Μοναστήρια στην Ελλάδα

Ειδήσεις, Περιγραφές, Φωτογραφίες, Εμπειρίες προσκυνητών, Επισκέψεις, Βίοι Αγίων Γερόντων

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Μοναστήρια στην Ελλάδα

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τρί Αύγ 07, 2012 11:44 am

Πρόσφατα είχα την ευλογία να επισκεφθώ την Ι.Μ. Παναγίας Μολυβδοσκεπάστου κοντά στην Κόνιτσα κι ένοιωσα την επιθυμία να μοιραστώ μαζί σας τις εντυπώσεις μου.

Γι αυτό ανοίγω αυτό το topic για να δημοσιεύουμε τις εντυπώσεις μας και τις φωτογραφίες απ΄ όσα Μοναστήρια στην Ελλάδα επισκεπτόμαστε, για να μπορέσουμε σιγά σιγά να γνωρίσουμε όσα περισσότερα μπορούμε.

Εικόνα

Η Ι.Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μολυβδοσκεπάστου χτίστηκε τον 7ο αιώνα από τον Αυτοκράτορα Κων/νο Πωγωνάτο. Το Μοναστήρι καταστράφηκε πολλές φορές από επιδρομείς κι απ΄το χρόνο. Ανακατασκευάστηκε τρεις αιώνες αργότερα από το Δούκα Ανδρόνικο Κομνηνό, που θεωρείται σύμφωνα με το υπέρθυρο του καθολικού συνκτήτωρ της Μονής. Το 16ο αιώνα επισκευάστηκε και επαναγιογραφήθηκε με έξοδα των κατοίκων της Πωγωνιανής. Η πιο πρόσφατη καταστροφή του ήταν κατά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο, από τους εισβολείς. Υπήρξε Σταυροπηγιακή Μονή μέχρι το 1907 και έδρα της Μητροπόλεως Πωγωνιανής. Σήμερα ανήκει στην Ι.Μ. Πωγωνιανής και Κονίτσης. Είναι απ΄τα πιο παλιά μοναστήρια της Ελλάδας που είναι ακόμη επανδρωμένα. Ανακατασκευάστηκε τα τελευταία 20 χρόνια σχεδόν πλήρως από τους μοναχούς ο περιφραγμένος χώρος της Μονής και κάποια απ΄τα βοηθητικά κτίσματα που βρίσκονται γύρω απ΄αυτό και η προσπάθεια συνεχίζεται. Σήμερα το μοναστήρι έχει 3 μοναχούς και 2 δόκιμους, ενώ ο Γέροντας της Μονής φημίζεται ότι είναι καλός Πνευματικός.

Στην φωτογραφία που ακολουθεί φαίνεται το καθολικό που καταλαμβάνει το κέντρο του περιφραγμένου χώρου του Μοναστηριού.

Εικόνα

Δυστυχώς από τις Αγιογραφίες ελάχιστες έχουν σωθεί. Υπάρχουν δύο στρώματα το παλιό που αγιογραφήθηκε περίπου το 17ο αιώνα και το παλιό που είναι πολύ καλύτερο από τα χρόνια της κατασκευής του Μοναστηριού.

Στις επόμενες 2 φωτογραφίες φαίνονται τα κελιά του Μοναστηριού:

Εικόνα

Εικόνα

Στην τελευταία φωτογραφία φαίνεται μια υπαίθρια Αγία Τράπεζα που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο μπροστά απ΄το καθολικό, όπου τελείται η αγρυπνία κατά την πανήγυρι του Μοναστηριού:

Εικόνα


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Κωνσταντίνα
Δημοσιεύσεις: 181
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 3:26 pm
Τοποθεσία: Στο παραμύθι μου

Re: Μοναστήρια στην Ελλάδα

Δημοσίευσηαπό Κωνσταντίνα » Τρί Αύγ 07, 2012 11:46 am

Και η πηγούλα με το νερό - αγίασμα...
Εικόνα


Το χαμόγελο είναι το φως του προσώπου μας που δείχνει πώς η καρδιά μας είναι μέσα.

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Μοναστήρια στην Ελλάδα

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τρί Αύγ 07, 2012 11:48 am

Ιερά Μονή Παρακλήτου Ωρωπού (Ιερά Μητρόπολη Αττικής)

Για όσους θέλουν να ζήσουν την ατμόσφαιρα του Αγίου Όρους αλλά δεν μπορούν να πάνε υπάρχει η Ι. Μ. Παρακλήτου στον Ωρωπό που λειτουργεί με αγιορείτικο τυπικό.

