Πίστευε και μη ερεύνα, ισχύει;

Ανάλυση και συζητήσεις των βιβλίων της Καινής Διαθήκης

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Άβαταρ μέλους
ΠΟΠΗ
Δημοσιεύσεις: 808
Εγγραφή: Δευτ Ιούλ 30, 2012 3:29 pm
Επικοινωνία:

Πίστευε και μη ερεύνα, ισχύει;

Δημοσίευσηαπό ΠΟΠΗ » Σάβ Αύγ 18, 2012 9:04 am

Η Ανάσταση του Χριστού, είναι το κεντρικό Χριστιανικό δόγμα. Αν λοιπόν η Εκκλησία μας επιτρέπει, και μάλιστα μας ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ να ερευνήσουμε την ίδια την Ανάσταση του Χριστού, πόσο μάλλον όλα τα άλλα! Δείτε τι λέει ένα τροπάριο της Κυριακής του Θωμά:
Χαίρεις ερευνώμενος! Διό, Φιλάνθρωπε, Προς τούτο προτρέπεις τον Θωμάν.
Όχι μόνο ο Χριστός δεν είπε στον ("άπιστο") Θωμά "πίστευε και μη ερεύνα", αλλά τον προέτρεψε να ελέγξει με τα ίδια του τα χέρια τις τρύπες από τα καρφιά Του!
Αυτά τα απλά, αποτελούν απόδειξη, πως η Ορθοδοξία ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ να ερευνήσουμε... Είναι πολύ ενδιαφέρουσα επ' αυτού η υμνολογία της Κυριακής του Θωμά από το Πεντηκοστάριο. Η υμνολογία της ημέρας είναι εκπληκτική! Οι Πατέρες λένε ότι ο Θωμάς απουσίασε "οικονομικώς" στην πρώτη εμφάνιση του Κυρίου (δηλαδή κατ' οικονομίαν!) έτσι ώστε να αποδειχθεί η Ανάσταση και με έρευνα.


Διαβάστε παρακάτω
http://www.oodegr.com/oode/dogma/erevna1.htm


Μην ταράζεσθε και μην ανησυχείτε διότι αυτός που γνωρίζει όσα υποφέρετε
και είναι σε θέση να τα εμποδίσει είναι φανερό ότι δεν τα εμποδίζει, επειδή προνοεί και ενδιαφέρεται για σας.

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Πίστευε και μη ερεύνα, ισχύει;

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Σάβ Αύγ 18, 2012 9:05 am

Αυτό που ισχύει είναι "είτε πιστεύεις είτε όχι, ερεύνα", χωρίς να βασίζεται σε κάποιο αγιογραφικό χωρίο. Εάν πιστεύεις ερεύνα για να γνωρίσεις καλύτερα αυτό που πιστεύεις. Εάν δεν πιστεύεις ερεύνα και η ειλικρινής αναζήτηση θα σε οδηγήσει στην πίστη.

Εικόνα

Ο Χριστός είπε στους Γραμματείς και τους Φαρισαίους:

"39 ερευνάτε τας γραφάς, ότι υμείς δοκείτε εν αυταίς ζωήν αιώνιον έχειν· και εκείναί εισιν αι μαρτυρούσαι περί εμού· 40 και ου θέλετε ελθείν προς με ίνα ζωήν έχητε. (Ιωαν. 5, 39-40)

Δηλαδή "εσείς ερευνάτε τις γραφές, γιατί νομίζετε ότι μ' αυτά που γράφουν θα κερδίσετε την αιώνια ζωή, (αλλά χωρίς διάθεση να πιστέψετε,) αφού εκείνες είναι που μιλούν για μένα, αλλά εσείς δε θέλετε να έρθετε κοντά μου για να γίνετε συμμέτοχοι στην αληθινή ζωή".

Επομένως ο Χριστός λέει εδώ ότι η απλή έρευνα της Αγίας Γραφής και των Θεολογικών κειμένων δεν αρκεί για να οδηγήσει στην αλήθεια και τη σωτηρία, αλλά είναι αναγκαία η ειλικρινής προαίρεση αυτού που μελετά να αναγνωρίσει και ν΄αποδεχθεί και να βιώσει την Αλήθεια, όταν τη βρει.

Από πουθενά δεν προκύπτει ότι η Αγία Γραφή ή τα κείμενα των Πατέρων της Εκκλησίας αποτρέπουν τους πιστούς ή τους μη πιστούς να μην μελετούν την Αγία Γραφή και τα Θεολογικά κείμενα, αλλά αυτό που πολύ σωστά επισημαίνεται σε όλους τους τόνους είναι ότι δεν αρκεί η απλή μελέτη για να γνωρίσει κάποιος το Θεό. Η γνώση της Αλήθειας είναι αποτέλεσμα της συνέργειας της αγαθής προαίρεσης του μελετητή με το Άγιο Πνεύμα. Μόνο το Άγιο Πνεύμα έχει τη Δύναμη να αποκαλύψει στον άνθρωπο, με τη δική του συναίνεση και προσπάθεια, τα μεγαλεία του Θεού.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Theodosis79
Δημοσιεύσεις: 14
Εγγραφή: Δευτ Ιούλ 30, 2012 3:46 pm

Re: Πίστευε και μη ερεύνα, ισχύει;

Δημοσίευσηαπό Theodosis79 » Σάβ Αύγ 18, 2012 9:38 am

Αυτό δεν είναι πουθενά γραμμένο ούτε στην Αγία Γραφή αλλά ούτε και ειπώθηκε από κάποιον απο τους πατέρες της Εκκλησίας μας, Οπότε δεν ισχύει και είναι εντελώς ανυπόστατο και τελείως ξένο με την ορθόδοξη διδασκαλία της Εκκλησίας μας.



