Μοναχισμός

Θεολογικοί, φιλοσοφικοί και διάφοροι άλλοι προβληματισμοί, πάντοτε όμως με Ορθόδοξο υπόβαθρο.

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Αγαμία και γάμος

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Δευτ Ιουν 12, 2017 3:08 pm

Μάρκο διάβασε την έρευνα λίγο πιο προσεκτικά και μην προσπαθείς να μας πείσεις ότι ξέρεις τη χώρα μας καλύτερα από μας. Για παράδειγμα το 75% εμπιστεύεται το θεσμό της οικογένειας το 70% εκφράζεται πολύ ή λίγο θετικά για την Εκκλησία κλπ.

Οι πατέρες της Εκκλησίας ήταν Έλληνες με ελληνική παιδεία, δεν μιλούσαν απλώς ελληνικά. Άλλωστε και στην Αίγυπτο κατοικούσαν πολλοί Έλληνες από τον καιρό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον οποίο οι Αιγύπτιοι λάτρευαν σαν θεό (Ισκαντάρ). Η Αντιόχεια, από την οποία ξεκίνησε η διάδοση του Ευαγγελίου αμέσως μετά την Ιερουσαλήμ κατοικούνταν κυρίως από Έλληνες. Αμέσως μετά η Αλεξάνδρεια κλπ. Αυτό το θέμα είναι εντελώς ανεξάρτητο από το Γάμο και το μοναχισμό. Αν θέλεις άνοιξέ το (με στοιχεία, όμως) να το συζητήσουμε.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Αγαμία και γάμος

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τρί Ιουν 13, 2017 8:14 am

Εννοώ το θέμα του, αν οι Έλληνες ήταν ο φορέας διάδοσης του Ευαγγελίου ή όχι.

Η παράδοση (των Αρμενίων) λέει, ότι οι Αρμένιοι ήταν το πρώτο χριστιανικό κράτος (αν υποθέσουμε ότι είχαν κράτος το 301). Η ιστορία λέει, ότι ο Μέγας Κων/νος σήκωσε το λάβαρο του σταυρού το 306 μ.Χ. και το διάταγμα των Μεδιολάνων υπογράφτηκε το 313 μ.Χ.. Είναι προφανές επομένως γιατί οι Αρμένιοι διεκδικούν το πρώτο Χριστιανικό κράτος, δηλαδή για να υποστηρίξουν τα δικαιώματά τους πάνω στον Πανάγιο Τάφο. Αυτό το θέμα κλείνει εδώ, επειδή συζητάμε σε λάθος χώρο. Άλλωστε δε μας αφορά η αξίωση των Αρμενίων να είναι το πρώτο Χριστιανικό κράτος, αλλά ότι μετά τον 6ο αιώνα έπεσαν σε αίρεση.

Αν το 35,6% των νέων Ελλήνων δηλώνουν μη θρησκευόμενοι, αυτό σημαίνει ότι η πλειοψηφία των νέων στη χώρα μας (64,4%) είναι θρησκευόμενοι και από αυτούς η συντριπτική πλειοψηφία είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο με Ορθόδοξους Χριστιανούς πιστούς πάνω από 60%; Και αυτό το θέμα κλείνει εδώ. Εδώ συζητάμε για το Γάμο και τον μοναχισμό.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Αναστασία1990
Δημοσιεύσεις: 4
Εγγραφή: Κυρ Φεβ 04, 2018 6:23 am

