Νέοι μάρτυρες στο Αγιολόγιο της Βουλγαρικής Εκκλησίας

Ειδήσεις, Συνεντεύξεις, Βιογραφίες, Σχόλια, Φωτογραφίες

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Άβαταρ μέλους
ΠΟΠΗ
Δημοσιεύσεις: 808
Εγγραφή: Δευτ Ιούλ 30, 2012 3:29 pm
Επικοινωνία:

Νέοι μάρτυρες στο Αγιολόγιο της Βουλγαρικής Εκκλησίας

Δημοσίευσηαπό ΠΟΠΗ » Πέμ Σεπ 13, 2012 8:21 am

Εικόνα
Εικόνα

Στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας κατατάχθηκαν νέοι μάρτυρες, οι οποίοι μαρτύρησαν υπέρ της πίστεως στα χωριά Μπατάκ και Νόβο Σέλο κατά την διάρκεια της Απριλιανής εξέγερσης του 1876.

Να αναφερθεί, ότι η αγιοκατάταξη πραγματοποιήθηκε με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Στο Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Αλεξάνδρου Νιέφσκι στη Σόφια, τελέστηκε Θ. Λειτουργία προεξάρχοντος του Πατριάρχη Βουλγαρίας κ. Μαξίμου, συμπαραστατούμενου από πλειάδα αρχιερέων.

Στη Λειτουργία παρέστησαν προσευχόμενοι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας κ. Γεώργιος Πυρβάνωφ, ο Πρωθυπουργός κ. Μποΐκο Μπορίσωφ, η Πρόεδρος της Βουλγαρικής Βουλής κα Τσέτσκα Τσάτσεβα, βουλευτές και πλήθος πιστών.

Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Βουλγαρίας, μετά το πέρας της Λειτουργίας τέλεσε δέηση και εν συνεχεία ευλόγησε τις εικόνες των νέων Αγίων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Πατριάρχης την παραμονή της τέλεσε ιερά αγρυπνία και μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των μαρτύρων.

Η ιστορία διέσωσε μερικά μόνο ονόματα από τους μάρτυρες, που μαρτύρησαν στο χωριό Μπατάκ είναι οι ιερείς Πέτρος και Νεΐτσο,Τρενταφίλ Τόσεφ, Ιβάν και Ηλίας, που τους έσφαξαν άγρια οι εχθροί της πίστεως.

Γνωστά είναι και ονόματα των μαρτύρων από το χωριό Νόβο Σελό είναι οι ιερείς Νικόλα και Γεώργιος καθώς και επτά μοναχές.

Η μνήμη των μαρτύρων θα εορτάζεται κατά το νέο ημερολόγιο στις 17 Μαΐου εκείνων του Μπατάκ, και στις 9 Μαΐου εκείνων του Νόβο Σέλο.

romfea.gr


Μην ταράζεσθε και μην ανησυχείτε διότι αυτός που γνωρίζει όσα υποφέρετε
και είναι σε θέση να τα εμποδίσει είναι φανερό ότι δεν τα εμποδίζει, επειδή προνοεί και ενδιαφέρεται για σας.

Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 1 και 0 επισκέπτες