Εικόνα

Πρόκειται για ανδρικό Μοναστήρι. Βρίσκεται στην Περιφέρεια του Ωρωπού ανάμεσα στο Μήλεσι και στην Σκάλα Ωρωπού. Ιδρύθηκε το 1963 από τον αγιορείτη Ιερομόναχο Χειρουβείμ Καράμπελα, ο οποίος προερχόταν από την Σκήτη της Αγίας Άννης. Το 1978 έλαβε επίσημη εκκλησιαστική και νομική υπόσταση ως "Ιερά Κτητορική Κοινοβιακή Μονή Παρακλήτου". Πρώτος Ηγούμενος διετέλεσε ο Αρχιμανδρίτης Χειρουβείμ, ο ιδρυτής της.

Εικόνα

Αριθμεί 20 μοναχούς, αρκετά μορφωμένους που επιδίδονται κυρίως στην έκδοση πατερικών, ασκητικών και αγιολογικών βιβλίων. Αξίζει να μνημονεύσουμε την σειρά "Σύγχρονες αγιορείτικες μορφές " του Αρχιμ. Χειρουβείμ, διάφορες μεταφράσεις από την ρωσική όπως λ.χ. Ο άγιος Αμβρόσιος της Όπτινα, ο άγιος Σεραφείμ του Σαρώφ κ.λ.π. Πολύ σπουδαία ήταν η έκδοση της "Κλίμακος" του Ιωάννου του Σιναϊτου. Προσφιλής είναι και η σειρά, "Χαρίσματα και Χαρισματούχοι".

Το Μοναστήρι πανηγυρίζει στην εορτή του Αγίου Πνεύματος, την επομένη της Πεντηκοστής. Το καθολικό φυσικά είναι αφιερωμένο στο Άγιο Πνεύμα. Πρόκειται για ωραίο βυζαντινό ναό. Στην επόμενες φωτογραφίες φαίνονται το καθολικό της Μονής και το εσωτερικό του.

Εικόνα

Εικόνα

Επειδή το Μοναστήρι είναι άβατο για τις γυναίκες, έξω από την μάνδρα υπάρχει αίθουσα υποδοχής και παρεκκλήσιο της Παναγίας της Πορταϊτισσας. Όταν πανηγυρίζει, την Τρίτη του Πάσχα, συναθροίζονται πολλές Χριστιανές. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η Ιερά Μονή διαθέτει πολύ μεγάλη και αξιόλογη βιβλιοθήκη.

Στην επόμενη φωτογραφία φαίνεται η κρήνη που βρίσκεται έξω απ΄το καθολικό και είναι απαραίτητη στο αγιορείτικο τυπικό.

Εικόνα

Η Μονή Παρακλήτου υπάγεται στην Ιερά Μητρόπολη Αττικής. Το τηλέφωνο της είναι 2295032475. Διαθέτει ξενώνες για τους προσκυνητές.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Κωνσταντίνα
Δημοσιεύσεις: 181
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 3:26 pm
Τοποθεσία: Στο παραμύθι μου

Re: Μοναστήρια στην Ελλάδα

Δημοσίευσηαπό Κωνσταντίνα » Τρί Αύγ 07, 2012 11:49 am

Το έτος 1822 η Παναγία εμφανίζεται στη μοναχή Πελαγία της Ι. Μονής Κεχροβουνίου στην Τήνο και την προστάζει να φροντίσει για την εύρεση της Εικόνας Της που βρίσκεται στο κτήμα του Δοξαρά. Πρόκειται για τη γνωστή εικόνα της Μεγαλόχαρης. Η μοναχή Πελαγία τιμάται από την εκκλησία μας ως αγία. Μερικές εικόνες από το Μοναστήρι που μόνασε. Το Μοναστήρι είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, στην "Κυρία των Αγγέλων".

Εξωτερικά του Μοναστηριού:
Εικόνα

Η είσοδος όπως φαίνεται από το εσωτερικό της Μονής:
Εικόνα

Μπαίνοντας στο Μοναστήρι:
Εικόνα

Ο Ι.Ναός αφιερωμένος στην Αγία:
Εικόνα

Στο Μοναστήρι μπορεί να δει κανείς και το κελί της.

