Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης του Πατριάρχη Ιεροσολύμων

Ειδήσεις, Περιγραφές, Φωτογραφίες, Εμπειρίες προσκυνητών, Επισκέψεις, Βίοι Αγίων Γερόντων

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης του Πατριάρχη Ιεροσολύμων

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Πέμ Σεπ 13, 2012 5:40 pm

Πατριάρχης Ιεροσολύμων "Η Πολιτική δεν αποδίδει χωρίς την συνδρομή της Εκκλησίας"
Πέμπτη, 30 Δεκέμβριος 2010 - Συντάχθηκε από τον/την Συνέντευξη στην Βάλια Νικολάου

Εικόνα

Στο πλευρό των νέων που αισθάνονται φόβο για το μέλλον τους λόγω της οικονομικής κρίσης, διότι νιώθουν ότι προδίδονται από παντού , τάσσεται ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ' με συνέντευξη του στον Ελεύθερο Τύπο.

Ο κ.κ. Θεόφιλος, πνευματικός ηγέτης σε μια ευαίσθητη περιοχή, πιστεύει ότι οι διπλωματικές και πολιτικές προσπάθειες για την επίλυση του Μεσανατολικού και του παλαιστινιακού προβλήματος δεν αποδίδουν καρπούς χωρίς τη συνδρομή της θρησκείας, αφού ο ρόλος της είναι καθοριστικός.

Πέντε χρόνια μετά την εκλογή του στον πατριαρχικό θρόνο, ο κ.κ. Θεόφιλος Γ' μιλά για τις δυσκολίες που συνάντησε στην αρχή, εξαιτίας μιας σειράς λαθών που σημειώθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν, λέγοντας πως πλέον έχουν ξεπεραστεί.

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων θεωρεί σημαντικό έργο του την αποκατάσταση του κύρους του Πατριαρχείου, το οποίο σήμερα όπως αναφέρει χαρακτηριστικά διαδραματίζει σημαντικό ρόλο τόσο στο θρησκευτικό όσο και στο πολιτικό γίγνεσθαι.

Μακαριότατε, πέρασαν σχεδόν πέντε χρόνια από την εκλογή σας στον πατριαρχικό θρόνο. Ποιο θεωρείτε το σημαντικότερο έργο σας;

Επανήλθε η ομαλότης στη λειτουργία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Πλέον, το κύρος του έχει αποκατασταθεί και το Πατριαρχείο διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο όχι μόνο εις στο θρησκευτικό γίγνεσθαι, αλλά κυρίως εις το πολιτικό, γιατί συνδέεται άρρηκτα με το καθεστώς των Ιεροσολύμων.

Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εκτόνωση του θρησκευτικού φανατισμού, συμβάλλοντας τα μέγιστα διά της συμμετοχής του σε διαφόρους διαθρησκευτικούς διαλόγους.

Απόδειξη τούτου είναι η συμμετοχή του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στο Συμβούλιο Θρησκευτικών Ιδρυμάτων της Αγίας Γης, το οποίο εγένετο με πρωτοβουλία του State Department και αποτελείται από ραβίνους, την εβραϊκή θρησκευτική ηγεσία του Ισραήλ, που εκπροσωπεί την κυβέρνηση, τη θρησκευτική ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής και από τους αρχηγούς των Εκκλησιών.

Όλο αυτό το διάστημα συναντήσατε κάποιες δυσκολίες και, αν ναι, ποιες είναι αυτές;

Βεβαίως και συναντήσαμε δυσκολίες ήταν τα λάθη του παρελθόντος , αλλά με τη βοήθεια του Θεού κατορθώσαμε να τις ξεπεράσουμε και να τις θεραπεύσουμε...

Στο παρελθόν, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα. Αυτά τα προβλήματα έχουν ξεπεραστεί;

Υπήρχαν πολλές εκκρεμότητες, μεγάλα χρέη, που για πολλούς και διάφορους λόγους το Πατριαρχείο δεν είχε ανταποκριθεί εις τις υποχρεώσεις του. Τώρα, με τη βοήθεια του Θεού, πολλά κενά έχουν καλυφθεί.

Το οικονομικό ζήτημα είναι ένα πρόβλημα που πάντοτε μας απασχολούσε και εξακολουθεί να μας απασχολεί, αλλά θέλω να πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε ανοδική πορεία.

Σήμερα, τα πάντα λειτουργούν με διαφάνεια και με σοβαρότητα. Επίσης, ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι το Πατριαρχείο έχει περιουσίες γης που βρίσκονται σε στρατηγικής σημασίας θέσεις από πολιτικής πλευράς.

Αντιλαμβάνεστε ότι το Πατριαρχείο βρίσκεται πάντοτε εν μέσω δύο συμπληγάδων.

Ποιες είναι οι σχέσεις σας με την κυβέρνηση του Ισραήλ, της Ιορδανίας και την Παλαιστινιακή Αρχή;

Με όλες τις κυβερνήσεις, κυρίως με το Ισραήλ και την Ιορδανία, οι σχέσεις μας είναι άριστες και το εννοώ.

Με την Παλαιστινιακή Αρχή, επίσης, οι σχέσεις μας είναι πάρα πολύ καλές, συνεχώς βελτιώνονται, αν και ορισμένες φορές υπάρχουν παρεξηγήσεις από παράγοντες που είναι γνωστοί και έχουν προσωπικά, οικονομικά και ιδεολογικά συμφέροντα.

Η σχέση σας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη;

Δεν μιλάμε περί σχέσεως με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, υπάρχει ταύτιση σε όλα τα θέματα.

