Η αθεΐα και η νεολαία στη Βρεττανία

Ανάλυση θεμάτων που αφορούν τις αιρέσεις

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Άβαταρ μέλους
Domna
Δημοσιεύσεις: 340
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 6:36 pm

Η αθεΐα και η νεολαία στη Βρεττανία

Δημοσίευσηαπό Domna » Πέμ Σεπ 13, 2012 1:26 pm

Η αθεΐα και η νεολαία στη Βρεττανία

Εικόνα

1. Τα δύο τρίτα των εφήβων δεν πιστεύουν στον Θεό

Πηγή: http://www.telegraph.co.uk/news/religio ... n-God.html

Σχεδόν τα δύο τρίτα των εφήβων δεν πιστεύουν στον Θεό, σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε από την εκδοτική εταιρεία Penguin.

Οι έφηβοι λένε μάλιστα πως η οικογένεια, οι φίλοι, τα χρήματα, η μουσική – ακόμα και τα ριάλιτυ προγράμματα της τηλεόρασης είναι πιο σημαντικά από την θρησκεία.

Προέκυψε επίσης πως 6 από τα 10 παιδιά (59 τοις εκατό) πιστεύουν πως η θρησκεία «έχει αρνητική επίδραση πάνω στον κόσμο».

Η έρευνα επίσης δείχνει πως οι μισοί έφηβοι δεν έχουν προσευχηθεί ποτέ, και το 16 τοις εκατό δεν έχουν εκκλησιαστεί ποτέ.

Η μελέτη 1000 εφήβων ηλικίας μεταξύ 13 και 18 ετών διεξήχθη από την Penguin για να σηματοδοτήσει την έκδοση αυτή την εβδομάδα της ανατρεπτικής νουβέλας με τίτλο 'Killing God' (Σκοτώνοντας τον Θεό), του συγγραφέα Kevin Brooks.

Το βιβλίο έχει ως θέμα του ένα 15χρονο κορίτσι το οποίο αμφισβητεί την ύπαρξη του Θεού.

Ο συγγραφέας Kevin Brooks είπε: «Δεν μπορώ να πω ότι εκπλήσσομαι με τις ανταποκρίσεις των εφήβων». «Μέρος του λόγου που έγραψα το βιβλίο ήταν η επιθυμία μου να εξερευνήσω τις προσωπικές στάσεις των νέων ανθρώπων σήμερα - και ειδικά εκείνων με ταλαιπωρημένες ζωές – απέναντι στην οργανωμένη θρησκεία και την παραδοσιακή αντίληψη περί Θεού.

«Πώς μπορούν οι ηθικές μιας αρχαίας θρησκείας να ταυτισθούν με τις τραγωδίες και τις ακαταστασίες του σημερινού σακατεμένου κόσμου; Και για ποιόν λόγο στρέφονται ορισμένοι άνθρωποι προς τον Θεό για βοήθεια, ενώ άλλοι βρίσκουν ανάπαυση στα ναρκωτικά και το αλκοόλ; Αυτές είναι μόνο ελάχιστες από τις ερωτήσεις που ήθελα να λάβω υπ’ όψιν... και δεν αναζητούσα απαντήσεις.»

Η μελέτη επίσης βρήκε πως το 55 τοις εκατό των νέων ανθρώπων δεν τους απασχολεί η θρησκεία και το 60 τοις εκατό πηγαίνουν στην εκκλησία μόνο για γάμους ή βαφτίσια.

Μόνο 3 στους 10 εφήβους πιστεύουν στην ύπαρξη μεταθανάτιας ζωής και 41 τοις εκατό πιστεύει πως δεν συμβαίνει τίποτε στο σώμα σου όταν πεθαίνεις, αλλά ένας στους 10 πιστεύουν πως επιστρέφεις ως ένα ζώο ή ως ένας άλλος άνθρωπος.

Ένας εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Αγγλίας είπε: «Πολλοί έφηβοι δεν είναι σίγουροι τι ακριβώς πιστεύουν σε εκείνο το στάδιο της ζωής τους, όπως φαίνεται καθαρά από τον αριθμό που δήλωσε πως δεν ξέρουν αν πιστεύουν στον Θεό. Από την άλλη, πολλά από αυτά τα αποτελέσματα είναι ενδεικτικά της μεγάλης πνευματικότητας των νέων σήμερα, στην οποία η Εκκλησία επιδιώκει να ανταποκριθεί μέσω νέων μορφών λατρείας στο πλάϊ των παραδοσιακών.»

