Μιλώντας για την ηλικία της Γης

Γενικότερα θέματα που αφορούν την Ορθοδοξία και το Χριστιανισμό.

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Α.Γ.
Δημοσιεύσεις: 824
Εγγραφή: Παρ Φεβ 12, 2016 11:46 pm

Σοφία Σειράχ 39, 16 και Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος - Χωρία που δείχνουν ότι οι 6 ημέρες της Δημιουργίας είναι έξι 24ωρα

Δημοσίευσηαπό Α.Γ. » Κυρ Φεβ 09, 2020 3:07 pm

Σοφία Σειράχ 39, 16 και Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος - Χωρία που δείχνουν ότι οι 6 ημέρες της Δημιουργίας είναι έξι 24ωρα, άρα η ηλικίας της Γης ως τον Αδάμ είναι έξι 24ωρων ημερών. Επειδή η μέρα έχει 24 ώρες.

Εικόνα

Αν η κάθε ημέρα ήταν μεγάλα χρονικά διαστήματα (δις)εκατομμύριων ετών τα λόγια του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου δεν θα έβγαζαν νόημα.

Επίσης το Σοφία Σειράχ 18, 1 μας το λέει καθάρα:
«Ὁ Ζῶν εἰς τόν αἰῶνα ἔκτισε τά πάντα κοινῇ (: ταυτοχρόνως)»(Σοφία Σειράχ 18, 1). Και όχι σταδιακά σε εκατομμύρια χρόνια.

Ας δούμε τι λέει ο Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος και ας το συγκρίνουμε με αυτά που λένε κάποιοι Θεολόγοι ότι η κάθε ημέρα της Δημιουργίας είναι εκατομμύρια χρόνια (Ποιους θα ακούσουμε; Αυτούς τους Θεολόγους που λένε ότι η κάθε ημέρα της Δημιουργίας είναι εκατομμύρια χρόνια ή τον Άγιο Ιωάννη Χρυσόστομο και τους Θεολόγους που λένε ότι οι έξι ημέρες της Δημιουργίας είναι κανονικές 24ωρες ημέρες όπως οι σημερινές;):

Σημειώνει καί ὁ Ἅγ. Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος:

«Γνωρίζουμε, διδασκόμενοι ἀπ᾽ τό Ἅγιο Πνεῦμα, διά τῆς γλώσσης τοῦ μακαρίου αὐτοῦ προφήτου (τοῦ Μωϋσέως), ποιά ὄντα δημιουργήθηκαν κατά τήν πρώτη ἡμέρα καί ποιά κατά τίς ἄλλες. Καί αὐτό ἀκριβῶς εἶναι γνώρισμα τῆς συγκαταβάσεως τοῦ φιλανθρώπου Θεοῦ. Διότι δέν βρισκόταν σέ ἀδυναμία τό παντοδύναμο χέρι καί ἡ ἄπειρη σοφία Του, νά δημιουργήση τά πάντα σέ μία ἡμέρα. Ἀλλά γιατί λέω σέ μία ἡμέρα; Καί ἐν ριπῇ ὀφθαλμοῦ μποροῦσε* [ὑπ.: Στήν πραγματικότητα, αὐτό ἔγινε τήν κάθε μέρα, κατά τό: «Ὁ Ζῶν εἰς τόν αἰῶνα ἔκτισε τά πάντα κοινῇ (: ταυτοχρόνως)»(ΣΣειρ 18, 1).]. Ἀλλά ἐπειδή δέν δημιούργησε τίποτε ἀπό τά ὄντα γιά τή δική Του χρεία —διότι δέν ἔχει ἀνάγκη ἀπό τίποτε ὡς ἀνενδεής, ἀλλά τά πάντα τά ἔκανε ἀπό φιλανθρωπία καί ἀγαθότητα—, γι᾽ αὐτό δημιουργεῖ τμηματικῶς καί μᾶς παρέχει σαφῆ διδασκαλία τῶν γινομένων διά τῆς γλώσσης τοῦ μακαρίου αὐτοῦ προφήτου, οὕτως ὥστε, ἀφοῦ μάθουμε ἀκριβῶς, νά μήν ὑποπίπτουμε σέ σφάλματα γιά τά ὀφειλόμενα σέ ἀνθρωπίνους συλλογισμούς. Διότι, ἄν ὑπάρχουν μερικοί, οἱ ὁποῖοι ἰσχυρίζονται, ὅτι ὅλα τά ὄντα ἔχουν γίνει ἀπό μόνα τους, παρότι, αὐτά ἔγιναν μέ τόν παραπάνω τρόπο, ἄν δέν χρησιμοποιοῦσε τόσο μεγάλη συγκατάβασι καί σαφῆ διδασκαλία, τί δέν θά τολμοῦσαν ὅσοι φροντίζουν νά λένε καί νά κάνουν τά πάντα ἐναντίον τῆς σωτηρίας των;»(PG 53, 35).

