Ορθόδοξοι Άγιοι της Δυτικής Ευρώπης

Βίοι Αγίων, Θαύματα, Κείμενα, Λόγοι και Εικόνες

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Α.Γ.
Δημοσιεύσεις: 828
Εγγραφή: Παρ Φεβ 12, 2016 11:46 pm

Ορθόδοξοι Άγιοι της Δυτικής Ευρώπης

Δημοσίευσηαπό Α.Γ. » Τετ Φεβ 21, 2018 11:25 pm

Εικόνα

Σύναξι Πάντων των Αγίων της Ιρλανδίας & της Μ. Βρεταννίας

Εικόνα

Οι Άγιοι της Δυτικής Ευρώπης που κοιμήθηκαν ή μαρτύρησαν πριν το 1054 μ.Χ όπου έγινε το σχίσμα των Ρωμαιοκαθολικών είναι Ορθόδοξοι. Παρακάτω σας παραθέτουμε βίους τους για να τους γνωρίσουμε και να γίνουν οι καλύτεροί μας φίλοι...!

"Η Εκκλησία στις Βρετανικές Νήσους θα αρχίσει να μεγαλώνει, μόνο όταν αρχίσει να τιμά τους δικούς της Αγίους" (Άγιος Αρσένιος της Πάρου †1877).


Αρχιμ. Ιωάννης Κωστώφ:

«Ὅπως μιά καλή νοικοκυρά παίρνει μιά συνταγή ἑνός γλυκοῦ γιά νά τό κάνη, κι ἀρχίζει καί βάζει ὅλα τά ὑλικά ὅπως λέει ἡ συνταγή, στό τέλος μπορεῖ νά δῆ ὅτι τό γλυκό της ἀπέτυχε, ὁπότε τό δίνει στό σκύλο της νά τό φάη... Λοιπόν, ἔτσι εἶναι καί ἡ ζωή μας. Διαβάζουμε τίς Ὁδηγίες γιά τή ζωή μας πού εἶναι τό Εὐαγγέλιο, ἀλλά τά κάνουμε... θάλασσα! Καί πάλι κάνουμε μιά προσπάθεια, καί πάλι, καί πάλι. Ἀλλά, ὅπως στό γλυκό πού τή μιά φταίει τό αὐγό πού ἔπεσε παραπάνω, τήν ἄλλη ἡ ζάχαρη πού ἔπεσε πιό λίγη, ἔτσι καί στή ζωή. Μιά φορά φταίει ἡ Φιλαυτία μας, μιά φορά φταίει ἡ Ὑποκρισία μας, μιά φορά φταίει τό ὅτι μιλήσαμε γιά τόν πλησίον μας σάν νά μήν ἦταν ἀδελφός μας... Κι ὅλα αὐτά μαζεύονται καί γίνονται σάν μιά πέτρα πού θά μᾶς ρίξη κάτω στή θάλασσα νά πνιγοῦμε καί τίποτε ἄλλο...».

Χρειάζονται, λοιπόν, ὁδηγίες γιά τή ζωή μας. Καί, ὅπως συμβαίνει καί γιά τά ἐπίγεια ταξίδια, βοηθάει πολύ μιά σύγχρονη ἐφεύρεσι πού, φωνητικά καί ὀπτικά, ὑπαγορεύει τό ἀκολουθητέο δρομολόγιο: τό GPS (Global Position System) —τό Σύστημα Καθορισμοῦ Θέσεως στήν Ὑδρόγειο. Καί, βέβαια, στό πνευματικό ταξίδι πρός τόν Παράδεισο αὐτοί πού ὑποδεικνύουν διαδρομές, ἀλλά, ταυτόχρονα, καί βοηθοῦν εἶναι οἱ Ἅγιοι καί Πατέρες τῆς Ἐκκλησίας μας, πού βάδισαν πρίν ἀπό μᾶς τόν ἴδιο δρόμο καί ξέρουν τίς κακοτοπιές, ἀλλά καί τίς σωστικές ὀάσεις του. Ἄς πάρουμε, λοιπόν, τίς πνευματικές ὁδηγίες τους καί ἄς ξεκινήσουμε.
Καί, ὅπως καί στά ἀεροπορικά ταξίδια, ὁ πιλότος (ὁ Κύριός μας) καί τό πλήρωμα (ἡ Παναγία, οἱ Ἅγιοι καί οἱ Ἄγγελοι) μᾶς καλωσορίζουν καί μᾶς εὔχονται καλό ταξίδι.

