Πρόεδρο του Ιδρύματος, Επίσκοπο Αμορίου κ. Νικηφόρο, και με ακλόνητη αφοσίωση και πίστη προς την Μητέρα Εκκλησίαν και τους σκοπούς του Πατριαρχικού Ιδρύματος.».

Κατά τον Μ.Εσπερινό παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Μητροπολίτες Γέρων Δέρκων Απόστολος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, Προύσης Ελπιδοφόρος, Κυδωνιών Αθηναγόρας, ο Επίσκοπος Αλικαρνασσού Αδριανός, Άρχοντες Οφφικιάλιοι του Θρόνου, η σύζυγος και τα παιδιά του νέου Άρχοντος, καθώς και πλήθος πιστών.

Πηγή: ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6215
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ο ύπατος θεσμός της Ορθοδοξίας»

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Κυρ Φεβ 25, 2018 3:44 pm

Δυστυχώς οι εκφράσεις του "Οικουμενικού" Πατριάρχη κινούνται όλο και πιο συχνά στα όρια της Ορθοδοξίας. Προσπαθώντας να αναδείξει το ρόλο του Πατριαρχείου Κων/πόλεως, για να το προστατεύσει ίσως από τη μανία των Τούρκων, προσδίδει στη θέση του ρόλους, που δεν είναι σύμφωνοι με την Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας μας. Η Ορθοδοξία δεν έχει πάπα, έχει Επισκόπους που συνέρχονται και αποφασίσουν "εν Συνόδω" για τα σπουδαία ζητήματα της Εκκλησίας. Ακόμη και για τη διοίκηση κάθε τοπικής Εκκλησίας υπάρχει Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Σε κάθε τοπική Εκκλησία υπάρχει Αρχιεπίσκοπος ή Πατριάρχης που προεδρεύει των Συνόδων Διαρκούς (εκτελεστικό όργανο) και Ιεραρχίας (νομοθετικό όργανο). Η Προεδρία δεν του δίνει κάποιο ξεχωριστό δικαίωμα από αυτό που έχουν όλα τα μέλη των Συνόδων. Ο Πατριάρχης Κων/πόλεως δεν έχει κάτι παραπάνω απ' αυτό. Προεδρεύει των αντίστοιχων Συνόδων. Στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου υπάγονται κάποιες τοπικές Εκκλησίας, αλλά και πολλές άλλες δεν υπάγονται. Σ' αυτές τις τοπικές Εκκλησίες που δεν υπάγονται στο Πατριαρχείο Κων/πόλεως ο Πατριάρχης δεν έχει καμία δικαιοδοσία.

Τιμής ένεκεν μόνο όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες αναγνωρίζουν στον Οικουμενικό Πατριάρχη "ένα πρωτείο τιμής", λόγω του ιστορικού του ρόλου και των κινδύνων που αντιμετωπίζει, επειδή βρίσκεται σε αντιχριστιανικό περιβάλλον. Το να εκμεταλλεύεται όμως ο Πατριάρχης αυτό το "πρωτείο τιμής" προσπαθώντας να διεκδικήσει ρόλους και δικαιοδοσίες που δεν έχει, βάζει σε πειρασμό τα άλλα Πατριαρχεία και ανεξάρτητες τοπικές Εκκλησίες, να πάψουν να του αναγνωρίζουν ακόμη κι αυτό.

Δυστυχώς τις φιλοδοξίες αυτές του Πατριάρχη, εκμεταλλεύτηκε για τους δικούς της λόγους η παρούσα ελάχιστα Χριστιανική κυβέρνηση της Ελλάδος, προσπαθώντας να τον εμπλέξει στα γρανάζια της πολιτικής, προκείμενου να αποκτήσει κάποια δυνατότητα πίεσης στην Εκκλησία της Ελλάδος, που δε συμφωνεί με πολλές πολιτικές της κυβέρνησης και δε διστάζει να το εκφράζει, επηρεάζοντας την τοποθέτηση των πιστών απέναντι στην κυβέρνηση. Αυτή η εμπλοκή του Πατριαρχείου με την πολιτική, δημιουργεί γι αυτό ακόμη περισσότερους κινδύνους, επειδή οι πολιτικές συμμαχίες έρχονται και παρέρχονται, αλλά όσο διαρκούν χρεώνουν στους εμπλεκόμενους και τα αρνητικά της πολιτικής.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Anastasios68
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 3266
Εγγραφή: Πέμ Ιούλ 26, 2012 10:31 am
Τοποθεσία: Πεύκη
Επικοινωνία:

Re: «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ο ύπατος θεσμός της Ορθοδοξίας»

Δημοσίευσηαπό Anastasios68 » Κυρ Φεβ 25, 2018 11:30 pm

Νίκο μου, το καλοκαίρι που μας πέρασε ήμουν στην Κωνσταντινούπολη. Και νιώθω πως οφείλουμε να συμπαραστεκόμαστε στο έπακρο στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο. Δεν θα ξεχάσω εκείνο τον ευλογημένο Εσπερινό στην Αγία Τριάδα στην πλατεία Ταξίμ. Μέσα ήμασταν ο ιερέας, ένας ψάλτης (ευτυχώς σχετικά νεαρός), 2 κυρίες από κάποια ασιατική χώρα, 3 παλικάρια (όλοι ορθόδοξοι), ένας συνάδελφος μου από την Ινδία που είχε την περιέργεια να μπει μαζί μου «σ' αυτόν τον εντυπωσιακό ναό» και εγώ. Απέξω μία πραγματική θάλασσα κόσμου. Ήταν μία εμπειρία που με προβλημάτισε πολύ.
Φυσικά, δεν λέω πως ο Πατριάρχης έχει το απυρόβλητο. Αλλά σίγουρα αγωνίζεται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.


«ὃς δ' ἂν εἲπῃ τῷ ἀδελφῷ αὐτοῦ, ῥακά, ἒνοχος ἒσται τῷ συνεδρίῳ»
Κατά Ματθαῖον, Κεφ. 5, 22

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6215
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ο ύπατος θεσμός της Ορθοδοξίας»

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Δευτ Φεβ 26, 2018 8:17 am

Τάσο αδελφέ μου, δε διαφωνώ μαζί σου για τις συνθήκες, όμως το Πατριαρχείο έχει ζήσει και χειρότερα χωρίς να ξεφύγει από το ρόλο του, να ενώνει τους Ορθοδόξους. Οι φιλοδοξίες όμως διχάζουν, δεν ενώνουν.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.


Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 1 και 0 επισκέπτες