Ονείρωξη

Θεολογικοί, φιλοσοφικοί και διάφοροι άλλοι προβληματισμοί, πάντοτε όμως με Ορθόδοξο υπόβαθρο.

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Δημητράκης
Δημοσιεύσεις: 2
Εγγραφή: Σάβ Ιουν 10, 2017 10:50 am

Ονείρωξη

Δημοσίευσηαπό Δημητράκης » Σάβ Αύγ 19, 2017 10:03 am

Θα ηθελα να μάθω ποια ειναι η θεση της Ορθόδοξης εκκλησιας για το θεμα της ονειρωξης καθως τυγχάνει να συμβαινει αραιά και πού εντούτοις συμβαινει.Εχω παρατηρησει οτι συμβαινει ειτε εχοντας πονηρα ονειρα χωρις να τα επιδιωκω ετσι ωστε να δωσω την αιτιολογια τους σε πειρασμους απο το σατανα.Αλλα αυτο συμβαινει και χωρις να σκεπτω κατι η να ιδω μεσα στον υπνο μου.
Δεν ειμαι και σιγουρος εαν θα πρεπει να νιωσω και ασχημα γι' αυτο καθως δεν ειμαι ξερω εαν ειναι αμαρτια και εαν ναι πως την αντιμετωπιζεις.



Άβαταρ μέλους
Anastasios68
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 3831
Εγγραφή: Πέμ Ιούλ 26, 2012 10:31 am
Τοποθεσία: Πεύκη
Επικοινωνία:

Re: Ονείρωξη

Δημοσίευσηαπό Anastasios68 » Σάβ Αύγ 19, 2017 10:16 pm

Δημήτρη, κατ΄αρχάς καλώς ήρθες στην παρέα μας.
Δυστυχώς, το συγκεκριμένο θέμα είναι κάτι που δεν γνωρίζω προσωπικά και γι' αυτό θα αποφύγω να πάρω θέση. Σίγουρα όμως μπορείς να το συζητήσεις με τον πνευματικό σου και να ακούσεις τη δική του συμβουλή σε αυτό.


«ὃς δ' ἂν εἲπῃ τῷ ἀδελφῷ αὐτοῦ, ῥακά, ἒνοχος ἒσται τῷ συνεδρίῳ»
Κατά Ματθαῖον, Κεφ. 5, 22

Μάρκος
Δημοσιεύσεις: 42
Εγγραφή: Τετ Ιουν 07, 2017 10:01 pm
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Ονείρωξη

Δημοσίευσηαπό Μάρκος » Σάβ Αύγ 19, 2017 11:24 pm

Είμαι Κοπτης αλλά θεωρώντας πως οι εκκλησίες μας ακολουθούν την ίδια περίπου διδασκαλία σε θέματα ηθικής απαντώ: η ονείρωξη όπως μας είπε ο Κοπτης ιερέας μας είναι κάτι που προέρχεται από πονηρά όνειρα. Τα όνειρα συμβαίνουν στον ύπνο από τον εγκέφαλο ο οποίος επεξεργάζεται τις εικόνες που φανταζόμαστε εμείς. Αρα έχουμε πονηρές επιθυμίες. Βέβαια αυτό δεν είναι απόλυτο αλλά κατά 95% έτσι γίνεται.Διορθωστε με αν κάνω λάθος.



Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Ονείρωξη

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Δευτ Αύγ 21, 2017 9:30 am

Τα όνειρα δεν ελέγχονται από τον άνθρωπο, επομένως δεν μπορεί να έχει ευθύνη γι αυτό. Επίσης τα όνειρα είναι προνομιακός χώρος για τον πονηρό για να πειράζει τους ανθρώπους, δημιουργώντας συνειρμούς με βάση τις εικόνες του υποσυνείδητου.

Ο μόνη έμμεση ευθύνη που έχει ο άνθρωπος για τα όνειρά του και τις αντιδράσεις που προκαλούν στο σώμα του είναι οι εικόνες που βλέπει, όταν είναι ξύπνιος. Αν, όταν είναι ξύπνιος, αποφεύγει κατά το δυνατόν εικόνες που τον σκανδαλίζουν, ο πειρασμός θα βρίσκει λιγότερες εικόνες να χρησιμοποιήσει στον ύπνο του.