Από το Βιβλίο: Ἀρχιμ. Ἰωάννου Κωστώφ, GPS ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ, Δέν ὑπάρχει δευτέρα εὐκαιρία ἀλλά Δευτέρα Παρουσία, Περί Πνευματικοῦ Ἀγῶνος 2, ΕΚΔ. ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ, ΑΘΗΝΑ 2011 - Truth Target - Ορθόδοξη Απολογητική

Πηγή:

Ορθόδοξος Συναξαριστής Κελτών Αγίων & Πάντων των ΑγίωνΑ.Γ.
Δημοσιεύσεις: 828
Εγγραφή: Παρ Φεβ 12, 2016 11:46 pm

Άγιος Φίλλαν (St Fillan) του Strathfillan της Σκωτίας (+8ος αι.) - 9 Ιανουαρίου, 20 Ιουνίου & Αύγουστος 26

Δημοσίευσηαπό Α.Γ. » Τετ Φεβ 21, 2018 11:32 pm

Εικόνα

Άγιος Φίλλαν (St Fillan) του Strathfillan της Σκωτίας (+8ος αι.)

9 Ιανουαρίου, 20 Ιουνίου & Αύγουστος 26


Ο Άγιος Φίλλαν (St Fillan / Foelan) έζησε τον 8o αιώνα. Γεννήθηκε στην Ιρλανδία. Η μητέρα του ήταν η Αγία Κεντιγκέρνα (St Kentigerna) και ο θείος του ο Άγιος Κόμγκαν (St Comgan).

Ο Άγιος Φίλλαν (St Fillan) διαπαιδαγωγήθηκε στο Μοναστήρι Taghmon στο Wexford της Ιρλανδίας από τον Άγιο Φίνταν (St Fintan Munnu). Αργότερα, γύρω στο 717, πήγε μαζί με την μητέρα του και άλλους συγγενείς στην Σκωτία. Εκεί έγινε μοναχός και έζησε ως μοναχός μέχρι το τέλος της ζωής του.

Είναι γνωστό ότι για ένα διάστημα ο Άγιος Φίλλαν (St Fillan) κήρυξε το Ευαγγέλιο μαζί με την Αγία Κεντιγκέρνα (St Kentigerna) και τον Άγιο Κόμγκαν (St Comgan) και έπειτα αποσύρθηκε προκειμένου να ζήσει σαν ερημίτης μέσα σε μία σπηλιά εκεί όπου βρίσκεται σήμερα το χωριό Pittenweem (που σημαίνει ο τόπος της σπηλιάς) στην κομητεία της Fife.
Αυτό το χωριό επρόκειτο να γίνει ένα από τα ποιο σημαντικά μέρη όπου τιμούσαν τον Άγιο.

Με τον καιρό ο Άγιος Φίλλαν (St Fillan) έγινε ηγούμενος ενός μοναστηριού στην περιοχή Fife αλλά μετά από πολλά χρόνια εγκατέλειψε την θέση του ηγουμένου και πήγε στην περιοχή Glendochart, στο Perthshire της Σκωτίας, όπου έζησε μόνος με προσευχή και έπειτα έχτισε εκεί και μία εκκλησία. Σήμερα πολλές εκκλησίες και πολλά μέρη στο Glendochart φέρουν το όνομα του Αγίου.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του ο Άγιος Φίλλαν (St Fillan) θεράπευσε πολλούς ανθρώπους οι οποίοι τον επισκέπτονταν για να τους δώσει πνευματικές συμβουλές. Ο Άγιος έκανε πολλά θαύματα.

Κάποτε, όταν ήταν ηγούμενος, ένας λύκος έφαγε ένα από τα βόδια του την ώρα που ο Άγιος εργαζόταν στα χωράφια. Ο ηγούμενος διέταξε τον λύκο να οργώσει το χωράφι παίρνοντας τη θέση του βοδιού που είχε φάει. Ο άγριος λύκος υπάκουσε τον Άγιο και αμέσως ολοκλήρωσε την εργασία που του έβαλε ο Άγιος σαν μετάνοια για την πράξη του.

Ο Άγιος Φίλλαν (St Fillan) κοιμήθηκε και θάφτηκε στο Strathfillan, στον τόπο όπου τον τιμούν περισσότερο. Πιθανόν να έχτισε μία εκκλησία ή ένα μοναστήρι σε αυτή την περιοχή και κήρυξε στους ντόπιους Πίκτους. Η σπηλιά το Αγίου Φίλλαν (St Fillan) στο Pittenweem υπάρχει μέχρι και σήμερα. Μετά τον θάνατο του η σπηλιά έγινε ένας προορισμός για πολλούς προσκυνητές και ένα Ιερό Πηγάδι με ιαματικές ικανότητες υπήρχε κοντά στη σπηλιά για πολλά χρόνια. Για πολλά χρόνια η σπηλιά του Αγίου ξεχάστηκε. Γύρω στο 1900, ένα άλογο που βοσκούσε κοντά στην αυλή μια εκκλησίας στην περιοχή έπεσε μέσα σε μία μεγάλη τρύπα.

