Ορθοδοξία και τεχνικές αυτοάμυνας

Η σχέση της Ορθοδοξίας με τις άλλες θρησκείες.

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Άβαταρ μέλους
Σακης
Δημοσιεύσεις: 274
Εγγραφή: Πέμ Απρ 08, 2021 3:29 pm

Re: Ορθοδοξία και τεχνικές αυτοάμυνας

Δημοσίευσηαπό Σακης » Πέμ Δεκ 09, 2021 12:34 pm

To kickboxing δεν ανήκει στο είδος του καράτε και τζούντο ούτε και ξεκινησε στα πλαίσια κάποιας ανατολίτικης θρησκείας.Είναι απο τα ''αθλήματα'' που απαιτούν καθαρή δύναμη(όπως η πάλη) και άρα δεν προσφέρεται για σωματικά αδύναμους(το τζούντο και το καράτε ξέρω ότι είναι κυρίως για άτομα που υστερούν σε σωματική δύναμη γι αυτό και στα τουρνουά τους δεν είναι ασυνήθιστο να αγωνίζνται γυναίκες ενανατίον αντρών αντιπάλων κάτι που δεν συμβαίνει αλλού επειδή ακριβώς δεν μετράει η σωματική δύναμη).Προφανώς και η βία είναι καταδικαστέα απο την θρησκεία μας(επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικά ακραίες περιπτώσεις αυτοάμυνας όταν είναι αναπόφευκτη για να προστατέψουμε τον εαυτό μας π.χ αν κάποιος μας επιτεθεί με σκοπό να απηλήσει των σωματική μας ακεραιότητα και η πειθώ δεν είναι σε θέση να τον σταματήσει(και τότε ακόμα δεν πρέπει να ασκήσουμε βία περισσότερη απο όση χρειάζεται για να προστατευθούμε).Συμφωνώ ότι σε πολλές περιπτώσεις μπορούμε με διάλογο να αποφύγουμε να φτάσουμε σε χρήση βίας αλλα αυτό δεν ισχύει πάντα(π.χ στον πόλεμο ο στρατιώτης ή όταν κάποιος είναι αστυνομικός προφανώς και δεν είναι δυνατόν εύκολα να αποφύγει την χρήση βίας με την πειθώ γι αυτό και οι στρατιώτες και οι αστυνομικοί εκπαιδεύονται σε αρκετές χώρες του κόσμου σε τεχνικές αυτοάμυνας,στο σημάδεμα κτλ).Φυσικά πολλοι άγιοι της εκκλησίας μας όσες φορές απειλήθηκε η σωματική τους ακεραιότητα δεν αντέδρασαν αλλα αντίθετα γύρισαν και το άλλο μάγουλο μη προβάλοντας αντίσταση στην κακοποίηση τους.Είμαστε όμως εμείς σε θέση να το εφαρμόσουμε αυτό; Έχουμε κατακτήσει την αγιότητα;

Θα συμφωνήσω με τον Αναστάσιο που έγραψε ότι αν διαλέξουμε σωστό εκπαιδευτή ο οποίος είναι ασκούμενος χριστιανός μπορούμε να ασχοληθούμε με πολεμικές τέχνες(τζούντο,καράτε ανέφερα) αλλα μόνο ως γυμναστική και όχι με στόχο να εκφοβίζουμε τους συνανθρώπους μας ή αν τους δέρνουμε(έχω διαβάσει για περίπτωση κοπέλας που στο λύκειο είχε φτάσει αν είναι πρωταθλήτρια τζούντο και αξιοποιούσε τις γνώσεις της πάνω σε αυτό για να εκφοβιζει τους συμμαθητές της ακόμα και τα πιο μεγαλόσωμα αγόρια,κάτι τέτοιο προφανώς δεν είναι χριστιανικό).Όσον αφορά την ιδιοκτησία όπλων από τους χριστιανούς που λες επειδή όντως σε μεγάλο μέρος του κόσμου (όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε πολλές αναπτυσομενες χώρες που η ασφάλεια που προσφέρει το κράτος στους πολίτες είναι ελλιπής) γίνεται συζήτηση για το κατά πόσο μπορεί ένας χριστιανός να έχει όπλα τα πράγματα όσον αφορά την ορθοδοξία είναι ξεκάθαρα: όπλα έχει μόνο ο χριστιανός που το επάγγελμα του το απαιτεί (αν είναι δηλαδή στρατιωτικός ή αστυνομικός). Κυνηγητικό όπλο μπορεί επίσης να έχει αν ασχολείται με το κυνήγι υπό την προϋπόθεση να κυνηγάει πάντα εντός των κυνηγετικών περιόδων και να χρησιμοποιεί το όπλο του αυστηρά και μόνο για κυνήγι (καλό είναι όμως να αποφεύγει να κυνηγάει μιας και ότι κρέας θέλει μπορεί να το βρει στην αγορά).Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6852
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Ορθοδοξία και τεχνικές αυτοάμυνας

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Πέμ Δεκ 09, 2021 9:29 pm

Σακης έγραψε:Προφανώς και η βία είναι καταδικαστέα απο την θρησκεία μας(επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικά ακραίες περιπτώσεις αυτοάμυνας όταν είναι αναπόφευκτη για να προστατέψουμε τον εαυτό μας π.χ αν κάποιος μας επιτεθεί με σκοπό να απηλήσει των σωματική μας ακεραιότητα και η πειθώ δεν είναι σε θέση να τον σταματήσει(και τότε ακόμα δεν πρέπει να ασκήσουμε βία περισσότερη απο όση χρειάζεται για να προστατευθούμε).


