Νέα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

Ειδήσεις, Συνεντεύξεις, Βιογραφίες, Σχόλια, Τοπικές Αρχιεπισκοπές

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Άβαταρ μέλους
ΜΑΝΩΛΗΣ
Δημοσιεύσεις: 5627
Εγγραφή: Δευτ Ιαν 06, 2014 11:38 am

Re: Νέα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

Δημοσίευσηαπό ΜΑΝΩΛΗΣ » Τρί Νοέμ 28, 2017 9:51 pm

Ενορία Βουτών Ηρακλείου, Πρόγραμμα Εορτής Παναγίας της Γερόντισσας 2017


ΕΝΟΡΙΑ ΒΟΥΤΩΝ ΕΟΡΤΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑΣ 2017 by Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης

Εικόνα

ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΡΗΤΗΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΒΟΥΤΩΝ
ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑΣ

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

6:00 μ. μ
.
Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός - Αρτοκλασία 9:00 μ. μ.

Ιερά Αγρυπνία
προεξάρχοντος του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτου Προδρόμου Ξενάκη Αρχιγραμματέως της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησιάς Κρήτης.
(Η Ιερά Αγρυπνία θα περιλαμβάνει: Παράκληση – Μ. Απόδειπνο - Χαιρετισμούς - όρθρος – Θεία Λειτουργία).
Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017
7:00 π. μ. Όρθρος-Θεία Λειτουργία

http://www.iak.gr/gr/anakoinoseis_enorion/1511719827.html


Αν θέλεις εύνοια Θεού να ʽχεις και ευλογία
Αφιερώσου ολόκαρδα, κάνʼ το με προθυμία.

Άβαταρ μέλους
ΜΑΝΩΛΗΣ
Δημοσιεύσεις: 5627
Εγγραφή: Δευτ Ιαν 06, 2014 11:38 am

Re: Νέα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

Δημοσίευσηαπό ΜΑΝΩΛΗΣ » Παρ Δεκ 01, 2017 10:00 pm

Συνάντηση Σχολής Γονέων της Ι.Α.Κ. Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017 με θέμα:Προϋποθέσεις για να γίνομε αληθινοί προσκυνητές και όχι … τουρίστες.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Σχολή Γονέων του Επικοινωνιακού και Μορφωτικού Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης σας καλεί τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου στη συνάντησή της, η οποία θα γίνει στις 5 το απόγευμα στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, Αλκιβιάδου 6, περιοχή Αγ. Αικατερίνης, απέναντι από την Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης, για να συζητήσομε το θέμα: Προϋποθέσεις για να γίνομε εμείς και τα παιδιά μας αληθινοί προσκυνητές και όχι … τουρίστες. Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Νικηφόρος Κουνάλης, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης.

http://www.iak.gr/gr/emi/sxoli_goneon/1512062159.html


Αν θέλεις εύνοια Θεού να ʽχεις και ευλογία
Αφιερώσου ολόκαρδα, κάνʼ το με προθυμία.

Άβαταρ μέλους
ΜΑΝΩΛΗΣ
Δημοσιεύσεις: 5627
Εγγραφή: Δευτ Ιαν 06, 2014 11:38 am

Re: Νέα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

Δημοσίευσηαπό ΜΑΝΩΛΗΣ » Σάβ Δεκ 02, 2017 8:39 pm

Λαμπρός εορτασμός 104ης Επετείου Ενώσεως της Κρήτης με την Ελλάδα

Εικόνα

Με κάθε επισημότητα εορτάστηκε η επέτειος της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017.

Το πρωί της Παρασκευής τελέστηκε Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βίαννου κ.κ. Ανδρέου και συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγενίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνού.

Μετά την Θεία Λειτουργία τελέστηκε επίσημη Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Μητροπόλεως, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ.κ. Ειρηναίου και συμπροσευχούμενων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου Κατελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγενίου, του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Δαμασκηνού, πλήθους Κληρικών της Μητροπόλεως, των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

Στη συνέχεια ακολούθησε η καθιερωμένη πομπή προς το Φρούριο Φιρκά όπου έγινε η έπαρση της σημαίας παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη, του αρχηγού ΓΕΝ Νικόλαου Τσούνη, του Αρχηγού ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή, σύσσωμης της τοπικής πολιτικής, στρατιωτικής και θρησκευτικής ηγεσίας, αλλά και πλήθος κόσμου.

Στην ομιλία στο φρούριο του Φιρκά, του ο Δήμαρχος Χανίων τόνισε μεταξύ άλλων ότι εδώ, σήμερα, 104 χρόνια μετά την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, ερχόμαστε σ΄ ένα τακτικό ραντεβού με την Ιστορία, που είναι ο αδιάψευστος μάρτυρας όλων των εποχών και η ίδια η ζωή της μνήμης.

Στο ιστορικό Φρούριο του Φιρκά, όπου άλλοτε φυλακίζονταν οι αγωνιστές της ελευθερίας, η Κρήτη γίνεται πια επίσημα Ελλάδα, δικαιώνοντας τον αγώνα και τον πόθο ελευθερίας των Κρητικών.

Υψώνεται η ελληνική σημαία, η πατρίδα διπλασιάζεται κι ο Ελευθέριος Βενιζέλος αναδεικνύεται σε γενάρχη πεπρωμένου κι εθνάρχη και συνισταμένη των προσδοκιών ενός ολόκληρου λαού.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ https://www.flickr.com/photos/148519399@N08/sets/72157690375855765/

http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/18560-lampros-eortasmos-104is-epeteiou-enoseos-tis-kritis-me-tin-ellada


Αν θέλεις εύνοια Θεού να ʽχεις και ευλογία
Αφιερώσου ολόκαρδα, κάνʼ το με προθυμία.