Άλλες φωτογραφίες:
Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα


Το χαμόγελο είναι το φως του προσώπου μας που δείχνει πώς η καρδιά μας είναι μέσα.

Άβαταρ μέλους
stratis
Δημοσιεύσεις: 434
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 3:12 pm

Re: Μοναστήρια στην Ελλάδα

Δημοσίευσηαπό stratis » Τρί Αύγ 07, 2012 11:51 am

Από την περυσινή επίσκεψη στη μονή του Οσίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη όπου αξίζει κανείς να πάει.

Εικόνα

Το δένδρο στο οποίο δέθηκε ο όσιος Εφραίμ ανάποδα και βασανίστηκε επί αρκετά μερόνυχτα μέχρι να του καρφώσουν ένα πύρινο ξύλο στην κοιλιά. Όλο αυτό το διάστημα όπως ο ίδιος ο άγιος αποκάλυψε στη μοναχή που βρήκε μετά από εμφανίσεις του οσίου το λείψανό του, μόνο ένα σκυλάκι είχε που έκλαιγε όταν τον βασάνιζαν και του έγλυφε τις πληγές για να απαλύνει τον πόνο και το οποίο οι Τούρκοι έδιωχναν.

Εικόνα

Εδώ είναι το μέρος που βρέθηκε το λείψανο του οσίου Εφραίμ. Τη λάρνακα στο ναό δε βρήκα ευκαιρία να τη φωτογραφίσω λόγω των συνεχών προσκυνητών.

Εικόνα

Ο τάφος του Φώτη Κόντογλου.



Άβαταρ μέλους
Κωνσταντίνα
Δημοσιεύσεις: 181
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 3:26 pm
Τοποθεσία: Στο παραμύθι μου

Re: Μοναστήρια στην Ελλάδα

Δημοσίευσηαπό Κωνσταντίνα » Τρί Αύγ 07, 2012 11:52 am

Ας μου επιτραπεί να κάνω μια παρένθεση με το βίο του Αγίου Εφραίμ...

Ο Άγιος Εφραίμ γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας στις 14 Σεπτεμβρίου του 1384 μ.Χ. Ήταν ένα από τα οκτώ παιδιά της οικογένειας Μόρφη. Οι γονείς του όταν βάπτισαν τον Άγιο του έδωσαν το όνομα Κωνσταντίνος. Σε μικρή ηλικία ο Άγιος Εφραίμ ορφάνεψε από πατέρα. Από εκείνη την στιγμή η μητέρα του ανέλαβε εξ ολοκλήρου την φροντίδα της οικογένειας. Στην φροντίδα αυτή συμπεριέλαβε και την χριστιανική αγωγή των παιδιών της. Ο Άγιος από μικρός έδειξε ιδιαίτερη αγάπη για τον Θεό και την Χριστιανική πίστη.

Όταν ο Άγιος Εφραίμ ήταν δεκατεσσάρων ετών, στην περιοχή των Τρικάλων γινόταν από τους Τούρκους, υπό τις διαταγές του Σουλτάνου Βαγιαζίτ του 1ου, επιχειρήσεις παιδομαζώματος. Το παιδομάζωμα ήταν το πρώτο στάδιο της δημιουργίας των Γενίτσαρων. Μάζευαν οι Τούρκοι μικρά Ελληνόπουλα, τα έστελναν στην Τουρκία όπου σε ειδικά στρατόπεδα τα μεγάλωναν γεμίζοντας την καρδιά τους αγάπη για τον Αλλάχ και μίσος για τον Χριστό και την Ελλάδα. Αυτά τα Ελληνόπουλα γίνονταν οι φοβεροί Γενίτσαροι, που όπως λένε πολλές μαρτυρίες ήταν σκληρότεροι και από τους ίδιους τους Τούρκους.

