Ο διαλογισμός σαν υποκατάστατο της προσευχής

Η σχέση της Ορθοδοξίας με τις άλλες θρησκείες.

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Ο διαλογισμός σαν υποκατάστατο της προσευχής

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τρί Μάιος 02, 2017 1:47 pm

Ο διαλογισμός σαν υποκατάστατο της προσευχής
2 Μαΐου 2017 - γράφει ο Νίκος Κοπελιάς

Η σύγχρονη τάση των μη Χριστιανών είναι να αναζητούν αντιμετώπιση κάποιων από τα προβλήματα, που δημιουργεί στον άνθρωπο η απομάκρυνσή του από το Θεό, μέσω του "διαλογισμού". Τέτοια προβλήματα είναι το άγχος, η μοναξιά, ο φόβος του θανάτου κλπ.

Εικόνα

Το παρακάτω κείμενο προέρχεται από ένα μη Χριστιανικό site, επομένως προσοχή δεν απευθύνεται σε Χριστιανούς:

Αποδείξεις: ο διαλογισμός ωφελεί σωματικά τα άτομα με άγχος

Ο διαλογισμός κερδίζει όλο και περισσότερους ακολούθους και αναφέρεται ως αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης του άγχους. Είναι, όμως, όντως μία πρακτική που βοηθάει τους ανθρώπους ή απλά λειτουργεί ως μία placebo θεραπεία; Νέα ενδελεχής μελέτη απαντά, με ορισμένα εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Πολλές έρευνες στο παρελθόν έχουν διαπιστώσει πως οι άνθρωποι που διαλογίζονται, αντιμετωπίζουν καλύτερα τις στρεσογόνες καταστάσεις. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν έχουν καταλήξει πέραν πάσης αμφιβολίας σε ένα κοινό συμπέρασμα σχετικά με το αν πρόκειται για ένα φαινόμενο placebo ή αν όντως ο διαλογισμός είναι η αιτία που συμβαίνει αυτό.

Αν και η πρακτική του διαλογισμού κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος ως θεραπεία του άγχους και των σχετικών διαταραχών, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολος ο επιστημονικός έλεγχος της αποτελεσματικότητάς της, με πειστικό τρόπο. Οι επιστήμονες επιχειρούν να το αλλάξουν αυτό, πραγματοποιώντας μελέτες οι οποίες έχουν δείξει ακόμα και ότι ο διαλογισμός αλλάζει το DNA μας.

Τώρα, αυστηρά σχεδιασμένες με τη χρηματοδότηση του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ κλινικές δοκιμές εντόπισαν αντικειμενικές, σωματικές αποδείξεις ότι η πρακτική του διαλογισμού είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τους ανθρώπους με αγχώδη διαταραχή. Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα, ο διαλογισμός επηρεάζει τη φυσιολογία των ανθρώπων.

Οι δοκιμές έγιναν από ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τη Δρ Elizabeth A. Hoge, καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Τζορτζτάουν στην Ουάσινγκτον. Τα συμπεράσματά τους δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Psychiatry Research.

“Ο διαλογισμός είναι μία σχετικά φθηνή και χαμηλού στίγματος θεραπευτική προσέγγιση. Αυτά τα ευρήματα ενισχύουν την υπόθεση πως [σ.σ. ο διαλογισμός], μπορεί να μας κάνει πιο ανθεκτικούς απέναντι στο στρες”, σχολίασε η Δρ Hoge.

Μία ειδικά σχεδιασμένη μελέτη κατά του placebo

Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου του Κέντρου, στις κλινικές δοκιμές συμμετείχαν 89 άτομα, τα οποία είχαν διαγνωστεί με γενικευμένη διαταραχή άγχους, χωρισμένα τυχαία σε δύο ομάδες.

Η πρώτη ομάδα συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα κατά του άγχους με βάση τον διαλογισμό, διάρκειας 8 εβδομάδων. Η δεύτερη ομάδα συμμετείχε για το ίδιο διάστημα σε ένα τυποποιημένο πρόγραμμα διαχείρισης άγχους. Η δομή των δύο προγραμμάτων ήταν παρόμοια, με τη διαφορά ότι μόνο το ένα συμπεριλάμβανε μαθήματα διαλογισμού.