Άβαταρ μέλους
ΜΑΝΩΛΗΣ
Δημοσιεύσεις: 5627
Εγγραφή: Δευτ Ιαν 06, 2014 11:38 am

Re: Νέα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

Δημοσίευσηαπό ΜΑΝΩΛΗΣ » Δευτ Δεκ 04, 2017 6:25 pm

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΔΙΓΕΝΗΣ ΑΚΡΙΤΑΣ»
ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ
ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. ΚΡΗΤΗΣ
ΣΤΑ ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ


Εικόνα

Με την ευ­λο­γί­α του Σε­βα­σμι­ω­τά­του Μη­τρο­πο­λί­του Ρε­θύ­μνης και Αυ­λο­πο­τά­μου κ. Ευ­γε­νί­ου, η Θε­α­τρι­κή Ο­μά­δα της Μη­τρο­πό­λε­ως πραγ­μα­το­ποι­εί δύ­ο α­κό­μη πα­ρα­στά­σεις του θε­α­τρι­κού έρ­γου του Δι­δα­σκά­λου Ει­δι­κής Α­γω­γής και συγ­γρα­φέ­ως κ. Γε­ωρ­γί­ου Κα­λο­γε­ρά­κη με τί­τλο «ΔΙΓΕΝΗΣ ΑΚΡΙΤΑΣ», στο Αμ­φι­θέ­α­τρο του Τ.Ε.Ι. Κρή­της στα Πε­ρι­βό­λια Ρε­θύ­μνου.
Οι πα­ρα­στά­σεις θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν το Σάβ­βα­το 9 και την Κυ­ρια­κή 10 Δε­κεμ­βρί­ου 2017 και α­πό ώ­ρας 7:00 μ.μ..

Η εί­σο­δος εί­ναι ε­λεύ­θε­ρη.

Η δι­α­δρο­μή του έρ­γου «ΔΙΓΕΝΗΣ ΑΚΡΙΤΑΣ» ξε­κί­νη­σε το πε­ρα­σμέ­νο κα­λο­καί­ρι στο θέ­α­τρο «ΕΡΩΦΙΛΗ» της Φορ­τέ­τζας Ρε­θύ­μνου, ε­νώ πα­ρα­στά­σεις έ­χουν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί ε­πί­σης στην Ι­ε­ρά Μο­νή Χα­λέ­πας Μυ­λο­πο­τά­μου, στο Δη­μο­τι­κό Σχο­λεί­ο Γε­ρα­νί­ου Ρε­θύ­μνου και πρό­σφα­τα στο πνευ­μα­τι­κό κέν­τρο της Ε­νο­ρί­ας Κοι­μή­σε­ως της Θε­ο­τό­κου Μα­σταμ­πά Η­ρα­κλεί­ου, κα­τό­πιν ευ­γε­νι­κής προ­σκλή­σε­ως της Ι­ε­ράς Αρ­χι­ε­πι­σκο­πής Κρή­της.
Η Ι­ε­ρά Μη­τρό­πο­λη Ρε­θύ­μνης και Αυ­λο­πο­τά­μου προ­σκα­λεί τους φι­λό­τε­χνους και ευ­γε­νείς αν­θρώ­πους του τό­που μας να πα­ρα­κο­λου­θή­σουν και αυ­τές τις πα­ρα­στά­σεις, καρ­πό της ε­θε­λον­τι­κής και α­νι­δι­ο­τε­λούς προ­σπά­θειας των με­λών της Θε­α­τρι­κής της Ο­μά­δας, και να ε­πι­βρα­βεύ­σουν η­θι­κά την προ­σπά­θεια αυ­τή.

Εικόνα

Οι συντελεστές του θεατρικού έργου
«ΔΙΓΕΝΗΣ ΑΚΡΙΤΑΣ»
είναι αναλυτικά οι παρακάτω:


Σκηνοθεσία: Αποστόλης Κουγιτάκης.
Σκηνικά: Γιάννης Τσάβαλος.
Κοστούμια-Εξαρτύσεις-Όπλα: Γιώργης Καλογεράκης.
Ραφή Κοστουμιών: Άρτεμις Ανδρεδάκη.
Μουσική: Αντώνης Ζαχαράκης.
Σπαθογραφίες-Κινησιολογία: Αποστόλης Κουγιτάκης.
Φωτογραφίες: Βασίλης Καλιοντζάκης.
Τεχνικός Σκηνής: Μαρία Αποστολάκη-Τζωρτζινάκη.
Οργανωτική Στήριξη: π. Νικόλαος Νικηφόρος.

Παίζουν: Αργύρης Νιπυράκης, Νίκος Τσουπάκης, Ειρήνη Λογιάκη, Γιώργης Αποκορωνιωτάκης, Γιάννης Τσάβαλος, Μανόλης Τζωρτζινάκης, Ανδρέας Αποκορωνιωτάκης, Νεκτάριος Μυρθιανός, Μαρία Χνάρη, Ηρακλεία Κουϊδή, Κατερίνα Κουϊδή, Ιωάννα Σπαντιδάκη, Άγγελος Δασκαλόπουλος, Γιώργης Αλεξανδράκης, Γιώργης Τζωρτζινάκης, Στάθης Γαγάνης, Μάρκος Πελαντάκης, Μάριος Χαραλάμπους, Παντελής Βλαστός, Κωστής Μαστοράκης, Γιώργης Ρεράκης, Αποστόλης Κουγιτάκης.
Παιδιά: Μανόλης Μυρθιανός, Γιώργης Λελεδάκης, Γιώργης Τριπολιτάκης, Αμαρυλλίς Τσουπάκη, Άννα Τριπολιτάκη, Μαρία Μαρινάκη, Γιάννης Μαρινάκης, Ελλήνοας Τσουπάκης, Χριστίνα Χνάρη.

http://www.imra.gr/ta-nea-tis-mitropoleos/articles/i-parastasi-me-titlo-digenis-akritas-sto-amfitheatro-toy-tei-kritis-sta-peribolia-rethymnoy.html


Αν θέλεις εύνοια Θεού να ʽχεις και ευλογία
Αφιερώσου ολόκαρδα, κάνʼ το με προθυμία.