Αν τα όνειρα επιμένουν και σε αναστατώνουν, μίλα με τον Πνευματικό σου, για να σου πει τι μπορείς να κάνεις γι αυτά, πχ. να σου δώσει κάποια προσευχή να λες πριν κοιμηθείς.

Μάρκος έγραψε:Τα όνειρα συμβαίνουν στον ύπνο από τον εγκέφαλο ο οποίος επεξεργάζεται τις εικόνες που φανταζόμαστε εμείς. Αρα έχουμε πονηρές επιθυμίες.


Μάρκο σ' αυτό κάνεις λάθος. Ακόμα και οι άγιοι πειράζονται στον ύπνο τους. αυτό δε σημαίνει, ότι έχουν, όταν είναι ξύπνιοι πονηρούς λογισμούς.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Σοβατεπής
Δημοσιεύσεις: 5
Εγγραφή: Δευτ Ιούλ 13, 2015 6:02 pm
Τοποθεσία: Χρήστος

Re: Ονείρωξη

Δημοσίευσηαπό Σοβατεπής » Παρ Δεκ 15, 2017 3:40 pm

Ίσως βοηθήσει και ο παρακάτω σύνδεσμος
http://thematorthodoxtheolog.blogspot.gr/2011/03/blog-post_06.html?m=1
Εν πάση περιπτώσει ο πνευματικός είναι αυτός που θα πρέπει να συμβουλευτούμε



Α.Γ.
Δημοσιεύσεις: 824
Εγγραφή: Παρ Φεβ 12, 2016 11:46 pm

Re: Ονείρωξη

Δημοσίευσηαπό Α.Γ. » Σάβ Φεβ 17, 2018 2:21 am

Δημητράκης έγραψε:Θα ηθελα να μάθω ποια ειναι η θεση της Ορθόδοξης εκκλησιας για το θεμα της ονειρωξης καθως τυγχάνει να συμβαινει αραιά και πού εντούτοις συμβαινει.Εχω παρατηρησει οτι συμβαινει ειτε εχοντας πονηρα ονειρα χωρις να τα επιδιωκω ετσι ωστε να δωσω την αιτιολογια τους σε πειρασμους απο το σατανα.Αλλα αυτο συμβαινει και χωρις να σκεπτω κατι η να ιδω μεσα στον υπνο μου.
Δεν ειμαι και σιγουρος εαν θα πρεπει να νιωσω και ασχημα γι' αυτο καθως δεν ειμαι ξερω εαν ειναι αμαρτια και εαν ναι πως την αντιμετωπιζεις.


Η ονείρωξη είναι το αντίστοιχο της περιόδου των γυναικών. Συμβαίνει σε όλους τους άνδρες και αραιώνει καθώς περνάει η ηλικία. Αλλά επειδή υπάρχει περίπτωση να συμβεί λόγω σαρκικών σκέψεων ή πονηρών βλεμμάτων στη διάρκεια της ημέρας, γι᾽ αυτό το λόγω το λέμε στην εξομολόγηση.

Την ημέρα που θα συμβεί ονείρωξη δεν κάνει να κοινωνήσουμε.

Για να είμαστε σίγουροι, επειδή δεν ξερουμε αν προκλειθηκε από σαρκικές σκέψεις και πονηρά βλέμματα, το λέμε στην εξομολόγηση.