Γάμος, Μοναχισμός, Αγαμία

Δημοσίευσηαπό Αναστασία1990 » Τρί Φεβ 06, 2018 2:11 am

Καλησπέρα στα μέλη του φόρουμ. Νέο μη τακτικό μέλος εδώ και συγχωρήστε με αν κάνω την ανάρτησή μου σε λάθος θεματική του φορουμ. Σας χαιρετώ όλους και όλες. Συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας για έναν ιστοχώρο που δίνει έναυσμα για γόνιμες συζητήσεις γύρω από θέματα Ορθοδοξίας στους αδελφούς μας, αλλά και τις απαντήσεις που δίνετε στον κόσμο με τη Χάρη του Χριστού.
Λίγα λόγια για μένα, πριν θέσω το θέμα προς συζήτηση. Είμαι Ορθόδοξη Χριστιανή κοπέλα 28 ετών, ανύπαντρη, σε μακροχρόνια σχέση. Προέρχομαι απο οικογενειακό περιβάλλον που στηρίζεται στην πίστη και σε χριστιακικές αξίες και αρετές, αλλά όχι πολύ κοντά στην Εκκλησία με την έννοια του τακτικού εκκλησιασμού κι εξομολόγησης, των καθημερινών προσευχών και της τήρησης των νηστειών, κλπ.
Οι ερωτήσεις που θέλω να θέσω είτε ως τροφή για σκέψη είτε προς ανταλλαγή απόψεων, περιστρέφονται γύρω από τα θέματα του γάμου, της αγαμίας και του μοναχισμού:
:arrow: Πρέπει να θεωρούμε πως οι δρόμοι που ουσιαστικά ευλογεί η Εκκλησία είναι μονάχα δύο (εκείνος του έγγαμου βίου κι εκείνος του μοναχισμού); Στην περίπτωση που κάποιος δεν καταφέρει τελικά να παντρευτεί, αλλά ούτε η καρδιά του τον οδηγεί μετά πάσης βεβαιότητας σε μοναστική ζωή, υπάρχει κάποια τρίτη εναλλακτική λύση που να την ευλογεί ο Κύριος; Ή για να το θέσω διαφορετικά, η αγαμία εκτός μοναστικής ζωής εγκρίνεται κι ευλογείται από την Εκκλησία ως ένας εν Χριστώ βίος που μπορεί να οδηγήσει κάποιον, εξίσου με τον έγγαμο και τον μοναχό, στη σωτηρία της ψυχής;



Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Αγαμία και γάμος

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Τρί Φεβ 06, 2018 9:20 am

Θερμή παράκληση, ιδίως στα νέα μέλη, κάντε τον κόπο να ψάξετε, αν το θέμα που σας απασχολεί υπάρχει ήδη. Όπως βλέπεις Αναστασία, έχει γίνει ήδη εκτενής συζήτηση για το ερώτημα που βάζεις. Περιορίζομαι να επαναλάβω, ότι ο καθένας επιλέγει με τη βοήθεια του Πνευματικού του το δρόμο της σωτηρίας του, αλλά οι ασφαλέστεροι δρόμοι είναι του Γάμου ή του μοναχισμού. Ο τρίτος δρόμος που λες είναι γεμάτος παγίδες. Την τεκμηρίωση θα τη βρεις πιο πάνω.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
heavenandearth
Δημοσιεύσεις: 303
Εγγραφή: Τρί Ιαν 02, 2018 1:19 pm
Τοποθεσία: Νεκταρία, Αθήνα

Re: Αγαμία και γάμος

Δημοσίευσηαπό heavenandearth » Τρί Φεβ 06, 2018 9:31 am

Καλώς την!

Δεν είμαι θεολόγος, αλλά γιατί να μην εγκρίνει ο Θεός τον τρίτο αυτό δρόμο, από τη στιγμή που ο άνθρωπος τηρεί το θέλημά Του και ζει σύμφωνα με τις εντολές Του.

Από την άλλη ρώτα τον εαυτό σου (και μην απαντήσεις σε εμάς εννοείται), για ποιο λόγο μια νέα κοπέλα σε μακροχρόνια σχέση έχει στο νου της αυτή την ερώτηση; Η σχέση δεν οδηγεί στον γάμο; Αν όχι γιατί; Θέλω να πω αν αυτό είναι το ζήτημα, να αντιδράσεις πιο δυναμικά και όχι να εγκαταλείψεις την ιδέα του γάμου.

Να είσαι σίγουρη ότι μια κοπέλα που δίνει αγάπη στον σύντροφό της χωρίς να συμβιβάζει τις αρχές της, θα κάνει έναν όμορφο γάμο και οικογένεια με τον σωστό άνθρωπο που θα την εκτιμά. Και βάζω το χέρι μου στη φωτιά για αυτό ;)

Μην εγκαταλείψεις την ιδέα του γάμου. Είναι σαν να έχεις την αγάπη σου και τον κολλητό σου δύο σε ένα. Είναι από τις ωραιότερες σχέσεις που μπορεί να έχει ο άνθρωπος. Βεβαίως θέλει προσοχή και δουλειά, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση. Πάντως αξίζει τον κόπο!