Άβαταρ μέλους
ΜΑΝΩΛΗΣ
Δημοσιεύσεις: 5627
Εγγραφή: Δευτ Ιαν 06, 2014 11:38 am

Re: Νέα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

Δημοσίευσηαπό ΜΑΝΩΛΗΣ » Τρί Δεκ 05, 2017 7:19 pm

Πρώτο Παγκρήτιο Συνέδριο Αγιογραφίας στην ΟΑΚ (ΦΩΤΟ)

Εικόνα

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017, άρχισαν οι εργασίες του Πρώτου Παγκρήτιου Συνεδρίου Αγιογραφίας, που διοργάνωσε η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), με θέμα: «Το φως της Αγίας Γραφής ως πηγή έμπνευσης στην βυζαντινή τέχνη».

Σκοπός του Συνεδρίου ήταν η συνάντηση μεταξύ νέων και παλαιών αγιογράφων, η αλληλογνωριμία, η συζήτηση για τις ποικίλες καλλιτεχνικές τάσεις στο χώρο της Αγιογραφίας, καθώς και ο διάλογος για το μέλλον της στην Κρήτη και όχι μόνο.

Μετά τον Αγιασμό, τον οποίο τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης υπογράμμισε πως «δεν μπορώ να μην εκφράσω για ακόμη μία φορά τη χαρά μου που βρίσκομαι εδώ στην ΟΑΚ και μάλιστα σε ένα Συνέδριο όπως το σημερινό, που είναι το Πρώτο Παγκρήτιο Συνέδριο Αγιογραφίας» και ευχήθηκε «ο Θεός να ευλογήσει το παρόν Συνέδριο, που θα συμβάλει στην πρόοδο του τομέα της Αγιογραφίας».

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος της ΟΑΚ, τόνισε πως «η εικόνα αποτελεί την Αγία Γραφή για τους απλούς και αγραμμάτους και μία οπτική θεωρία για τους ειδήμονες».

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε επίσης στην αγιοκατάταξη του Γέροντος Ιακώβου Τσαλίκη από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, σε συνεδρίασή της, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄, καθώς και στην ξεχωριστή συναισθηματική και πνευματική εμπειρία του ιδίου, ως Συνοδικού μέλους, κατά τη θρονική εορτή της Αγίας και Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας.

Αμέσως μετά ο κ. Κωνσταντίνος Φασουλάκης, Εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης, ευχαρίστησε τους διοργανωτές του Συνεδρίου, εκφράζοντας τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης προς τις δράσεις του Ιδρύματος και τόνισε πως η Αγιογραφία αποτελεί μία ζωντανή ιερή Τέχνη, όπως ζωντανή παραμένει και η Ορθοδοξία ανά την Οικουμένη.

Ακολούθως, η κα Κωνσταντίνα Στεφανάκη, Υπεύθυνη του Εργαστηρίου Αγιογραφίας της ΟΑΚ, ευχαρίστησε για τη στήριξη τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, τον Σεβασμιώτατο Κισαμου και Σελίνου για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό της, καθώς και τον κ. Ζορμπά για την πραγματοποίηση του παρόντος Συνεδρίου.

Η κα Στεφανάκη δήλωσε «ότι το φως της Αγίας Γραφής αποτελεί έμπνευση για τη Βυζαντινή Τέχνη, μία Τέχνη για την οποία όλοι εμείς οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε, ότι αφήνουμε στον 21ο αιώνα ένα λιθαράκι στην Ιστορία της Βυζαντινής Αγιογραφίας».

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, στις εισαγωγικές του παρατηρήσεις, αναφέρθηκε στη Βυζαντινή Ζωγραφική, ως ζωγραφική μνήμης και καρδιάς, γι’ αυτό και ιστορεί τη νέα «φύση» των πραγμάτων, το φως που φέρνει την ενότητα και την παρηγοριά σε όσους και για όσο την ζητούν.

Ο κ. Ζορμπάς θέτοντας ερωτήματα προς τους παρευρισκομένους, αναρωτήθηκε, αν μπορούμε και σήμερα μέσα από νέα σχήματα να οδηγηθούμε στη μετάνοια και στη συνέχεια αυτά να αποτελέσουν κίνηση και ενέργεια σε μία αληθινή ζωή ως κοινωνία-συνέργεια. Και συνέχισε: «Μπορούμε να μένουμε στον ίδιο δρόμο, που είναι δηλωτικός του πνευματικού κάματου; Μπορούμε να πετύχουμε την αρμονική συνύπαρξη των αντιθέτων;».

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο πρώτος εισηγητής κ. Κωνσταντίνος Ξενόπουλος, Άρχων Αγιογράφος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Διδάσκαλος Αγιογραφίας της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Ξενόπουλος στην εισήγησή του «Αποτελεί εμπόδιο η παράδοση για την εξέλιξη της Εικονογραφίας;», παρουσίασε τη δυναμική της ορθόδοξης παράδοσης και την προοπτική της στο μέλλον. Κατά τον κ. Ξενόπουλο, «οι αγιογράφοι οφείλουν να αγνοήσουν τα εμπόδια και να προχωρήσουν μπροστά, μένοντας πάντα πιστοί στην παράδοση και ανακαινίζοντας την Τέχνη εν Αγίω Πνεύματι».

