Κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα

Αρχονταρίκι - Members Area

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Κυρ Ιαν 28, 2018 5:58 pm

Θεόδωρος22 έγραψε:Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μάλιστα είναι επικεφαλής όλων των Ορθοδόξων οφείλει να είναι προσεκτικός στις δηλώσεις του γιατί δε μιλά μόνο για τον εαυτό του μιλά ως επικεφαλής των Ορθοδόξων ανά τον κόσμο άρα τα λόγια και οι πράξεις του αντανακλούν σε όλους εμάς τους Ορθόδοξους.


Δεν είναι Θεόδωρε ο Πατριάρχης Κων/πόλεως "επικεφαλής των Ορθόδοξων ανά τον κόσμο" Η Ορθοδοξία δεν έχει πάπα. Είναι απλώς Πρόεδρος της Συνόδου του Πατριαρχείου και τίποτε άλλο. Αυτό αποδείχθηκε εξάλλου στην "Πανορθόδοξη" Σύνοδο της Κρήτης.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Μάνος
Δημοσιεύσεις: 3027
Εγγραφή: Σάβ Δεκ 30, 2017 11:29 pm
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρήτης

Re: Κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα

Δημοσίευσηαπό Μάνος » Κυρ Ιαν 28, 2018 7:24 pm

Αρχηγός της μίας Αγίας Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας είναι, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός.


Ἀπὸ τῶν πολλῶν μου ἁμαρτιῶν, ἀσθενεῖ τὸ σῶμα, ἀσθενεῖ μου καὶ ἡ ψυχή· (Άξιον εστίν)

Άβαταρ μέλους
aposal
Δημοσιεύσεις: 7219
Εγγραφή: Δευτ Ιούλ 30, 2012 1:12 pm
Τοποθεσία: Απόστολος, Άγιος Δημήτριος Αττικής

Re: Κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα

Δημοσίευσηαπό aposal » Δευτ Ιαν 29, 2018 9:56 am

Ακριβώς. Και η Εκκλησία μας, είναι η μόνη που μπορεί να ονομάζεται καθολική. Όχι η Παπική, ή οι λοιπές που έχουν αλλοιώσει το Χριστιανικό δόγμα (και τον Ίδιο τον Θεό).


Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανώμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων (απόσπασμα από τη Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου).

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τετ Ιαν 31, 2018 10:27 am

Ο «αιχμάλωτος» Πατριάρχης
Εθνικός Κήρυκας. Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018

Εικόνα

Του Θεόδωρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας

Η επιστολή που έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος παρέχοντας ανοικτή στήριξη στον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν, στον πόλεμο που διεξάγει η Τουρκία στην πόλη Αφρίν της Συρίας εναντίον του Κούρδων, σχολιάσθηκε διαφοροτρόπως, όπως ήταν άλλωστε φυσικό και από πολλούς στον oμογενειακό μας χώρο.

Υπενθυμίζω ότι για την επιστολή αυτή έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» στην έκδοσή του της Δευτέρας 29 Ιανουαρίου 2018.

Η συγκεκριμένη παράγραφος πως «προσευχόμαστε οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις να επιτύχουν τον σκοπό τους και η επιχείρηση 'Κλάδος Ελαίας' να φέρει την ειρήνη στην περιοχή όπως λέει και το όνομά της», είναι κυριολεκτικά ανατριχιαστική και σίγουρα όσοι γνωρίζουμε τον Βαρθολομαίο, από το παρελθόν τουλάχιστον, είχαμε δυσκολία να πιστέψουμε εκ πρώτης ανάγνωσης, αυτή τη γραφή.

Την Πατριαρχική επιστολή αποκάλυψε η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» στην οποία φυσικά διέρρευσε για ευνόητους λόγους.

Κατ' αρχήν για να ενισχυθεί ο κ. Ερντογάν και φυσικά για να δειχθεί «εις πάντα τα έθνη» ότι και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευλογεί τα πολεμοχαρή έργα των χειρών του Τούρκου Προέδρου.

Κι οι Τούρκοι είναι γεγονός ότι την προπαγάνδα την έχουν στο αίμα τους, κι αυτό φαίνεται άλλωστε σε καθημερινή βάση σε βάρος της Ελλάδος που στο Αιγαίο κάνουν το μαύρο, άσπρο για τους εαυτούς τους.

Παρεμπιπτόντως θα ήθελα να συστήσω στους αγαπητούς αναγνώστες και αναγνώστριες του «Ε.Κ.», αλλά και στον Παναγιότατο Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, να διαβάσουν το αποκαλυπτικό άρθρο της κορυφαίας εφημερίδας των Ηνωμένων Πολιτειών και του Κόσμου, της «New York Times» με τίτλο: «Πολεμήσαμε για τη Δημοκρατία μας. Τώρα η Τουρκία θέλει να την καταστρέψει» (We Fought for Our Democracy. Now Turkey Wants to Destroy It) γραμμένο ή μάλλον καλογραμμένο από τον Nujin Derik, στις 29 Ιανουαρίου 2018.