Φοβούμενη η μητέρα του Αγίου ότι θα τον πάρουν και αυτόν οι Τούρκοι, τον συμβούλεψε να φύγει από το πατρικό του σπίτι και να κατευθυνθεί σε περιοχές της Ελλάδας που δεν ήταν ακόμα κάτω από τον Τουρκικό ζυγό. Όταν έφτανε σε μια τέτοια περιοχή, τον ορμήνεψε, να βρει ένα μοναστήρι και να εισαχθεί εκεί ως δόκιμος μοναχός, μιας και η μοναστική ζωή ήταν κάτι που επιθυμούσε και ο ίδιος. Τις συμβουλές αυτές ακολούθησε ο Άγιος Εφραίμ και μετά από πολλούς κόπους έφτασε στο όρος Αμώμων της Αττικής. Είναι το όρος που, στις μέρες μας, στους πρόποδες του είναι χτισμένη η Νέα Μάκρη. Στο όρος είχαν μαζευτεί χριστιανοί ασκητές, και από αυτούς ονομάστηκε όρος Αμώμων, δηλαδή όρος των Καθαρών. Εκεί υπήρχε και το ανδρικό μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Σε αυτό το μοναστήρι κατάφυγε ο Άγιος Εφραίμ και έμεινε έως την ηλικία των 18 ετών ως δόκιμος μοναχός της μονής.

Στην ηλικία των δεκαοκτώ χρίστηκε μοναχός και έλαβε το όνομα Εφραίμ. Μετά δε από λίγα χρόνια χειροτονήθηκε Ιερέας. Στο μοναστήρι περνούσε πολύ λίγο χρόνο. Συνήθως ήταν απομονωμένος σε μια σπηλιά στην περιοχή όπου και ασκήτευε.

Τα χρόνια περνούσαν και η Οθωμανική αυτοκρατορία είχε υποδουλώσει σχεδόν όλη την Ελλάδα. Στην περιοχή της Αττικής δρούσαν Τουρκικά στρατεύματα υπό τις διαταγές του Εβρενόμπεη. Μέρος αυτών των στρατευμάτων, το 1424, αναπτύχθηκε στην περιοχή του όρους Αμώμων και άρχισε να καταστρέφει, να λεηλατεί και να δολοφονεί, κάνοντας πράξη την συνήθη τακτική των Τουρκικών στρατευμάτων τον καιρό εκείνο. Έτσι έφτασαν και στο μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και απαίτησαν να τους παραδοθούν οι θησαυροί του μοναστηριού. Το μοναστήρι όμως ήταν φτωχό και το μόνο που κατάφεραν να πάρουν οι Τούρκοι από εκεί ήταν οι ζωές όλων των μοναχών που σφαγιάστηκαν στην αυλή του μοναστηριού.

Ο Άγιος την ημέρα εκείνη δεν ήταν στο μοναστήρι. Όταν το επισκέφθηκε την επόμενη, βρήκε τα πτώματα των μοναχών στην αυλή και το μοναστήρι κατεστραμμένο. Αφού φρόντισε για την ταφή των μοναχών, αποσύρθηκε μόνιμα πλέον στην σπηλιά που ασκήτευε. Στο μοναστήρι κατέβαινε μόνο στις μεγάλες εορτές για να λειτουργήσει στην εκκλησία του. Σε μια τέτοια εορτή, στις 14 Σεπτεμβρίου του 1425 (ημέρα μνήμης της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού), ξαναεπισκέφθηκαν οι Τούρκοι την μονή. Συνέλαβαν τον Άγιο και άρχισαν να τον υποβάλουν σε φρικτά βασανιστήρια προσδοκώντας να τους αποκαλύψει τυχών μυστικές κρύπτες με θησαυρούς που δεν είχαν καταφέρει να ανακαλύψουν. Οκτώ ολόκληρους μήνες ο Άγιος υπέμενε τα φρικτά βασανιστήρια των Τούρκων έως τις 5 Μαΐου του 1426 κρεμασμένος ανάποδα καρφωμένος με καρφιά στον κορμό μιας μουριάς, παρέδωσε την ψυχή του στον Κύριο, σε ηλικία 42 ετών.

Στις μέρες μας στο μοναστήρι αυτό μένουν και υπηρετούν μοναχές. Το λείψανο του Αγίου Εφραίμ φυλάσσεται εκεί και καθημερινά εκατοντάδες πιστών το επισκέπτονται ζητώντας από τον Άγιο την ευλογία και την βοήθεια του. Ο Άγιος με την χάρη του Θεού έχει κάνει χιλιάδες θαύματα. Στον περίβολο της μονής, και προστατευμένη από κτίσμα που χτίστηκε γύρω της, υπάρχει η μουριά πάνω στην οποία ο Άγιος Εφραίμ άφησε την τελευταία του πνοή.

