Κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα

Αρχονταρίκι - Members Area

Συντονιστές: Anastasios68, Νίκος, johnge

Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Κυρ Ιουν 21, 2020 4:33 pm

Αυτό είναι το πρόβλημα; Πως συμβαδίζουν; Για τον συγκεκριμένο φαίνεται, ότι μπορούν να συμβιβαστούν. Αλήθεια Νικόλαε διάβασες τη δική μου δημοσίευση ή απαντάς χωρίς να διαβάζεις; Αυτό ακριβώς δεν είπα; Και είναι βέβαιο, ότι δεν αφορά μόνο τον συγκεκριμένο πολιτικό, αλλά και πολλούς άλλους.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

NikolaosArvanitidis

Re: Κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα

Δημοσίευσηαπό NikolaosArvanitidis » Κυρ Ιουν 21, 2020 4:36 pm

Άρα Νίκο συμφωνείς ότι θα πρέπει στις επόμενες εκλογές να μαυρίσουμε στις κάλπες όλους τους πολιτικούς που στηρίζουν με την ψήφο τους στη Βουλή τέτοια πράγματα(είτε αφορά τον Πρόεδρο της Βουλής,είτε τον Μπογδάνο είτε ακόμα και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη);Στην περίπτωση του Μητσοτάκη όμως δεν είναι ένα στέλεχος αλλά ο πρόεδρος ενός κόμματος(συνεπώς ψήφος στο κόμμα του σημαίνει ψήφος σε αυτόν).



Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Κυρ Ιουν 21, 2020 4:38 pm

Θα τα πούμε το 2023 :lol: .


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

NikolaosArvanitidis

Re: Κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα

Δημοσίευσηαπό NikolaosArvanitidis » Κυρ Ιουν 21, 2020 5:37 pm

Κ. Μπογδάνος: Σήμερα η ταυτότητά μας δέχεται ξανά ανοιχτό πόλεμο
«Υπάρχει ανάγκη για μιαν οργανωμένη, ηχηρή αντίδραση στον μηδενισμό και τη βία ενάντια σε κάθε τί το πνευματικό και ελληνικό»

Την Ιερά Μονή Πετράκη επισκέφθηκε σήμερα ο Βουλευτής Α' Αθήνας Κωνσταντίνος Μπογδάνος, με αφορμή τη εκ νέου χθεσινοβραδινή επίθεση στην Εκκλησία του Αγίου Βασιλείου Εξαρχείων, συνοδευόμενος από τον Προϊστάμενο του Ναού, Αρχιμανδρίτη Δωρόθεο Κιούση.

Ο Βουλευτής εξέφρασε για άλλη μια φορά την έντονη ανησυχία του για τις αυξανόμενες επιθέσεις στους Ορθόδοξους Χριστιανικούς Ναούς, συζητώντας με τους Πατέρες της Ιεράς Μονής «για τις προκλήσεις του καιρού, τον πόλεμο που δέχεται η πίστη μας και την ανάγκη για μιαν οργανωμένη, ηχηρή αντίδραση στον μηδενισμό και τη βία ενάντια σε κάθε τί το πνευματικό και ελληνικό.»Την επίσκεψή του στην Ιερά Μονή γνωστοποίησε ο ίδιος, με σχετικές αναρτήσεις στα Social Media:

«Χθες βανδαλίστηκε ξανά εκκλησία στο κέντρο. Σήμερα επισκέφθηκα με τον εφημέριό της την ΙΜ Πετράκη, υπερχιλιετές μοναστήρι-κιβωτό του ελληνισμού στην τουρκοκρατούμενη Αθήνα.

Σήμερα η ταυτότητά μας δέχεται ξανά ανοιχτό πόλεμο. Ανοιχτά κι εμείς συμπαρατασσόμαστε για να πολεμήσουμε.»Υπενθυμίζεται ότι ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος ως Βουλευτής έχει καταθέσει σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση προς τα αρμόδια υπουργεία για τα διαρκώς αυξανόμενα περιστατικά βεβήλωσης των Χριστιανικών Ναών.