Κατανοητό όπως μάλιστα πληροφορήθηκα και εκ Φαναρίου ότι ο Πατριάρχης ουσιαστικά οδηγήθηκε για να στείλει αυτή την επιστολή.

Κατ' αρχήν, ο Εβραίος Ραβίνος, αλλά και ο Πατριάρχης των Αρμενίων είχαν στείλει ήδη τις προηγούμενες μέρες επιστολή στήριξης στον πολεμοχαρή κ. Ερντογάν, πράγμα που σημαίνει ότι του ζητήθηκε να κάνει το ίδιο και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Βέβαια ο Πατριάρχης όντας «αιχμάλωτος» εδώ που τα λέμε μέσα στην ίδια του τη χώρα, την Τουρκία, δεν είχε και πολλές επιλογές διότι πρόκειται για θέμα επιβίωσης.

Θα μπορούσε βέβαια να έγραφε απλώς ότι η Εκκλησία μας προσεύχεται για την «ειρήνη του σύμπαντος κόσμου» και να προσέθετε ότι δεν ασχολούμεθα με την πολιτική όπως άλλωστε συνηθίζει να λέγει και να ξεπεράσει και αυτή την πίεση που συνεπάγεται η «αιχμαλωσία του», αλλά και τον κίνδυνο να βάλει τους Κούρδους της Συρίας εναντίον του.

Βέβαια αυτές τις σκέψεις και προτάσεις τις κάνουμε εμείς απολαμβάνοντες την ελευθερία και την ασφάλεια της Αμερικής, της καλύτερης αυτοκρατορίας του σύγχρονου κόσμου.

Παρά τα όποια κοινωνικά, πολιτικά και άλλα προβλήματά της, δεν παύει να είναι η Αμερική, στην οποία όλοι προσβλέπουν με δέος και σίγουρα εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια ανθρώπων, επιθυμούν να μεταναστεύσουν και να γίνουν πολίτες της.

Από την άλλη μεριά, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος δεν είναι στην ίδια θέση με τον Ραβίνο, ούτε με τον Αρμένη, αλλά είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης της Ορθόδοξης υπό τον ουρανόν Εκκλησίας.

Μπορεί οι Τούρκοι ταπεινωτικά να τον αναφέρουν ως απλό θρησκευτικό ηγέτη του Φαναρίου για τους Ρωμιούς, στην ουσία όμως και αυτοί γνωρίζουν πολύ καλά τον ιστορικό εκκλησιαστικό και θεσμικό του ρόλο.

Οι Τούρκοι προκαλώντας αυτή την επιστολή ουσιαστικά ταπείνωσαν τον Πατριάρχη ακόμα πιο πολύ στην παγκόσμια σκηνή και σίγουρα και στα μάτια της Αμερικής η οποία έχει διαμηνύσει στον κ. Ερντογάν ότι δεν είναι σύμφωνη με τις πολεμικές του συρράξεις στο Αφρίν.

Ιδού τώρα και το ζώπυρο ερώτημα: Αν κάποια στιγμή ο απρόβλεπτος και αδίστακτος Πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος συνεχίζει συνεχώς και ακατάπαυστα να ερίζει και να προκαλεί στο Αιγαίο δια θαλάσσης και αέρος, αποφασίσει να «χτυπήσει» τα νησιά, τη Λέσβο και τη Λήμνο ας πούμε, και βγουν πάλι ο Εβραίος Ραβίνος και ο Αρμένης Πατριάρχης και τον στηρίξουν, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τι θα κάνει άραγε αν του ζητήσει ο κ. Ερντογάν να τον στηρίξει;

Και κάτι άλλο ακόμα, δεν θα πρέπει να λησμονεί κανείς στο Πατριαρχείο ότι υπάρχει και η Ομογένεια της Αμερικής, η οποία ανήκει εκκλησιαστικά στο Φανάρι και έχει ευαισθησία για την Ελλάδα από την οποία και προέρχεται βασικά.

Και δεν είναι μόνο η γενιά των μεταναστών που έχει ευαισθησία, αλλά είναι και η πρώτη και η δεύτερη και η τρίτη και όλες οι γενιές των Ελληνοαμερικανών που νιώθουν περηφάνια για τις ελληνικές τους πολιτιστικές ρίζες και ασίγαστο νόστο στις καρδιές τους για τον τόπο καταγωγής των γονιών, παππούδων και προπάππων τους.

Κι αυτές οι νέες γενιές έχουν τη δική τους νοοτροπία και αντιληπτική των πραγμάτων και σίγουρα έχουν αλλιώτικη σκέψη για την ύπαρξη και λειτουργία του Πατριαρχείου και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου «εν αιχμαλωσία» στο Φανάρι.

Εν τω μεταξύ, η συγκυρία της παρακμιακής κατάστασης στην οποία έχει οδηγηθεί η Αρχιεπισκοπή Αμερικής υπό τον σημερινό ενενηκοντούτη Αρχιεπίσκοπο και την λοιπή «ανύπαρκτη» ουσιαστικά Ιεραρχία, δυσκολεύει ακόμα πιο πολύ τα πράγματα.

Γι' αυτό «στώμεν καλώς» διότι οι καιροί μας βοούν.