Αγαπάτε αλλήλους.

Άβαταρ μέλους
heavenandearth
Δημοσιεύσεις: 303
Εγγραφή: Τρί Ιαν 02, 2018 1:19 pm
Τοποθεσία: Νεκταρία, Αθήνα

Re: Αγαμία και γάμος

Δημοσίευσηαπό heavenandearth » Τρί Φεβ 06, 2018 9:32 am

Νίκο δεν διάβασα όλη τη συζήτηση. Γεμάτος παγίδες; Πάω να διαβάσω.


Αγαπάτε αλλήλους.

Πέτρος
Δημοσιεύσεις: 1646
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 19, 2015 9:32 am

Re: Αγαμία και γάμος

Δημοσίευσηαπό Πέτρος » Τρί Φεβ 06, 2018 10:55 am

Ο Γάμος είναι προαιρετικό μυστήριο της Εκκλησίας μας.
Είναι όμως μυστήριο και μάλιστα μέγα όπως είπε ο Απόστολος Παύλος.
Νομίζω αυτό τα λέει όλα.



Άβαταρ μέλους
aposal
Δημοσιεύσεις: 7219
Εγγραφή: Δευτ Ιούλ 30, 2012 1:12 pm
Τοποθεσία: Απόστολος, Άγιος Δημήτριος Αττικής

Re: Αγαμία και γάμος

Δημοσίευσηαπό aposal » Τρί Φεβ 06, 2018 11:32 am

Στον γάμο ο Χριστός έκανε το πρώτο θαύμα.


Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανώμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων (απόσπασμα από τη Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου).

Πέτρος
Δημοσιεύσεις: 1646
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 19, 2015 9:32 am

Re: Γάμος, Μοναχισμός, Αγαμία

Δημοσίευσηαπό Πέτρος » Τρί Φεβ 06, 2018 11:50 am

Αναστασία1990 έγραψε:.......... Στην περίπτωση που κάποιος δεν καταφέρει τελικά να παντρευτεί, αλλά ούτε η καρδιά του τον οδηγεί μετά πάσης βεβαιότητας σε μοναστική ζωή, υπάρχει κάποια τρίτη εναλλακτική λύση που να την ευλογεί ο Κύριος; Ή για να το θέσω διαφορετικά, η αγαμία εκτός μοναστικής ζωής εγκρίνεται κι ευλογείται από την Εκκλησία ως ένας εν Χριστώ βίος που μπορεί να οδηγήσει κάποιον, εξίσου με τον έγγαμο και τον μοναχό, στη σωτηρία της ψυχής;

Εννοείς αγαμία εκτός μοναστικής ζωής αλλά με σαρκικές σχέσεις;



Άβαταρ μέλους
Μάνος
Δημοσιεύσεις: 3027
Εγγραφή: Σάβ Δεκ 30, 2017 11:29 pm
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρήτης

Re: Αγαμία και γάμος

Δημοσίευσηαπό Μάνος » Τρί Φεβ 06, 2018 1:54 pm

Αυτό πρέπει να εννοεί. Να πω οτι, δεν πρέπει να ξεφεύγουμε από αυτά, που λέει η πίστη και αν το κάνουμε, να αναλαμβάνουμε την ευθύνη και να μην το δικαιολογούμε. Πιστεύω, ότι και ο πνευματικός δεν θα το δικαιολογούσε αυτό (ούτε και θα έπαιρνε το κεφάλι του άλλου) χωρίς να είμαι άξιος να το πω αυτό.


Ἀπὸ τῶν πολλῶν μου ἁμαρτιῶν, ἀσθενεῖ τὸ σῶμα, ἀσθενεῖ μου καὶ ἡ ψυχή· (Άξιον εστίν)


Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 3 και 0 επισκέπτες