Η εκκλησία μας έχει αφιερώσει στην μνήμη του Αγίου Εφραίμ δύο ημέρες του έτους. Την 5η Μαΐου όπου τιμούμε το μαρτυρικό θάνατο του Αγίου και την 3η Ιανουαρίου όπου τιμούμε την ανεύρεση των ιερών λειψάνων του. Τα ιερά λείψανα του Αγίου Εφραίμ βρέθηκαν με Θεία Παρέμβαση το 1950, 524 ολόκληρα χρόνια μετά τον θάνατο του.


Το χαμόγελο είναι το φως του προσώπου μας που δείχνει πώς η καρδιά μας είναι μέσα.

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Μοναστήρια στην Ελλάδα

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τρί Αύγ 07, 2012 11:53 am

Μερικά links όπου μπορείτε να βρείτε ιστορικό, περιγραφή και φωτογραφίες απ΄τα παρακάτω Μοναστήρια:


1. Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκιάθου:
http://www.evagelistria-skiathos.gr/gr/main/welcome.htm

2. Σταυροπηγιακή και Συνοδική Ιερά Μονή Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου Καλάμου Αττικής
http://www.agsymeon.com/index1024.html

3. Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Προδρόμου Καρέα (Αττικής)
http://www.imaik.gr/index.html

4. Ιερά Μονή Παναγιάς Φανερωμένης Λευκάδας
http://users.otenet.gr/~fanerome5/

5. Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου
http://www.monipatmou.gr/

6. Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά Μετεώρων
http://www.anapafsas.com/

7. Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γηρομερίου Φιλιάτες Θεσπρωτίας
http://www.monigiromeriou.gr/el/index.htm

8. Ιερό Ησυχαστήριο Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου Θεσσαλονίκης
http://www.impantokratoros.gr/

9. Ιερά Μονή Οσίου Λουκά Βοιωτίας
http://www.osiosloukas.gr/

10. Ιερά Σταυροπηγιακή Μονή Χρυσοπηγής Χανίων
http://www.imx.gr/index.html

11. Ιερά Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Πρέβελης Ρεθύμνης
http://www.preveli.org/files/moni/index.html

12. Ιερά Μονή Παναγίας Αμπελακιώτισσας Ναυπάκτου
http://www.nafpaktia.gr/content/view/35/244/

13. Ιερά Μονή Παντοκράτορος Νταού Πεντέλης
http://www.iranon.gr/PENTELI/PENTELI0addendum.htm
http://www.rel.gr/photo/thumbnails.php?album=68

14. Ιερά Μονή Παναγίας Μαλεβής Αρκαδίας
http://www.ecclesia.gr/greek/monshrines/malevi.html
http://www.rel.gr/photo/thumbnails.php?album=48

15. Ιερά Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας Ελασσόνας
http://www.elassona.com.gr/m_elassona/impo/index.php

16. Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω (ερειπωμένη)
http://www.pigizois.net/I_M_Ag_Dionysio ... iko_02.htm

17. Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Μακρινού στα Μέγαρα Αττικής
http://www.pigizois.net/ieres_mones/i_m ... megara.htm


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Μοναστήρια στην Ελλάδα

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τρί Αύγ 07, 2012 11:53 am

Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου Αγιάς Λαρίσσης

Εικόνα

Στην καρδιά της Θεσσαλίας στο νομό Λαρίσης βρίσκεται το βουνό Όσσα, όπου στη κορυφή του είναι χτισμένο το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.

Το Παλιό Μοναστήρι

Το παλιό μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, βρίσκεται στη νότια πλευρά του όρους Όσσα ( Κίσσαβος ), 4 χλμ. από το χωριό Ανατολή Αγιάς ( περίπου 1 ώρα από την πόλη της Λάρισσας ) χτισμένο σε 1080 μ. υψόμετρο.
Αν και ένα τμήμα της μονής χρονολογείται από το 1100, το κυρίως μοναστικό οίκημα ιδρύθηκε το 1550 μΧ. από τον ιερομάρτυρα Δαμιανό, ο οποίος οργάνωσε εδώ μια κοινοβιακή κοινότητα μοναχών, που κατά το 16ο αιώνα ήταν από τις πιο ανεπτυγμένες μοναστικές κοινότητες στην ανατολική Θεσσαλία.

Εικόνα

Στη παλιά μονή περιλαμβάνονται η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, η οποία περιτριγυρίζεται από τα κελιά των μοναχών, τα εργαστήρια και τους χώρους υποδοχής της μονής, καθώς και το παρεκκλήσι του Αγίου Δημητρίου.