Αυτό που το διάβασες Σάκη; Που είναι γραμμένο στην Καινή Διαθήκη και την Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας, ότι η βία επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις;

Σακης έγραψε:Όσον αφορά την ιδιοκτησία όπλων από τους χριστιανούς που λες επειδή όντως σε μεγάλο μέρος του κόσμου (όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε πολλές αναπτυσομενες χώρες που η ασφάλεια που προσφέρει το κράτος στους πολίτες είναι ελλιπής) γίνεται συζήτηση για το κατά πόσο μπορεί ένας χριστιανός να έχει όπλα τα πράγματα όσον αφορά την ορθοδοξία είναι ξεκάθαρα: όπλα έχει μόνο ο χριστιανός που το επάγγελμα του το απαιτεί (αν είναι δηλαδή στρατιωτικός ή αστυνομικός). Κυνηγητικό όπλο μπορεί επίσης να έχει αν ασχολείται με το κυνήγι υπό την προϋπόθεση να κυνηγάει πάντα εντός των κυνηγετικών περιόδων και να χρησιμοποιεί το όπλο του αυστηρά και μόνο για κυνήγι (καλό είναι όμως να αποφεύγει να κυνηγάει μιας και ότι κρέας θέλει μπορεί να το βρει στην αγορά).


Έχεις δει πολλούς αγίους να πηγαίνουν στο κυνήγι; Όσο για την χρήση όπλων από τους στρατιωτικούς και τους αστυνομικούς είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση. Οι αστυνομικοί οφείλουν, ούτως ή άλλως, να κάνουν περιορισμένη χρήση βίας και να μην αφαιρέσουν ανθρώπινη ζωή επίτηδες. Στον πόλεμο οι στρατιώτες πυροβολούν απρόσωπα, χωρίς να ξέρουν ποιον έχουν απέναντι τους. Και πάλι ένοπλος αστυνομικός ή στρατιωτικός δεν μπορεί να γίνει κληρικός, αν σου λέει κάτι αυτό. Η ανθρωποκτονία, ακόμα και εξ αμελείας (τροχαίο ατύχημα) είναι ιερατικό κώλυμα και λόγος έκπτωσης από αυτό.

Πουθενά στην Ορθόδοξη παράδοση δεν υπάρχει αιτιολόγηση βίας με οποιαδήποτε πρόφαση. Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης δεν δέχτηκε να χειροτονηθεί, επειδή ήταν ασυρματιστής (άοπλος) στον πόλεμο. Ούτε η αυτοάμυνα δεν ευλογείται από την Εκκλησία.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Σακης
Δημοσιεύσεις: 274
Εγγραφή: Πέμ Απρ 08, 2021 3:29 pm