Ακολούθως, ο κ. Αθανάσιος Μαΐλης, Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων και Διδάσκων Βυζαντινής Αρχαιολογίας ως «Πανεπιστημιακός Υπότροφος» στο Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, παρουσίασε την εισήγησή του με θέμα: «Tα χτιστά τέμπλα της Κρήτης. Επισκόπηση του θέματος και η προβληματική της σύγχρονης αναστήλωσής τους».

Ο κ. Μαΐλης ανέλυσε την ιστορική και αρχιτεκτονική διάσταση των χτιστών τέμπλων στην Κρήτη, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αυτά παρουσιάζουν σε μεγάλο αριθμό στην Επαρχία Σελίνου.

Κατά την απογευματινή συνεδρία, ο κ. Νίκος Γιγουρτάκης, Φιλόλογος, Αρχαιολόγος και Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου, παρουσίασε το θέμα: «Το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης Αγίας Αικατερίνης των Σιναϊτών, ως πηγή έμπνευσης σε σύγχρονους Αγιογράφους», αναλύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της βυζαντινής παράδοσης, με έμφαση στην Κρητική Σχολή, καθώς και τους συμβολισμούς που αυτή εμπεριέχει, με τη σύνδεση γήινου και επουράνιου κόσμου μέσα από την Τέχνη της Αγιογραφίας.

Στη συνέχεια, ο κ. Μανόλης Δρακάκης, Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής του Χριστιανικού Μουσείου Αγίας Αικατερίνης «Σιναϊτών» και Διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, παρουσίασε την εισήγησή του με θέμα: «Μιχαήλ Δαμασκηνός: Η θριαμβεύουσα εποχή της Κρητικής Αγιογραφίας και η Κρητική Αγιογραφία του 21ου αιώνα», με συνομιλητή τον κ. Κώστα Χριστίδη, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης και Ιστορικού Τέχνης.

Οι δύο συνομιλητές ανέλυσαν την ιστορική πορεία της Κρητικής Σχολής, τονίζοντας πως η απολυτότητα δεν έχει καμία θέση ούτε με την Επιστήμη, ούτε με την Τέχνη και τονίζοντας τη μεγάλη σημασία της ελευθερίας και του διαλόγου στην εξέλιξη της ανθρώπινης σκέψης.

Ταυτοχρόνως, διευκρίνισαν τη διαφορά Δυτικής και Βυζαντινής παράδοσης, καθώς η πρώτη έχει ως στόχο την απεικόνιση, ενώ η δεύτερη, το συναίσθημα.

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους συμμετέχοντες μέσα από τη διατύπωση ερωτήσεων και τοποθετήσεων, με τον Γενικό Διευθυντή της ΟΑΚ, Δρα Κωνσταντίνο Ζορμπά να τονίζει πως το παρόν Συνέδριο, όπως και κάθε Συνέδριο στην ΟΑΚ, έχει ως σκοπό να θέσει το εκάστοτε πρόβλημα και να αναζητήσει την επίλυσή του, με τη συμμετοχή όλων.

Ως συμπέρασμα του Συνεδρίου παραπέμπουμε στα λόγια της Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Κορακιών Χανίων, μοναχής Θεοφόρας, η οποία σημείωσε χαρακτηριστικά: «Πώς θα μπορούσαμε εμείς οι σύγχρονοι αγιογράφοι να δώσουμε πραγματικά εξέλιξη και επανασύσταση της δική μας σημερινής γλώσσας, της Αγιογραφίας. Θεωρώ ότι πρέπει κι εμείς σήμερα να δώσουμε κάτι… Δεν ξέρω τι μας φταίει που δεν μπορούμε τόσα χρόνια να προχωρήσουμε, ενώ υπάρχουν πάρα πολλοί καλλιτέχνες και πολύ καλοί καλλιτέχνες –το παραδέχομαι αυτό, παραμένουμε πάντα στάσιμοι. Ή είμαστε απροβλημάτιστοι ή επαναπαυόμαστε σ’ αυτό που κάνουμε και νομίζουμε ότι είναι καλό ή δεν έχουμε όραμα ή είμαστε ανέραστοι. Ένα από αυτά μάλλον φταίει».

Το Συνέδριο επαλήθευσε τον τίτλο του ως Παγκρήτιου και την ταυτότητα του Ιδρύματος, καθώς η συμμετοχή αγιογράφων και μαθητών-σπουδαστών, αλλά και εκπροσώπων των Ιερών Μητροπόλεων υπήρξε μεγάλη και σημαντική.

ΕΚΘΕΣΗ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΑΚ

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκαν τα Εγκαίνια Έκθεσης Αγιογραφίας/Εικονογραφίας στην ΟΑΚ. Στην Έκθεση παρουσιάζονται σαράντα ένα (41) έργα αγιογράφων από όλη την Κρήτη.

Τα εκτιθέμενα έργα δημοσιεύονται σε καλαίσθητο Κατάλογο, ο οποίος εκτυπώθηκε με την ευγενική στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Στον Κατάλογο εμπεριέχονται Χαιρετισμοί των Σεβασμιωτάτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, Δρος Κωνσταντίνου Ζορμπά, Γενικού Διευθυντού της ΟΑΚ, κας Κωνσταντίνας Στεφανάκη, Υπεύθυνης του Εργαστηρίου Αγιογραφίας της ΟΑΚ, καθώς και της Εικαστικού κας Χρύσας Βαθιανάκη, η οποία είχε και την επιμέλεια του Καταλόγου.