ΠΗΓΗ https://meaculpa.gr/politiki/49808-k-bo ... A.facebook


Είναι λυπηρό και άκρως υποκριτικό τέτοιοι πολιτικοί που δηλώνουν ελληνορθόδοξοι και ισχυρίζονται ότι ενδιαφέρονται να προστατέψουν την πίστη μας και την παραδοσιακή ταυτότητα μας να πρωτοστατούν σε αντιορθόδοξες αντιχριστιανικές πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην εκθεμελίωση των παραδόσεων και των αξιών του λαού μας.Ναι λοιπόν κ.Μπογδάνο σήμερα η ταυτότητα μας και η πίστη μας δέχεται ξανά ανοιχτό πόλεμο.Μόνο που τον πόλεμο αυτόν εναντίον της ταυτότητας μας τον κάνετε πρώτοι απο όλους εσείς που ισχυρίζεστε πως προστατεύετε την ταυτότητα μας.



NikolaosArvanitidis

Re: Κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα

Δημοσίευσηαπό NikolaosArvanitidis » Δευτ Ιούλ 27, 2020 3:18 pm

Ευρωπαϊκή «πρωτιά» για την πίστη των Ελλήνων


Πρωταθλητές Ευρώπης στην ευσέβεια αναδεικνύονται οι Ελληνες. Συγκεκριμένα, καταλαμβάνουμε την πρώτη θέση σε ό,τι αφορά την πεποίθηση ότι η πίστη στον Θεό ταυτίζεται με την ηθική και πρώτοι στον δυτικό κόσμο, πάνω ακόμα και από τις θεοσεβούμενες ΗΠΑ και Πολωνία, σε ό,τι αφορά τη σημασία που έχει η θρησκεία στη ζωή μας. Ταυτόχρονα, τη δεύτερη θέση στον δυτικό κόσμο ανάμεσα στις ανεπτυγμένες οικονομίες καταλαμβάνει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη σημασία που έχουν ο Θεός και η προσευχή στη ζωή των πολιτών. Οι παραπάνω «πρωτιές» αποτυπώθηκαν σε παγκόσμια έρευνα που διενήργησε το αμερικανικό Pew Research Center σε 34 χώρες από τις 13 Μαΐου ώς τις 2 Οκτωβρίου 2019 με τη συμμετοχή 38.426 πολιτών. Η επεξεργασία των στοιχείων και οι ειδικές συνθήκες που επέβαλε η πανδημία καθυστέρησαν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η οποία έγινε τελικά την περασμένη Δευτέρα.Το βασικό ερώτημα, που συχνά απασχολεί φιλοσόφους, ήταν αν η πίστη στον Θεό ταυτίζεται με την ηθική στάση ζωής. Μπορούμε να είμαστε ηθικοί αν δεν πιστεύουμε στον Θεό; Τι πιστεύουν οι ίδιοι οι πολίτες; Παράλληλα, τέθηκαν δύο ερωτήματα για τη σημασία που έχουν στη ζωή μας η θρησκεία και η προσευχή. Οι απαντήσεις για το αν η πίστη στον Θεό είναι προϋπόθεση για να είναι κανείς ηθικός ποικίλλουν από χώρα σε χώρα ανάλογα με την οικονομική ανάπτυξη, την εκπαίδευση, την ηλικία και την πολιτική τοποθέτηση των ερωτωμένων. Οσο υψηλότερο είναι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τόσο λιγότεροι πολίτες απαντούν ότι η πίστη στον Θεό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να διαθέτει κανείς ηθικές αξίες. Ενα άλλο εύρημα είναι ότι η διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης ευνόησε τον Θεό. Τα τελευταία 30 χρόνια η σημασία του Θεού αυξήθηκε στη Ρωσία (από 40% σε 56%), αλλά μειώθηκε στη Δυτική Ευρώπη. Παράλληλα, η πίστη στον Θεό ανιχνεύεται σε αισθητά μεγαλύτερο ποσοστό στις αναδυόμενες οικονομίες από όσο στις ανεπτυγμένες (τη εξαιρέσει της Ελλάδας,των ΗΠΑ,της Πολωνίας και της Τουρκίας όπου η οικονομική ανάπτυξη δεν κλονίζει την πίστη).