Re: Ορθοδοξία και τεχνικές αυτοάμυνας

Δημοσίευσηαπό Σακης » Παρ Δεκ 10, 2021 12:23 pm

Δεν αναφέρομαι σε χωρίο της Καινής ΔΙαθήκης αλλα σε περιπτώσεις οικονομίας της εκκλησίας.Η Ορθόδοξη εκκλησία αναγνωρίζει ότι ο κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος και ότι ελάγχιστοι άνθρωποι καταφέρνουν να κατακτήσουν την απάθεια που κατέκτησαν οι άγιοι.Κατ'οικονομία λοιπόν οι πνευματικοί επιτρέπουν υπο πολύ αυστηρές προυποθέσεις σε χριστιανούς να φέρουν όπλο αν το απαιτεί το επάγγελμα τους(κανένας πνυματικός δεν θα πει σε έναν αστυνομικό ή στρατιωτικό να αφήσει το επάγγελμα του ή να αρνηθεί να υπηρετήσει την θητεία του,θα τον συμβουλέψει όμως να χρησιμοποιήσει το όπλο με σύνεση και μόνο σε απολύτως αναγκαίες περιπτώσεις αν χρειαστεί για να προστατέψει την ζωή του ή την ζωή συνανθρώπων του ή για να κάνει το χρέος του απέναντι στην πατρίδα) ή αν είναι αναγκαίο για να διασφαλίσει κάποιος την επιβίωση του και της οικογένειας του(υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων στις αναπτυσόμενες χώρες που για να φάνε κρέας πρέπει να κυνηγήσουν γιατί αδυνατούν να το αγοράσουν,άλλωστε και το κρέας που τρώμε σε ταβέρνες και εστιατόρια/ταχυφαγεία/μεζεδοπωλεία ή και στο σπίτι μας είναι πολλές φορές κρέας που έφεραν κυνηγοί στα πιάτα μας(π.χ φασιανός,ελάφι,αγριογούρουνο κτλ).Δεν απαγορεύεται άλλωστε στον χριστιανό να τρώει κρέας.Όλα αυτά με την προυπόθεση ότι το κυνήγι δεν φτάνει σε καταχρηστικά επίπεδα που θα απειλεί το οικοσύστημα.Όπου δεν είναι εντελώς απαραίτητη η χρήση του όπλου θα πρέπει να αποφεύγεται.Π.χ έχω διαβάσει για συνηδειτό χριστιανό στρατιώτη που στον πόλεμο του 1940 στην Βόρεια Ήπειρο είχε πάρει εντολή απο τον διοικητή του να στήσει καραούλι στην κορυφή ενος υψώματος που έβλεπε σε μια λίμνη και να πυροβολεί όποιον Ιταλό πλησιάζει.Ο στρατιώτης αυτός κάθε φορά που πλησίαζε Ιταλός στρατιώτης πυροβολούσε στον αέρα για να τον τρομάζει και να φεύγει αντί να πυροβολεί πάνω του.Αυτο σημαίνει αποφυγή χρήσης του όπλου όταν δεν είναι απαραίτητο.

Επίσης υπάρχουν στρατιωτικοί ιερείς και ιερείς στην αστυνομία διότι η εκκλησία επιτρέπει τον αμυντικό πόλεμο και την νόμιμη αυτοάμυνα(όπως το 1821 όταν πλήθος λαικών και κληρικών πολέμησαν για να κερδίσουν την ελευθερία τους και να φτιάξουν την χώρα στην οποία ζούμε(μαχού υπερ πίστεως και πατρίδος).Μην ξεχνάμε ότι και η Παναγία είναι απο τις ένοπλες δυνάμεις η αρχιστράτηγος και προστάτιδα τους.Ξαναλέω άλλα πράγματα η συμπεριφορά των αγίων οι οποίοι έφτασαν σε ένα επίπεδο που απειροελάγιχστοι φτάνουν) και άλλο η κατόικονομία ανοχή της εκκλησίας μας σε κάποιες περιπτώσεις.Δεν πρέπει να τα μπερδεύουμε,αν τα μπερδεύαμε θα ήμασταν σαν τους μάρτυρες του Ιεχωβά που αρνούνται να κάνουν ακόμα και την στρατιωτική θητεία τους παρερμνεύοντας την ουσία της χριστιανικής πίστης λέγοντας πως ο χριστιανός απαγορεύεται να πιάνει όπλο.Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6852
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Ορθοδοξία και τεχνικές αυτοάμυνας

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Παρ Δεκ 10, 2021 4:14 pm

Όταν ένας Χριστιανός χρησιμοποιήσει βία για οποιονδήποτε λόγο, προφανώς μόνο στα πλαίσια του επαγγέλματός του ή της αυτοάμυνας, πρέπει να το συζητήσει με τον Πνευματικό του για να διευκρινιστεί ο λογισμός και η πρόθεση στο συγκεκριμένο συμβάν. Η άφεση αίρει τις συνέπειες της πράξης, χρειάζεται όμως η διαδικασία της εξομολόγησης γι αυτό.

Συμπέρασμα της συζήτησης. Καμιά μορφή βίας δεν είναι αποδεκτή στην πίστη μας. Όταν η βία της κοινωνίας υποχρεώσει κάποιο Χριστιανό να χρησιμοποιήσει βία για να αμυνθεί, τότε πρέπει να ζητήσει άφεση γι αυτό. Οι οδηγίες του Πνευματικού του, εξαρτώνται από το συγκεκριμένο συμβάν.

Τα παραδείγματά σου για το κυνήγι είναι ατυχή, γιατί δεν αναφέρονται στη σύγχρονη εποχή ή ελάχιστες πλέον περιοχές του κόσμου. Σήμερα δεν χρειάζεται να κυνηγήσουμε, για να εξασφαλίσουμε τα προς το ζειν ούτε ισχυρίστηκε κανένας κυνηγός, ότι το κάνει γι αυτό.

Οι πολεμικές τέχνες είναι μια μορφή βίας, εκτός αν χρησιμοποιηθούν μόνο για γυμναστική και ο αθλητής δεν συμμετέχει ποτέ σε αγώνες, όπου ανταλλάσσονται πραγματικά χτυπήματα. Επομένως ο Χριστιανός καλά θα κάνει να αποφεύγει τέτοια αθλήματα. Υπάρχουν άλλωστε τόσα άλλα...


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.


Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 1 και 0 επισκέπτες