Σελίδα 1 από 1

Πατριάρχης Κύριλλος "Προσευχόμαστε για την Ελλάδα"

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Σεπ 13, 2012 7:59 am
από ORTHODOXIA
Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος “Προσευχόμαστε και ελπίζουμε για την Ελλάδα”
Παρασκευή, 18 Μάρτιος 2011 - Συντάχθηκε απο τον/την Αιμίλιος Πολυγένης

Εικόνα

Σε αδελφικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η ετήσια δεξίωση στην Πρεσβείας της Ελλάδος στην Μόσχα, με αφορμή την εορτή της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

Στην εκδήλωση εκτός από τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλο, παρέστησαν και οι Μητροπολίτες Κρουτίτσης Ιουβενάλιος, Σάρανσκ Βαρσανούφιος, Φιλιππουπόλεως Νήφων (Πατριαρχείο Άντοχείας), Σολτσενογκόρσκι Σέργιος, Αρχιμανδρίτης Στέφανος (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), ιερομόναχος Θεόκτιστος (Πατριαρχείο Βουλγαρίας) καθώς και ο Πρωθιερεάς Βσέβολοντ Τσάπλιν, ο Αντιπρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Σχέσεων, Ηγούμενος Φίλιππος και ο Πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος Πληροφορίων Βλαντιμίρ Λεγόϊντα.

Επίσης, παρέστησαν ο Υπουργός Παιδείας και Επιστήμης της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Α. Φουρσένκο, ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου της Ρωσίας για διεθνή πολιτιστική συνεργασία κ. Μ . Σβιντκοϊ και ο Πρόεδρος της Επιτροπής της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας για κοινωνικές ενώσεις και θρησκευτικούς οργανισμούς κ. Σ. Ποπώφ.

Να αναφερθεί, ότι στην είσοδο της Πρεσβείας ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, έγινε δεκτός από τον Πρέσβη της Ελλάδας στη Ρωσική Ομοσπονδία κ. Μιχαήλ Σπινέλλη.

Εν συνεχεία, ο Πρέσβης της Ελλάδας προσέφερε στον Πατριάρχη Κύριλλο ένα ασημένιο ομοίωμα καραβιού, ενώ ο κ. Κύριλλος του προσέφερε μια μοναδική πανομοιότυπη έκδοση του βίου του Αγίου Σεργίου του Ραντονέζ, από τον Όσιο Επιφάνιο τον Σοφό καθώς και ένα ομοίωμα του Αγίου Σεργίου.

“Σας ευχαριστώ για το δώρο σας, αυτό το καραβάκι, το οποίο συμβολίζει τον ερχομό στη Ρωσία των πρώτων βυζαντινών ιεραποστόλων. Ένας από αυτούς ήταν και ο Άγιος Κύριλλος, του οποίου φέρνω και το όνομα. Με την ιεραποστολή του στη Χερσόνησο άρχισε η Ορθόδοξη ιεραποστολή στη παλαιά Ρωσία”, ανέφερε ο Πατριάρχης.

Ο Έλληνας Πρέσβης απευθυνόμενος στους παρόντες, επεσήμανε ορισμένες δοκιμασίες, τις οποίες διήλθαν ο Ρωσικός και ο Ελληνικός λαός τον περασμένο χρόνο, όπως οι τρομοκρατικές ενέργειες στη Μόσχα και η σοβαρή οικονομική κρίση στην Ελλάδα

Ο κ. Σπινέλλης μεταξύ άλλων τόνισε, ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι σε θέση να καθορίσει τις πνευματικές αξίες, οι οποίες δύνανται να αλλάξουν τον κόσμο και την κοινωνία μας προς το καλύτερο.

“Πρόκειται για την απόρριψη της βίας και την αγάπη προς τον συνάνθρωπο, την κριτική του καταναλωτικού τρόπου ζωής και την αποδοχή των πνευματικών αξιών, την κατανόηση των ιδιομορφιών του κάθε μέλους της κοινωνίας, τον σεβασμό κάθε πίστεως και ιδεολογίας, οι οποίες σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τις ηθικές αρχές και τα επιτεύγματα του ανθρωπισμού”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Πρέσβης.