Όταν καθάρισαν την τρύπα ανακάλυψαν πως εκεί μέσα ήταν το κελί του Αγίου που είχε εγκαταλειφτεί χρόνια πριν. Πολλές πέτρες οι οποίες είχαν ιαματικές ικανότητες χάρη στις προσευχές του Αγίου Φίλλαν (St Fillan) ανακαλύφθηκαν στην σπηλιά μαζί με ένα μέρος του πηγαδιού.

Πηγές:

Ιανουάριος - Ορθόδοξος Συναξαριστής Κελτών Αγίων & Πάντων των Αγίων

ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΚΕΛΤΙΚΗ & ΑΓΓΛΟΣΑΞΟΝΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΑ.Γ.
Δημοσιεύσεις: 828
Εγγραφή: Παρ Φεβ 12, 2016 11:46 pm

Οι Αγίες Εθενία & Φιδελμία (St Ethenea & St Fidelmia) οι Πριγκίπισσες του Υψηλού Βασιλείου Tara της Ιρλανδίας (+433)

Δημοσίευσηαπό Α.Γ. » Τετ Φεβ 21, 2018 11:45 pm

Εικόνα

Οι Αγίες Εθενία & Φιδελμία του Tulsk Ιρλανδίας (+433)

11 Ιανουαρίου

(St Ethenea / Ethna & St Fidelmia / Fidelma)


Οι Αγίες Εθενία & Φιδελμία (St Ethenea / Ethna & St Fidelmia / Fidelma) οι Πριγκίπισσες του Υψηλού Βασιλείου Tara της Ιρλανδίας οι οποίες βαπτίστηκαν από τον Άγιο Πατρίκιο & έγιναν Μοναχές για 1 ώρα & ύστερα κοιμήθηκαν (+433) ╰⊰¸¸.•¨* 11 Ιανουαρίου – Ορθόδοξη Ιρλανδία

Οι Αγίες Εθενία και Φιδελμία (St Ethenea / Ethna & St Fidelmia / Fidelma) ήταν πριγκίπισσες του Υψηλού Βασιλείου Tara της Ιρλανδίας, κόρες του ειδωλολάτρη βασιλιά Laoghaire της Ιρλανδίας. Όταν συνάντησαν τον Άγιο Πατρίκιο πίστεψαν στο Χριστιανισμό και βαπτίστηκαν στο Ιερό Πηγάδι του Αγίου Πατρικίου στο Tulsk της Κομητείας Roscommon της Ιρλανδίας. Έγιναν μαθήτριές του Αγίου Πατρικίου και Μοναχές, δηλαδή αφιέρωσαν την ζωή τους στον Νυμφίο Χριστό. Έζησαν ως Μοναχές για μία μόνο ώρα. Κοινώνησαν στη Θεία Λειτουργία και αμέσως με πλήρη ηρεμία έκατσαν και κοιμήθηκαν και οι δύο παραδίδοντας την αγία ψυχή τους στα χέρια του Χριστού το έτος 433 μ.Χ. προς εκπλήρωση της μεγάλη τους επιθυμίας να δούνε τον Χριστό από κοντά.

Mια μέρα το καλοκαίρι οι μικρές κόρες του βασιλιά Laoghaire του Connaught, Εθενία και Φιδελμία, πήγαν για το καθημερινό μπάνιο τους στον ιδιωτικό χώρο κοντά στο παλάτι, ένα μέρος στο οποίο κανείς δεν ερχόταν τόσο νωρίς το πρωί. Αλλά αυτή την ξεχωριστή μέρα έμειναν έκπληκτες γιατί είδαν ότι είχαν κατασκηνώσει άνθρωποι στην καταπράσινη πλαγιά κοντά στην πισίνα.

Ήταν ο Άγιος Πατρίκιος και η συνοδεία του, οι οποίοι είχαν έρθει κατά τη διάρκεια της νύχτας με ένα μήνυμα για το βασιλιά του Connaught και εκείνη τη στιγμή όλοι μαζί προσεύχονταν.

Οι πριγκίπισσες ρώτησαν τον Άγιο Πατρίκιο: “Ποιος είσαι, και από πού έρχεσαι;”.

Ο Άγιος Πατρίκιος δίστασε για λίγο, αλλά στη συνέχεια είπε: “Έχω πιο σημαντικά πράγματα να σας πω από τα ονόματά μας και από το πού ξεκινήσαμε. Ξέρουμε ποιος είναι ο ένας αληθινός Θεός τον οποίο και πρέπει να λατρεύουμε”.