Ορθοδοξία - Ερωτήσεις & Απαντήσεις - Heart Questions and Answers - Q&A



mixailiakovidis46

Re: Ονείρωξη

Δημοσίευσηαπό mixailiakovidis46 » Κυρ Ιουν 02, 2019 11:04 pm

η ταπεινη μου γνωμη ειναι οτι η ονειρωξη ειναι η φυσικη εκτονωση του οργανισμου στην αποχη
επομενωs ειτε υπαρχουν ερεθισματα οπτικα ειτε οχι ειναι φυσιολογικη,γιατι να ειναι αμαρτια επομενωs?
Νομιζω πωs συμβαινει σε πολλουs ακομα ειτε εχουν οπτικα ερεθισματα η πονηρεs εικονεs στο μυαλο ειτε αν ειναι πολυ ταπεινοι ανθρωποι με καθαρη σκεψη και αντιληψη



Άβαταρ μέλους
Μάνος
Δημοσιεύσεις: 3027
Εγγραφή: Σάβ Δεκ 30, 2017 11:29 pm
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρήτης

Re: Ονείρωξη

Δημοσίευσηαπό Μάνος » Τρί Ιουν 04, 2019 12:44 pm

Είναι αμαρτία όταν προκληθεί από πονηρές σκέψεις στον ύπνο, αλλά αυτό συνεπάγεται ότι και στον "ξύπνιο" περιεργαζόμαστε διάφορα αίτια. Άρα ναι μέν είναι φυσική λειτουργία του οργανισμού, αλλά προκαλείται λόγω του πονηρού μας νου και αυτό δείχνει τη φιληδονία που κρύβουμε.


Ἀπὸ τῶν πολλῶν μου ἁμαρτιῶν, ἀσθενεῖ τὸ σῶμα, ἀσθενεῖ μου καὶ ἡ ψυχή· (Άξιον εστίν)

mixailiakovidis46

Re: Ονείρωξη

Δημοσίευσηαπό mixailiakovidis46 » Τρί Ιουν 04, 2019 8:24 pm

Μάνος έγραψε:Είναι αμαρτία όταν προκληθεί από πονηρές σκέψεις στον ύπνο, αλλά αυτό συνεπάγεται ότι και στον "ξύπνιο" περιεργαζόμαστε διάφορα αίτια. Άρα ναι μέν είναι φυσική λειτουργία του οργανισμού, αλλά προκαλείται λόγω του πονηρού μας νου και αυτό δείχνει τη φιληδονία που κρύβουμε.

Ειναι φιληδονια η στυση που προκαλειται λογο οτι το ουροποιητικο μαs συστημα λειτουργει με αυτο τον τροπο?
Γιατι ενοχοποιουμε την λειτουργικοτητα του σωματοs ?Μεσα στον υπνο μαs ερχονται τα ονειρα ειμαστε υπευθηνει για τα ονειρα?



Άβαταρ μέλους
Μάνος
Δημοσιεύσεις: 3027
Εγγραφή: Σάβ Δεκ 30, 2017 11:29 pm
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρήτης

Re: Ονείρωξη

Δημοσίευσηαπό Μάνος » Τετ Ιουν 05, 2019 12:47 am

Αδελφε μου σε αυτό το θέμα μιλάμε για την ονείρωξη και όχι την πρωινή στυση που προκαλείται ώστε να κρατιούνται τα ουρα. Με την ονείρωξη υπάρχει περίπτωση όπως λέει και ο Πάτερ Άβελ από πάνω, να προκληθεί και λόγω του ότι επεξεργαζόμαστε πονηρά διάφορα σαρκικά αιτία. Γι'αυτό το λόγο αμαρτία δεν είναι η ονειρωξη, αλλά το ότι δεχόμαστε και συζητάμε με τους πονηρούς λογισμούς αυτους, οπότε ως αποτέλεσμα έρχεται και η ονειρωξη.

Δεν θα πω κάτι περισσοτερο! Ο πνευματικός πατέρας είναι αυτός που μπορεί και πρέπει να δώσει περισσότερη καθοδήγηση! Ελπίζω να άκουσες και τις δύο ομιλίες του Μητροπολίτη Λεμεσού που λύνουν πολλές απορίες!


Ἀπὸ τῶν πολλῶν μου ἁμαρτιῶν, ἀσθενεῖ τὸ σῶμα, ἀσθενεῖ μου καὶ ἡ ψυχή· (Άξιον εστίν)


Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 8 και 0 επισκέπτες

cron