Σελίδα 1 από 1

Το πρωτο ορθοδοξο πανεπιστήμιο στη Ρωσία

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Σεπ 13, 2012 8:04 am
από vasilisalt
Η Ρωσική Εκκλησία άνοιξε το πρώτο Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο
Σάββατο, 05 Φεβρουάριος 2011 - Συντάχθηκε απο τον/την Αιμίλιος Πολυγένης

Εικόνα

Τις πόρτες του άνοιξε στη Ρωσία το πρώτο Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο, το οποίο εκτός από ιερείς θα σπουδάζουν και κοσμικοί.

Ο Πρύτανης του νέου Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, Ηγούμενος Πέτρος (Γιερεμέγιεφ), μιλώντας στο Ρωσικό Ραδιοφωνικό Σταθμό «Голос России» μεταξύ άλλων τόνισε: «Το νέο εκπαιδευτικό ίδρυμα ιδρύθηκε στο μεταίχμιο δύο εποχών στο μορφωτικό σύστημα της Ρωσίας».

Ο Ηγούμενος Πέτρος, ανέφερε ότι «Το Πανεπιστήμιο μας είναι ιδιόμορφη θύρα στον κόσμο των νέων δυνατοτήτων ανώτατης μόρφωσης στη χώρα μας. Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δημιούργησε το ανώτατο αυτό εκπαιδευτικό ίδρυμα για την κατάρτιση κοσμικών ειδικών και μελλοντικών ιερέων.»

«Είμαστε διατεθειμένοι να αναπτύσσουμε νέες μορφές εκπαίδευσης, χάρι σ΄ αυτό το ανώτατο εκπαιδευτικό μας ίδρυμα, θα πάρει ιδιαίτερη θέση στο μορφωτικό σύστημα της Ρωσίας», πρόσθεσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου.

Εν συνεχεία τόνισε: «Φοιτητής του Πανεπιστημίου μας μπορεί να γίνει ο κάθε άνθρωπος, ανεξάρτητα από το σε τι θρησκεία πιστεύει. Σε εκείνους που θέλουν να εγγραφούν στις κοσμικές ειδικότητες του Πανεπιστημίου μας, δεν προβάλλουμε κάποιες ιδιαίτερες θρησκευτικές απαιτήσεις.»

«Το κυριότερο όμως είναι ο υποψήφιος φοιτητής να είναι έτοιμος, να ζει σύμφωνα με τους κανόνες της Χριστιανικής ηθικής. Αν κατά τη διάρκεια των σπουδών ο φοιτητής αποδεχτεί την ορθοδοξία, θα χαρούμε πολύ», είπε ο π. Ευγένιος.

Επίσης, υπογράμμισε, ότι «στο πλαίσιο των προγραμμάτων θρησκευτικής εκπαίδευσης καταρτίζουμε αποκλειστικά ειδικούς για την εκκλησία. Όποιοι θέλουν να σπουδάζουν και να αποκτήσουν τέτοιες ειδικότητες, θα πρέπει να έχουν σύσταση από ιερέα και επιθυμία να αφιερώσουν τη ζωή τους στην Εκκλησία».

Ο Ηγούμενος Πέτρος, αναφερόμενος στο Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο μεταξύ άλλων τόνισε: «Το Ορθόδοξο Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε πάνω στη βάση του Ινστιτούτου Ιωάννης ο Θεολόγος, όπου στη διάρκεια 10 και πάνω χρόνων κατάρτιζαν ειδικούς σε διάφορους κοσμικούς τομείς- νομικούς, ψυχολόγους, ιστορικούς, φιλολόγους, φιλοσόφους, τεχνοκρίτες και θεολόγους».

«Οι κατευθύνσεις αυτές θα παραμείνουν και στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Πανεπιστημίου. Όμως από τώρα οι φοιτητές θα ασχολούνται παράλληλα και με διάφορα επιστημονικά προγράμματα και καινοτομικά σχέδια», πρόσθεσε στη συνέχεια ο Πρύτανης.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Ηγούμενος Πέτρος επεσήμανε, ότι «είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και το νέο για μάς καθήκον της δημιουργίας μοντέλου μελλοντικής εκπαίδευσης. Σχεδιάζουμε να χρησιμοποιούμε ταυτόχρονα και το εκπαιδευτικό σύστημα των ξένων ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όταν οι ειδικοί μετά την απόκτηση της ανώτατης μόρφωσης, συμμετέχουν στην υλοποίηση διαφόρων επιστημονικών σχεδίων μαζί με τους πρωτοπόρους παιδαγωγούς του Πανεπιστημίου. Τα σχέδια αυτά θα είναι περιζήτητα τόσο σε εκκλησιαστικό όσο και κρατικό επίπεδο.

Το Πανεπιστήμιο μας θα προτείνει τόσο στους δικούς μας απόφοιτους τόσο και στους απόφοιτους των άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων νέες μορφές μεταπτυχιακής εκπαίδευσης. Σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε μια πανεπιστημιακή αδελφότητα από φοιτητές, τους απόφοιτους και τους καθηγητές του ανωτάτου εκπαιδευτικού μας ιδρύματος, κάτι που θα βοηθήσει τους νέους να βρουν πού στην κοινωνία να χρησιμοποιούν με επιτυχία τις γνώσεις τους και να αποκτήσουν ανεκτίμητη πείρα πνευματικής επικοινωνίας», τόνισε κλείνοντας ο π. Πέτρος.

Πηγή: romfea.gr