Στη μονή κατοικούσαν μοναχοί μέχρι το 1889, οπότε και απεβίωσε ο τελευταίος μοναχός. Μετά από αυτό το γεγονός τα μοναστικά οικήματα επήλθαν στη φροντίδα της κοινότητας της Ανατολής, που όπως αποδεικνύει η τωρινή κατάσταση τους, ήταν σημαντική.

Αυτή την περίοδο επίσης διόρισαν ιερωμένους να ζήσουν στη μονή και να φροντίζουν τους χώρους της, κάτι που διήρκεσε περίπου 70 χρόνια. Στα κατοπινά χρόνια, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου, η μονή καταστράφηκε ολοσχερώς.

Εικόνα

Η Νέα Μονή

Το 1980 έφτασε από το ¶γιο Όρος μια ομάδα μοναχών, οι οποίοι ξεκίνησαν τη κατασκευή της νέας μονής, η οποία μετά από τρία χρόνια σταμάτησε χωρίς να ολοκληρωθεί. Οι μοναχοί εγκατέλειψαν το έργο και η μονή ερημώθηκε, εκτεθειμένη στις άσχημες καιρικές συνθήκες, το πέρασμα του χρόνου, περαστικούς και κλέφτες μέχρι τον Ιούλιο του 2000, όπου μια μοναστική κοινότητα γυναικών ανέλαβε την επαναδημιουργία της μονής.

Τα ακόλουθα χρόνια δούλεψαν ασταμάτητα, για να ανακαινίσουν και να φέρουν το μοναστήρι στην τωρινή του κατάσταση. Προσέφεραν πολλές ώρες ατομικής εργασίας και προσπάθειας, αντιμετωπίζοντας τα μεγάλα έξοδα με την ευλογία του Θεού και την οικονομική βοήθεια αφανών δωρητών.

Εικόνα

Εκκλησία του Αγίου Δαμιανού

Το Σεπτέμβριο του 2003 οι μοναχές ξεκίνησαν την κατασκευή του ιερού ναού αφιερωμένου στον ιδρυτή της μονής ¶γιο Δαμιανό, δίπλα στις νέες εγκαταστάσεις. Το παλιό καθολικό του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου χρειάζεται ανακαίνιση και η μονή δεν έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση για την ανακαίνιση του ναού, σύμφωνα με τις οδηγίες της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Έτσι οι αδελφές ξεκίνησαν την κατασκευή της εκκλησίας με σκοπό να παρέχουν ένα χώρο προσευχής, ικανό να φιλοξενεί τους πιστούς που επισκέπτονται το ναό και τη μονή.

Εικόνα

Ερημητήριο του Αγίου Δαμιανού

Το ερημητήριο του Αγίου Δαμιανού, βρίσκεται 2 χλμ. από το βουνό Κίσσαβος.

Αφού έζησε με τους μοναχούς για αρκετά χρόνια, μετά την ίδρυση της μονής του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, ο ¶γιος Δαμιανός αποχώρησε σε αυτό το σπήλαιο, ζώντας ασκητική ζωή μέχρι το τέλος της ζωής του.

Εικόνα

Συνέχισε όμως να επισκέπτεται τη μονή και να διδάσκει την αγάπη του Θεού στους μοναχούς και τους κατοίκους των γύρω χωριών

Πηγή: http://www.saintjohns-monastery.gr/index-gr.html


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Μοναστήρια στην Ελλάδα

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τρί Αύγ 07, 2012 11:54 am

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΟΣΙΟΥ ΕΦΡΑΙΜ ΤΟΥ ΣΥΡΟΥ
Κοντά στην Κατερίνη
(Δημοσιευμένο από τη φίλη μου Σμαρώ στο agiooros.net)

Είναι η μοναδική Ι. Μονή σε ολόκληρο τον κόσμο, που είναι αφιερωμένη στον Όσιο Εφραίμ το Σύρο.

Ιδρύθηκε το 1983 ως γυναικείο ιδιωτικό Ησυχαστήριο και δύο χρόνια αργότερα, το 1985 υπήχθηκε επίσημα στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος.