Σε προηγούμενες έρευνες για το θέμα, οι ερευνητές έτειναν να χωρίζουν τους συμμετέχοντες σε μία ομάδα που παρακολουθούσε μαθήματα διαλογισμού και μία η οποία δεν έκανε οποιαδήποτε μαθήματα. Έτσι, όμως, ήταν ξεκάθαρο σε όλους τους συμμετέχοντες ότι το υπό έρευνα αντικείμενο ήταν τα πιθανά οφέλη του διαλογισμού, με αποτέλεσμα να περιμένουν εκ των προτέρων συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Αυτού του είδους η προκατάληψη των συμμετεχόντων είναι πολύ πιθανό να οδηγούσε σε φαινόμενο placebo -δηλαδή, όσοι διαλογίζονταν να πιστεύουν ότι ωφελούνταν, απλά επειδή το περίμεναν και όχι επειδή διαλογίζονταν.

Ο νέος τρόπος διαχωρισμού, με άπαντες να συμμετέχουν σε δύο μεθόδους με τον ίδιο στόχο και την απόκρυψη εκ μέρους των ερευνητών της μεθόδου η οποία πραγματικά εξεταζόταν, απέκλεισε κατά το δυνατόν το ενδεχόμενο placebo και προκαταλήψεων.

Ο διαλογισμός καλύτερος από τα κλασικά προγράμματα

Πριν και μετά την έναρξη των προγραμμάτων τα οποία παρακολούθησαν, οι συμμετέχοντες πέρασαν από τεστ αξιολόγησης των αντιδράσεών τους, στα οποία οι ερευνητές τους έφερναν αντιμέτωπους με στρεσογόνες καταστάσεις, ενώ μετρούσαν σωματικούς δείκτες όπως τα επίπεδα της ορμόνης του άγχους ACTH και των φλεγμονωδών πρωτεϊνών IL-6 και TNF-α.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μέλη της πρώτης ομάδας είχαν σημαντικά μειωμένες ορμονικές και φλεγμονώδεις αποκρίσεις σε στρεσογόνες καταστάσεις, μετά τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα με βάση τον διαλογισμό. Αντιθέτως, τα μέλη της δεύτερης ομάδας όχι μόνο δεν είχαν μειωμένες αποκρίσεις, αλλά οι αντιδράσεις τους ήταν ακόμα χειρότερες μετά το μάθημα.

Πέραν των παραπάνω αντικειμενικών αποδείξεων, οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι ασθενείς που συμμετείχαν στο πρόγραμμα με τα μαθήματα διαλογισμού ανέφεραν επίσης σημαντικά μεγαλύτερες μειώσεις στην αυτό-αναφερόμενη αντίληψη του στρες, σε σχέση με εκείνους που συμμετείχαν στο τυποποιημένο πρόγραμμα διαχείρισης άγχους.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο διαλογισμός μπορεί να είναι μία χρήσιμη στρατηγική για να μειωθεί η βιολογική αντίδραση στο στρες, ενώ μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με αγχώδη διαταραχή, καταλήγουν στη μελέτη τους οι ερευνητές.

Προκειμένου να ισχυροποιηθεί (ή να αποδυναμωθεί) το παραπάνω συμπέρασμα, η ερευνητική ομάδα προτείνει όπως οι μελλοντικές μελέτες επικεντρωθούν και στην επίδραση του διαλογισμού σε αγχώδεις καταστάσεις στην πραγματική ζωή και όχι μόνο στο άγχος που δημιουργείται μέσα στο εργαστήριο.

(πηγή: http://www.pathfinder.gr/stories/464926 ... a-me-aghos)


Κατ' αρχήν ένα πρώτο ερώτημα που τίθεται, μετά την ανάγνωση του κειμένου, είναι: Τι είναι διαλογισμός (meditation); Υπάρχουν πολλές απαντήσεις σ' αυτό το ερώτημα, όπως υπάρχουν πολλές απαντήσεις για το "τί είναι προσευχή" ανάλογα με το ποιο θεό πιστεύει ο καθένας. Από το κείμενο δεν προκύπτει τι είδους διαλογισμό έκαναν οι ασθενείς, που αναφέρονται στην έρευνα, και πως έμαθαν να κάνουν αυτό το διαλογισμό, από την ερευνητική ομάδα ή από κάπου αλλού. Ένα είναι βέβαιο: ο διαλογισμός δεν είναι προσευχή. Όπως λέει ο π. Αντώνιος Αλεβιζόπουλος (π. Αντωνίου Αλεβιζοπούλου "Διαλογισμός ή Προσευχή;", Εκδόσεις Διάλογος) η προσευχή είναι ευχή προς τον Θεό, δηλαδή διάλογος με το Θεό, ενώ ο διαλογισμός είναι ανακατεύθυνση της σκέψης στο εσωτερικό του ανθρώπου, δηλαδή διάλογος με τον εαυτό του. Η μια είναι κίνηση εξωστρεφής και η άλλη εσωστρεφής.