Ο Hanne Stinson, επικεφαλής του British Humanist Association (Βρετανική Ανθρωπιστική Ένωση) είπε: «Επιβεβαιώνει πως οι νέοι άνθρωποι – όπως και οι ενήλικες – δεν χρειάζονται κάποια θρησκεία προκειμένου να έχουν θετικές αξίες. Ο ‘Χρυσός Κανών’ που συχνά προβάλλεται από τις θρησκείες ως μια θρησκευτική αξία, είναι στην πραγματικότητα μια πανανθρώπινη αξία κοινή σε όλες τις μεγάλες θρησκείες και στους άθρησκους, και σε σχεδόν όλους τους πολιτισμούς, και είναι αρχαιότερη από όλες τις μεγάλες θρησκείες του κόσμου.»

2. Τι δεν πάει καλά με την νεολαία της Βρετανίας;

Πηγή: http://www.telegraph.co.uk/news/yourvie ... youth.html

Θα πρέπει τα παιδιά να τα αναγκάζουν να παραμένουν στο σχολείο για τουλάχιστον μια ώρα μετά το σχόλασμα, προκειμένου να καταπολεμηθεί η διογκούμενη αλητο-κουλτούρα, σύμφωνα με μια κορυφαία «δεξαμενή ιδεών».

Η έρευνα του Institute for Public Policy (Ινστιτούτου για την Δημόσια Πολιτική) βρήκε πως οι έφηβοι στην Βρετανία είναι πιο επιρρεπείς από τους αντίστοιχους της Ευρώπης στην κατάχρηση ποτών και ναρκωτικών, στην σεξουαλική εμπειρία ως ανήλικοι, στην συμμετοχή τους σε συμμορίες και στην συμμετοχή σε καυγάδες.

Η Julia Margo, ανώτερη συνάδελφος στο Ινστιτούτο είπε: «Η Βρετανία έχει ένα σοβαρότατο πρόβλημα με τους εφήβους. Η σημερινή ανακοίνωση είναι μια παραδοχή πως οι διαδοχικές Κυβερνήσεις έχουν εγκαταλείψει την Βρετανική νεολαία αβοήθητη, να πορεύεται όπως αυτή νομίζει.»

Οι ερευνητές συμπέραναν πως η κατάσταση αυτή έχει τροφοδοτηθεί από την κοινωνική ανισότητα η οποία καταδικάζει τα φτωχά παιδιά σε μια κατώτερης στάθμης ζωή. Η αναφορά επίσης βρήκε πως οι Βρετανοί νέοι περνούν λιγότερο χρόνο με ενήλικες απ’ ότι οι νέοι άλλων χωρών. (...)

http://www.oodegr.com/oode/thriskies/ge ... glia_1.htm



NikolaosArvanitidis

Re: Η αθεΐα και η νεολαία στη Βρεττανία

Δημοσίευσηαπό NikolaosArvanitidis » Παρ Μαρ 27, 2020 9:11 pm

Και γι αυτό η Αγγλικανική ''εκκλησία'' πνιγμένη στην εκκοσμίκευση της(αφού έχει ως πνευματική κεφαλή της τον....εκάστοτε μονάρχη της Βρετανίας δηλαδή έναν κοσμικό αξιωματούχο και η οποία ''εκκλησία'' εχει υιοθετήσει καθαρά αντιβιβλικές πρακτικές όπως π.χ γάμος ομοφυλόφιλων ) καταρέει και αυτός είναι ο λόγος που η γηγενής Βρετανική κοινωνία έχει υποστεί σταδιακά μεγάλη εκκοσμίκευση τα τελευταία 150-200 χρόνια.Έτσι κατάντησε σήμερα η πλειοψηφία του πληθυσμού της Βρετανίας να είναι μη θρησκευόμενοι και οι ταχύτερα αναπτυσόμενες θρησκευτικές ομάδες στην Βρετανία να είναι οι Μουσουλμάνοι και οι Πεντηκοστιανοί
Since 2005, there has been a 50% increase in the numbers of people attending Pentecostal Churches in London — a phenomenon explained by a large influx of immigrants from Sub-saharan Africa during that period.