Από το βιβλίο: Ἀρχιμ. Ἰωάννου Κωστώφ, Φυσικού & Θεολόγου, ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΔΕΝ ΠΕΤΩ ΤΗ ΒΙΒΛΟ, Μωσῆς ἤ μωσαϊκό (Bruce Bickel & Stan Jantz), Περί Ἐξελίξεως 1, ΕΚΔ. ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ (τηλ. 6978461846), Σταμάτα 2014

Πηγή:

God and Science - Orthodoxy / Θεός και Επιστήμη - Ορθοδοξία



Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Μιλώντας για την ηλικία της Γης

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Κυρ Φεβ 09, 2020 3:18 pm

Πάτερ μου θεωρείτε, ότι αυτά που δημοσιεύσατε είναι θεολογική τεκμηρίωση, ότι το σύμπαν και η γη δημιουργήθηκαν όπως είναι;

ΥΓ. Να μη σχολιάσω τους ανεκδιήγητους ισχυρισμούς των συνωμοσιολόγων οπαδών της επίπεδης γης, ότι η αποστολή Απόλλων 11 δεν πήγε στη σελήνη. Είναι τουλάχιστον για γέλια! Έχει κανείς υπόψη του μετά την αποστολή του Απόλλων 11 πόσες αποστολές έχουν βγει έξω από την ατμόσφαιρά της γης; Τουλάχιστον 40, από 3 τουλάχιστον χώρες. Υπάρχει και διαστημικός σταθμός σε τροχιά!

Ελπίζω να μην είναι και οι υπόλοιπες "επιστημονικές" αποδείξεις τόσο σοβαρές όσο αυτές.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Α.Γ.
Δημοσιεύσεις: 824
Εγγραφή: Παρ Φεβ 12, 2016 11:46 pm

Re: Μιλώντας για την ηλικία της Γης

Δημοσίευσηαπό Α.Γ. » Κυρ Φεβ 09, 2020 3:54 pm

Αυτά που δημοσίευσα είναι αποδείξεις ότι η ηλικία του Σύμπαντος και της Γης ως τον Αδάμ είναι έξι 24ωρες ημέρες. Επίσης είπα ότι μετά την πτώση του Αδάμ το Σύμπαν και η Γη έπεσαν σε φθορά. Αυτά είπα.

Γιατι αγαπητέ αδελφέ μου βάζεις λόγια που δεν είπα ούτε εγω ούτε οι συγγραφεις (επιστήμονες και θεολόγοι) που έβαλα άρθρα τους;

Επίσης ποτέ δεν είπα ότι ισχύει η επίπεδή γη.

Γιατί αλλάζεις έτσι θέμα; Αυτό λέγεται λοξοδρομία, όπως έλεγε ο π. Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος.

Μιλήσαμε για επίπεδη γη;

Είπα ότι δεν πήγαν οι επιστήμονες στη Σελήνη; Αντιθέτως, το άντίθετο είπα: ότι πήγαν και η κοσμική σκόνη που βρήκαν ήταν μερικά εκατοστά μόνο αντι για τεράστια ποσότητα που περίμεναν. Δες πάλι τι είχα βάλει και τι λές εσύ αγαπητέ αδελφέ μου:

viewtopic.php?f=24&t=4769&start=30#p60007

Γιατί βάζεις λόγια που δεν είπα; Και μάλιστα που είναι και λανθασμένα;

Η διδασκαλία της επίπεδης γης δεν ισχύει, είναι λανθασμένη.

Όλοι οι συγγραφείς άρθρων που έβαλα (επιστήμονες και θεολόγοι) διδάσκουν ότι η Γη δεν είναι επίπεδη. Ότι δεν ισχύει η διδασκαλία περί επίπεδης Γης.