Αξίζει δε να σημειωθεί πως η οικογένεια του αειμνήστου Αγιογράφου Μανόλη Μπετεινάκη, παραχώρησε τρεις (3) σημαντικές Εικόνες, για την Έκθεση Αγιογραφίας της ΟΑΚ.

Η Έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 15 Δεκεμβρίου 2017. Θα υπάρχει ειδική ξενάγηση για σχολικές ομάδες στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Ιδρύματος.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΑΚ

Οι εργασίες του Συνεδρίου κορυφώθηκαν την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου, με Θεία Λειτουργία στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Οδηγήτριας Γωνιάς, με την αβραμιαία φιλοξενία των μοναχών και την επίσκεψη στο Μουσείο της Μονής.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε Σεμινάριο Αγιογραφίας Κρητικής και Μακεδονικής Σχολής, στο οποίο δίδαξαν οι καταξιωμένοι Αγιογράφοι Γεώργιος Χειρακάκης και Κωνσταντίνος Ξενόπουλος, στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος.

Κατά τη διάρκεια του Σεμιναρίου παρουσιάστηκαν οι βασικές τεχνικές και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των δύο παραπάνω Σχολών.

Η γενικότερη αίσθηση όλων των συμμετεχόντων, καθώς και της ΟΑΚ είναι πως το Πρώτο Παγκρήτιο Συνέδριο αποτελεί μόνο την αρχή για το άνοιγμα ενός δημιουργικού διαλόγου για το μέλλον της Αγιογραφίας.
(ΦΩΤΟ)

http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/18591-proto-pagkritio-sunedrio-agiografias-stin-oak-foto


Αν θέλεις εύνοια Θεού να ʽχεις και ευλογία
Αφιερώσου ολόκαρδα, κάνʼ το με προθυμία.

Άβαταρ μέλους
ΜΑΝΩΛΗΣ
Δημοσιεύσεις: 5627
Εγγραφή: Δευτ Ιαν 06, 2014 11:38 am

Re: Νέα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

Δημοσίευσηαπό ΜΑΝΩΛΗΣ » Πέμ Δεκ 07, 2017 6:27 pm

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ
ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ κ. ΕΥΓΕΝΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΑΝΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 2017


Εικόνα

Πρός
Τόν Ἱ­ε­ρό Κλῆ­ρο καί τόν εὐ­σε­βῆ λα­ό
τῆς Ἱ­ε­ρᾶς Μη­τρο­πό­λε­ως Ρε­θύ­μνης καί Αὐ­λο­πο­τά­μου

Ἀγαπητά μου παιδιά τῆς Τοπικῆς μας Ἐκκλησίας,
Πλησιάζοντας στά Χριστούγεννα, καί προκειμένου νά τά ἑορτάσομε ἀληθινά καί ὄχι ἁπλά καί μόνο στό συναισθηματικό τους διάκοσμο καί τό φθηνό κοσμικό τους περιτύλιγμα, αἰσθανόμαστε τήν ἀνάγκη νά βρεθοῦμε κοντά σέ ὅλους ἐκείνους τούς ἀδελφούς μας, οἱ ὁποῖοι γιά διάφορους λόγους δοκιμάζονται ἀπό ἀνέχεια καί ἀδυναμία στή ζωή τους. Δέν εἶναι δυνατόν νά λέμε πώς ἑορτάζομε ἀληθινά Χριστούγεννα, ἄν στά πρόσωπα ὅλων αὐτῶν τῶν ἐμπερίστατων καί ἀναγκεμένων ἀδελφῶν δέν βλέπομε τό ἴδιο τό Πρόσωπο τοῦ Χριστοῦ μας. Καί δέν εἶναι δυνατόν νά λεγόμαστε Χριστιανοί, ἄν δέν δείχνομε ἔμπρακτα τήν ἀγάπη καί τήν φιλαδελφία μας, ἄν δέν συμπονοῦμε καί δέν συμπαθοῦμε αὐτούς τούς ἀνθρώπους πού γιά ἐμᾶς δέν εἶναι ξένοι ἀλλά οἰκεῖοι μας. Πολλές φορές στή σκέψη μας ἔρχεται ὁ λόγος ἐκεῖνος τοῦ Ἀποστόλου Παύλου, πώς μέσα στό Σῶμα τῆς Ἁγίας μας Ἐκκλησίας ἐάν «πάσχει ἓν μέλος, συμπάσχει πάντα τὰ μέλη» (Κορ. Α΄, ιβ΄ 26). Αὐτό γίνεται ἀδιάλειπτα μέσα στό χρόνο καί ὄχι μόνο ἐπετειακά κατά τίς ἑορτές, ἀφοῦ γιά τούς Χριστιανούς, ὅπως ἔγραφαν οἱ Πατέρες μας, «ἀεί Χριστούγεννα ἐστί καί ἀεί Πάσχα ἐστί». Καθημερινά στήν πόρτα τῆς Τοπικῆς μας Ἐκκλησίας καταφθάνουν ἄνθρωποι πού ἔχουν ἀνάγκη τήν στοργή καί τήν ἀγάπη μας καί ἐπιζητοῦν, ἐναγώνια πολλές φορές, τήν ἀλληλεγγύη καί τήν στήριξή μας, πού ὀφείλομε νά τίς παρέχομε μέ ὅλες μας τίς δυνάμεις.

