Άγιος Λουκιανός ο ιερομάρτυρας (15 Οκτωβρίου)

Βίοι Αγίων, Θαύματα, Κείμενα, Λόγοι και Εικόνες

Συντονιστές: Νίκος, Anastasios68, johnge

Άβαταρ μέλους
Γαβριήλ
Δημοσιεύσεις: 110
Εγγραφή: Τετ Αύγ 01, 2012 3:36 pm

Άγιος Λουκιανός ο ιερομάρτυρας (15 Οκτωβρίου)

Δημοσίευσηαπό Γαβριήλ » Παρ Αύγ 24, 2012 11:58 am

Άγιος Λουκιανός ο ιερομάρτυρας Πρεσβύτερος της Εκκλησίας της Αντιοχείας (15 Οκτωβρίου)

Εικόνα

Ἄρτου στερήσει Λουκιανὸς ἀντέχει,
Τοῦ ζῶντος ἄρτου μὴ στερηθῆναι θέλων.
Λιμῷ Λουκιανὸς δεκάτῃ θάνεν ἠδέ τε Πέμπτῃ.

Βιογραφία
Ο Άγιος Λουκιανός καταγόταν από τα Σαμόσατα της Συρίας και ήταν γόνος ευσεβούς οικογενείας. Έλαβε την απαραίτητη μόρφωση και μετά το θάνατο των γονέων του, σε ηλικία 12 ετών, μοίρασε την περιουσία του στους πτωχούς. Εντρύφησε στην μελέτη της Αγίας Γραφής και όντας γνώστης της εβραϊκής, διόρθωσε και συμπλήρωσε τις μεταφράσεις των Ο΄, του Ακύλα, του Συμμάχου και του Διοκλητιανού επί τη βάσει του πρωτοτύπου, δωρίζοντας την μετάφρασή του στην εκκλησία της Νικομηδείας. Χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στην Αντιόχεια και διακρίθηκε για την ζέση του κηρύγματός του, με το οποίο παρακινούσε τους πιστούς στο μαρτύριο. Όταν πληροφορήθηκε ότι ο Διοκλητιανός καταδίωκε στη Νικομήδεια τους Χριστιανούς εγκατέλειψε την Αντιόχεια και πήγε εκεί για να τους συμπαρασταθεί. Συνελήφθη όμως από τον Διοκλητιανό, φυλακίσθηκε και ετελεύτησε από πείνα.

Ἀπολυτίκιον (Κατέβασμα)
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.

Θείω Πνεύματι, λελαμπρυσμένος, γνῶσιν ἔνθεον, ἐταμιεύσω, καὶ τῆς πίστεως τὸν λόγον ἐτράνωσας, ὅθεν Μαρτύρων ἀλείπτης γενόμενος, Λουκιανὲ ἐν ἀθλήσει ἠρίστευσας. Μάρτυς ἔνδοξε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

Κοντάκιον
Ἦχος β’. Τὴν ἐv πρεσβείαις.

Τὸv ἐν ἀσκήσει τὸ πρότεροv λαμπρυνθέντα, καὶ ἐν ἀθλήσει τὸ δεύτερον φαιδρυvθέντα, πάντες ὡς φωστῆρά σε φαιδρότατον, Λουκιανὲ τοῖς ὕμvοις, ἐνδόξως σε γεραίρομεν. Πρεσβεύων μὴ παύσῃ ὑπὲρ πάντων ἠμῶv.

Πηγή: http://www.saint.gr

Άγιος Λουκιανός:Ιστορικό ναού στη Κρήτη,θαύματα

Εικόνα

«Για μεγάλο χρονικό διάστημα ο Αγιος Λουκιανός εμφανιζόταν ως όραμα μπροστά μου και μου ζητούσε να φτιάξω μια εκκλησία αφιερωμένη στο όνομα και τη χάρη του». Τη συγκλονιστική αυτή εξομολόγηση έκανε στην «Espresso» ο 80χρονος σήμερα ιερέας Δημήτριος Μαράκης, ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του '90 πήρε τη μεγάλη απόφαση και ξεκίνησε τις διαδικασίες για τη δημιουργία της μιας και μοναδικής εκκλησίας στη χώρα μας που είναι αφιερωμένη στον Αγιο Λουκιανό.

Ο θαυματουργός ναός βρίσκεται στη Λούκια, σε ένα μικρό χωριό στα νότια παράλια της Κρήτης και για την ακρίβεια 47 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη του Ηρακλείου. «Την εποχή που αποφάσισα να φτιάξω μαζί με τους πιστούς του χωριού μια νέα εκκλησία, ήθελα το όνομα που θα δίναμε να ταίριαζε κάπως και με αυτό του χωριού. Ετσι μελετώντας τους συναξαριστές βρήκα αυτό που τόσο πολύ ποθούσα: Αγιος Λουκιανός - Λούκια. Βέβαια, από καιρό πριν είχε αρχίσει στον ύπνο μου να έρχεται ως όραμα ο Αγιος Λουκιανός. Ετσι χωρίς δεύτερη σκέψη πήραμε αυτή την απόφαση».

