Εγκεφαλικές συνάψεις και ηθική...

Θεολογικοί, φιλοσοφικοί και διάφοροι άλλοι προβληματισμοί, πάντοτε όμως με Ορθόδοξο υπόβαθρο.

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Sparrow
Δημοσιεύσεις: 81
Εγγραφή: Τετ Μαρ 23, 2016 5:32 pm

Εγκεφαλικές συνάψεις και ηθική...

Δημοσίευσηαπό Sparrow » Τρί Αύγ 16, 2016 4:52 pm

Πολλά επιστημονικά άρθρα που διαβάζω κατά καιρούς με βάζουν σε σκέψεις κατά πόσο άδικο είναι να περηφανευόμαστε για την ηθική που έχουμε (λίγη ή πολύ) ή και να κατηγορούμε όσους έχουν εμφανώς πιο λίγη...
Σας κάνω copy paste ένα πολύ ενδεικτικό απο αυτά... Ακολουθεί μετά αυτό ένα ερώτημα μου για συζήτηση...

Άρθρο: Link του abstract http://www.pnas.org/content/early/2016/08/10/1603198113

Βρετανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου η οποία βοηθά τους ανθρώπους να είναι καλοί και γενναιόδωροι με τους άλλους.
Η εν λόγω εγκεφαλική περιοχή είναι πιο ενεργή στους ανθρώπους με μεγαλύτερη ενσυναίσθηση και αλτρουισμό, οι οποίοι συμμερίζονται τα συναισθήματα και προβλήματα των γύρω τους.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του University College του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τη δρα Πατρίτσια Λόκγουντ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).


Οι ερευνητές πειραματίσθηκαν με 31 εθελοντές ηλικίας 19 έως 32 ετών, οι οποίοι κλήθηκαν να κάνουν διάφορες επιλογές που ωφελούσαν είτε τους ίδιους είτε άλλους ανθρώπους είτε κανέναν. Ταυτόχρονα, ο εγκέφαλος των εθελοντών παρακολουθείτο με την τεχνική της μαγνητικής απεικόνισης.

Εντοπίσθηκε έτσι μια περιοχή του εγκεφάλου, η οποία ενεργοποιείται μεμονωμένα όταν οι άνθρωποι μαθαίνουν να βοηθάνε τους άλλους ή απλώς σκέπτονται να το κάνουν.

Όσοι έχουν υψηλότερα επίπεδα ενσυναίσθησης μαθαίνουν πιο γρήγορα να είναι γενναιόδωροι και να ωφελούν τους άλλους. Ακριβώς σε αυτούς τους ανθρώπους το «κέντρο της γενναιοδωρίας», στον φλοιό της πρόσθιας μοίρας της έλικας του προσαγωγίου (στην περιοχή γνωστή ως sgACC), είναι πιο ενεργό.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η ανακάλυψη, μεταξύ άλλων, θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς των ψυχοπαθών, οι οποίοι αδιαφορούν για τα συναισθήματα των άλλων.

Ερώτημα... Αν και στο τέλος αναφέρει για ψυχοπαθείς, όταν υπάρχει μαύρο υπάρχει και γκρί... Δηλαδή μπορεί κάποιος να έχει τέτοια σημάδια φαντάζομαι δίχως να είναι ψυχοπαθής...
Κατά πόσο λοιπόν μπορούμε να ξέρουμε οτι η κάποιος με άδικη συμπεριφορά δεν έχει κάνει φιλότιμη προσπάθεια να μην ήταν πολύ πιο άδικη με τον φλοιό της πρόσθιας μοίρας της έλικας του προσαγωγίου να μην είναι τόσο ενεργή όσο στους άλλους? Και μιας και η συμπεριφορά επηρεάζει και την φυσιολογία οτι δεν θα ήταν ακόμη λιγότερο ενεργό αυτό το κομμάτι αν δεν προσπαθούσε?
Φυσικά θα μπορούσε να συμβαίνει και το αντίθετο... να τα έχει κάνει χειρότερα...

Αλλά αυτό δεν είναι μια αιτία να μην κρίνουμε? Δλδ το σημείο αφετηρίας κάθε ανθρώπου να είναι διαφορετικό και μάλλον δεν προσδιορίζεται μόνο απο κοινωνικά αίτια, αλλά και γενετικά...
Έχει αυτό σχέση με τα λεγόμενα τάλαντα?
Μια όχι πολύ καλή συμπεριφορά κάποιου που προσπάθησε, δεν μπορεί υπο τέτοιες συνθήκες πνευματικά να μετράει το ίδιο με μια καλύτερη κάποιου άλλου με ένα πλεονέκτημα στην βιολογικό στο κομμάτι αυτό? (Η σε ένα σωρό άλλα κοινωνικά ή και βιολογικά)



Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Εγκεφαλικές συνάψεις και ηθική...