In the same period, the number of Anglican church-goers has declined by 9%, while Catholic worshippers have risen by 1%, again mainly due to immigration from Eastern European and Latin American/Caraibean countries.

The new study carried out for the evangelical group The London City Mission by the Brierley Consultancy showed that 230,000 people attended Pentecostal services last year compared to 198,300 at Catholic Masses.

According the Churches Census, which recorded congregation sizes on a Sunday in October 2012, Pentecostal churchgoers now make up 32% of Sunday worshippers in London, compared to 27% for Catholics and 12% attending Anglican churches.

In 1979, 333,700 Catholics went to church on Sunday. This represents a decline of 40%, the same percentage decline as for Anglican churches.

Other traditional Christian denominations have also declined since 2005, with the Methodists down 11% and United Reformed down 14%. All are continuing to decline.

Overall, though, because of the Pentecostal growth, church-going in London rose by 16 per cent between 2005 and 2012 to 720,000. This means that nearly 10% of Londoners attend a church each week, compared with 5.6% nationally.

Pentecostal churches now make up 30% of the total number of churches in London — more than 1450 of them. The only other denomination with more than 1,000 churches in the capital is the Church of England.

https://www.secularism.org.uk/news/2013 ... ns-decline
Η έρευνα(που αφορά το Λονδίνο και όχι όλη τη Βρετανία) δυστυχώς δεν φαίνεται να περιλαμβάνει τους Ορθοδόξους κατοίκους του Λονδίνου(οι περισσότεροι εξ αυτών μετανάστες από την Ανατολική Ευρώπη,τα Βαλκάνια και τον Καύκασο καθώς και την Κύπρο) και τους Μονοφυσίτες(κυρίως μετανάστες Αβησύνιοι-ονομασία που χρησιμοποιούν οι εθνικότητες που είναι μονοφυσίτες στην Βόρεια Αιθιοπία και την Ερθραία- και Αρμένιοι).Θα ήθελα να δω τι ισχύει για τους Ορθόδοξους του Λονδίνου.



Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Η αθεΐα και η νεολαία στη Βρεττανία

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Σάβ Μαρ 28, 2020 10:12 am

Δηλαδή, αν οι αγγλικανοί δεν υιοθετούσαν "αντιβιβλικές πρακτικές" θα ήταν λιγότερο αιρετικοί; Μα, η έλλειψη φωτισμού από το Άγιο Πνεύμα είναι που τους κάνει αιρετικούς. Επομένως είναι βέβαιο, ότι βαδίζουν κατά τους λογισμούς τους.

Πάντως, αντικειμενικά από θεωρητικής απόψεως οι Αγγλικανοί είναι οι μόνοι που βρίσκονται ένα βήμα μακριά από την Ορθοδοξία (πιο κοντά και από τους μονοφυσίτες), επειδή αποδέχονται την Ιερά Παράδοση όπως και εμείς, έχουν το ίδιο Σύμβολο της Πίστεως και περίπου τα ίδια "Μυστήρια". Δεν έχουν όμως Αποστολική διαδοχή και επομένως δεν είναι Εκκλησία, αλλά μια από τις πολλές χριστιανικές ομολογίες.

Υ.Γ. σχετικά με τον "αρχηγό" της Εκκλησίας, το ίδιο ήταν και ο αυτοκράτορας στο Βυζάντιο. Είναι "τιμής ένεκεν" ως υπερασπιστής της πίστεως, δεν έχει ιερατικά καθήκοντα.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