Τα κορίτσια έδειχναν ικανοποιημένα, παρά ενοχλημένα. Σαν ένα φλας κάτι φάνηκε να άναψε μέσα τους, σαν μια εκτυφλωτική λευκή φλόγα στην καρδιά και το μυαλό τους. Ήξεραν αμέσως ότι αυτό ήταν πραγματικό, πραγματική είδηση και ότι ήταν η Αλήθεια. Όλα συνέβησαν ακαριαία. Στη συνέχεια οι πριγκίπισσες ρώτησαν τον Άγιο Πατρίκιο ένα ολόκληρο χείμαρρο από ερωτήματα:

“Ποιος είναι ο Θεός; Πού μένει; Θα ζήσει για πάντα;”, και πολλές άλλες ερωτήσεις με ενθουσιασμό καί δίψα για την Αλήθεια.

Ο Άγιος Πατρίκιος απάντησε σε κάθε ερώτησή τους γρήγορα και απλά. Ήταν πολύ ευχαριστημένος. Ο Άγιος Πατρίκιος και οι δύο πριγκίπισσες ήταν πλημμυρισμένοι μέ φως και τα τρία φώτα μαζί έκαναν μια τεράστια λάμψη. Οι ακόλουθοι του Αγίου Πατρικίου στεκόντουσαν κοντά, ακούγοντας την συζήτηση, νιώθοντας τυχεροί να είναι μάρτυρες του άγιού αυτού ανθρώπου και των γλυκών κορίτσιών με το Άγιο Πνεύμα ανάμεσά τους.

“Αχ, να μας πείτε πώς θα βρούμε τον καλό Θεό. Να μας διδάξετε περισσότερα για τον Χριστό ο οποίος πέθανε πάνω στο Σταυρό. Πείτε μας περισσότερα, περισσότερα, περισσότερα”, οι πριγκίπισσες προέτρεψαν τον Άγιο Πατρίκιο. Αλλά δεν υπήρχε καμία ανάγκη για περισσότερο. Οι δύο πριγκίπισσες είχαν ήδη λάβει το δώρο του Πνεύματος της Αληθείας.

Ο Άγιος Πατρίκιος τις οδήγησε στην πισίνα κολύμβησης, όπου τίς βάφτισε. Για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, στη συνέχεια, η Αγίες Εθενία και Φιδελμία ήταν πολύ ήσυχες γιατί ήταν σε βαθιά προσευχή. Εντωμεταξύ, ο Άγιος Πατρίκιος ήταν έτοιμος να προσφέρει την Αγία Θυσία με υπαίθρια Θεία Λειτουργία.

Στη συνέχεια, οι πριγκίπισσες άρχισαν και πάλι να λένε με αγάπη για το Χριστό και λαχτάρα:

“Θέλω να δω τον Ιησού Χριστό τώρα”, είπε η Αγία Εθενία.

“Κι εγώ θέλω να Τον δω”, επανέλαβε η Αγία Φιδελμία. “Θέλω να είμαι μαζί Του στο Σπίτι του για πάντα”.

Ο Ἀγιος Πατρίκιος τους εξήγησε πολύ ευγενικά ότι δεν θα είναι σε θέση να δουν τον Θεό παρά μόνο μετά το θάνατό τους. Ήταν ακόμα νέες, έτσι θα είχαν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα προτού να μπορέσουν να τον δουν όπως είναι. Αν ζούσαν καλή Χριστιανική ζωή, τότε θα είναι σε θέση να πάνε στο Θεό για πάντα και μεγάλες χαρές θα αντικαταστήσουν τις σημερινές θλίψεις. Τα κορίτσια συλλογιστηκαν αυτό που τους είπε ο Άγιος Πατρίκιος ο οποίος ξεκίνησε την Θεία Λειτουργία.

Καθώς έφτανε στο τέλος της η Θεία Λειτουργία το ποτάμι και τα δάση φάνηκαν να τραγουδούν τους επαίνους του Θεού, να δοξολογούν το Θεό. Στη συνέχεια χτύπησαν ένα καμπανάκι και όλοι υποκλίθηκαν με το κεφάλι τους. Ο Ιησούς Χριστός ήταν μαζί τους στο πράσινο λόφο στο πάρκο του βασιλιά. Σύντομα το κουδούνι χτύπησε και πάλι και ο Άγιος Πατρίκιος κάλεσε τις πριγκίπισσες προς τα εμπρός και τους έδωσε τη Θεία Κοινωνία.

Για λίγο τα κορίτσια φαίνονταν τόσο χαρούμενα και τόσο όμορφα σαν άγγελοι. Έκατσαν ήρεμα και παρέδωσαν την αγία ψυχή τους στον Χριστό. Ο Χριστός τους εκπλήρωσε την λαχτάρα τους να είναι από τώρα μαζί Του. Έζησαν για μία ώρα μετά την Βάπτισή τους, ώσπου δηλαδή να τελειώσει η Θεία Λειτουργία και να κοινωνήσουν το Πανάγιο Σώμα και Αίμα του Χριστού.