Με αγάπη Χριστού και σεβασμό προς όλους,
π. Άβελ Γκιουζέλης
(Το βάζω αυτό για να μην μου πουν κάποιοι πάλι ότι μιλάω υποτιμητικά για άλλους ανθρώπους, κάτι το οποίο ποτέ δεν έκανα. Αυτό που έκανα και κάνω είναι να λέω ότι κάποιες συγκεκριμένες διδασκαλίες είναι λανθασμένες.)



Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Μιλώντας για την ηλικία της Γης

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Κυρ Φεβ 09, 2020 4:04 pm

Οκ συγγνώμη λάθος. Όμως η μη ύπαρξη σκόνης δεν τεκμηριώνει την ηλικία της σελήνης, αλλά την αβασιμότητα της θεωρίας απόθεσης σκόνης στην επιφάνειά της. Μια διαφορετική θεωρία είναι, ότι η μικρή βαρύτητα της σελήνης επιτρέπει στη σκόνη να διαχέεται στο διάστημα, ως αποτέλεσμα της ταχύτητας με την οποία κινείται.

Καμία δημοσίευση απ' όσες κάνατε δεν τεκμηριώνει, ότι το σύμπαν και η γη δημιουργήθηκαν όπως είναι. Όσο για τα 24ωρα, κι αυτό δεν αναφέρεται πουθενά. Το "έγινε εσπέρας και έγινε πρωί ημέρα μία", ιδίως πριν την 4η ημέρα της Δημιουργίας, σε καμιά περίπτωση δεν τεκμηριώνει την 24η διάρκεια της δημιουργικής ημέρας.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Μιλώντας για την ηλικία της Γης

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Κυρ Φεβ 09, 2020 4:29 pm

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΓΗΣ

Εικόνα

γράφει ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ Π. ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ, Διευθυντής Ευγενιδείου Πλανηταρίου

Από την αρχαιότητα ακόμη πολλοί ήσαν αυτοί που προσπάθησαν να υπολογίσουν με διάφορους τρόπους την ηλικία της Γης.

Τον 17ο αιώνα, για παράδειγμα, ο Αρχιεπίσκοπος James Usher (1580-1656) «υπολόγισε» ότι το Σύμπαν δημιουργήθηκε την Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 4004 π.Χ. και ο άνθρωπος πέντε ημέρες αργότερα, την Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου.

Φυσικά την εποχή εκείνη οι επιστήμονες είχαν ήδη αρχίσει να διαπιστώνουν, ότι αν οι προσχώσεις των ποταμών έγιναν με τον ίδιο ρυθμό που έδειχναν οι μετρήσεις τους τότε η δημιουργία τους θα χρειάζονταν πολύ περισσότερες χιλιετίες απ’ ό,τι υπολόγιζε ο Usher για τη δημιουργία του Σύμπαντος.

Στη διάρκεια του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα οι μελέτες της γεωλογικής μορφολογίας και πετρολογίας απέκλεισαν τις διάφορες καταστροφολογικές θεωρίες (σεισμοί κ.λπ.) για τη δημιουργία των γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών του πλανήτη μας, αρχίζοντας έτσι να υποστηρίζουν μια πιο αργή και εξελικτική διαδικασία.
Μια διαδικασία που βρήκε τη δικαίωσή της όταν ανακαλύφθηκε η τεχνική του υπολογισμού της ηλικίας των διαφόρων πετρωμάτων. Η τεχνική αυτή βασίστηκε στην ανακάλυψη της ραδιενέργειας, το 1896, από τον Γάλλο φυσικό Ανρί Αντουάν Μπεκερέλ (1852 - 1908). Ο Μπεκερέλ ανακάλυψε ότι ορισμένα ορυκτά έχουν την ιδιότητα να εκπέμπουν «ακτίνες», που αποδείχτηκε ότι είναι ενεργά σωματίδια, τα οποία αποβάλλονται από ασταθή άτομα. Η ιδιότητα αυτή μετατρέπει το αρχικό άτομο σε ένα διαφορετικό χημικό ισότοπο του ίδιου στοιχείου ή ακόμη και σε ένα τελείως διαφορετικό χημικό στοιχείο.

Στις αρχές λοιπόν του αιώνα μας ο υπολογισμός της ηλικίας ενός πετρώματος άρχισε να γίνεται με βάση τα διάφορα ραδιοϊσότοπα που υπάρχουν σ’ αυτό. Μ’ αυτήν την τεχνική μπορούμε να υπολογίσουμε ποια ήταν η ποσότητα του αρχικού στοιχείου και πόσο απ’ αυτό έχει μεταστοιχειωθεί, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε τελικά και την ηλικία του.