NikolaosArvanitidis

Re: Η αθεΐα και η νεολαία στη Βρεττανία

Δημοσίευσηαπό NikolaosArvanitidis » Σάβ Μαρ 28, 2020 11:07 am

Μην μπερδεύεις τον ρόλο του αυτοκράτορα στο Βυζάντιο με τον ρόλο του Βρετανού μονάρχη.Ο Αυτοκράτορας στο Βυζάντιο δεν ήταν ο πνευματικός ηγέτης της Ορθόδοξης εκκλησίας της Κων/πολης,ήταν υπερασπιστής της πίστης(υποτίθεται γιατί υπήρξαν και αυτοκράτορες αιρετικοί π.χ μονοφυσίτες,εικονομάχοι,νεστοριανοί κτλ).Στην Αγγλικανική εκκλησία αρχηγός της εκκλησίας(το αντίστοιχο του Πάπα δηλαδή) είναι ο Βρετανός μονάρχης ο οποιος επιλέγει και διορίζει τους επισκόπους κατά την βούληση του.Η Αγγλικανική εκκλησία εξαρτάται ιστορικά(σήμερα πια εξαρτάται σχεδόν απόλυτα) σε μεγάλο βαθμό από την βασιλική οικογένεια της Αγγλίας.Ο λόγος που δεν έχει χωριστεί η Αγγλικανική εκκλησία από το κράτος ακόμα,που δεν έχει χάσει τα προνόμια της(π.χ το δικαίωμα να έχει Αγγλικανούς επισκόπους στο Βρετανικό κοινοβούλιο στη Βουλή των Λόρδων),ο λόγος που δεν έχουν καταργηθεί ο σταυρός από την Βρετανική σημαία(χρόνια αιτήματα των διάφορων ''ανθρωπιστικών''(αθειστικών με κομψή ονομασία) οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία τα τελευταία 150-200 χρόνια) οφείλεται στον Βασιλιά(σήμερα Βασίλισσα).Είναι αδύνατον να χωρίσεις την Αγγλικανική εκκλησία από το κράτος χωρίς να καταργήσεις την θέση την Βρετανική Μοναρχία.Γι αυτό η Αγγλικανική εκκλησία παραμένει επίσημη θρησκεία στην Αγγλία και την Ουαλία παρόλο που πλέον οι Αγγλικανοί είναι μόλις το 15% του Βρετανικού πληθυσμού(από 85% πριν 100 χρόνια).Υπόψιν πως στην Βρετανία η διαδικασία εκκοσμίκευσης της κοινωνίας ξεκίνησε αρκετά πριν από όταν ξεκίνησε στην Ελλάδα(ο αριθμός όσων πηγαίνουν το Πάσχα στην εκκλησία στην Βρετανία δεν ξεπρνά με βάση πρόσφατες έρευνες το 25-30% του πληθυσμού(και μάλιστα σε αυτά τα ποσοστά περιλαμβάνονται και αρκετές άλλες εκκλησίες/δόγματα όπως Καθολικοί,Ορθόδοξοι,Αντβεντιστές,Βαπτιστές,Μονοφυσίτες και φυσικα και Πεντηκοστιανοί από διάφορες Πεντηκοστιανες "εκκλησίες"-γιατι δεν υπάρχει μόνο μία Πεντηκοστιανή "εκκλησία" αλλά αρκετές διαφορετικές-).Η διαφορά είναι πως στην Ελλάδα ακόμα πολλοί χλιαροί Ορθόδοξοι διατηρούν μια χαλαρή σχέση με την Εκκλησία της Ελλάδας και πηγαίνουν στην εκκλησία στις γιορτές και διατηρούν ακόμα την θρησκευτική τους ταυτότητα κάτι που δεν γίνεται πια στην Βρετανία.Για το αν η Αγγλικανική εκκλησία είναι κοντά στην Ορθοδοξία θα παραθέσω άρθρο-άποψη που το αμφισβητεί.



NikolaosArvanitidis

Re: Η αθεΐα και η νεολαία στη Βρεττανία

Δημοσίευσηαπό NikolaosArvanitidis » Σάβ Μαρ 28, 2020 11:07 am

Ο ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΓΓΛΙΚΑΝΩΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΜΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στο news.in.gr:

“Η Αγγλικανική Εκκλησία ήρε το τελευταίο εμπόδιο για τη χειροτονία γυναικών στον επισκοπικό θρόνο, βάζοντας τέλος σε έναν διάλογο που είχε διχάσει το ποίμνιο για πολλές δεκαετίες.

H Γενική Σύνοδος -το νομοθετικό σώμα της Αγγλικανικής Εκκλησίας- ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση του αρχιεπισκόπου του Κάντερμπερι. Από τους 480 παρόντες, περίπου 30 ψήφισαν κατά.