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τετ Αύγ 17, 2016 8:51 am

Ιστορίες για αγρίους!!

Συγγνώμη για την αντίδραση, αλλά κάποιοι επιστήμονες μας έχουν πρήξει με θεωρίες που προσπαθούν ν' αποσυνδέσουν τη συμπεριφορά του ανθρώπου από τη θέλησή του και να τον καταστήσουν έτσι ανεύθυνο για τις πράξεις του.

Ο άνθρωπος πλάστηκε από το Θεό ελεύθερος να κάνει τις επιλογές του κι επομένως απόλυτα υπεύθυνος γι αυτές. Οποιαδήποτε άλλη θεωρία είναι "προφάσεις εν αμαρτίαις".


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Sparrow
Δημοσιεύσεις: 81
Εγγραφή: Τετ Μαρ 23, 2016 5:32 pm

Re: Εγκεφαλικές συνάψεις και ηθική...

Δημοσίευσηαπό Sparrow » Τετ Αύγ 17, 2016 10:22 am

Θεωρώ πολύ τεκμηριώμενη την δυνατότητα εξερεύνησης του εγκεφάλου... Η ψυχή έχει πλήρη ελευθερία να προσπαθεί... Εκτός της περίπτωσης ιασης από θαύμα ή την ιατρική που δεν τα καταφέρνει ακόμα καλά με τον εγκέφαλο, τα συναισθήματα μας και οι σκέψεις μας, επηρεάζονται από την χημεία του εγκεφάλου και το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται και από το....hardware .Είναι δεδομένο... Ηρεμιστηκα,ναρκωτικά, αντικαταθλιπτικά,παρεσθησιογόνα,αντιψυχωτικά αφαίρεση νευρονικών αισθητητηρίων φόβου από ζώα κ.α...
Η ελευθερία δεν έγκειται στο τελικό επίτευγμα, αλλά στην ελεύθερη βούληση να προσπαθούμε για το καλύτερο, με ότι βιολογικά και εξωτερικά μέσα έχουμε...
Είναι πολύπλοκο δεν θα επεκταθώ παραπάνω, γιατί με μηνύματα δύσκολα λέμε τόσο λεπτά θέματα...
Ανέφερα ένα προβληματισμό που όντως Νίκο με έχει κάνει να σκεφτώ κατά πόσο είμαι ένα βιολογικό pc... Και σκέφτηκα παλαιότερα για να το ξεπεράσω γτ δεν μου άρεσε η ιδέα, ότι η ελευθερία είναι στην προσπάθεια και όχι στο αποτέλεσμα...και με έμαθε να μην κρίνω από τα αποτελέσματα τις ψυχές... Πολλές φορές είμαστε αδυναμοι και μόνο ένα θαύμα θα μας έκανε να πετύχουμε κάποιους πνευματικους στόχους... Η αδυναμία δεν είναι πάντα δική μας ευθύνη, αλλά είναι η προσπάθεια.
Δεν θέλω να ενοχλήσω η να επιμένω, είναι απλώς ένα θέμα που γράφουμε απόψεις...
Θυμάμαι που λες στην περιγραφή των προβληματισμών να έχουν Όρθοδοξο υπόβαθρο και ελπίζω να μην έδειξα ασεβεια στον όρο σου άθελά μου... Απλώς μου αρέσει να εξερευνώ τον κόσμο μας και μοιράζομαι με σας σκέψεις μου ελπίζοντας να μην επηρεάσουν δυσμενώς...



Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Εγκεφαλικές συνάψεις και ηθική...

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Πέμ Αύγ 18, 2016 8:38 am

Η νευροφυσιολογία του εγκεφάλου είναι εξαιρετικά χρήσιμη στους επιστήμονες για να θεραπεύσουν παθήσεις που προέρχονται από βλάβες στον εγκέφαλο από παθολογικά αίτια ή ατύχημα.