Επειδή όμως η Γη είναι γεωλογικά ενεργή η ανεύρεση πετρωμάτων που ανάγονται στην εποχή της δημιουργίας της είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αφού τα πετρώματα αυτά έχουν προ πολλού διαβρωθεί από τις γεωλογικές και κλιματολογικές διεργασίες που υφίστανται στον πλανήτη μας.

Παρ’ όλα αυτά το 1993 στον Καναδά ανακαλύφθηκαν τα πιο ηλικιωμένα πετρώματα της Γης ηλικίας 3,96 δισεκατομμυρίων ετών, ενώ ορισμένοι κρύσταλλοι που βρέθηκαν στην Αυστραλία διαπιστώθηκε πως έχουν ηλικία 4,3 δισεκατομμυρίων ετών. Το γεγονός αυτό μας υποδεικνύει ότι η Γη μας πρέπει να έχει ηλικία άνω των 4,3 δισεκατομμυρίων ετών. Και πράγματι οι έρευνες που έγιναν στη Σελήνη και στους άλλους πλανήτες,
καθώς και η μελέτη των μετεωριτών και των σεληνιακών πετρωμάτων αναγάγουν τη δημιουργία των πλανητών του Ηλιακού μας Συστήματος πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια και σε μια περίοδο που υπολογίζεται από 50 έως 90 εκατομμύρια χρόνια. Μ’ αυτό το σκεπτικό λοιπόν μπορούμε σήμερα να πούμε με αρκετή βεβαιότητα ότι ο πλανήτης μας έχει ηλικία 4,6 δισεκατομμυρίων ετών.

Μετά τη γέννησή της η Γη άρχισε να κρυώνει. Τεράστιες χαράδρες παραμόρφωναν την επιφάνειά της, ενώ οι εκρήξεις των ηφαιστείων υπενθύμιζαν τη μεγάλη θερμότητα που ήταν φυλακισμένη στο εσωτερικό της. Μαζί με τη λάβα των ηφαιστειακών εκρήξεων, τεράστιες ποσότητες αερίων εκτοξεύτηκαν στην επιφάνεια. Άζωτο,
διοξείδιο του άνθρακα, αμμωνία, μεθάνιο και υδρατμοί περιέβαλλαν τη Γη σχηματίζοντας την πρώτη της ατμόσφαιρα, μιαν ατμόσφαιρα εντελώς διαφορετική απ’ αυτήν που σήμερα γνωρίζουμε.

Από τον ουρανό, χιλιάδες μικρά και μεγάλα μετέωρα, βομβάρδιζαν συνεχώς, από τη μία άκρη στην άλλη, το νεαρό μας πλανήτη. Τα απομεινάρια αυτά της αρχικής δημιουργίας, γεμάτα από πλούσια κοιτάσματα οργανικών μορίων και παγωμένου νερού, εμπλούτισαν ακόμη περισσότερο τη χημική αφθονία του νεογέννητου πλανήτη μας. Η επιφάνεια της Γης μετατράπηκε σε πεδίο μάχης γεμάτη διαστημικά συντρίμμια, βάραθρα και κρατήρες επί κρατήρων.

Στα πρώτα στάδια της εξέλιξης του πλανήτη μας, κάτω από την επιφάνειά του τα διάφορα ραδιενεργά στοιχεία παρήγαγαν θερμότητα ικανή να λιώσει τα έγκατά του. Από τις ρωγμές του φλοιού του τα λιωμένα βράχια άνοιγαν δρόμο προς την επιφάνειά του ξεπηδώντας βίαια ως ηφαίστεια σ’ αυτήν. Κι έτσι βαθμιαία, σε μια περίοδο δεκάδων εκατομμυρίων χρόνων, η Γη άρχισε να κρυώνει, ενώ οι πυκνές ποσότητες ατμών που κάλυπταν τον πλανήτη μας προκάλεσαν τις πρώτες κατακλυσμιώδεις βροχές, οι οποίες συνεχίστηκαν για εκατομμύρια χρόνια μέχρις ότου η επιφάνεια της Γης κρύωσε αρκετά, προκειμένου να σχηματιστούν οι πρώτες θάλασσες και οι πρώτοι ωκεανοί.