Παρακάτω είναι άλλη μία επανάληψη της συνάντησης μεταξύ του Αγίου Πατρικίου και των δύο νεαρών κοριτσιών από το αρχαίο Ορθόδοξο βιβλίο του 7ου αιώνα “Η Ζωή του Αγίου Πατρικίου” του Muirchu moccu Machtheni:

Ο Άγιος Πατρίκιος σε κάποιο ιεραποστολικό ταξίδι του πήγε στο Rathcroghan το οποίο βρίσκεται κοντά στο Tulsk στην Κομητεία Roscommon της Ιρλανδίας. Στο πηγάδι Clebach δίπλα στο Cruachan (σημερινό Tobercrogheer), ο Άγιος και η συνοδεία του έκαναν παύση για ξεκούραση.

Το Rathcroghan είναι ένα αρχαίος κελτικός βασιλικός τόπο ταφής.

Ενώ ο Άγιος Πατρίκιος και οι Κληρικοί του κάθονται κοντά στο πηγάδι, δύο βασιλικές κόρες, πριγκίπισσες, η Εθενία (St Ethenea / Ethna) και η κοκκινομάλλα Φιδελμία (St Fidelmia / Fidelma), ήρθαν να πλύνουν τα χέρια τους. Αυτές οι δύο κόρες του βασιλιά Loeghaire ανατράφηκαν στο Connacht από τους δύο οδηγούς του βασιλιά, τους αδελφούς Mael και Caplait.

Με έκπληξη για την περίεργη εμφάνιση των μοναχών και των ιερέων της συνοδείας του Αγίου Πατρικίου, τα κορίτσια τους ρώτησαν ποιοι είναι, και από πού έρχονταν. Ο Άγιος Πατρίκιος τους απαντησε ότι ήταν καλύτερα για αυτές να πιστεύουν στον αληθινό Θεό από το να ρωτάνε τέτοιες ερωτήσεις.

Η Εθενία (St Ethenea) ρώτησε στη συνέχεια:

“Τι είναι ο Θεός; Πού είναι ο Θεός. Και ποιός είναι ο Θεός;
Και πού είναι το κατοικητήριο του Θεού;
Μήπως ο Θεός σας έχει γιους και κόρες;
Έχει χρυσός και ασήμι; Είναι αθάνατος;
Είναι όμορφος;
Έχει ανθρώπους να μορφώσουν το γιο του;
Είναι οι κόρες του όμορφες και αγαπητές από τους άνδρες;
Είναι αυτός στον ουρανό ή στη γη;
Ή στον κάμπο;
Με ποιο τρόπο έχει έρθει σε μας;
Είναι στα βουνά; Στις ρεματιές;
Είναι αυτός νέος ή ηλικιωμένος;
Πείτε μας γι᾽ αυτόν, πώς είναι ο Θεός;”.

Γεμάτο με το Άγιο Πνεύμα, ο Άγιος Πατρίκιος τους απαντά:

“Ο Θεός μας είναι ο Θεός όλων των ανθρώπων, ο Θεός του Ουρανού και της Γης,
των θαλασσών και των ποταμών, του Ήλιου και της Σελήνης και των αστεριών,
των ψηλών βουνων και των βαθιών κοιλάδων,
ο Θεός είναι πάνω από τον Ουρανό και μέσα στον Ουρανό και στη Γη,
και στη θάλασσα και σε όλα όσα είναι σ᾽ αυτή.
Ο Ίδιος πληροφορεί όλα αυτά τα πράγματα, φέρνει τη ζωή σε όλα τα πράγματα,
ξεπερνά όλα τα πράγματα, συντηρεί όλα τα πράγματα.
Δίνει φως στον Ήλιο και στη Σελήνη από τη νύχτα.
Κάνει πηγές στην ξηρά και νησιά στις θάλασσες,
και ο Ίδιος θέτει τα αστέρια στις θέσεις τους.
Έχει ένα Υιό, συν-αιώνιο με τον Eαυτό του και Oμοούσιο.
Ούτε είναι ο Υιός νεότερος από τον Πατέρα,
ούτε ο Πατέρας μεγαλύτερος από τον Υιό.
Και το Άγιο Πνεύμα εκπορεύεται από τον Πατέρα.
Ο Πατέρας και ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα δεν μπορούν να διαιρεθούν
Πραγματικά θα ήθελα να σας ενώσω με τον Ουράνιο Βασιλιά,
εσας που μέχρι τώρα είστε οι κόρες ενός επίγειου βασιλιά.
Πιστέψτε!”.