Είναι δυνατόν επομένως ο διαλογισμός, όποια μορφή κι αν έχει, θρησκευτική ή όχι, να βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων που προκαλεί η απομάκρυνση του ανθρώπου από το Θεό;

Η απάντηση έχει δύο όψεις, την προσωρινή και την οριστική. Το άγχος είναι σύμπτωμα της ασθένειας "απομάκρυνση του ανθρώπου από το Θεό". Ο διαλογισμός είναι πιθανό να έχει προσωρινή επίδραση στο άγχος, αλλά δεν μπορεί να το απομακρύνει οριστικά, αφού δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την πηγή του προβλήματος.

Για να καταλάβουμε τι προκαλεί η απομάκρυνση του ανθρώπου από το Θεό, μπορούμε να το παραλληλίσουμε με αυτό, που προκαλείται σ' ένα μικρό παιδάκι, που χάνει ξαφνικά μέσω στο συνωστισμό τον πατέρα του (ή τη μητέρα του) και βρίσκεται μέσα σ' ένα περιβάλλον, που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει με τις δυνάμεις του. Τα πρώτα συναισθήματα είναι ανασφάλεια, φόβος, μοναξιά, απελπισία... Η ανακούφιση αυτών των συναισθημάτων έρχεται, όταν το στιβαρό χέρι του πατέρα πιάσει το παιδικό χεράκι και του μεταδώσει ξανά το αίσθημα της ασφάλειας, της εμπιστοσύνης, της σιγουριάς που είχε, πριν χαθεί αυτή η επαφή.

Ο μεταπτωτικός άνθρωπος αντιμετωπίζει στη διάρκεια της ζωής του δοκιμασίες, που πολλές φορές ξεπερνούν τις δυνατότητές του. Η αίσθηση αυτή, ότι αντιμετωπίζει καταστάσεις που τον ξεπερνούν, δημιουργεί στον άνθρωπο ανασφάλεια και φόβο, που οδηγούν στο άγχος. Οι καταστάσεις αυτές είναι πολλές και καθημερινές. Έχουν αιτία, άλλοτε την υγεία, άλλοτε τις ανθρώπινες σχέσεις, άλλοτε την εξασφάλιση των αναγκαίων για την επιβίωση, άλλοτε την προσέγγιση του τέλους, άλλοτε ασυνήθιστα ή βίαια εξωτερικά γεγονότα (φυσικές καταστροφές, πόλεμος, πολιτική και οικονομική αστάθεια, τρομοκρατία κλπ).

Ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο να ηρεμήσει προσωρινά και να χρησιμοποιήσει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα της δικές του δυνάμεις. Αυτό μπορεί να αρκεί σε ορισμένες περιπτώσεις. Τι γίνεται όμως, όταν οι δυνάμεις του ανθρώπου δεν επαρκούν; Πως μπορεί σ' αυτή την περίπτωση ο διαλογισμός να απομακρύνει την ανασφάλεια, το φόβο και τη μοναξιά, που δημιουργούν το άγχος;

Η προσευχή στον μόνο αληθινό Θεό, απευθύνεται σ' Αυτόν που είπε: "Παρά ανθρώποις τούτο αδύνατόν εστι, παρά δε Θεώ πάντα δυνατά εστι." (Ματθ. ιθ' 26) και "Αμήν λέγω υμίν, εάν έχητε πίστιν και μη διακριθήτε, ου μόνον το της συκής ποιήσετε, αλλά κάν τώ όρει τούτω είπητε, άρθητι και βλήθητι εις την θάλασσαν, γενήσεται· 22 και πάντα όσα εάν αιτήσητε εν τή προσευχή πιστεύοντες, λήψεσθε." (Ματθ. κα' 21-22) . Η προσευχή βάζει ξανά το μικρό χεράκι του παιδιού στο δυνατό χέρι του πατέρα του. Δυστυχώς, όμως, οι περισσότεροι από μας δεν έχουμε στο Ουράνιο Πατέρα μας την εμπιστοσύνη που έχει το μικρό παιδί στον πατέρα του, αν και είναι βέβαιο, ότι είναι πολύ πιο δυνατός και μας Αγαπά πολύ περισσότερο.