Επίσης υπενθύμισε, ότι “η κοινή Ορθόδοξη πίστη είναι εκείνη, η οποία αποτελεί τη σημαντικότερη βάση των αμοιβαίων σχέσεων ανάμεσα στους δυο λαούς κατά την υπερχιλιετή ιστορία αυτών. Σε ένα κόσμο, που συνταράσσεται από τη βία και αστάθεια, στην ατμόσφαιρα των διαρκών αλλαγών και ενός αγνώστου μέλλοντος οι χώρες μας βασίζονται στο θεμέλιο της Εκκλησίας και των ορθοδόξων παραδόσεων, οι οποίες, οι χώρες, στο διάβα όλων των περασμένων αιώνων αντιμετώπιζαν και υπερέβαιναν πιο τραγικές δυσκολίες απ΄ ο,τι είναι η εκδήλωση βίας στο εσωτερικό της χώρας ή η οικονομική κρίση, εξασφαλίζοντας στους λαούς μας επιβίωση, σταθερότητα, ευημερία, πολιτιστική και ιστορική ακμή”.

Ο Πατριάρχης Μόσχας από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρέσβη για την αναφορά που έκανε για τα θύματα των τρομοκρατικών ενεργειών στη Μόσχα.

Εν συνεχεία ο κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στα θλιβερά γεγονότα της Ιαπωνίας, υπογραμμίζοντας ότι “όταν παρακολουθούμε στη τηλεόραση τα τρομακτικά ρεπορτάζ για τις εξελίξεις στην Ιαπωνία, πολλοί από μας έρχονται σε πολύ σωστά, κατά την άποψή μου, κοσμοθεωρητικά συμπεράσματα. Η Ιαπωνία από την τεχνολογική άποψη και την οργάνωση της κοινωνικής ζωής βρίσκεται δεκάδες χρόνια μπροστά από τις χώρες όπως είναι η Ρωσία. Αποτελεί σύμβολο της τεχνολογικής προόδου. Και όμως, τι παρατηρούμε σήμερα; Ένα κύμα αφανίζει αυτό τον ισχυρό επιστημονικό και τεχνολογικό πολιτισμό, όπως ακριβώς ο κατακλυσμός την εποχή του Νώε. Και τι παραμένει; Παραμένει μόνο άνθρωπος. Και από το ηθικό του εξαρτάται το μέλλον του.”

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας, αναφερόμενος στις δύσκολες ημέρες που βιώνει η Ελλάδα και ο Ελληνικός λαός, τόνισε: “Η Ελλάδα επίσης διέρχεται μια εποχή δύσκολη, μια εποχή σοβαρής οικονομικής κρίσεως και οικονομικών αναταραχών, και, όπως πληροφορούμαστε και πάλι από την τηλεόραση, η αντίδραση των ανθρώπων είναι διαφορετική. Προσευχόμαστε και ελπίζουμε ότι η πνευματική και η Ορθόδοξη βάση του Ελληνικού γένους θα αποτελεί εν προκειμένω ένα επαρκές θεμέλιο για την οικοδομή μιας επιτυχούς και ήσυχης υπάρξεως της χώρας σας.”

“Κατά τη γνώμη μου, για να εξασφαλίσουμε μια πράγματι σταθερή και συνετή πορεία του ανθρώπινου πολιτισμού, χρειάζεται η ενίσχυση της πνευματικής βάσεως της ανθρώπινης υπάρξεως. Πρόκειται βέβαια για παραδοσιακές αξίες, όπως είναι οι ηθικές, το ακέραιο της ανθρώπινης προσωπικότητας, η οικογένεια, καθώς και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ελευθερία, ελεημοσύνη και δικαιοσύνη”, πρόσθεσε ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος.

Κλείνοντας, ανέφερε: “Πιστεύω ότι οι Ορθόδοξες Εκκλησίες και οι Ορθόδοξοι λαοί καλούνται σήμερα να μην ακολουθούν μια ξένη προς αυτούς γραμμή, αλλά με βάση τη δική τους πνευματική εμπειρία να προσφέρουν ένα νέο και ελκυστικό παράδειγμα ακόμα και για την οικοδομή της κοινωνικής ζωής των ανθρώπων στις διεθνείς σχέσεις.”

Πηγή: romfea.gr