Με μια φωνή και με όλη τους την καρδιά, τα δύο κορίτσια απαντήσαν: “Με ποιο τρόπο μπορούμε να πιστέψουμε στον Ουράνιο Βασιλιά; Καθοδηγήστε μας πιο επιμελώς, ώστε να μπορούμε να Τον δούμε πρόσωπο με πρόσωπο, να μας ενημερώσετε και ό,τι μπορείτε να μας πείτε εμείς θα το κάνουμε.

Ο Άγιος Πατρίκιος τις ρωτησε αν πιστεύουν ότι το Bάπτισμα θα πετάξει μακρυα την αμαρτία του πατέρα και της μητέρας τους, δηλαδή την ειδωλολατρεία, και τα κορίτσα απάντησαν: “Πιστεύουμε”.

Ύστερα ο Άγιος Πατρίκιος τις ρώτησε αν πιστεύουν στην μετάνοια μετά την αμαρτία, στη ζωή μετά το θάνατο, στην ανάσταση την Ημέρα της Κρίσεως, στην ενότητα της Εκκλησίας. Για όλα αυτά τα ζητήματα τα κορίτσια απαντήσαν: “Πιστεύουμε”.

Στη συνέχεια βαπτίστηκαν και αφιερώθηκαν ως μοναχές στο Χριστό βάζοντάς τους ο Άγιος Πατρίκιος λευκά πέπλα πάνω από τα κεφάλια τους.

Τα δύο κορίτσια ζητούσαν να δουν το Πρόσωπο του Χριστού. Ο Άγιος Πατρίκιος τους είπε οτι μέχρι να λάβουν την Θεία Κοινωνία και μέχρι να πεθάνουν, δεν μπορούν να δουν το πρόσωπο του Χριστού. Οι Αγίες Εθενία και Φιδελμία του απαντήσαν: “Δώσε μας την Θεία Κοινωνία έτσι ώστε να μπορούμε να δούμε τον Υιό, το Νυμφίο μας.

Έτσι στο τέλος της Θείας Λειτουργίας έλαβαν τη Θεία Ευχαριστία και παρέδωσαν την αγία ψυχή τους στο Χριστό εκπληρώνοντάς τους ο Χριστός την επιθυμία να Τον δουν από κοντά. Τις δύο Αγίες της τύλιξαν μαζί σε ένα σάβανο.

Οι κηδεία τους έγινε με πολλούς λυγμούς από τους φίλους των δύο πριγκιπισσών.

Ο ειδωλολάτρης Δρυΐδης Caplait, ο θετός πατέρας των κοριτσιών ήρθε και θρήνησε. Ο Άγιος Πατρίκιος κήρρυξε σε αυτόν και ο ίδιος, επίσης, πίστεψε και βαπτίστηκε και εκάρη μοναχός, δηλαδή αφιερωμένος στον Κύριο.

Ύστερα ο Δρυΐδης Mael, ο αδελφός του Caplait, πήγε εκεί και είπε στον Άγιο Πατρίκιο να αφήσει τον αδελφό του να γυρίσει πίσω στην ειδωλολατρική θρησκεία των Δρυϊδών. Αλλά ο Άγιος Πατρίκιος κήρρυξε στον Mael επίσης, και ο ίδιος, επίσης, μεταστράφηκε στο Χριστιανισμό και βαπτίστηκε και εκάρει Μοναχός, δηλαδή αφιέρωσε όλη τη ζωή του στο Χριστό.

Οι δύο Αγίες θάφτηκαν μαζί κοντά στο πηγάδι του Clebach. Μια κυκλική τάφρος είναι σκαμμένη γύρω από τον τόπο ταφής, όπως συνηθίζεται μεταξύ των κατοίκων της Ιρλανδίας.

Πηγή:

Ορθοδοξία - Άγιοι της καρδιάς μου - Saints of my heartΑ.Γ.
Δημοσιεύσεις: 828
Εγγραφή: Παρ Φεβ 12, 2016 11:46 pm

Video: Ορθόδοξη Ιρλανδία - Ο Άγιος Κόλμαν (St Colman) του Kilmacduagh Ιρλανδίας (+632) & η αρμονία του με την άγρια φύση

Δημοσίευσηαπό Α.Γ. » Τετ Φεβ 21, 2018 11:57 pmΟρθόδοξη Ιρλανδία

Ο Άγιος Κόλμαν (St Colman) του Kilmacduagh Ιρλανδίας (+632) & η αρμονία του με την άγρια φύσηΑ.Γ.
Δημοσιεύσεις: 828
Εγγραφή: Παρ Φεβ 12, 2016 11:46 pm