Στό πλαίσιο αὐτό ἡ Ἱερά Μητρόπολη Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου ἀγωνίζεται μέ κάθε πρόσφορο μέσο νά διακονήσει τούς ἀδελφούς μας πού ἔχουν τήν ἀνάγκη μας. Στήν προσπάθειά της αὐτή ἔχει πάντοτε τήν στήριξη, ἠθική καί ὑλική, τῶν εὐλογημένων ἀνθρώπων τοῦ τόπου μας, ὅλων ἐσᾶς πού ἐνστερνίζεσθε τό μήνυμα τοῦ Χριστοῦ μας γιά τόν ἐπιστηριγμό τῶν ἐλαχίστων ἀδελφῶν Του καί δικῶν μας ἀδελφῶν.
Ἐξομολογούμαστε ὅτι κάθε χρόνο μᾶς συγκινεῖ ἰδιαίτερα τό γεγονός ὅτι οἱ φιλότιμοι ἄνθρωποι τῆς Τοπικῆς μας Ἐκκλησίας, ἀκόμη καί σέ αὐτούς τούς δύσκολους γιά ὅλους καιρούς, στέκονται δίπλα μας καί ἐνισχύουν τό ἔργο, τό ὁποῖο ἡ Ἱερά Μητρόπολή μας, διά τοῦ Γενικοῦ Φιλοπτώχου Ταμείου της, πράττει προκειμένου νά ἀνακουφίσει τούς ἀνθρώπους μέ τά ποικίλα προβλήματα. Ὅπως γνωρίζετε, τά τελευταῖα ἑπτά χρόνια, κατά τά ὁποῖα ὁ Θεός θέλησε νά διακονοῦμε τήν Ἐκκλησία πού παροικεῖ σέ αὐτόν τόν τόπο, κυττάζοντάς σας στά μάτια ἐπιθυμοῦμε νά σᾶς ἐνημερώνομε ἐπακριβῶς γιά τά οἰκονομικά μεγέθη πού διαχειριζόμαστε ἐξ ὀνόματός σας. Ὀφείλομε νά τό πράττομε, γιατί τά χρήματα προέρχονται ἀπό τή δική σας ἀγάπη καί ὄχι γιά νά διαφημίσομε τό ἔργο τῆς Ἐκκλησίας, οὔτε πολύ περισσότερο γιά προσωπική μας ἰδιοτέλεια. Πιό συγκεκριμένα λοιπόν, σᾶς ἐνημερώνομε πώς τό περασμένο ἔτος δαπανήθηκε τό ποσό τῶν 88.000 εὐρώ γιά φάρμακα, παιδικές τροφές, φοιτητικά ἐπιδόματα, ἀκόμη καί γιά λογαριασμούς ἠλεκτρικοῦ ρεύματος καί νεροῦ, τούς ὁποίους οἱ ἄνθρωποι ἀδυνατοῦσαν νά ἐξοφλήσουν. Γνωρίζετε ἀκόμη ὅτι ἡ Μητρόπολή μας ἔχει φροντίσει γιά τήν στέγαση ὅλων τῶν ἀστέγων τοῦ τόπου μας πού τό ἐπιθυμοῦσαν, ἀξιοποιώντας ἔσοδα ἀπό τό γνωστό Κληροδότημα τοῦ μακαριστοῦ συμπολίτη μας, μέ σκοπό τήν πλήρη τελικά ἐπανένταξή τους στήν κοινωνία, ἐνῶ παράλληλα ἔχει διανείμει, ἐντός τοῦ 2017, 16 τόνους τροφίμων καί πολύ ρουχισμό. Καί ἀκόμη ἔχετε ἐνημερωθεῖ ὅτι ἀπό τό συγκεκριμένο αὐτό Κληροδότημα ὁλοκληρώνεται, σύν Θεῷ σύντομα, στό Λόφο τοῦ Τιμίου Σταυροῦ, τό Κέντρο Κοινωνικῆς Διακονίας τῆς Μητροπόλεώς μας, τό ὁποῖο θά καλύπτει τίς πνευματικές καί κοινωνικές μας ἀνάγκες.
Γιά τήν ἀγάπη καί τήν ἀρωγή σας στό ταπεινό ἔργο μας σᾶς εὐγνωμονοῦμε καί σᾶς συγχαίρομε καί δοξάζομε τόν Θεό γιά τόν πλοῦτο τῶν χαρισμάτων τῶν ψυχικῶν σας κόσμων πού λειτουργεῖ εὐεργετικά γιά ὅλους.
Αὐτό μᾶς παρέχει τήν βεβαιότητα ὅτι καί ἐφέτος θά θελήσετε νά ἀνταποκριθεῖτε στό κάλεσμα τῆς Τοπικῆς μας Ἐκκλησίας καί νά συνδράμετε, μέσω τοῦ Ἐράνου τῆς Ἀγάπης, ἀπό τό ὑστέρημά σας, τό δύσκολο ἔργο τῆς Φιλανθρωπικῆς Διακονίας τῆς Μητροπόλεώς μας, γιά νά μποροῦμε καί ἐμεῖς ἔπειτα νά ἀνταποκρινόμαστε στίς ἀνάγκες τῶν ἀδελφῶν μας. Καθορίσαμε λοιπόν ὁ Ἔρανος τῆς Ἀγάπης νά πραγματοποιηθεῖ στίς Ἐνορίες τῆς πόλεως τοῦ Ρεθύμνου τήν Πέμπτη 14η Δεκεμβρίου καί στίς Ἐνορίες τῆς ὑπαίθρου τῆς Μητροπόλεώς μας τήν Κυριακή 17η Δεκεμβρίου 2017.
Σᾶς εὐχαριστοῦμε ἀπό καρδιᾶς γιά αὐτό πού θά προσφέρετε καί πάλι γιά νά ἀξιοποιηθεῖ στήν ἀλληλεγγύη τῆς Τοπικῆς μας Ἐκκλησίας. Σᾶς εὐχόμαστε εὐφρόσυνα Χριστούγεννα καί διατελοῦμε,