Το γενικό αποτέλεσμα της έρευνας είναι το εξής: Το 62% των πολιτών (στις 34 χώρες) απαντά ότι η θρησκεία παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του. Το 61% απαντά ότι ο Θεός παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του. Και το 53% ομολογεί ότι η προσευχή παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του. Από τα 13 κράτη της Ε.Ε. στα οποία διενεργήθηκε η έρευνα, η Ελλάδα είναι πρώτη στην πεποίθηση ότι η πίστη στον Θεό είναι προϋπόθεση για να είσαι ηθικός (53%). Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Βουλγαρία (50%) και στην τρίτη η Σλοβακία (45%). Ενδεικτικά, η σύνδεση της ηθικής με την πίστη στον Θεό γίνεται από το 26% των Καναδών και το 44% των Αμερικανών. Στον αντίποδα βρίσκονται η Γαλλία (15%), η Τσεχία (14%) και η Σουηδία (9%). Βεβαίως, απέχουμε πολύ από την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες όπου το 96% απαντά ότι η πίστη στον Θεό είναι ταυτόσημη με την ηθική. Λίγο πιο συγκρατημένοι είναι οι Ινδοί, αφού το ίδιο πιστεύουν «μόλις» οι 8 στους 10 (79%). Στην Τουρκία το ποσοστό είναι 75% ενώ όσον αφορά στις χριστιανικές κατα πλειοψηφία χώρες το αντίστοιχο ποσοστό είναι υψηλά στη Βραζιλία με 84% και στην Κένυα με 95%. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2002 το ποσοστό στην Τουρκία ήταν 84% που σημαίνει ότι μέσα στα τελευταία 20 χρόνια ένας στους δέκα Τούρκους μετακινήθηκε «δυτικότερα». Παρ’ όλα αυτά η Ελλάδα, η Τουρκία,η Πολωνία και οι ΗΠΑ είναι οι μόνες χώρες με ανεπτυγμένη οικονομία όπου έχουν τόσο μεγάλα ποσοστά σύνδεσης της πίστης στον Θεό με την ηθική.

Το «χρυσό μετάλλιο» έρχεται όταν γίνεται η ερώτηση αν η θρησκεία είναι σημαντική στη ζωή μας. Η Ελλάδα αναδεικνύεται πρώτη στην Ευρώπη και πρώτη στον δυτικό κόσμο, αφού το 80% απαντά «σημαντική» και «πολύ σημαντική» και μόνο το 20% «λίγο» ή «καθόλου σημαντική». Στις θρησκευόμενες ΗΠΑ τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 70% και 30%. Η Πολωνία, που έρχεται δεύτερη έπειτα από εμάς στην Ευρώπη, σημειώνει αντιστοίχως 69% και 27%. Πιο άθρησκοι από όλους οι Σουηδοί που κατά 78% δηλώνουν ότι η θρησκεία έχει ελάχιστη ή καθόλου σημασία στη ζωή τους και ακολουθούν οι Τσέχοι (72%), οι Γάλλοι (66%), οι Ολλανδοί (60%), και οι Βρετανοί (60%). Βεβαίως, η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε ευσέβεια στον δυτικό κόσμο, αλλά όχι σε όλο τον κόσμο. Μας κερδίζουν η Ινδονησία (100%), οι Φιλιππίνες(98%) και η Τουρκία (89%).