Οι πρώτες γυναίκες επίσκοποι ενδέχεται να χειροτονηθούν μέχρι τα Χριστούγεννα και όποια γυναίκα επιλεγεί θα γίνει επίσκοπος στη Βουλή των Λόρδων με διαδικασίες fast track. Θεωρείται πιθανό ότι η Βουλή των Λόρδων θα έχει επίσκοπο γυναίκα μέχρι το Πάσχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βουλή των Λόρδων διαθέτει 26 επισκόπους, γνωστούς ως Πνευματικούς Λόρδους (Lords Spiritual). Αυτοί λένε την προσευχή στο ξεκίνημα κάθε συνεδρίασης και παίζουν ενεργό ρόλο στη ζωή και τις εργασίες της Άνω Βουλής.

Ο αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπερι, Τζάστιν Ουέλμπι, προέβλεψε ότι σε δέκα χρόνια, οι μισοί επίσκοποι της Εκκλησίας της Αγγλίας μπορεί να είναι γυναίκες. «Σε δέκα με 15 χρόνια θα είναι λογικό. Εξαρτάται από το πότε θα συνταξιοδοτηθούν κάποιοι» είπε μετά την ψηφοφορία.

Η Εκκλησία της Αγγλίας επέτρεπε τη χειροτονία γυναικών ιερέων, όχι όμως και επισκόπων, από το 1992.

Ο Τζάστιν Ουέλμπι είπε: «Ο στόχος είναι να καταλήξουμε σε μία μεγάλη δεξαμενή ανθρώπων όπου το φύλο δεν θα παίζει ρόλο. Θα το αντιμετωπίσουμε αυτό πολύ, πολύ σοβαρά».

Πρόσθεσε ότι η εκκλησία θα προάγει και κάποιους άνδρες που είναι εναντίον της χειροτονίας γυναικών.

Στην Ιρλανδία, την Ουαλία και τη Σκωτία επιτρέπεται ήδη να χειροτονούνται γυναίκες επίσκοποι.

Μάλιστα, πέρυσι η Πατ Στόρεϊ έγινε η πρώτη γυναίκα επίσκοπος σε Βρετανία και Ιρλανδία, όταν η Αγγλικανική Εκκλησία της Ιρλανδίας την διόρισε επίσκοπο του Μιθ και Κιλντέιρ.

Η Εκκλησία της Ιρλανδίας περιλαμβάνει τόσο την Ιρλανδία όσο και τη Βόρειο Ιρλανδία, η οποία ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο.”

Ο κατήφορος των Αγγλικανών δεν έχει τέλος.

Δεν πρόκειται καν για χριστιανική Ομολογία πια, αλλά για μεταχριστιανικό μόρφωμα στο οποίο ισχύει το “όλα επιτρέπονται ακόμη και η άρνηση του Χριστού ως Θεού”.

Ο θόρυβος για τη “χειροτονία” γυναικών και ομοφυλοφίλων είναι τεχνητός, επειδή οι Αγγλικανοί “χειροτονούν” γυναίκες “πρεσβυτέρους” από δεκαετίες και γυναίκες “επισκόπους” σε πλείστα μέρη του κόσμου μεταξύ των οποίων στις ΗΠΑ, στη Σκωτία, στην Ουαλία και στην Ιρλανδία. Το ίδιο συμβαίνει με τη “χειροτονία” ανοιχτά ομοφυλόφιλων “ιερέων”, οι οποίοι συζούν με τους εραστές τους στο πρεσβυτέριο της ενορίας.

Αρα είναι πολύ δευτερεύον το ότι τώρα θα “χειροτονούν” γυναίκες “επισκόπους” και στην Αγγλία.