Μέ πολλή πατρική ἀγάπη, ἐγκάρδιες εὐχές καί εὐχαριστίες

Ὁ Ἐπίσκοπός σας

† Ὁ Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου Εὐγένιος

Εικόνα

Σημείωση: Στις ενορίες της πόλεως Ρεθύμνης η Εγκύκλιος θα αναγνωσθεί την Κυριακή 10η Δεκεμβρίου και ο Έρανος της Αγάπης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14η Δεκεμβρίου 2017. Στις ενορίες της υπαίθρου η Εγκύκλιος θα αναγνωσθεί την Κυριακή 17η Δεκεμβρίου 2017 και την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί ο Έρανος.

http://www.imra.gr/ta-nea-tis-mitropoleos/articles/egkyklios-toy-seb-mitropolitoy-rethymnis-kai-aylopotamoy-k-eygenioy-gia-ton-erano-tis-agapis-toy-etoys-2017.html


Αν θέλεις εύνοια Θεού να ʽχεις και ευλογία
Αφιερώσου ολόκαρδα, κάνʼ το με προθυμία.

Άβαταρ μέλους
ΜΑΝΩΛΗΣ
Δημοσιεύσεις: 5627
Εγγραφή: Δευτ Ιαν 06, 2014 11:38 am

Re: Νέα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

Δημοσίευσηαπό ΜΑΝΩΛΗΣ » Παρ Δεκ 08, 2017 7:00 pm

Η Ι.Μ. Κισάμου ευχαριστεί την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου

Εικόνα

Εκεί που τα ανθρώπινα μοιάζουν να οδηγούνται σε αδιέξοδο και απελπισία, η αγάπη του Θεού απλόχερα αγκαλιάζει το πλάσμα Του και θεραπεύει τους πόνους και τις πληγές του, καθώς στους χαλεπούς καιρούς μας υπάρχουν άνθρωποι που από το περίσσευμα της αγάπης τους προσφέρουν «έλαιον και οίνον» στον πάσχοντα και εμπερίστατο αδελφό.

Η Ι. Μητρόπολις Κισάμου και Σελίνου ευγνωμόνως ευχαριστεί τους δεκάδες-εκατοντάδες επώνυμους και ανώνυμους που, σιωπηλά και αθόρυβα, στηρίζουν το προνοιακό και φιλανθρωπικό έργο Της, τόσο στο Αννουσάκειο Ίδρυμα, όσο και το Φιλόπτωχο Ταμείο της Μητροπόλεως.

Ιδιαίτερα μνημονεύει και ευχαριστεί την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, τον Καθηγούμενο αυτής Γέροντα Εφραίμ και την περί αυτόν συνοδεία δια την διαχρονική στήριξη εις την διακονία ανακούφισης του αναγκεμένου αδελφού, μέσω των προνοιακών δομών του Αννουσάκειου Ιδρύματος Της.

Ενισχύοντας την Κοινωνική Κουζίνα του Αννουσάκειου, που προσφέρει 1500 μερίδες φαγητού εβδομαδιαία, ως και το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Ιδρύματος, μέσω του οποίου ανακουφίζονται, σε καθημερινή βάση, εκατοντάδες εμπερίστατοι συνάνθρωποι μας, αλλά και θέλοντας να συμβάλλει εις την κάλυψη των αυξημένων αναγκών λόγω των επερχόμενων εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου, όπου οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Ιδρύματος θα διαθέσουν επιπλέον περί τα 500 δέματα με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, (μεμονωμένα πρόσωπα και οικογένειες) η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου ευγενώς απέστειλε προς το Αννουσάκειο Ίδρυμα μεγάλες ποσότητες τροφίμων, ενισχύοντας έτσι τις δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Ιδρύματος (Συσσίτιο, Κοινωνικό Παντοπωλείο, ως και τις 2 δομές «Βοήθεια στο σπίτι» του Αννουσάκειου).

Η προσφορά αυτή αγάπης περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες από: Όσπρια, (φακές, φασόλια, φάβα, ρύζι), ζυμαρικά, αλεύρι, ζάχαρη, πολτός ντομάτας, πατάτες, κ.α.

Όπως δήλωσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος Δ.Σ. του Αννουσάκειου: «Όσο υπάρχουν άνθρωποι που σκύβουν στον πόνο του δοκιμαζόμενου αδελφού, τόσο ο Χριστός θα γεννάται στις καρδιές των ανθρώπων. Ευγνώμονες οι ευχαριστίες μας προς τον Καθηγούμενο της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ, ο οποίος τόσο απλόχερα και αγαπητικά μεταμορφώνει την αγάπη σε πράξη, δια την ποικιλόμορφη και ουσιαστική στήριξη και αρωγή του εις την ταπεινή διακονία και βηματισμό μας», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου κ. Αμφιλόχιος, ευχόμενος όπως σύντομα εκλείψουν οι ανάγκες αυτών των παροχών.

Εικόνα

http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/18683-i-im-kisamou-euxaristei-tin-iera-megisti-moni-batopaidiou


Αν θέλεις εύνοια Θεού να ʽχεις και ευλογία
Αφιερώσου ολόκαρδα, κάνʼ το με προθυμία.