Η βούληση του ανθρώπου δεν εδράζεται στον εγκέφαλο, απλά τροφοδοτείται απ΄αυτόν με δεδομένα. Επομένως η συμπεριφορά του ανθρώπου δεν μπορεί να έχει σχέση με τον εγκέφαλο, εκτός αν αυτός έχει βλάβη και αλλοιώνει την εικόνα της πραγματικότητας΄

Ο Χριστός με την παραβολή των ταλάντων, έδωσε πολύ καθαρά την εικόνα της δικαιοσύνης του Θεού σε σχέση με τις ικανότητες και της δυνατότητες που πήρε ο καθένας με τη γέννησή του και τις ευκαιρίες που του δόθηκαν κατά τη διάρκεια του βίου του. Όποιος πάρει πολλά, πολλά θα πρέπει ν' αποδώσει κι όποιος πάρει λίγα, λίγα θα ζητηθούν απ' αυτόν. Αν καταφέρει ο καθένας να πολλαπλασιάσει αυτό που έλαβε, τότε θα έχει μεγάλη αμοιβή στη Βασιλεία των Ουρανών.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
nickzark
Δημοσιεύσεις: 969
Εγγραφή: Πέμ Αύγ 02, 2012 1:19 pm
Τοποθεσία: Νικόλαος, θεσσαλονίκη

Re: Εγκεφαλικές συνάψεις και ηθική...

Δημοσίευσηαπό nickzark » Παρ Αύγ 26, 2016 3:01 pm

Οπως και να εχει καλο ειναι να μην κρινουμε κανεναν.Ο Θεος ξερει μονο τι μπορει και τι εχει ο καθενας.και αναλογα θα τον Κρινει Αυτος και μονο


«Νικηφόρου Ὁσίου, τοῦ λεπροῦ τὰ παλαίσματα,καὶ τὴν ἐν ἀσκήσει ἀνδρείαν, κατεπλάγησαν Ἄγγελοι ὡς ἄλλος γὰρ Ἰὼβ τὰ ἀλγεινά, ὑπέμεινε δοξάζων τὸν Θεόν.... »

Άβαταρ μέλους
Stauros
Δημοσιεύσεις: 19
Εγγραφή: Πέμ Δεκ 22, 2016 11:36 am
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Εγκεφαλικές συνάψεις και ηθική...

Δημοσίευσηαπό Stauros » Δευτ Ιαν 02, 2017 1:26 am

Πολύ απλουστευμένα, λέγεται ότι οι νευρώνες λειτουργούν ως "καλώδια" ή πολυδαίδαλο δίκτυο δρόμων μεταφέροντας ηλεκτρισμό, και αν θυμάμαι καλά, τα εγκεφαλικά κύτταρα είναι τα μόνα που δεν αναπληρώνονται. Γεννιέσαι (κατά κανόνα) με δισεκατομμύρια και κοιμάσαι (στο γήρας) με εκατομμύρια.

Κάποτε είχα ακούσει/διαβάσει, ότι οι νευρώνες "διαπλατύνονται" ή αχρηστεύονται ανάλογα με το εύρος της χρήσης τους, προκειμένου να καθίστασε και εσύ πιο λειτουργικός. Πόσο σοφά τα έφτιαξε ο Κύριος μας. Σε ορισμένες παθήσεις μπορεί να αλλάζουν και χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το αυτεξούσιο, δε νομίζω να τιθεται θέμα καθώς με διαφώτισαν οι απαντήσεις πριν απο μένα, αφού η μέχρι τώρα "έρευνα" που έτυχε να ακούσω στον εγκέφαλο πχ με deep brain stimulation / ElectroEncephaloGraph έχει δείξει ότι το "ηλεκτροσόκ" απευθείας στον υποθάλαμο παροδικά (όσο διαρκεί η ηλεκτρική διέγερση) εξαλείφει κάπως τα συμπτώματα ανίατων νόσων όπως το Parkinson, εμβοές κτλ.

Βέβαια αυτά λέει η επιστήμη χωρίς να λογαριάζει τον Κύριο που είτε άμεσα, είτε μέσω των Αγίων, είτε μέσω της φώτισης ανθρώπων καθημερινά αγιάζει την πλάση Του.

Αυτό που έχω αναρωτηθεί πάντως είναι αν χαρίσματα, όπως η νηπτικότητα και η αέναος προσευχή, αφήνουν ένα εν Χριστώ αποτύπωμα στους νευρώνες / κύτταρα του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, η θεραπεία λεπρών συνοδεύτηκε από ανάπλαση των δερματικών κυττάρων, η επανακόλληση του αυτιού που έκοψε ο Απόστολος συνοδεύεται από επανασύνδεση ιστών, η θεραπεία παράλυτων δε θα συνοδεύτηκε από ανάπλαση των συνάψεων που ευθύνονται για κινησιολογικά θέματα;

Αυτή η οπτική ίσως είναι και ενδιαφέρουσα από άποψη ταπείνωσης, αφού κάνει εμφανή την Πατερική εμπειρία πως ό,τι καλό έχουμε ή κάνουμε, οφείλεται στον Κύριο που είναι ζωοδότης και όχι σε εμάς.




Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 7 και 0 επισκέπτες