Άβαταρ μέλους
aposal
Δημοσιεύσεις: 7219
Εγγραφή: Δευτ Ιούλ 30, 2012 1:12 pm
Τοποθεσία: Απόστολος, Άγιος Δημήτριος Αττικής

Re: Πίστευε και μη ερεύνα, ισχύει;

Δημοσίευσηαπό aposal » Πέμ Αύγ 23, 2012 10:50 am

Το ορθόδοξο κείμενο είναι αυτό που παρέθεσε πιο πάνω ο Νίκος και αναφέρει "ερευνάτε τας γραφάς".
Το "πίστευε και μη ερεύνα" δεν είναι Χριστιανικό. Μακριά από εμάς.


Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανώμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων (απόσπασμα από τη Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου).

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Πίστευε και μη ερεύνα, ισχύει;

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Πέμ Αύγ 23, 2012 4:00 pm

Βέβαια Απόστολε, το "ερευνάτε τας γραφάς" ισχύει με τις προϋποθέσεις που αναφέρω πιο πάνω και όχι αδιάκριτα, επειδή υπάρχει κίνδυνος η αυθαίρετη ερμηνεία της Αγίας Γραφής να οδηγήσει σε αίρεση αντί σε Θεογνωσία.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Αναστάσιος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 5436
Εγγραφή: Παρ Αύγ 04, 2017 1:57 pm
Τοποθεσία: Νέα Μάκρη, Ηλιούπολη (για όσο θα σπουδάζω)

Re: Πίστευε και μη ερεύνα, ισχύει;

Δημοσίευσηαπό Αναστάσιος » Τρί Φεβ 12, 2019 2:54 pm

Πίστευε και μη ερεύνα ή πίστευε και μη, ερεύνα – Ποιο είναι το σωστό
Από Dogma | 05 Φεβρουαρίου 2019 13:41

Εικόνα

Συχνά ακούμε τη φράση: «Πίστευε και μη ερεύνα». Όμως συνήθως δεν γνωρίζουμε ποιος την πρωτοείπε, και αν πράγματι είναι αυτό ένα Χριστιανικό φρόνημα. Επίσης, κάποιοι προσπαθώντας να δημιουργήσουν εντυπώσεις προσπαθούν να περάσουν μία διαφορετική ερμηνεία στην φράση χρησιμοποιώντας ένα κόμμα.

Κάποιοι, όταν ακούνε αυτή τη φράση με την οποία φυσικά δεν συμφωνούν, σκέφτοναι πονηρά: «Λες να υπάρχει πράγματι αυτή η φράση στην Ορθόδοξη γραμματεία, και να διαψευσθώ αν την αρνηθώ;» Προτιμούν λοιπόν, αντί να την αρνηθούν, να την αλλοιώσουν και να αντιστρέψουν το νόημά της. Λένε λοιπόν σε όσους τους κατηγορούν για το: «Πίστευε, και μη Ερεύνα»:

«-Βάζετε λάθος το κόμμα στη φράση. Το κόμμα πάει στο «μη», και όχι στο «πίστευε». Η φράση είναι: «Πίστευε και μη, ερεύνα». Δηλαδή: «Είτε πιστεύεις, είτε όχι, να ερευνάς». Έτσι και τη φράση κρατάνε, και αντιστρέφουν το νόημά της, νιώθοντας ασφαλείς! Αν όμως κάποιος τους ρωτήσει: «Πού το βρήκατε αυτό γραμμένο με το κόμμα έτσι;», φυσικά δεν ξέρουν να του απαντήσουν. Γιατί είναι και αυτή μια εντελώς αυθαίρετη θέση.

Πιστεύουμε ότι θα συμφωνείτε μαζί μας, ότι το θέμα έχει «σασπένς»! Είναι πολύ ενδιαφέρον, το τι συμβαίνει γύρω από μια φράση, την οποία ουδείς γνωρίζει από πού προκύπτει, αλλά τόσοι πολλοί τη χρησιμοποιούν, ή αγωνίζονται με αλλοιώσεις να την αναιρέσουν!

Όχι μόνο ο Χριστός δεν είπε στον («άπιστο») Θωμά «πίστευε και μη ερεύνα», αλλά τον προέτρεψε να ελέγξει με τα ίδια του τα χέρια τις τρύπες από τα καρφιά Του! Αυτά τα απλά, αποτελούν απόδειξη, πως η Ορθοδοξία προτρέπει να ερευνήσουμε…

Πηγή: ΔΟΓΜΑ


«Εγώ ειμί το φως του κόσμου ο ακολουθών εμοί ου μη περιπατήση εν τη σκοτία αλλ΄ έξει το φως της ζωής...»

Πέτρος
Δημοσιεύσεις: 1646
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 19, 2015 9:32 am

Re: Πίστευε και μη ερεύνα, ισχύει;

Δημοσίευσηαπό Πέτρος » Τετ Φεβ 13, 2019 10:22 pm

Το μόνο στο οποίο πιστεύεις όταν δεν ερευνάς είναι η άγνοιά σου.



Άβαταρ μέλους
Vasiliki
Δημοσιεύσεις: 49
Εγγραφή: Κυρ Ιαν 13, 2019 3:40 am
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Πίστευε και μη ερεύνα, ισχύει;

Δημοσίευσηαπό Vasiliki » Δευτ Φεβ 18, 2019 5:27 pm

Τη γνώση μου επί του θέματος την οφείλω στην αγαπημένη μου καθηγήτρια θεολογίας, η οποία είχε γράψει χαρακτηριστικά στον πίνακα: " Πίστευε και μη, ερεύνα".




Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 2 και 0 επισκέπτες

cron