Οταν ρωτήθηκαν για την προσευχή, το 73% των Ελλήνων απάντησε ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή του. Οταν ρωτήθηκαν για τον Θεό το ποσοστό όσων απάντησαν το ίδιο ανήλθε στο 82%. Τα ποσοστά αυτά κατατάσσουν την Ελλάδα στη δεύτερη θέση στον κόσμο ανάμεσα στις ανεπτυγμένες οικονομίες του δυτικού κόσμου. Μας ξεπερνά μόνο η Τουρκία όπου το 89% δηλώνει ότι ο Θεός και η προσευχή έχουν σημαντικό ρόλο στη ζωή του. Στην τρίτη θέση, η Αργεντινή με 79%.

Η σχέση με την ηθική

Η ευημερία αποσυνδέει την πίστη από την ηθική. Στην Ελλάδα το 49% όσων έχουν υψηλό εισόδημα συνδέει την πίστη με την ηθική. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 59% στα χαμηλότερα εισοδήματα. Οι μεγαλύτερες διχοτομήσεις εμφανίζονται στην ηλικία, στην εκπαίδευση και στην πολιτική τοποθέτηση. Στην Ελλάδα μόνον ο ένας στους τρεις νέους 18-29 ετών (31%) συνδέει πίστη και ηθική. Το ποσοστό διπλασιάζεται στους άνω των 50 (65%). Η απόσταση που χωρίζει τις δύο ηλικιακές κατηγορίες (34%) είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο μετά τη Νότια Κορέα. Σε ό,τι αφορά το μορφωτικό επίπεδο, ο ένας στους τρεις Ελληνες που είναι απόφοιτος ανώτατης εκπαίδευσης (32%) συνδέει την πίστη με την ηθική. Το ποσοστό διπλασιάζεται μεταξύ των αποφοίτων δημοτικού (59%). Εδώ είμαστε τρίτοι στον κόσμο (διαφορά 27% ανάμεσα στις δύο μορφωτικές κατηγορίες). Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Αργεντινή και στη δεύτερη το Μεξικό. Σε ό,τι αφορά την πολιτική τοποθέτηση, το 69% των δεξιών συνδέει την πίστη με την ηθική, αλλά μόνο το 36% των αριστερών. Η διαφορά αυτή (33%) μεταξύ δεξιών - αριστερών είναι η τρίτη μεγαλύτερη ύστερα από αυτή που καταγράφεται στις ΗΠΑ και στην Πολωνία. Η απόσταση στις πεποιθήσεις σχετικά με την ταύτιση πίστης και ηθικής ανάμεσα στους αριστερούς κάτω των 30 με πανεπιστημιακή εκπαίδευση και τους δεξιούς άνω των 50 με στοιχειώδη εκπαίδευση είναι στην Ελλάδα μια από τις τρεις μεγαλύτερες στον κόσμο.

ΠΗΓΗ https://www.kathimerini.gr/1089420/gall ... wn-ellhnwn
Εικόνα



Πέτρος
Δημοσιεύσεις: 1646
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 19, 2015 9:32 am

Re: Κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα

Δημοσίευσηαπό Πέτρος » Παρ Αύγ 14, 2020 9:55 am

Ωραία όλ' αυτά, αλλά το θέμα δεν είναι τι απαντάς.
Το θέμα είναι τι κάνεις.