Οπως μας εξηγεί ο παπα-Δημήτρης, οι πιστοί μπορεί να μη γνώριζαν στην αρχή τον βίο και το σπουδαίο έργο του Αγίου Λουκιανού, αλλά και μόνο που η εκκλησία με το τόσο σπάνιο όνομα θα ήταν η μοναδική στη χώρα, αμέσως συνηγόρησαν στην απόφασή του. Ο Αγιος μάλιστα έχει κάνει και πολλά θαύματα για τους κατοίκους και γι' αυτό στη γιορτή του, στις 15 Οκτωβρίου, επισκέπτονται την εκκλησία πιστοί απ' όλα τα μέρη της Κρήτης. Από εκεί που πολλοί δεν γνώριζαν για εκείνον, ο παπα-Δημήτρης με το έργο του, αλλά και την επιλογή του για το όνομα κατάφερε να κάνει γνωστό τον Αγιο Λουκιανό παντού στη Μεγαλόνησο.

«Στα Ιεροσόλυμα υπάρχουν σήμερα τα χαλάσματα μιας εκκλησίας του Αγίου Λουκιανού, ενώ εδώ έχουμε έναν καινούργιο ναό. Είμαστε πολύ περήφανοι γι' αυτό και μάλιστα για την ολοκλήρωση των εργασιών ο Αγιος μας βοήθησε πάρα πολύ. Ποτέ δεν ξεμείναμε από χρήματα. Οποτε αναζητούσα κάποια βοήθεια πάντα βρισκόταν κάποιος και μας την έδινε. Εγώ αυτό το λέω θαύμα, όπως και πάρα πολλά άλλα καλά που έχει κάνει στους πιστούς».

Τυφλός ξαναβρήκε το φως του, εργάτης σώθηκε πέφτοντας από τον τρούλο...

Από το 1994 που έγιναν τα θυρανοίξια του ναού μέχρι και σήμερα, ο Αγιος Λουκιανός έχει προσφέρει την ευλογία του σε πολλούς ενορίτες, όπως μας αποκαλύπτει ο παπα-Δημήτρης. «Ενας πιστός και μάλιστα γνωστός σε πολλούς εδώ στο χωριό, τυφλός, από το χωριό Ζαρός, ήρθε μέχρι εδώ προσκύνησε και μετά από λίγο είδε το φως του. Οπως και όταν έξω από την εκκλησία είχε γίνει ένα τρομερό τρακάρισμα και ο οδηγός δεν έπαθε απολύτως τίποτα. Είναι πολλά αυτά που έχω να θυμάμαι και αλλά πολλά που κόσμος δεν τα έχει εκμυστηρευτεί».

Πολλά ανάλογα περιστατικά είχαν συμβεί και την περίοδο που η εκκλησία ακόμη φτιαχνόταν. «Μου είχε ζητήσει ο εργολάβος ύστερα από τα σκαψίματα που κάναμε να πάρει το χώμα. Του το έδωσα με μεγάλη μου χαρά. Μόλις οι εργάτες φόρτωσαν το χώμα στην καρότσα και ο εργολάβος ήταν έτοιμος να αποχωρήσει, τότε συνέβη κάτι πολύ παράξενο, το αυτοκίνητο που μέχρι πριν από λίγη ώρα δούλευε κανονικά ξαφνικά χάλασε και δεν έπαιρνε μπροστά. Μόλις αδειάσαμε το υλικό εκείνο άρχισε να δουλεύει και πάλι.

Μετά έμαθα ότι από εκκλησία δεν απομακρύνουμε ούτε τη σκόνη της. Ετσι και ο Αγιος δεν ήθελε να φύγει τίποτα από τον χώρο. Ενας εργάτης έπεσε από τον τρούλο την ώρα που τον σοβάτιζε. Το ύψος είναι πολύ μεγάλο, αλλά να 'ναι καλά ο Αγιος, ο άνθρωπος δεν έπαθε τίποτα».

Αρχιτεκτονικά ο ναός είναι σταυροειδής μετά τρούλου και εσωτερικά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλη εκκλησία των μεγαλουπόλεων. Εσωτερικά χωράει τουλάχιστον 500 άτομα, ενώ από την ημέρα που φτιάχτηκε πολλά ζευγάρια επιλέγουν να τελέσουν εκεί τη γαμήλια τελετή τους.

Πηγή: http://misha.pblogs.grΕπιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 1 και 0 επισκέπτες