Βρίσκεται στα σύνορα των υπορειών του Ολύμπου και των Πιερίων, στον ψηλότερο γήλοφο, στη ράχη του Αδριανού, λίγο έξω από το χωριό Κονταριώτισσα, περίπου 12 χιλιόμετρα από την Κατερίνη. Ήταν θέλημα του Θεού «ο οικιστής του Ολύμπου», ο Όσιος Διονύσιος, να ενώσει χρονικά δώδεκα περίπου αιώνες και να συγγενέψει πνευματικά μ’ έναν άλλον «οικιστήν της ερήμου» και Νηπτικό Πατέρα, τον Όσιο Εφραίμ το Σύρο.

Στην Ι. Μονή κοινοβιάζει πολυμελής αδελφότητα μοναζουσών, που αγωνίζονται με την άσκηση, την υπακοή, την υπομονή και την επιμονή, την αγάπη, την προσφορά και την εν Χριστώ κοινωνία για την κατόρθωση της μοναχικής αρετής της τελειώσεως. Παράλληλα έχουν καταστήσει με τις άοκνες φροντίδες τους την Ι. Μονή και από καλαισθητική άποψη έναν επίγειο παράδεισο, όπως ιδιαίτερα υπογραμμίζουν οι πολυπληθείς προσκυνητές, που έρχονται καθημερινά για να ξεκουραστούν ψυχικά και να ανανεωθούν αναπνέοντας τον καθαρό πνευματικό αέρα της Μονής.

Εικόνα


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Captain Yiannis
Δημοσιεύσεις: 250
Εγγραφή: Σάβ Ιούλ 28, 2012 4:51 pm

Re: Μοναστήρια στην Ελλάδα

Δημοσίευσηαπό Captain Yiannis » Τρί Αύγ 07, 2012 11:59 am

Πηγαίνω τακτικά στην περιοχή της Δημητσάνας, και ιδιαίτερα ,στο Μικρό Άγιον Όρος .
Θα ήθελα λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας κάποια από τα Μοναστήρια που συνήθως επισκέπτομαι.


Ι.Μ. Φιλοσόφου - Κρυφό Σχολειό
Νότια της Δημητσάνας σε κοίλωμα βράχου της χαράδρας που διαρρέει ο Λούσιος ποταμός βρίσκεται ερειπωμένη μια από τις αρχαιότερες και ιστορικότερες μονές της Ελλάδας, η παλιά Μονή της Παναγίας Φιλοσόφου. Είναι κτίσμα του 963 μ.Χ. και ιδρύθηκε από τον Ιωάννη Λαμπαρδόπουλο - Φιλόσοφο και Πρωτοκρίτη του Νικηφόρου Φωκά. Είχε χαρακτηριστεί σταυροπηγιακή. Σήμερα διατηρείται αυτό το μικρό εκκλησάκι της Βυζαντινής τεχνοτροπίας του 10ου αιώνα με τις τοιχογραφίες του.


Κοντά στα ερείπια της παλιάς μονής βρίσκεται η Νέα Μονή Φιλοσόφου που υπήρχε προ του 1691. Σώζεται μόνο η εκκλησία της βυζαντινής τεχνοτροπίας με πλούσια εικονογράφηση. Στη μονόπορη, έτσι λέγεται η περιοχή της παλιάς μονής, και σε όλο το νότιο μήκος της χαράδρας του Λουσίου υπήρχαν σπηλιές και σειρά ασκηταριών που καταστράφηκαν από τις επιδρομές των Σλάβων τον 7ο και 8ο αιώνα.

Η περιοχή αναδείχτηκε σαν κέντρο παιδείας και πνευματικής καλλιέργειας την περίοδο της τουρκοκρατίας όπου λειτουργούσε Κρυφό Σχολειό. Εβδομήντα (70) αρχιερείς και επτά (7) Πατριάρχες μαθήτευσαν στο "Κρυφό Σχολειό" της Δημητσάνας.
Από τη Δημητσάνα υπάρχουν δυο διαδρομές για τη Μονή Φιλοσόφου και το Κρυφό Σχολειό.
Η πρώτη, νότια της Δημητσάνας περνώντας από το Παλιοχώρι, μετά το μικρό γεφύρι του Λούσιου φτάνει ο επισκέπτης στο τέλος του δρόμου στη νέα Μονή Φιλοσόφου
Η δεύτερη, ακολουθώντας το δρόμο νοτιοδυτικά μετά τη Ζάτουνα περνώντας το χωριό Μάρκου φτάνει στη νέα Μονή Φιλοσόφου.
Οι δρόμοι είναι σε καλή κατάσταση.
[/img]




Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 4 και 0 επισκέπτες