NikolaosArvanitidis

Re: Κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα

Δημοσίευσηαπό NikolaosArvanitidis » Δευτ Αύγ 17, 2020 1:28 pm

Κι εμένα Πέτρο μου κάνουν εντύπωση τα ποσοστά αλλά εξηγούνται με το γεγονός ότι η πίστη για τους περισσότερους έλληνες ορθόδοξους είναι σε θεωρητικό επίπεδο(η ερώτηση ''είναι ο θεός σημαντικός για σένα;'' δεν διευκρινίζεται τι σημαίνει και σηκώνει πολλές ερμηνείες).Δεν ρωτήθηκε η ερώτηση ''πας εκκλησία τουλάχιστον μια φορά την εβδαομάδα;''.Τα ποσοστά της Ελλάδας σε αυτήν την ερώτηση είναι απο τα πιο χαμηλά παγκοσμίως.Επίσης με βάση το γράφημα που παρέθεσα και ως εικόνα κάτω απο το ποστ μου,το 53% των ελλήνων λέει ότι το να πιστεύει κάποιος στον Θεό είναι απαραίτητο για να είσαι ηθικός(το βασικό ερώτημα της έρευνας ήταν αυτό) και το 46% λέει πως δεν χρειάζεται να πιστεύεις στον Θεό για να είσαι ηθικός άρα υπάρχει διχασμός στην ελληνική κοινή γνώμη για το θέμα αυτό.Τα αντίστοιχα ποσοστά της αναγκαιότητας πίστης είναι 75% στην Τουρκία,84% στην Βραζιλία/Νότια Αφρική,95% σε Κένυα και 96% σε Φιλλιπίνες/Ινδονησία.Iδιαίτερα θα πρέπει να μας προβληματίσει το τεράστιο χάσμα γενεών όσον αφορά την πίστη που υπάρχει στην Ελλάδα το οποίο καταγράφεται στην χαώδη διαφορά των 34 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ νέων και ηλικιωμένων και είναι το δεύτερο υψηλότερο παγκοσμίως μετά την Νότια Κορέα(μόλις το 31% των ελλήνων κάτω των 30 λέει ότι είναι απαραίτητη η πίστη στον Θεό για να είσαι ηθικός ενώ μεταξύ των ελλήνων άνω των 65 το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 65%) και αυτό έρχεται σε αντίθεση με Νότια Αφρική/Βραζιλία/Τουρκία/Φιλλιπίνες/Κένυα/Ινδονησία στις οποίες οι αποστάσεις νέων και ηλικιωμένων είναι μικρές και κινούνται στα όρια του στατιστικού λάθους.Αυτό είναι το συμπέρασμα που θα πρέπει να προσέξουμε περισσότερο και να μας προβληματίσει.Μια μη ευσεβής νέα γενιά επηρεάζει αρνητικά όλη την Ελλάδα μας.



Άβαταρ μέλους
Νίκος
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 6863
Εγγραφή: Παρ Ιούλ 27, 2012 11:05 am
Τοποθεσία: Κοζάνη

Re: Κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα

Δημοσίευσηαπό Νίκος » Δευτ Αύγ 17, 2020 11:34 pm

Νικόλαε έχεις πολύ μεγάλη αγάπη για τους αριθμούς. Οι άνθρωποι δεν είναι στατιστικά στοιχεία. Ελπίζω η αγάπη σου για τους ανθρώπους να είναι είναι μεγαλύτερη, ώστε να μπορείς να κατανοείς τα προβλήματα που έχει κάθε άνθρωπος και κάθε λαός.


Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τώ αμαρτωλώ και ελέησόν με.

Πέτρος
Δημοσιεύσεις: 1646
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 19, 2015 9:32 am

Re: Κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα

Δημοσίευσηαπό Πέτρος » Τρί Αύγ 18, 2020 10:14 am

Π.χ. θα περίμενα μία ερώτηση: "Αγαπάς το Χριστό;".



NikolaosArvanitidis

Re: Κοινωνικοπολιτική επικαιρότητα

Δημοσίευσηαπό NikolaosArvanitidis » Τρί Αύγ 18, 2020 11:57 am

Και πως θα ερευνήσει μια έρευνα Πέτρο αν ο ερωτηθέν αγαπά πράγματι τον Χριστό και έμπρακτα;Η συντριπτική πλειοψηφία των ορθοδόξων ελλήνων(ακόμα και των χλιαρών) που ξέρω θα ισχυριστούν ότι αγαπάνε τον Χριστό αλλά η σχέση τους με την ορθοδοξία είναι εντελώς τυπική.Η ερώτηση ''αγαπάς τον Χριστό'' είναι η πλέον ακατάλληλη μόνη της για να διαπιστωθεί πόσο ευσεβής είναι ένας άνθρωπος.




Επιστροφή στο

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: 26 και 0 επισκέπτες

cron