Η επιμονή στην προσευχή,επομένως, μπορεί να μας βοηθήσει ν' αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του άγχους, που μας προκαλεί η έλλειψη εμπιστοσύνης στην Αγάπη και τη Δύναμη του Ουράνιου Πατέρα μας, άλλοτε σύντομα κι άλλοτε πιο αργά, κατά το μέτρο της πνευματικής προσπάθειας του καθενός. Ο διαλογισμός, όμως, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να βοηθήσει να απομακρυνθεί οριστικά το άγχος, που μας προκαλεί η αίσθηση της αδυναμίας μας μπροστά στα προβλήματα της ζωής, όση προσπάθεια κι αν κάνουμε.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Πέτρος
Δημοσιεύσεις: 1646
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 19, 2015 9:32 am

Re: Ο διαλογισμός σαν υποκατάστατο της προσευχής

Δημοσίευσηαπό Πέτρος » Τρί Μάιος 02, 2017 2:40 pm

Δηλαδή αυτοί που κάνουν διαλογισμό τι σκέφτονται εκείνη την ώρα;



Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Ο διαλογισμός σαν υποκατάστατο της προσευχής

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τετ Μάιος 03, 2017 12:37 pm

Δεν ξέρω Πέτρο. Τίποτε ίσως;


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Achilleas
Δημοσιεύσεις: 2082
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 7:09 pm

Re: Ο διαλογισμός σαν υποκατάστατο της προσευχής

Δημοσίευσηαπό Achilleas » Τετ Μάιος 03, 2017 10:48 pm

Συμφωνώ Νίκο. Σύμφωνα μάλιστα με τη βουδισμό στόχος του διαλογισμού είναι να έρθει ο διαλογιζόμενος σε κατάσταση Νιρβάνα. Νιρβάνα είναι η απάρνηση κάθε εγκόσμιας επιθυμίας και κατά συνέπεια το να βρεθεί ο άνθρωπος στο "μηδέν".


Μακάριοι οι πραείς, ότι αυτοί κληρονομήσουσι την γην.

Πέτρος
Δημοσιεύσεις: 1646
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 19, 2015 9:32 am

Re: Ο διαλογισμός σαν υποκατάστατο της προσευχής

Δημοσίευσηαπό Πέτρος » Τετ Μάιος 03, 2017 11:09 pm

Αν είναι έτσι και δεν σκέφτονται τίποτα, τότε ο όρος "διαλογισμός" είναι ατυχής γιατί περιέχει τον "λογισμό" που αναφέρεται σε σκέψη. Μπερδεμένα πράγματα.



Άβαταρ μέλους
Anastasios68
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 3831
Εγγραφή: Πέμ Ιούλ 26, 2012 10:31 am
Τοποθεσία: Πεύκη
Επικοινωνία:

Re: Ο διαλογισμός σαν υποκατάστατο της προσευχής

Δημοσίευσηαπό Anastasios68 » Πέμ Μάιος 04, 2017 3:47 pm

Ένα πολύ καλό βιβλίο για το θέμα είναι το «ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΙΛΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ - ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΟΥ ΜΙΣΟΥΣ ΣΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΣΩΦΡΟΝΙΟ» του KENNETH KLAUS ο οποίος περιγράφει τις προσωπικές του εμπειρίες από τον βουδισμό και τις τεχνικές του διαλογισμού. Ο συγγραφέας, που είναι Γερμανός, μετά από αναζήτηση χρόνων σε όλες σχεδόν τις θρησκείες και χριστιανικές ομολογίες, βαπτίστηκε χριστιανός ορθόδοξος.


«ὃς δ' ἂν εἲπῃ τῷ ἀδελφῷ αὐτοῦ, ῥακά, ἒνοχος ἒσται τῷ συνεδρίῳ»
Κατά Ματθαῖον, Κεφ. 5, 22

Πέτρος
Δημοσιεύσεις: 1646
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 19, 2015 9:32 am

Re: Ο διαλογισμός σαν υποκατάστατο της προσευχής

Δημοσίευσηαπό Πέτρος » Πέμ Μάιος 04, 2017 10:02 pm

Ο διαλογισμός δεν έχει καμία σχέση με την επίκληση του ελέους του Κυρίου.
Επομένως δεν έχει καμία σχέση με την προσευχή.
Εκτός από αυτό τίποτα δεν υποκαθιστά την προσευχή στον Χριστό, την Παναγία και τους αγίους.




Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 5 και 0 επισκέπτες