Αλλωστε οι Αγγλικανοί έχουν τόσο πολύ διαστρέψει τα βασικά δόγματα του χριστιανισμού ώστε η “χειροτονία” γυναικών ή ομοφυλοφίλων είναι το ελάσσον. Ο τρίτος τη τάξει “επίσκοπος” του Αγγλικανισμού -ο “επίσκοπος” του Ντάραμ- αρνήθηκε τη θεότητα και την Ανάσταση του Κυρίου στον ενθρονιστήριο λόγο του! Γιατί, λοιπόν, να παραξενευτούμε για τη “χειροτονία” γυναικών επισκόπων ή ομοφυλοφίλων; Αλλωστε για ποια “χειροτονία” μιλούμε; Μήπως έχουν χάρη ιερωσύνης κα αρχιερωσύνης οι “επίσκοποί” των Αγγλικανών για να την μεταδώσουν σε άλλους;

Επομένως επιβάλλεται η άμεση διακοπή του διαλόγου των Ορθόδοξων με τους Αγγλικανούς και η ενθάρρυνση όσων μεταξύ τους έχουν υγιές φρόνημα να εξέλθουν και να αφοριστούν από αυτό το μόρφωμα της ασέβειας και να ενταχθούν διά του Αγίου Βαπτίσματος στην Ορθόδοξη Εκκλησία.
https://panayiotistelevantos.blogspot.c ... st_34.html



NikolaosArvanitidis

Re: Η αθεΐα και η νεολαία στη Βρεττανία

Δημοσίευσηαπό NikolaosArvanitidis » Σάβ Μαρ 28, 2020 3:03 pm

Εδώ είναι μία έρευνα που έγινε σε μερικές χώρες(βασικά χριστιανικές χώρες ή έστω χώρες με χριστιανική παράδοση) μεταξύ αυτών και η Ελλάδα σχετικά με το πόσοι απο όσους δηλώνουν χριστιανοί παρακολουθούν εκκλησία κάθε εβδομάδα(προσοχή η έρευνα αφορά το ποσοστό μόνο όσων δηλώνουν χριστιανοί και δεν αφορά όσους δηλώνουν μη χριστιανοί).Η Ελλάδα δυστυχώς βρίσκεται προς τις τελευταίες θέσεις(αν και κάπως καλύτερα από όσο περίμενα.Δίπλα από κάθε χώρα παρατίθεται το αντίστοιχο ποσοστό.

Nigeria 88%
Zambia 85%
Haiti 85%
Tanzania 83%
Ghana 82%
 Liberia 81%
Mozambique 81%
Uganda 81%
Kenya 80%
Guatemala 78%
Ethiopia 78%
Cameroon 76%
Democratic Republic of Congo 72%
Rwanda 70%
Honduras 70%
El Salvador 68%
Jamaica 66%
Botswana 62%
South Africa 62%
Nicaragua 58%
Philippines 58%
Dominican Republic 56%
Bolivia 55%
Costa Rica 52%
Colombia 52%
Panama 51%
Brazil 49%
Mexico 47%
Venezuela 41%
Ecuador 39%
Israel 38%
Poland 37%
Lebanon 37%
Malta 36%
Georgia 35%
Peru 35%
Paraguay 35%
Armenia 33%
United States of America 32%
Ireland 32%
Slovakia 26%
Romania 25%
Australia 23%
Argentina 22%
Cyprus 22%
Spain 18%
Greece 17%
Canada 14%
Germany 13%
Ukraine 13%
United Kingdom 11%
Belgium 11%
Hungary 9%
Bulgaria 9%
France 7%
Latvia 6%
Estonia 2%

ΠΗΓΗ https://en.wikipedia.org/wiki/Church_at ... by_country



Άβαταρ μέλους
Αναστάσιος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 5436
Εγγραφή: Παρ Αύγ 04, 2017 1:57 pm
Τοποθεσία: Νέα Μάκρη, Ηλιούπολη (για όσο θα σπουδάζω)

Re: Η αθεΐα και η νεολαία στη Βρεττανία

Δημοσίευσηαπό Αναστάσιος » Σάβ Μαρ 28, 2020 3:05 pm

NikolaosArvanitidis έγραψε:Greece 17%

:cry:


«Εγώ ειμί το φως του κόσμου ο ακολουθών εμοί ου μη περιπατήση εν τη σκοτία αλλ΄ έξει το φως της ζωής...»

