Οργή-Θυμός

Συζήτηση γύρω από τα αμαρτήματα και τα πάθη.

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Οργή-Θυμός

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τρί Ιουν 28, 2016 8:56 pm

Δεν υπάρχει καλώς νοούμενη υπερηφάνεια με δυο μόνο εξαιρέσεις. Την υπερηφάνεια για την πίστη μας και την υπερηφάνεια για την πατρίδα μας (ως έννοια, όχι τη σημερινή μίζερη πραγματικότητα). Οποιαδήποτε άλλη υπερηφάνεια είναι αμαρτία και, όπως λένε οι Πατέρες, όποιος μας την ταπεινώσει είναι ευεργέτης μας.

Ο θυμός από φόβο, δείχνει άνθρωπο που προσπαθεί να έχει πάντα τον έλεγχο της ζωής του. Η αίσθηση αυτή είναι ουτοπική. Ποτέ δεν έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας, επείδη υπάρχουν τόσοι πολλοί παραγοντες που δεν μπορούμε να επηρρεάσουμε. Πραγματική ασφάλεια μπορούμε να νιώσουμε μόνο, αν δώσουμε τον έλεγχο της ζωής μας στο Χριστό.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Sparrow
Δημοσιεύσεις: 81
Εγγραφή: Τετ Μαρ 23, 2016 5:32 pm

Re: Οργή-Θυμός

Δημοσίευσηαπό Sparrow » Τετ Ιουν 29, 2016 12:23 am

Ένας άνθρωπος δεν είναι άσπρο μαύρο,δεν είναι αλάθητος, χρειάζεται να δείχνει οτι σέβεται τον εαυτό του και τις αξία του, εκτός αν είναι Άγιος έχει ελάχιστες αδυναμίες εκτεθειμένες... Σε διαφορετική περίπτωση η έλλειψη θυμού (ακόμα και αυτή που προέρχεται απο πληγωμένο εγωισμό) μπορεί να είναι δείγμα σοβαρής κατάθλιψης.
Το θέμα δεν είναι να μην θυμώνει κάποιος όταν δεν τον σέβονται απο παραίτηση-αίσθηση αδυναμίας και υποσυνείδητης ανάγκης εξευτελισμού, αλλά απο κατανόηση στην αδυναμία των άλλων... Και η ποιότητα της ζωής κάποιου βασίζεται στο να τον σέβονται και για αυτό θυμώνει όταν γίνεται κάτι απαξιωτικό... Ωραία αν είναι Άγιος κάποιος, αλλά ανθρώπινα η μη έκφραση των συναισθημάτων νομίζω προσωπικά οτι βλάπτει χειρότερα...

Για το δεύτερο που έγραψες, οτι ο θυμός από φόβο, δείχνει άνθρωπο που προσπαθεί να έχει πάντα τον έλεγχο της ζωής του, δεν συμφωνώ με το πάντα, αλλά μόνο στο κομμάτι στο οποίο ανησύχησε -θύμωσε οτι νιώθει την ανάγκη για έλεγχο που δεν έχει... Μην τον ισοπεδώνουμε οτι σε όλα αντιδρά έτσι και οτι όλη του η ζωή χαρακτηρίζεται απο μια αντίδραση.




Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 4 και 0 επισκέπτες