Η Αγία Ούρσουλα (St Ursula) & οι 10 Αγίες Παρθένες της συνοδίας της οι οποίες μαρτύρησαν στην Κολωνία της Γερμανίας (+38

Δημοσίευσηαπό Α.Γ. » Πέμ Φεβ 22, 2018 12:09 am

Εικόνα

Η Αγία Ούρσουλα (St Ursula) και οι Αγίες 10 Παρθένες της συνοδίας της,

Μάρθα, Σαούλη, Μπρικτόλα, Γρηγορία, Σατουρνίνα, Σαββατία, Σεντία, Παλλαδία,

Σατουρία & Πιννόζα οι οποίες μαρτύρησαν στην Κολωνία (Cologne)

της Γερμανίας, από Μ. Βρεταννία (+383)

21 Οκτωβρίου


Η Αγία Ούρσουλα ήταν πριγκίπισσα και υπήρξε θυγατέρα του βασιλέα Δονάτου της Δουμνονίας της νοτιοδυτικής Αγγλίας και είχε καταγωγή Ρωμαιοβρετανική.

Το όνομα Ούρσουλα προέρχεται από το λατινικό ursus που σημαίνει άρκτος. Επομένως το όνομα Ursula σημαίνει μικρή άρκτος (μικρή αρκούδα).

Και οι δύο γονείς της ήταν ευσεβείς χριστιανοί και καλόγνωμοι και μεγάλωσαν την νεαρή Ούρσουλα με τίμιες και χριστιανικές αρχές. Η Αγία από μικρής ηλικίας διακρινόταν για την ομορφιά της αλλά και τον αγώνα για την απόκτηση των ευαγγελικών αρετών έτσι ώστε μεγαλώνοντας έγινε περιζήτητη για το κάλλος και τον ενάρετο βίο της. Εκείνη η μακαρία σκεπτόταν την ολοκληρωτική της αφιέρωση στον Ιησού Χριστό γνωρίζοντας για τους Παρθενώνες όπου ευλαβείς γυναίκες ζούσαν με κοινοβιακή άσκηση και συνάμα κοινωνική αποστολή.
Ταυτόχρονα οι γυναίκες της Βρετανικής Εκκλησίας διακρίνονταν για την πίστη και την ευσέβειά τους και ιδιαιτέρως οι βασιλικές οικογένειες της Μεγάλης Βρετανίας εκόσμησαν την Εκκλησία του Χριστού κατά την πρώτη χιλιετία του Χριστιανισμού με πάνω από 50 Άγιες Βασίλισσες, πριγκίπισσες, Μάρτυρες και
Οσίες Ασκήτριες. Όντας φορέας μιας αγίας ανατροφής που ακολουθούσε πιστά μια παράδοση σεμνών και ευσεβών γυναικών της πατρίδας της ποθούσε τον παρθενικό βίο.

Κατ’ εντολή όμως του πατέρα της έπλευσε με σκοπό να συναντήσει τον μέλλοντα σύζυγό της, τον παγανιστή κυβερνήτη της Αρμορικής (Βρετάνη) Κόναν Meriadoc. Στο ταξίδι της τήν συνόδευαν δέκα εκλεκτές παρθένες από τα ανάκτορα, οι ευσεβείς Μάρθα, Σαούλη, Μπρικτόλα, Γρηγορία, Σατουρνίνα, Σαββατία, Σεντία, Παλλαδία, Σατουρία και Πιννόζα.

Παρ’όλα αυτά μια θαυματουργική καταιγίδα τις μετέφερε σε μια μέρα μόνο σ’ένα λιμάνι της Γαλλίας όπου η Αγία Ούρσουλα ανεκοίνωσε πως προ του γάμου της θα πραγματοποιούσε ένα πανευρωπαϊκό προσκύνημα. Μετέβη στην Ρώμη με την ιερά ακολουθία της και έπεισε τον πάπα Κυριακό και τον ηγούμενο της Ραβέννας Σουλπίκιο να συμμετάσχουν και αυτοί στο προσκύνημα.

Κατά τη διάρκεια το προσκηνηματικού ταξιδιού τους η Αγία Ούρσουλα και η συνοδίας της αιχμαλωτίζονται στην Γαλλία κατά την εκστρατεία του στρατηγού της Βρετανίας Φλάβιου Κλήμεντος Μαξίμου που ήθελε να ανατρέψει τον αυτοκράτορα της Δύσεως Γρατιανό κατά το έτος 383. Για να πείσει τους στρατιώτες του να συμπράξουν στην θέλησή του, τους υποσχέθηκε ότι θα τους εξασφάλιζε λάφυρα, συζύγους και ιδιοκτησία. Έτσι σύναξε αμέτρητες παρθένους από την Μεγάλη Βρετανία με εντολή να μεταφερθούν στην Βρετάνη της Γαλλίας.