Το Πατριαρχείο πέρασε μια πολύ άσχημη περίοδο λόγω των γεγονότων που συνέβησαν με τον έκπτωτο Πατριάρχη Ειρηναίο. Τι γίνεται με την υπόθεσή του;

Με την υπόθεση του Ειρηναίου δεν ασχολούμαστε πλέον...

Κατά πόσον οι θρησκείες μπορούν να συμβάλουν στην επικράτηση της ειρήνης στις παγκόσμιες κοινωνίες;

Οι θρησκείες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο. Το πρόβλημα της διεθνούς διπλωματίας, αλλά και των πολιτικών είναι ότι, επειδή ακριβώς δεν κατέχουν εις βάθος τα θέματα της θρησκείας, προσπαθούν να παραθεωρήσουν το ρόλο που διαδραματίζει η θρησκεία σε παγκόσμια κλίμακα και δειλά δειλά αναγνωρίζουν ότι όπου σημειώνονται διενέξεις πολιτικής φύσεως ή οτιδήποτε άλλο η αιτία είναι καθαρά θρησκευτική.

Προσπαθούν να τονίζουν πάλι το πολιτικό μέρος ή το εθνικό, η ρίζα ωστόσο είναι θρησκευτική.

Το λέω αυτό από την πείρα που έχω. Εδώ στην περιοχή μας, αποδεικνύεται τελικά όχι η ρίζα του πολιτικού προβλήματος και της διενέξεως είναι καθαρά θρησκευτική, γι' αυτό και όλες οι κυβερνήσεις σήμερα ευρωπαϊκές και μη συντρέχουν οικονομικώς κάθε είδους πρωτοβουλία που αφορά στο διαθρησκειακό διάλογο.

Καθημερινά, δέχομαι αποστολές από την Ευρώπη και από την Αμερική, πολιτικές, διπλωματικές και εκκλησιαστικές. Ο σκοπός για τον οποίον έρχονται είναι για να ακούσουν τις απόψεις μας στο θέμα του Μεσανατολικού, του Παλαιστινιακού και των Ιεροσολύμων.

Αντιλαμβάνονται πλέον ότι οι διπλωματικές και πολιτικές προσπάθειες δεν αποδίδουν καρπούς χωρίς τη συνδρομή της θρη σκευτικής ηγεσίας ή, αν θέλετε, της θρησκείας.

Ως Προκαθήμενος της Σιωνίτιδος Εκκλησίας, έχετε στην πνευματική σας δικαιοδοσία το Ναό της Γεννήσεως του Χριστού. Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε από τον ιερό αυτό χώρο προς τους χριστιανούς;

Οι άνθρωποι να ανοίξουν τις καρδιές τους και να δεχθούν το μήνυμα της ειρήνης και της αισιοδοξίας που είναι ο Χριστός.

Ποιος θεωρείτε ότι είναι ο ρόλος της Εκκλησίας σήμερα;

Ο ρόλος της Εκκλησίας είναι αναντικατάστατος και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σε χώρες τις οποίες η Εκκλησία (σ.σ: αναφέρομαι στις Δυτικές Εκκλησίες) έχει χάσει την πνευματική τπς αποστολή και διάθεση, οι άνθρωποι βρίσκονται σε μια κατάσταση συγχύσεως και απογοητεύσεως, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε θρησκεύματα, που, αντί να τους ανανεώνουν πνευματικά και να τους ενισχύουν, τους δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα.

Οσον αφορά στην Ορθόδοξη Εκκλησία, αποδεικνύεται ότι σε χώρες που επικρατεί, οι άνθρωποι αναγνωρίζουν την προσφορά της και καταφεύγουν σε αυτήν ανεξάρτητα από τις αδυναμίες των ταγών και των κληρικών της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η παγκόσμια κρίση είναι και κρίση αξιών;


Είναι κρίση ηθικής, διότι το οικονομικό ζήτημα δεν είναι η αρχή των πάντων. Η αρχή των πάντων είναι η υπέρβασις εκ μέρους του ανθρώπου, του Εγώ του...

Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται απογοητευμένοι, οργισμένοι. Ανάλογα είναι και τα συναισθήματα των νέων, οι οποίοι δηλώνουν ότι φοβούνται για το μέλλον τους. Τι μήνυμα θα στέλνατε σε αυτούς τους ανθρώπους;

Οι άνθρωποι αισθάνονται απογοητευμένοι. Το βλέπω και εγώ που δέχομαι καθημερινά χιλιάδες προσκυνητές από όλα τα μέρη του κόσμου. Αυτό το συναίσθημα είναι έντονα ζωγραφισμένο στα πρόσωπά τους. Είναι δικαιολογημένες η φοβία και η απελπισία τους διότι αισθάνονται ότι προδίδονται από παντού.

Το μήνυμα της αισιοδοξίας είναι ακριβώς το μήνυμα της επεμβάσεως του Θεού στην ιστορία, δηλαδή τα Χριστούγεννα. Είναι το πρόσωπο του Χριστού, ο οποίος ουδέποτε απογοήτευσε αλλά και ούτε απογοητεύει. Ο Χριστός είναι το Φως της γνώσεως. Ο ήλιος της δικαιοσύνης. Αλλά εξαρτάται κατά πόσον ο άνθρωπος νέος και ηλικιωμένος είναι έτοιμος να προβεί στην υπέρβαση του εαυτού του.

Πηγή: www.romfea.gr


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 3 και 0 επισκέπτες