NikolaosArvanitidis

Re: Η αθεΐα και η νεολαία στη Βρεττανία

Δημοσίευσηαπό NikolaosArvanitidis » Σάβ Μαρ 28, 2020 3:20 pm

Φυσικά στην Ελλάδα το ποσοστό που πηγαίνει στην εκκλησία το Πάσχα,το 15Αυγουστο και στις σημαντικές θρησκευτικές γιορτές καθώς και το ποσοστό που βαφτίζεται είναι τεράστιο(ελάγχιστοι δεν πάνε ποτέ εκκλησία και λίγοι δεν βαφτίζονται ως μωρά).Μακάρι ανάλογο ποσοστό να εκκλησιαζόταν τακτικά.Για την ώρα βέβαια η θρησκευτική ταυτότητα κρατάει στην Ελλάδα αλλά αρκεί μόνο αυτό άραγε;Και στην Βρετανία πέρασαν από το στάδιο(στο οποίο είναι η Ελλάδα τώρα) πριν λίγες δεκαετίες(δηλαδή του να έχουν ισχυρή σύνδεση με την Αγγλικανική τους ταυτότητα ως έθνος χωρίς όμως να πηγαίνουν τακτικά στην εκκλησία).Η κοινωνιολογία και η ιστορία δείχνουν πως μετά από αυτό το στάδιο τελικά οι περισσότεροι χλιαροί χριστιανοί αποκόπτωνται απο την θρησκευτική τους ταυτότητα εντελώς και γίνονται nones(δηλαδή επίσημα μη θρησκευόμενοι που δεν ακολουθούν ούτε τα στοιχειώδη θρησκευτικά τους έθιμα).Ας ελπίζουμε να μη γίνει και στην Ελλάδα και την Κύπρο το ίδιο που έγινε στην Βρετανία και σε πολλά κράτη της Ευρωπαικής Ένωσης(Δυτική Ευρώπη).Διότι με το που μπήκε η Ελλάδα(και η Κύπρος αργότερα) στην ΕΕ κόλλησαν αρνητική κοινωνική επιρροή από την δυτική Ευρώπη και από εκεί που ήταν προπύργια της Ορθοδοξίας φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση.
Υ.Γ ένα άλλο συμπέρασμα που βγαίνει από την έρευνα είναι πως η Αγία Γραφή δεν κάνει ποτέ της λάθος.Τα χριστιανικά κράτη που είναι φτωχά έχουν πολύ υψηλό ποσοτό εβδομαδιαίου εκκλησιασμού.Αντίθετα τα πιο εύπορα έχουν χαμηλό ποσοστό όσων πολιτών δηλώνουν χριστιανοί(δεν μιλάμε για όσους δηλώνουν ότι δεν ανήκουν σε καμία θρησκεία) να εκκλησιάζονται.Στην Αγία Γραφή ανφέρεται το παράδειγμα του πλούσιου νέου στο οποίο ειπώθηκε από τον Χριστό ότι είναι πολύ δύσκολο πλούσιος να μπεί στην Βασιλεία των Ουρανών.Όταν μια κοινωνία μιας χώρας γίνει πιο εύπορη και αποκτήσει καλύτερη οικονομική άνεση εκεί αρχίζει σταδιακά η εκκοσμίκευση της.



Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Η αθεΐα και η νεολαία στη Βρεττανία

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Κυρ Μαρ 29, 2020 10:50 am

Νικόλαε φλυαρείς ασκόπως. Δεν είμαστε η βικιπαιδεία. Οι πληροφορίες μας είναι χρήσιμες, μόνο αν έχουν πνευματικό μήνυμα.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

NikolaosArvanitidis

Re: Η αθεΐα και η νεολαία στη Βρεττανία

Δημοσίευσηαπό NikolaosArvanitidis » Κυρ Μαρ 29, 2020 11:33 am

Διαφωνώ Νίκο. Η έρευνα δείχνει ξεκάθαρα ένα σημαντικό πνευματικό μήνυμα: οι χώρες με εύπορες κοινωνίες είναι υλιστικές και χωρίς πνευματικότητα.Και η Ελλάδα όταν είχε φτωχότερη κοινωνία ήταν προπύργιο της Ορθοδοξίας. Οταν όμως ανέβηκε το οικονομικό επίπεδο της κοινωνίας μας με την ένταξη μας στην ΕΟΚ(ΕΕ) πήρανε τα μυαλά μας αέρα και αρχίσαμε να πέφτουμε σε υλισμό.




Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 6 και 0 επισκέπτες