Λόγω θύελλας τα καράβια με το έμψυχο φορτίο δεν αγκυροβόλησαν στην ακτή της Βρετάνης και έτσι οδηγήθηκαν βορειότερα στις εκβολές του Ρήνου ποταμού και έφθασαν στην Κολωνία της Γερμανίας. Μετά από σύντομη παραμονή στην Βασιλεία της Ελβετίας και την Ρώμη οι παρθένες επέστρεψαν στην Κολωνία κατά την εποχή που την πολιορκούσαν ορδές βαρβάρων.

Οι ασεβείς εκείνοι άνδρες όρμησαν για να τις μολύνουν και να τις κακοποιήσουν. Επειδή όμως εκείνες αντιστάθηκαν σθεναρά όλες μαζί με προεξάρχουσα την Αγία Ούρσουλα μαρτύρησαν από τα χέρια τους αφού τοξεύθηκαν με φαρμακερά βέλη. Τότε οι αιμοσταγείς δολοφόνοι των παρθένων και οι υπόλοιποι βάρβαροι που την πολιορκούσαν την Κολωνία, εγκατέλειψαν την πόλη διότι τους κατέλαβε ένας μυστηριώδης φόβος. Αισθάνθηκαν μια τεράστια στρατιά να τους καταδιώκει επιθετικά. Έκτοτε η Αγία Ούρσουλα τιμάται ως ελευθερώτρια και πολιούχος της πόλεως που υπέγραψε με το άχραντο παρθενικό και μαρτυρικό αίμα της το συμβόλαιο σωτηρίας της Κολωνίας. Ήταν τότε η 21η Οκτωβρίου του 383, η καθιερωθείσα πλέον ημέρα μνήμης της Αγίας και της Συνοδίας της.

Επιμέλεια κειμένου:

Άβελ Γκιουζέλης - Orthodox Heart Sites

Σιμωνοπετρίτου Μακαρίου Ιερομονάχου, Νέος Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας, Οκτώβριος, εκδ. Ίνδικτος, Αθήναι 2004

Wikipedia

Πηγή:

Ορθόδοξος Συναξαριστής - ΑγιολόγιοΑ.Γ.
Δημοσιεύσεις: 828
Εγγραφή: Παρ Φεβ 12, 2016 11:46 pm

Ορθόδοξο Αγγλοσαξονικό Πατερικό: Η άρπα του Αγίου Ντάνσταν (St Dunstan) Επίσκόπου Canterbury της Αγγλίας (+988)

Δημοσίευσηαπό Α.Γ. » Τρί Μάιος 01, 2018 10:24 am

Εικόνα

Ορθόδοξο Αγγλοσαξονικό Πατερικό:

Η άρπα του Αγίου Ντάνσταν (St Dunstan) Επίσκόπου

Canterbury της Αγγλίας (+988)

Εκτός απ᾽ τις θρησκευτικές του δραστηριότητες ο Άγιος Ντάνσταν (St Dunstan) καλλιέργησε τις τέχνες της μεταλλουργίας, της ζωγραφικής και ἔπαιζε άρπα. Μια ημέρα τον κάλεσαν στο σπίτι μιας ευγενούς κυρίας ονόματι Έθελγουϊν. Η γυναίκα εκείνη του είχε ζητήσει να της σχεδιάσει ένα επιτραχήλιο για χρήση στις Ι. Ακολουθίες, το οποίο εκείνη αργότερα θα στόλιζε με χρυσάφι και ασήμι και πολύτιμους λίθους. Ὁ Ἀγιος Ντάνσταν (St Dunstan) ήρθε, φέρνοντας μαζί του τήν άρπα. Ἐπειτα, καθώς επέστρεφαν στην εργασία μετά το γεύμα, η άρπα, η οποία κρεμόταν πάνω στον τοίχο, σε τέτοια απόσταση ώστε να μην μπορεί να την πιάσει κάποιο ορατό χέρι, άρχισε νά παίζει την μελωδία του ύμνου: “Άς αγάλλονται στούς Ουρανούς οι ψυχές των Αγίων πού ακολούθησαν τα ίχνη του Χριστού. Αφού έχυσαν τό αίμα τους για την Αγάπη Του, θα βασιλεύουν με το Χριστό για πάντα!”

Από το Βιβλίο: Vita Patrum, Βίος των Πατέρων, του Αγίου Γρηγορίου της Τουρ, τόμ. 2, Βιβλίο Β´, εκδ. Αγ. Σεραφείμ του Σαρώφ, 2015

Πηγή:

Ορθοδοξία - Have Faith - Orthodoxy
Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 4 και 0 επισκέπτες