Πηγή: ΡΟΜΦΑΙΑ

ΣΗΜ: Υπάρχει και άλλη στάση, αυτή του Αγίου Γρηγορίου του Ε' Πατριάρχη Κων/πόλεως, του Αγίου Χρυσοστόμου Μητροπολίτη Σμύρνης και των συν' αυτώ Άγιων Αρχιερεων Γρηγόριου Κυδωνιών, Αμβρόσιου Μοσχονησίων, Προκόπιου Ικονίου, Ευθύμιου Ζήλων. Εξέλιπε όμως στις μέρες μας, όπως φαίνεται, το θυσιαστικό και μαρτυρικό πνεύμα.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Αποστολος0
Δημοσιεύσεις: 133
Εγγραφή: Τρί Σεπ 19, 2017 7:00 pm

Re: Κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα

Δημοσίευσηαπό Αποστολος0 » Τετ Ιαν 31, 2018 11:47 am

Όλοι εμείς δεν ξέρουμε τις συνθήκες που βιώνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Οι κληρικοί οι ανώτεροι ειδικά εχουν μεγάλη ευθύνη και είναι αναγκασμένοι να προσαρμόζονται στις συνθήκες του κράτους που ζούνε. Άλλες ήταν οι συνθήκες στις οποίες ζούσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο κάτω από την Ρωμαίική αυτοκρατορία, άλλες οι συνθήκες κάτω από την Βυζαντινή αυτοκρατορία, άλλες κάτω από την Οθωμανική αυτοκρατορία και άλλες κάτω από την σημερινή Τουρκία. Λογικό να μεταβάλλεται ανάλογα και η θέση του.Για παράδειγμα το 1821 ο Γρηγόριος Έ αναγκάστηκε να αφορίσει την επανάσταση για να σώσει τους χριστιανούς της Κωνσταντινούπολης από την οργή του σουλτάνου.



Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τετ Ιαν 31, 2018 11:54 am

Ναι, αλλά μετά θυσιάστηκε για την πίστη του και την Εκκλησία. Το ίδιο έκαναν το 1922 οι υπόλοιποι Αρχιερείς που αναφέρω.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Πέτρος
Δημοσιεύσεις: 1646
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 19, 2015 9:32 am

Re: Κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα

Δημοσίευσηαπό Πέτρος » Τετ Ιαν 31, 2018 12:12 pm

Τι ακριβώς είναι η επιχείρηση "Κλάδος ελαίας";



Άβαταρ μέλους
heavenandearth
Δημοσιεύσεις: 303
Εγγραφή: Τρί Ιαν 02, 2018 1:19 pm
Τοποθεσία: Νεκταρία, Αθήνα

Re: Κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα

Δημοσίευσηαπό heavenandearth » Τετ Ιαν 31, 2018 12:42 pm

Χερσαίες και αεροπορικές επιδρομές σε περιοχές της Συρίας που συνορεύουν με Τουρκία και είναι ας πούμε κουρδικές. Διότι ως γνωστόν ο κλάδος ελαίας κομίζει πόλεμο και θάνατο.

Ένας τούρκος γνωστός δημοσιογράφος το παρομοίασε ευθέως με τον Αττίλα το '74 στην Κύπρο, και ο Ερντογάν ούτε λίγο ούτε πολύ προέτρεψε το λιντσάρισμα και τον θάνατό του.


Αγαπάτε αλλήλους.

Άβαταρ μέλους
heavenandearth
Δημοσιεύσεις: 303
Εγγραφή: Τρί Ιαν 02, 2018 1:19 pm
Τοποθεσία: Νεκταρία, Αθήνα

Re: Κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα

Δημοσίευσηαπό heavenandearth » Τετ Ιαν 31, 2018 12:47 pm

Νίκος έγραψε:Ναι, αλλά μετά θυσιάστηκε για την πίστη του και την Εκκλησία. Το ίδιο έκαναν το 1922 οι υπόλοιποι Αρχιερείς που αναφέρω.


Κι εγώ το σκέφτομαι αυτό που λες, αλλά από την άλλη σκέφτομαι ότι ίσως να μην φοβάται καθόλου για τον ίδιο, αλλά για το γενικότερο μέλλον του Πατριαρχείου και των Ρωμιών της Πόλης. Πολύ δύσκολη η θέση του, ας τον φωτίσει ο Θεός.


Αγαπάτε αλλήλους.

Άβαταρ μέλους
Μάνος
Δημοσιεύσεις: 3027
Εγγραφή: Σάβ Δεκ 30, 2017 11:29 pm
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρήτης

Re: Κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα

Δημοσίευσηαπό Μάνος » Τετ Ιαν 31, 2018 12:58 pm

Όποιος είναι έξω από το χορό, πολλά τραγούδια ξέρει. Ο Κύριος να μας ελεεί και εμάς και αυτούς και να μας δίνει δύναμη για το μέλλον.


Ἀπὸ τῶν πολλῶν μου ἁμαρτιῶν, ἀσθενεῖ τὸ σῶμα, ἀσθενεῖ μου καὶ ἡ ψυχή· (Άξιον εστίν)


Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 12 και 0 επισκέπτες

cron