Σελίδα 1 από 1

Ιερά Εικόνα Παναγίας Εικοσιφοίνισσας

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Μαρ 07, 2015 7:54 pm
από Φωτεινή
Εικόνα

Η εφέστειος θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου, Παναγία Εικοσιφοίνισσα, είναι αχειροποίητη και βρίσκεται στην Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας. Ο Απόστολος Λουκάς αγιογράφησε πολλές εικόνες της Παναγίας (περίπου 70) κι όλες μετά από συνάντηση μαζί Της.

Έτσι κι αυτή τη φορά, μόλις του εμφανίστηκε η Θεοτόκος πήρε το ξύλο που είχε για να ξεκινήσει την αγιογράφηση, αλλά είδε μια σχισμή και στεναχωρήθηκε πάρα πολύ. Τότε η Παναγία του είπε να μην λυπάται, δεν πειράζει που το ξύλο έχει σχισμή. Και σκιαγραφήθηκε η μορφή της Παναγίας με το θείο Βρέφος αγκαλιά. Η σχισμή φαίνεται ευκρινώς στο πρόσωπο της Θεοτόκου.

Το όνομά της εικάζεται ότι προήλθε από παραφθορά της έκφρασης "εικών φοινίσσουσα", διότι η αχειροποίητος εικόνα της Παναγίας λέγεται ότι εξέπεμπε ερυθρωπό φως (φοινικούν χρώμα).
Την εικόνα την χάρισε η ίδια η Παναγία στον Άγιο Γερμανό κι εκείνος έχτισε τη μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας τον 5ο ή 8ο αι. μ.Χ., για να στεγάσει τη θαυματουργή εικόνα.

Re: Ιερά Εικόνα Παναγίας Εικοσιφοίνισσας

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Μαρ 07, 2015 9:14 pm
από Πέτρος
Ευχαριστούμε πάρα πολύ Φωτεινή μας !

Απλώς να σημειώσω ότι η εικόνα της Παναγίας μας δεν είναι φορητή.
Είναι μεγάλη και βρίσκεται στο τέμπλο, αριστερά από την Ωραία Πύλη όπως βλέπουμε.
Το καθολικό του μοναστηριού είναι κατανυκτικότατο και ευωδιάζει.

Re: Ιερά Εικόνα Παναγίας Εικοσιφοίνισσας

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Μαρ 08, 2015 11:24 am
από Φωτεινή
Να' σαι καλά Πέτρο μου! :)

Όντως δεν είναι φορητή η εικόνα και σ' ευχαριστώ που το επισήμανες. Το αντιλήφθηκα κι εγώ αργότερα, πως δεν ταίριαζε σε αυτή τη θεματική ενότητα. Χαίρομαι που το ανέφερες, για να το γνωρίζουν και οι αναγνώστες, που ενδεχομένως δεν έχουν ακόμη επισκεφτεί το μοναστήρι της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας!
Η εικόνα της Παναγιάς μας βοήθειά μας και αξίζει πραγματικά να επισκεφτεί κανείς το μαναστήρι Της και να προσκυνήσει την θαυματουργή εικόνα Της. Όπως είπες και εσύ πολύ σωστά, είναι το καθολικό του μοναστηριού κατανυκτικό! Το επιβεβαιώνω κι εγώ που το επισκέφτηκα τρεις φορές...