Άβαταρ μέλους
ΜΑΝΩΛΗΣ
Δημοσιεύσεις: 5627
Εγγραφή: Δευτ Ιαν 06, 2014 11:38 am

Re: Νέα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

Δημοσίευσηαπό ΜΑΝΩΛΗΣ » Σάβ Δεκ 09, 2017 7:07 pm



Αν θέλεις εύνοια Θεού να ʽχεις και ευλογία
Αφιερώσου ολόκαρδα, κάνʼ το με προθυμία.

Άβαταρ μέλους
ΜΑΝΩΛΗΣ
Δημοσιεύσεις: 5627
Εγγραφή: Δευτ Ιαν 06, 2014 11:38 am

Re: Νέα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

Δημοσίευσηαπό ΜΑΝΩΛΗΣ » Δευτ Δεκ 11, 2017 9:48 pm

Συνάντηση Σχολής Γονέων της Ι.Α.Κ. Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017 με θέμα:Η Κατάκριση…ένα μεγάλο εμπόδιο προς την αγάπη και την αγκαλιά του Θεού.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Σχολή Γονέων του Επικοινωνιακού και Μορφωτικού Ιδρύματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης σας καλεί τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στη συνάντησή της, η οποία θα γίνει στις 5 το απόγευμα στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, Αλκιβιάδου 6, περιοχή Αγ. Αικατερίνης, απέναντι από την Πατριαρχική Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Κρήτης για να συζητήσομε το θέμα: Η Κατάκριση…ένα μεγάλο εμπόδιο προς την αγάπη και την αγκαλιά του Θεού. Το είπαμε στα παιδιά μας;

http://www.iak.gr/gr/emi/sxoli_goneon/1512937167.html


Αν θέλεις εύνοια Θεού να ʽχεις και ευλογία
Αφιερώσου ολόκαρδα, κάνʼ το με προθυμία.

Άβαταρ μέλους
ΜΑΝΩΛΗΣ
Δημοσιεύσεις: 5627
Εγγραφή: Δευτ Ιαν 06, 2014 11:38 am

Re: Νέα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης

Δημοσίευσηαπό ΜΑΝΩΛΗΣ » Τετ Δεκ 13, 2017 7:19 pm

Η Κίσαμος εόρτασε τον προστάτη και πάτρωνα της (ΦΩΤΟ)

Εικόνα

Η Κίσαμος πόλις ντύθηκε τα γιορτινά της δια να εορτάσει, σεμνοπρεπώς και ιεροπρεπώς, τον προστάτη της Άγιο Σπυρίδωνα, Επίσκοπο Τριθυμούντος τον θαυματουργό, καθώς ο ιστορικός Ι. Ναός της Κισάμου, κτίσμα του 1865, είναι αφιερωμένος εις τον Άγιο Σπυρίδωνα.

Του Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ.Αμφιλόχιος, ενώ της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, συλλειτουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού και του οικείου Ιεράρχου κ. Αμφιλοχίου.

Ο Ποιμενάρχης κ. Αμφιλόχιος εξέφρασε την χαρά και τις ευχαριστίες του δια την συμμετοχή του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, «του λευκοπολιού και πανσεβάστου Ιεράρχου της των Κρητών Εκκλησίας, και σύνολης της Ορθοδοξίας», όπως σημείωσε, ως επίσης και του όμορου Αρχιερέως κ. Δαμασκηνού, « λίαν αγαπητού και εκλεκτού αδελφού».

Ακολούθως αναφέρθηκε εις την σημασία του εορτασμού, καθώς όπως είπε: «το πανηγύρι αυτό της χαράς και της ελπίδας δεν είναι μία εθιμική εόρτια επανάληψη, αλλά η επιβεβαίωση ότι ζεί Κύριος ο Θεός, ο Οποίος διασχίζει την ιστορία και, δια των Αγίων Του, φανερώνεται ότι εξήλθε νικών και ίνα νικήσει», κατέληξε καλώντας το πολυπληθές εκκλησίασμα όπως παραμένει σταθερό στις αξίες της πίστεως και ευσεβείας μας.

Εν συνεχεία και αφού ευχαρίστησε τον Ιερατικώς Προϊστάμενο Αιδ. Πρωτ. π. Εμμανουήλ Μπαργωτάκη, δια την φροντίδα και επιμελημένη οργάνωση της πανηγύρεως, έδωσε τον λόγο εις τον προεξάρχοντα Αρχιεπίσκοπο κ. Ειρηναίο, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον οικείο Ιεράρχη δια την πρόσκληση, αναφέρθηκε εις το πρόσωπο του εορταζομένου Αγίου, σημειώνοντας: «η απλότητα, δείγμα της αγιότητος του τιμωμένου Αγίου, δείχνει σε όλους μας τον δρόμο και τον τρόπο που καλούμεθα να πορευθούμε τον βίο μας, καθώς στόχος μας χρειάζεται να είναι η μίμησης του Αγίου και όχι απλά ο εορτασμός της μνήμης του».

Ακολούθησε η λιτάνευσις τμήματος Ι. Λειψάνου του Αγίου Σπυρίδωνος, το οποίο φυλάσσεται εις τον Καθεδρικό Ναό, ως και της Ιεράς Εικόνος του.

Συγκινητική η συμμετοχή εκατοντάδων πιστών από την ευρύτερη περιοχή εις τις Ι. Ακολουθίες του εορτίου διημέρου. Δήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, Φορέων και Συλλόγων μετείχαν εις το γεγονός.

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

http://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-kritis/18799-i-kisamos-eortase-ton-prostati-kai-patrona-tis-foto


Αν θέλεις εύνοια Θεού να ʽχεις και ευλογία
Αφιερώσου ολόκαρδα, κάνʼ το με προθυμία.


Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 11 και 0 επισκέπτες