Πηγή: ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Μιλώντας για την ηλικία της Γης

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Κυρ Φεβ 09, 2020 4:35 pm

Όπως ανέφερα και σε προηγούμενη δημοσίευση, η εικόνα της γης είναι αυτή που δημιούργησε στους επιστήμονες την εντύπωση μια εξέλιξης εκατομμυρίων ετών. Η ραδιομέτρηση την επιβεβαίωσε. Το ίδιο και οι αστρονομικές μετρήσεις, ιδίως των μη επανδρωμένων πτήσεων μέσα στο πλανητικό μας σύστημα.

Ακόμη κι αν δεν ισχύουν ούτε η μέθοδος ραδιομετρικής χρονολόγησης ούτε οι αστρονομικές μετρήσεις για την ηλικία του πλανητικού μας συστήματος, η εικόνα της γης δεν αλλάζει.

Επομένως επανερχόμαστε στο ίδιο αμείληκτο ερώτημα. Η μόνη πιθανότητα η γη να μην έχει ηλικία πολλών εκατομμυρίων ετών είναι να έχει φαινομενική ηλικία, δηλαδή ο Θεός να τη δημιούργησε πριν από 10000 χρόνια όπως είναι (μαζί με το υπόλοιπο σύμπαν εννοείται). Υπάρχει θεολογική τεκμηρίωση για κάτι τέτοιο; Αν, όχι τότε κάνουμε μια άσκοπη συζήτηση.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Α.Γ.
Δημοσιεύσεις: 824
Εγγραφή: Παρ Φεβ 12, 2016 11:46 pm

Re: Μιλώντας για την ηλικία της Γης

Δημοσίευσηαπό Α.Γ. » Κυρ Φεβ 09, 2020 5:08 pm

Έχει και "φαινομενική" ηλικία:

Δες αδελφέ μου το άρθρο που είχα βάλει προ ημερών εδώ στο φόρουμ:

Η "φαινομενική" ηλικία της Γης και του Αδάμ - Dr. Don DeYoung, PhD, MS, BS, Φυσικός - Indiana Academy of Science

...ο Θεός δημιούργησε το σύμπαν σε μια κατάσταση ώστε να «φαίνεται» ότι έχει μια μακρόχρονη ηλικία. Σαν παράδειγμα, ο Θεός δημιούργησε τον Αδάμ και την Εύα σαν ολοκληρωμένους ενήλικες. Αν ένας γιατρός είχε εξετάσει τον Αδάμ και την Εύα την ημέρα της δημιουργίας τους, ο γιατρός θα είχε εκτιμήσει την ηλικία τους στα 20 χρόνια (ή οτιδήποτε φαίνονταν να είναι) – όταν, στην πραγματικότητα, ο Αδάμ και η Εύα ήταν λιγότερο από μιας ημέρας.

Από το βιβλίο: Donald DeYoung, Thousands Not Billions: Challenging an Icon of Evolution, Questioning the Age of the Earth, MASTER BOOKS / 2005 / PAPERBAC



Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Μιλώντας για την ηλικία της Γης

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Κυρ Φεβ 09, 2020 5:09 pm

Αυτό λέω κι εγώ, αλλά είναι θεωρία, όχι θεολογία.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Α.Γ.
Δημοσιεύσεις: 824
Εγγραφή: Παρ Φεβ 12, 2016 11:46 pm

Re: Μιλώντας για την ηλικία της Γης

Δημοσίευσηαπό Α.Γ. » Κυρ Φεβ 09, 2020 5:11 pm

Είναι και επιστήμη και θεολογία.



Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Μιλώντας για την ηλικία της Γης

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Κυρ Φεβ 09, 2020 5:15 pm

Όχι πάτερ μου, ο συγκεκριμένος διατυπώνει μια αστήρικτη θεωρία και κυρίως θεολογικά αστήρικτη.

Που είναι τα χωρία της Αγίας Γραφής, τα κείμενα των Πατέρων της Εκκλησίας, τα επίσημα κείμενα της Εκκλησίας (αποφάσεις Συνόδων, ανακοινώσεις "προς το λαό" κλπ.);

Αυτό σημαίνει θεολογικά αστήρικτο. Λείπει η θεολογική τεκμηρίωση.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.


Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 4 και 0 επισκέπτες